上年十一月在麥當奴道貳號staycation . 給我的印象是:硬件是service apartment, 但服務及餐廳環境卻比五星級酒店有過之而無不及。所以都想找機會重訪。剛巧看到聖誕半自助午餐有early bird 六五折優惠,折後人均二百元左右,實屬聖誕大餐超值之選。沙律,冰鎮海鮮,芝士,甜品等都是任食。另可選一主菜,每款主菜價錢有所不同。凍龍蝦回本必取之選,絕對是當日的人氣王。龍蝦味道仍算鮮甜,不少龍蝦都有蝦膏,蝦膏甘香柔軟。當日吃了三轉,每一次的質素都不太一樣,第一次取的質素最佳,但第三次取的甚至未完全解凍。自家醃製特色三文魚店子自家醃製的煙三文魚不會過鹹,有淡淡的煙燻香,口感柔嫩。但如果豐腴一點,口感會更好。翡翠螺Size 偏小,亦很難把螺肉拔出來。但肉質算是彈牙鮮美。蟹腳幼身,但味道鮮甜無雪味。亦有數款沙律可供選擇,要數白豆吞拿魚沙律最好吃,吞拿魚配上三色椒,味道相當惹味,加上長通粉,很滿足。燒香草南瓜沙律南瓜煮成南瓜蓉,香甜軟糯,加上香草醬汁,更添美味。龍蝦湯沒有龍蝦味,甚至連其他鹹味,鮮味都沒有,而且很稀,好有直昇機的feel.燒火雞配雞肝汁伴炸薯角及椰菜仔($180

凍龍蝦

自家醃製特色三文魚

翡翠螺

亦有數款沙律可供選擇,

燒香草南瓜沙律
南瓜煮成南瓜蓉,香甜軟糯,加上香草醬汁,更添美味。

燒火雞配雞肝汁伴炸薯角及椰菜仔($180.7, 六五折後價錢)
(忘了拍照)
火雞切成小塊,賣相一般,但肉質算是嫩滑,淋上像KFC 炸雞的啡色汁醬,增加食味。伴碟的栗子好像用蜜糖煮過般香甜軟糯。炸薯角香脆好吃。

德國咸豬手伴炸薯角($213.2, 六五折後價錢)
咸豬手外皮卜卜脆,皮下有少少肥膏,加上有彈性的豬肉,一口吃下,雖邪惡但滋味。而且份量多,二人也夠吃。

心太軟

外層帶點香脆的口感,一切開,朱古力岩漿徐徐流出,朱古力味濃郁,算是合格的心太軟。惟亦是老問題,每一次取的質素也不一致,有時心太軟是「活火山」,有時是「死火山」,要看彩數。

芒果拿破崙
酥皮不知何解是濕濕的,完全不酥脆,芒果份量亦少。

格仔餅是一早做好的,同樣不夠香脆。加入朱古力漿及煉奶,香香甜甜使它加分。

芝士蛋糕
bite-sized, 可以一口吃下。有芝士味,但亦有魚膠粉的口感,總之你會覺得不想再encore.

