2021-10-01 482 views
花粉熱💖Cafe Hay Fever「花墟隱世Cafe」💐Cafe係喺花墟嘅一間花店入面🌹都幾特別,一入到去聞到好香花味🥰香蕉太妃糖餡餅🍌$52啲cream好綿密,太妃糖唔會太甜👍🏻香蕉令到成個甜品好香🍌餅底係餅乾碎嘅批底🥰咖喱牛肉酥🥘$48幾重咖喱香料味✨都幾多牛肉碎!個包都幾酥脆🤤凍Latte☕️$42咖啡都幾香濃,係用偏苦嘅咖啡豆熱薰衣草洋甘菊茶🫖$54聞到好大陣薰衣草同洋甘菊嘅味🥰飲落都幾清新,浸薰衣草味唔會太出!幾好!同埋都幾大壼,斟到2杯茶🤣如果想搵間Cafe消磨時間嘅話,依間都係一個唔錯嘅選擇💫整體:🌟🌟🌟+0.5🌟性價比:🌟🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟📍太子花墟道62-64號地下人均消費:~$100/head
花粉熱💖Cafe Hay Fever
「花墟隱世Cafe」💐

香蕉太妃糖餡餅🍌$52

咖喱牛肉酥🥘$48
幾重咖喱香料味✨都幾多牛肉碎!個包都幾酥脆🤤

凍Latte☕️$42
咖啡都幾香濃,係用偏苦嘅咖啡豆

熱薰衣草洋甘菊茶🫖$54

如果想搵間Cafe消磨時間嘅話,依間都係一個唔錯嘅選擇💫

整體:🌟🌟🌟+0.5🌟
性價比:🌟🌟🌟🌟
食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟

📍太子花墟道62-64號地下

人均消費:~$100/head
2021-08-28 502 views
點了一杯dirty,工作人員叫取餐, 但明明counter只得一杯expresso, 懷疑之際工作人員提示呢杯就係dirty啦,OMG!!!認真咩?!!乜dirty係呢個size嘅咩?我即刻要諗諗我係咪冇畀過錢佢請我試飲咋?講返質素。。。um...er...D人成日話唔好攪勻杯dirty, 但我係冇選擇權嘅,因為取餐時已經勻勻地,唔難飲嘅,只係偏離期望啫,我寧願佢賣貴d,畀返杯正路dirty 我唯有望返d花花草草,希望加返到dd分咁啦。。。

講返質素。。。um...er...

唯有望返d花花草草,希望加返到dd分咁啦。。。
2021-04-18 1517 views
如題 啲櫈坐得舒服 好中意張轉轉木凳 野好味 好飲太紀蛋糕  個餅底 香脆 同香蕉味道好夾洋甘菊花茶清甜 環境舒適 枱之間有空隙 吾迫 好似個小花園 周圍比植物圍住 吾知係咪因為感覺置身係植物園裡面 加上花茶 個人好放鬆。btw都吾少人 建議搵左位先叫野食。上下層都有堂食。竹
如題 啲櫈坐得舒服 好中意張轉轉木凳 野好味 好飲
太紀蛋糕  個餅底 香脆 同香蕉味道好夾
洋甘菊花茶清甜
環境舒適 枱之間有空隙 吾迫
都吾少人 建議搵左位先叫野食。上下層都有堂食。

太紀蛋糕  洋甘菊花茶

太紀蛋糕  洋甘菊花茶
  • 太紀蛋糕 洋甘菊花茶
2021-03-14 1025 views
今日工作上有機會嚟到花墟,開始開會之前,特登上嚟呢間餐廳,打算嘆一杯咖啡。雖然而家政府係四人限聚令,但餐廳比較嚴謹,仍然維持二人一台,對於乘客來講都比較有保障,夠晒放心。餐廳擺設比較天然同文清風格🪵🪴望落去非常舒適,餐廳內重放有好多唔同嘅盆栽器皿,除咗欣賞仲可以供人選購,都幾好㗎🤩我就嗌咗一杯熱嘅cappuccino ,味道唔錯,溫度適中,開會前提神算唔錯喔😌💜💜💜下次有機會,會想試吓佢嘅早餐,或者其他食品,同事欣賞下植物,感覺幾放鬆☺️

