食神話過:「只要有心,就人人都可以係食神。」今次俾我喺大圍搵到一間非常有心既車仔麵餐廳一定要推介俾各位試下車仔麵(牛丸、咖哩魚蛋、魷魚、花菇、麻辣雞翼尖、油麵) $86 🍜食車仔麵識叫一定要叫咖哩魚蛋 實肉彈牙花菇勁厚肉 勁香菇味 絕對唔係出面平價冬菇冒充辣汁既香且辣 唔係味精死辣 食到辣既朋友一定要嗌籠仔蒸蝦球飯 $78 🦐考下大家,一個籠仔蒸飯,最重要既係咩呢?冇錯!就係飯啦 呢到蒸飯既處理極度用心飯底先炒後蒸 粒粒分明蝦既size非常有誠意 絕對推薦份量有得揀一人份或者二人份小妹細食 一人份已經要同老公分先食得晒韭菜豬紅 $29 🥣諗住嗌多個小食過下癮 點知令我地都喜出望外豬紅口感實正 湯汁濃郁 絕對唔係小食咁簡單
食神話過:「只要有心,就人人都可以係食神。」
今次俾我喺大圍搵到一間非常有心既車仔麵餐廳
一定要推介俾各位試下

食車仔麵識叫一定要叫咖哩魚蛋 實肉彈牙
花菇勁厚肉 勁香菇味 絕對唔係出面平價冬菇冒充
辣汁既香且辣 唔係味精死辣 食到辣既朋友一定要嗌

籠仔蒸蝦球飯 $78 🦐
考下大家,一個籠仔蒸飯,最重要既係咩呢?
冇錯!就係飯啦 呢到蒸飯既處理極度用心

2023-10-17
Type of Meal
Dinner
2023-10-12 318 views
大圍新開一輪嘅餐廳🙌🏻名就叫車仔麵,但其實入面咩都有得食👅不過我都食番招牌車仔麵🤣試吓咩料子先三餸車仔麵 配料:瑞士雞中翼,咖哩魚蛋,牛腩個麵底幾大,食落都唔錯,但不是特別驚喜跟餐有一杯熱飲☕️

三餸車仔麵
配料:瑞士雞中翼,咖哩魚蛋,牛腩
個麵底幾大,食落都唔錯,但不是特別驚喜
跟餐有一杯熱飲☕️
大圍一向有好多小店,今次因為個籠仔蒸飯而來,坐低六點唔夠都仲有下午茶,但係太肚餓都係嗌正餐。嗌咗個招牌車仔麵沙嗲汁河粉同埋籠仔蒸蝦,兩個餐都包熱飲車仔麵好足料蘿蔔好大嚿好入味,鮮甜唔苦,豬皮豬紅都好爽,雞尖都好淋!沙嗲汁好惹味,河粉吸晒啲汁😍到重頭戲啦,呢個蒸飯非常驚喜,佢個飯係有炒底,所以就算蒸完都非常粒粒分明,唔會太濕,加埋好多蒜頭好香,仲有蟲草花同雲耳吸晒啲汁😍大蝦都俾咗好多隻絕對足夠兩人份量,由於非常開胃,真係食到一粒米都冇剩😂😂$200 三人份量好滿意,絕對係街坊平民小店,下次去試吓下午茶先

嗌咗個招牌車仔麵沙嗲汁河粉同埋籠仔蒸蝦,兩個餐都包熱飲

2023-10-04 218 views
想不到這間位於大圍的二兄車麵館,竟然有炸蠔餅,而且仲可以揀大小,兩個人吃個小的份量剛剛好!蠔餅的蠔size很大,而且炸得非常酥脆,$55確實性價比高!另外還有籠仔荷葉蒸蝦球飯,也是有一人或二人的份量,籠仔的底部鋪上荷葉,配上炒得金黃香口的炒飯,還有蝦球、蟲草花、蒜粒等材料,放入籠仔上蒸。上枱時熱辣辣、香噴噴,十分美味!至於車仔麵,任選3款配料奉送熱飲盛惠$58,選了金錢肚、墨魚丸及咖哩魚蛋米線,這裏要特別讚一讚湯底,是濃香腩汁,真不錯!