Movenpick 雪糕任食,但不是杯裝的,而是要自己「挖」。雪糕冰到硬如磚頭,苦了不夠氣力的女生。

朱古力噴泉
同意有食友說朱古力不是矜貴的貨色。入口不夠幼滑。

定價之餘,餐廳服務亦是賣點之一,主動又有禮。
2021-12-27
$200 (Lunch)
Christmas
2021-12-28 300 views
【𝕔𝕒𝕗é 𝕓𝕒𝕣 𝕠𝕟 𝟠 ‖「綠野仙蹤」下午茶】真系有「仙氣」有「綠野」嘅下午茶, 打卡一流!🤩座位好舒服倚窗, 欣賞到半山景色, 職員拎下午茶過黎時, 特登等我地準備好影相先打開, 俾我地可以影到最靚嘅仙氣, 仲好樂意幫大家影相。(記得book窗口位元呀~)😍至於野食就真系一般般般般...啦~~~食得個樣都預左味道唔會有驚喜。😶【甜點&鹹點】- HK$448 @10% service fee頂層朱古力珍寶珠: 係Movepick雪糕朱古力, 裡面係好似果汁咁, 唔會太甜法式燉蛋: 中規中矩, 上面冇焦糖, 稍可惜。朱古力心太軟: 心唔太軟~芒果拿破崙: 第一次食到一dd都唔脆嘅拿破崙黑松露帶子他他:  黑松露香味都夠出, 不過好細一塊, 珍寶珠咁大迷你和牛漢堡: 上碟已經唔熱, 有影響口感, 肉質一般。格仔餅: 軟嘅, 冇烘邊, 冇格仔餅醬咖啡同茶:自助Address: 香港半山麥當勞道貳號(可從乘坐城巴12A到達麥當勞道貳號,"女青年會站落車“ 車程約為5至10分鐘。)Time: Mon-Sun 2:45pm-4:15pm/4:30pm-6pm
【𝕔𝕒𝕗é 𝕓𝕒𝕣 𝕠𝕟 𝟠 ‖「綠野仙蹤」下午茶】

真系有「仙氣」有「綠野」嘅下午茶, 打卡一流!🤩

法式燉蛋: 中規中矩, 上面冇焦糖, 稍可惜。

朱古力心太軟: 心唔太軟~

芒果拿破崙: 第一次食到一dd都唔脆嘅拿破崙

迷你和牛漢堡: 上碟已經唔熱, 有影響口感, 肉質一般。

格仔餅: 軟嘅, 冇烘邊, 冇格仔餅醬

咖啡同茶:自助

Address: 香港半山麥當勞道貳號

綠野仙蹤下午茶
2021-12-20 365 views
同朋友係KKday見到有平價既Tea set食就決田同朋友book黎試下!其間一直都好期待,因為睇相都好似幾好咁🤤到左當日其實有d失望!除左職員好熱心幫忙影相外,食物安排其實都一般,不過以佢咁平既價錢都唔應該有太高要求掛……就連餐飲都係自助的😑仲有一個好處位置好近香港動植物公園,食完可以去行下睇下花睇下動物咁囉!要唔要一試就自行決定啦~影相睇落唔錯,但味道就…..我都係第一次食tea set 食剩好多

要唔要一試就自行決定啦~

影相睇落唔錯,但味道就…..
我都係第一次食tea set 食剩好多
Tea  set
2021-12-14 354 views
🌍café bar on 8 (半山)慶祝紀念日有咩good idea?我地慶祝拍拖紀念日黎左山頂睇風景🏞跟住去動植物公園睇猩猩🦍 水瀨 最後黎左麥當勞道貳號酒店食晚餐 🥣 食物質素唔錯 仲任飲白酒紅酒 景色又靚 服務態度好好 好有禮貌 今日有個愉快、充實既旅程!1️⃣海鮮拼盤拼盤有龍蝦🦞、鮮蝦、青口 、螺 、帶子沙律仲有鵝肝 基本上所有海鮮都好新鮮 唔會食到雪藏味 鮮蝦特別鮮嫩彈牙 而大大舊既鵝肝一d都唔腥 配搭芒果醬食一流 2️⃣洋蔥湯 第一次飲香濃既洋蔥湯 估唔到咁好飲 洋蔥分量十足 食落去仲有甜味 而且好諗身 洋蔥湯原來可以改善感冒不適 增強抵抗力 值得一試3️⃣A5和牛 賣相精緻 牛肉厚切但一d都唔硬 肉質嫩口 仲有好香濃牛味 唔錯 4️⃣三文魚魚皮係炸過 食落去比較香口 但無想像中咁脆卜卜 魚肉凍左有魚腥味 所以趁熱食 同埋加埋側邊醬汁會好食d 5️⃣心太軟 中間既餡係輕微流心 鍾意食甜野一定岩食 表面蛋糕鬆軟 💡貼士:1有shuttle bus接送 好方面 但班次少 2山頂纜車由6月起暫停三個月💵消費:1188✨環境:8.5/10 🙋🏻‍♀️推介:8/10
🌍café bar on 8 (半山)

