超級靚!位於隱世地區既杏花邨,唔係住呢到第一次黎,經過就比呢到超有心思既擺設(有d仲係節日限定!)吸住左睛!藍白色加上色彩繽紛既餐牌,令我非常愉快!重點係呢到既食物一d都唔貴,質素呢就要試下先知!見呢到價錢signature就一定係呢個$68既200g 西冷牛扒,大件抵食!送到黎時真係發覺好大塊下,夠兩個人食!質感唔韌易切,入口牛味當然未去到特級但都十足,再加上即場處理的鐵板燒令成個體驗不亞於牛扒專門店!之後叫左一個蜆肉雜菌意大利粉,特點係香草加少量黑椒炒,蜆肉份量多,一個飽飽既澱粉之選~唔會有大量cream 同芝士粉既膩感最後食左一個心太軟同waffles ,呢個就真係不得了!首先廚師好有心咁樣幫我地整左隻連豬,打卡上黎都好cute,令我同朋友好有回憶!其次係佢心太軟絕無欺場,好多時候出面食流左少少其他就係「流」,係實在既海綿蛋糕,但呢個心太軟真係會流不停,配到最後一啖都仲有軟硬甜淡咁樣多重口感味道既配搭!另外waffles 特色再次係抵!有多款雪糕配搭,味道多重而我再強調唔係低質!好好奇點解佢哋唔加貴d🤣🤣一定會番兜!

重點係呢到既食物一d都唔貴,質素呢就要試下先知!

好好奇點解佢哋唔加貴d🤣🤣一定會番兜!
2021-12-21
2022-01-29 143 views
🐣 香煎雞扒配香草忌廉汁配意大利粉 $55💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 香煎雞扒超級大塊,肉質鮮嫩多汁,醃得非常入味。香草忌廉汁幼滑濃郁十分下飯,條條意大利粉都既彈牙又掛汁。😉🥩 200g 澳洲穀飼西冷牛扒配燒汁配薯菜 $83💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)💬 西冷牛扒嘅熟度控制得相當唔錯,牛味香濃肉汁頗為豐富,肉質都唔會嚡口。燒汁唔會太鹹,更帶出到牛肉嘅油香味,而薯仔亦夠軟腍,入口即溶幾好味。🤤🍅 蕃茄汁黑椒豚肉鐵板飯 $58💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)💬 豚肉大大片幾香口,油肉分佈大概7:3比例,咬落脆卜卜唔會太肥。鐵板飯有黑椒做點綴味道恰到好處,淋上蕃茄汁別具風味。😋
🐣 香煎雞扒配香草忌廉汁配意大利粉 $55
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
香煎雞扒配香草忌廉汁配意大利粉
🥩 200g 澳洲穀飼西冷牛扒配燒汁配薯菜 $83
💯 評分:🌕🌕🌕🌑🌑 (3/5)
200g 澳洲穀飼西冷牛扒配燒汁配薯菜
🍅 蕃茄汁黑椒豚肉鐵板飯 $58
💯 評分:🌕🌕🌕🌗🌑 (3.5/5)
蕃茄汁黑椒豚肉鐵板飯
香煎雞扒配香草忌廉汁配意大利粉
蕃茄汁黑椒豚肉鐵板飯
2022-01-28 107 views
【#肥波西餐系列】🎈上星期朋友仔專登過黎搵我食飯,我就約佢左杏花邨lunch💛因為柴灣實在無啖好食嘅關係,所以我就揀左呢間係杏花邨嘅黃店💛🎈呢度嘅lunch set好抵,連飲品同餐湯都係$60左右!而且質素仲要唔差,雞扒好大塊又唔會煎到好乾柴👍🏻餐湯好濃菇菌味,$60真係無投訴,CP值好高😆🎈順帶一提,呢度呢店員好有禮貌,而且好願意比advise,加分👍🏻📍 Cafe Paradise (杏花邨)📍 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G53A號舖#杏花邨美食 #杏花邨黃店 #柴灣美食 #柴灣黃店 #cafeparadise
【#肥波西餐系列】

