Hiring
Monthly
$16,000-$17,500
Monthly
2021-07-29 939 views
🌹週日提早行山,找早餐吃,到太古城《&btR》探店,食店位於溜冰場旁,能觀望溜冰情況,算是一個景觀,餐廳尚算開揚,裝修普通,點餐需要到收銀櫃台,完成後給我們一個儀器,放在枱上,當食物備妥後,服務員會送到桌面上。🌹喜歡食店以圖作餐牌,叫餐時可以很快點選喜愛的早餐款式,價錢不貴,加少少錢可以有飲品,不是奶茶咖啡咁簡單0架!食物及飲品評分炸魚柳、太陽蛋、麥包⭐️⭐️⭐️魚柳皮脆煎雞扒、太陽蛋、麥包⭐️⭐️⭐️雞扒香口凍鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️凍朱古力咖啡⭐️⭐️⭐️個人評分服務⭐️⭐️(有待改善)環境⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️

食物及飲品評分

炸魚柳、太陽蛋、麥包⭐️⭐️⭐️
魚柳皮脆

煎雞扒、太陽蛋、麥包⭐️⭐️⭐️
雞扒香口

凍鮮奶咖啡⭐️⭐️⭐️

凍朱古力咖啡⭐️⭐️⭐️

個人評分

服務⭐️⭐️(有待改善)
環境⭐️⭐️⭐️
衛生⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️

凍鮮奶咖啡,凍朱古力咖啡
2021-07-25
$110 (Breakfast)
2021-07-28 442 views
JUNE 2021上次在煩惱要吃什麼晚餐的時候意外經過這家,看了看菜單覺得好像蠻好吃就試試看了~   ☞注意:本部落格之所有食記/遊記僅為當下體驗之經驗分享,並不代表未來前往之體驗者一定會有相同感受,謝謝諒解。   位在太古城 LEGO 那一側的一樓算是蠻大一間位子很多  ▲店面門口點餐可以由櫃檯點,亦或是店內有自助點餐機很方便~   ▲自助點餐機    【MENU】菜色算是蠻豐富很多種類的選擇   【店內環境】座位數蠻多的~平日時間來過兩次兩次都可以直接入座但有假日經過排隊排很長的情形@@ ▲自助餐具區 ▲點完餐都會有一台機把它放在桌上店員就會送過來了~  ▲點了朱古力&凍奶茶朱古力激推!!!濃郁好喝!!凍奶茶也不賴~ ▲加12元加了一份薯條第二次吃加了“香辣”薯條原味薯條已經很不錯了(很脆加了香辣更好吃~ ▲番茄汁慢煮鴨肉意大利粉這是我點的~他們家的番茄汁系列都好好吃!!鴨肉軟嫩意粉系列都有附我最愛的大蒜烤麵包 (๑´ㅂ`๑)超好吃~~~▲日式咖哩炸雞意粉這是男友點的咖哩醬比較偏日式健康版口味的咖哩可以在重口味一點、辣一點會更好~雞肉也是外酥內嫩整體也好吃 ▲芝士牛肉漢堡第二次男友

JUNE 2021

上次在煩惱要吃什麼晚餐的時候

意外經過這家,看了看菜單覺得好像蠻好吃

就試試看了~

位在太古城 LEGO 那一側的一樓

算是蠻大一間

位子很多

▲店面門口

點餐可以由櫃檯點,亦或是店內有自助點餐機

很方便~

但有假日經過排隊排很長的情形@@

自助餐具區

▲點完餐都會有一台機

把它放在桌上

店員就會送過來了~

▲點了朱古力&凍奶茶

朱古力激推!!!

濃郁好喝!!

凍奶茶也不賴~

▲加12元加了一份薯條

第二次吃加了“香辣”薯條

原味薯條已經很不錯了(很脆

加了香辣更好吃~

▲番茄汁慢煮鴨肉意大利粉

這是我點的~

他們家的番茄汁系列都好好吃!!

鴨肉軟嫩

意粉系列都有附我最愛的大蒜烤麵包 (๑´ㅂ`๑)

超好吃~~~

▲日式咖哩炸雞意粉

這是男友點的

咖哩醬比較偏日式健康版口味的咖哩

可以在重口味一點、辣一點會更好~

雞肉也是外酥內嫩

整體也好吃

▲芝士牛肉漢堡

第二次男友點的

對男生來說這樣一小個可能不會飽

不過也是很好吃的!!

