2010-08-09 57 views
特登去食佢的手打牛肉漢堡包~因為食完lunch,好飽,不過因為真係好想試,於是行陣先去~點知行行下2:40先到,見佢得下午茶食~見佢21蚊的手打牛肉漢堡包係個lunch meun~以為冇得食就有d失望~不過黎左,就不如試下佢下午茶~點知有個好好人的侍應姨姨,介紹下個下午茶meun俾我地~傾傾下,知道佢原來下午茶個漢堡包餐都係手打的,只係冇左薯條,但配一杯野飲~哈哈,我仲開心,因為我唔鍾意食薯條~同埋見佢有PROMOTION,轉左個苦瓜雪梨汁~之後我地等佢拎個包黎時,同細表弟影下相,入面好簡潔的擺設~配埋個落地玻璃,環境好舒服~仲有一個好乾淨的洗手間~主角漢堡包出埸~一出黎,已經聞到好香~因為好飽,所以我地SHARE細表弟人仔細細,食食下都食左半個~哈哈~可見好好食~個包一切開,就即出哂煙,果然即製~Cheese岩岩溶,D牛肉調得好好~個包有芝麻面,加埋烘左,好香,仲有少少脆~苦瓜雪梨汁好足料,哈哈,苦苦地又有D甜~飲落幾舒服~成個餐二十幾蚊,物超所值~好過食麥記好多啦~下一次,一定要再黎,仲要自己一個包,哈哈~
特登去食佢的手打牛肉漢堡包~
點知行行下2:40先到,見佢得下午茶食~
不過黎左,就不如試下佢下午茶~

點知有個好好人的侍應姨姨,介紹下個下午茶meun俾我地~
哈哈,我仲開心,因為我唔鍾意食薯條~
同埋見佢有PROMOTION,轉左個苦瓜雪梨汁~

之後我地等佢拎個包黎時,
仲有一個好乾淨的洗手間~

主角漢堡包出埸~
一出黎,已經聞到好香~
因為好飽,所以我地SHARE
細表弟人仔細細,食食下都食左半個~哈哈~可見好好食~
個包一切開,就即出哂煙,果然即製~
Cheese岩岩溶,D牛肉調得好好~
個包有芝麻面,加埋烘左,好香,仲有少少脆~

苦瓜雪梨汁好足料,哈哈,苦苦地又有D甜~飲落幾舒服~

成個餐二十幾蚊,物超所值~
好過食麥記好多啦~

下一次,一定要再黎,仲要自己一個包,哈哈~
2010-07-28
$28 (Tea)
  • 手打牛肉漢堡包
2010-07-17 110 views
唔路過都唔知,康思園有餐廳供非住客食用,當然鍾意試新野既兩公婆要去try一try喇!最後係以麻麻地黎形容,D食物煮得偏淡,可以話係無咩味道可言,或者係岩佢地D住客食卦。1。腸粉:好硬。2。香腸雞翼公仔麵:無味道既鹵水chicken wings,無落麻油既公仔麵。3。餃子:素菜,煎得好油。4。南瓜粥:粥底都不錯,但完全無南瓜味,只係放上去裝飾而已。

