2018-10-10
「天下雲集而響應,贏糧而景從」,出自賈誼的<<過秦論>>,意思是緊相追隨,如影隨形。以呢句名句黎形容呢間餐廳係因為睇得出佢極力想將保留日式炸豬扒的色、香、味,然後呈現在香港的食客眼前。油麻地分店環境OK闊落,座位空間多,唔會覺得迫;衛生情況良好;燈光十分充足,的確仿傚左日式餐廳的標準。食物質素方面,真係要用「贏糧而景從」黎形容,因為呢句意思恰恰就係帶齊糧食去跟從人;而吉豚屋(香港)正正就係齊備左日式食材,豬扒真係炸得鬆脆,而且唔係覺得食落去係一堆麵粉,麵粉同豬扒肉嘅比例幾好,食完稍稍覺得有D油,但唔會好濟,比起香港式的吉列豬扒更出色。黎呢度食嘅野款式唔多,而我亦建議食吉列豬扒、吉列蝦,因為其餘食材相信只為大眾提供更多選擇,而非此店之強項。而且價錢方面係大眾化d,但製作一D都唔馬虎,有用心去做,值得去食。【吉列豬扒便當跟白飯 + 椰菜絲】:HKD69
【吉列豬扒便當跟白飯 + 椰菜絲】:HKD69