以前叫大埔官立中學,而家叫大捕藝術中心,裡面有一間以木系 🪵 x 花花為主题的Cafe ,尼間Cafe 由之前係上水,之後粉嶺法院到而家係大埔新開的Cafe 都一樣咁高質,Cafe除咗食物高質,手冲咖啡都唔錯,因我唔飲咖啡,所以冇試過,朋友飲過都話唔錯。大埔新店充滿藝術文化氣息,除了有嘢食,有手冲咖啡飲,重有唔少本地homemade 醬油,調味醬,手作產品同乾花寄賣,Cafe 有室內同剛開室外,下午的時候加埋自然陽光同樹影,真係好治療,重有兩個好正打卡位,一個牆畫了棵以樹幹為主題的畫,加埋棵真樹真係好正,另外一個牆畫了大❤️係cafe 以前在上水的創作的概念標記,好開心大埔都有咁有藝術文化氣質的Cafe。室內環境都一樣咁有文化氣息,有幾張木枱木凳都係老闆同木匠人用心翻新同磨成的,木枱木凳🪵的天然木紋、裂痕都很有大自然感覺,每張枱面都放靚靚乾花,坐喺度食下野,飲下野都感受到大自然氣息。白洒蜆意粉🍝 $148呢個意粉,無論蜆同意粉都份量唔少,個蜆又肥大又新鮮,配上白酒煮好鮮甜,意粉軟硬度1適中,加埋牛油同香草味同淡淡的白酒清香,真心好食,推介大家要試吓。蘋果🍎🍏塔 $78蘋果塔賣相好掂,同平

白洒蜆意粉🍝 $148

蘋果🍎🍏塔 $78
蘋果塔賣相好掂,同平日食蘋果tart 有些不同,用了30層青蘋、红蘋焦點化做成,蘋果味道特別焦香,上面加了焦糖拖肥醬,餅底脆卜卜,配了香滑雲呢拿cream,個cream有粒粒果仁碎,mix 埋蘋果塔一齊食,又match 又好食,哈哈尼個蘋果塔真係不簡單。

蜜漬愛玉凍 🍹$42
酸酸檸檬🍋的味道,重有桂花淡淡的清香,很fresh 。
2023-10-13
$290 (Dinner)
  • 白洒蜆意粉
  • 蘋果塔
2023-10-13 846 views
被餐廳裝潢吸引去嘗試,點了兩個意粉,蜆有沙,意粉用料較為低級。意粉不掛汁,調味較重手。室內環境其實還好,但很多蚊。 全餐飯都在顧慮被蚊咬,最後要出動蚊怕水(自備)。價錢相對同區相似餐廳較高。付款模式單調,只收現金。員工樂在其中,舉手了一段時間也沒被發現。地點其實也方便,大埔超級城下車行5分鐘便到整體而言,環境:3/5 食物:1/5服務:2/5性價比:1.5/5總結:應該不會再去了:( 希望有改善,別浪費了環境。努力
地點其實也方便,大埔超級城下車行5分鐘便到

整體而言,環境:3/5
食物:1/5
服務:2/5
性價比:1.5/5
總結:應該不會再去了:(
希望有改善,別浪費了環境。努力
2023-09-27
$150 (Dinner)
2023-10-10 649 views
大埔最近真係好熱鬧前粉嶺裁判法院嘅添飲班底/上水Cafe Je T’aime擇址大埔藝街中心重新出發新店仍然保持自然光充足空間感強的特色不少木枱木凳也是由舊店搬過來店家亦於各處加入花花草草、本地農產/漁產商品各種細節都讓客人感到舒適🫶🏻✨༝༚ ᴱᴳᴳ ᴮᴱᴺᴱᴰᴵᶜᵀ ( ᴴᴷᴰ 92 ) 雖然整體價錢不算親民,但食物味道意外地好麵包應該是用上拖鞋包(?),包體空孔分明咬落偏軟且煙韌已經先取我一分再來煙肉不油膩,班尼迪調味恰到好處 .ᐟ ༝༚ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 46 ) 咖啡就不過不失,隔一排已經唔記得𝓅.𝓈. 下次再試真啲🥺 仲有其他食物都吸引
大埔最近真係好熱鬧
前粉嶺裁判法院嘅添飲班底/上水Cafe Je T’aime
擇址大埔藝街中心重新出發

新店仍然保持自然光充足空間感強的特色
不少木枱木凳也是由舊店搬過來
店家亦於各處加入花花草草、本地農產/漁產商品
各種細節都讓客人感到舒適🫶🏻✨

༝༚ ᴱᴳᴳ ᴮᴱᴺᴱᴰᴵᶜᵀ ( ᴴᴷᴰ 92 )
雖然整體價錢不算親民,但食物味道意外地好
麵包應該是用上拖鞋包(?),包體空孔分明
咬落偏軟且煙韌已經先取我一分
再來煙肉不油膩,班尼迪調味恰到好處 .ᐟ

