2018-06-02 151 views
估唔到係嘉蘭圍一個小巷裏面,竟然開咗台灣超級具人氣嘅飲品店——花甜果室。香港分店同台灣本店嘅setting好似都差唔多,都係只文青風嘅簡約白色裝潢為主,令人有種舒服嘅感覺。果汁店嘅果汁全部都係即叫即製以確保產品新鮮程度,想試嘅人應該要有心理準備,可以要等一段時間。我點左一杯他,與她的香水味。材料係用火龍果、蘋果、yogurt、蜂蜜同椰漿絲。呢杯飲品嘅賣相十分吸引,係紫色同白色漸層, 仲有一支竹籤插住好似sparkling firework,好靚!火龍果嘅味道十分香甜,沙冰又透心涼,加上yogurt嘅味道討好,打卡又正又可解渴!

我點左一杯他,與她的香水味。
材料係用火龍果、蘋果、yogurt、蜂蜜同椰漿絲。

香港花甜果室既裝修同台灣差唔多,保持左嗰種文青style同小清新feel。雖然門口就冇放置木凳俾大家飲下野休息下,不過就有放到啲紙板俾大家打卡。店舖可能會有少少難搵,因為雖然地址係寫喺正街,不過要轉入橫巷先,一個唔留神可能行過左都唔知。店舖果汁嘅選擇都幾多下,奶昔沙冰都有。不過價錢就可能偏向有少少貴,但個人覺得一次半次真係冇乜所謂🍴鈕扣飲品嘅底層係覆盆子氣泡水,而上層就係香蕉鳳梨香橙氣泡水,係飲品嘅表面仲加左兩朵食用花同埋一片檸檬,所以望落真係超級有夏天嘅氣息。覆盆子氣泡水嘅顏色呈現粉紅色,而且裏面有啲覆盆子喺度,味道入口就酸酸甜甜咁。而個層香蕉鳳梨香橙氣泡水就比較重鳳梨味,其次就係香橙味,最淡既就應該係香蕉味。但係可以係一杯飲品裏面飲齊咁多款唔同既水果味確實有驚喜。飲品間唔中可以食到啲水果肉添,確實唔錯,注意唔係講緊水果渣。小編覺得呢杯嘢飲好適合係夏天飲,酸酸甜甜咁,好消暑解渴。而且飲品既顏色亦都好夏天。🍴星空藍莓冰果樂尼一杯其實一杯綜合莓果甜橙乳酪沙冰,沙冰表面仲放左少量莓果做裝飾添,飲品上面仲插着左支棒仔,真係超級可愛啊!味道方面呢杯冰果樂比較重橙味,而且間中都可以飲到有少少橙肉

鈕扣

🍴鈕扣

🍴星空藍莓冰果樂
味道方面呢杯冰果樂比較重橙味,而且間中都可以飲到有少少橙肉。不過相反莓果味就比較淡,亦都唔多飲到莓果特有既酸酸甜甜,而且亦都唔多飲得出有優格味。不過沙冰裏面確實有好多莓果籽同藍莓衣。但沙冰可能未blend得勻,飲品裏面有一兩粒碎冰。不過尼的咁炎熱嘅天氣沙冰會溶得比較快。
鈕扣
2018-05-30 96 views
最近下班後路過嘉蘭圍看到有一間新開的飲品店「花甜果室」~原來是來自台灣的治癒系飲品店!打聽後原來是5月27日開始試業。店面和店名都很清新和帶有文青風的感覺。店子簡簡單單,擺滿了一些綠色盤栽,增添一些小趣味。🌸🌸每杯果汁色彩鮮豔、繽紛可愛。每杯都用新鮮的水果,用心製作而成的。Menu也有寫著每杯果汁的材料呢~🍓🥝🍎每一杯果汁更有特別的名稱!比如是「念念戀戀」"Including missing you",「芭比情歸何處」"Barbie"和「她,與他的香水味」"Son edu de parfum" 等等想入非非的稱呼,配搭夢幻色彩的果汁,令人置身於似是而非的戀愛感覺之中。☺️☺️原本要「芭比情歸何處」的,但因為時間是晚上8時了,所以都已經賣光了!!那試試其他味道咯~在這小小的店裡等待著,製作好後台灣店員的聲音和看著冰果樂的情景,有一刻令我真的身處在台灣!好神奇呢!🦄「星空藍莓冰果樂」$38材料是藍莓,蔓越莓,甜橙和優格。紫紅色的冰果樂加了甜橙,令味道不會很甜,而是帶有微酸,像是在喝酸酸甜甜的果汁,很解渴。冰都打得很碎,不會吃到一顆顆的小冰粒。🤙🏻👍🏻價格只是稍微高一點點,可以喝到新鮮食材製作而
最近下班後路過嘉蘭圍看到有一間新開的飲品店「花甜果室」~