至於車仔麵,任選3款配料奉送熱飲盛惠$58,

2023-09-27 136 views
服務態度差 撈麵一個鐘 衛生差 冇質素嘢食貴吾飽肚不斷漏單 火腿奄列凍 重要食完面先尼凍檸茶D冰都溶晒 主食都未嚟服務員 極蠢 超級差評 ………………………………………………..
服務態度差 撈麵一個鐘
衛生差 冇質素
嘢食貴吾飽肚
不斷漏單
火腿奄列凍 重要食完面先尼
凍檸茶D冰都溶晒 主食都未嚟
服務員 極蠢
超級差評
………………………………………………..

2023-09-23 202 views
入到嚟大圍,美食琳瑯滿目,但都比我留意到呢間隱世麵館,店員話車仔麵係招牌,所以我同朋友都叫咗兩碗自選三餸車仔麵 $58。除咗車仔麵都好多其他選擇,例如籠仔飯和港式茶餐。🍜牛丸+牛柏葉+豬紅 配沙嗲湯油麵車仔麵大大碗,沙嗲湯底味很濃郁,對於不吃辣的朋友仔也是個很好的選擇。牛柏葉很出色,爽口但不會很難咀嚼,比較易入口,豬紅亦沒有什麼怪味,口感柔軟且滑嫩。🍜鳳爪+豬耳+雞翼+魷魚(額外加配的) 配麻辣小辣湯米線這碗的全部餸都很好吃,很值得一試! !鳳爪很大隻!而且易脫骨,不會吃得很狼狽,還很入味。長條狀豬耳十分爽脆,邊位軟軟糯糯。雞翼很入味而且肉質嫩滑😍😍🦪炸蠔餅(小)個外皮炸到金黃酥脆,蠔肉即使炸後仍能保持鮮嫩,很creamy!!每一口咬下去都能吃到蠔肉的鮮美~

🍜牛丸+牛柏葉+豬紅 配沙嗲湯油麵

🍜鳳爪+豬耳+雞翼+魷魚(額外加配的) 配麻辣小辣湯米線

🦪炸蠔餅(小)
2023-09-22 200 views
離遠見到招牌宣傳係車仔麵,咁啱又想食,於是特登行過去試試,可惜味道令人失望。車仔麵餸選擇唔算多,所以都係選咗比較大路的蘿蔔、咖哩魚蛋、豬紅。蘿蔔完全唔入味,唔甜甚至係冇味、而且偏硬、可能蘿蔔本身老,魚蛋味道奇怪、唔係咖喱味,豬紅太老、已經變硬,米粉正正常常,腩汁味道偏淡。整體來講,魚蛋同蘿蔔係車仔麵基本野,做得唔好真係叫人失望,應該不會再來食車仔麵。餐牌上仲有其他小菜,碟頭飯之類,簡單來說似係一間普通茶餐廳。

車仔麵
  • 沒有
2023-09-20 124 views
大圍出名多穩世美食,今晚就決定試呢間有飯有麵食的小店。大圍火車站出一條直路行幾分鐘就到,都叫易搵方便。晚飯時間,人數都唔少,但上菜速度都快手。🍜大碗麵🍜$65(油麵沙嗲汁)沙嗲味夠濃,但又唔會過咸,餸方面有豬紅豬皮魚旦雞翼雞翼尖蘿蔔同菜等,份量多到1個人都食唔哂。🐟籠仔蒸龍躉飯🐟1人份$88即叫即蒸,新鮮熱辣,係炒飯底,粒粒分明,荷葉香味同龍躉鮮味完美融入飯入面,魚肉夠厚又唔會腥,高質之選,值得推介。🦪炸蠔餅🦪細$55就算叫細份,都超級大份。蠔份量超多同超大粒,炸得鬆脆可口,配上魚露忍唔住一口接一口。評語待應有禮,做野快手食物抵食高質🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 二兄車都館地址:大圍大圍道1-35號金山樓地下2號鋪#Monkey#foodie#taiwai#美食#食評#外食#知己相聚#二兄車麵館#大圍#車仔麵#籠仔#蒸飯#龍躉#蠔餅#抵食#性價比高#沙嗲湯

