2024-11-01 0 views
今日有時間就出左去食午餐🤓經過見到間以前食過嘅餐廳,今日去回味下😋過左午餐最多人嘅時間所以冇乜人,安排我一個人坐張四人枱幾舒服😍坐低自己點餐,叫左個豬扒拼魚柳伴燒汁($62)走燒汁🤓套餐配牛油法包、餐湯同熱飲,法包想走埋牛油,但侍應話已經搽好曬走唔到😢嚟左主食先再嚟前菜同餐湯😯薯條熱辣辣,應該有翻炸過但偏鹹🥺本身都食翠玉瓜同紅蘿蔔,有些少青草味😢而且啲菜嘅水上碟整淋左底嘅薯條,非常可惜😢魚柳同豬扒都頗油,但肉質軟嫩正常🙌🏻質素一般,下次未必會再encore😢
2024-10-31 0 views
餐廳名字:紅蔥頭(紅磡)餐廳地址:紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖前菜是經典的羅宋湯。😍這纈清湯以一汁百味著稱,口感清淡可口,極富食前開胃作用。配上嫩脆的蒜蓉包,外層脆皮咬下去香氣四溢,清新可口。 😋😋唐揚脆脆雞翼🐥這道家常小炒以香脆為主,將雞翼上覆一層薄脆的煎餅皮,外酥內嫩,一口咬下脆脆滋滋的,焦香撲鼻。😋🥳🥳小鐵板牛肉粒🐮新鮮牛肉鋪在小鐵板上以高溫快速煎熟,表面金黃蓄滿香油,肉質微嫩多汁,,簡單直接。😍😍😍鐵板雜扒餐🐷🐔豬扒與雞扒一起放在熱鐵板上快速翻炒,各種食材交錯融為一體,濃縮各種香味於一盤,分量足又開胃提神。🥰🥰黑松露蟹籽帶子黃金意大利飯🐟新鮮帶子拌以黑松露而成的肉香海鮮飯,濃鬱可口。少有保留硬度意大利飯!😋😋#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #性價比餐廳 #紅磡區 #西餐 #餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger
餐廳名字:紅蔥頭(紅磡)
餐廳地址:紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖

唐揚脆脆雞翼🐥

小鐵板牛肉粒🐮

鐵板雜扒餐🐷🐔
黑松露蟹籽帶子黃金意大利飯🐟

2024-10-30 96 views
今日經過紅磡整完啲嘢,去咗呢間紅蔥頭嗰度食嘢,主打港式西餐,有唔同嘅招牌焗飯或者鐵板餐等等,間唔中都想食呢啲港式西餐,真係香港人嘅Comfort food🥹鐵板牛柳吉列魚柳講到港式西餐,冇可能唔叫鐵板餐,除咗有一般嘅雜扒之外,我最鍾意呢度有牛扒配吉列魚柳,再加埋黑椒汁超級正,肉質鮮嫩多汁,搭配上吉列魚柳,外層香脆,內裡魚肉滑嫩。蜂蜜味BBQ燒豬仔骨排骨醃製得非常入味,外層烤得微焦,肉質滑嫩。甜蜜的蜂蜜味道與BBQ醬的煙熏味相互融合,帶來咗獨特的風味,而且配菜亦都非常多,唔會食唔飽🥒🥒法式香草牛油焗田螺另外嗌咗呢個小食,焗田螺,田螺肉質鮮嫩,焗至香氣四溢,本身跟咗薯蓉,加埋一齊食非常之好食,另外本身薯蓉都係鐵板上,所以下面有啲脆脆地更加好食🔥

鐵板牛柳吉列魚柳

蜂蜜味BBQ燒豬仔骨

法式香草牛油焗田螺
2024-08-20 786 views
以前喺附近讀書嘅時候,都成日嚟呢間餐廳。估唔到疫情之後佢仲喺度,今日咁啱經過,咁就一於嚟睇吓啦。估唔到佢嘅價錢咁多年來都冇乜加價,晚餐60幾蚊已經有扒有湯,真係非常抵呀。我就叫咗個牛扒薯條,牛扒要咗五成熟。估唔到佢嘅牛扒質素都非常高,絕對唔會因為平就比唔好嘅食材,或者份量好少。而且薯條份量都好多,而且全部都係新鮮炸起,外脆內軟真係好好食呀。佢嘅牛扒煮嘅時間啱啱好,食落好有牛味,而且非常嫩滑。而我朋友就叫咗個焗蕃茄雞飯,估唔到又係份量好大。而且朋友話蕃茄食落酸酸甜甜,溝埋芝士真係好開胃,而且雞肉食落都好嫩,同埋份量充足,食完絕對好飽。呢間餐廳又平又抵食,希望最近就算經濟唔好,佢都可以繼續經營落去啦。如果咁啱離開附近睇演唱會,都好支持大家嚟呢度試吓呀。