༝༚ ᴸᴬᵀᵀᴱ ( ᴴᴷᴰ 46 )
咖啡就不過不失,隔一排已經唔記得

𝓅.𝓈. 下次再試真啲🥺 仲有其他食物都吸引
2023-10-02
$150 (Lunch)
2023-10-08 926 views
幾好味嘅餐廳,意大利粉份量好足,味道好好,最鐘意嗰咖啡!大澳咸魚大蝦意大利粉有少少咸魚味但夾落意粉味道啱啱好,無違和感,好味。一碟意粉上面有好多蝦,所以覺得好抵食。卡邦尼意粉好多好多料嘅意粉,幾啱小朋友食!最鐘意係個蠔湯,但我覺得蠔味可以重啲,可能鐘意食蠔😋。加埋 cold brew 咖啡,配合嗰環境好舒服。3個人兩份意大利粉和湯已經好夠。星期六、日會多人,要等位,所以訂位穩陣啲!上次試過Tonic coffee 味道都好得意,自己溝下tonic water 加coffee,都可以試下😋
幾好味嘅餐廳,意大利粉份量好足,味道好好,最鐘意嗰咖啡!

卡邦尼意粉
好多好多料嘅意粉,幾啱小朋友食!

最鐘意係個蠔湯,但我覺得蠔味可以重啲,可能鐘意食蠔😋。

2023-10-07
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
卡邦尼意粉
大埔藝術中心越來越多嘢食,之前介紹過嘅Pentola 都係一間唔錯嘅餐廳🥰呢間係上個月先新開嘅,個名有少少肉麻,叫”我也愛你咖啡館 Cafe ie T'aime 2” 食物款式比較多,有好多選擇,而且環境舒服,大家入到嚟大埔真係可以嚟試吓!💂🏻‍♀️《卡邦尼意粉》$128非常之大碟,兩至三個人share啱啱好,一上碟已經好Creamy😋仲要有個流心嘅溫泉蛋,篤爆去撈勻嚟食真係一百分!而且好多配料,有脆爆煙肉及火腿肉條,令你食落去嘅時候非常有口感😍😍😍評分: 90/100💂🏻‍♀️《班尼迪配煙三文魚》$98班尼迪蛋配三文魚係絕配,荷蘭汁整得好惹味,底部多士焗得外脆內軟😳配埋流心蛋一次過放入口,真係好幸福~另外仲有啲沙律菜做伴碟,有啲黑醋汁可以解膩。評分: 85/100💂🏻‍♀️《雜苺法蘭西多士配嘉寶果忌廉芝士》$92呢一個西多士真係必嗌,見每一台都有order 🤤佢係即叫即整,一上台個碟仲係熱嘅。切落去果下的香脆聲音十分治癒。配士多啤梨、忌廉芝士、糖漿同雜果jam,係最佳拍檔💯而且西多士嘅外皮係十分之香脆好有咬口。評分: 99/100總結:食物款式多而且味道都唔錯,而且價錢都好親民,比出面嘅C

