2018-11-13 446 views
又到了在又一城搵食的時間,今日係Muji購物同餐飲都有9折的最後一日,所以就去食下lunch~因為最後一日有折都預左多人,不過冇諗過安排坐位都有D亂…我地一到就攞飛等叫號,A飛系列係1-2人枱,咁前台的職員已經係咁跳住去叫,可能因為A14 一個人、A15兩個人、A16又一個人…都算啦! 但到佢叫到我地既時候,帶到入去又話冇位,話剛才睇錯左wow…有D失望囉😢再等多幾分鐘,咁好彩再一次入去就真係有位啦。有左位,之後都仲係要出去食物櫃台個邊排,又排左7-8個人先到我地,而且去到又係畀人問我地有冇位…其實我覺得呢個安排都真係要review下,雖然你係自助,唔駛收加一; 但要人排完又排,有少少費時失事既感覺,效率亦唔見好高。🤷🏼‍♀️不如收返加一,做返帶位然後有點餐服務? 我地揀好野食排埋隊畀錢了,我點的五品料理就可以自行攞返位食,但可憐朋友揀的紅蝦帶子意粉仲要再等多10-15分鐘。畀錢的時候店員畀左個號碼鐵牌畀我地放係枱面,方便一陣店員可以識別拎個意粉黎。但,收銀姐姐竟然將個鐵牌放係我地點既蛋糕隔離仲要完全挨左係舊蛋糕上面🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 本來都唔想浪費,但真係接受唔到個鐵牌掂完蛋糕後我地再放

我地揀好野食排埋隊畀錢了,我點的五品料理就可以自行攞返位食,但可憐朋友揀的紅蝦帶子意粉仲要再等多10-15分鐘。畀錢的時候店員畀左個號碼鐵牌畀我地放係枱面,方便一陣店員可以識別拎個意粉黎。但,收銀姐姐竟然將個鐵牌放係我地點既蛋糕隔離仲要完全挨左係舊蛋糕上面🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ 本來都唔想浪費,但真係接受唔到個鐵牌掂完蛋糕後我地再放入口…
食物都係唔錯既,我揀既五品料理當中的黑醋醬豚肉同個黑醋墨魚蕃茄沙津🥗尤其出色,就算其他的菜都唔錯,份量適中,食材都新鮮同埋佢既調味都係點到即止,唔會太濃,感覺係幾健康。除左餸菜之外我揀左食十六穀飯,佢係混左十六穀同埋珠珍米🍚,所以口感都仲係好好😋
但朋友的紅蝦🦐帶子意粉真係等左好耐,由等位起等左10分鐘左右,再到排隊點餐的5分鐘,然後再等佢整個麵又15分鐘,冇諗過係呢間cafe都要等咁耐先有得食。個麵係好香蝦味同蕃茄味既,濃湯好足料,意粉亦好al dente得來仲多一分麥味,好香口。大蝦都係好彈牙同鮮甜,可惜份量太少啦。如果正價要$138 仲要冇餐飲冇湯冇沙津,呢個就唔太抵食了。
同埋仲有個百爵茶戚風蛋糕🍰都唔錯,蛋糕本身係幾輕好多空氣,略略覺得有點乾但都可以接受,而且茶味都幾香。見有9折加一個兩份都OK既。總結佢食物係唔錯既,但安排客人入座、點餐等等都太唔efficient了,而且見到reception的員工有D忙亂,我覺得係應該要review一下呢D service的流程。
2018-11-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2018-11-04 372 views
天氣轉涼,連續食左好多餐火鍋同雞煲,決定今晚要食得清啲健康啲,其實之前已經食過無印既日式料理,覺得好岩今日食,於是就揀左又一城分店。又一城開分店比起其餘幾間分店地方大好多,空間感十足。叫左個四品料理set,兩個熱盤加兩個凍盤,好健康!熱盤揀左個甜椒炸雞同埋汁煮牛小排,炸雞好香口,不過唔覺得係炸,但就好juicy,而牛小排就煮得好入味,甜甜地用黎送飯好正。凍盤係菠菜同玉子煮,特別講下個玉子,因為以前食係無醬,而家多左個明太子醬,比以前更加醒胃。當然唔少得十六穀米,就完成左一個好健康既晚餐。
天氣轉涼,連續食左好多餐火鍋雞煲,決定今晚要食得清啲健康啲,其實之前已經食過無印既日式料理,覺得好岩今日食,於是就揀左又一城分店。

又一城開分店比起其餘幾間分店地方大好多,空間感十足。

叫左個四品料理set,兩個熱盤加兩個凍盤,好健康!