2024-07-22 1268 views
早兩日有兩個朋友仔約我呢個中佬食晏晝飯。我就喺美孚做完嘢,晏晝就要去大埔區而佢哋就響會展,晏晝分別要去屯門同埋馬鞍山。我哋不約而同都諗起餐廳最好嘅地點,就係交通極之方便嘅紅磡。今次食嘅餐廳就係位於紅磡置富都會嘅「紅蔥頭」嘞,即係火車站隔離果個商場呀。我諗近年有去過紅館睇演唱會嘅觀眾當中,都有好多人幫襯過呢間餐廳,因為佢性價比夠哂高嘛。講番今次先,我兩個朋友都叫咗「廚之推介」嘅午餐。一份係「白菌牛扒配薯菜」,另一份係「蒜蓉雞扒配白飯」。兩份都會包埋「是日歐陸濃湯」、「牛油法包」。而我就嗌咗一份「烤美國安格斯漢堡伴炸薯條」。講番啲嘢食,其實都幾有質素。牛扒唔會靭,有肉香。雞扒更加係煎得好香。漢堡配料做到足,唔係粗製濫造之作。飲品方面,我哋叫咗三杯凍飲,包括玫瑰花茶熱情果、士多啤梨橙汁同埋芒果橙汁。三杯都重果味,唔會太甜,夏天飲真係透心涼呀!
早兩日有兩個朋友仔
約我呢個中佬食晏晝飯。
我就喺美孚做完嘢,晏晝就要去大埔區
而佢哋就響會展,晏晝分別要去屯門同埋馬鞍山。

我哋不約而同都諗起餐廳最好嘅地點,
就係交通極之方便嘅紅磡。

而我就嗌咗一份「烤美國安格斯漢堡伴炸薯條」。

講番啲嘢食,其實都幾有質素。
牛扒唔會靭,有肉香。
雞扒更加係煎得好香。
漢堡配料做到足,唔係粗製濫造之作。

飲品方面,我哋叫咗三杯凍飲,
包括玫瑰花茶熱情果、士多啤梨橙汁同埋芒果橙汁。
三杯都重果味,唔會太甜,夏天飲真係透心涼呀!
蒜蓉雞扒配白飯
白菌牛扒配薯菜
烤美國安格斯漢堡伴炸薯條
「玫瑰花茶熱情果」、「士多啤梨橙汁」同埋「芒果橙汁」
2024-07-16
Lunch
蒜蓉雞扒配白飯
白菌牛扒配薯菜
烤美國安格斯漢堡伴炸薯條
「玫瑰花茶熱情果」、「士多啤梨橙汁」同埋「芒果橙汁」
2024-07-20 1030 views
今天光顧下午茶叫了一客雞抓飯加凍咖,標價51,食物質素沒有問題,但卻要多收10元原因如下: 1. 加一務服費5元,2. 週末餐牌加5元,雖然確實有相關條款,然而位置是在餐牌的底部並不顯眼,其實有變相加二取巧之嫌。 更離譜的是點餐紙頂部有寫午市/下午餐時段學生有優惠但到付款時卻說只有在下午茶時段落單午餐才有優惠,這算是什麼語言藝術!?雖然本港生意難做,但商業手法卻使人感到被騙相當不好受。特意提醒大家光顧下午茶要小心。
2024-07-16 903 views
今日有啲事情要去紅磡處理,搞搞吓估唔到咁快就天黑🌃諗住順便食埋晚飯先歸家🍴見到置富都會有唔少食店,就入嚟睇吓。最後揀咗紅蔥頭,因為見佢晚餐價錢唔貴,而且有卡位揀😆⭐️鐵板西冷牛扒🥩$155連餐湯、牛油法包同餐飲牛扒夠厚,唔會太肥,都唔會有好多筋,肉質柔軟⭐️芝士焗肉醬千層麵$79,加$6仲可以有餐湯同牛油法包成個千層麵係連埋盤,一齊放入焗爐,所以上枱嘅時候熱辣辣千層麵有滿滿嘅白汁鋪面,芝士份量適中,味道濃郁,而且非常飽肚,一個人食唔晒🤣🤣🤣如果佢中間塊麵皮可以薄啲就更好啦⭐️法式香草牛油焗田螺🌿$50意外地佢嘅薯蓉份量好足夠,薯蓉好幼滑,忌廉香滑軟綿,好好食👍🏻田螺肉質飽滿,醬汁做得唔錯,可以掛到喺個田螺度⭐️自家製心太軟原價$42 依家做特價$29好少餐廳甜品有心太軟揀,而且佢做到流心效果,個皮係脆卜卜,入面嘅朱古力係暖暖哋🍫如果佢隔離係雪糕唔係忌廉就更好啦😆以晚餐嚟講,紅蔥頭價位算低,而且座位寬敞,環境舒適,如果冷氣可以再大少少就好啦!🌬️

