2021-04-02 37 views
喺OpenRice order外賣、細蝦餅寫明有八件諗住係細size8⃣️件、點知返到嚟一開得4件😒,完全貨不對版,真心嬲及失望。😡😡😡😡😡😡😡😡
2021-04-02
2021-03-25 45 views
唔係朋友話我知 都唔知原來旺角鬧市中 有一間上樓嘅泰國餐廳🇹🇭仲係由泰國人主理店入面嘅裝修真係好有泰式風情 同平時嘅泰國餐廳感覺好唔同 而且店員都係泰國人 總之就係令你一入去就想sa wa dee cup嗰種感覺🙏🏻呢日我哋嚟lunch就無好大魚大肉 叫咗兩個lunch set同兩個小食◾泰式椒鹽軟殼蟹🦀炸粉唔厚 椒鹽味道啱啱好 唔會太醎 而且份量都幾多◽泰式燒豬頸肉🐷燒完之後肉質都好軟稔 面頭少少微焦 佢個泰式酸辣汁仲調得好好味◾青咖哩海鮮炒飯🥘因為朋友好鐘意食咖哩 所以揀咗呢個 入面有青口/蝦/泰國茄子…青咖哩唔會太辣 仲滲出少少椰奶味 好香◽秘制鴨絲撈米🥢呢個簡直啱晒我 鴨肉絲炆得入味 再加少少鴨油 撈勻嚟食真係啖啖都好好味 不過本身鐘意重口味嘅朋友可能會覺得淡啲 對我嚟講就好perfect咁就完成咗一餐平靚正嘅lunch 一路食一路都有唔少客人 睇嚟呢度之前係得我唔知 咁我講完應該大家都知啦係咪?!🤡

◾泰式椒鹽軟殼蟹🦀
炸粉唔厚 椒鹽味道啱啱好 唔會太醎 而且份量都幾多
◽泰式燒豬頸肉🐷
◾青咖哩海鮮炒飯🥘
◽秘制鴨絲撈米🥢

旺角超抵食泰國lunch set😍真心泰國菜館🇹🇭旺角地鐵站一出嚟嗰條馬路就到嘅朗晴坊🌟地點真係非常就腳😆之前聽朋友介紹已經好想黎食😋今日終於都有機會同哥哥一齊嚟試吓佢哋個泰式薄餅😍唔係好食得辣但係又好想試吓食佢哋勁出名嘅咖喱🍛所以我就揀咗個青咖喱米線🍜小辣😆 食落去真係冇咁辣!而且佢哋個面底都好大份量!我都俾咗少少哥哥試吓食!佢都話好香好好食😋裏面仲有啲青豆同埋茄子粒粒!配料非常十足所以個湯底都好香😌哥哥就揀咗個西蘭花炒鮮蝦🦐上面仲有好多炒過嘅蒜頭粒粒🧄食落好香口好惹味😍另外我哋今日嘅主角就係泰式煎薄餅🇹🇭有三大塊!嚟到嘅時候已經幫我哋切好咗一半💗睇哥哥個樣就知幾滋味啦😍煎到好酥脆!好香口!飲品哥哥就揀咗椰汁紅豆冰!紅豆嘅份量十足!飲落香甜可口😋我就揀咗泰式椰汁🥥香濃嘅椰汁!飲落好鮮甜🥰喺旺角呢個午餐嘅價錢!有咁大嘅份量同埋質素真係好抵食😍下次送爸爸返工嘅時候帶佢嚟食一次先😆
旺角超抵食泰國lunch set😍真心泰國菜館🇹🇭