1️⃣海鮮拼盤

2山頂纜車由6月起暫停三個月

💵消費:1188
✨環境:8.5/10
🙋🏻‍♀️推介:8/10
金鐘作為商業區的存在,不同高樓大廈的組成絕對會令人有一定程度上的壓迫感。被石屎包圍的地方如果想尋找生活中的忙裡偷閒時間的話,除左可以去動植物公園外,亦可以考慮上山少少 - 麥當勞道2號Cafe Bar on 8的下午茶,響室內的環境中觀賞附近公園森林般的景色。要前往麥當勞道2號酒店非常簡單,只需於金鐘站B出口(轉右至添馬街巴士總站),轉乘12A巴士後,只需5分鐘 (2個站)的車程就會到達目的地 (亦即係大家報考急救班的聖約翰救傷會總部)。 Cafe Bar on 8,故名思義就係因為餐廳設於酒店的8樓,所以非常容易辨認。餐廳非常寬敞,雖然今次所安排既位置唔係響窗口位,但小編與老公都可以透過落地玻璃而睇到附近的高樓大廈及海景,都係唔錯既感覺! 今次小編經旅遊網站以$268訂購下午茶,由於下午茶分2個時段而每個時段只有90分鐘,所以小編與老公打完卡後都即刻開餐,時間上都算足夠既。 簡單介紹完後,即刻睇下下午茶既食物相先:「綠野仙蹤」既特色係上菜時甜品盤會罩住,店員拎起罩盤時乾冰所散發既氣就會令甜品盤有迷離既效果,都係個可以打卡既賣點既。至於食物方面:冷盤:雪糕朱古力珍寶珠:朱古力因為易熔既

冷盤:

雪糕朱古力珍寶珠:朱古力因為易熔既關係,店員都建議我地優先享用。珍寶珠內既雪糕有朱古力﹑雲尼拿及士多啤梨,大家食到邊款內饀就真係睇你既幸運程度吧;

芒果拿破崙:可能預先製成既甜品所以唔太脆,但芒果味道都算幾甜既;
草莓朱古力撻:草莓唔算太甜但始終今次下午茶比較多甜點,所以會令你覺得有酸既生果中和都幾好;
法式杏仁餅:亦即係Macaron (馬卡龍)。本身Macaron都係偏甜,而唔同顏色會有唔同既味道,又係睇你既好彩程度喇;
法式雜餅:今次小編就試到芝士蛋糕 - 偏向實感重既蛋糕,所以會令你非常有飽肚感,而芝士味算重味,所以建議大家試少少先再食落去;
煙三文魚黑魚子刁草忌廉芝士:細細粒既三文魚球配以青瓜,味道清新而食唔到三文魚既油膩感;
黑松露醬帶子他他:推介! 薄脆上用上帶子碎,非常香口;
法式燉蛋:唔算焗得太燶既感覺,而燉蛋唔似市面比較硬身,反而佢係比較黏少少既質地;
熱盤:
迷你和牛漢堡包:店員都推介我地先食 - 和牛漢堡肉質軟身而有唔錯肉香味,睇落去細細舊但其實都要兩啖先食到既;

小龍蝦包:可能都係因為預先製作而比較凍,雖然龍蝦味道淡口但小編都唔想佢為突出味道而煮得過火,食落去算係清新既;

格仔餅:配以朱古力醬及蜜糖,味道還好;
迷你朱古力心太軟:可能小編響較後時間先享用,所以流心朱古力既效果已經比較少。但心太軟既外層朱古力蛋糕唔會過甜而令你有罪惡感。
飲品:

