2018-11-13
又到了在又一城搵食的時間,今日係Muji購物同餐飲都有9折的最後一日,所以就去食下lunch~因為最後一日有折都預左多人,不過冇諗過安排坐位都有D亂…我地一到就攞飛等叫號,A飛系列係1-2人枱,咁前台的職員已經係咁跳住去叫,可能因為A14 一個人、A15兩個人、A16又一個人…都算啦! 但到佢叫到我地既時候,帶到入去又話冇位,話剛才睇錯左wow…有D失望囉😢再等多幾分鐘,咁好彩再一次入去就真係有位啦。有左位,之後都仲係要出去食物櫃台個邊排,又排左7-8個人先到我地,而且去到又係畀人問我地有冇位…其實我覺得呢個安排都真係要review下,雖然你係自助,唔駛收加一; 但要人排完又排,有少少費時失事既感覺,效率亦唔見好高。🤷🏼♀️不如收返加一,做返帶位然後有點餐服務? 我地揀好野食排埋隊畀錢了,我點的五品料理就可以自行攞返位食,但可憐朋友揀的紅蝦帶子意粉仲要再等多10-15分鐘。畀錢的時候店員畀左個號碼鐵牌畀我地放係枱面,方便一陣店員可以識別拎個意粉黎。但,收銀姐姐竟然將個鐵牌放係我地點既蛋糕隔離仲要完全挨左係舊蛋糕上面🤦🏼♀️🤦🏼♀️ 本來都唔想浪費,但真係接受唔到個鐵牌掂完蛋糕後我地再放
我地揀好野食排埋隊畀錢了,我點的五品料理就可以自行攞返位食,但可憐朋友揀的紅蝦帶子意粉仲要再等多10-15分鐘。畀錢的時候店員畀左個號碼鐵牌畀我地放係枱面,方便一陣店員可以識別拎個意粉黎。但,收銀姐姐竟然將個鐵牌放係我地點既蛋糕隔離仲要完全挨左係舊蛋糕上面🤦🏼♀️🤦🏼♀️ 本來都唔想浪費,但真係接受唔到個鐵牌掂完蛋糕後我地再放入口…
食物都係唔錯既,我揀既五品料理當中的黑醋醬豚肉同個黑醋墨魚蕃茄沙津🥗尤其出色,就算其他的菜都唔錯,份量適中,食材都新鮮同埋佢既調味都係點到即止,唔會太濃,感覺係幾健康。除左餸菜之外我揀左食十六穀飯,佢係混左十六穀同埋珠珍米🍚,所以口感都仲係好好😋
但朋友的紅蝦🦐帶子意粉真係等左好耐,由等位起等左10分鐘左右,再到排隊點餐的5分鐘,然後再等佢整個麵又15分鐘,冇諗過係呢間cafe都要等咁耐先有得食。個麵係好香蝦味同蕃茄味既,濃湯好足料,意粉亦好al dente得來仲多一分麥味,好香口。大蝦都係好彈牙同鮮甜,可惜份量太少啦。如果正價要$138 仲要冇餐飲冇湯冇沙津,呢個就唔太抵食了。
同埋仲有個百爵茶戚風蛋糕🍰都唔錯,蛋糕本身係幾輕好多空氣,略略覺得有點乾但都可以接受,而且茶味都幾香。見有9折加一個兩份都OK既。總結佢食物係唔錯既,但安排客人入座、點餐等等都太唔efficient了,而且見到reception的員工有D忙亂,我覺得係應該要review一下呢D service的流程。