2021-05-03 306 views
Highly recommended Carbonara 💯 Always wanted to look for one which isn’t too creamy and this is definitely it!!! Topped with some bacon and onion pieces, good to go with a cup of latte 😋Also recommend this all day breakfast, look nice!! Love this little cafe in Jordan! Very cosy 🥰
Carbonara

Carbonara
2021-05-02 319 views
想試好耐嘅黃店💛星期六晏就一點幾嚟 排咗一個鐘先有位😢可惜有點失望Egg Benedict with smoked salmon and avocado $115擺盤好有心機 望落去好吸引但係🤫一切落去就feel到瀨嘢個muffin咁煙韌 切唔開嘅喂😭再食落去 係失望hollandaise得少少 唔係好食得出味蛋黃好橙黃色 質地偏杰 都係無乜味嘅😂所以食落去就好似一pat嘢漿住個口煙三文魚係最滿意嗰部份份量夠足 鋪得夠厚最後就係個muffin底🥲濕水紙皮無誤🥺feel sadValrhona Dark Chocolate $51好濃郁嘅朱古力味🍫 甜得嚟帶少少dark choco嘅苦飲落好有層次好彩有依杯朱古力咋滿足返啲見灣仔開咗新分店裝修走黑色系 睇相好似幾型為咗杯朱古力~會比多次機會去灣仔分店
擺盤好有心機 望落去好吸引

裝修走黑色系 睇相好似幾型
為咗杯朱古力~會比多次機會去灣仔分店
2021-04-24
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$163 (Lunch)
2021-04-30 217 views
放假⋯Lunch 之後,15:45想飲下coffee.巧合經過這間,就look店鋪門口menu ,原本揾左資料coffee shop 放棄!就入去這間、order最多人讚rose cafe latte n dirty…hm…味道有有佢哋風格,可以令我入腦記得這店,都不太失望的。室內設計ok !服務生cool 左少少!合格!haha
2021-04-28
$43 (Tea)
2021-04-20 377 views
𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 🍝🥗🍰《Cafe REVOL》終於有機會嚟到呢間人氣餐廳~ 一嚐傳說中全港最好食既carbonara 😍(其實我最想食既係佢啲Cake!!) 需要排隊等一等先入到去,想去既人要有定心理準備👻🍝卡邦尼煙肉意粉($88)老實講呢個價錢有咁既質素真係冇得輸⋯ 我本身唔太好Carbonara, 因為食親既都係忌廉同煙肉為主,覺得太普通同埋食得多會滯⋯ 但呢個完全顛覆我對carbonara 既印象⋯ 首先佢賣相好掂!中間橙橙的蛋漿超吸晴!吉落去啲蛋漿流出嚟嗰下真係好治癒~ 味道嚟講,佢唔似傳統用忌廉為主,呢個主打蛋漿同埋芝士片,配上烤過的脆煙肉,口感真係一流!🥗凱撒沙律配焗薯角($74)又係超呃like 既一碟野!份量絕對唔細!蔬菜、焗薯角、烤煙肉、麵包糠同芝士片分配適中,食落唔會好寡,亦可以幫助分擔一下食完carbonara 的罪惡感,絕對係健康之選✨🍰自家製紅絲絨蛋糕😋😋😋😋($42)呢個係我覺得最驚喜既食物!除左層次分別好呃like之外,外層芝士同3層紅絲絨蛋糕相輔相成,芝士的稠密配以蛋糕的鬆軟真係好夾,食唔停口💕💕蛋糕好濕潤唔乾,呢個必點啊!以上食品跟餐仲可以
𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕦𝕟𝕔𝕙 🍝🥗🍰

《Cafe REVOL》

🍝卡邦尼煙肉意粉($88)

🥗凱撒沙律配焗薯角($74)

🍰自家製紅絲絨蛋糕😋😋😋😋($42)