2021-03-05
$90 (Lunch)
  • 西蘭花炒鮮蝦
2021-02-28 602 views
旺角食肆林立,咩都有得食,一間餐廳要生存一定要有返咁上下多年無食然後發現真心泰國菜仲仍然係朗晴坊,成棟樓啲餐廳我諗都換左幾手,就睇下有無保持水準主打家庭溫暖feel泰菜,裝修完全無變但都新淨企理,座位舒服餐牌除一般泰國嘢外仍有抵食套餐,咩都有啲可以試下冬蔭椰汁雞湯,原煲仔上感覺更家庭,煲仔細細原來都裝到5-6碗仔湯賣相幾綿而幾香,飲落偏冬蔭功既,但就唔辣同滑啲,清啲既感覺飲落舒服好味既佢嘅冬蔭功係較重酸味,我個人黎講都ok,食下啲雞,同一般湯雞肉唔同,佢既雞肉係煎過既,一方面湯會香啲,一方面食肉時肉質同口味都會正啲依個湯可以返啅上埋個西蘭花炒鮮蝦,賣相正常,一食個西蘭花,哇硬過我個頭搞唔掂,味道正常但口感生食一樣有啲難搞飲返杯咸檸七x椰汁冰中和下,雖然係跟餐野飲但都唔細杯正肉碎生菜包,望落正常,入口香料味道平均,未係好突出但都算ok好味既唔算辣,如果想食辣既不妨比平常叫辣一級,份量都足料炒貴刁(雞肉),同Pad Thai相似,但貴刁細長少少較似麵,炒得ok既,香口而唔會好乾都係相對較酸既口味,但唔係過酸個隻雞肉有啲似煲湯入面個啲,都係好味既,份量都幾足夠食完慢慢上埋套餐甜品椰汁大菜糕,
旺角食肆林立,咩都有得食,一間餐廳要生存一定要有返咁上下
餐牌除一般泰國嘢外仍有抵食套餐,咩都有啲可以試下

依個湯可以返啅
上埋個西蘭花炒鮮蝦,賣相正常,一食個西蘭花,哇硬過我個頭
搞唔掂,味道正常但口感生食一樣有啲難搞
飲返杯咸檸七x椰汁冰中和下,雖然係跟餐野飲但都唔細杯

冬陰椰汁雞湯
椰汁雞
西蘭花炒鮮蝦
椰汁  x  咸檸七

唔算辣,如果想食辣既不妨比平常叫辣一級,份量都足料
都係相對較酸既口味,但唔係過酸個隻
雞肉有啲似煲湯入面個啲,都係好味既,份量都幾足夠
食完慢慢上埋套餐甜品椰汁大菜糕,椰汁糕部分真係唔夠,不過當食完酸辣甜一甜ok啦

肉碎生菜包
生菜包
炒貴叼(雞肉)
是日甜品  -  椰汁大菜糕

整體來講,味道不錯,性價比都唔錯既,唔算貴而套餐就更抵,唔會因為係套餐而將貨就價
不過依啲都係其次,重要係佢有家庭feel,好似去泰國一個屋企食餐飯,睇住個泰姐姐愈學愈多廣東話
所以我都係會再幫襯

#晚餐有一人套餐所以獨食都有得諗
#其實我個人推介濕炒河

冬陰椰汁雞湯
2021-02-18 98 views
疫情下,都好掛住泰國菜,今次難得去旺角,當然要試一試呢間泰國餐館啦!環境方面,富有泰式風情,色彩繽紛的雨傘來佈置,簡單又有風味,用餐起來更食出一種泰國菜嘅感覺。餐牌方便,簡單直接,各式各樣的泰國菜都相當唔錯,而且價錢又唔貴,都係基本消費,而且服務態度非常好👍可以一試😯有部份係套餐,可以包埋嘢飲,都幾抵食食物方面,我哋試咗一個泰國炒飯佢嘅份量同材料都十足。而且份量都唔少,可以夠二人分享架,色香味俱全!呢碟鳯爪都好受歡迎👏🏻必食甜品之芒果🥭芒果糯米飯

