2018-06-29 547 views
今日星期天,約了波友到荃灣西約打波,由於揸車關係,朋友叫我泊車在灣景花園,一個從來沒有到過的地方,根據指示順利地泊好車,原來要經過一個保齡球館才可返回地面,在乘搭扶手電梯的時候,看見了這間餐廳,而由於預早了時間關係,決定在這裏吃一點東西。時間大約是下午五點半左右,店內客人不多,給我的感覺是悠閑自在舒適。當我坐下來的時候,沒有侍應招呼,原來這裏是自助形式似的,先往柜位order食物。咖啡是自助形式,是可以無限任添,我選擇了一個很舒服的椅子,等着自己order的食物炸魚柳薯條,配新鮮的沙律,食物質素比我想像好,而且環境真是令人感覺寧靜舒適估唔到誤打誤撞比我遇到一間幾滿意嘅餐廳

估唔到誤打誤撞比我遇到一間幾滿意嘅餐廳
2018-06-24
$60 (Tea)
2018-06-23 220 views
Located in a super quiet neighbour, Cafe Big is here to serve amazing coffee and nice food.They have a simple menu for weekends and public holidays, with a selection of pastas and all day breakfast priced at ~$80-150. Apart from the food you pick, you can get unlimited coffee refill! And if you think the refillable coffee would be of poor quality, you’re wrong as it’s in fact really rich and creamy in flavour! You can even ask the barista about the origins of the coffee beans and other things ab

They have a simple menu for weekends and public holidays, with a selection of pastas and all day breakfast priced at ~$80-150. Apart from the food you pick, you can get unlimited coffee refill! And if you think the refillable coffee would be of poor quality, you’re wrong as it’s in fact really rich and creamy in flavour! You can even ask the barista about the origins of the coffee beans and other things about the coffee you’re interested in.

As a whole, Cafe Big is quite a nice place to chill on a weekend!

2018-02-20 161 views
餐廳地方寛敞,環境清幽。有舒適的沙發,讓人輕鬆自在地進餐;也有闊大的餐桌椅,可供一班朋友共聚談天。餐廳提供食物的款式不多,但每每別具心思。最令人欣賞的是餐廳提供各式桌上遊戲,而且無時限。店員態度親切友善,對於小朋友的喧鬧聲都無任歡迎
2018-02-10
去埋灣景花園間 #CAFEBIG #陋室🍔個芝士漢堡好味👍🏻最驚喜係芒果潛艇堡🌭好味但個包皮又乾又硬,如果個包皮轉左佢就very goodRelax下 食完野樓下有保齡打🎳
招牌芝士漢堡包
柚子柑桔
2017-11-09 185 views
住左麗城半年,依家先留意到有間咁高質嘅cafe,餐廳係保齡球場上層,座位寬敞舒適,環境令人放鬆。本來冇諗住打食評,所以冇乜點影相,但見咁有水準嘅cafe因地理位置而被忽視覺得好可惜。食完感覺: 價錢大眾化,非常之好食,而且老闆娘完全冇同你慳料,食得好滿足,老闆娘服務態度都好好,CP極高!點左雙重芝士蕃茄牛肉薯條 同芝士牛肉Burger。睇圖可以見到,雙重芝士真係好重手,每條薯條都有長長嘅拉線,而且非常大碟,真係芝士控幸福嘅極致另外芝士牛肉burger都唔執輸,50蚊都唔洗,塊牛非常厚,熱熱地半熔芝士配搭下真係完美,下次再黎會試下流心芝士Ps仲有個肉醬千層唔記得影