1。腸粉:好硬。

3。餃子:素菜,煎得好油。

2010-07-17
$24 (Breakfast)
2010-05-31 53 views
今天和媽咪BB一起在我放工後去了樂融融吃下午茶,第一次在週末後來這裡,一直想試這裡的芝士蕃茄漢堡,今天終於有機會一試。媽咪叫的是炒雞絲烏冬($26)--聽說很咸,份量不多,但勝油不多,算是健康「炒作」。蘋果甘荀汁(套餐+$8)--聽說苦瓜雪梨汁更馳名,但媽咪嫌苦瓜很寒云云,所以就沒有要了這個。鮮拃果汁細細杯,有點清甜蘋果味,媽咪吃完咸咸的烏冬就飲這個解渴,挺有效。bb叫的是雙丸湯烏冬($22)--有點普通,我煮的比這個肯定不會輸蝕。雙丸名副其實是兩顆不同的肉丸,除了那杯餐飲,真的值廿多元嗎?我叫的是馳名的漢堡包($21)--漢堡果真很厚大,兩塊包好像裹複不了裡面的芝士和肉和蕃茄青瓜等等…把整個包塞進口裡,口細一點也放不下。漢堡很多汁又好味,芝士大大的,混合牛肉一起吃,很滋味,怪不得是馳名食品,我吃完飽了,真的想encore一次。因爲有一張九折coupon,今次還不吃個夠本!我們還跟餐要了個(+$6)的芝士餅--普通了一點,沒有芝士味,雖然餐廳標明是特濃芝士餅,份量很少的,每人一點就吃光了,今次試完了下次不吃了,因爲只是普通的一個無以名狀的餅而已。眼見還有其他特別下午茶食品,如厚多士、飛
因爲有一張九折coupon,今次還不吃個夠本!
眼見還有其他特別下午茶食品,如厚多士、飛碟等,看上去還真好吃,不久將來我一定會再來一趟。
2010-05-29
$25 (Tea)
  • 漢堡包
2010-05-08 49 views
今日R既媽媽係呢間餐廳買左兩份早餐,比R同R哥。原來雞扒包跟熱檸茶都係13蚊,重要唔洗加1蚊做外賣!!真係好抵食喎=]呢間餐廳,計埋今日,R媽先係第三次去,但R媽已經激力推介啦!!唔錯唔錯,可以再試。講下佢個雞扒包先。個包焗熱左,上面D芝麻焗到香哂,抵讚D餡有雞扒一塊,青瓜,蕃茄同埋一D唔知係咪沙律醬既SAUCE..雞扒好滑,食得出無落味精..有雞味XD青瓜同蕃茄都好新鮮,好爽..D蕃茄好靚好甜,唔似一般餐廳食到咁酸個sauce既份量岩岩好,唔太多又唔會少..味道又ok最後講埋杯檸茶。茶底好,有茶香得來唔會苦,品質控制幾好檸檬有三塊薄薄地,睇落少.."吉"好之後又好夠味=]每杯跟埋兩包太古既砂糖包..good!值得再去,呢間餐廳我比7/10
今日R既媽媽係呢間餐廳買左兩份早餐,比R同R哥。
原來雞扒包跟熱檸茶都係13蚊,重要唔洗加1蚊做外賣!!
真係好抵食喎=]
呢間餐廳,計埋今日,R媽先係第三次去,
但R媽已經激力推介啦!!
唔錯唔錯,可以再試。

講下佢個雞扒包先。
個包焗熱左,上面D芝麻焗到香哂,抵讚

雞扒好滑,食得出無落味精..有雞味XD
青瓜同蕃茄都好新鮮,好爽..
D蕃茄好靚好甜,唔似一般餐廳食到咁酸
個sauce既份量岩岩好,唔太多又唔會少..味道又ok

最後講埋杯檸茶。
茶底好,有茶香得來唔會苦,品質控制幾好
檸檬有三塊薄薄地,睇落少.."吉"好之後又好夠味=]
每杯跟埋兩包太古既砂糖包..good!

值得再去,呢間餐廳我比7/10
2010-05-08
  • 雞扒包
2009-12-25 48 views
今晚吃了一頓很開心的晚餐。由於今天是聖誕節,所以這間餐廳就為了迎合這個節日,特別地推出了一個半自助形式的晚餐。這個聖誕晚餐的食物非常豐富,有羊排,牛排。在甜品方面,有意大利芝士蛋糕,有燉蛋,還有牛奶布丁。價格也非常合理這個聖誕晚餐成人:$168小童及長者:$88沒有10%的服務費
今晚吃了一頓很開心的晚餐。
這個聖誕晚餐的食物非常豐富,有羊排,牛排。
甜品方面,有意大利芝士蛋糕,有燉蛋,還有牛奶布丁。
價格也非常合理
這個聖誕晚餐
成人:$168
小童及長者:$88
沒有10%的服務費
肉眼扒
羊鞍
2009-12-25
$168 (Dinner)
Celebration
Christmas
肉眼扒
羊鞍
2009-05-29 228 views
之前見到食評, 見到呢間餐廳都唔錯喎…今日下晝襯放假就約埋媽媽出黎tea啦~先經過大樓保安人員會指示點樣到達餐廳~搵位後, 先購票, waitress 會比個號碼牌,及後, 會送上水同食物.即製食物需時, 等候既時間不妨欣賞一下室外環境~呢度既水加左檸檬, 飲落幾舒服…我地要左芝士手打漢堡, 鮮果沙律( +$5), cheese cake(+6), coffee鮮果沙律: 全用新鮮生果, 冇加沙律醬~真好~岩晒唔鍾意沙律醬既我…生果有火龍果, 蘋果, 橙cheese cake: 灑上可可粉但較淡味, 軟身~唔係我鍾意既類型….…幸好係有餅底, 加回少少分~芝士手打漢堡: 芝麻漢堡包揀上牛油後焗好香, 而且包包幾厚身..夾住生菜, 薄青瓜蕃茄, 芝士尚未溶~手打漢堡扒: good~有肉汁~而且肉唔韌~ 口感冇快餐店既死實~..熱咖啡有水準~應該係即磨..夠濃~不過~下次都係叫佢後上餐飲較好~咁就唔怕食完野要飲暖咖啡~呢度除左有室外既露天茶座~我座緊既係大sofa卡位~仲有雜誌提供~座幾耐都唔會趕客…絕對係多時間進餐既好選擇~午餐時段有更多款食物選擇, 包括健怡餐, 有營湯麵餐, 自選炒麵