以上食品跟餐仲可以配野飲,值價比很高!
2021-04-10 384 views
咖啡店坐落在佐敦人煙稀少的街道上 裝潢走工業風 灰色混凝土與木系枱櫈的配搭有格調之餘 亦予人温和靜謐的氛圍💆🏻‍♀️.黑松露意粉是這兒的皇牌意粉之一 遠處已傳來陣陣的黑松露香 意粉質感帶煙韌 醬汁拌入爽口的鮮菌以及蘑菇碎 菇味濃郁且質感稠密 十分美味可口🤤
Type of Meal
Lunch
2021-04-03 286 views
五日連假,又無得去旅行,當然要留係香港消費,買開心😻😻約左朋友一齊食lunch , 朋友就帶我嚟食好嘢。因為我係咖啡之人,都好驚咖啡唔掂既餐廳。好彩等咗大概15分鐘已經有枱入,地方都幾寬大而且枱櫈唔會擺得好密,所以環境好空曠都好舒服。我同朋友都叫咗意粉食,當然唔少得佢哋最出名嘅卡幫尼意粉。相信唔使點講都大家都知佢哋真係好好食,仲要意粉佢係煮得好好食嘅軟硬度。我就叫咗一杯凍嘅latte,本身想叫凍嘅cappuccino ,可惜地佢哋未有住。☕️ 有少少出乎意料之外嘅係佢哋自己有買咖啡豆,而且呢一杯凍嘅latte好好飲,我就揀咗一個比較fruity 味既豆。我朋友就叫咗一杯凍嘅Americano,一樣都好出色。最後都叫咗兩個甜品,一個係blue berries muffins , 另一個係Red velvet。不過不失,都係合格以上。但係佢哋嘅主餐就真係做得好好!少少美中不足嘅就係上餐時間比一般嘅餐廳稍為慢少少。整體上來講呢間小餐廳Cafe都係值得推介!☕️😍
五日連假,又無得去旅行,當然要留係香港消費,買開心😻😻

整體上來講呢間小餐廳Cafe都係值得推介!☕️😍
卡幫尼意粉
2021-04-02
$160 (Lunch)
卡幫尼意粉
2021-04-03 200 views
5:00p.m.等食晚餐前去飲杯嘢先,上次經過這間Cafe門口排曬隊,好似幾有料咁喎,今次冇人排隊,去歎返杯coffee先。太太要杯Cappuccino,我就叫杯Flat White,去比錢order時,服務員問我想Fruity or Nutty Flavor,都幾特色喎。拉花幾靚,拍張照片先,之後開始品嘗,但係有啲問題,杯coffee冇溫度,衹係上枱一分鐘左右,溫度和暖,唔熱,泡沫面未能保存咖啡溫度,可能係coffee唔熱,所以飲不到咖啡香味(即係冇味),也品嘗不到牛奶泡沫的香滑口感,兩杯Coffee都失望,Ristretto 和 Espresso 都應該用 90°c 以上的水沖出來的,點解我杯coffee會唔熱呢?如果有咖啡控的朋友睇完這篇文章,請指教,是不是我不懂欣賞呢?🤔
Cappuccino
Flat White
2021-04-02
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2021-04-01 166 views
一直聽聞REVOL好多人、好難等位,於是今日有時間就去碰碰運氣!可能09:00,啲人返哂工,所以可以即時入座!店員會同你講解一次注意事項,同時會俾紙袋你袋口罩,之後就用個紙袋包住自己啲垃圾(如用過的紙巾),再自己扔落垃圾桶!今日叫咗牛油果伴香滑炒蛋,加咗$4配牛角包 🥐 蛋好滑,亦好香蛋味,配上少量黑椒同herb,好好食 😋 個牛角包好鬆軟,亦好香牛油味!另外跟餐加$8叫咗杯dirty!送餐速度快,整體非常滿意,必定會再去!
牛油果配香滑炒蛋配牛角包
2021-03-31
$92 (Breakfast)
牛油果配香滑炒蛋配牛角包
2021-03-27 224 views
佐敦人氣良心咖啡店💛人人必叫卡邦尼🍝前幾日去咗佐敦掃街😌 見到間咖啡店裝修得幾骨子,同啲人話個卡邦尼好正🌝咁我身為creamy協會會長 當然要去試下😈睇下係咁真係人人都必叫😂-🍝 #卡邦尼煙肉意粉 🍝($88)(7/10)Spaghetti 夠al dente 👍有咬口,幾正整爆佢隻蛋黃溝埋就食得😈不過唔係太夠creamy仲有少少淡口, 如果佢用埋pecorino cheese就正😈一來更正宗,二來佢夠重味,就可以更rich 更creamy 仲可以唔洗太淡🙂佢都有中上水平🍝 大家可放心去試吓不過仲有一間仲正 叫nutmad 都係黃💛.🐮 #俄羅斯燉牛貓耳朵 🐮($95)(6/10)呢個有少少失准,個牛好麻麻🌝個貓耳朵Al dente👍又可以食好多汁😂但個汁唔太夾😌 可以試吓其他配答總結來說 味道可以 裝修都可以go go go 💛-🎈 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖平均傷害:$90好味值:6.5/10...