點左雙重芝士蕃茄牛肉薯條 同芝士牛肉Burger。

Ps仲有個肉醬千層唔記得影
2017-11-08
$70 (Dinner)
  • 雙層芝士肉醬薯條
  • 芝士牛肉burger
2017-11-07 90 views
這次我是食包薯條餐,與類似食物種類比較:和M記比價錢稍高一點點,但食物質素不是同一個等級。和TripleO相比價錢便宜了很多(TripleO我每次個人消費約100元,這裡只是約50),但竟然還是比TripleO好食,我點的是芝士牛肉漢堡包餐。肉和蔬菜多汁,包還會稍稍煎一煎,吃的出心機呢。還有是坐得比任何一間連續快餐店舒服,環境樓底高,樓下有保齡球和飛標場。總結是店不可貌相,有心思的店必然是好。價錢相宜,但食物有特色和心思,在這個價錢(50-100/人)能給食客這麼多已很滿足吧。
這次我是食包薯條餐,與類似食物種類比較:
和M記比價錢稍高一點點,但食物質素不是同一個等級。

總結是店不可貌相,有心思的店必然是好。

• 芝士牛肉漢堡(8成熟)
2017-11-07 92 views
家中是晚不煮晚餐,和家人到附近進食。這餐廳一直都知道它的存在,但一直未有機會嚐。晚上不太吃碳水化合物的我點了煙鴨胸沙律🥗鴨胸份量不少,味道可接受,沒有驚喜也沒有很難吃。選用了羅紋生菜,也自得出誠意。醬汁酸酸甜甜,也不錯。🙆🏻🙆🏻從家人選的菜色中,其實也可見餐廳誠意,🙆🏻🙆🏻對女生來說一個晚餐set份量絕足夠🤤包餐湯,主菜,甜品和餐飲,價錢約$60-$80,還合理。👍🏻👍🏻
晚上不太吃碳水化合物的我點了煙鴨胸沙律🥗
煙鴨胸沙律

$70 (Dinner)
2017-10-24 228 views
荃灣多野食就係人都知,但來來去去都係識市中心、路德圍果堆出哂名又排長龍既餐廳。今次我就黎左位置比較偏遠既Cafe Big,嘆左個寧靜既午餐,而食物、環境、服務都比想像中好👌🏻 黑松露芝士流心漢堡($58單點;轉套餐$69)雖然做唔到芝士拉絲/流心效果,但塊漢堡本身肉嫰又夠juicy,且口感分明,都幾高質! 唯獨係啲薯條炸得有啲hea,上枱已經淋哂,食左兩三條都唔想再食。另外,漢堡包轉套餐既話可配汽水、檸茶檸水等餐飲,但我就加錢叫左玫瑰花茶。有一大壺靚花茶慢慢嘆,仲可以無限refill,正👍🏻 呢間cafe樓下有一個保齡球場,所以約左friend黎食野之後都唔怕冇野做啦!

黑松露芝士流心漢堡($58單點;轉套餐$69)
黑松露流心芝士漢堡包
黑松露流心芝士漢堡包

玫瑰花茶

有一大壺靚花茶慢慢嘆,仲可以無限refill,正👍🏻

黑松露流心芝士漢堡包午餐
Dining Offer
Tasting Event
玫瑰花茶
2017-10-14 110 views
已經食過呢間cafe幾次,每次都好滿意!芝士牛肉漢堡包跟餐都唔使$50!食物質素都幾好,味道唔錯有次試過賣哂薯條,店員就幫我upgrade 左做洋蔥圈😍每次黎都唔係太多人,好靜好舒服,不過地點就隔涉左啲
已經食過呢間cafe幾次,每次都好滿意!
芝士牛肉漢堡包跟餐都唔使$50!
食物質素都幾好,味道唔錯
有次試過賣哂薯條,店員就幫我upgrade 左做洋蔥圈😍
每次黎都唔係太多人,好靜好舒服,不過地點就隔涉左啲
2017-10-10 2375 views
是晚星期六, 相約久違了的好友聚聚舊, 聊聊天, 最好就是去Cafe!大家都是荃葵青友, 這裡都算是就腳吧!而且吃飯後可以做做運動呢! 事關餐廳樓下就是保齡球場了!!! 餐廳空間好大! 不過晚飯時間都不是很多人客, 可能是地點不近市中心吧!下次假日可以再來嘆嘆茶, 看看書, 遠離煩囂, 休閒渡日~ 看得出店主很用心佈置環境!餐廳不乏書本呢!食物選擇不少! 價格相宜!黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯 ($83 跟餐)這是餐廳老闆推介我們吃的! 通常都是吃意大利燉飯, 煎意大利飯也是第一次吃!意大利飯是用日本珍珠米, 加忌廉、洋蔥、蘑菇等材料, 壓成飯狀再煎香吃落米飯煙煙韌韌有口感! 略嫌黑松露味道不夠香!芝士味亦不太突出芝士烤大啡菇好Juicy, 菇味香濃! .黑椒咸豬手熱狗 ($45跟餐)芥末醬超級多!! 咸豬手的肉不多~豬皮甚有咬口! 配餐的薯條是鮮炸的! 熱騰騰!.芝士牛肉漢堡包 ($49 跟餐)牛肉漢堡是手打的, 很Juicy, 不錯!.海鮮拼盤($78)包括炸蝦、炸帶子、炸魚柳、粟米墨魚餅、洋蔥圈雖然熱氣到爆炸都要吃! 一班人share吃也不錯!不過嫌炸粉厚了點~ 吃落點有粉漿味
大家都是荃葵青友, 這裡都算是就腳吧!