有部份係套餐,可以包埋嘢飲,都幾抵食

食物方面,我哋試咗一個泰國炒飯

呢碟鳯爪都好受歡迎👏🏻

必食甜品之芒果🥭芒果糯米飯

2021-01-26
Type of Meal
Lunch
2021-02-16 55 views
星期六在朗豪坊閒逛了一輪後,在旁邊的朗晴坊2樓吃個正宗泰國午餐。紅咖哩雞飯咖哩香味濃郁,泰式香料豐富,不算太辣,適合大多數人的口味,雞肉嫩滑,用剩下的咖哩汁淋上香軟白飯,盡吸精華。乾炒牛河泰式乾炒牛河別具風味,一上枱時已飄來陣陣鑊氣香味,獨特的泰式醬料非常惹味。泰式清炒芥蘭蔬菜方面想吃得比較清淡,可以選清炒芥蘭,不會有過多的醬料但卻有淡淡的蒜香味,能夠吊出芥蘭的清甜。泰式青檸茶有別於一般的凍檸茶,用了青檸取代檸檬,茶底亦是很香濃的泰茶,味道芳香。芒果糯米飯泰式甜品當然是要吃芒果糯米飯,濃香的椰汁淋落煙韌的紫糯米,又香又有口感,還有清甜的香芒,非常美味。
紅咖哩雞飯
乾炒牛河
泰式清炒芥蘭

泰式青檸茶
芒果糯米飯
2021-02-10 93 views
每個星期六./日都特別想食好少少,可以獎勵自己!🍓呢個星期六特別想食泰國🇹🇭菜,原來都有好多相宜又抵食的選擇!💰-在旺角見到位於朗晴坊的真心泰國菜♥️呢一座大廈本身都好多選擇呢!一入到去,已被餐廳的設計吸引住,有很特色的裝飾同設計呢!♦️-而且於午市期間的選擇仲好相宜🧡有午餐選擇同餐飲呢!主食方面,點了最經典的泰式炒貴刁🍝好惹味而且又足料,正正是有經典的泰國口味呢!😍-另外,我也點了簡單的泰式魚蛋湯河🥢配上餐廳準備的辣椒🌶️粉,更加可以帶出鮮味同更開胃呢!-小食方面,我點了一直最愛的酸辣脫骨鳳爪🥢🧂辣度適中,即使不太食得辣的朋友都會覺得好過癮!而且仲有好足料的配菜呀!所以好開胃,會不斷想食呢!🧡❣️-而泰式燒魷魚🦑係一大驚喜,新鮮熱辣的魷魚,質感剛剛好又不會太硬呢!而且仲有特別醬汗,帶出特別的味道同更好食!💯連平日少食的我都大叫驚喜,好值得呀!📍-連餐飲分別有龍眼草湖冰同青檸七喜🧃🥤大大滿足又實惠的一餐!是一個好好的週末呢!🥣
每個星期六./日都特別想食好少少,可以獎勵自己!🍓
呢個星期六特別想食泰國🇹🇭菜,
原來都有好多相宜又抵食的選擇!💰
在旺角見到位於朗晴坊的真心泰國菜♥️
呢一座大廈本身都好多選擇呢!
一入到去,已被餐廳的設計吸引住,
有很特色的裝飾同設計呢!♦️
而且於午市期間的選擇仲好相宜🧡
有午餐選擇同餐飲呢!
主食方面,點了最經典的泰式炒貴刁🍝
好惹味而且又足料,
正正是有經典的泰國口味呢!😍
另外,我也點了簡單的泰式魚蛋湯河🥢
配上餐廳準備的辣椒🌶️粉,
更加可以帶出鮮味同更開胃呢!
小食方面,我點了一直最愛的酸辣脫骨鳳爪🥢🧂
辣度適中,即使不太食得辣的朋友都會覺得好過癮!
而且仲有好足料的配菜呀!
所以好開胃,會不斷想食呢!🧡❣️
而泰式燒魷魚🦑係一大驚喜,
新鮮熱辣的魷魚,質感剛剛好又不會太硬呢!
而且仲有特別醬汗,
帶出特別的味道同更好食!💯
連平日少食的我都大叫驚喜,好值得呀!📍
連餐飲分別有龍眼草湖冰同青檸七喜🧃🥤
大大滿足又實惠的一餐!
是一個好好的週末呢!🥣
泰式魚蛋湯河
泰式燒魷魚
龍眼冰、青檸七喜
2021-02-04
$120 (Lunch)
泰式魚蛋湯河
泰式燒魷魚
龍眼冰、青檸七喜
2021-01-29 46 views
午膳在「真心泰國菜館」享用泰菜。泰式乾炒牛河~~炒河粉的豉油很美味,加蛋炒特別可口,夠鑊氣、沒有油膩感!牛肉肉味鮮,芥蘭沒有苦澀味,爽脆有嚼勁,很完美的一碟乾炒牛河。 泰式海南雞飯~~海南雞有鮮味,飯粒乾爽而且份量很足夠。泰式炸蝦餅~~香脆、鮮味、爽彈!泰式燒豬頸肉~~有炭香,肉味香濃嫩滑!泰式椰汁&我的海底椰青檸梳打~~海底椰,爽口!青檸,開胃!梳打水,清新!組合成一杯令我感覺喚然一新的透心涼特飲!
午膳在「真心泰國菜館」享用泰菜。
泰式乾炒牛河~~
炒河粉的豉油很美味,加蛋炒特別可口,夠鑊氣、沒有油膩感!

