2024-10-10 232 views
今日食完晏經過呢間甜品店好多人排隊, 好少見中午12:00甜品店舖需要排隊, 我覺得一定唔簡單 ,即刻吸引咗我地要入去試下😂, 呢度嘅甜品種類好多, 新穎嘅甜品, 傳統甜品仲有窩夫食添👍我呢啲芒果控就梗係叫芒果系列啦, 我哋叫咗個楊枝甘露 ,芒芒麗莎, 另外仲叫咗雙皮奶。芒芒麗莎: 呢款果然係呢間舖嘅mvp, 芒果肉,芒果蓉 ,西米爆珠, 椰果,小丸子, 芒果雪葩, 配料超豐富 加埋 椰奶襯底,好味。楊枝甘露: 平時去親甜品店一定會叫楊枝甘露, 呢間嘅楊枝甘露高質, 佢用嘅金柚同芒果都好新鮮, 佢哋選用嘅芒果品種都好靚, 好濃郁嘅芒果味又香甜。芒果仙草黑糖珍珠: 仙草夠滑溜, 珍珠q彈, 大大碗好滿足呢間甜品店除咗甜品高質,店員都好nice,係一間咁忙碌咁爆場嘅食店,仍然能夠保持咁好嘅服務態度實屬難得👍
芒果仙草黑糖珍珠: 仙草夠滑溜, 珍珠q彈, 大大碗好滿足

2024-10-10 222 views
一直將減肥掛喺嘴邊,但係我始終戒唔甩甜品😂硬係覺得連甜品都戒咗就冇乜人生樂趣。排咗15分鐘隊先至食到嘅甜品。果然冇令我失望。♥️士多啤梨雪糕豆腐花士多啤梨雪糕豆腐花,首先俾我嘅感覺就係清新!豆腐花滑滑嫩嫩,士多啤梨雪糕味道濃郁,帶有天然嘅甜味,完全唔會過甜。加上啲新鮮士多啤梨,口感更加豐富,每一口都令人心情愉快。夏天食呢款,真係一流。布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫呢個布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫,外型靚爆!窩夫外脆內軟,配上香濃嘅焦糖醬,味道層次分明。雪糕嘅口感滑順,與焦糖嘅甜味完美融合。每一口都充滿驚喜,尤其係焦糖脆脆嘅部分,咬落去有種滿足感,真係好食到爆!芝麻糊燉蛋白芝麻糊燉蛋白嚟講,味道相對比較傳統,但卻有種溫暖嘅感覺。芝麻糊香濃而不油膩,燉蛋白輕盈鬆軟,兩者結合得恰到好處。食落去有種懷舊嘅味道,適合喜歡芝麻嘅朋友,特別係寒冷嘅日子,真係可以暖心又暖胃。杏仁茶燉蛋白最後呢款杏仁茶燉蛋白,味道同樣唔會令你失望。杏仁茶嘅香氣撲鼻而來,搭配輕盈嘅蛋白,口感滑順,絕對係一款令人放鬆嘅甜品。杏仁味道清新,唔會過於濃烈,適合任何時候享用,特別係搭配一杯熱茶,更加完美。總括嚟講性價比真心係好高 價格唔貴但係甜