咖啡或茶:自助形式於水吧自行提取。有一般既即磨咖啡﹑紅茶﹑檸檬等等。如果需要特飲就會有額外收費。

綜觀黎講,綠野仙蹤呢個下午茶取名的原意,應該都係想大家響附近公園的森林之下,享用呢份精緻既下午茶,令自己響繁忙生活中都會得到小確幸吧。 以$268既價錢相信響金鐘區的商場絕對食唔到呢個價錢既下午茶,論環境﹑食物質素去計返,都算係物有所值既。
2021-12-12
$134 (Tea)
  • 黑松露醬帶子他他
  • 迷你和牛漢堡包
2021-12-03 414 views
半山上的下午茶一個機會給我踏足半山呢間餐廳係一間酒店入面但外表望落去似住宅多啲另外,去呢間餐廳要多啲腳骨力先得由最近的巴士站行上山要行十分鐘上樓梯如果上同老人家去,就最好預約搭shuttle bus/ 的士,否則都幾攰。下午茶現在做「綠野仙蹤」的主題一打開個下午茶~仙氣就漂出因為早預約,可以預留窗口位置窗外就是動植物公園,遠處就是中環的摩天大廈這個主題完全就是為這場景而設下午茶有咸甜點咸點有小龍蝦包、黑松露帶子他他、迷你和牛漢堡等甜品就有芒果拿破崙、法式燉蛋、馬卡龍、芝士蛋糕,士多啤梨撻我認為咸點好食過甜品,咸點有心機設計例如小龍蝦包同漢堡,都有用牛油煎過個包,所以整體會香口,惹味甜點的朱古力包雪糕,朱古力有點假甜。其實正正常常送粒朱古力,省點功夫,還好不知道芒果拿破崙是否放到最後才吃,所以拿破崙的酥皮已變濕濕淰淰豐富的下午茶,都係幾百元兩個人幾抵食不過咖啡茶是自助,咖啡機只可沖齋啡,自己額外加奶和糖其實市面上多功能咖啡機對一間酒店餐廳來説,成本不高。為什麼不讓客人有多點選擇,例如latte ,cappuccino , mocha等並且所有飲品都是熱的,沒有凍飲90分鐘用餐時間,要排隊
半山上的下午茶
一個機會給我踏足半山
呢間餐廳係一間酒店入面
但外表望落去似住宅多啲
另外,去呢間餐廳要多啲腳骨力先得
由最近的巴士站行上山要行十分鐘上樓梯

下午茶現在做「綠野仙蹤」的主題
一打開個下午茶~仙氣就漂出
因為早預約,可以預留窗口位置
窗外就是動植物公園,遠處就是中環的摩天大廈
這個主題完全就是為這場景而設

下午茶有咸甜點
咸點有小龍蝦包、黑松露帶子他他、迷你和牛漢堡等
甜品就有芒果拿破崙、法式燉蛋、馬卡龍、芝士蛋糕,士多啤梨撻
我認為咸點好食過甜品,咸點有心機設計
甜點的朱古力包雪糕,朱古力有點假甜。
其實正正常常送粒朱古力,省點功夫,還好

豐富的下午茶,都係幾百元兩個人幾抵食
不過咖啡茶是自助,咖啡機只可沖齋啡,自己額外加奶和糖
其實市面上多功能咖啡機對一間酒店餐廳來説,成本不高。
並且所有飲品都是熱的,沒有凍飲
90分鐘用餐時間,要排隊自己沖野飲,仲要自己叫員工倒咖啡渣,否則咖啡機不能運作
茶壺裏的茶,沒有留意茶已沖淡,要客人要求才換茶包。但茶壺只有一個,所以換茶包又要擾攘一番
認為飲品方面是這間的酒店餐廳的敗筆
2021-11-29 337 views
第一次黎半山嘅住宅式服務酒店,一入餐廳已有係半山既高級感覺 落地大玻璃睇到中環幾座標誌性建築物既景色 服務員態度非常好 會提醒我地食物就快到唔好錯過仙氣煙霧一刻 食物黎到時服務員亦好樂意幫我地影左好多唔同角度既靚相 未食已經加分!食物方面都好驚喜 不输大酒店 每樣都整我好食 又大件 fusion得好好 已經同朋友搵定下次要黎呢度staycation 再試其他美食!