💂🏻‍♀️《卡邦尼意粉》$128
評分: 90/100

💂🏻‍♀️《班尼迪配煙三文魚》$98
另外仲有啲沙律菜做伴碟,有啲黑醋汁可以解膩。
評分: 85/100

💂🏻‍♀️《雜苺法蘭西多士配嘉寶果忌廉芝士》$92
評分: 99/100

總結:
食物款式多而且味道都唔錯,而且價錢都好親民,比出面嘅Cafe都平,而且食物份量大,適合同朋友一齊share👍🏻環境好舒服,十分渡過一個遠離繁囂嘅週末💓

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
班尼迪配三文魚
雜苺法蘭西多士配嘉寶果忌廉芝士
班尼迪配三文魚
雜苺法蘭西多士配嘉寶果忌廉芝士
話說大埔官立中學之前改成大埔藝術中心,好多文化藝術機構都進駐左,成為大埔文青點🤗另外都有兩間餐廳,包括最近先開嘅我也愛你咖啡館(原來係 #添飲 !)☕️呢度嘅環境真係十分舒適,無論係枱凳,周邊嘅植物,或者店內嘅裝潢都係大自然風🥰每張枱面都放有乾花,原來店舖都有售賣🌼食物方面,我哋嗌咗煙三文魚Egg Benedict同埋蜆肉炒意粉,兩個都幾好味👍🏻🍳 Egg Benedict有兩大舊,仲有沙律🥗基本上呢個配搭只要荷蘭醬做得出色,呢個都唔會唔好味😝有少少驚喜係佢個底用咗偏軟嘅麵包(有少少似香草包嗰個質地),而我係幾喜歡👍🏻略嫌煙三文魚份量可以多少少🍝意粉嘅硬度剛剛好,稱得上係al dente👩🏻‍🍳依個醬料唔多,但食得出有好重嘅牛油味同埋淡淡的酒香😙而且蜆肉都好新鮮,份量都好多(推薦👍🏻)最近大埔都開咗好多新Cafe,大家都趁住呢個假期試試,enjoy!
Smoked  Salmon  Egg  Benedict

白酒蜆肉意粉

Smoked  Salmon  Egg  Benedict
白酒蜆肉意粉
2023-09-17 504 views
我心入邊大埔no.1 🍽️ cafe出現啦!無論食物味道、食材、份量、創意、環境、服務、咖啡,最重要係非常有heart💓連個餐廳名都係😂大推!完全💯!.大澳咸魚茄魚意粉🍝$168🙃🙃勁好食又大份,好多隻蝦無雪味,又剝埋蝦殼,完全啱晒啲蝦殼敏感嘅懶人🤪🤪🤪上枱有好香嘅咸魚味,但食落又唔太感,剛剛好!出負意料嘅好味!.English breakfast $138所有野唔似坊間hea hea 咁煮,食材睇得落重本同用心!個包好好食🤪又脆,又多果香,好好食!個千層薯餅勁脆,好有口感,出邊食唔到🥹大份到一個大男人食完都飽到反眼🙃正..

大澳咸魚茄魚意粉🍝$168

English breakfast $138

• 大澳鹹魚茄香意粉
  • English  Breakfast
試業期間walk in去過,但係冇位的。五百年一遇黑雨當日開業,誤打誤撞成為第一枱客。店主介紹了餐廳歷史&木材傢俬的由來和製作,好友善。叫了杯手沖咖啡,唯一的要求係:唔酸。咖啡師特意出嚟介紹如何調製此咖啡,其實我唔識的,完全搭唔上口,但咖啡師仍耐心對牛彈琴🤣。咖啡聞起上嚟好香濃,飲落口反而有陣陣清清淡淡的香,同成個環境好合襯。仲有店主自編的故事post card、本地腐乳&辣椒醬油、植物皮散紙包等現場出售。
試業期間walk in去過,但係冇位的。
五百年一遇黑雨當日開業,誤打誤撞成為第一枱客。
店主介紹了餐廳歷史&木材傢俬的由來和製作,好友善。
2023-09-08
  • 手沖咖啡
2023-08-27 465 views
👧🏻 「你晏啲去邊?」👦🏻「我也愛你」👧🏻 「做咩無啦啦咁肉麻,人哋都無話愛你😌」👦🏻「我知,我都無話愛你,我去大埔最近新開嗰間Cafe之嘛..」然後,👧🏻嬲咗👦🏻⋯⋯#十萬個激嬲女友的理由 第一次聽到呢間Cafe 嘅中文名33度高溫下都有小小想打冷震😅不過當你見到小店個法式店名🇫🇷再身處喺一間藝術中心入面🎭加埋陽光、樹影🌴一切又好似變得完全無違和感#loveisintheair 新店樓底非常高好有空間感三面都係大片落地玻璃窗採光度極高☀️🪟室內外有幾張大大小小嘅原木餐檯🪵用手摸吓檯上面嘅木紋、裂痕感受吓歲月嘅流逝再呷一口咖啡☕️欣賞一下杯上面嘅字句設計好想時間喺嗰刻可以停留落嚟⋯❣️Soft Open 階段仲有部份施工未完成營業時間未太定、到訪前最好先確認一下期待正式運作時再坐定定試吓佢哋嘅出品