下次假日可以再來嘆嘆茶, 看看書, 遠離煩囂, 休閒渡日~

看得出店主很用心佈置環境!

餐廳不乏書本呢!

食物選擇不少! 價格相宜!

黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯 ($83 跟餐)
黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯
這是餐廳老闆推介我們吃的!
通常都是吃意大利燉飯, 煎意大利飯也是第一次吃!
芝士烤大啡菇好Juicy, 菇味香濃!

黑椒咸豬手熱狗 ($45跟餐)
黑椒咸豬手熱狗
芥末醬超級多!! 咸豬手的肉不多~
豬皮甚有咬口! 配餐的薯條是鮮炸的! 熱騰騰!

芝士牛肉漢堡包 ($49 跟餐)
芝士牛肉漢堡包
牛肉漢堡是手打的, 很Juicy, 不錯!
海鮮拼盤($78)
海鮮拼盤
包括炸蝦、炸帶子、炸魚柳、粟米墨魚餅、洋蔥圈
雖然熱氣到爆炸都要吃! 一班人share吃也不錯!
不過嫌炸粉厚了點~ 吃落點有粉漿味.
Deluxe Brunch Set ($98)
Deluxe Brunch Set
我們點了雞肉burger 因為之前有牛肉burger了~
雞肉不會鞋~ 味道也不錯!
黑松露炒滑蛋好香黑松露味!! 正!!
但是我們吃到其中一條腸仔味道很怪....酸酸的像是變壞了啦...
除此之外整體都不錯的
餐飲
排毒養顏茶
排毒養顏茶
成份是玫瑰花、千日紅、洛神花、桃花、甜菊葉
感覺很養身!! 不過洛神花酸酸的味道太濃了, 蓋過了其他花的味道

桂花雪梨茶
成份是桂花、雪梨、陳皮、金蓮花
味道很清澈~ 桂花很香! 我比較喜歡這個!
而花茶可以無限加熱水, 岩晒談心的我們!