2021-11-19 698 views
一心想同好友食個afternoon tea, 睇人介紹低食靚景,冇預先book窗口位但都坐正對大窗位算唔錯,可影到全景,坐底左有經理介紹有咩㨂,雖預先知道野飲係任添,但就冇instruction點自助攞野飲,其他另叫飲品毎杯要加$10, 跟住就係trainee waitess serve 我哋,但其實所有野都要問,咩都唔知咁!上菜啦,好靚咁啦,出曬煙啦好仙景啦係咁影相滿足曬影相部份後,第一樣waitress叫我哋要食先既係最頂既朱古力包雪糕波波,味道ok啦,但第一樣野我想食鹹點先,都唔緊要,第二樣就開始鹹點,一路食到格仔餅就出事,友人都問點解凍上加冇野落,anyway 十分難食,食到個心太軟,雖然唔係熱或緩但呢人十係唯一最好食既,然後再試其他甜點,冇樣合格,最可怕係啲cheesecake個底掂曬水😬味道緊係難食,重點仲要有頭髮! (見圖)Creme Burlee 冇匙羹唔知點食,Macaroon 成舊都係糖咁😑, 奶茶既茶超淡,檸檬係苦的,即磨咖啡還可, 啲食物質數差到一個點,4百幾蚊真係只係食個景!!

2021-10-26
$200 (Tea)
2021-11-11 717 views
這次是慶祝太太的生日,酒店給我們很多深刻印象:1. Reception十分殷勤有禮和用心,態度超好,為我們安排和配合給太太的驚喜2. 房間十分寬敞,四百幾呎,設計十分溫馨親切,好似返咗屋企咁,好relax。有客飯廳和睡房浴缸,超大和乾淨。3. 晚餐給我們極大驚喜,包括原隻大龍蝦配乾冰海鮮拼盤,大隻鵝肝配芒果醬,還有心太軟,全部食物水準極高4. All day breakfast 十分好味5. 有Shuttle bus 配套,往返方便6. 過條馬路便是動植物公園,可以散步拍拖7. 餐廳職員服務良好,親切和細心,幫我們拍照水準很高8. 只需少於1200元便可住酒店,包高質早和晚餐再次謝謝酒店為我們安排的一切👏👏👏
這次是慶祝太太的生日,酒店給我們很多深刻印象:
A5和牛
香草三文魚
All  day  breakfast
2021-11-11
$200 (Dinner)
Birthday
7. 餐廳職員服務良好,親切和細心,幫我們拍照水準很高
8. 只需少於1200元便可住酒店,包高質早和晚餐
再次謝謝酒店為我們安排的一切👏👏👏
2021-10-27 781 views
因為男朋友生日係一個多月前預訂左呢度既package 九百幾蚊包埋綠野仙蹤下午茶 而且一早同酒店聯絡左話要退房日享用下午茶☕️ 對方將我refer左直接同餐廳聯絡 餐廳亦都答應左 而窗口位則知悉但未能確定 呢點就能夠理解😉可能酒店及餐廳溝通不足 入住前兩日打來確認用餐時間等 日期及時間均出錯 修正過後我再提出窗口位事宜 對方表示未能安排🥲🥲 話其他人早在一星期前留座 我立即表示我在個多月前已request 請他check下 員工再次打黎話當日booking好full 真係未能安排👉🏻👈🏻 會將我放入waiting list 咁都無辦法啦🤐點知再夜啲既時候員工再次致電 表示能夠安排到 呢度真係要讚一讚👍🏻👍🏻員工好上心去度仲發現係全場最靚位置 雖然食物啱食 但味道很普通 比較有特色既係上枱時有乾冰噴煙效果 另外飲品自取 呢個安排都幾特別💁🏻‍♀️因為現場有足夠員工走來走去 不斷在我們進食時過來收走碟上亦有食物既包裝紙/ 底紙 感覺有點奇怪 始終未食晒碟上食物 被員工碰到其他食物感覺不太衛生 感覺餐廳需要留意下😉😉不過影到好靚既相🥰🥰🥰比大家欣賞下

不過影到好靚既相🥰🥰🥰比大家欣賞下

2021-09-24
$200 (Tea)
Birthday
2021-10-25 595 views
今晚喺度嘗試五道菜晚餐,食之前一讚服務員態度真係超好,好細心留意客人需要,幫我哋影相嗰位服務生仲幫我哋擺靚張枱先影,張相影得好靚!安排咗喺角位,可以睇到半山嘅夜景,氣氛十分之好。 前菜係海鮮拼盤,帶子沙律非常清爽,微酸開胃!之後洋蔥湯都好足料,個湯底好鮮甜! 好鍾意呢一個湯!主菜我哋揀咗三文魚同埋和牛和牛。三文魚唔會好乾,而且個汁好夾,薯蓉都好細緻。 和牛有少少un, 同埋最好可以問埋客人想要幾多成熟,但係都唔差嘅~成餐飯都食得開心,環境好舒服!