「星空藍莓冰果樂」$38
材料是藍莓,蔓越莓,甜橙和優格。

星空藍莓冰果樂

價格只是稍微高一點點,可以喝到新鮮食材製作而成的奶昔和冰沙,值得呢!😋

店門前面還設有紙板供大家拍照用喔~現在還不用排隊喔~有興趣的快來試試看!😝😝
2018-05-28
TakeAway
$38 (Last Night Supper)
2018-05-28 79 views
花甜果室終於開左啦~~!!(早兩日摸門釘....)不過夜晚8點半去到,得返幾款野飲可以揀咋!鮮奶賣晒~我最想試嘅粉紅色系「芭比情歸何處」無晒!好啦!揀返杯紫色系列嘅「星空藍莓冰果樂」$38 係有藍莓、紅莓、橙、乳酪,砌到星空咁樣有層次,勁靚!完全抓住少女心呀!!味道方面,呢幾樣睇落好似會唔夾嘅野,原來又幾夾架喎!仲食到有細細嘅果碎,好天然,酸酸地好解渴呀,下次再黎試下其他靚野先~最近天氣熱飲呢個岩晒呀!
花甜果室終於開左啦~~!!(早兩日摸門釘....)
好啦!揀返杯紫色系列嘅「星空藍莓冰果樂」$38

最近天氣熱飲呢個岩晒呀!
1K
2018-05-28 102 views
當最近大家被黑糖同鮮奶包圍住之時,就見到有報導話呢間喺台灣都紅左好耐嘅花甜果室開到香港了。飲品店主要供應果汁,由於裝潢幾文青,加埋fancy造型,好多遊客都會去打卡。至於香港店選址尖沙咀,見係咁方便,就揀左第一日試業去試下。原本以為報導出左,會有啲人排隊,不過可能時間尚早,我係唯一嘅客人嘉蘭大廈有工程,或多或少都影響左少少門面位置,加上橫巷有車出入,如果日後有人龍,其實喺位置上唔係太方便,勝在自成一角。店面裝潢同台灣差不多,布簾、植物等佈置,走簡約風,門外有啲小道具應該可以拎黎影相掛。餐牌分果汁、果昔、沙冰類,主要用水果、鮮奶、燕麥、乳酪等材料製成十幾款飲品,未有自由配搭,定價$26-45。她•與他的香水味 $45店員幾細心,見我成個諗樣,都有作出介紹,問我鐘意酸啲嘅,定甜啲嘅;又好醒目特別介紹幾款有漸層效果。最後揀左呢杯沙冰,材料有火龍果、蘋果、乳酪、蜂蜜同椰絲。飲過其他差唔多類型嘅少女果汁店,彼此價錢差不多,以花甜果室嘅最大杯面頭插左枝流蘇,我以為係裝飾,原來係枝竹籤;又,我以為有果肉所以俾枝籤,但原來冇,哈哈。紅肉火龍果加乳酪、蜂蜜,甜滋滋的味道,加埋椰絲有少少口感。沙冰本身幾滑

她•與他的香水味 $45
最後揀左呢杯沙冰,材料有火龍果、蘋果、乳酪、蜂蜜同椰絲。

紅肉火龍果加乳酪、蜂蜜,甜滋滋的味道,加埋椰絲有少少口感。沙冰本身幾滑,冇冰粒冰碎,唔會塞住飲管。
飲果汁嘅好處係,味道新鮮,甜度自然,比手調飲品來得解喝,自我感覺健康啲

她•與他的香水味
2018-05-27