行完小CK上一層 就會見到+bread POPUP Store(其實+bread 自己在太子地鐵站一出1-2mins 就有家實體店 很方便~)+bread 其實是家多元化的手工麵包🥯店可體驗麵包甜品烘焙外 他們亦堅持出售100%無添加和無防腐劑種類更多不勝數 甜品、散水餅、禮餅、麵包、酸種、貝果等等最近更聯乘VIA TOKYO 出了一系列的抹茶🍵麵包🥯甜品🍮✨抹茶芝士搭 $42這是最喜歡的其中一個~抹茶🍵還真的滿濃的!!愛抹茶的 快來一顆~而且𥚃面真的又流又綿 順順(會想再買一顆 分享給身邊的愛人呢~~✨日式宇治抹茶泡芙 $29不說真會誤會和一般的泡芙不同 泡芙外皮也太薄了吧~基本上整顆都是軟綿綿的抺茶 香而不太甜(連不愛抹茶的另一半都只剩了一口給我 謝謝✨三重抹茶奶凍菠蘿包 $28噢~這個要快吃 不然會和我們一樣 都融掉了(傷心😢不過螞蟻🐜人要吃試這顆 完全不用怕柚子 整顆都是抹茶🍵甜💚而且菠蘿包存在滿很足👍一顆就可以滿足貪吃的女友(((誤??✨流心抹茶麻糬可頌撻 $29真會流心!!麻糬帶點Chewyy 配上外面的多層撻身口感相當豐富~抺茶還滿香~帶點甜 逛街逛到一半口饞就很適合來一

+bread 其實是家多元化的手工麵包🥯店
種類更多不勝數 甜品、散水餅、禮餅、麵包、酸種、貝果等等

✨抹茶芝士搭 $42
這是最喜歡的其中一個~抹茶🍵還真的滿濃的!!
愛抹茶的 快來一顆~而且𥚃面真的又流又綿 順順
(會想再買一顆 分享給身邊的愛人呢~~

✨日式宇治抹茶泡芙 $29
不說真會誤會和一般的泡芙不同 泡芙外皮也太薄了吧~
基本上整顆都是軟綿綿的抺茶 香而不太甜
(連不愛抹茶的另一半都只剩了一口給我 謝謝

✨三重抹茶奶凍菠蘿包 $28
噢~這個要快吃 不然會和我們一樣 都融掉了(傷心😢
不過螞蟻🐜人要吃試這顆 完全不用怕柚子 整顆都是抹茶🍵甜💚
而且菠蘿包存在滿很足👍一顆就可以滿足貪吃的女友(((誤??

✨流心抹茶麻糬可頌撻 $29
真會流心!!麻糬帶點Chewyy 配上外面的多層撻身
口感相當豐富~抺茶還滿香~帶點甜 逛街逛到一半口饞
就很適合來一顆😌(肯定能滿足 內心吃貨小孩🧒

✨抹茶毛毛蟲包 $22
不好甜的 但又想試試抹茶🍵新品有多好吃的朋朋們
可以一試這款 一點都不會甜 反而更帶點鹹感 麵包亦是偏鬆軟
若早餐來一條 肯定飽足感滿滿~~

他們真的很用心製作這系列 即使只是抹茶作基底
但每顆的面向都不同 一定有一顆可以😌滿足到你💚
抹茶芝士塔
流心抹茶麻糬可頌撻
Jellycat  日式麵包  開心果波波
Jelly cat  日式麵包  藍莓波波
2024-09-10
$75 (Tea)
抹茶芝士塔
流心抹茶麻糬可頌撻
抹茶甜品大集合💚!愛苦味抹茶控可以一戰!好食同麻麻嘅item非常分明😂・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥧 流心抹茶芝士撻 HK$42・味道:抹茶味好重而且偏苦澀,好彩撻嘅甜味可以中和返,撻皮牛油味唔重,反而餡嘅芝士味出。整體不過不失,但呢個價嚟講進取咗,性價比低☹️。・口感:睇字面以為係心太軟嗰啲流心,但即攞即食都冇乜流心,最多只可以叫軟心XD 失望位係撻皮唔夠脆,以為曲奇皮,但食落太厚身,食落口好重負擔🥶。⭐️ 宇治抹茶麻糬千層星星撻 HK$29・味道:呢個好食好多👍🏻!!抹茶冇咁苦,茶香同甜味平衛得幾好,而且呢個先流心,懷疑同樓上撈亂搞錯名😂 麻糬牛奶味幾香但大份啲更好!千層酥皮好香牛油味,出色。・口感:千層酥皮層層分明夠脆口,抹茶茶底香醇唔會過苦,蛋餡順滑軟身,爆爆地餡添,正。🍰 焦糖布丁抹茶蛋糕卷 HK$52・味道:焦糖布丁得隻色冇焦糖味喎,而且食落似mousse多過布丁🍮。以為奶蓋但只係奶蓋型嘅cream XD 抹茶餡同樣太苦了,所以先要布丁嘅甜中和返。但兩樣甜品先唔好講夾唔夾,布丁太甜,但蛋糕餡太苦,整體太衝擊!btw蛋糕係食唔出抹茶味🤡~・口感:蛋糕卷好乾,布丁mou