📍 Cafe Paradise (杏花邨)
📍 杏花邨盛泰道100號杏花新城地下G53A號舖

2022-01-15 96 views
杏花邨商場現在是個outlet ,在沒有自由行的情況下人流低很好行。 餐廳位於商場的地面,那個迴旋木馬裝飾非常搶眼,很好找。旁邊是電梯,電梯底下有個南瓜車裝飾的坐位,可以用來打卡(?)平日下午有 午餐跟下午茶可以點:鐵板蒜香牛肉飯…… well… 非常pepper lunch 他其他的鐵板飯都是這樣上枱。焗芝士忌廉汁海鮮意大利粉:好味,但意大利粉比較硬。辣肉腸薄餅,這餅底我喜歡!! 最好食的絕對是黑松露吉列魚柳漢堡包配薯條。唯一失敗之處是餐廳沒能提供額外的牛油 (喂)吉列魚柳配黑松露醬超好食,但我真係想要用牛油搽個麵包咁樣食吖嘛 (喂喂!!個薯條都好好食,而且份量足,這個絕對推介!4個人一張枱叫4個餐一齊上,剛剛好,share食一流!最後食完正餐叫左個甜品,紅粉飛飛窩夫配雪糕。 雪糕入面真係有士多啤梨果粒,窩夫本身已經滲有糖漿,超好食! 不過份量有點小。整體都很好,但餐飲如果想要咖啡要加錢。 另外,奶茶是英式奶茶,即係一杯紅茶+奶另上。

餐廳位於商場的地面,那個迴旋木馬裝飾非常搶眼,很好找。

平日下午有 午餐跟下午茶可以點:

他其他的鐵板飯都是這樣上枱。
鐵板蒜香牛肉飯

焗芝士忌廉汁海鮮意大利粉:好味,但意大利粉比較硬。
焗芝士忌廉汁海鮮意大利粉

辣肉腸薄餅,這餅底我喜歡!!
辣肉醬薄餅

最好食的絕對是黑松露吉列魚柳漢堡包配薯條。
唯一失敗之處是餐廳沒能提供額外的牛油 (喂)
個薯條都好好食,而且份量足,這個絕對推介!

黑松露吉列魚柳漢堡包配薯條

4個人一張枱叫4個餐一齊上,剛剛好,share食一流!

紅粉飛飛窩夫配雪糕(士多啤梨味)

整體都很好,但餐飲如果想要咖啡要加錢。
另外,奶茶是英式奶茶,即係一杯紅茶+奶另上。
奶茶

2021-12-16
$70 (Tea)
  • 黑松露吉列魚柳漢堡包配薯條
2022-01-09 81 views
晚市禁堂食又重臨香港,食肆又要再推出抗疫外賣優惠,真係好慘!今晚繼續支持cafe paradise! 平民價西餐,外賣焗飯+飲品只係$48,味道唔錢,價錢合理呀!焗芝士咖哩吉列豬扒飯 - 份量係足夠食飽我,咖哩汁都幾香,唔食太辣,豬扒都算大塊,整體上唔錯!星期六日晚飯嘅外賣肯定會多啲,平日晚市外賣情況係好慘淡,祈望飲食業界可以撐落去!

2022-01-09
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$48 (Dinner)
2021-12-23 431 views
之前去過旺角同北角嘅分店,相比之下杏花邨呢間嘅裝修同埋打卡位都係比較靚嘅!!啱哂一班朋友去,又有旋轉木馬同特色嘅卡位!連聖誕Menu都有啦👍🏼👍🏼價錢相對出面嘅都唔貴,不過今日就未有得試!所以叫返set dinner!!叫咗之後好快就有餐湯送到,今日係洋蔥忌廉湯!好多煙肉同洋蔥,個味道好濃郁,好正!200g澳洲西冷牛扒配薯菜 $88牛扒都好大塊下!入面仲係粉嫩嘅,我地叫5成熟,比想像中熟咗少少🤣🤣不過味道就撘救!好食😋而佢唔係薯條,係焗薯!焗薯味道好夠,明顯有調過味👍🏼👍🏼白酒蜆肉意粉 $78好多蜆肉!!而且香草味都好夠👍🏼意粉硬度偏硬,我覺得好好食😋唔會好似一pat咁樣!!最後梗係要食甜品啦!甜品來講佢嘅心太軟價錢係十分之超值!!48蚊,有連豬添呀!!!朱古力味超濃郁,仲要熱辣辣,配埋冰凍嘅雲呢拿雪糕🍦簡直係一流!!食到幸福嘅味道🥰❤️WaffleParadise $108相對來講就失色啲🤣雪糕份量相當驚人,有4大球🤣🤣可能因為食完心太軟太高質,食waffle 嘅時候就冇咁驚喜啦🤣🤣🤣Overall黎講!絕對會encore!!!心太軟係一定要食!!!

