2019-02-02 474 views
今日行完山around 4點幾,有啲肚餓但又未到晚餐時段,所以就走咗去九龍塘又一城行街兼食下午茶。✨我今次嗌咗個好貴嘅下午茶,要成$98。但雪糕套餐除左有雪糕之外,仲可以配pancake或者其他蛋糕🎂✨而小妹我就簡左抹茶雪糕配雜莓pancake,飲品要咗杯凍烏龍茶。抹茶雪糕好濃抹茶味,pancake就一般。烏龍茶淡淡地,似係佢地MUJI賣梗嘅枝裝烏龍茶。✨98蚊嘅下午茶對於小妹黎講有啲貴啦,如果要再食,我會想試下其他cake多放呢款pancake。

2019-02-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2019-01-25 475 views
  平日早上,是作為BRUNCH不錯選擇的餐廳,是次2人同行,共花費約$250。   第二次來,試了單點的食物,包括芝士雞肉三文治及溫泉蛋厚多士,另配十六榖飯,飲品另加$15有熱咖啡及烏龍茶。  芝士雞肉三文治配有新鮮炸薯條,$78的份量都很多。新鮮脆卜卜的薯條好好味,是我喜歡比較粗身的薯條,食落好有質感。另三文治的包都是脆的,芝士我不確定是哪種,不過有淡淡羊奶芝士的香味,整體配搭很有口感。初時點餐是想輕食,不過最後都好飽。配$15的烏龍茶包也清香,之後自行再加熱水,泡到第3杯,仍然有茶味。平時偶爾飲烏龍茶會有點胃不適,今次MUJI的茶包卻沒有這個問題。相信都是高品質的茶。 朋友點的溫泉蛋厚多士,賣相也精美,旁邊用碎菇圍邊伴碟,既好看也美味,也令菜式更多變化。朋友說味道佳,而且半生熟蛋也令整體口感特別,令人喜出望外。這菜式平時外邊的餐廳也少見,推薦大家可到來一試,頗有日本輕食風味的一道食品。總括是次用餐經驗美好,環境舒服,食物好味。非繁忙時間中餐後可飲茶談天,歡度了差不多2小時。另侍應生態度有禮友善,由點菜、購買到用餐都有高水準的服務,以此價格而言,的確是值得推薦的日本風餐廳。

芝士雞肉三明治
溫泉蛋厚多士
2019-01-24
芝士雞肉三明治
溫泉蛋厚多士
今日約咗一個好朋友喺九龍塘度食下午茶、由於好友懷孕嘅關係、所以想揀一啲清新啲健康啲嘅嘢食、揀咗Muji Cafe💕我哋揀咗呢兩個Set, 雞肉雜菜咖喱飯同埋另外一個三品料理套餐都係配16穀米!另外仲加多個綠茶芝士蛋糕下午茶set! 價錢合理😉整體來講都係好食嘅同埋都覺得啲員工好有禮貌、下次有機會嘅都會再試埋其他嘅料理套餐。整體來講都滿意😊食完野用完餐之後仲可以去隔離嗰邊shopping買嘢!加上我覺得又一城呢間分店嘅人旺喎但係又唔算太擠迫。Good👍🏻☺️
今日約咗一個好朋友喺九龍塘度食下午茶、
整體來講都滿意😊
2019-01-19 392 views
聽完講座之後,行過嚟食晚餐。其實鋪頭環境好舒服㗎,不過食物就一般般啦~可能都夜啦,所以都無咩人。點嘢食嘅時候,隔住個櫃話比店員聽要邊款熱盤同冷盤,都有唔同既配搭同選擇,最後就係收銀處俾錢,嚟坐下休息下都得既
Type of Meal
Dinner
2019-01-10 376 views
難得有1個鐘空閒,當然要俾自己放鬆下🥰見到Muji cafe,就入去hea下先😍佢嘅格局係半self-serve 嘅餐廳,首先要排隊入座,然後再去座位區以外嘅food line排隊買野食。。。呢個設計係有啲奇怪,好多人都會誤以為先買嘢食然後再搵位,就好似平時嘅food court 咁。。。如果一個人食的話,都唔知放唔放低個袋好。。。 食物方面都有d失望🍰抹茶芝士蛋糕🍰質感厚實,係我偏愛嘅口感,不過味道淡淡的,抹茶控表示唔夠滿足 ☕️咖啡☕️感覺放左好耐,不斷翻熱,完全冇曬咖啡嘅油份,更唔好講醇厚感。。。🤭 以呢個價錢黎講,我諗我冇咩機會再食la....

