2024-02-04 252 views
flank steak($86/100g),扒類最少要點200g,大約等於7oz,足夠一個女仔食。上枱用鐵板上,賣相毫不花巧,就一件扒加一撮鹽。採用側腹肉,要求medium rare,表面煎得微微焦脆,切開肉係粉紅色,但唔會有血水,火候拿捏得好好。雖然外表平平無奇,但一咬就知質素好高,肉味甚濃,而且嫩滑,冇筋,雖然旁邊有海鹽,侍應亦提供左芥末醬,帶酸味refreshing ahhhhh,點少許提升味道層次,但咩都唔點已經超級美味,呢個質素放喺扒房最少要double價錢🥹Hanger steak ($90/100g),平時打邊爐必食嘅部位,今次試吓serve in plate 🍽️ 牛排本人十分之juicy🤣🤣 雖然賣相似狗食嘅(男朋友話,冇影到相😶‍🌫️😶‍🌫️值得一提嘅係佢嘅side dishes 💝誠意之作potato gratin 法式焗薯批 $60🧀🥔🧀🥔🧀 如圖示起碼五層上枱時啲芝士仲起緊泡 熱辣辣食店員溫馨提醒我哋唔好掂到碗仔 好熱fat+carb點會唔好食‼️‼️‼️blanched spinach 清新菠菜 $60標明用嘅係baby spinach,比起一般菠菜更加嫩(即係豆芽豆胚

牛排本人十分之juicy🤣🤣

雖然賣相似狗食嘅(男朋友話,冇影到相😶‍🌫️😶‍🌫️

值得一提嘅係佢嘅side dishes 💝誠意之作

potato gratin 法式焗薯批 $60
🧀🥔🧀🥔🧀 如圖示起碼五層
上枱時啲芝士仲起緊泡 熱辣辣食
店員溫馨提醒我哋唔好掂到碗仔 好熱
fat+carb點會唔好食‼️‼️‼️

blanched spinach 清新菠菜 $60
標明用嘅係baby spinach,比起一般菠菜更加嫩(即係豆芽豆胚咁)
簡單調理,食完肥膩嘢清清口腔✨

2023-07-08 617 views
叫咗一個cheese burger同rib-eyes(250g)首先個rib-eyes 叫jor medium-well 可能熟得仔建議大家試medium 除jor太熟之外,佢geh味道好有牛肉味,唔需要醬汁都ok~個cheeseburger 可以話係一定要食geh!cheeseburger裡面geh漢堡扒超juicy,個包本身又好好食,鍾意食酸瓜geh可以加埋酸瓜一齊食!(burger本身就送酸瓜~ 最後個心太軟係因為我寫jor 生日做主題 佢仲專登比surprise我地 送jor 個留心朱古力仲有D caramel 但係又唔會太甜geh心太軟比我地!心太軟隔離仲有一個超大球geh vanilla ice cream 簡直係超好味!就算原價$88 都抵食!係一間會專登搭船再去食geh餐廳!
2023-07-06
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-11-28 1029 views
✨愉景灣美食 高質juicy漢堡✨假日2點幾去到愉景灣嘅Bones & blades食野,雖然11點幾食完野同埋5點都book咗餐廳,但第一次去愉景灣嘅我表示,難得去到梗係要食多少少野😆呢間餐廳共有3間分店,全部都係離島區,室內裝修簡約,環境舒適我哋就入去試吓⸜( ˶'ᵕ'˶ )⸝▫️芝士漢堡 $118(9/10)呢一個經典嘅芝士漢堡,但真係好好食!!!🥹漢堡包體軟熟得黎空氣感唔會太重,包住塊漢堡充滿牛油香,而且油脂分佈平均,食落嫰滑好juicy❤️配埋芝士真係太正!如果佢size可以大少少會更滿足♪▫️手撕豬肉漢堡 $108(7.5/10)入邊有大量蔬菜絲,營養相對均勻,手撕豬肉以bbq醬調味,原來入邊仲有煙肉,比平時食到嘅煙肉多咗陣煙燻香味,整體都唔錯♥︎▫️Bottle Beers - Damm Lemon $50 (8.5/10)酸酸甜甜有麥味,好易入口😆而且都幾大杯 🍺 如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b
✨愉景灣美食 高質juicy漢堡✨