當然唔少得十六穀米,就完成左一個好健康既晚餐。
2018-10-10 564 views
一直認為muji cafe,很昂貴,不值得一試,但左朋友的推銷下,便去一嚐。如果喜歡健康的朋友,此餐廳非常適合,因有糙米飯,加上整個餐的份量較輕,適合食量小的人。而本人有選擇困難症,在眾多美食下,只能選出三款,花了很大心血、時間,才能選出整個套餐
2018-09-30 424 views
今日朋友請食生日飯,咁岩黎到九龍塘,咁佢就極力推薦呢間無印良品既餐廳,咁就試下啦!去到counter,有各式各樣既選擇,咁我地就要左2個三餸既,原來呢度揀左3餸既話,就必須最少2餸係冷盤。啲冷盤同熱盤全部都好健康同好創新既配搭,食落口都好特別好有新鮮感,而且份量唔多,但又岩岩好食完夠哂飽,係滿足既!加上佢既飯可以揀十六穀米,真係健康人士既恩物!食完再追加個綠茶雪糕,綠茶味濃,讚!不過真係貴左少少,但有機會都會再試下

2018-07-22
Dinner
Celebration
Birthday
2018-09-25 642 views
早幾日去咗又一城想搵個輕便啲嘅午餐食下所以就去左Muji cafe , 我叫咗一個忌廉菠菜野菌意粉同ice latte 。初初我以為個意粉會比較Heavy因為佢始終都係用忌廉做既,但佢哋係用日式煮法所以食落口就一啲都冇油膩嘅感覺,同埋佢嘅自家製意粉都做得非常之爽口!
2018-09-02 711 views
行街行到攰,最好坐低食食食,又一城到到都甘多人,想揾間坐低食下甜品。Muji cafe 係會安排你就坐,跟住自己去買野食,有咸點甜點,light 食heavy 食都有。佢個野食櫃你可以望住要邊樣點邊樣,全日都有得食咸點。佢下午茶都有做一d cake set or 布甸set.今次就試個布甸set, 焦糖布甸,都好滑,唔太甜。佢個tea set 可配一杯紅茶,咖啡,今次要個紅茶,室温既。另外叫左個香橙朱古力蛋糕,超重朱古力味,個蛋糕係實心款,本人好鍾意食,香橙味足,唔會太甜,同朱古力好match.
佢個野食櫃你可以望住要邊樣點邊樣,全日都有得食咸點。
佢下午茶都有做一d cake set or 布甸set.

今次就試個布甸set, 焦糖布甸,都好滑,唔太甜。

2018-09-02
Tea
  • 香橙朱古力蛋糕
2018-07-22 791 views
今日下午相約2個好姊妹食lunch聚舊好,因為我哋3個各住香港、九龍、新界,所以我哋揀咗去大家屋企的中間點九龍塘lunch,而呢間muji cafe ge位置前身係Page One,我之前就嚟得多,但易手成無印後就未幫襯過。不過我之前喺銅鑼灣返工都有去利舞臺果個muji lunch,所以好知佢哋ge食物質素係good 的,而今次我就order咗四品料理冷盤有吞拿魚藜麥沙律(健康之選)同凍ge苦瓜蒸蛋(不太苦,入口清新),熱食有糖醋肉塊(甜甜噁,啖啖肉)同枝豆薯餅(鬆脆唔油膩,薯蓉綿滑夾有味道平衡的枝豆)!其中最勾起回憶非支枝薯餅不可,記得食完第一次,唔知原因就深深愛上(當然一定係好好味),差唔多一星期食3、4次MUJI lunch就係為咗佢,直到佢轉menu,之後我仲研究起上嚟自己係屋企整,可想而知我有幾迷!再遇上MUJI ge 枝豆薯餅,我當然唔會錯過。而四品料再配上16穀的米飯加湯,完全係口腹的大滿足!!