▲番茄汁豬肉牛肉腸意大利粉

第二次我點的~

我本來也是要跟上次一樣吃鴨肉

結果居然賣完 ⊙﹏⊙

不過這個也好好吃!!

尤其是牛肉腸!!!

超級無敵好吃

豬肉就普通XD

整體也是很好吃!!!

& btR

▌景點名稱:太古城 & btR

▌推薦指數:8.5 / 10 (純屬個人想法,僅供參考)

▌評論:整體來說性價比蠻高的,東西都很不錯,環境也很乾淨,氣氛悠閒,推推~

▌預留時間:1 hr - 2 hr

▌營業時間:AM 8:00 - PM 9:00,實際情況有可能因各種因素考量而變更,前往前請再次至官網確認。

▌電話: 28701188

▌地址:

太古太古城道18號太古城中心2期1樓136號舖

Shop 136, 1/F, Cityplaza II, 18 Taikoo Shing Road, Tai Koo

▌交通:MTR太古城站 D1出口

▌平均消費: HK60 - HK100 (一人)

本文除標示出處之內容及照片外,皆由本人辛苦親自撰寫及拍攝,
2021-07-25 377 views
太古城中心平日返工去食午飯,真係搵食艱難,要搵個地方,舒舒服服坐低食一點都唔容易,如果得一個人想去快餐店食,排得隊黎買嘢食,又冇得分身搵個位坐。依間係太古城中心冰場隔離嘅餐廳,可以先搵位,再用QR code自行點餐,坐係度等人送餐埋黎,方便一個人都可以食得輕輕鬆鬆。👍🏻👍🏻👍🏻漢堡包🍔同薯條🍟都即叫即整,樣樣都新鮮又脆口,最欣賞係佢杯凍檸茶,茶底係伯爵茶,唔落糖都冇苦澀味,啱晒凍檸茶控。

2021-07-19 437 views
今日同草子行太古城,佢話肚餓又唔太餓,即係點?咁岩我地經過溜冰場外餐廳,行輕食cafe風格,我就拿拿聲帶佢去填肚牛油果燒雞漢堡($39)牛油醬唔算多 但燒雞幾好食漢堡包都算鬆軟,可以一食,充飢黎講佢幾好食!蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉($66)有一塊香脆蒜蓉包,不過不失蕃茄醬唔算creamy,但每粒通粉都均勻沾滿蕃茄汁,通粉質地好煙靭,通粉黎講幾好食豬肉腸唔係咁好食,太咸🥲燒汁芝士薯條($32)薯條淋左燒汁芝士變得無咁脆,汁偏咸

牛油果燒雞漢堡($39)
牛油醬唔算多 但燒雞幾好食
漢堡包都算鬆軟,可以一食,充飢黎講佢幾好食!
牛油果燒雞漢堡

蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉($66)
有一塊香脆蒜蓉包,不過不失
蕃茄醬唔算creamy,
但每粒通粉都均勻沾滿蕃茄汁,通粉質地好煙靭,通粉黎講幾好食
豬肉腸唔係咁好食,太咸🥲
蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉

燒汁芝士薯條($32)
薯條淋左燒汁芝士變得無咁脆,汁偏咸
燒汁芝士薯條
2021-06-25
Type of Meal
Dinner
牛油果燒雞漢堡
2021-05-30 625 views
總評:✅食物味道平均都有⭐️⭐️⭐️⭐️或以上✅食物選擇種類多✅有好幾款特色新意選項,例如雪地茶 (yogurt tea), 脆餅roti, 墨西哥薄餅quesadilla 等✅坐得舒服,甚至有溜冰場境✅有人送餐✅每枱可用QR code直接訂餐,亦有大螢幕自助機,也有人手點單✅自助水、醬汁✅價錢絕對合理,更免加一,如有Yuu會員更可有積分.🎈餐牌:好多選擇🎈食物總評:蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉 $66 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛油果燒雞漢堡 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)藍莓黑芝麻雪地茶 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️水牛城辣雞翼四件 $45 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分).🎈食物個別評論:.👇蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉 $66 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.個蕃茄忌廉汁好惹味,寬通粉煮得超水準,好意大利人對意粉要求的 al dente (彈牙) 口感,貴價餐廳都未必煮得到這個水準,好有意外驚喜💖,尤其這個平民價,讚👍💖.本身跟pasta更有塊蒜蓉包.👇牛油果燒雞漢堡 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分) .$30+的漢堡我沒有預期有這個份量和水準,燒雞肉嫩又有肉汁,又是另一讚,推💖👍.👇藍莓黑芝麻雪地茶 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.超推,好正好特別,味道清新,
總評:
✅食物味道平均都有⭐️⭐️⭐️⭐️或以上
✅食物選擇種類多
✅坐得舒服,甚至有溜冰場境
✅有人送餐
✅自助水、醬汁
✅價錢絕對合理,更免加一,如有Yuu會員更可有積分
🎈餐牌:

好多選擇

🎈食物總評:

蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉 $66 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛油果燒雞漢堡 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)
藍莓黑芝麻雪地茶 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
水牛城辣雞翼四件 $45 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)

🎈食物個別評論:
👇蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉 $66 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
本身跟pasta更有塊蒜蓉包

蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉

👇牛油果燒雞漢堡 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 (4.5分)

牛油果燒雞漢堡  (4.5⭐️)

👇藍莓黑芝麻雪地茶 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
超推,好正好特別,味道清新,不會太甜,我一般即使夏天都不喜歡凍飲,我竟然愛上這個雪地茶,微甜度剛剛好。

藍莓黑芝麻雪地茶

👇水牛城辣雞翼四件 $45 ⭐️⭐️⭐️💫 (3.5分)
這個雞翼味道本身是可以的,我只給3.5分是因水牛城雞翼的特點是用的惹味醬汁,這個沒有了水牛城雞翼的特點,所以扣了少少分,而且炸得有點過了,脆皮有少許硬。

水牛城辣雞翼4件

這店已成了我的新寵💖👍,下次要再試其他款😋

2021-05-30
蕃茄忌廉汁豬肉腸寬通粉
牛油果燒雞漢堡  (4.5⭐️)
藍莓黑芝麻雪地茶
平時喺附近返工,見到lunch time呢間喺溜冰場隔離的快餐成日都好多人排隊今次有幸好友先行一步去排隊,到我去到就可以坐底un un 腳點餐真係識人好過識字呀點餐都好方便,可以用手機scan 枱面上的QR code,就可以直接睇到menu同點餐點完餐又好特別地唔需要枱號,到時候餐飲就送到上你面前食物份量都好大份我今天要輕食,所以揀了酸忌廉煙肉焗薯再要左杯凍榛子鮮奶咖啡焗薯即是配了煙肉仍略嫌唔夠味,酸忌廉好大pat好厚,但得小小酸味,品嚐唔出其他味道,好似齋食緊pat cream同埋蒸薯仔咁😑平時焗薯我好鍾意食個薯仔皮,因為都有啲脆脆地焗過嘅感覺但呢個完全無😣整體焗薯有啲失望一定唔會再encore唯一幾好味嘅係杯咖啡下次你會叫其他餐飲試吓,俾多次機會佢,因為見朋友嘅Pasta都幾吸引
真係識人好過識字呀

點完餐又好特別地唔需要枱號,到時候餐飲就送到上你面前
食物份量都好大份
我今天要輕食,所以揀了酸忌廉煙肉焗薯
再要左杯凍榛子鮮奶咖啡
平時焗薯我好鍾意食個薯仔皮,因為都有啲脆脆地焗過嘅感覺
但呢個完全無😣整體焗薯有啲失望
一定唔會再encore
唯一幾好味嘅係杯咖啡
2021-04-02
$80 (Lunch)
2021-03-16 628 views
“蒜辣海鮮意大利粉”($66)“&拼盤”($75)“港式奶茶”(跟餐$12)農曆新年嗰陣去咗太古拜年臨上人地屋企之前喺太古城醫咗肚先🤣去咗呢間喺溜冰場隔離嘅餐廳主打平價意粉同漢堡包坐低可以scan枱上面個qr code落單好方便叫咗個蒜辣海鮮意粉🍝最正係每款意粉都會跟蒜蓉包😍蒜蓉包超大塊☺一上枱時脆卜卜🤤意粉炒得算乾身☺所謂嘅海鮮其實就係幾粒蝦仁同蜆肉但呢個價錢就收貨啦😆另外仲叫咗個小食拼盤入面有雞翼,墨西哥薄餅同燒汁芝士薯條🍟味道不過不失但性價比就冇意粉咁高啦🤣
“蒜辣海鮮意大利粉”($66)
“&拼盤”($75)
“港式奶茶”(跟餐$12)