▫️芝士漢堡 $118(9/10)

配埋芝士真係太正!如果佢size可以大少少會更滿足♪

▫️手撕豬肉漢堡 $108(7.5/10)

入邊有大量蔬菜絲,營養相對均勻,手撕豬肉以bbq醬調味,

酸酸甜甜有麥味,好易入口😆而且都幾大杯 🍺

• 芝士漢堡
2022-10-25 726 views
所以說現在的消費模式有點改變,好像以往,人們都會在電視或是印刷、報紙賣廣告,現在人們莫說是報紙,就連電視都少看,就轉移到YouTube賣廣告。小嬰經常看某個頻道的節目,經常在介紹愉景灣的海灘以及遊樂設施🏊🏼,結果,有次放假我們就帶他搭船到愉景灣。🛳當然,去到也要先吃少許東西作為午餐,然後才到愉景灣的沙灘。之前在東涌工作的時候,都沒有印象愉景灣有這麼多商場,似乎這個商場以及上邊的交通交匯處,應該都是新興建的。這些外國式的漢堡包店,很多時候都非常吸引,這次,你看這個薯條亦都大大盤,薯條夠粗壯,😬上面灑了一些鹽,亦都賣相吸引,不過通常,剛剛端來的時候溫度夠熱,吃落燙口,感覺可口;之後放涼了,越吃越飽越油膩,就變得沒有咁吸引,結果,其實兩個成人都未必吃得完一碟。這個小食一口豬腩肉,呈丁方的形狀,功架十足,起碼你切以及煮的時候要固定它的形態,無論底下的肉,還是頂上的豬皮,😀都香脆非常,脆得來中間都算保留少許肉汁,調味亦都剛好,不至於太濃味。一個是牛肉的漢堡,令一個是羊肉的漢堡,牛肉的味道還算香濃;雖然有點羶香,不過肉質軟林,調味更加濃,味道濃到有點像在吃kebab經常都覺得這種西餐廳尷尬,因為沒

這些外國式的
漢堡包店,很多時候都非常吸引,這次,你看這個
就變得沒有咁吸引,結果,其實兩個成人都未必吃得完一碟。
這個小食一口
,調味亦都剛好,不至於太濃味。
一個是
經常都覺得這種西餐廳尷尬,因為沒什麼水或是飲料的話,好像逼你開瓶裝飲料一般。現在有小嬰,就沒有閑情逸致在外享用美酒、啤酒或是支裝汽水等等,通常吃完就走,又或是未吃完就迫不及待走。
Type of Meal
Lunch
2022-02-05 1143 views
放假去愉景灣叉叉電,lunch 食餐飽先有力行沙灘😎 經過見到呢度餐廳都幾多人,但又唔洗等位,就入去試試~❤️Tenderloin 招牌牛柳,好厚!~封鎖住肉汁,每啖都好香牛肉味,點少少海鹽已經好正🧡BB's Cheese Burger 烤牛肉漢堡+raclette cheese + 洋蔥蕃茄,大大個burger,好睇又好味💛Piggy Fries 聲稱少肥薯條,但好大籃薯條,炸到又香又脆,係卡路里rrrr😂overall價錢唔貴,味道又唔錯😋