佐敦人氣良心咖啡店💛人人必叫卡邦尼🍝
睇下係咁真係人人都必叫😂

🍝 #卡邦尼煙肉意粉 🍝($88)(7/10)
Spaghetti 夠al dente 👍有咬口,幾正
整爆佢隻蛋黃溝埋就食得😈
佢都有中上水平🍝 大家可放心去試吓
不過仲有一間仲正 叫nutmad 都係黃💛

🐮 #俄羅斯燉牛貓耳朵 🐮($95)(6/10)
呢個有少少失准,個牛好麻麻🌝
個貓耳朵Al dente👍又可以食好多汁😂
但個汁唔太夾😌 可以試吓其他配答
總結來說 味道可以 裝修都可以go go go 💛

🎈 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
平均傷害:$90
好味值:6.5/10
2021-03-27 119 views
繼續臨別秋波係佐敦/尖沙嘴附近覓食😋好多人都介紹過Cafe Revol,位置靜中帶旺,係繁忙嘅彌敦道轉入德成街,頓時寧靜清幽,即刻relax左😌經過幾次都見到lunch time要排隊,所以提早少少「鼠」出去,等左15分鐘左右就可以入座,都算快👍🏻大部分人都讚呢度嘅Carbonara好好食,我二話不說就即刻order左。佢地嘅Carbonara唔係好多cream嗰種,但係味道更濃郁,我更喜歡😚佢地唔係用普通煙肉,而係用厚切風乾豬面肉,油脂豐富充滿鹹香,唔係得死鹹,而且煎到金黃得黎又唔會變豬肉乾,份量仲幾多添。出面多數cafe都唔會落咁重本用靚食材,證明佢地好著重食物嘅品質💯另外就係意粉上面嗰生蛋黃,趁麵仲熱快快手撈勻佢,蛋香加埋豬油香仲有芝士粉,你幻想下係咩味道🤤最後要讚嘅係嗰意粉,硬度適中。我好怕食到太軟太爛嘅意粉,有少少彈牙就最好,即係義大利佬會講嘅Al Dente🇮🇹🤌🏻今餐好滿意,非常滿意,絕對可以encore,掌聲鼓勵鼓勵👏🏻👏🏻👏🏻

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.☕️ 𝗔 𝗣𝗼𝗽𝘂𝗹𝗮𝗿 & 𝗨𝗻𝗳𝗮𝗶𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗮𝗳𝗲 @ 🌟 Cafe REVOL《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Caribbean Salmon Fillet HKD 142 🐟Chia Seed Pudding with Sourdough Toast HKD 52 🍮Rose Cafe Latte HKD 43 ☕️.👽 大媽閒時一有時間不論食野定係純粹飲杯野都會去呢間人氣好味黃色cafe(已經翻兜N次呵呵呵 😁).今次試左呢款限量供應嘅加勒比三文魚柳、同奇亞籽布丁加酸包多士、配玫瑰鮮奶咖啡。🐟 三文魚塊皮煎到脆,呢樣加分,但配菜略嫌唔夠調味,同埋比較硬。.🍮 奇亞籽布丁加酸包就已經翻兜無限次,作為一個週末嘅早午餐必須要加一份!😋.☕️ 今次轉飲玫瑰Latte就基本上正常水準,不過大媽更偏愛另一款幾乎每次都翻兜嘅Hojicha Latte,比較香濃,大家可以試下。.整體黎講,同級Cafe比較而言,收費唔算平,但勝在保持水準同適合有顏色情意結嘅朋友。😘.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
📍 佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖⠀
☎️ +(852)3702-0170