農曆新年嗰陣去咗太古拜年
意粉炒得算乾身☺
所謂嘅海鮮其實就係幾粒蝦仁同蜆肉
但呢個價錢就收貨啦😆
另外仲叫咗個小食拼盤
入面有雞翼,墨西哥薄餅同燒汁芝士薯條🍟
味道不過不失但性價比就冇意粉咁高啦🤣
2021-03-12 662 views
行街發現溜冰場左邊開左間新餐廳,喺門口見到餐牌覺得唔貴,所以就決定入去食。餐廳有部自助點餐機,揀好食咩就先比錢後取餐,比完錢就拎食物呼叫機放喺枱面中間位置,就會有店員送餐,唔洗自己拎。當晚揀左幾款野食,牛油汁野菌意粉配雞肉$62 ,好香牛油味。燒汁芝士薯條$32 ,新鮮熱辣。炸魷魚圈$38 好香脆,好味。飲品方面,杯蓋有設計過,可以唔需要用飲筒直接飲用。餐廳裝修設計簡潔,仲可以望到溜冰場。唔洗加一,都算抵食。2021年3月7日
2021年3月7日
2021-03-07
Type of Meal
Dinner
2021-03-02 431 views
太古城溜冰場新開平價cafe,裝修清簡潔白早餐不過不失,三文治性價比更高剛開張人流不少,要稍等十幾分鐘入座疫情期間溜冰場停業,日後可以觀賞場內動靜一定更旺smoothie搭配豐富口感一流,似足食緊甜品!😍
太古城溜冰場新開平價cafe,裝修清簡潔白
早餐不過不失,三文治性價比更高
剛開張人流不少,要稍等十幾分鐘入座
疫情期間溜冰場停業,日後可以觀賞場內動靜一定更旺
smoothie搭配豐富口感一流,似足食緊甜品!😍
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2021-02-01 363 views
突然想食burger,喺太古城見到呢間唔太貴就入去試下🍔芝士牛肉漢堡漢堡望落好飽滿,呢個地段黎講$36係超值,不過一分錢一分貨,牛肉冇牛味,亦冇肉汁,同麥當勞個安格斯牛肉漢堡差唔多😂 漢堡亦好明顯唔夠熱,芝士未溶,但有洋蔥有得加分🤪旋轉薯片係長洲果款薯片🤣 第一次係餐廳食到呢款薯片,薯片有厚度唔算好脆,冇乜薯味,主要係食調味粉嘅味呢個價錢係太古城都唔要求得咁多,間唔中一次經過過下漢堡癮都叫ok,特登去食就不了
突然想食burger,喺太古城見到呢間唔太貴就入去試下🍔

芝士牛肉漢堡

旋轉薯片

2021-01-13 415 views
呢間自己出去點餐再有人送餐,半自助形式,食好多次,坐得舒服,而且味道都唔錯,食咗個魚柳魚早餐,朋友就食咗個牛蒡湯意粉,佢哋驚檸檬茶好飲而咖啡香濃👍🏻午市嘅時候可以叫意大利粉,加$12可以飲湯或者沙律,另外都可以追加一啲小食例如薯條、蒜蓉包、魷魚圈等等...除咗意粉之外佢都會有漢堡,煙肉蛋、魚柳漢堡、牛肉漢堡、雞堡得好好食,我最鍾意係佢哋嘅包整得夠軟身,我最鍾意食佢哋嘅煙肉蛋漢堡都係30幾蚊一個,價錢都算ok.

2021-01-10 3141 views
餐廳位置相當理想,旁邊就是太古城溜冰場,但諗唔明「&btR」有什麼特別含意。見到餐廳的開放式廚房設計及餐枱座位擺放格局,有似曾相識感覺。坐低後再慢慢望清楚四周環境,及員工制服設計,即是在腦海中泛起「EXP」及「美心·小品」,莫非又係美心集團?即時上網查一查美心網頁,但又找不到同名餐廳。餐單非常簡約,沒有任何圖片及花巧設計;整體感覺有一點似港式茶餐廳餐牌,只是設計上有一點時尚氣息。只有兩頁,意粉、漢堡包、三文治、焗薯、小食各種款式都有一些選擇。落單後再望望賬單,果然又係美心集團,但點解網頁沒有提及這一間餐廳?莫非太新?水牛城辣雞翼(4件)($45)與預期賣相有分別。一般美式餐廳的出品會將辣醬與炸香的雞翼混合,每一啖都充滿香辣刺激;但「&btR」 則將雞翼及辣醬汁分開,另外還附上一小碟酸忌廉。優點當然是適合所有人的口味,一大班朋友無論嗜辣或者不嗜辣,都可以品嚐香脆雞翼,而且雞翼的確炸得非常香口兼熱辣辣,雞皮香脆、內裏充滿肉汁;但就失去了水牛城雞翼的原汁原味,始終自己蘸辣醬汁一定不夠均勻,要啖啖香辣就沒有可能了。蕃茄汁豬肉牛肉腸意大利粉($62)的蕃茄醬汁味道不錯,但水份太多、太稀,不太配合
水牛城辣雞翼(4件)