overall價錢唔貴,味道又唔錯😋
2021-10-27 832 views
Brillant restaurant, bit small but very cosy, window seating looks out to the plaza and bit of sea view. Amazing quality of food, steaks are very juicy and tender Staff are very friendly and helpful, they show you your steaks before they cook it. Will definitely come again.
2021-10-27
$168 (Lunch)
  • Set  Lunch.  Steak  and  fries
  • flank  steak  and  bavette  steak  in  medium  rare
速食文化入面,漢堡包當然是首選。但對於熱愛漢堡包的人士來說,一塊優質嘅新鮮肉扒,配搭一份精心製作的薯條,其實可算是快餐中的「fine dine」。Bones & Blades的飲食精神,就是將餐廳內所有肉類的產地、飼養方法公諸於世,透明度極高!客人可自由揀選心水靚肉,即買即煮,新鮮可靠。草飼出來的肉,味道香濃又有嚼勁,令人再三回味。嫌吃扒寡?改吃burger吧!招牌「芝士漢堡」內夾上半熟草飼牛及瑞士最傳統的瑞克雷乳酪芝士,肉質鮮嫩油香味十足。「煙燻羊肉漢堡」內夾滿一絲絲的羊肉,配搭來自中東的乳酪醬汁,不膩不羶,越食越開胃。最後添上一份採用豬油烤成的「少肥薯條」,加上滿滿的大蒜巴臣芝士,啖啖芝士香,越食越興奮,肥?這個字吃得嗎?🤤

芝士漢堡

煙燻羊肉漢堡

煙燻羊肉漢堡

少肥薯條

少肥薯條

• 芝士漢堡
2021-04-07 1074 views
今天到愉景灣走走,愉景廣場最近開了新的商場,看到進門口的地方有一間牛排館的餐廳。特別的是有賣很多生的肉品,也有看到許多外國朋友正在選購。想說應該不錯吃吧。看了看menu最後選擇了漢堡和豬肋骨,做為今天的午餐囉。芝士漢堡漢堡的份量其實相當小,薄薄的兩片麵包裡夾了一小片起司跟一般般大小的牛肉,女生都吃不飽。肉還算juicy,但上面的起司腥味很重,不喜歡!脆焗蜜汁豬肋骨一上桌撲鼻而來的蜜汁怪味,讓我們想起了燒味店的叉燒。食入一口,豬肋骨的味道又乾又鹹,甚至比叉燒還難吃,當然也比叉燒貴過數倍,吃起來還更麻煩呢!從沒想過Ribs會料理成這樣的味道,完全中伏!總體而言,買生肉的人潮不少,餐廳座位不多還要先訂位。但食物的味道超級不和我們口味,加上服務生態度滿差的。愉景灣餐廳選擇也滿多的,這家整體而言讓我們超級失望的。

看了看menu最後選擇了漢堡和豬肋骨,做為今天的午餐囉。

芝士漢堡

脆焗蜜汁豬肋骨

2021-04-05 590 views
So far the food is okay but their customer service has a lot of room to improve. The receptionist showed an unwelcoming attitude when we were making a reservation for lunch. After being seated, the waitress notified us that our dining time could only be an hour due to overbooking, even we have made a reservation in advance (no one informed us until we showed up for lunch). It took around 20-25 mins to get the food ready, so basically we only had half an hour to finish our meals (if you’re looking for a place to enjoy a proper meal and spend time with friends or families, you’d prefer elsewhere). If this was a fast food restaurant then this service would be understandable. In terms of food quality, it is acceptable. Service quality is poor given its price range. Although this branch is newly opened, the restaurant still needs to train their staff better in customer service, reservation management and operation efficiency.

2021-04-05
$200 (Lunch)
2021-03-12 674 views
閒日放假 自己出走散吓心~入左愉景灣,一落船,望住個海景同埋低密度住宅,即刻好似去咗渡假😌😌本身諗住行山,但係天氣麻麻地,咁就搵個地方食個靚晏先😁😆Bones and blades 係西營盤,西貢同埋元朗都有分店。我都係嚟到先知道原來呢度開咗分店☺️☺️如果想食好啲,依間餐廳絕對岩你😎😎因為佢哋啲肉都好高質,全部都係自由放牧方式飼養,由世界各地可靠嘅農場提供👍🏼👍🏼餐廳同埋肉檔,係相連嘅。如果直接買新鮮肉類/肉類製品返屋企,佢嘅價錢都算幾平,分分鐘平過高級超市🤔🤔 如果想即買,即食,咁就要將價錢x2,即係一般餐廳會收嘅加工費。簡單d~ 睇餐廳餐牌落單,都可以自己走過去揀想要嘅肉,餐牌上面嘅價錢已經包左加工費~ 平日12noon至3點係有lunch menu🔥🔥選擇都幾多,基本上想食咩類型嘅肉到有因為選擇困難症,加上好肚餓,今次點左Max Grill & Fries雜扒可以配自家製骨膠原清湯或者田園沙律點完餐之後,店員會將你揀咗嘅肉類,拎黎俾你睇咗先至煮如果啲肉唔靚,相信冇餐廳夠膽咁樣拎出嚟比客人過目😌😌今日係雞骨湯日常缺乏湯水嘅我,係唔會放過任何飲靚湯嘅機會🔥🔥相信佢哋冇落任何味精/化學野
閒日放假 自己出走散吓心~
本身諗住行山,但係天氣麻麻地,咁就搵個地方食個靚晏先😁😆