🥧 流心抹茶芝士撻 HK$42
流心抹茶芝士撻
流心抹茶芝士撻

⭐️ 宇治抹茶麻糬千層星星撻 HK$29

🍰 焦糖布丁抹茶蛋糕卷 HK$52
・口感:蛋糕卷好乾,布丁mousse好漿口,整體好吸口水,食落負擔感滿滿🥶⋯⋯
焦糖布丁抹茶蛋糕卷
焦糖布丁抹茶蛋糕卷

🥯 日式宇治抹茶泡芙 HK$29
・味道:個抹茶cream味道幾香甜,食到抹茶嘅清香嘅。
・口感:但泡芙失手⋯⋯個皮又淋又厚,好似濕咗嘅皮咁,可能我少食泡芙啦🥲

🍍 抹茶柚子夾心菠蘿包 HK$28
・味道:其實唔係好食得出個菠蘿皮係抹茶,入面個夾心似係布丁,正常發揮嘅。係柚子拯救咗佢,唔係純抹茶味,令個層次豐富啲清新啲🤌🏻。
・口感:可能因為又係成嚿嘢每個item都好乾,所以個柚子cream唔只係豐富味道,仲令個包濕潤啲~
抹茶柚子夾心菠蘿包

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:作為包控同時係抹茶控,覺得聯乘Via Tokyo真係好似帶住個豬隊友咁XD令原本嘅包質素都drop咗,反而就咁食佢啲包仲好!

IG:daitouball
2024-09-14
$50 (Tea)
2024-11-03 260 views
好可愛好得意,望落個樣就唔捨得食!好鍾意新出嘅期間限定口味,會介紹啲friend過嚟買🥰🥰其他海鹽卷同蛋糕口感都好特別,性價比之選,每日新鮮製造,又冇加防腐劑,食落都放心
2024-10-22 531 views
It’s all about Pistachios!! ヾ(´ε`ヾ)✿⁺◟ 期間限定 .ᐟ‪‪.ᐟ 由9/10 至 20/11 有開心果新系列💚𖡂 開心果菠蘿包夾心開心果 x 菠蘿包 /。簡直滿足是兩者fan的我🙂‍↔️外層帶酥脆 中間夾了開心果cream cheese跟滑滑奶凍!口感加味道也很特吃和不錯!(*´˘`*)𖡂 開心果星星麻糬撻星星撻外型極級可愛!滿滿開心果醬下有層麻糬layer~ 口感up up!! 不過可能爆醬關係外皮有點軟掉了 (⑉・̆⌓・̆⑉) 如果撻皮酥脆會更perfect!𖡂 開心果芝士撻 最期待這個撻了!圓軲轆的芝士撻搭配濃厚開心果醬,撻身酥脆,每一口都感受到芝士 + 開心果! 撻面上還撒滿開心果碎 口感滿分~ 自己最喜歡這個了~!•͈౿•͈𖡂 開心果司康Scone 中間夾雜厚厚的開心果cream cheese (⁎˃ᴗ˂⁎) 用焗爐輕輕翻熱後很鬆脆 開心果味濃郁~!𖡂 開心果夾心餅乾 像葉子形狀的兩塊餅中間夾著厚厚的開心果餡,成為了我在公司裡某天的下午茶!⁺◟

𖡂 開心果菠蘿包夾心
開心果 x 菠蘿包 /。簡直滿足是兩者fan的我🙂‍↔️

𖡂 開心果星星麻糬撻

𖡂 開心果芝士撻

𖡂 開心果司康
用焗爐輕輕翻熱後很鬆脆 開心果味濃郁~!

