2024-08-23 643 views
早幾日行開尖沙咀見到間懷舊茶餐廳,入面裝修都好似返咗以前既感覺,連地下既磁磚都係舊式個種😍😍啱哂而家好興既y2k感受青春😂#沙嗲牛肉麵 ($48) - 常餐係茶記必有既野,沙嗲味幾夠,牛肉冇出面既茶記拿到鬆哂,冧得嚟又有牛味😋😋餐包仲可以+$5 轉做菠蘿包,不過我哋為咗食雪糕菠蘿包就冇轉🤪#雪糕菠蘿包 ($38) - 冰火既感覺令人上癮,溫熱既菠蘿包加上脆脆既菠蘿皮,配埋雲呢拿雪糕😋😋兩者好夾甜度啱啱好😍😍#鐵板餐 (牛柳配大蝦 $168) - 有三款汁可以揀,牛柳可以揀5成/7成熟。建議揀5成就夠,鐵板既熱力會再煮熟咗㗎😎上鐵板個時,姐姐好細心叫我哋拎紙巾擋一擋👍🏻👍🏻牛柳既肉味濃郁 冇乜筋位👍🏻 大蝦彈牙仲有少少膏跟餐可以+$8 轉飲特飲 #忌廉溝鮮奶 #紅豆冰 ,好耐冇飲過忌廉溝鮮奶 係細過自己溝先會飲到。佢同樂天個款係唔同㗎,真係細個嗰陣咁😋😋個frd仲話想食炸髀😱😱 #炸髀配薯條 ($48) - 炸髀係粉薄炸得好香脆,薯條有坑紋粗薯😋😋雖然好熱氣但好好食,薯條仲有落少少淮鹽去吊味👍🏻

• 沙嗲牛肉麵
1K
2024-07-21 2006 views
今晚行開亞士厘道搵食,比我見到間好有特色嘅懷舊冰室,門面就有菠蘿冰蛋撻售賣,入到去裡面就有種懷舊冰室感覺,卡位感覺更強,玻璃枱面下攝住了餐牌,一望就望曬所有選擇,落單亦可利用qr code 掃瞄落單或請店員幫忙!這裡有必食推介豬油撈飯,雖然說食要健康,但佢地哩個食法可以由自己控制,所以可以做到少食多滋味,而配搭上我就選擇了馬蹄蒸肉餅煎旦豬油撈飯,加錢升級飲品做什果賓治,上枱大大碗飯,上面放滿了配料,有大大隻荷包蛋覆蓋住啖啖爽口馬蹄蒸肉餅,旁邊圍住有西蘭花及焦香酥脆豬油渣,食之前店員還加配兩支醬汁,一支是秘製豉油,一支豬油,兩樣再加埋入去個飯內一齊食,超級感動,如果怕可以落少少試試,可以再加!朋友就點了個美式雜扒鐵板套餐,包超濃味嘅羅宋湯,牛油餐包,而美式雜扒鐵板配了黑椒汁及跟薯菜,升級飲品變菠蘿冰落單先上湯同牛油餐包,鐵板製作需時,上枱份量十足美式雜扒由上而下有雞翼、煙肉、司華力腸、豬扒、雞扒,十分豐富,店員為客人淋汁,黑椒汁由上而下流到落鐵板個陣熱燙燙聲音十分清晰,黑椒汁氣味撲鼻!而跟餐薯菜就係傳統冰室大大條粗身薯條,加埋蕃茄汁入口真係好有feel!加埋杯透心涼菠蘿冰,完成將悶熱全消

落單先上湯同牛油餐包,鐵板製作需時,上枱份量十足美式雜扒由上而下有雞翼、煙肉、司華力腸、豬扒、雞扒,十分豐富,店員為客人淋汁,黑椒汁由上而下流到落鐵板個陣熱燙燙聲音十分清晰,黑椒汁氣味撲鼻!而跟餐薯菜就係傳統冰室大大條粗身薯條,加埋蕃茄汁入口真係好有feel!加埋杯透心涼菠蘿冰,完成將悶熱全消!