四品料理

2018-07-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
四品料理
2018-07-10 1090 views
晚上又在又一城逛街在眾多餐廳林立的商場內中日越韓 應有盡有但在海量餐廳中 本人最愛是無印良品的附屬餐廳在裝潢上 簡約木系色調 桌與桌之間的空間感予人輕松舒服的感覺說是城市綠洲真的沒誇張等候期間又可以在無印走走然後到了食物本人最愛其四餸飯 兩熱兩冷食物配搭適合 精緻細膩其豆腐雞肉塊 和吞拿魚沙拉 更是本人每次的必點菜 呵呵值得一讚的是這裡可以選擇白米或十六穀米是養生朋友的好去處喔最後有個小改善地方熱菜的溫度能再提高一點那就更好了這裡將變成我的 canteen 喔
晚上又在又一城逛街

最後有個小改善地方
熱菜的溫度能再提高一點那就更好了
這裡將變成我的 canteen 喔
2018-06-24 361 views
I felt a little bit full in the morning, so I just wanted some very light lunch. My colleague really loved Muji and we went there again. Though the portion was really small. They all looked healthy and delicious. Though a bit pricey, it’s worth to get some light & healthy meal when one don’t really want to have too much food over lunch.

Lunch
2018-06-20 1288 views
第一次吃Muji Café 是在深圳的Muji Hotel吃的,那次的印象已經是蠻深刻。直接到廚櫃那邊點菜,點很久都沒點到,因為看著每一款都很精緻,很吸引啊!😝😝這次到又一城逛街,想要找間坐得舒適一點的餐廳吃,就找到了Muji Cafe了。❤️餐廳就在Muji Store內,環境是十分舒適的,座位的間隔還好。這次點菜是看著餐牌點的,分清楚了冷盤和熱盤,我自選了五款料理的套餐。先付款坐好,就會有人送餐過來喔!☺️食物的賣相是很精緻的,每一款都先試一口,都很有驚喜,是很好吃的!!😍💕每一款料理都是很新穎的配搭,味道竟然出奇的有新鮮感喔,而且覺得是在享受食物,享受生活的態度!☺️☺️Muji如此成功真的是很厲害,這次晚餐很飽,很滿意!👍🏻體驗了一次簡約而精緻的食材味覺之旅!下次會再來喔,請繼續保持水準😝😝

2018-06-13 794 views
在下雨天的晚上,讓夠享受令心中放晴的甜品,是一種恩典。🙏我和朋友們隨意到了 Muji cafe&meal, 因為去到時已過了9點,我們很高興的享用了8:30pm後的8折優惠~我們三人點了: 1) 三品甜品 ($88 --> $70.4) - 可以自選三件甜品 - 我們要的是: ❤香橙朱古力蛋糕、 ❤ 芒果撻、 ❤ 宇治抹茶芝士蛋糕伴紅豆忌廉2) 伯爵茶戚風蛋糕 ($40--> $32)3) 玫瑰無花果茶 ($48)當中我最喜愛的是芒果撻, 它甜得來有點微酸的清新,雖然餅皮不夠脆,但比起其他甜品口感來得特別。😀我本身很愛伯爵茶味道的甜品,可惜這個戚風蛋糕茶味不算突出,有點小失望~😂食完甜品來一杯果茶,為我們消消濟~因為茶是一壺壺上的,並有自助熱水任添,基本上 一壺茶分三四個人喝也足夠。它還甜心的附上蜜糖 和 兩個小曲奇,讓人甜上加甜~😋值得一讚的還有這裏的環境,一貫無印良品的簡約風格, 以木色為主,一排排大書架,書卷氣十足。有個別桌上附有電源,感覺在這裏一邊飲茶、一邊處理公務和閱讀很有格調😏。下次還想來試試這裏的主菜呢!
在下雨天的晚上,讓夠享受令心中放晴的甜品,是一種恩典。🙏

我們三人點了:
1) 三品甜品 ($88 --> $70.4)
- 可以自選三件甜品
- 我們要的是:
❤香橙朱古力蛋糕、
❤ 芒果撻、
❤ 宇治抹茶芝士蛋糕伴紅豆忌廉
2) 伯爵茶戚風蛋糕 ($40--> $32)
3) 玫瑰無花果茶 ($48)