200g澳洲西冷牛扒配薯菜 $88

白酒蜆肉意粉 $78

最後梗係要食甜品啦!

WaffleParadise $108

• 朱古力心太軟
2021-12-10 147 views
疫情底下百物騰貴,但係杏花新城Cafe Paradise就有一間Cafe有抵食既平價西餐。一入到去就見到旋轉木馬同咖啡杯座位,感覺好似去咗主題樂園餐廳,侍應好細心介紹不同套餐,咁我就揀咗個水牛城雞翼同西冷牛扒。水牛城雞翼水牛城雞翼醬汁好惹味,而且出餐好快,等咗一陣就有野食。餐湯之後就到晚餐既餐湯,菠菜湯清清地幾好味。200g 澳洲穀飼西冷牛扒配燒汁我揀咗配意粉,$88就有200g既西冷牛扒,抵食之餘仲好飽肚,真係大件夾抵食。熱檸水食完肥膩牛扒再飲返杯熱檸水再結尾,感覺清新好多。

水牛城雞翼
水牛城雞翼醬汁好惹味,而且出餐好快,等咗一陣就有野食。

餐湯
之後就到晚餐既餐湯,菠菜湯清清地幾好味。

200g 澳洲穀飼西冷牛扒配燒汁

熱檸水
食完肥膩牛扒再飲返杯熱檸水再結尾,感覺清新好多。
好少黎杏花邨呢邊今次同朋友咁啱嚟呢邊商場都幾多嘢食都幾多平民小店好多都幾平又吸引行行吓見到有一間舖好得意 有旋轉木馬😍😍望落幾夢幻 啱晒鍾意打卡同埋有童心嘅我哋價錢來講真係算公道,除咗呢三張其實仲有一本好大本嘅Menu,入邊仲有好多其他嘅食物,好似Pepper Lunch嗰啲都有。個人覺得呢間餐廳嘅食物種類都算幾多,好多選擇,日式/中式西式/都有我哋嗌左兩個精選晚餐個餐包兩碗湯,係好特別嘅西蘭花湯,第一次飲味道又唔差喎!帶有少少清新嘅蔬菜味,暧暖地,好味啊!我哋加咗小食:雞翼&墨魚餅兩個小食我都好鍾意,份量唔會好多,不過我覺得之後食埋main course真係啱啱好😝🍽寶雲酥龍利柳配黑松露汁朋友叫咗呢個,佢話啲魚肉好鬆軟好易入口,加埋啲麵包糠真係好鬆脆又好味😋因為朋友on diet 關係,咁啱呢盆野沙律真係啱哂佢🍽鐵板日式燒汁牛肉炒烏冬好耐冇食炒烏冬於是嗌個烏冬,冇諗過會咁好味🤙🏻🤙🏻上菜嗰下feel到個鐵板沙沙聲,好有pepper lunch feel🤣🤣炒udon除咗牛肉仲有冬菇同埋有啲紫菜,唔會話好鹹(之前食7–11啲燒汁烏冬真係好鹹)個醬汁調校得幾好,如果有多啲配料會更加好😆嘢
好少黎杏花邨呢邊
今次同朋友咁啱嚟呢邊
商場都幾多嘢食都幾多平民小店
好多都幾平又吸引
行行吓見到有一間舖好得意 有旋轉木馬😍😍