泰式乾炒牛河

泰式海南雞飯~~
海南雞有鮮味,飯粒乾爽而且份量很足夠。

泰式炸蝦餅~~
香脆、鮮味、爽彈!

泰式燒豬頸肉~~
有炭香,肉味香濃嫩滑!

泰式椰汁&我的海底椰青檸梳打~~

2021-01-29
$130 (Lunch)
2021-01-29 38 views
一場嚟到旺角 又想食下泰國嘢 喺朗豪坊附近一個商場全幢大廈都係嘢食 叫做朗晴坊二樓有一間泰國菜館, 家庭小菜式經營都幾好味首先我就叫咗個泰式生蝦 蝦肉好 紮實一啖咬落去 生蝦的質感好好 食得出是 新鮮啲之後 叫咗一個 鴨 絲 no泰式米粉 湯另外上有好多 鴨肉絲 鴨肉絲 質 咁好好 好呀咬口米粉好有細嫩滑 配上上湯好好味之後叫多杯珍多冰 珍多冰混合得恰當好處 椰子味好好飲最後要一個泰式金邊粉 泰式炒金邊粉 我金邊粉好爽口 醬汁鮮味之後我多一杯熱紅棗水暖暖胃 又係完美的一餐
一場嚟到旺角 又想食下泰國嘢 喺朗豪坊附近一個商場
全幢大廈都係嘢食 叫做朗晴坊

二樓有一間泰國菜館, 家庭小菜式經營都幾好味

首先我就叫咗個泰式生蝦 蝦肉好 紮實

之後叫多杯珍多冰 珍多冰混合得恰當好處 椰子味好好飲

之後我多一杯熱紅棗水暖暖胃 又係完美的一餐
泰式生蝦
2020-12-15 66 views
今日放工去左旺角朗豪坊行,行左陣乜都買唔到就肚餓想食野,最後揀左隔離棟朗晴坊2樓既真心泰國菜館,我之前未食過,但女友就食過,話唔錯,所以最尾決定再試試。我哋去到時人唔多,所以唔洗等位就入得,我哋叫左泰式小食拼盤、青咖哩、蒜蓉炒菜苗,飲品叫左龍眼冰、同埋椰青。食物好快就到,首先係泰式小食拼盤,有蝦餅、扎肉、春卷、雞翼,每樣兩件,新鮮出爐,每個都炸得好金香,當中最鐘意始終都係蝦餅,點埋泰式甜辣醬,絕配😋之後到青咖哩,有埋蒜蓉包,雖然個青咖哩有啲浠,但味道係有既,不過可能我期望係濃啲既,所以有小失望。最後到蒜蓉炒菜苗,炒得啱啱好,幾滿意,唔會炒到淋哂,味道食落香甜爽口,中點係大大份,好食😋