安排咗喺角位,可以睇到半山嘅夜景,氣氛十分之好。

前菜係海鮮拼盤,帶子沙律非常清爽,微酸開胃!

之後洋蔥湯都好足料,個湯底好鮮甜! 好鍾意呢一個湯!

主菜我哋揀咗三文魚同埋和牛

成餐飯都食得開心,環境好舒服!
2021-10-08 737 views
近日收到網上信息半山 Cafe Bar on 8有綠野仙蹤下午茶,環境優美仙氣十足小妹心動約了好閨密一齊去扮仙女。環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️透過落地大玻璃遙望中環一遍境景,寫意地舉起手上咖啡呷一口美絕了。服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️細心體貼有禮貌🍴綠野仙蹤層架服務員慢慢拿起食物蓋,隨隨飄起輕煙,線野仙蹤景象美美的盡入眼簾美。🍴咸點方面我喜歡🥪龍蝦肉麵包,麵包烤得香口,中間夾著鮮甜龍蝦肉,混上一點點沙律醬美味可口。🍔迷你漢堡包也是不錯,滿口牛味滋味無窮。🍴甜點方面我喜歡😁🧁朱古力流心蛋糕是我欣賞的,口感幼滑味道不太甜剛剛好,中間流心軟朱古力醬香滑如絲。🧁芒果忌廉撻,芒果肉香甜,吉士軟滑可口。☕️無限添飲咖啡,自助型式咖啡豆用料上乘香氣撲鼻,啡香淡滑回甘味久不散。

環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
細心體貼有禮貌
🍴綠野仙蹤層架
🍴咸點方面我喜歡
🍔迷你漢堡包也是不錯,滿口牛味滋味無窮。
🍴甜點方面我喜歡😁
🧁芒果忌廉撻,芒果肉香甜,吉士軟滑可口。
“𝐹𝑎𝑖𝑟𝑦 𝐺𝑎𝑟𝑑𝑒𝑛“ 𝐴𝑓𝑡𝑒𝑟𝑛𝑜𝑜𝑛 𝑇𝑒𝑎 𝑆𝑒𝑡 𝑓𝑜𝑡 𝟚「綠野仙蹤」雙人下午茶 $448好少可有機會上中半山嘆個tea☕️今次係麥當勞道貮號Serviced apartment hotel 既餐廳食返個tea set望下中半山城景,樓與樓之間望到小小海景隙仔🤣餐廳環境比我想像中好!有乾冰打卡真係升華佐靚好多 (圖2)員工服務唔錯,不過食物就一般般喇~質素比較普通同好甜😖 真係勝在同貴在地段我會比較中意佢中間既朱古力雪糕粒😋飲品方面餐廳有茶水吧自己斟咖啡檸茶檸水如果黎開想打下卡唔係志在食既話都可以❤️
「綠野仙蹤」雙人下午茶 $448

好少可有機會上中半山嘆個tea☕️
既餐廳食返個tea set望下中半山城景,
樓與樓之間望到小小海景隙仔🤣
餐廳環境比我想像中好!

有乾冰打卡真係升華佐靚好多 (圖2)
員工服務唔錯,不過食物就一般般喇~
質素比較普通同好甜😖 真係勝在同貴在地段
我會比較中意佢中間既朱古力雪糕粒😋
飲品方面餐廳有茶水吧自己斟咖啡檸茶檸水
如果黎開想打下卡唔係志在食既話都可以❤️
2021-10-04 350 views
雖然地點不太方便,但景觀真的不錯!枱與枱之間有空間,即使是full house也不會太吵。食物presentation很美,味道也不錯,雖然不算是貴價食品,但以這個價錢算是超值!
雖然地點不太方便,但景觀真的不錯!

枱與枱之間有空間,即使是full house也不會太吵。