望落幾夢幻 啱晒鍾意打卡同埋有童心嘅我哋

我哋嗌左兩個精選晚餐

🍽寶雲酥龍利柳配黑松露汁
因為朋友on diet 關係,咁啱呢盆野沙律真係啱哂佢

🍽鐵板日式燒汁牛肉炒烏冬

嘢飲就飲咗可樂同檸檬水🤓🤓正常

店員好好服務,見佢會為客人調枱(調啲靚啲嘅枱/indoor), 又會主動加水😎😎
2021-11-28 121 views
🎠🎠《Cafe Paradise》 試想像🧐:童話故事🏰中的旋轉木馬🎠、南瓜車🎃、挪亞方舟🤗像夢幻一樣,陪你嘆個Lunch,會唔會好開心❤️🤗?今日小編就帶呀大人一齊走進童話的國度🏰,穿著Let it go嘅紗裙👗、坐著旋轉木馬、等著小編的南瓜車接送去嘆個靚午餐(發夢😂)。不過餐廳的佈置郤不是夢境,整間餐廳🍴都以粉藍配白💙🤍為主調,門口的大型旋轉木馬🎠很吸睛!每個角落都非常IG-able。未order食物前已經打了不少卡😍😍!🌾🪴🎋🍁🍄🌹🌷🪴🍁🍁🌾🍄🪴🟪 香煎雞扒拼薯菜 配黑椒汁HK$55Lunch Set:菠菜忌廉湯、玫瑰凍朱古力+HK$10🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻雞扒超大塊🤩!自己一個就霸住咗大半隻碟😎!醃料入味,煎雞扒令味道更濃厚,多肉汁💦!唔怪之得咁多枱客除咗鐵板飯之外就係食緊佢啦😌👍🏻!薯菜並非是單炸薯條比你就算🤓,而係用迷你小薯灑鹽開邊焗🔥,加上沙律菜🥗份量也不少,配菜也見心思😙!🟪 意式芝士肉醬薄餅 HK$68Lunch Set:菠菜忌廉湯、柚子梳打特飲🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻😍😍Pizza送上枱時超級有溫度🔥!熱騰騰🌫,餅面d 肉醬🍕和芝士還微微的B
🎠🎠

《Cafe Paradise》

🌾🪴🎋🍁🍄🌹🌷🪴🍁🍁🌾🍄🪴

🟪 香煎雞扒拼薯菜 配黑椒汁HK$55
Lunch Set:菠菜忌廉湯、玫瑰凍朱古力+HK$10
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🟪 意式芝士肉醬薄餅 HK$68
Lunch Set:菠菜忌廉湯、柚子梳打特飲
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
😍😍Pizza送上枱時超級有溫度🔥!熱騰騰🌫,餅面d 肉醬🍕和芝士還微微的BuluBulu緊😍!Pizza面料份量重手💪🏼,小編同呀大人都食得很滋味🤗!
🟪 小食拼盤 HK$78
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
小食拼盤初初以為會很少份量😉,誰不知上枱時成個長型碟滿曬😂。包括4⃣️款餐廳🍴招牌雞翼:秘制咖喱💛、蜜糖烤雞翼🧡、水牛城❤️和蒜香雞翼🤎。雞翼隻隻肥嘟嘟😚,小編就最喜歡秘製咖喱雞翼,外脆香又內滑嫩入味又多汁💦!
除此之外,還有炸薯角、咖喱角和脆炸三角芝士🧀。各有特色,啱曬d心多多又選擇困難症嘅朋友仔嘞🤣🤣!

🌾🪴🎋🍁🍄🌹🌷🪴🍁🍁🌾🍄🪴

後記:呢家店雖位處城中高尚住宅區杏花村,但估唔到價格超親民😋!加上打卡位又多🎬,挪亞方舟🛳、南瓜車🎃卡位、大型旋轉木馬🎠的場景、寬躺的座位,所以吸引💛到很多年輕人三五七八九成群的幫襯😋!雖然該商場食店林立,但CP值就肯定佢有份排首三甲高企🤩!

🏜:Cafe Paradise
⛴:杏花邨杏花新城地下G53A
約咗朋友去杏花新城睇波鞋, 一出杏花邨站,就係一個大商場,裏面有好多運動用品outlet,亦都不乏飲食地方,非常方便!🛍👟🥿經過呢間餐廳,門口有個旋轉木馬,非常華麗! 室內顏色以藍白色為主,座位設計亦非常特別,有南瓜車,有挪亞方舟,名副其實一個夢幻樂園。🧸🪅🪆🎀食物方面,價錢唔貴,晚餐非常抵食, 仲有各種牛扒餐提供。🥩🍝🍖🧀🧇同朋友分別點咗兩個晚餐:🍽 💖1️⃣ ✨ 寶雲酥龍利柳配黑松露汁意粉龍脷柳好大件,味道適中,魚身表面酥脆香口。🐟 😋意粉軟硬度好適中,黑松露醬好香菇菌味。🍄🧅仲伴有沙律菜,整體配搭唔錯!🥗💖2️⃣ ✨ 香茅豬扒配白咖哩汁飯豬扒好足香茅味,惹味亦有咬口, 白咖哩汁甜甜哋唔太辣,好香咖哩味! 🐷😘白咖哩汁份量比較少,不過可以問店員添加,店員亦好樂意幫忙! 🧑‍💼💖晚餐已包餐湯、主食及飲品,加一份小食都衹係加$10 🥣🍝🥤🧆3️⃣ ✨ 窩夫天堂我哋仲叫咗一份雪糕窩夫, 一人一件窩夫唔駛爭,仲有大大個雪糕球,超級滿足!💖🧇🍨😋