2020-11-26
$275 (Dinner)
由檸檬茶開始已經發覺呢間餐廳同平時食開的泰國餐廳不一樣無論由飲品到小食到飯麵到海鮮湯你都會發現真心泰國的味道<檸檬茶>她是用青檸檬,而且茶底跟平時茶餐廳飲開的紅茶底是不同的會令你重新認識不同國家有不同的<檸檬茶><豬頸肉妙公仔麵>公仔麵炒得十分之香,豬頸肉雖然炒, 但依然十分鮮嫰<酸辣海鮮湯>她跟<冬陰功>其實都是海鮮湯,她沒有了<冬陰功>的辣,但她有著跟<冬陰功>的香,除了香氣十足,她還充滿了海鮮湯料<蒜蓉包>熱辣辣香脆的蒜蓉包<泰式咖哩海鮮配白飯>這泰式咖喱的味道跟以前吃的都不一樣,入口香濃但不會過份的辣
由檸檬茶開始已經發覺呢間餐廳同平時食開的泰國餐廳不一樣
無論由飲品到小食到飯麵到海鮮湯
你都會發現真心泰國的味道

<檸檬茶>
她是用青檸檬,而且茶底跟平時茶餐廳飲開的紅茶底是不同的
會令你重新認識不同國家有不同的<檸檬茶>
檸檬茶
<豬頸肉妙公仔麵>
公仔麵炒得十分之香,豬頸肉雖然炒, 但依然十分鮮嫰
豬頸肉妙公仔麵

<酸辣海鮮湯>
她跟<冬陰功>其實都是海鮮湯,她沒有了<冬陰功>的辣,
但她有著跟<冬陰功>的香,
除了香氣十足,她還充滿了海鮮湯料

酸辣海鮮湯

<蒜蓉包>
熱辣辣香脆的蒜蓉包

蒜蓉包

<泰式咖哩海鮮配白飯>
這泰式咖喱的味道跟以前吃的都不一樣,入口香濃但不會過份的辣

泰式咖哩海鮮飯
2020-11-23
$230 (Dinner)
檸檬茶
豬頸肉妙公仔麵
酸辣海鮮湯
蒜蓉包
泰式咖哩海鮮飯
  • 泰式咖哩海鮮配白飯
2020-12-03 55 views
太耐冇去泰國 今晚就同朋友去食下地道嘅泰國菜餐廳有唔少晚市二人套餐嘅選擇但係我同朋友比較想食泰式小食 最後揀咗泰式小食同一個乾炒牛河泰式小食拼盤有分regular 同large Regular 指每款小食有兩件Large 指每款小食有三件價錢只係爭$20精明嘅消費者梗係揀large😎😎小食拼盤整體來講都唔錯份量十足當中最推介炸餅 外脆內爽牙! 雞翼亦都juicy乾炒牛河嘅份量亦都好大份雖然牛肉唔算多但係味道唔錯最後兩個人嘅晚餐只係用咗$287Cp值高👍🏻👍🏻
太耐冇去泰國

雖然牛肉唔算多
但係味道唔錯

最後兩個人嘅晚餐只係用咗$287
Cp值高👍🏻👍🏻
難得約到朋友一齊食飯,梗係要去食好嘢。旺角呢間泰國餐廳,朋友食過覺得有特色,就再帶我嚟試下。飛唔到去泰國, 唯有去泰餐廳解下相思苦啦。餐廳職員都講泰文,裝修行簡約泰風。色彩繽紛的傘作裝飾。有種去旅行度假的感覺。再睇下有咩食先價錢唔貴,多選擇。晚餐套餐好抵食,有主食,有嘢飲,仲有甜品。泰式冬陰公仔麵有特色,冇得輸。濃濃冬陰公味道,夠香夠辣。足料。泰式串燒串燒新鮮,熱辣辣,啖啖肉。沙爹醬夠香,仲有花生碎, 相得益彰。泰式咖哩雞扒飯咖哩足料又好香,雞有鮮味,夠大份。最後嚟個泰式椰汁糕超好味,甜甜地又有咬口食咁多嘢300蚊都唔使超抵
難得約到朋友一齊食飯,梗係要去食好嘢。

