2024-10-14 153 views
上環有間小店專做越式法包,都有早餐賣,睇咗價錢都真係幾吸引😍店舖環境好溫馨,但座位就唔多🥹個法包影咗咁耐相都仲係好脆🥖餡料好多,有鹹豬手粒、扎肉、肝醬、青瓜、蕃茄、酸蘿蔔👍🏼你可以選擇走芫荽辣椒,但我全部都要,口感超豐富!肝醬令成個法包都好香😀好食🤤蛋沙律牛角包都幾有驚喜,佢除咗脆之餘,仲要完全唔油!😍因為有青瓜蕃茄,所以食落好清新👍🏼套餐仲會包飲品或者自家湯或者沙律😆我哋揀咗飲品,兩杯都係健康嘅感覺😌冷香甘檸草本茶完全無糖,另一杯士多啤梨紅桑子果茶可以少甜👍🏼食緊嘅時候都見到有人特登嚟呢度買沙律,如果下次再去應該會試😋

小店雖然細細,座位唔多,主要系做外賣;但店內以木系顏色為主題,仲好多小植物做佈置🪴☘️,感覺好Chill好Relaxing!今日有啲時間,坐喺店內食咗個All Day Set($78up)🥐🍳牛角包+蛋沙律- 牛角包好軟熟,入邊夾左蕃茄青瓜同碎蛋同,食落清新又好味!而且仲非常健康有營養添!😃🥤Espresso Tonic$45(+$30)- Espresso Tonic近來非常多人喜歡,飲完口腔清新又吾粘膩!係夏日炎炎飲品嘅好選擇!👍🏻老闆見我食完都未夠喉,試推介我試吓佢哋嘅特色甜品🥥🧇阿椰多士(2件)$28- 原來阿椰多士係柬埔寨嘅街邊小食- 特色係多士mix左椰奶同蔥花,仲非常脆口,味道甜中帶鹹,椰絲味勁濃!真係好特別!小店老闆好熱情,講解左一D關於食物嘅資料俾我知道;我仲見到佢同其他食客都有講有笑,真系一間充滿溫情嘅小店!😊

🥐🍳牛角包+蛋沙律

🥤Espresso Tonic$45(+$30)

老闆見我食完都未夠喉,試推介我試吓佢哋嘅特色甜品
🥥🧇阿椰多士(2件)$28
- 原來阿椰多士係柬埔寨嘅街邊小食

2024-10-12
$150 (Lunch)
  • 牛角包+蛋沙律
  • Espresso Tonic
  • 阿椰多士
2024-10-10 91 views
今日放假去上環行街,經過見到呢間特色越南法包好多人排隊一於試試,老闆娘都好熱情地介紹左佢地招牌比我試🤤真係用心經營的小店,佢地好多客人都是熟客大獲好評!環境十分舒適,佈置充滿度假氣息令人十分放鬆!越式法包入面餡料非常豐富,有鹹豬手粒,越南扎肉,青瓜,蕃茄,酸蘿蔔,芫荽,辣椒,原來加埋一齊係咁夾,最驚喜係麵包皮焗到好鬆脆,就算擺左一陣麵不會變硬又不會太濟。🤤蘋果牛油果醬合桃蛋沙律呢個沙律非常健康,味道亦十分融洽,酸酸甜甜口感豐富又營養。🥰自家製洋蔥湯呢個是日精選靚湯係佢地王牌之一,每日自己新鮮熬製,做到香濃洋蔥味之餘又易入味,想一杯接一杯飲。😙特調凍青檸香茅茶最後呢杯特調茶飲為呢餐畫上完美句號,青檸+香茅味道非常清新,好似置身於越南度假的感覺,飲完成個人好舒暢🩷

蘋果牛油果醬合桃蛋沙律

自家製洋蔥湯

特調凍青檸香茅茶
2024-09-24 104 views
今次係第二次食佢哋做嘅越南包!味道非常好,食完之後非常難忘!外脆內軟,而且材料亦都非常豐富十分之有口感. 感受到佢哋真係用心去做!每一個細節都好有心!佢哋嘅士多啤梨果茶都非常好飲…真係有果肉㗎!
2024-09-24
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$75 (Lunch)
2024-08-19 338 views
食左兩次確定真係掂先寫我係上環返工咖啡+麵包係最方便既選擇附近好多間我都食過老實講,包哩間真係最好味我試哂佢兩款牛角包,因為我個鐘意食佢個牛角包鬆脆餡多,剛剛一口咬到成個包感覺好新鮮,似係剛剛做起同轉角果間大麵包店比,真係好味好多咖啡我覺得ok,中上同附近既coffee shop比當然係差少少不過唔使$40有哩個質素真係算CP值高咖啡+麵包,一定首推哩間重點係招呼又好我兩次去店員都係笑住同我講早晨返工心情都好啲
食左兩次
確定真係掂先寫
我係上環返工
咖啡+麵包係最方便既選擇
附近好多間我都食過
老實講,包哩間真係最好味
我試哂佢兩款牛角包,因為我個鐘意食
佢個牛角包鬆脆
餡多,剛剛一口咬到
成個包感覺好新鮮,似係剛剛做起
同轉角果間大麵包店比,真係好味好多