士多啤梨雪糕豆腐花

布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫

芝麻糊燉蛋白

杏仁茶燉蛋白

總括嚟講性價比真心係好高 價格唔貴但係甜品確實係高質!值得推介👍🏻
  • 士多啤梨豆腐花
  • 杏仁茶燉蛋白
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
香港糖水遍布大街小巷,吃过以前开在铜锣湾的聪嫂甜品,听闻在湾仔重开,路过吃点东西歇歇脚。🪴环境:店开在庄士敦道与谭臣道的交叉口,装修简洁清爽,室内顶部很多小射灯,灯光明亮,墙上挂着刘德华的题字“聪嫂甜品”。空间不大,桌位多,氛围热闹,冷气很足。高峰时段,需在门外排队等位。🍧芒果丽莎,芒果味浓郁,口感丰富,更像是杨枝甘露的升级版。杨枝甘露的基础上加了芒果味雪球、椰果和水晶珠等,里面的小汤圆糯米气息浓厚。榴莲水晶珠,新鲜榴莲果肉做成的榴莲泥,香甜软糯,每一口都是绵密细腻的榴莲肉,真材实料。水晶珠冰凉Q弹,极大地丰富了口感,整体很清爽。士多啤梨椰果冰,也是搭配了水晶珠和椰果。冰沙是用草莓果肉做的,草莓的甜酸在舌尖绽放。除了顶部点缀的草莓坏掉以外,基本没毛病。三款甜品都挺满意,甜而不腻。谈不上多么惊艳,但做得用心,朴实无华。菜单设计目录明了,色调温馨,成名作是龙眼椰果冰,店内有传统糖水,也有很多创意甜品售卖,值得感受一下。价位适中,品价比高。🛎️服务:店里的服务生多是年轻人,沟通顺畅、点单高效,就餐过程中观察他们对待顾客态度都很友好。买单支持刷八达通或线上支付。📍香港特别行政区湾仔庄士敦道35-
📍香港特别行政区湾仔庄士敦道35-45号利文楼地下1D号铺。
2024-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$48 (Last Night Supper)
  • 芒芒麗莎
刘德华亲笔题字的“华嫂甜品”,原班人马带着C Desert回归!看看这个排队,就知道一定好吃啦!推荐龙眼冰,清清爽爽,冰里还夹着龙眼肉碎哦!口感好赞!喜欢榴莲的,可以试试榴莲冰,榴莲冰上面大一块冰冻榴莲肉,好浓味,榴莲脑袋爱了!以上的冰都可以搭配豆腐花哦!还点了绿茶冻杏仁豆腐花,杏仁味浓郁,豆腐花好滑哦!还有,这里的水晶珠口感也太好了!好脆!好多人排队,排队半小时不到吧,比想象中快值了!还会介绍朋友来!
看看这个排队,就知道一定好吃啦!
推荐龙眼冰,清清爽爽,冰里还夹着龙眼肉碎哦!口感好赞!
还点了绿茶冻杏仁豆腐花,杏仁味浓郁,豆腐花好滑哦!
还有,这里的水晶珠口感也太好了!好脆!
好多人排队,排队半小时不到吧,比想象中快
值了!还会介绍朋友来!
2024-10-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$45 (Dinner)
  • 龍眼椰果冰
1K
2024-10-03 313 views
聰C dessert,位於灣仔莊士敦道人氣糖水店,主打少甜,無添加,食得放心又健康,佢地既糖水真係好多人排隊小編都係決定買走食,要記得預留時間排隊,食物好多款式,糖水中西合壁,真係比較出名必食既一定係榴槤啦~呢碗榴槤水晶珠咬落淡淡榴槤香,唔會好甜但又勁多榴槤果肉一d都唔會少,真係好必食推介嫁。 另外仲叫左碗楊枝甘露入面好足料,有勁多芒果肉既糖水,仲有西米露同柚子既咬口,酸甜開胃飯後甜品又唔想食太飽可以揀佢。

TakeAway
2024-10-02 268 views
Lunch time 去都很多人看來大家跟我一樣喜歡吃甜品🛎️龍眼椰果冰雖然是冰 但每一啖冰都充斥著龍眼味而且口感細綿 還有椰果和龍眼肉🛎️榴槤水晶珠 喜歡吃榴槤的我每一次去去都必點根本就是在吃真的榴槤肉而且還有水晶珠增加口感大推😍🛎️芒果奶昔雙皮奶芒果鮮甜 雙皮奶幼滑有點像吃豆腐花的感覺🛎️芒芒麗莎材料非常豐富有椰果 芒果肉 芒果沙冰 水晶珠 小丸子口感充滿層次 非常美味...環境🏡 裝修簡約時尚 比舊式糖水店舒適服務👨🏻‍🍳 店員有禮 回應快衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
Lunch time 去都很多人