這是一個性價比高的餐廳, 環境不錯, 食物OK, 價格實惠
不過當天晚上沒有冷氣, 雖然有風扇, 但還是邊吃邊出汗, 蠻辛苦的!
希望下次再來會有冷氣, 不然要等天氣較涼再來了!!
$83 (Dinner)
芝士牛肉漢堡包
2017-09-23 2101 views
生活忙碌既香港,有時真係要放低一下繁鎖既工作,真正享受屬於自己既時間。朋友介紹下,黎到位於灣景花園商場保齡球場上既「陋室」感受一下。兩旁擺放著小沙發同木枱,放滿不同國家既小擺設同畫,帶有一點田園風味,而且寬敞既空間令人輕鬆不小呀! 仲有岩小朋友玩既遊戲機。餐牌簡潔清晰。芒果蛋乳酪沙律配日本雞肉薯餅$48其實小店所創作既菜式,真係完全食得出老闆既心思陋室將新鮮美國芒果造既乳酪淋上沙律蛋同雞肉薯餅上,格外帶出份清新感,芒果既味道同平時食既好唔同,鮮甜不膩,味道剛剛好,清甜得黎好香芒果味!薯餅外鬆脆內軟,炸得唔會好乾,入口軟綿綿咁,薯味極為濃郁,唔會好似有啲炸薯咁硬同要咬得費勁。。。 配合清新芒果乳酪醬汁,別有一番風味黑椒鹹豬手熱狗 $45 配鹽酥雞 (+$8 轉)呢個配搭相當特別,因為豬手肉好容易好韌。但驚喜地,小店鹹豬手肉質鬆化,不費吹灰之力已經連熱狗包一齊咬開,配合埋焗溶左既芝士,又真係幾好食喎,鐘意食豬手既朋友仔一定會愛上!鹽酥雞好鬆化,炸得剛好,唔會整親個口,有「酥」既效果,肉汁好豐富而且好細嫰,唯獨有小小雞粒未夠熟海鮮拼盤$78(炸蝦,炸帶子,炸魚柳,粟米墨魚餅,洋蔥圈)滿滿的海

仲有岩小朋友玩既遊戲機。

餐牌簡潔清晰。

芒果蛋乳酪沙律配日本雞肉薯餅$48
其實小店所創作既菜式,真係完全食得出老闆既心思

黑椒鹹豬手熱狗 $45 配鹽酥雞 (+$8 轉)
呢個配搭相當特別,因為豬手肉好容易好韌。

海鮮拼盤$78(炸蝦,炸帶子,炸魚柳,粟米墨魚餅,洋蔥圈)
滿滿的海鮮拼盤,老闆真係一啲都唔會嗇色…

金黃色既炸物都好吸睛,油紙上無乜油積,最欣賞係佢既炸物唔會太乾性又做到鬆脆既效果呀!

岩晒我呢啲又怕肥但又為食既人! 要讚下個洋蔥圈,好濃厚既洋蔥味,我家附近都好有間出名炸洋蔥圈既,但相比下,陋室既較為出色!

安神助眠茶 跟餐(+$32)
花茶味道好清香,慢慢待水沸起之後品嚐,一陣陣洋甘菊同薰衣草味溢出,飲完可以再加水,非常適合一路傾計,一路慢嚐… 如果再加埋一啲輕音樂,一定會唔捨得走!

深深感受到「陋室」老闆對食物既執著同細心,揀選既食材亦係會因應不同季節,唔會將貨就價,好有heart, 而且仲可以預約花藝課程可以同小朋友一齊制作拎走制成品外仲可以無限添飲花茶!
咁有心經營既小店,一定要撐!
2017-08-28
$150 (Dinner)
2017-09-22 1236 views
好耐都無黎過呢度打保齡了,變左好多好多,亦無諗過係保齡球場入面會有一間穩世Cafe自動電梯旁圍住放滿木椅同小梳化,亦見到好多不同種類,國家既小擺設原來係店主出國旅遊時既戰利品,令不同角落都充斥著異國風味。即叫即整,百分百新鮮黑松露流心芝士漢堡包  $69眼闊肚窄既我,樣樣都好想試下! 而小店有好多款手打漢堡,好似呢款黑松露流心芝士,流心比較特別,因為功夫多左,制作時間亦要拿捏得剛剛好手打令漢堡口感十足,雖然外表似比較乾,但食落口肉汁豐富,黑松露味相當突出,加上流心芝士效果,令味道更濃更美味雙重芝士蕃茄肉醬焗著條$38呢道焗薯,份量相當十足!2個人食都覺得好重料,薯條同芝士一層一層既排列,所以我選擇好似千層闊麵咁食,反而令芝士味更突出,雖然菜名為雙重芝士,但其實係有3重架! 其中2隻係mozerizer,同埋carf~ $38有咁多重享受,超值呀!  安神助眠茶 跟餐(+$32)盛器精緻細膩,透明感熱力慢慢令淡淡苿莉同薰衣草花香滲出,好懷念幾年前北海道既薰衣草味道。。。 呢度係我飲過咁多花茶之中,唯一令我深深回憶起那年北海道既日子,因為佢既味道,正正就係當時北海道薰衣草季節既香味。 好奇