𖡂 開心果夾心餅乾

👧🏻Wodafoodie in Prince Edward 太子呢間特色麵包店最近順住開心果熱潮,推出左一系列既開心果產品😍作為開心果控既你又點可以錯過🤩🤩‼️‼️✨ 開心果星星麻糬撻🌟 $28🔥🔥賣相好突出既開心果星星撻🌟黑色既撻皮,入面有滿滿既開心果蛋漿,好嫩滑又有蛋香,底部仲有麻糬!好軟糯😍😍✨ 開心果芝士撻🧀 $42撻皮酥脆,開心果味竟然無比芝士味蓋過😍面層仲有開心果碎,每啖都食到開心果味🤤✨ 開心果菠蘿包夾心🍍$29細細粒既菠蘿包像真度勁高😆包體夾住一層牛奶布甸🥛超滑溜😍開心果醬同cream cheese味道超濃郁,但夾埋牛奶布甸一齊食又好夾,成個配搭好鍾意🥰✨ 開心果貝果🥯 $28Bagel係半個裝,切面灑滿開心果粒,咬落去先知原來入面係勁厚既開心果醬同cream cheese!!!😍😍😍d醬多到滿瀉🤤好邪惡!!開心果味勁濃郁,又有開心果粒提升口感,好好食!🥰🥰✨ 開心果鬆餅🥞 $29呢個scone既本體用左開心果整,單食已經好香,口感又紮實又鬆軟🤤中間仲搽左層開心果cream cheese,開心果味爆棚💯💝好欣賞店家呢五款新產品,每個都落足料,帶住好濃好濃既開心果味,食完有種
👧🏻Wodafoodie in Prince Edward

✨ 開心果星星麻糬撻🌟 $28

✨ 開心果芝士撻🧀 $42

✨ 開心果菠蘿包夾心🍍$29

✨ 開心果貝果🥯 $28

✨ 開心果鬆餅🥞 $29

好欣賞店家呢五款新產品,每個都落足料,帶住好濃好濃既開心果味,食完有種好滿足既幸福感,真心好食😚💕

📍 +Bread Bakery (太子)
太子太子道西157號別樹華軒地下10號舖
太子呢間手作烘培小店《+bread》依家同via tokyo 聯乘,推出咗好多款抹茶甜品系列,作為抹茶控,當然一定唔會錯過😍ღ 抹茶芝士撻用上Via tokyo嘅宇治抹茶製成抹茶芝士cream,入面滿滿半溶嘅抹茶芝士餡🍵 好濃郁!富有茶香並帶有淡淡嘅奶油味ღ 抹茶布丁菠蘿包香港人對菠蘿包一定唔陌生,呢款大家又試過未菠蘿包夾住香滑嘅抹茶布丁同濃郁嘅柚子cream,口味創新食落又幾夾喎!入口唔會過膩ღ 抹茶麻糬流心撻酥脆嘅牛角面包撻皮,內餡係滿滿香濃嘅抹茶cream同柔軟有嚼勁嘅麻糬食落好rich 好滿足😌ღ 焦糖布丁抹茶蛋糕一次過俾你三種唔同嘅口感最上層係滑滑嘅焦糖布丁中間加上yogurt cream下層係濕潤鬆軟嘅抹茶蛋糕輕盈又美味😋ღ 開心果奶酪貝果🥯開心果味濃郁,加上脆脆嘅堅果鹹香!滋味無窮

ღ 抹茶芝士撻

ღ 抹茶布丁菠蘿包
香港人對菠蘿包一定唔陌生,呢款大家又試過未

ღ 抹茶麻糬流心撻

中間加上yogurt cream
下層係濕潤鬆軟嘅抹茶蛋糕
輕盈又美味😋

ღ 開心果奶酪貝果🥯
開心果味濃郁,加上脆脆嘅堅果鹹香!
滋味無窮
2024-09-22 520 views
The pineapple bread is really cute. They also have pistachio bagel and other pistachio things!!! 店里还有很多其他巨可爱的小面包!之前买过他们的肉桂卷,还有花生卷,都很好吃,而且分量很大,很扎实!抹茶布丁我也买过,带回去给我的同学们都说很好吃!菠萝包实在太可爱了,小小一个,吃着也不会太有负担。主要是看着可爱的东西心情就会很好。pop up店的小餐车也很可爱!
2024-09-16 681 views
話說貓大最喜歡就是抹茶口味的東東😸最近經過太子發現了這家麵包店的抹茶系列很好吃‼️😋OMG真的太太太~好吃🥹❤️太愛這個抹茶麻糬撻了!還有抹茶布丁蛋糕卷🍮整個抹茶聯乘系列都很讚💚抹茶泡芙都很好吃!抹茶控別錯過呀~🍵-🥯抹茶柚子夾心菠蘿包 x VIA TOKYO 聯乘/ $28-🥧宇治抹茶麻糬千層星星撻 / $29(這個是流心抹茶還有麻糬底,這個星星撻每次經過都一定要買嚟食🥹)-🍮抹茶布丁蛋糕卷 / $52-🧀抹茶芝士撻 / $42-🟢日式宇治抹茶泡芙 / $29
話說貓大最喜歡就是抹茶口味的東東😸