環境🏡 裝修簡約時尚 比舊式糖水店舒適

服務👨🏻‍🍳 店員有禮 回應快

衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
2024-10-01 236 views
以前住將軍澳嘅時候同朋友食飯,我哋一定會去聰嫂食糖水,每次都會食佢嘅龍眼冰,之後冇咗一直都好想食,原來朋友同我講而家喺灣仔開咗一間,即刻約朋友去食,星期日嘅下晝去門口已經有成30個人等,真係超級多人,見到好多人都會買外賣係出面食。龍眼椰果冰呢一個係佢哋嘅招牌,基本上好多人都會叫,龍眼味道清甜,用咗大量龍眼去整成,夏天食真係一流,龍眼肉加上椰果再有西粒,一啖食落去口感豐富。麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫麻糬煙煙韌韌,紅豆香甜,抹茶雪糕茶甘濃,牛角包酥脆可口。

龍眼椰果冰

麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫
麻糬煙煙韌韌,紅豆香甜,抹茶雪糕茶甘濃,牛角包酥脆可口。
週末假期一定要約朋友出來食飯傾吓偈,與朋友去灣仔食完晚餐。轉入去一條街後,突然見到好多人排隊,上網搜尋原來是老字號聰嫂甜品原班人馬主理的聰。C Dessert,便二話不說立即入內試下,因為太期待所以我叫佐兩個甜品,分別是楊枝甘露,用料很豐富很多芒果和西米加上西柚口感很豐富,食材很新鮮芒果很甜美,真係回味無窮。以及桑寄生紅棗蓮子蛋茶,桑寄生具有益肝腎,健脾益氣,養血安神的功效,尤其對女士生理期後飲用特別好再加上紅棗有補血功效,再配合蓮子㷛得很軟入口即化,清香甘甜。
2024-09-27 438 views
聰。C Dessert😘😘😘美味之選灣仔莊敦道、燈火通明的甜品店、甜品極多選擇、仲可以自由配搭!yummy yummy、品嚐之中、門外已排滿人龍等候😛😛款式分類仙草凍黑糖珍珠西米露椰果冰豆腐花熱辣辣燉品熱辣辣牛角窩夫各款糖水歡迎自選配搭✨榴槤水晶珠$48底層榴槤雪糕、舖上厚身榴槤肉、灑上晶凝剔透水晶珠、榴槤飄香撲鼻、一口一口、🈵️🈵️榴槤充塞口腔、口感豐富、賣相吸睛👀、榴槤關注組必食首選👍🏻!✨芝麻燉蛋白$40甜絲絲、面層濃濃幼滑芝麻糊漿、底層白白滑滑、蛋白燉蛋🥚、黑白絕配、又美顏又養髮、雙重口味!😊✨薑汁芒果豆腐花$42白滑豆腐花、淋上薑汁、清香薑汁撲鼻、甜在心內、暖在胃𥚃、放置芒果粒、爆脆西米珠、色澤金黃、吸引眼球👀、yummy yummy 😍✨鮮榨西瓜汁$34新鮮西瓜🍉果肉、即叫即榨、火紅紅色彩、清甜解暑、透心涼!🤣✨麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫$44牛角包🥐壓烘成窩夫、鬆軟外脆、擺上清香抹茶味雪糕球、淋上軟腍大大粒紅豆🫘、伴煙煙韌韌、細細粒白白晶瑩麻糬粒、味道一流、吃到舔舔脷👅不停口🤣!✨香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫$38外脆內軟窩夫、金黃香脆、白滑雪糕球、新鮮香蕉片點綴、淋上朱古力醬
聰。C Dessert

✨榴槤水晶珠$48
✨芝麻燉蛋白$40
✨薑汁芒果豆腐花$42
✨鮮榨西瓜汁$34
新鮮西瓜🍉果肉、即叫即榨、火紅紅色彩、清甜解暑、透心涼!🤣
✨麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫$44
✨香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫$38
外脆內軟窩夫、金黃香脆、白滑雪糕球、新鮮香蕉片點綴、淋上朱古力醬、和焦糖脆脆粒、色彩繽紛、口感豐富、creamy yummy 😋
飽肚🈵足!

麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫
鮮榨西瓜汁
2024-09-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
麻糬紅豆抹茶雪糕牛角窩夫
鮮榨西瓜汁
  • 麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫
2024-09-27 307 views
今日相約朋友係灣仔見面,食完飯後朋友帶我去食係灣仔好出名的糖水舖,下晝一點幾竟然差唔多full house實在太誇張,入到餐廳見到牆上有劉德華先生嘅提筆十分搶眼,座位緊貼,好有溫度。呢度糖水選擇好多,有傳統中式糖水如桑寄生蓮子蛋茶、川貝圓肉燉雪梨,亦有以豆腐花、刨冰、椰果冰、仙草凍、西米露、牛角窩夫製作嘅甜品。我地點了香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫同埋鮮什果水晶珠。鮮什果水晶珠有草莓、西瓜、哈密瓜、蜜瓜、芒果和香蕉,什果好新鮮,配上粒粒水晶珠卜卜爆聲口感非常之特別,記得撈埋係底既濃濃芒果汁嚟沾上鮮果,十分fresh!香蕉朱古力醬焦糖脆脆牛角窩夫,個窩夫係用牛角包壓成,口感鬆脆,配上香蕉、朱古力醬和焦糖醬十分搭配,最特別係食焦糖脆脆咬落去卡卡聲配上雪糕成件事好好味好幸福。見到隔離枱嗌左個必食推介的榴槤水晶珠,成碗都係榴槤肉,啖啖榴槤肉真係看到心心眼😍,因為太飽,下次先可以嗌嚟食。呢度有14個自選配搭,點配搭由自己話事。

2024-09-24
2024-09-26 260 views
灣仔人氣特式創意甜品🌸布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 $42🌟🌟🌟🌟🌟鬆鬆脆脆的牛角窩夫配搭冰凍的雲呢拿雪糕,口感有冰火的感覺。在配搭布蕾醬焦糖在牛角窩夫上也有另一番風味。🌸芒果奶昔雙皮奶(凍) $46🌟🌟🌟🌟🌟滿滿芒果奶昔冰鋪面,還有幾塊大大塊既芒果肉,個感覺非常特別。將芒果奶昔冰同時𢳂埋雙皮奶口感也不錯,雙皮奶非常之滑嘟嘟配搭芒果奶昔冰吃下有冰涼的感覺。🌸鮮什果椰汁仙草 $48🌟🌟🌟🌟滿滿的生果有芒果、西瓜、香蕉、士多啤梨、哈蜜瓜、蜜瓜,每款生果都有幾顆再配埋滑捋捋的仙草真的不錯,還有濃郁的椰汁襯托非常之好味!鍾意吃生果的你這個甜品不要錯過喎!
灣仔人氣特式創意甜品

🌸布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫 $42🌟🌟🌟🌟🌟

🌸芒果奶昔雙皮奶(凍) $46🌟🌟🌟🌟🌟

🌸鮮什果椰汁仙草 $48🌟🌟🌟🌟

2024-09-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
  • 布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫
  • 鮮什果椰汁仙草
  • 芒果奶昔雙皮奶
2024-09-26 224 views
時時行過灣仔,都見到聰c dessert 咁多人排隊,今日趁假期去試下。今日叫左4款同fd share, 分別係:椰汁麻糬仙草香芒麗莎芒果雙皮奶抹茶啫喱豆花我覺得最好食係椰汁麻糬仙草,椰汁好濃好香,最重要係唔甜,啲麻糬qq的好軟,入口就融,仲有啲爆珠。難怪咁大雨都咁多人排隊!