蕃茄汁豬肉牛肉腸意大利粉($62)的蕃茄醬汁味道不錯,但水份太多、太稀,不太配合意大利粉。至於意大利粉的質素就麻麻地,太腍、完全沒有彈牙咬口質感;如果唔係在表面灑下許多芝士碎提升賣相,同普通快餐店的意大利粉沒有太大分別。豬肉腸及牛肉腸的份量很少,亦切得很零碎;基本上沒有可能分辨出兩種肉腸的味道。
蕃茄汁豬肉牛肉腸意大利粉
蘑菇香草酸忌廉焗薯($38)的餡料較意大利粉多;大薯仔表面鋪滿了酸忌廉、蘑菇碎、香草及芝士碎。
蘑菇香草酸忌廉焗薯
一邊食一邊覺得同「美心·小品」沒有太大分別,到底是不是真的屬於美心集團旗下?
2020-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-12-28 230 views
The choices here are same as the one at Hang Hau, prices are the same, but dishes portion just 2/3 of Hang Hau that one, the pasta taste very light, not creamy & cheesy, seems forgot to add salt too. Drinks served by paper cups, it’s good for hygiene, but is less amount as usual. Another worse is this shop hasn’t joint the stamp collection program on Eatizen Apps, take all factors into account, here is not money valued.
2020-12-26 356 views
難得「扑星Day」假期不如出下街,黎到太古城搵嘢食。基本上太古城嘅餐廳都食得七七八八,喺二樓望落啱啱裝修好嘅溜冰場,發現一樓有新嘢喎不如試試! 新嘢叫&btR,到而家都唔係好知餐廳名有含意。&btR 位於太古城溜冰場旁邊,可惜溜冰場因疫情暫時不能開放,如果可以一路睇住溜冰一路享受美食就一舉兩得。餐廳裝修簡約,用上不同深淺嘅湖水藍色,給人一種心曠神怡嘅感覺。&btR 主要係食西餐,主打有漢堡,意粉及焗薯等等,漢堡只需40蚊唔洗,意粉亦只係 $60 - $70,非常抵食,加十幾蚊就可以升級套餐有餐湯/沙律/飲品/小食 。經過走廊見到自助點餐機,唔通點餐係自助?!果然不出我所料。客人需去到自助點餐機落order,再攞個「咇咇機」放喺枱面正中scan一scan,店員就會將食物送上。 =====================牛油汁野菌意粉配雞肉 $62意粉黎到,「嘩!」我嚇一嚇,咁大塊蒜蓉包嘅!蒜蓉包啱啱焗起非常香跪,食哂成塊都飽飽地。意粉煮得比較硬身,伴住份量幾多嘅野菌同雞胸肉,牛油味香濃不膩,幾好! 香辣薯條 跟餐加配 $12薯條新鮮炸起,配上香辣嘅Cajun辣粉同茄汁,香脆可口,Caju

=====================
牛油汁野菌意粉配雞肉 $62

香辣薯條 跟餐加配 $12
薯條新鮮炸起,配上香辣嘅Cajun辣粉同茄汁,香脆可口,Cajun辣粉略嫌不足,辣味唔夠明顯。

後悔冇加$12叫杯野飲試試,見到隔離枱嘅飲品同漢堡賣相都幾好,餐廳CP值夠高!下次再試!

&btR
📍太古太古城道18號太古城中心2期1樓136號舖
$70 (Lunch)
2020-12-25 188 views
芝士牛肉漢堡,有溫度,很juicy,又有牛肉的香味。喜歡食漢堡包的人一定會喜歡在溜冰場旁邊,在這裏用餐,覺得很舒適很方便。這裏的員工,服務態度良好,非常方便他們面帶笑容😊教人用餐格外覺得心情開朗🤣

在溜冰場旁邊,在這裏用餐,覺得很舒適很方便。