同朋友分別點咗兩個晚餐:🍽 💖
1️⃣ ✨ 寶雲酥龍利柳配黑松露汁意粉
龍脷柳好大件,味道適中,魚身表面酥脆香口。🐟 😋
意粉軟硬度好適中,黑松露醬好香菇菌味。🍄🧅
仲伴有沙律菜,整體配搭唔錯!🥗💖

2️⃣ ✨ 香茅豬扒配白咖哩汁飯

3️⃣ ✨ 窩夫天堂
$160 (Dinner)
  • 香茅豬扒配白咖哩汁
  • 寶雲酥龍脷柳配黑松露汁意粉
2021-11-25 93 views
今日和朋友到杏花村呢間食店! 到達門口 已經比旋轉木馬及店內裝修吸引住! 入到去環境清優丶地方寬敞丶仲坐得好舒服! 餐廳職員仲好有禮貌!我哋共叫咗兩個餐!一個黑松露吉列石斑意粉丶一個香茅豬扒白咖哩飯及一個窩夫天堂甜品1) 🍝🍝意粉方面軟硬度適中, 吉列魚柳炸得好脆,上面仲有層香蒜味伴埋黑松露汁十分香囗!2) 飯方面就麻麻地,因為啲飯太軟太冧! 冇牙都食到所以不太喜歡這感覺3) 🍧🍮甜品方面:美中不足的是個窩夫唔夠熱 ~如果熱啲再加球雪糕就更好味😋😋希望日後我再來吃的時候店長會有改善! 總括來說環境及職員態度已經滿分! 唯獨食物改進一下便更好👆🎠🎪回憶起童年的旋轉木馬及公主車👆✌️ 多款套餐都好抵食!👆🧀🥘🍝 食物味道雖然一般但廚師好有心機擺設食物外觀!
餐廳職員仲好有禮貌!

👆🎠🎪回憶起童年的旋轉木馬及公主車

👆✌️ 多款套餐都好抵食!

👆🧀🥘🍝 食物味道雖然一般但廚師好有心機擺設食物外觀!
2021-11-25
$100 (Dinner)
2021-11-22 98 views
我係平日嘅放工後來Paradise 食dinner嘅呢度交通都算方便、一出地鐵站 入商場 搭電梯落一層就係餐廳門口有個大型旋轉木馬裝飾,有啲公仔坐咗喺木馬上面好得意😀平日晚餐時段唔係太多人,客人可以隔開寬鬆啲坐,同隔離枱嘅食客都會有適當嘅距離👍叫咗一個all day breakfast 同 石燒紐西蘭牛柳😁加$30可以升級做套餐、包餐湯、沙律、甜品同飲品欣賞佢會播詩歌😀個環境好舒服好relaxing👍上菜時間都算幾快,落咗單5分鐘就已經有嘢食嚟All day breakfast 好足料Waffle加咗焦糖 成個配搭好夾薯餅炸得好脆好惹味煙三文魚同沙律都好高質試咗佢個紐西蘭石燒牛柳最鍾意佢可以比客人自己燒、自己控制牛嘅生熟程度👍個牛跟左燒汁同埋蒜蓉汁😀佢杯青蘋果乳酸梳打特飲都好好味,會再嚟食👍
我係平日嘅放工後來Paradise 食dinner嘅