今日叫左4款同fd share, 分別係:
椰汁麻糬仙草
香芒麗莎
芒果雙皮奶
抹茶啫喱豆花

難怪咁大雨都咁多人排隊!

2024-09-22
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2024-09-25 227 views
這間店舖,已食多年了。今次做完工作後,經過灣仔發現有這間舖 ,便入食下新款式糖水,水準一直保持良好,味道適合香港人,也不會太甜,值得一試的糖水舖。1. **榴槤水晶珠(凍)**: - 榴槤水晶珠是一種以榴槤為主要成分的甜品,搭配水晶珠一起食用。它的口感滑潤,榴槤的濃郁香氣和味道使這道甜品非常受歡迎,尤其是對榴槤愛好者來說。冷食的形式讓它在炎熱的天氣中格外清爽。2. **布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫**: - 這道甜品結合了布蕾的細膩與焦糖的香甜,通常會將焦糖布蕾淋在雪糕上,加上脆脆的窩夫。這樣的搭配不僅口感豐富,還有層次感,既有雪糕的冰涼,又有窩夫的酥脆,令人欲罷不能。3. **椰汁芒果西米露(凍)**: - 椰汁芒果西米露是一種清涼的甜品,這道甜品的口感滑順,椰汁的香濃與芒果的甜美相互交融,非常適合在炎熱的天氣享用。4. **川貝圓肉燉雪梨(熱)**: - 川貝圓肉燉雪梨是一道傳統的熱糖水,具有潤肺清燥的功效。,通常會用水慢炖,讓所有材料的香氣和味道充分融合。它的口感柔和,適合任何天氣享用。

1. **榴槤水晶珠(凍)**:

2. **布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫**:

3. **椰汁芒果西米露(凍)**:

4. **川貝圓肉燉雪梨(熱)**:

這次為大家介紹這件小編的愛店✨我是常客🤣是一間少數位於灣仔的糖水店✨平日下午也幾乎客滿🫣店內品項選擇很多,而且𝙲𝙿值很高✨價格便宜,甜品也很好吃足料😋水果很新鮮而且環境很乾淨,比我們平時去的傳統糖水店坐得更舒適✨🥭芒果奶昔雙皮奶$𝟺𝟼🍓士多啤梨豆腐花$𝟺𝟸兩款都不錯👍上面的雪糕也不會很甜,吃完沒有罪惡感🥳份量很多,很消暑解膩

而且環境很乾淨,比我們平時去的傳統糖水店坐得更舒適✨

🥭芒果奶昔雙皮奶$𝟺𝟼
🍓士多啤梨豆腐花$𝟺𝟸
2024-09-25 212 views
聰嫂灣仔開全新品牌甜品店,店名:聰。C dessert ,全新甜品店從LOGO、招牌、店內裝修設計、菜單等都走時尚清新路線,店內有超過 40 款糖水和甜品款式,每款都有棒場客,見每天有客人排隊入座就知道有幾受歡迎!椰汁芒果西米露:材料有芒果、椰漿和西米,食落口感綿密滑順,清香爽甜,配上香甜的芒果,吃起來清涼透心。椰汁芋泥西米露:西米軟滑、椰汁香濃,加入口感滑潤的芋泥,又是另一番風味。蜜瓜豆腐花:將蜜瓜打成雪酪型態,堆疊在豆腐花上,加些晶瑩剔透的西米,賣相精緻又美味!薑汁燉雙皮奶口感細膩嫩滑,入口即化,奶味香濃,微甜中帶有薑的辛辣味。
聰嫂灣仔開全新品牌甜品店,店名:聰。C dessert ,全新甜品店從LOGO、招牌、店內裝修設計、菜單等都走時尚清新路線,店內有超過 40 款糖水甜品款式,每款都有棒場客,見每天有客人排隊入座就知道有幾受歡迎!

2024-09-23