不得不提這裡還有個超特色雪糕菠蘿包,在香脆菠蘿包中間放上兩個香滑雲呢拿雪糕球,一啖絕對不能完成入口,要用刀叉品嚐,又要在外脆內軟嘅情況盡快入口,感覺新鮮,絕對係消暑佳品!

在這裡可以感受到冰室嘅情懷外,又可以懷舊一下,同埋食得飽飽!
Dinner
想體驗80年代港式茶餐廳嘅感覺, 一定要黎尖沙咀新開嘅保頓冰室! 隨著時間嘅變遷, 愈來愈多街坊小店執笠, 取而代之嘅係一間又一間嘅連鎖餐廳品牌..少左嘅係果份人情味🥲今晚我喺呢度搵番久違嘅老香港冰室果份懷舊嘅味道! 🥰 經典鐵板西冷牛扒餐, 可以揀黑椒汁、蒜蓉汁或者洋蔥汁, 套餐包一個牛油餐包、餐湯同一杯野飲! 加$8 就可以轉特飲喇!天氣咁熱忍唔住叫左杯懷舊椰汁紅豆🫘冰爽一下🤤大大粒香甜紅豆加入香濃嘅椰汁, 真係消暑佳品! 主角牛扒🥩放喺一塊燒紅左嘅鐵板上, 上枱時waiter將醬汁淋落塊牛上, 熱出到哂煙同發出吱吱喳喳嘅聲響…係穫氣啊! 而家好少地方食到咁正宗嘅鐵板扒餐👍🏻 塊牛扒大概7成熟, 牛肉質感厚實食得出冇落鬆肉粉, 採用嘅係優質靚牛❤️ 如果中意生D嘅記得落單時同waiter講聲! 除左配飯或意粉仲可以揀配薯菜! 薯條即叫即炸熱辣辣👍🏻跟住試埋呢到嘅另一款名物 - 豬油撈飯☺️ 章魚肉餅煎蛋飯~上枱時waiter會比埋一枝甜醬油同豬油, 大家可以按個人喜好同口味加入飯到撈黎食, 啖啖都係豬油嘅香味, 真係非常邪惡又令人欲罷不能🫣 肉餅口感好實在而在瘦肉偏多, 煎香後表面帶輕

跟住試埋呢到嘅另一款名物 - 豬油撈飯☺️ 章魚肉餅煎蛋飯~上枱時waiter會比埋一枝甜醬油同豬油, 大家可以按個人喜好同口味加入飯到撈黎食, 啖啖都係豬油嘅香味, 真係非常邪惡又令人欲罷不能🫣 肉餅口感好實在而在瘦肉偏多, 煎香後表面帶輕微焦香食落好惹味👍🏻

下次黎要試埋佢嘅常餐同雪糕菠蘿包! 聽我喺尖沙咀番工嘅朋友講, 呢間餐廳平日lunch hour成日都大排長龍, 所以話有誠意嘅優質餐廳一定會好生意, 因為香港人實在太識食喇🤗
2024-06-25
2024-06-24 1662 views
我最近去左一間餐廳個名同球隊保頓同名嘅保頓冰室,呢間冰室行懷舊風格,餐廳入面有好多懷舊既裝飾品,地磚更加係用左經典嘅綠白色磚仔,仲播住懷舊金曲,一行入間餐廳真係好似返返去80年代咁🎬XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)講到懷舊梗係唔可以唔嗌豬油撈飯啦,呢度嘅豬油撈飯係可以根據自己嘅喜好去決定落幾多豬油同豉油,唔驚唔夠豬油,用XO醬炒嘅牛柳粒味道濃郁,十分之惹味,配上自己調配嘅豬油撈飯,令人回味無窮,齒頰留香🤤鐵板西冷牛扒配薯菜($138)另一冰室經典就係鐵板餐,鐵板一上枱已經「炸炸」聲,侍應會幫你落埋汁,仲會好貼心咁叫你用紙巾遮住自己,唔好俾啲汁彈到,西冷牛扒肉味濃郁,配上黑椒汁,簡直係經典絕配,薯條會另外上,唔驚同鐵板一齊上搞到腍晒,薯條脆卜卜炸得啱啱好十分之香口🥩菠蘿冰(跟餐加$8)菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹紅豆冰(跟餐加$12)紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛雪糕菠蘿包($38)見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再enco

XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)

鐵板西冷牛扒配薯菜($138)

菠蘿冰(跟餐加$8)
菠蘿冰用上罐頭菠蘿,同兒時回憶一樣味道🍍🍹

紅豆冰(跟餐加$12)
紅豆份量足,唔會好甜,亦夠綿身,配上椰奶好飲🫘🥛

雪糕菠蘿包($38)
見到隔籬枱嗌咗呢個雪糕菠蘿包睇落好吸引,忍唔住都嗌一個嚟試下,熱辣辣嘅菠蘿包配上雪糕就好似冰火兩重奏咁,感覺都幾特別,鬆軟嘅菠蘿包夾住雲呢拿味雪糕估唔到會咁夾,食完想再encore 呀😍

呢間冰室位置方便,價錢都唔貴,下次可以帶埋阿爸阿媽過嚟感受下懷舊風😆
2024-06-15
2024-05-19 2206 views
週未放假,約了朋友出去,有精品給我,今天行下尖沙咀,出到去已下午,我們找間餐廳吃野食,行下附近街道,見這間新開餐廳,少見這懷舊感,衝徑入了去,選了車卡坐,座位寬倘,看了一會餐牌叫了午餐-銀牌公司燴意粉  黑椒汁/咖哩汁/蕃茄汁跟煎蛋,餐肉,火腿,廚師腸,漢堡扒少有,5種配料的意粉,今次我們選了咖哩汁底,咖哩汁輕辣,好香咖哩味,意粉幼滑爽口,餐肉,火腿,㕑師腸同漢堡扒好軟霖滑身,每款各自有濃鮮香肉味,蛋身煎得脆滑,好流心蛋黄,濃鮮蛋香味午餐-咖哩雞脾煎雙蛋飯  輕微辣咖哩,雞脾大隻,炸得特別脆皮身,入口脆卜卜,肉質爽霖嫩滑,好鮮香雞味,雙蛋身,每邊煎得好脆滑,一起入口流心雙蛋黃,蛋鮮香味更濃,飯身添加了蛋,更嫩滑身,另一種味道感餐飲-熱檸水  好鮮檸檬香味華田脆脆西多士  有特色,多士上面舖滿滿朱古力脆粒,粒粒爽脆香朱古力味,多士身烘得好脆滑滑,配了一樽糖醬,可自加在多士上面,就添加了糖醬,一吃有清甜糖香味連脆粒一起入口,豐富了口感冰凍甜點-雪糕菠蘿包  少見,將菠蘿切開一半,中間夾住厚厚雪糕,脆皮菠蘿身,雪糕奶滑身,好香菠蘿味同雪糕奶味,層次味道感,甜度適中