食物方面都有d失望

抹茶芝士蛋糕

🍰抹茶芝士蛋糕🍰

☕️咖啡☕️
感覺放左好耐
,不斷翻熱,完全冇曬咖啡嘅油份,更唔好講醇厚感。。。
🤭

以呢個價錢黎講,我諗我冇咩機會再食la....
2019-01-08 252 views
Cafe & Meal MUJI 開左一段時間,如果唔係朋友叫我去應該都必會去😳食物選擇都算多,環境令人有舒適感覺🤓👍#北海道牛奶軟雪糕🍦-宇治抹茶 🍵($32)抺茶控留意🤓呢杯雪糕抹茶味好重,好正。茶味唔會話好濃,奶味同茶味岩岩好,唔會得啲死甜味😋👍食食吓仲會有啲冰塊,有啲似食緊沙冰嘅感覺,唔會話好快溶曬,我比較鍾意佢用個杯裝住,好過雪糕筒🤓對佢既甜品相當有興趣!好味指數:😋😋😋😋😋 (五分最高)

食物選擇都算多,環境令人有舒適感覺🤓👍

#北海道牛奶軟雪糕🍦-宇治抹茶 🍵($32)

對佢既甜品相當有興趣!

好味指數:😋😋😋😋😋 (五分最高)
2019-01-08 215 views
星期日好天氣約咗成班朋友出嚟又一城行街shopping食個靚tea😊紅蝦帶子意粉@如果你很喜歡吃紅蝦意粉的話,muji呢一個紅蝦意粉你一定會非常喜歡,首先紅蝦意粉的靈魂,就是以紅蝦熬製的醬汁,估唔到一間連鎖店個醬準都做到咁濃味,一d偷工減料都冇👍🏻紅蝦啖啖肉,仲有少少蝦膏😋帶子夠厚身飽滿😍至於意粉就非常彈牙掛汁🤤Tea嚟講要$140可能有點貴,但出來的成品真的很美味,是完完全全覺得值得的。

2019-01-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$140 (Tea)
2019-01-01 324 views
開業以來每次SHOPPING期間總被漂亮的食物吸引著,今天鼓起勇氣走入去了解一下。先是由店員帶領入座,然後提供booklet大小的菜單點菜。喔,原來購買食物的過程,跟另一家大型連鎖傢私店的做法差不多,就是先排隊選擇不同的食物,最後取餐到CASHIER付錢。選食物前最好先看清潔餐牌的內容介紹,自選套餐因應不同可以選不同數量款式的熱食或冷食,就好像我所選的.....四品料理套餐:可選冷盤及熱盤各2款,餐送湯、白飯或十六穀飯或麵包。而我選了麵包(飯?日本米我自家中也有吃),麵包暖暖的、口感好SOFT、塗上牛油後帶出更香麵包味,自選菜式分別 熱盤:法國醋汁煮豚肉、芝士雜菜卷,豚肉的醋味不會太重、帶點甜、肉質有咬口,雜菜卷外皮有點點烤過的質感、芝士味欠奉,兩款熱食略為凍了點,若能保持更暖的溫度為佳。冷盤:分別是波菜蘑菇及水煮薯仔拼椰菜花,要提一提那個椰菜花、除了感該用檸檬略略煮過之外、吃起來總是有點點海鮮的味道.....(很奇怪吧.....)餐湯:雖然我沒有問店員,但沒猜錯應該是雞肉水炊鍋風雜炊、很清甜的湯、不是日式味噌湯的那種濃味,有一陣淡淡的雞肉味,很不錯。
四品料理套餐