呢度交通都算方便、一出地鐵站 入商場 搭電梯落一層就係

加$30可以升級做套餐、包餐湯、沙律、甜品同飲品

欣賞佢會播詩歌😀個環境好舒服好relaxing👍

上菜時間都算幾快,落咗單5分鐘就已經有嘢食嚟

All day breakfast 好足料
Waffle加咗焦糖 成個配搭好夾
薯餅炸得好脆好惹味
煙三文魚同沙律都好高質

試咗佢個紐西蘭石燒牛柳
最鍾意佢可以比客人自己燒、自己控制牛嘅生熟程度👍
個牛跟左燒汁同埋蒜蓉汁😀

佢杯青蘋果乳酸梳打特飲都好好味,會再嚟食👍
2021-11-18
$100 (Dinner)
2021-11-12 106 views
識我既fd子都知我勁鍾意🎠旋轉木馬同🎡摩天輪🥰🥰🥰真係好有夢幻既感覺,所以今日放工朋友就帶左我黎呢間cafe🍽❕❕一見到門口,就有勁大個旋轉木馬同熊啤啤🐻😆😆我見到就係咁狂影相打卡 哈哈 因為真係好靚呀😍😍好適合一家大小一齊黎~~成間cafe都幾寬敞,絕對唔會驚坐到好迫🙈🙈除左有普通既座位之外,仲有得揀坐係旋轉木馬隔離,花園入面同船仔度🤪🤪都幾特別架我同朋友就揀左一碟龍蝦汁海蝦露荀燴珍珠米飯 ($78)同埋香煎比目魚配香草牛油忌廉汁 配意大利粉($88)~~之後加左+20要兩款小食😝😝 一款係秘製蜜糖雞翼2隻,另一款係脆炸三角芝士2件😆😆😆等候既時間唔長~好快就有得食😛😛首先黎既係薯仔湯🥔真係有一粒粒既薯仔,好真材實料👍🏻👍🏻燴飯好有龍蝦味,都幾入味😋😋而海蝦又好爽口彈牙,鮮味十足🍤🍤💦俾我好快就食晒~~而比目魚好香脆可口,同埋冇骨勁方便,岩晒我呢d懶人哈哈🤪🤪意粉分量好多,都幾抵食☺️最後兩款小食,都冇令我失望😝😝雞翼好juicy🍯🍯脆炸三角芝士都好惹味😋😋越食越想食🙈🙈

• 龍蝦汁海鮮意大利飯
2021-11-08 95 views
今晚同朋友來到杏花邨運動outlet 行街,見地下有間得得意意嘅餐廳,有埋打卡位🤣,就入去試一試。我地兩個女仔叫左個二人晚餐($218),自選左2個主菜,連餐湯同沙律、甜品。首先上台嘅是日餐湯係蘑菇湯,蘑菇同忌廉打暈左仲咬到少少口感,菇味都幾香,夠熱👍。田園沙律都係好大一碗,沙律醬夠撈🤣, 菜同蕃茄仔都好新鮮。主菜1: 卡邦尼意大利粉煙肉好有誠意,好多粒😳,意大利粉嘅質地都唔錯,煙韌嘅。卡邦尼同芝士都好濃,唔錯👍。 主菜2: BBQ煙鴨胸意式薄餅個pizza 值得推介👍👍。襯熱食啲芝士拉絲,薄餅皮夠軟身,煙鴨胸都好到位。餐廳已預先切開6份,我哋女仔一人3塊都食得晒就知真係好食啦🤣。甜品跟餐送2份,是日甜品係啫喱,份量多就唔講啦,隻杯嘅外型先係重點😳,用左可愛嘅雪糕筒裝住,連匙羹都係雪糕筒嘅樣,相信小朋友都會鐘意嘅。另一份甜品我地加錢(+$25)轉左 士多啤梨泡芙雪山。有成6-7粒泡芙,加士多啤梨味雪糕同果醬,好甜😋。最後簡單記錄返餐飲(+$15),我地一人一杯:荔枝梳打、雲呢拿冰沙,兩杯嘅份量都絕對夠食成晚兼吹水🤣。

田園沙律都係好大一碗,沙律醬夠撈🤣, 菜同蕃茄仔都好新鮮。

主菜1: 卡邦尼意大利粉

主菜2: BBQ煙鴨胸意式薄餅

$150 (Dinner)
  • BBQ煙鴨胸意式薄餅
2021-11-05 109 views
今日舊地從遊,去了杏花邨商場,桃花依舊,人面全非,以前熟悉的商場改變了,去慣的餐廳沒有了,換了新品牌的食店。兩個人牽著手,不知不覺被遊樂場餐廳吸引,童心未泯地坐進花籃似的座椅。我們點了兩個套餐,一份西冷牛排,一份比目魚,每份價錢只是$88,超級實惠。雖然價錢不貴,但食材卻不馬虎,煎香的西冷牛肉鮮味十足,牛排邊的脂肪特別香濃,咬在嘴里滋味滿分。比目魚也不錯,廚師功力好,把肥厚的比目魚煎出大部分脂肪,吃起來一點也不肥膩,香脆可口,加上沙律菜作伴,上乘搭配。吃飽喝足,欣賞一下餐廳環境,童話式的裝置,有維尼熊坐旋轉木馬,有兩個大青蛙在門口擔任迎賓大使,可愛極了。突然看到旁桌客人的餐很特別,原來是餐廳的招牌菜,美國頂級牛肩肉眼,超吸引的做法,下次再來試。