黑椒汁/咖哩汁/蕃茄汁
跟煎蛋,餐肉,火腿,廚師腸,漢堡扒

好鮮檸檬香味

2024-05-11
$96.5 (Lunch)
2 day(s) ago 0 views
📍保頓冰室 - 尖沙咀良心冰室,尖沙咀懷舊冰室🥢入到嚟冰室,梗係要食佢最招牌嘅雪糕菠蘿包的確名不虛傳!不愧為招牌😋✨乾炒叉燒意粉將爽口彈牙嘅意粉炒得好有鑊氣加上叉燒,加埋醬汁一齊炒,好滋味炒意粉是茶餐廳的黑椒炒意粉果然係冰室嘅風味😋✨雪糕菠蘿包一上枱覺得個雪糕令到個包覺得好巨型雪糕係雲呢拿味個菠蘿包夠脆+ 上雪糕都係冷火口感有新鮮感既🥯✨忌廉鮮奶最懷舊亦都係我最愛嘅忌廉鮮奶🥛好有兒時回憶❤️
📍保頓冰室 - 尖沙咀
良心冰室,尖沙咀懷舊冰室🥢
入到嚟冰室,梗係要食佢最招牌嘅雪糕菠蘿包
的確名不虛傳!不愧為招牌😋

✨乾炒叉燒意粉
將爽口彈牙嘅意粉炒得好有鑊氣
加上叉燒,加埋醬汁一齊炒,好滋味
炒意粉是茶餐廳的黑椒炒意粉

✨忌廉鮮奶
最懷舊亦都係我最愛嘅忌廉鮮奶🥛
好有兒時回憶❤️

2024-09-12 0 views
前排成日經過中午時段超級多人排隊,今日提早少少lunch,終於可以一試懷舊港式冰室 !餐廳非常光猛,佈置好多懷舊港式海報擺設,仲要播住70/80年代流行廣東話歌曲~未食已經好有feel!🔸生炸雞髀煎雙蛋飯招牌菜,當然要叫試一試~煎蛋半生熟👍🏻配上黑椒汁非常惹味,生炸雞髀外皮酥脆,咬落脆卜卜!😋除咗黑椒汁之外,仲可以揀蕃茄汁、蒜蓉汁同咖喱汁,每樣都非常下飯~🔸銀牌公司燴意粉配料有餐肉、火腿、廚師腸、漢堡扒同煎蛋!選擇咗較為經典蕃茄汁,簡直係兒時味道~港式風味!除咗蕃茄汁,亦都可以選擇黑椒汁同咖喱汁 !🔸瑞士雞翼瑞士汁非常香濃,兩隻雞全翼非常入味!雞翼愛好者不能錯過~🔸雜果賓治 & 紅豆冰紅豆冰紅豆大大粒,甜到適中。雜果賓治簡直回憶殺,而家較少港式茶餐廳有!總括🔹餐廳環境清潔衛生,有多款懷舊港式冰室菜式,除咗一眾上班一族之外,仲非常適合外國朋友一試!同時亦都適合同爸爸媽媽一齊去「想當年」

🔸生炸雞髀煎雙蛋飯

🔸銀牌公司燴意粉

除咗蕃茄汁,亦都可以選擇黑椒汁同咖喱汁 !

🔸瑞士雞翼
瑞士汁非常香濃,兩隻雞全翼非常入味!雞翼愛好者不能錯過~

🔸雜果賓治 & 紅豆冰

冰室以八九十年代香港懷舊風做主題。冰室不斷播放90年代香港流行曲。有好多90年代嘅配置。好正😌回憶返晒嚟😃 冰室整體環境餐具好乾淨企理, 店員哥哥姐姐服務好好。上菜速度理想。食得好窩心❤️👍🏻1)椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯第一次食。呢個超驚喜👍🏻。份量十足,超抵食。豉油/豬油係另上,可以因應個人喜好自己添加。椒鹽豬扒好正。再加埋熱辣辣香噴噴嘅豬油撈飯,齒頰留香。絕對一試難忘😋👍🏻👍🏻👍🏻2)金牌生炸雞髀煎雙蛋飯配黑椒汁雞髀新鮮熱辣辣香噴噴炸起😀黑椒汁係放響炸雞髀下便,咁樣個炸雞髀就唔會因為醬汁而整冧咗炸香咗嘅脆皮。好細心❤️ 🍗。口感非常好👍🏻再加埋兩隻香滑荷包蛋,好大份超抵食,性價比超高。3)法蘭西多士&牛油蛋撻西多士做得好好,好有香港茶餐廳特色熱辣辣香噴噴噴。牛油皮蛋撻亦都令人一試難忘。好有香港風情。配合港式奶茶,簡直絕配。超讚👍🏻👍🏻👍🏻。4)熱奶茶。凍檸檬紅茶好多人都讚過佢哋嘅熱奶茶&凍檸檬紅茶好正,果然名不虛傳。茶膽正👍。檸檬茶加上大大杯夠冰凍,地道香港檸檬茶口味。飲完透心涼。地道港式奶茶亦都好香滑。正👍🏻。❤️menu仲有好多好多唔同種類嘅港式美食。相信都好出色。❤️ 感受到用心製作👍🏻