⭐️鐵板西冷牛扒🥩
$155連餐湯、牛油法包同餐飲
牛扒夠厚,唔會太肥,都唔會有好多筋,肉質柔軟

⭐️芝士焗肉醬千層麵
$79,加$6仲可以有餐湯同牛油法包

成個千層麵係連埋盤,一齊放入焗爐,所以上枱嘅時候熱辣辣

⭐️法式香草牛油焗田螺🌿
田螺肉質飽滿,醬汁做得唔錯,可以掛到喺個田螺度

⭐️自家製心太軟
原價$42 依家做特價$29

• 心太軟
2024-07-14 795 views
今日睇演唱會去左置富都會搵食野,貪近易就時間。 見紅葱頭 Cafe Med 係連鎖店應該唔太差就揀左呢間。 點左:保馬多奴蕃茄焗去骨雞腿飯深海帶子拼醬燒汁牛柳配薯蓉唐揚脆脆雞翼 去骨雞腿飯去骨之餘仲有切開,都幾體貼方便。 帶子拼醬燒汁牛柳配薯蓉。牛柳點左6成熟,但切開好明顯起碼8成。幸好味道還可以。帶子就普通。 唐揚脆脆雞翼味道似肯x基,但炸粉好硬,同埋雞翼入面都係紅色味道整體似快餐店另外呢間西餐廳紙巾是需要行出去自取。 PS: 平時餐廳一般200蚊就可用信用咭找數,依間竟然要500蚊先可以用信用卡。埋單嘅時候兩個人拎哂啲現金出嚟好彩啱啱好埋到單,真係拎少10蚊都攪唔掂
今日睇演唱會去左置富都會搵食野,貪近易就時間。

見紅葱頭 Cafe Med 係連鎖店應該唔太差就揀左呢間。

點左:
保馬多奴蕃茄焗去骨雞腿飯
深海帶子拼醬燒汁牛柳配薯蓉
唐揚脆脆雞翼

去骨雞腿飯去骨之餘仲有切開,都幾體貼方便。

唐揚脆脆雞翼
味道似肯x基,但炸粉好硬,同埋雞翼入面都係紅色

味道整體似快餐店
另外呢間西餐廳紙巾是需要行出去自取。

2024-06-06 1102 views
今日係紅磡轉車,有多左時間,所以同朋友係度食埋食先,聽朋友講話呢度既焗豬吾錯,又試試佢❤️凱撇沙律菜類都算新鮮,吾會太多醬,而且有足夠既bacon ,不錯! 🔥✅鐵板一口牛牛肉外表金黃焦脆,內裡鮮嫩多汁,入口即化,迸發出濃郁的牛肉香氣。鐵板的高溫烹調方式,牛肉保留了最原始的鮮甜味道。中間有薯溶,夠份量🔥🔥茄子芝士番茄闊條麵伴燒羊扒燒羊扒都幾多汁,麵與芝士醬、番茄醬及茄子等食材層層疊疊,交織出豐富的口感層次。羊扒的香氣與醬汁完美融合鮮茄蛋燒鳳梨焗豚肉飯港式既經典。食材風味各異,經過巧妙搭配後交織成絕佳的口感組合。飯菜色澤吸引,香氣撲鼻,甜鹹鮮美並重