Other Info. : 其實有點怕此類排隊選食物的程序,最主要是前面排隊的客人想到何時才到我......
2018-12-30
四品料理套餐
-今次我哋四條友仔一齊食四品料理套餐($108)當中有幾款真係好好食真係想介紹下。 1. 紫薯青蘋果沙律: 佢依個球型嘅沙律同一般嘅雜菜沙律好唔同。食落口好清新,紫薯,同埋青蘋果混合得啱啱好。 Highly recommend!!!2. 烤清魚配芒果芥末醬汁: 凍食嘅魚一啲都唔腥。3. 黑醋醬豚肉: 淡淡嘅黑醋,加上條型嘅豬肉, 一啲都唔肥超正。4. 和風醬汁苦瓜厚燒玉子: 唔食苦瓜嘅我,食呢個方形嘅燒玉子都覺得好好味。5. 精選薯餅: 今次嘅精選薯餅係南瓜薯餅6. 美式咖啡: 估唔到杯咖啡咁大杯7. 十六穀飯: 食落有咬口唔錯8. 餐湯: 青青菜湯一碗__________________________地址:達之路80號又一城 LG1層LG1-30店

2. 烤清魚配芒果芥末醬汁: 凍食嘅魚一啲都唔腥。

5. 精選薯餅: 今次嘅精選薯餅係南瓜薯餅

6. 美式咖啡: 估唔到杯咖啡咁大杯

7. 十六穀飯: 食落有咬口唔錯

8. 餐湯: 青青菜湯一碗

__________________________

地址:達之路80號又一城 LG1層LG1-30店

2018-12-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
2018-12-27 1177 views
一直有到Muji但從未覺得muji cafe很吸引總覺得只會加熱門市賣的咖喱或食品一次撞入卻從此成為午餐熱點又一城店通常都不用排隊取了票找好位置就到櫃檯點餐一如以往都是點三品料理給自己其實其他餐點都很吸引但熱盤冷盤都很美味 而且份量少適合長年輕食的自己三品料理是1熱盤 2冷盤點了菠菜沙律及甜菜頭沙律 加杏仁鯖魚飯類選了健康的十六穀飯 伴清湯輕盈美味通常會外加Latte一杯令套餐更完整今天特別點了布丁布丁實在很吸引 充滿營養的雞蛋布丁跟淡淡雲尼拿香氣男生的話至少要點4或5品料理吧很想知道如果做出這些好味的料理旁邊也就有一堆日式食譜 每次也不忘買本日本料理達人的食譜
一直有到Muji

Latte
焙茶Pudding
四品料理
2018-12-26 122 views
今晚相約好友到又一城晚餐,想找一間可以慢慢吃慢慢聊的餐廳,朋友推薦無印。無印良品的店內畫分了一個用餐的區域,簡約的裝橫貫徹無印的風格,找了張圓枱,雖然圓枱已有一對情侶,但大家的空間感仍足夠,也不會聽到對方的對話,始終樓底高,和猜想來無印的人都比較喜愛安靜然後出去點餐,店員會將一個牌子放有枱上,以示occupied, 很細心的安排。點了個四品,兩個冷盤,兩個熱盤。其實我想要全熱盤的,不知怎的就沒這個選擇,配以十六穀米和熱湯。冷盤的菇很好吃,熱盤的雞和豬也是我的最愛。來無印就總有種洗滌心靈的感覺。

四品
2018-12-06
$99 (Dinner)
四品
2018-12-19 248 views
平日三點黎到九龍塘,一直想試下muji cafe,今日見有位,就同朋友一齊試下諗左一輪,決定試佢個5 deli套餐,有兩款熱點,三款冷點,一杯湯,同埋一碗飯。飯可以選擇十榖米,白飯或者餐包。我選擇左十穀米,,係日本珍珠米,上枱係微暖,好食。成碗飯食晒湯品無乜特別,至少唔係味精湯熱點我叫左雞同豬肋條,味道係唔錯,但好可惜凍冰冰,如果上枱前翻熱,味覺會更加好冷點叫左波菜,呢款好食,加左日式芝麻醬,又夾埋啲菇類,係好食既另一款係玉子,上面有咖哩醬,玉子里面有蘿蔔,粟子之類。味道同咖喱唔太夾,普通仲有款冷點,我叫左紫薯蘋果,紫薯無乜味,蘋果既酸味同紫薯唔太夾,所以整體感覺可以一試既整個套餐,要$118,如果升級去咖啡等飲品要另外加$15,朋友叫左咖啡,味道好一般,唔值得加錢去升級總括而言,健康之選,但呢個價錢試過就算
,係日本珍珠米,上枱係微暖,好食。成碗飯食晒
湯品無乜特別,至少唔係味精湯