之前見到食評, 見到呢間餐廳都唔錯喎…
今日下晝襯放假就約埋媽媽出黎tea啦~

先經過大樓保安人員會指示點樣到達餐廳~

搵位後, 先購票, waitress 會比個號碼牌,
及後, 會送上水同食物.
即製食物需時, 等候既時間不妨欣賞一下室外環境~
呢度既水加左檸檬, 飲落幾舒服…

生果有火龍果, 蘋果, 橙
…幸好係有餅底, 加回少少分~

夾住生菜, 薄青瓜蕃茄, 芝士尚未溶~

熱咖啡有水準~應該係即磨..夠濃~
不過~下次都係叫佢後上餐飲較好~
咁就唔怕食完野要飲暖咖啡~

呢度除左有室外既露天茶座~
我座緊既係大sofa卡位~
仲有雜誌提供~座幾耐都唔會趕客…絕對係多時間進餐既好選擇~

午餐時段有更多款食物選擇, 包括健怡餐, 有營湯麵餐, 自選炒麵餐等…
以白色同蘋果綠為主色調...
如唔怕曬..座露天茶座都唔差...
枱上已放有餐具..
凡套餐都可加錢order~
tea set
唔馬虎既芝士漢堡包
諗起都回味...
午餐以外之有營選擇~
$16 (Tea)
以白色同蘋果綠為主色調...
如唔怕曬..座露天茶座都唔差...
枱上已放有餐具..
凡套餐都可加錢order~
唔馬虎既芝士漢堡包
諗起都回味...
午餐以外之有營選擇~
  • 芝士手打漢堡
(Non-member)
2009-05-13 170 views
因工作關係,上星期到了屯門的聖公會康恩園一趟。跟同事一道走入大樓等候電梯時,透過偌大的玻璃窗,不經意看見一家頗有mood的餐廳, 名字是「樂融融」 。餐廳很開揚,用透明玻璃設計,霎眼還看見有幾張大梳化椅,餐廳旁邊更種了一行行的小樹,看上去實在很有「渡假feel」呢!對於是否於一間社福機構的餐廳食lunch,本來是很猶豫,但見價錢合適,環境不錯,便撞入去了,還挑了近窗的大梳化椅來坐,迎面有一點陽光照來,卻又嘆著冷氣,感覺「好爽」!我點了有營湯 麵 ,因為lunch不想食得太heavy,而且餐牌註明用「鮮魚肴 湯」,立即加了分。然後自選食材則點了竹笙素餃、油麥菜和蕎麥 麵 。當湯 麵 送上來時,最驚喜的是白色魚湯上撒滿了南瓜粒、一種翠綠色的瓜粒,還有一些好像雲耳的東西,賣相非常吸引!!再拿起餐牌看,才知道原來湯底配上南瓜粒、翠玉瓜粒、冬瓜粒和黑木耳。湯底味道鮮甜,油麥菜則是普通灼菜,沒有甚麼特別,但那個竹笙素餃則非常good!竹笙很爽口,再包入了 蛋絲、雲耳及時令素菜,味道好極了,況且一邊食一邊有一種很健康而且又不肥膩的感覺,大力推介!由於不想咖啡放涼了,所以特別請侍應待我吃完 麵 才上咖

因工作關係,上星期到了屯門的聖公會康恩園一趟。
有幾張大梳化椅,餐廳旁邊更種了一行行的小樹,看上去實在很有
「渡假feel」呢!