餐廳職員都講泰文,裝修行簡約泰風。

色彩繽紛的傘作裝飾。有種去旅行度假的感覺。

再睇下有咩食先

價錢唔貴,多選擇。晚餐套餐好抵食,有主食,有嘢飲,仲有甜品

泰式冬陰公仔麵
有特色,冇得輸。濃濃冬陰公味道,夠香夠辣。足料。

泰式串燒

泰式咖哩雞扒飯
咖哩足料又好香,雞有鮮味,夠大份。

最後嚟個泰式椰汁糕
超好味,甜甜地又有咬口

食咁多嘢300蚊都唔使超抵
都市人每日繁忙底下每年我地幾姊妹生日都會抽空慶祝今年主角決定係真心泰國菜館慶生日菜館地理位置優越,喺正朗豪坊隔離由於疫情限聚令四人加上係平日嘅關係餐廳安排六人枱比我哋坐得舒服啲一入餐廳見到好有格調嘅裝飾別有心思嘅佈置,彷似處身係異國主餐牌封面係木製晚市有套餐或可散叫食物食品方面我哋叫咗以下幾款(生蝦刺身)新鮮!醬汁配搭得好(椰汁冬陰功湯「細」)由於我哋叫呢個版本唔會好辣,而且細碗都分到四個人份,但留意細湯就只得兩隻蝦(小食拼盤「大」)春卷脆口,蝦餅彈牙,魚餅一般,雞翼略為太乾(沙嗲雞串)雞肉嫩滑,配沙嗲汁入味,沙嗲醬好有水準(生菜包配豬肉)認為豬肉香料唔太夠味道(炒通菜)炒得夠味,好食,唔會太淋(明爐烏頭)整晚嘅失色之作,烏頭好重泥味,好失望,魚湯汁混埋都重泥味(菠蘿海鮮炒飯)想像唔到呢度嘅菠蘿炒飯幾好味,夠鑊氣由於我哋叫套餐關係,有四份椰汁糕點甜品送整體都好食係明爐烏頭比較失望另外如果生日喺度切蛋糕係唔收切餅費
都市人每日繁忙底下
每年我地幾姊妹生日都會抽空慶祝
今年主角決定係真心泰國菜館慶生日
菜館地理位置優越,喺正朗豪坊隔離
由於疫情限聚令四人加上係平日嘅關係
餐廳安排六人枱比我哋坐得舒服啲
一入餐廳見到好有格調嘅裝飾
別有心思嘅佈置,彷似處身係異國
主餐牌封面係木製
晚市有套餐或可散叫食物
食品方面我哋叫咗以下幾款
(生蝦刺身)新鮮!醬汁配搭得好
,但留意細湯就只得兩隻蝦
(沙嗲雞串)雞肉嫩滑,配沙嗲汁入味,沙嗲醬好有水準
(生菜包配豬肉)認為豬肉香料唔太夠味道
(炒通菜)炒得夠味,好食,唔會太淋
(菠蘿海鮮炒飯)想像唔到呢度嘅菠蘿炒飯幾好味,夠鑊氣
由於我哋叫套餐關係,有四份椰汁糕點甜品

整體都好食係明爐烏頭比較失望

• 生蝦刺身
  • 泰式炸蝦餅
  • 串燒
2020-11-27 27 views
今晚同朋友去食泰國菜。餐廳喺旺角朗晴坊2樓,正正就係喺朗豪坊戲院隔離,但係次次行過都冇留意到呢一個入口,好神秘。餐廳裝修別緻,非常有泰國風味。叫咗三個晚餐,價錢一啲都唔貴,而且仲有甜品嘢飲。叫咗一碟泰式蠔仔炒蛋配白飯,蠔仔多肉,配炒蛋送飯,非常開胃。朋友叫咗一碟先咖喱炒蝦意粉,非常特別嘅味道,好似有好多種蔬菜同香草味。特別問咗老闆娘,原來有一種材料係泰國嘅蕃茄,綠色一粒粒好似綠豆咁,對糖尿病同埋暗瘡都有治療嘅作用。最後叫咗一碟泰式冬陰炒公仔麵,辣辣地,公仔麵係香港人嘅至愛,冇得輸。朋友話去食泰國嘢一定要試佢哋嘅泰式凍奶茶,但係因為係晚餐我怕夜晚瞓唔着,所以我叫咗個椰汁紅豆冰。最後甜品係大菜糕,食返一啲童年嘅回憶。呢一間泰國餐館,地理位置確實唔係咁容易搵到,但係食得出佢哋係好用心經營,同埋好地道,值得捐窿捐罅去發掘一下。