1)椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯

2)金牌生炸雞髀煎雙蛋飯配黑椒汁

3)法蘭西多士&牛油蛋撻

4)熱奶茶。凍檸檬紅茶

❤️menu仲有好多好多唔同種類嘅港式美食。相信都好出色。❤️ 感受到用心製作👍🏻。極之推介。會繼續嚟。
2024-09-06
  • 椒鹽豬扒煎蛋豬油撈飯
  • 西冷紅茶(熱奶茶)
2024-09-09 0 views
間唔中真係要食番呢啲舊時懷舊冰室XO醬牛柳粒豬油撈飯超懷舊豬油撈飯,坊間依家已經好少有,一定要試一試,加左XO醬成個飯香好多,另外豬油&醬油分開上,可以隨自己喜好放適量鐵板扒餐(西冷牛扒)懷舊冰室鋸扒另一番風味,叫左黑椒汁,西冷牛扒比想像中更腍身,配埋薯條yummy ~~員工亦非常貼心,會提醒倒黑椒汁在鐵板上可能會被彈到~雪糕菠蘿包菠蘿包熱辣辣夾住凍冰冰兩球雲呢拿大雪糕,冰火兩重,必定要試,非常邪惡!!
間唔中真係要食番呢啲舊時懷舊冰室

XO醬牛柳粒豬油撈飯

超懷舊豬油撈飯,
坊間依家已經好少有,一定要試一試,加左XO醬成個飯香好多
,另外豬油&醬油分開上,可以隨自己喜好放適量

鐵板扒餐(西冷牛扒)

懷舊冰室鋸扒另一番風味,叫左黑椒汁,西冷牛扒比想像中更腍身
,配埋薯條yummy ~~
員工亦非常貼心,會提醒倒黑椒汁在鐵板上可能會被彈到~

雪糕菠蘿包

2024-08-30
  • XO醬牛柳粒豬油撈飯
2024-09-08 0 views
保頓冰室 地址: 尖沙咀亞士厘道20A號地舖電話: =====================必食西多士同雪糕菠蘿包,無錯呀,呢間冰室最出名,我叫了個$128 蒜蓉蝦豬油撈飯,豬油撈飯已唔多地方有啦,蝦重蒜香,個飯索了豬油同蝦汁,有幾好味?我會叫你自己來食不要錯過$118 雙損餐,是豬同雞扒,仲有甜餐包添,要配意粉蒜蓉汁包飲品。 當在熱雄雄鐵板上淋上汁,即響起滋滋聲同白煙,熱乎乎保持溫冰,好吃兼令我想起兒時大節日去吃扒餐的開心情景。懷舊感覺,播著舊歌,好似返到細個80-90年代雪糕菠蘿包做甜品,夾了vanilla ice cream ,甜甜的加上香港名物菠蘿包,表層香脆中間麵包鬆軟。物價都好抵,其實80-90年代一個扒餐都要上百元呀! #生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #
保頓冰室

地址: 尖沙咀亞士厘道20A號地舖
電話:
=====================

必食西多士同雪糕菠蘿包,無錯呀,呢間冰室最出名,

懷舊感覺,播著舊歌,好似返到細個80-90年代

物價都好抵,其實80-90年代一個扒餐都要上百元呀!