合適,環境不錯,便撞入去了,還挑了近窗的大梳化椅來坐,迎面
有一點陽光照來,卻又嘆著冷氣,感覺「好爽」!

肴 湯」,立即加了分。然後自選食材則點了竹笙素餃、油麥菜和
蕎麥 麵 。

才知道原來湯底配上南瓜粒、翠玉瓜粒、冬瓜粒和黑木耳。

味道好極了,況且一邊食一邊有一種很健康
而且又不肥膩的感覺,大力推介!

由於不想咖啡放涼了,所以特別請侍應待我吃完 麵 才上咖啡。
由於部份 侍應是該中心的 會員 ,所以交帶他們
遲上咖啡時,我也刻意的特別有耐性。

那杯 咖啡 是即磨咖啡,水準十分高!!是另一樣意想不到
的東西,而且杯子較一般茶餐廳要大,感覺特別抵!!

食完一餐盛惠 三十 元,食物有驚喜,環境有feel,兼且覺得幫了
人,感覺很好呢!
令人有意外驚喜的咖啡
竹笙素餃蕎麥麵
黑板上寫上每天的精選菜單
2009-04-03
$30 (Lunch)
令人有意外驚喜的咖啡
竹笙素餃蕎麥麵
黑板上寫上每天的精選菜單
  • 有營湯麵,即磨咖啡
2009-04-02 59 views
我盡諒不會同一間餐廳在短期內連寫兩次,但是因為今次真的令我很有衝動想要再寫,所以忍不住讓我好好說說今次的評價!話說上次來到時有看見其他客人叫一款-芝士蕃茄漢堡包(SET E)$20,看見放得高高的好像很不錯,今次就跟同樣愛食漢堡的朋友一起到來!我們都愛食漢堡,就好像很有名的-時新都特別走到紅磡去食,為的就是熱騰騰的漢堡包!今次來到客人不多,坐在沙發附近的一張四人桌,正正望向開放式廚房和收銀那邊,朋友和我各點了下午茶餐-芝士蕃茄漢堡包,和點了咖啡和苦瓜雪梨汁!兩個人邊傾計邊待心等著,跟住就由廚房那邊傳來一連串拍打免治肉餅的聲音,(啪~!啪~!)我們還分別到是兩隻手拋是拋去,和大力拍落桌的聲音!過了一會,我們的芝士蕃茄漢堡包就送來了,包是烤了一下的,內裹是放了很多生菜,蕃茄,芝士和厚身的漢堡!雙手拎起,肉汁已從包邊流出來了,一咬下去,漢堡肉很軟很林,還以為肉很厚會很硬,誰不知很軟到機乎不用去咬來形容!~沒有多放其他醬汁,單純是漢堡本身已經很味道好好了!實在太好味,跟朋友真的想要再來一個,可惜之後還有約會沒有再ENCORE!這裡比較就腳而且方便,而且味道可比美時新的漢堡,相信會成為往後常來的
我盡諒不會同一間餐廳在短期內連寫兩次,
但是因為今次真的令我很有衝動想要再寫,
所以忍不住讓我好好說說今次的評價!

我們都愛食漢堡,就好像很有名的-時新
都特別走到紅磡去食,為的就是熱騰騰的漢堡包!

今次來到客人不多,坐在沙發附近的一張四人桌,
正正望向開放式廚房和收銀那邊,

過了一會,我們的芝士蕃茄漢堡包就送來了,
雙手拎起,肉汁已從包邊流出來了,一咬下去,漢堡肉很軟很林,
還以為肉很厚會很硬,誰不知很軟到機乎不用去咬來形容!~
沒有多放其他醬汁,單純是漢堡本身已經很味道好好了!