如果想食好啲,依間餐廳絕對岩你😎😎

餐廳同埋肉檔,係相連嘅。

簡單d~ 睇餐廳餐牌落單,
都可以自己走過去揀想要嘅肉,
餐牌上面嘅價錢已經包左加工費~

平日12noon至3點係有lunch menu🔥🔥
選擇都幾多,基本上想食咩類型嘅肉到有
可以配自家製骨膠原清湯或者田園沙律

點完餐之後,店員會將你揀咗嘅肉類,拎黎俾你睇咗先至煮
如果啲肉唔靚,
相信冇餐廳夠膽咁樣拎出嚟比客人過目😌😌

今日係雞骨湯
日常缺乏湯水嘅我,係唔會放過任何飲靚湯嘅機會🔥🔥
相信佢哋冇落任何味精/化學野,啲湯飲落清清地,再飲多幾啖就feel到淡淡雞味、胡椒味,
飲完都幾暖~

主菜✨✨啟動食肉獸mode🔥🔥
每樣都有啲,咁就可以咩都試晒~
佢哋嘅豬扒、牛扒真係好好食,
雖然lunch set只係薄切/每樣份量唔算多,但每一啖都食到香濃肉味,唔係調味料嘅功勞,而係出自舊肉本身。

自家製香腸同埋煙肉都唔錯,
尤其是煙肉脆卜卜😁😁正!
腸仔衣完全唔韌👍🏼

仲有個好好食嘅薯條
係粗身 厚肉薯條,
每一條都好脆!
點埋佢地自家製茄醬,無敵👍🏼👍🏼

整體用餐體驗都幾開心,除咗鍾意佢哋嘅食物之外,店舖環境都幾舒適,而且有咩疑問,店員都好耐心解答😊😊
推薦大家試試😎😎

2021-02-27 675 views
趁閒日沒有太多人約埋親友入去愉景灣,乘機定埋位去Bones & Blades 食個lunch 。西環和西貢就試過好多次,今次試吓新店,食物品質及味道一流我至愛的酥炸五花腩,炸雞漢堡飽,香脆美味,煎牛扒及羊架肉質鮮嫩可口,還有炸薯條及炸番薯條,都不能抗拒,連同自家製的茄汁和BBQ醬都與別不同,呀!忘記咗個肉骨清湯,飲完感覺沒有加味精同埋個啲骨膠還在口腔內。侍應還介紹其他款式及甜品,但我們食得好滿足,下次再試其他食物喔!

2021-02-26 523 views
放咗工見到呢間餐廳新開諗住試吓,都知道收費有返咁上下。但係估唔到最後係「black」店!!!先從餐牌上講價錢並非便宜,先坐下啦。侍應話可以到肉櫃揀牛扒,我哋揀嘅係400g重嘅紐西蘭和牛同埋一塊肉眼扒200g,係肉櫃嘅價錢加埋大概五百幾蚊。但係當買單嘅時候發覺張單淨係塊和牛$704塊肉眼扒$238。買單時候侍應態度惡劣咁佢話現場加工費要100%。侍應從開始一直都冇提示要收加工費,現場無論餐牌上牆壁上都沒有一張告示。後來喺回家途中睇討論區發覺已經好多人埋怨緊呢間舖頭收費㗎啦。自己中咗伏,希望喺呢度講出嚟等大家唔好步我後塵。愉景灣每個星期都咁多遊客幫襯,真係鄧佢哋好唔抵⋯⋯