2024-09-03
抹茶布丁蛋糕卷
  • 抹茶柚子夾心菠蘿包
2024-09-08 781 views
發現各種吐司也是招牌,下次會再試試其他口味!不知道什麼他們家的麵包給我一種治癒的感覺,希望老闆能堅持給大家製作健康的麵包🤎.抹茶麻薯:最期待的一款好像不是那麼驚艷呢,麵包體優秀,抹茶內餡也太足了,但是餡有點乾,吃起來像咸蛋黃和豆沙,咬到有麻薯的就好吃很多,口感濕潤點,麻薯腦袋的個人小算盤翻建議老闆可以減少抹茶餡,增加麻薯會更好.核桃肉桂卷:這家的肉桂卷對我來說完全不甜,一口下去濃濃的肉桂香十堅果味,烘烤過的核桃越嚼越香,吃到最中間才比較甜一點。會再回訪的!
發現各種吐司也是招牌,下次會再試試其他口味!
抹茶麻薯:
核桃肉桂卷:
網上社交平台 見此店好多影得好靚麵包, 今天去開花墟, 順路買。1。 抹茶葡撻 3分沒有葡撻香味, 質感好一般, 夏天又沒有抹茶cream, 店員話怕熱溶。2。 抹茶芝士撻 7分此tart 細滑, 撻皮厚而鬆脆, 抹茶糸列最好食的。3。 抹茶夾心菠蘿包。 3分cream太多, 好膩, 包又冇菠蘿包皮的鬆脆,抹茶仲有d若。。。 沒有彈性, 像普通忌廉包。4。燕麥脆脆抹茶忌廉包。 5分像普通燕麥包 加上抹茶cream, 沒有特別總評。1>啱抹茶控多d, 買左要即日食,食得太多有d膩。2> 每個包都一個膠盒, 有d唔環保。

1。 抹茶葡撻
3分

2。
7分
此tart 細滑, 撻皮厚而鬆脆, 抹茶糸列最好食的。

3。 抹茶夾心菠蘿包。
3分
cream太多, 好膩, 包又冇菠蘿包皮的鬆脆,
抹茶仲有d若。。。
沒有彈性, 像普通忌廉包。

4。燕麥脆脆抹茶忌廉包。 5分
像普通燕麥包 加上抹茶cream, 沒有特別

總評。
1>啱抹茶控多d, 買左要即日食,食得太多有d膩。
2> 每個包都一個膠盒, 有d唔環保。

本身好鍾意食bagel,社交平台平台短片見到產品介紹吸引,之前已試過買原味及朱古力味,第一次的印象很不錯。上次友人表示好味,所以昨天難得經過,所以專登帶佢去睇睇!因為友人第一次來,店員亦無介紹和示意可以自己拎個籃自己拎。當友人向店員講想要邊款產品時,店員好不耐煩語氣又唔好地講:“你自己拎得喇!” 其實你唔講,我朋友又第一次嚟,其實都係基於衛生同禮貌,禮貌咁同你哋店員講想要啲咩,唔想亂掂你啲野。我當時都好錯愕,覺得少少尷尬,好似介紹好野俾朋友,但竟然俾錢睇面色咁。其實產品價錢唔算平,服務態度可唔可以好少少。雖然係幾好食,不過唔會再去,消費仲要俾人黑面粗聲粗氣。

上次友人表示好味,所以昨天難得經過,所以專登帶佢去睇睇!