👧🏻 「你晏啲去邊?」
👦🏻「我也愛你」
👧🏻 「做咩無啦啦咁肉麻,人哋都無話愛你😌」
然後,👧🏻嬲咗👦🏻⋯⋯
#十萬個激嬲女友的理由

#loveisintheair

新店樓底非常高好有空間感
三面都係大片落地玻璃窗採光度極高☀️🪟

室內外有幾張大大小小嘅原木餐檯🪵
用手摸吓檯上面嘅木紋、裂痕
感受吓歲月嘅流逝

再呷一口咖啡☕️
欣賞一下杯上面嘅字句設計
好想時間喺嗰刻可以停留落嚟⋯

❣️Soft Open 階段仲有部份施工未完成
營業時間未太定、到訪前最好先確認一下
期待正式運作時再坐定定試吓佢哋嘅出品

Type of Meal
Lunch
等位時間: 𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬入座時間: 𝟏𝟕:𝟑𝟎 (𝐓𝐮𝐞)由上水的第一間𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐣𝐞 𝐓’𝐚𝐢𝐦𝐞,然後到前粉嶺裁判處的添飲,都有光顧過。現在在大埔重新開的𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐣𝐞 𝐓’𝐚𝐢𝐦𝐞 𝟐,實在令我太興奮了。我很欣賞這裡的創辦人👍🏻 𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐣𝐞 𝐓’𝐚𝐢𝐦𝐞 𝟐𥚃大部分木枱凳亦是創辦人新手造,真佩服。˖☽⋆ 龍眼餐前小食~ 清甜的龍眼。【 推薦 】˖☽⋆ 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐓𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐓𝐚𝐭𝐢𝐧 | 𝐇𝐊𝐃𝟕𝟖千層蘋果是由青蘋果和紅蘋果組成,單吃蘋果會感受到蘋果的清甜而不膩,口感很軟身。香香的𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐭𝐢𝐥𝐥𝐲 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦上加焦糖醬,單吃𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦有點甜,感覺一口𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦一口咖啡蠻配的。千層蘋果加上𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦就可以中和到𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦的甜味。˖☽⋆ 𝐌𝐚𝐩𝐥𝐞 𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐁𝐮𝐫𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 | 𝐇𝐊𝐃𝟕𝟐巴斯克蛋糕上的是𝐏𝐮𝐦𝐩𝐤𝐢𝐧 𝐒𝐞𝐞𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐥𝐚𝐱 𝐒𝐞𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐚𝐜𝐤𝐞𝐫,香香脆脆。南瓜薄片包圍住蛋糕,蛋糕口感軟滑,淡淡南瓜味。˖☽⋆ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 | 𝐇𝐊𝐃𝟒𝟓咖啡和奶的比例恰到好處,還有美美的拉花。✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦
等位時間: 𝟎 𝐦𝐢𝐧𝐬
入座時間: 𝟏𝟕:𝟑𝟎 (𝐓𝐮𝐞)

由上水的第一間𝐂𝐚𝐟𝐞 𝐣𝐞 𝐓’𝐚𝐢𝐦𝐞,
然後到前粉嶺裁判處的添飲,都有光顧過。

我很欣賞這裡的創辦人👍🏻

餐前小食  龍眼
˖☽⋆ 龍眼
餐前小食~ 清甜的龍眼。

Apple Tarte Tatin
單吃𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦有點甜,感覺一口𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦一口咖啡蠻配的。
千層蘋果加上𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦就可以中和到𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦的甜味。

Maple Pumpkin Burnt Cheesecake
南瓜薄片包圍住蛋糕,蛋糕口感軟滑,淡淡南瓜味。

Latte
˖☽⋆ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 | 𝐇𝐊𝐃𝟒𝟓
咖啡和奶的比例恰到好處,還有美美的拉花。

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • ⋆ ✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆
◡̈ 有𝟏𝟎% 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐜𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞
◡̈ 今次光顧時正是試業階段,期待著9月正式開業!
希望有更多非咖啡的飲品。
◡̈ 期待大埔藝術中心裝修完結,相信這𝐜𝐚𝐟𝐞的𝐯𝐢𝐞𝐰會超正!
三面落地玻璃,外面花草茂盛
◡̈ 推薦指數: 🌞🌞🌞🌞🌞
˖

2023-08-12
餐前小食  龍眼
Apple Tarte Tatin
Latte
2023-08-20 563 views
「其實,一間咖啡館,就是一個小社區。」很認同這句話。咖啡店有各式各樣的受眾,有上班經過買杯charge 一charge 電的,有寫意的一個人享受獨處寧靜的,有約埋三五知己聚一聚的。這間社區裡的店很舒敞,香港少見的高樓底。很多欣賞咖啡館的花藝佈置,選用了可以自然風乾的葉材,主要以尤加利葉為主,因為有多個品種,形態和顏色都有不同,帶來了豐富的層次感! 全都是來自大自然的材料,模仿燈罩的形狀,掛在半空。食材也很新鮮,配搭清新。吞拿魚藜麥他他、大澳醎🐟茄香意粉(小小辣)、千層蘋果塔配chantillly cream, 都細味到廚師既細緻同別出心裁。食完仲可以買番屋企,本地腐乳、辣椒豉油、店長出嘅書。期待下次再去,似乎有更多驚喜推出。

• 吞拿魚藜麥他他
  • 蘋果塔