#生酮 #好去處 #igable #假日好去處 #life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
2024-09-05 0 views
強烈推薦大家來這間香港正宗懷舊冰室🇭🇰店內播着香港的懷舊音樂🎵門內外的裝修都十分復古☎️很有心思💕連店員的衣服設計都是十分有年代感!我爸媽都說進來就像回到七、八十年代一樣🤣【雪糕菠蘿包】$38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全港首創‼️一開始就是被這個吸引進來的!菠蘿包外皮好脆好熱,加埋雲呢拿雪糕🍦外冷內熱🧊冰火交融🤣值得一試!【招牌椒鹽豬扒豬油撈飯】$88⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽豬扒好香好入味😋 鎮店豬油和豉油是另上的,可以按自己口味加減,飯入面食到脆口的油渣粒,再篤穿埋蛋黃拌勻🍳真係人間美味😍【生炸雞髀煎雙蛋飯】$63⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️手掌般大嘅雞髀🍗仲要係即叫即炸,外皮非常香脆🤤雞髀肉有肉汁而且鮮嫩可口👍🏻可以選擇蒜蓉汁、咖哩汁、黑椒汁和蕃茄汁🍅好大份好抵食😍【懷舊香蕉船】$42⭐️⭐️⭐️可以食到這些懷舊甜品的茶餐廳已經好少見啦🥲來到的時候有少少嚇親😂超級大份🍌【紅豆冰】跟餐價+$12⭐️⭐️⭐️⭐️粒粒紅豆加上椰奶🧉紅豆份量很多,最抵讚係竟然可以選擇甜度!👍🏻【菠蘿冰】跟餐價+$12⭐️⭐️⭐️⭐️爸爸說和他小時候飲的味道一模一樣,罐頭菠蘿份量也很多,解渴一流☀️餐點:4.5/5服務:4/5環境:4.5/5性價比:4/5
強烈推薦大家來這間香港正宗懷舊冰室🇭🇰
店內播着香港的懷舊音樂🎵
門內外的裝修都十分復古☎️很有心思💕
連店員的衣服設計都是十分有年代感!
我爸媽都說進來就像回到七、八十年代一樣🤣

【雪糕菠蘿包】$38

性價比:4/5
Dining Offer
Tasting Event
2024-08-31 87 views
係附近反工,見到呢間新開嘅懷舊茶餐廳想試好耐,仲要朝早7點半就開,反工前食反個早餐都仲得。見到佢有菠蘿包蛋撻個啲賣😋茶餐廳收10點都好少見,但放工次次去親都見到冇位😂個日星期6反工晏晝1點去到食晏,好彩早啲落去攞位,唔洗排隊,翻枱率超高😵好方便有得用電話落單,雖然佢都可以幫你落order🤣我一嚟就嗌左個我想食好耐嘅雪糕菠蘿包,好足料又幾好食,仲要只係$38🤑臨尾埋單發現仲要冇收加一又冇人趕我地走😙
2024-08-31
Lunch
2024-08-28 120 views
經過尖沙咀見到好吸引就同朋友入咗去冰室嘅門口同室內嘅裝修充滿80年代港式茶餐廳風格,一入去就好似返番細個咁~XO醬牛柳粒好香口,用辣椒炒過牛柳粒,唔會太乾身,配埋豬油撈飯好邪惡😈生炸雞髀有手掌咁大,切開好Juicy,配埋雙蛋黑椒汁食👍🏻👍🏻👍🏻黎到舊式茶餐廳一定要飲一杯紅豆冰,配埋甜品雪糕菠蘿包!菠蘿包烘到熱辣辣,加埋一球雪糕喺入面🤤🔸 XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)🔸 生炸雞髀煎雙蛋飯配黑椒汁($63)🔸雪糕菠蘿包($38)🔸紅豆冰📍保頓冰室地址: 尖沙咀亞士厘道20A號地舖
經過尖沙咀見到好吸引就同朋友入咗去