💜💜💜
2021-03-08
$40 (Breakfast)
去到花墟行街買乾花,行到攰攰地就去左一間café — 花粉熱 Cafe Hay Fever,同朋友一齊食少少野,休息一下。Belgium Waffle $58逢見到莓類嘅甜品都會想試下,叫左呢個上面鋪滿雜莓嘅窩夫。雜莓醬有紅莓、黑莓同埋藍莓,完整一粒粒,味道偏酸。窩夫方面,烤得脆身,有白糖顆粒係入面,口感係有啲奇怪,不過可以中和番雜莓嘅酸。另外加上香蕉同埋cream,就可以令窩夫入口感變得細滑,不錯嘅配搭。Japanese Hojicha Roll $52跟住叫左一款Roll Cake,係焙茶口味。蛋糕做得比較乾身,口感唔係棉密嘅。焙茶cream做得幾香,焙茶味道突出,唔算滑,不過分量剛剛好,同蛋糕做番一個平衡。朋友行得耐口渴,就叫左一杯凍齋啡飲,她說正常發揮。總結,花粉熱 Cafe Hay Fever環境及裝潢充滿一種後花園嘅感覺,可以先係下層睇睇花藝,再行上一層食野飲野係一個不錯嘅選擇。不過食物嘅性價比值偏低,食物質量同埋餐具配搭要花點心思LA

Belgium Waffle $58

Japanese Hojicha Roll $52

朋友行得耐口渴,就叫左一杯凍齋啡飲,她說正常發揮。

Belgium Waffle
Belgium Waffle
Japanese Hojicha Roll
2021-02-27 683 views
行開花墟有少少肚餓,於是喺OpenRice搵一搵,原來呢間花店樓上有得堂食,於是就去一探究竟店如其名,內裏的佈置和裝修得非常之舒服 幽靜,食物飲品反而未有太大印象。總括而言,坐喺呢度發呆一兩個鐘 飲杯嘢唞一唞,真係非常舒服
總括而言,坐喺呢度發呆一兩個鐘 飲杯嘢唞一唞,真係非常舒服
近來最熱門話題,應該都係取消年宵市場,做左幾廿年人都係第一次冇年宵市場行,令人好失望啊!不過大家要同心抗疫,我認為系有必要的。襯近日天朗氣清去花墟走一轉,睇下花、買下花已經好開心。行到攰去左「花粉熱」飲咖啡,Cafe 位置吾算就腳,以自助形式,坐位不多, 加埋限聚令之下坐位更缺。見到客人買咗飲品都冇位坐,陰公,所以建議先搵位。Latte $40咖啡夠熱,奶泡尚算豐富、細密;果酸頗出,吾加糖就越飲越酸,吾太合我個人口味。焙茶Roll cake $52 幾貴吓,而水準只係普普通通,可能放耐左,質感較乾,cream 又唔多,焙茶味淺、感覺冇heart 價錢較同區Cafe 略貴,有啲 overpriced 。