咖啡我覺得ok,中上
同附近既coffee shop比當然係差少少
不過唔使$40有哩個質素
真係算CP值高

咖啡+麵包,一定首推哩間

重點係招呼又好
我兩次去店員都係笑住同我講早晨
返工心情都好啲
奔咪 Bun Me。這裡提供越南法包三文治 + 湯/沙律/飲品。地點在上環,摩利臣街/文咸東街。簡單些講,就是在上環郵政局 對面。這家店原本是隱世小店,躲在石峽尾邨的小角落。現在竟然在上環旺區重遇,原來是搬了過來。店不大,主力是外賣。有一兩個堂食的座位與門外喝咖啡的小凳子。主打是越式三文治 Banh mi。用的材料豐富,特點是夾有很多素菜,內容有:猪腩肉,猪肝酱,咸豬手粒,蕃茄,青瓜,大量的酸蘿白,靈魂是任選的芫茜與辣椒,法包是即場烤的,保証外脆内軟。這裡的口味偏向清淡,比較清新。Banh mi 單點 $58。套餐 $78,可選配 湯/沙律/飲品。我則同時加了湯與沙律,共 $98。湯有熱的洋葱湯,或凍的蕃茄湯。我選了洋葱湯。味道頗佳,可惜份量小了點。但可以看到內有大量的洋葱。沙律的配搭頗新奇。有牛油果,蘋果,蛋,與合桃粒。感覺材料新鮮,並不是擺放很久的那種。幾種材料合在一起竟然很配,好味道。整體來說,味道是清新可喜。偏貴了些。但對於上環商業區的上班族,無疑是提供了多一個清新輕食的選擇。

2024-08-02
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2024-07-11 486 views
在上環的繁忙市區內,嚟咗一間由石硤尾搬過嚟嘅越式法包小店,每一日經過都見到姐姐落力咁推銷💪🏼💪🏼。上環太多食物選擇今日好不容易抽到時間嘗試呢間小店,小店內佈置咗一啲小擺設,同埋手繪嘅明信片,滿滿人情味嘅感覺。今次單點咗一份粵式法包(靚靚的店員🤗),同姐姐閑聊咗幾句法包已經準備好。脆脆嘅麵包入邊搽咗厚厚嘅鵝肝醬,加上扎肉片,豬手粒粒(連彈彈嘅豬皮),微酸嘅蘿蔔絲洋蔥碎,口感非常豐富。如果你唔想食頹飯、燒味飯嘅話,都可以嚟幫襯一下呢間越式法包小店😎👍👍
2024-07-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$60 (Lunch)
2024-06-22 393 views
我會形容主理人係懂得食材嘅藝術家經營食肆難,繼續堅持理念更難很久不見,但感覺不變,無論是你們或食物雖然係小店,但載有滿滿心思同心機:手繪,陶瓷,食物... 試左素版越南法包,個人強烈建議食原配,因為素版少了魚露,肉同肝醬;取而代之係牛油果醬同豆腐,當然少不了靈魂辣椒同芫荽,一個不錯嘅輕盈選擇牛油果蘋果蛋沙律,合桃香脆,蘋果酸甜,牛油果碎蛋增豐富口感,加上不起眼嘅黑椒,靜悄悄令味道提升不少熱甘草茶呢種味道幾特別,我個人喜歡,飲落甘涼舒服阿椰多士,食完一啖回憶返晒黎,既咸又甜嘅味道,就係呢種反差同衝擊感,沒有丁點違和,印象深刻有點遺憾嘅係錯過左湯,所以蒜蓉多士變得普普通通;同時都錯過埋吞拿魚沙律小麥包...
我會形容主理人係懂得食材嘅藝術家
經營食肆難,繼續堅持理念更難

很久不見,但感覺不變,無論是你們或食物
雖然係小店,但載有滿滿心思同心機:
手繪,陶瓷,食物...

熱甘草茶呢種味道幾特別,我個人喜歡,飲落甘涼舒服

2024-06-18
Type of Meal
Lunch
2024-06-21 248 views
今天到上環工作,重遇石硤尾奔咪!!!但今次食左晏,係咁二叫左個牛油果沙律+凍湯,味道很好,第一次試凍湯,感覺好新鮮好特別😆😆,下次再嚟食法包👍👍👍👍