凱撇沙律

鐵板一口牛

茄子芝士番茄闊條麵伴燒羊扒

鮮茄蛋燒鳳梨焗豚肉飯

2024-05-26 744 views
去置富都會吃晚飯😆通常都係看演唱會了, 6点幾入去吃, 早d入去唔洗等位同人迫, 入去見到得一個menu, 唔想吃飯同意粉, 亦有好多係牛, 最後揀左茄汁羊扒配薯蓉, 另外有餐湯同熱飲, 餐湯只提供一個選擇, 蕃茄🍅蔬菜🥕湯, 亦叫左熱🍋茶, 等左一陣兩樣都送到, 飲湯先, 有蕃茄🍅味道亦有d蔬菜🥕味, 湯亦夠熱, 味道唔錯有驚喜🤗 幾好飲👍😋, 再等左一陣羊扒🐑送到, 其實係羊架🐏比三塊添, 擺盤亦好精緻🤩放低的時候都感受到佢的熱力和羊味, 真係新鮮即叫即整😍切舊羊架先,侍應幫我叫左七成熟, 切開食一舊, 係好香好嫩有肉汁🥰都有肉的味道, 食落唔係好油, 另外亦食佢的薯蓉, 有d牛油味🥔🧀吃落好香好滑😚再食綠色豆🫛有d老, 亦有二粒蕃茄仔🍅同少少粟米🌽依兩個就ok, 雖然羊架配茄汁查實有d不配, 不過都可以, 一口羊架一口薯蓉真不錯, 食晒都好飽好滿足😋😜 之後飲埋杯熱🍋茶, 紅茶味也幾好😜, 依餐好滿意非常好, 有水準🤭 其實唔係演唱會時間我估會有更多選擇, 可以再來食😬😬158元有湯有飲品, 價錢也可接受, 另外有加一😆
2024-05-25
Dinner
2024-05-25 571 views
依一間西餐廳嘅性價比真心高,$200左右就可以食到一個二人餐。我哋就揀咗個B餐嘅二人餐,只需要258蚊就可以食到西冷扒,佢嘅西冷扒都唔錯,而且會配薯菜,薯條炸得好脆,再加埋蕃茄醬就啱啱好。另一款主食就係巴薩酒醋鴨胸意粉,鴨胸嘅份量都足夠,佢嘅意粉因為係用醋作為配搭,所以會食落去酸酸地,都幾得意。二人餐裏面仲會包埋餐湯餐包雪糕同埋餐飲,所以兩個人嚟食嘅話絕對夠飽。我另外仲叫咗個鐵板一口牛,加埋佢嘅醬汁食落去就甜甜地,中間仲會有薯蓉。

2024-05-15 505 views
呢間餐廳位於紅磡商場內,入面位置都好闊落,環境好浪漫,好多卡位,我地叫左一份西冷牛扒配薯菜,薯條好粗身,仲有豆,蕃茄同粟米,肉眼扒好厚身,肉味都幾濃同埋牛扒大大塊,加左轉芒果橙汁特飲,芒果同橙汁又幾夾,甜甜地甘,另一份炸魚牛柳肉質都好軟熟,炸魚好大塊外層脆卜卜,牛柳好厚肉,配黑椒汁岩岩好,餐湯係羅宋湯仲有香脆既蒜蓉包。心太軟內軟外熱配埋桃肉酸甜開胃,少左個雪糕如果唔係仲正。@cafemed_hk #紅磡

心太軟內軟外熱配埋桃肉酸甜開胃,少左個雪糕如果唔係仲正。

@cafemed_hk #紅磡
2024-04-26 428 views
二人套餐新食法B都是$258,都幾抵食。套餐加$18就可以轉冰熊雪糕特飲,可惜已經賣晒了,唯有叫其他特飲,好在其他特飲都好好味。餐廳環境也很舒適。羅宋湯,法包香蒜西冷牛扒🥩牛扒很厚身,牛扒很嫩滑,濃濃的牛肉味巴薩酒醋煙鴨胸肉意粉煙燻味很香,肉質鮮嫩,巴薩酒醋有淡淡的酸味和微甜的香味蕃茄茄子芝士闊麵伴燒羊扒🍝羊扒很嫩滑多汁芒果橙汁,香草薄荷橙汁🍹🍸濃郁的薄荷味玫瑰花柚子茶🍹原來玫瑰花和柚子味道是好夾的,晚上怕飲咖啡的飲品可以試這個忌廉、朱古力雪糕球🍧🍨