原來係店主出國旅遊時既戰利品,令不同角落都充斥著異國風味。

即叫即整,百分百新鮮

黑松露流心芝士漢堡包  $69

雙重芝士蕃茄肉醬焗著條$38

安神助眠茶 跟餐(+$32)

好奇之下,問一下老闆娘,原來佢地有定時舉辦花藝課程,所以對花有相當既認識,每堂280/位,作品可以帶返屋企,而且可以無限添飲花茶,可以帶埋小朋友一齊Join... !難怪花茶亦係店主打之一!
2017-09-06
$150 (Dinner)
2017-09-10 214 views
2017.09.10 😊【偽文青的秘密基地】兩位吃貨星期日出動居然去到灣景花園搵食😎從未想像到在一個保齡球場上層的地方居然會找到一個如此舒適偽文青的休息地方如果可以住在這邊 一定會常來享受慢活生活芝士牛肉漢堡 跟鹽酥雞 $49+8蘑菇雞肉漢堡 跟薯條 $49兩款漢堡層次分明 價錢都幾相宜🍔麵包皮烘到微脆 誠意加分牛肉及雞肉份量挺十足的惟後者肉質較干身值得一提鹽酥雞 真的要用酥來形容🐔是小妹的推介必試陋室 💌荃灣灣景花園商場地鋪Mon-Fri: 1200-2130Sat-Sun: 1200-2200
2017.09.10 😊

2017-09-10
Type of Meal
Dinner
2017-09-06 197 views
咁岩去開灣景花園, 知道有間cafe 喺附近, 就去食個晚餐。Cafe下面有保齡球場, 如果閒日一班人黎玩都ok。不過地點就唔算太方便。店內環境悠閒,無咩人,適合飲杯野上下網。晚餐都有唔少選擇, 有意粉,  all day breakfast, burger等, 價錢由$70左右至$100左右。我地叫左:- all day breakfast: 好豐富! 有腸, 大啡菇, 炒蛋, 煙三文魚, 薯餅, 粟米,沙律及burger!味道唔錯, 一定夠飽。- 鵝肝牛肉芝士漢堡: 呢個一般, 牛肉就剛剛好, 但鵝肝煎得唔夠香, 而薯條解凍唔夠又炸得唔夠耐而有點粉。餐茶:熱柚子茶, 夠濃唔錯!其實食物尚算可以, 但以地點及人流方面, 定價就比較貴了。出面會有更多選擇,  地點確實規範了cafe, 應該很少人會特登入黎。

店內環境悠閒,無咩人,適合飲杯野上下網。

味道唔錯, 一定夠飽。

餐茶:熱柚子茶, 夠濃唔錯!

2017-09-05
2017-09-05 198 views
Lucas小食家 上一次介紹了法國菜,有朋友覺得太中產了,這次介紹一個價錢十分平民的西式Cafe。首先來個不過不失的磨菇忌廉湯,再來薯餅(Like Facebook page 送的薯餅)味道不錯!主菜點了有名的「黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯」,芝士跟大啡菇的味道很配合!另一主菜點了特別推介「原片芒果蝦漢堡」芒果的份量有點嚇人~又大又厚,十分Yummy😋😋這一次再試了「芝士磨菇釀雞翼」,是無骨雞翼,適合我這一種懶人🙈🙈最後來一杯雪梨花茶潤潤喉,結賬大約$100港幣,性價比很高

最後來一杯雪梨花茶潤潤喉,結賬大約$100港幣,性價比很高
芝士磨菇釀雞翼
原片芒果蝦漢堡
黑松露芝士烤大啡菇煎意大利飯
雪梨花茶
Other Info. : 記得在OpenRice訂坐,指定時段有半價
2017-08-30
$60 (Dinner)
芝士磨菇釀雞翼
原片芒果蝦漢堡