🍜大碗麵🍜$65(油麵沙嗲汁)

🐟籠仔蒸龍躉飯🐟1人份$88

🦪炸蠔餅🦪細$55

評語
待應有禮,做野快手
食物抵食高質

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 二兄車都館
地址:大圍大圍道1-35號金山樓地下2號鋪

2023-09-17 107 views
由於怕環境污糟/坐得唔舒服,我平時都好少選食車仔麵。估唔到依間餐廳又大又乾淨,座位闊落,食物選擇都好多。🔶三餸車仔麵 包熱飲 $58 (少麵)我選了牛丸、牛柏葉和花菇牛丸不是街市最cheap那隻,而是餐廳獨家配方,咬下去不多筋,反而香軟有牛味,有驚喜雖然叫了少麵,但份量依然十足,一個女生都未必清得晒一碗🔶大碗麵餐 包熱飲 $65 (少麵)咩餸都有,咁樣食車仔麵最正。沙嗲汁不是花生味重的那種,而是淡淡的香辣口味,個人幾鍾意佢夠惹味。特別抵讚嘅係蘿蔔冇筋、夠淋,索晒湯汁🔶蠔油通菜 $25為健康而堅持出街盡量食菜份量夠多,洗得夠乾淨🔶另外因為天氣熱所以叫了特飲,紅豆冰和檸檬可樂都係加$10配的

🔶三餸車仔麵 包熱飲 $58 (少麵)
我選了牛丸、牛柏葉和花菇

雖然叫了少麵,但份量依然十足,
一個女生都未必清得晒一碗

🔶大碗麵餐 包熱飲 $65 (少麵)
咩餸都有,咁樣食車仔麵最正。

特別抵讚嘅係蘿蔔冇筋、夠淋,索晒湯汁

🔶蠔油通菜 $25
為健康而堅持出街盡量食菜
份量夠多,洗得夠乾淨

2023-09-16 87 views
有時晏晝唔知想食乜,就會諗起車仔麵,煮開果一頭冇乜好食嘅車仔麵,今日去咗大圍做少少嘢,上網search到呢間車仔麵,入到去座位都舒服,好光猛,又有衝動想試吓佢哋嘅車仔麵!車仔麵之外,仲有籠仔蒸飯,炒粉麵飯,湯飯等等。我哋叫咗兩碗車仔麵,同埋魚皮小食:鯪魚肉,金錢肚,咖喱魚蛋,油麵,麻辣汁:麻辣汁唔錯,唔會過辣,金錢肚都好稔身,另外咖喱魚蛋好彈口。咖喱魚蛋,花菇,鯪魚肉,豬皮,金錢肚,粗麵,加埋牛腩汁,麻辣汁:豬皮好入味,花菇炆得好夠味,牛腩汁都唔錯,襯埋個湯底可以提升少少。魚皮小食:食得出即炸,都幾大碟,都幾新鮮。
車仔麵之外,仲有籠仔蒸飯,炒粉麵飯,湯飯等等。
我哋叫咗兩碗車仔麵,同埋魚皮小食:

魚皮小食:食得出即炸,都幾大碟,都幾新鮮。
2023-09-15 64 views
食個焗豬扒飯,米係生嘅食個油麵車仔麵,一夾就斷仲聽到隔離枱同個中學生講,話佢落單前冇講明係學生餐,收返佢正價貪快都唔好食佢,真係貼錢都唔食大圍大把其他嘢好食,唔洗食佢
食個焗豬扒飯,米係生嘅
食個油麵車仔麵,一夾就斷
貪快都唔好食佢,真係貼錢都唔食
大圍大把其他嘢好食,唔洗食佢
2023-09-06 104 views
我今日黎大圍揾食,當自己都唔知想食乜嘢時,發現二兄車麵館,唔經唔覺已經好耐冇食車仔麵啦⋯⋯好喜歡揀個麵底先,再選擇幾款餸,簡單得黎又好味。原來呢度重有籠仔蒸飯啊!既然我哋兩個人,咁就車仔麵同籠仔蒸飯都叫晒黎食。我車仔麵要粗麵,揀三款餸,要咖哩豬皮咖哩魚蛋咖哩魷魚。再加一碟咖哩蘿蔔魚蛋,一碟咖哩豬皮魚蛋。而咖哩豬皮好夠淋同入味,咖哩魷魚爽口,蘿蔔夠甜,咖哩魚蛋彈牙,佢哋重有自家製辣椒油,加入埋車仔麵更有風味呀!籠仔荷葉蒸籠躉片飯蒸籠打開就好香,入面有炸蒜、雲耳、蟲草花、眼前龍躉片都算大片,入口魚肉滑溜,荷葉飯吸收魚汁,飯粒帶魚香且乾爽,襯佢熱辣辣連同雲耳、蟲草花一齊食真係好味。
原來呢度重有籠仔蒸飯啊!
既然我哋兩個人,咁就車仔麵同籠仔蒸飯都叫晒黎食。

我車仔麵要粗麵,揀三款餸,要咖哩豬皮咖哩魚蛋咖哩魷魚。

再加一碟咖哩蘿蔔魚蛋,一碟咖哩豬皮魚蛋。

籠仔荷葉蒸籠躉片飯
2023-09-06 65 views
食過幾次呢間茶餐廳 味道都唔錯,今次見佢出左鴨腿湯飯就決定試試。鴨腿唔算太大隻,都叫有肉食但唔多,肉質滑嫩 唔柴。冬菇大大隻厚身🍄,唔似某集團 半隻咁孤寒。最驚喜🫢🤫係湯底一啲都唔咸,飲完唔會口渴,感覺上無落味精,美中不足係無陳皮香味😬食過咁多間鴨腿湯飯,呢間我都幾滿意🤫

食過咁多間鴨腿湯飯,呢間我都幾滿意🤫

2023-09-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2023-09-05 58 views
🌟今日去大圍開工,我帶同事去「二兄車仔麵」,平時lunch time要排隊,今日2:00到好好彩即刻有位。***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** 🍜3餸車仔麵(瑞士雞翼,咖喱魚蛋,蘿蔔,沙嗲汁湯底)雞翼有瑞士汁嘅濃香,一口咬落去骨肉分離,好食😋咖喱魚蛋夠彈牙入味,蘿蔔夠林。🍚籠仔荷葉蒸龍躉飯$88龍躉飯係我介紹比同事食,佢都讚不絕口,佢都大讚龍躉啖啖肉而且鮮味十足,粒粒飯晶凝通透,整體好開胃。***** ***** ***** ***** ***** ***** ***** 整體來說,環境不錯,服務都OK,食物有水準,再會介紹比朋友。

🍜3餸車仔麵
(瑞士雞翼,咖喱魚蛋,蘿蔔,沙嗲汁湯底)

🍚籠仔荷葉蒸龍躉飯$88

2023-08-29 71 views
今日約朋友去咗大圍食下午茶,下午茶餐抵食又好食!三餸車仔麵有好多餸揀,每款都好吸引,而且會瞓得好有特色,我揀咗牛腩、爆汁鳳爪同招牌墨魚丸。牛腩燉得軟嫩入味,湯汁濃郁。鳳爪無雪味,好多肉,加上鮑汁嘅調味。仲有多款醬汁可揀,我揀咗麻辣汁,非常好食。乾炒牛河牛肉多汁,河粉炒得熟透彈牙,加埋豆芽同青蔥提味,入口唔會太油膩,味道豐富台式鹽酥雞加咖喱角鹽酥雞外脆內嫩,香氣四溢,鹹香味道十足。咖喱角炸到金黃酥脆,內裡嘅咖喱餡夠濃郁!雖然只係一間茶餐廳,但係店員嘅服務都好好,我同朋友傾偈囉傾得好開心👍🏼
今日約朋友去咗大圍食下午茶,下午茶餐抵食又好食!

三餸車仔麵

乾炒牛河