不過大家要同心抗疫,我認為系有必要的。

襯近日天朗氣清去花墟走一轉,睇下花、買下花已經好開心。

見到客人買咗飲品都冇位坐,陰公,所以建議先搵位。

Latte $40

焙茶Roll cake $52

價錢較同區Cafe 略貴,有啲 overpriced 。

2021-01-04
$92 (Tea)
2020-12-27 552 views
由於限聚令要求,只可以2位一齊食飯但咁難得黎到聖誕節,點都要約朋友短聚。搵到花墟有間cafe喺花店入面,價格又比同區其他cafe稍為相宜,就決定一試。本身expect假日會多人到爆,但好彩都搵到個位坐下。凍櫃既蛋糕得番唔多,不過就有我一早諗定想試既,就係basque burnt cheesecake!一個$48,size唔太大,味道黎講普普通通啦,單講味道就唔係完全值呢個價,但包埋成個環境,咁多裝飾同花草,relaxing之餘又無昆蟲嬲來嬲去(原本怕有),計埋其實過還得去。
由於限聚令要求,只可以2位一齊食飯
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
等接未婚妻放工,於是去咗花墟揀🌹睇下睇下行到差唔多盡頭,見到面門比較突出嘅花店,好多精緻盆栽同少量鮮花就入咗去睇,花其實唔多,但係特別啲,價錢亦相對高少少。揀下揀下,聞到好香嘅咖啡🧐 行入去竟然喺Cafe☕️🤩 愛飲咖啡嘅我睇到Menu就即刻搵位,Cafe有兩層,樓下位置以bar枱為主,Cashier 對出原來有樓梯上二樓,多啲table,於是就買咗杯Iced Mocha ($45)坐低等😋週日有啲多人,不過花木嘅設計好舒適,下次要同未婚妻一齊飲一齊揀花🥰題外話:好適合男朋友/丈夫嚟買支花嘆杯咖啡😌亦適合女朋友/太太嚟揀花/盆栽買杯咖啡比另一半😆
等接未婚妻放工,於是去咗花墟揀🌹

Iced  Mocha

題外話:
好適合男朋友/丈夫嚟買支花嘆杯咖啡😌
亦適合女朋友/太太嚟揀花/盆栽買杯咖啡比另一半😆
Iced  Mocha
2020-12-15 475 views
每次去花墟都會嚟呢度坐一坐每次去到都會食日式草莓餡餅每次都會選擇坐二樓原來有啲嘢真係會成為習慣自從知道呢間花店兼營咖啡室之後,每次去花墟都會比佢哋既花香同咖啡香既記憶牽引,自自然然就會嚟呢度歇一歇。可能因為佢哋呢度嘅氣氛環境都令人置身於日式花店之中,有種悠閑放鬆既感覺。試過呢度嘅日式草莓餡餅同松露朱古力蛋糕,松露蛋糕朱古力味濃郁,但我都係較喜歡佢嘅草莓餡餅多啲。鍾意佢既吉士唔係太甜,餅底又鬆化,可能自己嘅口味都係比較喜歡清新一啲。佢哋嘅蛋糕水準屬中上,但價錢一啲都唔算平,草莓餡餅要$78不過每次忙碌工作之後,嚟到呢度買下花唞吓氣,動力好快又恢復。聖誕將至,又係時候去花墟買下應節嘅聖誕花同埋探下呢位老朋友了。
每次去花墟都會嚟呢度坐一坐
每次去到都會食日式草莓餡餅
每次都會選擇坐二樓
原來有啲嘢真係會成為習慣

2020-11-16
$110 (Tea)
  • 日式草莓餡餅
2020-11-17 461 views
今日同朋友出街,食完點心去行花墟,花墟入面有間叫花粉熱嘅cafe,又係花店,朋友想試,所以陪佢試下間野有樓上位,但朋友話焗所以都係坐返下面如果樓下加埋樓上都算多位嘅,閒日去會少啲人,星期六日實多人蛋糕都好好多選擇,應該每日都會唔同款,食到咩蛋糕西餅就睇嗰日大家有咩口福喇除左茶佢都有咖啡,仲好多款,但我冇影,大家去到可睇下我地叫左熱伯爵茶、杏桃開心果餡餅、梳乎厘芝士蛋糕加埋都係$150左右芝士蛋糕好濃味,又軟滑餡餅啲桃都好味,餅底都好香杯茶夠熱,飲完壺茶可叫佢再加熱水兩個人坐下幾休閑,係休息嘅好地方