食完甜品來一杯果茶,為我們消消濟~

下次還想來試試這裏的主菜呢!
2018-05-21 764 views
健康又清新既一餐Muju cafe一向都係我想食清啲既首選,環境好好就不在話下啦,食物質素仲非常有質素,又會成日推陳出新,永遠都唔會食厭!今日當然來要叫返個4餸set啦,2熱盤2冷盤。熱盤叫左雞肉豆腐漢堡扒同omelette,漢堡扒上有啲檸檬汁,酸酸甜甜好開胃,而omelette 有少少似spanish tortilla 有薯仔係入面又飽肚又有層次。冷盤方面叫左kale salad同胡麻醬波菜,有胡麻既野一定好食就不在話下啦,波菜仲處理得好好,一啲都唔會出水。而kale salad用類似Caesar salad既做法,不過就落左藜麥,唔會有罪惡感。另外,仲要提既係佢可以揀16穀米,非常健康,識食一定要食佢。跟既麵豉湯都好清,好飲之餘又解油膩。好味!而我地仲叫左牛蒡菠菜burger,組合聽落好特別,完全係又要健康又想食burger人土既首選!一啖食落又有肉又有菜,零罪惡感,用既包都係穀麥包,健康過普通包!而佢既薯條都好正,雖然好脆,但唔會覺得好油膩,食完隻碟唔會有好多油,而且薯條既調味都好合適,絕對唔係普通加鹽咁簡單!呢餐真係好正,想食清啲又好想減肥又好,一定岩晒你!我都好想試晒佢既冷熱
健康又清新既一餐

呢餐真係好正,想食清啲又好想減肥又好,一定岩晒你!我都好想試晒佢既冷熱盤!正呀!
2018-05-04 741 views
無印呢個品牌真係好成功,每次行無印都覺得自己去咗另一個世界咁,環境簡約得嚟夠空間又舒服,而佢嘅cafe都係一樣,木造餐桌椅好有日本feel,食飯地方仲有書架俾你睇下書,作狀得黎又文青咁,係香港真係無咩呢啲地方。今次食嘅係四品料理,兩個冷盤兩個熱盤,嗌咗個甜椒醬炸雞、黑芝麻豚肉配豆腐蔬菜、雜菜厚燒玉子同昆布大根拌帶子,配十六榖米飯。食得到材料全部都好新鮮,玉子配梅子醬汁好清爽,炸雞完全無油膩感,最鍾意個昆布大根,醋嘅酸香加埋啖啖肉帶子,做到味道同營養並重雖然呢個四餸飯要成舊水,但都俾得心甘情願嘅,起碼自己係屋企整唔到呢種味道同環境!

2018-04-20 553 views
第一次係MUJI Cafe食叫左個五品料理 ($118)同 咖哩飯 ($98)佢五品料理可以簡5個餸 包左湯同埋飯佢d choice 都幾健康😂叫左 藜麥沙律,袖子蛋,牛腩,豚肉,雜菇沙律同豬肉麻麻地, 但個蘿蔔牛腩同雜菇真係無得頂😍 牛腩汁有小小甜,好正!仲包埋湯 食到好飽!。個咖哩飯都好好食,仲包一個涷食,叫左個蘋果乳酪沙律食,呢個就麻麻地,有d酸😣。味道真係唔錯,同埋飯餸用料好健康。不過要等位,幾多人下,同埋價格都稍貴。

第一次係MUJI Cafe食

叫左個五品料理 ($118)同 咖哩飯 ($98)

佢五品料理可以簡5個餸 包左湯同埋飯

佢d choice 都幾健康😂
叫左 藜麥沙律,袖子蛋,牛腩,豚肉,雜菇

五品

味道真係唔錯,同埋飯餸用料好健康。
不過要等位,幾多人下,同埋價格都稍貴。
五品
2018-04-18 434 views
平日午飯時間1:30 .......雖然都坐滿,但不用等位, 有待應姐姐派一個《留座》 ,可以去買,快餐店模式餐牌上,不是實際選擇,可能因應當天調整,所以還是要親身去選菜。五品套餐/3 凍盤 2熱盤 配清湯 。飯凍盤 : 南瓜🎃雞肉沙律。雜菇番茄🍅沙律。藜麥薯球味道都好好食......薯球最好味,南瓜偏少少硬,番茄太普通可以不試熱盤: 牛小排。露荀薯批熱盤一點都唔熱,室溫👎🏼👎🏼 凍晒,味道一般,未到好食.....$30 加配布甸,👍👍幾大個,不會過甜過膩......總括。朝聖一下都可以......凍盤比熱盤出色

五品套餐/3 凍盤 2熱盤 配清湯 。飯
凍盤 : 南瓜🎃雞肉沙律。雜菇番茄🍅沙律。藜麥薯球

熱盤: 牛小排。露荀薯批

$30 加配布甸,👍👍幾大個,不會過甜過膩......

總括。朝聖一下都可以......凍盤比熱盤出色
五品餐