🔸 XO醬牛柳粒豬油撈飯 ($98)

🔸 生炸雞髀煎雙蛋飯配黑椒汁($63)

🔸雪糕菠蘿包($38)

🔸紅豆冰

📍保頓冰室
地址: 尖沙咀亞士厘道20A號地舖
2024-08-21
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • XO醬牛柳粒豬油撈飯
2024-08-27 127 views
🌟經過亞士厘道,俾呢間餐廳裝修吸引左。超懷舊五六十年代風格,好懷念的感覺😆🌟餐廳門口有個麵包櫃,有新鮮出爐面包,係馳名港式蛋撻同菠蘿包啊!🦐招牌蒜蓉蝦豬油撈飯細個成日聽媽媽話小朋友果陣好窮,就係靠豬油撈飯飽肚👍🏻現在變左邪惡美食。職員會遞上醬油同豬油,自己落幾多都得。熱辣辣的飯淋上豬油,又香又滑!蒜蓉蝦超級香,蝦肉都新鮮彈牙。仲有香葱,炸蒜,天婦羅粒粒,洋葱,辣椒,全部撈埋一齊食好惹味。🐷生炸雞脾煎雙蛋飯果然係金牌飯,生炸雞脾外皮夠脆,入面的雞肉嫩滑有肉汁👍🏻仲要好似我手掌咁大隻。配左兩隻流心煎蛋好juicy😋仲有四款醬汁自己選擇。🍨雪糕菠蘿包新鮮菠蘿包夾住兩球雪糕,菠蘿包外面幾脆,包軟熟,配上冰凍雪糕好夾😍🍌懷舊香蕉船真係夠晒懷舊😆有兩條香蕉,雪糕,忌廉,朱古力脆脆,回憶的味道👍🏻🍍菠蘿冰係新鮮菠蘿加雪碧,好清爽。🌟叫左幾款餐廳招牌食物都好地道好食,值得推薦👍🏻

🦐招牌蒜蓉蝦豬油撈飯

🐷生炸雞脾煎雙蛋飯

🍨雪糕菠蘿包

🍌懷舊香蕉船

🍍菠蘿冰
係新鮮菠蘿加雪碧,好清爽。

🌟叫左幾款餐廳招牌食物都好地道好食,值得推薦👍🏻
2024-08-24
  • 招牌蒜蓉蝦豬油撈飯
2024-08-26 103 views
🍊 餐廳名稱:保頓冰室 (尖沙咀)🐝 味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$60-120———————————————————用左舊式香港茶餐廳嘅裝修,播住九十年代流行嘅廣東歌,keep住老一派嘅菜式,真係好值得大家一食。馬蹄煎肉餅煎蛋豬油撈飯 💰 88豬油撈飯真係既邪惡又興奮嘅美食。成碗盤被厚厚嘅肉餅&煎蛋蓋住,肉餅煎到表面香脆入面好juicy,加埋豬油香真係一啖接一啖。常餐A 💰48一份專屬香港嘅味道,食嘅係情懷同回憶。出前一丁沙嗲牛肉公仔麵加煎蛋腸仔多士,呢個組合唔洗我多講,畢竟係陪住每位香港人成長嘅味道。唯一要講嘅就係沙嗲牛肉好濃味,牛肉唔會醃到啲肉無口感。雪糕菠蘿包 💰38呢個組合係無得頂,冰火交融,層次分明但味道相投,而且外面無幾間有得食!菠蘿冰 💰 跟餐+$8紅豆冰 💰 跟餐+$12🗺️ 尖沙咀亞士厘道20A號地舖🔍#FlavorforToday尖沙咀🚆 尖沙咀站L3出口,步行約3分鐘
🍊 餐廳名稱:保頓冰室 (尖沙咀)🐝

味道:8/10