這裡比較就腳而且方便,而且味道可比美時新的漢堡,
相信會成為往後常來的固定餐廳了!
苦瓜雪梨汁
苦瓜雪梨汁
2009-02-28 140 views
想不到在附近竟然有個那樣的地方,在<開飯喇!>發現有那間餐廳之後,特地跟男朋友過來看看,先入康恩園門口已經坐了兩個保安員,我們說是去cafe 的他們就不用我們登記了,還指示我們怎樣行過去,穿過了左邊的門口,外面是很大的花園,經過花圃就看見Cafe Fusion,Cafe Fusion是落地玻璃包圍住的,未入內已經看見內部情況!我們下午五時多才過來,就只有我們二人,先看看收銀機前的餐牌,點了兩個下午茶餐就坐下來,環境很好很舒服,還可透過落地玻璃看到外面的花園可惜當天是陰天缺少了陽光.否則會更溫暖更舒服!點餐後坐了一會不久,人流開始多了我們分別點了: 碎蛋沙律三文治:碎蛋配上生菜,簡單而好味,下午茶那個份量剛剛好了~ 雜菜雞絲炒拉麵:那個是朋友點的,上面還灑上了芝麻,放在玻璃碟上精緻都不得了!另外,仲有跟餐加兩元凍檸水和咖啡!雖然只是一個廚師在主理,但是上菜都很快!後來看看外賣紙,原來這裡營業時間由早上7:30至晚上9:30,晚市的款式都很不錯,下次想來試試晚市!該餐廳雖然由政府<夥伴倡自強>社區協作計劃所資助,但是環境十分舒適,食物質素高而多元化,期待下次的再來!
特地跟男朋友過來看看,先入康恩園門口已經坐了兩個保安員,

可惜當天是陰天缺少了陽光.否則會更溫暖更舒服!
點餐後坐了一會不久,人流開始多了
我們分別點了:
另外,仲有跟餐加兩元凍檸水和咖啡!

雜菜雞絲炒拉麵
碎蛋沙律三文治
2008-08-27 48 views
週末早上忙得一頭煙,沒有太多時間去想午飯地點,那就回到屯門區找好吃的; 多月前飲x男x曾寫過屯門區有一間社會企業餐廳,找到資料後就出發。中心門口有兩位保安員坐陣,還以為要登記身份才可入內,月巴人還呆呆的跟著訪客排隊登記,原來除探訪院友要登記外,光顧餐廳的客人只要向左手邊走就可以 推開重重的玻璃門和經過一個小花園後就見到餐廳所在。推開餐廳的玻璃門,眼前的是很開揚的用餐環境,高高的樓底和窗外樹影處處,環境實在不俗!加上輕音樂在寧靜中輕輕地播著,的確可以將情緒緩和哩!! 當我找了舒適的位置時,員工已將冷水奉上,順道告訴我要先到收銀處點餐。店員詳細的介紹午餐,由於時間剛踏入2:30 又可以從下午茶中揀選, 妙極!! 店員推薦豬扒包給我,我當然接受再加一杯我喜愛的苦瓜雪梨汁.整個茶餐才取價$25,實在抵食之至!!苦瓜雪梨汁清甜之極,只是雪梨份量較多,所以甜味比甘味為重,一般顧客應該容易接受到,但個人會較喜歡苦瓜味多一點的苦瓜汁。豬扒包看來很好味,芝麻包烘得有點脆脆,但又不是菜單上所寫的"香脆葡式豬扒包"那種香脆感;煎得金黃的無骨豬扒吃來帶點煙韌,是沒被化學品招呼過之故,味道似乎用上丁點咖喱粉,

推開重重的玻璃門和經過一個小花園後就見到餐廳所在。

豬扒包看來很好味,芝麻包烘得有點脆脆,但又不是菜單上所寫的"香脆葡式豬扒包"那種香脆感;煎得金黃的無骨豬扒吃來帶點煙韌,是沒被化學品招呼過之故,味道似乎用上丁點咖喱粉,吃來相當美味;醬汁是普通沙律醬,份量不會太多,可以令味道多點變化外又不會吃得太狼狽;配菜所用的生菜、青瓜和蕃茄也很新鮮,個人覺得鮮紅多汁的蕃茄最為美味,不知道是否來自其自家農場了?!

由於月巴人實在太多嘴太多問題,女侍應也很有耐心的回答,還主動說出餐廳顧客都是屯門醫院的護士和工作人員為多,很多人也害怕餐廳裡有精神康復者而卻步,還多次叫我不用怕!我怎會怕?也許一同做測驗,院友們的狀況比我還正常哩

真的很喜歡這個寧靜環境,相信日後要是遇到情緒問題,來這裡坐坐後,相信會有很大幫助,稍後我會再來嘗試其晚餐水準的。

也許是宿舍關係,員工們落力地用消毒藥水在清潔,雖然那陣味道很像醫院,但另一方面看就是地方會相當整潔,衛生應該不成問題!
開揚景觀和清雅的餐具擺設
清甜苦瓜雪梨汁
香脆葡式豬扒包
金黃煎豬扒及新鮮配菜
$25 (Lunch)
清甜苦瓜雪梨汁
香脆葡式豬扒包