羅宋湯,法包

香蒜西冷牛扒🥩
牛扒很厚身,牛扒很嫩滑,濃濃的牛肉味

巴薩酒醋煙鴨胸肉意粉
煙燻味很香,肉質鮮嫩,巴薩酒醋有淡淡的酸味和微甜的香味

蕃茄茄子芝士闊麵伴燒羊扒🍝
羊扒很嫩滑多汁

芒果橙汁,香草薄荷橙汁🍹🍸
濃郁的薄荷味

玫瑰花柚子茶🍹
原來玫瑰花和柚子味道是好夾的,晚上怕飲咖啡的飲品可以試這個

忌廉、朱古力雪糕球🍧🍨

紅蔥頭紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖。經開紅磡火車站,同老友去嘆返個下午茶先,兩個人食咁多,有少少癲。😂板燒黑椒雞扒蛋飯雞扒外層香脆,肉汁豐富,口感嫩滑,煎蛋香味濃鬱,伴碟蔬菜夠新鮮,撈埋黑椒汁食好正,白飯口感煙韌,推薦!😍鮮茄豬扒炒烏冬大廚師即叫即炒,醬汁調配得恰到好處,烏冬口感煙韌,豬扒沒有用梳打粉處理,保留肉質鮮味,酸酸甜甜好開胃。😋芝士煙三文魚吐司吐司外層香脆,口感鬆軟,香濃芝士同煙三文魚好夾,生菜新鮮,醬汁惹味,食完好舒暢。😄金磚西多士配糖漿西多士即叫即炸,炸油新鮮,一口一件,外層鬆脆,加牛油和糖漿,超級邪惡。😈凍檸茶茶膽香濃,檸檬夠fresh,冰底夠凍。😁紅蔥頭 食物款式多,食材新鮮,環境舒適,侍應服務態度好,還會再來。😎
紅蔥頭
紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖。

板燒黑椒雞扒蛋飯

鮮茄豬扒炒烏冬

芝士煙三文魚吐司

金磚西多士配糖漿

凍檸茶

茶膽香濃,檸檬夠fresh,冰底夠凍。😁

2024-04-17
【紅磡勁勁勁抵食懷舊港式西餐】餐廳位於紅磡置富都會商場,地鐵站一出上電梯就到商場,位置勁方便(尤其Poly人/睇演唱會睇食😂😂😂💖!)餐廳內以紅磚🧱作牆身裝飾,配以木質啡的主調作全店的餐桌餐椅,再放置不同的家居擺設,讓人覺得好似返到一個好舒適嘅家,懷舊得來好有格調,btw餐廳自加製logo好cute💖。.食物🥘:🔹鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )配薯菜 ($105)份量好大,雞、豬扒肉質嫩滑,仲有香噴噴嘅煙肉🥓!加埋燒汁好惹味!🔸鐵板肉限扒 配薯菜 ($155)肉眼扒好大塊,夠哂厚身,口感軟腍,重牛味,加埋黑椒汁更惹味!*套餐配餐湯+蒜蓉包+餐飲*.🔹法式香草牛油焗田螺 $50田螺連埋薯蓉一齊焗,薯蓉火喉啱啱好,冇顆粒好smooth!而且外皮微焦脆,有口感!田螺甘香新鮮,融合咗牛油香味,好滿足!.📍:紅蔥頭 (紅磡)紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖.........#紅磡#紅磡美食#紅磡西餐#港式西餐#紅磡美食#置富都會#懷舊西餐
【紅磡勁勁勁抵食懷舊港式西餐】

食物🥘:
🔹鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )配薯菜 ($105)

🔸鐵板肉限扒 配薯菜 ($155)

*套餐配餐湯+蒜蓉包+餐飲*

🔹法式香草牛油焗田螺 $50

📍:紅蔥頭 (紅磡)
紅磡都會道6號置富都會7樓757-759號舖

2024-04-12
Dinner
Celebration
Birthday
  • 鐵板肉眼扒
  • 鐵板什扒(豬扒,雞扒,煙肉 )