總括而言,健康之選,但呢個價錢試過就算
📍九龍塘📍輕食健康之選☘️💚Green Monday🌟既然又一城有間MUJI Cafe咁近我😚😚一定要去試下😏感覺好清新🍀餐廳入面提供既書可以任意借閱❤️睇完記得擺翻相應位置阿😉其實大部分都係輕食,但今日lunch比較肚餓,所以就嗌咗慢煮牛扒🐮雖然份量唔多🙈但係牛扒肉質味道算係幾好❤️三品料理都好精緻👌🏻仲有好多唔同嘅素食,真係啱曬Green Monday ,可以食得light啲清下腸胃🤣下次可以希望試埋佢地既cake☺️
📍九龍塘📍輕食健康之選☘️💚Green Monday🌟
2018-12-04 180 views
無印Cafe其實係食堂式既餐廳,攞咗位之後排隊買餐。帶位同點餐既職員都好有禮貌,照護殷勤,底讚👍🏻。今晚點左五點套餐,包兩個熱盤,三個冷盤,一碗湯同埋飯一碗。最鍾意個紫薯沙律。另外點了大蝦帶子湯義粉,海鮮味好濃。甜品點了一份栗子戚風蛋糕,唔錯。

2018-11-23 433 views
放假被迫返工系列😣搞掂晒啲野之後都成七點,唯有留返係又一城食😋基本上開得耐少少的餐廳都食過晒,唯一係無入過去Muji Cafe🤔門口望個餐牌的時候已經覺得食物選擇好少,同埋朋友仔堅持係食唔飽,二啖就可以食晒一個菜,所以二話不說選五品料理🍚飯可以選白飯 / 五穀米🥣個杯好像茶禁的物體係湯,二三塊muji干蘑菇的成品,淡,非常淡,比水好一點點😲🍏青蘋果沙拉🥗點解紅蘿蔔重多過蘋果❓🍵綠色個堆係綠茶沙拉🥗味道幾清新👍🏻🥞蛋餅,飽肚首選,記得加茄汁,你懂的🐮唔記得叫咩日式炆牛肉,味道剛剛好,不會太淡太濃,肉質又淋🧀希臘沙拉🥗太酸了加錢的香橙朱古力蛋糕🍰點解我覺得自己食緊Jacob🍪質感係做得幾好,近像brownie ,但又無禁甜,只是味道不是我喜歡的朋友仔同我點的根本上差不多,沙拉🥗比較多。右上角個塊豬柳不得了,超好食(期間限定,唔知你地去個時有無)蛋糕🍰係紅莓芝士蛋糕🎂味道質感都一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⁉️埋單每人都要$160@我覺得可以食其他野囉
放假被迫返工系列😣
搞掂晒啲野之後都成七點,唯有留返係又一城食😋

5  Deli  Set  +  dessert

🍚飯可以選白飯 / 五穀米
🍏青蘋果沙拉🥗點解紅蘿蔔重多過蘋果❓
🍵綠色個堆係綠茶沙拉🥗味道幾清新👍🏻
🥞蛋餅,飽肚首選,記得加茄汁,你懂的
🐮唔記得叫咩日式炆牛肉,味道剛剛好,不會太淡太濃,肉質又淋
🧀希臘沙拉🥗太酸了
加錢的香橙朱古力蛋糕🍰
5  Deli  Set  +  dessert

朋友仔同我點的根本上差不多,沙拉🥗比較多。
蛋糕🍰係紅莓芝士蛋糕🎂味道質感都一流👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

⁉️埋單每人都要$160@我覺得可以食其他野囉
2018-10-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
  • 五品料理