2024-08-12
2024-08-12 987 views
食過幾次+bread,最鍾意都係呢個花生醬肉鬆包,呢個組合真係一啖一滿足,推薦比所有鍾意食花生醬嘅朋友另外朱古力muffin味道都超級濃郁,鍾意朱古力嘅唔好錯過!
花生醬肉鬆包
花生醬肉鬆包
❀ +Bread Bakery #太子 ❀❗人氣麵包店聯同Via Tokyo 推出全新抹茶產品❗——————————————————又嚟到太子人氣麵包店🤩由開張至今經常推出新款式吸引顧客‼️最近同著名抹茶品牌Via Tokyo推出五款抹茶Pastry(其中一款麵包雪糕於Via Tokyo發售),全部都採用頂級宇治抹茶粉製作,款款抹茶味道甘苦香濃🥰亦會將部份收益捐給慈善機構。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 抹茶芝士撻 $42 (4/5)用經典宇治抹茶製作餡料,加上細滑嘅忌廉芝士,味道特別出色,微微解凍後更會變成流心😚牛油撻皮,亦非常鬆脆😋.☞ 特濃抹茶葡撻 $16 (4/5)有兩種唔同口感嘅抹茶餡料,分別為抹茶蛋漿及抹茶忌廉,茶味雙倍濃郁😆酥皮層次分明。.☞ 抹茶柚子夾心菠蘿包 $22 (3.6/5)本以為係抹茶Terrine,點知係一個大有少少彈性嘅抹茶布甸,感覺有點兒奇怪🙈不過特別加上柚子奶油,比其他款式更清新。菠蘿包外皮未算係酥脆,有待改善。.☞ 燕麥脆脆抹茶忌廉軟歐 $28 (3.7/5)軟歐口感略嫌鬆軟,尤其忌廉溶化,放入雪櫃後就會容易變硬😶燕麥亦容易變腍,不過忌廉同樣順滑,宇治抹茶味道醇香濃
❀ +Bread Bakery #太子 ❀
❗人氣麵包店聯同Via Tokyo 推出全新抹茶產品❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 抹茶芝士撻 $42 (4/5)
牛油撻皮,亦非常鬆脆😋

☞ 特濃抹茶葡撻 $16 (4/5)
酥皮層次分明。

☞ 抹茶柚子夾心菠蘿包 $22 (3.6/5)
不過特別加上柚子奶油,比其他款式更清新。
菠蘿包外皮未算係酥脆,有待改善。

☞ 燕麥脆脆抹茶忌廉軟歐 $28 (3.7/5)
軟歐口感略嫌鬆軟,尤其忌廉溶化,放入雪櫃後就會容易變硬😶
燕麥亦容易變腍,不過忌廉同樣順滑,宇治抹茶味道醇香濃厚。

——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
Via Tokyo嘅宇治抹茶香濃回甘,幾款產品都有濃郁嘅抹茶香氣。推薦芝士撻及葡撻。
2024-08-02 1056 views
+Bread Bakery📍太子太子道西157號別樹華軒地下10號舖📍朗豪坊pop up⭐️Strawberry cream cheese 🥯 會買佢嘅原因好簡單,就係因為佢可愛,係畫咗Jelly Cat專屬表情嘅 Bagel。🤣買到返去嘅時候因為想食熱嘅,又懶得蒸熟佢,所以就整濕佢,用咗氣炸鍋翻熱。結果得到一粒毁左容嘅Jelly cat….佢個皮出晒氣泡,閂晒cancer咁🤯😵‍💫味道就覺得正常麵包,不過整返熱完之後個口感有啲唔同,覺得今次嘅食評不能夠作準😂見到佢有開心果嘅scone好似幾好食,但係賣晒,下次再試吓先!
+Bread Bakery
📍太子太子道西157號別樹華軒地下10號舖
📍朗豪坊pop up

⭐️Strawberry cream cheese 🥯

結果得到一粒毁左容嘅Jelly cat….
佢個皮出晒氣泡,閂晒cancer咁🤯😵‍💫

2024-08-01 768 views
Nestled in the heart of Prince Edward, Hong Kong, +bread is a unique artisanal bakery that's redefining the baking landscape with its innovative flavors and ingredients. This hidden gem has quickly become one of my favorite spots.The shelves at +bread are filled with an array of intriguing flavors ranging from savory to sweet, and they even offer healthier low-fat options. One of my personal favorites is the low-calorie, vegan blueberry bagels—fluffy, flavorful, and a testament to the fact that

The shelves at +bread are filled with an array of intriguing flavors ranging from savory to sweet, and they even offer healthier low-fat options. One of my personal favorites is the low-calorie, vegan blueberry bagels—fluffy, flavorful, and a testament to the fact that healthy can indeed be delicious.

However, the real showstoppers are the pineapple buns. Stuffed with your choice of green tea, sesame, or chocolate, these buns offer a creamy and not-too-sweet experience that will leave you craving more.

If you're ever in Prince Edward, Hong Kong, be sure to stop by +bread. It's a hidden gem that shouldn't be missed.
2024-06-14