間野有樓上位,但朋友話焗所以都係坐返下面
如果樓下加埋樓上都算多位嘅,閒日去會少啲人,星期六日實多人

除左茶佢都有咖啡,仲好多款,但我冇影,大家去到可睇下

我地叫左熱伯爵茶、杏桃開心果餡餅、梳乎厘芝士蛋糕
加埋都係$150左右

芝士蛋糕好濃味,又軟滑

餡餅啲桃都好味,餅底都好香

杯茶夠熱,飲完壺茶可叫佢再加熱水

兩個人坐下幾休閑,係休息嘅好地方
2020-11-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
2020-11-13 521 views
今日花墟買花,經過呢間2層高既花店,竟然有cafe 在內,咁啱行到攰攰地入嚟坐下嘆杯啡先。地下有少許座位,上一層有更多座位,我地揀咗上一層坐感覺寬敞闊落一些。不過發現都要落番地下counter order,自助取餐及自行收拾枱面。門面好吸引本身想叫waffle,可惜今日無貨。得蛋糕及包類.....自助取餐位有部專業咖啡機Flat white 相比Latte 好細杯,奇怪份量既差別....Flat white 啡味重啲,Latte 奶味太重反而無咩啡味,感覺無得同出面coffee shop 比較.....梳乎里蛋糕:較甜,鬆軟但無咩特別。焙茶卷蛋:有驚喜, 卷蛋好重焙茶嘅味道,而個cream都整得好軟滑,非常推介!下次叫兩個卷蛋好了,不過性價比低,用紙杯紙碟serve 嚟講頗貴,份量亦較少....

門面好吸引

本身想叫waffle,可惜今日無貨。
得蛋糕及包類.....

自助取餐位

有部專業咖啡機

梳乎里蛋糕:較甜,鬆軟但無咩特別。

2020-11-13
$90 (Tea)
”風光人不覺,已著後園梅"🙆秋去冬來,時間一直在不可抵擋中流逝🙄。。。。既然甘珍貴,當然要挑選那些可以精彩我餘下光陰的摯友相敘。。。😜在花墟這滿是花草🌻🌺🌷☘️🌵🌷🌹的地方逛呀逛,看了又看,確是花多眼亂,但又令我編織了美好的圖畫,憧憬着的將來😌😉治癒了我的心靈🤭,也是時候去治癒我的胃。。。很喜歡這裡的怖置,滿室花花🎉💐🏵️🌹絢麗燦爛, 配合木製家具,和各式精緻擺設,顯得非常搭配和優雅👍💯喝了 Iced Blood Orange Pineapple Soda 和 Yogurt Pineapple Soda 🥤🥤此時此刻的秋天,仍需要1杯凍涼的飲品降降温! 好 fresh, 不是太甜😋😛Belgium Waffle 🧇窩夫🧇🧇烤得脆脆,也有蛋香🥚,加上幼滑cream 和士多啤梨醬,溢滿口中香氣,滿足也有飽肚感😍🥰
”風光人不覺,已著後園梅"🙆

Belgium Waffle 🧇

2020-10-30 294 views
✨Cappuccino hk$40咖啡好正 首先聞到好香 再入口好順 係nutty口味 嗰樣都好靚 拉花係洋蔥心❤️✨Burnt Basque Cheesecake hk$48好香cheese 又creamy!雖然細件 但依個最好食!✨Strawberry pie 真係好普通 嗰餅底好散又唔crunchy🤔可取的是大大粒士多啤梨放上面 好好打卡✨Chocolate mousse cake 最唔好食依個 😰一層朱古力脆皮包住海綿蛋糕咁依到係自助形式 食完記住要清垃圾同拎返嗰盆俾staff

✨Cappuccino hk$40

好香cheese 又creamy!雖然細件 但依個最好食!

✨Strawberry pie

✨Chocolate mousse cake
最唔好食依個 😰一層朱古力脆皮包住海綿蛋糕咁

依到係自助形式 食完記住要清垃圾同拎返嗰盆俾staff

2020-10-13 397 views
平時去花墟,一定係揀植物。今次因為等緊Call 車,所以就發掘左一間隱於花海中geh cafe,如果唔係友人介紹,都唔知呢度有cafe (門面都唔係好睇得出入面係cafe)。由於佢都係賣植物,所以Cafe都早開,朝早10點鐘入到去,有咖啡、包同Yogurt賣。價錢相對係偏高,飲品水準就係一般cafe水準啦,都算唔錯geh。嗌杯咖啡,坐係店入面,享受住大自然geh環境,環境係花花草草,配合一張張木臺,真係好relax!
平時去花墟,一定係揀植物。
今次因為等緊Call 車,
所以就發掘左一間隱於花海中geh cafe,

由於佢都係賣植物,所以Cafe都早開,
朝早10點鐘入到去,有咖啡、包同Yogurt賣。

嗌杯咖啡,坐係店入面,享受住大自然geh環境,
環境係花花草草,配合一張張木臺,
真係好relax!
2020-09-29
$40 (Breakfast)