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$118.5 (Lunch)
Rose  Latte
2021-03-25 164 views
夜晚冇堂食嘅日子,唯有用其他方法慶祝情人節🤷🏻‍♀️我哋就選擇去人氣極高嘅Cafe Revol,早少少12:15pm 到成功避開人龍😌新年假期冇set ,加埋嘢飲都有少少貴首先嗌咗差唔多枱枱都嗌嘅卡邦尼煙肉意粉($148)🍝 我就好怕好滯嘅白汁卡邦尼,所以見到佢係傳統煮法已經加分🥰 不過話佢係全港最好食真係誇張咗😅再加個special breakfast ($138) 對比平時hash brown煙肉腸仔嘅all day breakfast,呢個就真係夠曬special🤣 個toast超級超級超級好食😋 yoghurt 有提子藍莓好清新,仲有得揀燒牛肉,配埋mustard 一齊食非常夾🤤嘢飲方面揀咗matcha latte 同long black 兩杯都超水準🥰 過咗個幸福感爆棚嘅情人節☺️

新年假期冇set ,加埋嘢飲都有少少貴

Revol  卡邦尼煙肉意粉

Revol  精選早餐

2021-02-14
Type of Meal
Lunch
Revol  卡邦尼煙肉意粉
Revol  精選早餐
2021-03-15 410 views
💛Cafe REVOL·因為嗰日突然之間好想食乳酪 我哋搵到呢間既brunch係有乳酪杯既 就嚟咗食啦😍😍·revol special breakfast $108佢其實比我想像中細份 我覺得女仔都可以輕鬆食曬😈😈佢個炒蛋真人都係咁黃既 因為佢寫到明用日本雞蛋 所以個蛋味真係好濃 不過佢就唔算話好滑 係炒得比較實身嘅🙊之後個quinoa加左少少洋蔥同蕃茄粒整到好似salsa咁都幾好味🍅之後佢個toast我超鍾意佢入面係有啲果仁同埋果乾 所以口感好正 而且佢個包係好鬆軟嘅 超好食😋佢個乳酪係greek yogurt黎既 下面有少少士多啤梨果醬 撈埋超夾 而且佢啲水果都係新鮮嘅 無hea你 唔錯唔錯🤤🤤·blueberry muffin $20handcrafted prana chai $55因為我哋本身以為佢個早餐會好大份 所以我地就咁嗌多咗一個muffin 最後我覺得全餐最飽就係個muffin🤣🤣佢係比較健康嗰種muffin黎既 無咩點加糖個種 所以反而幾適合早餐食 之後佢個chai latte超級fancy 我男朋友話都OK既 不過我真係唔係好好呢啲印度香料🤭·#rbyeat#rb
💛Cafe REVOL

#rby💛
#rby佐敦
📍佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
revol special breakfast
2021-02-28 256 views
突然想念 於是便過來了來了三次 遇上朋友兩次這也可說是一種緣份嘛食物方面 依舊是這裡的皇牌Revol Special Spaghetti Carbonara $96每一次吃都有著不一樣的感覺不一樣的心情 不一樣的味道而飲料在下今天並沒有選擇自己偏愛的Cappuccino 或許是到現在還未找回當初那味道吧漸漸對Cappuccino 失去了一種期待在下今天飲花茶名叫Sweet Memories而它真的能給在下甜蜜的回憶嗎香郁的玫瑰花味 夾雜著清清的桂花香味隱約地品到淡淡桉樹葉香氣茶底大概是綠茶吧?華麗清優 香氣脫俗入口甘甜 回味層次複雜豐富之中帶有明朗的透明度可甜的回憶 卻伴隨時間演變得老成持重 入口的沉著穩重 更踏實的氣息甜蜜的變化 依然甜蜜 或許這就是回憶吧
突然想念 於是便過來了

名叫Sweet Memories
而它真的能給在下甜蜜的回憶嗎
香郁的玫瑰花味 夾雜著清清的桂花香味
隱約地品到淡淡桉樹葉香氣
茶底大概是綠茶吧?
華麗清優 香氣脫俗
或許
這就是回憶吧
2021-02-28
2021-02-28 178 views
卡邦尼之王The best Carbonara剛和朋友捱過了近日最差的經歷,深感抱歉,決定出皇牌賠罪。After we have our worst experience, my friend and I decide to come here as some kind of compensation.來到這裡吃什麼其實不用多想。不過,我們都決定先喝杯茶定一定驚。我點了有機甘洋菊,朋友點了"甜蜜回憶"。You actually don't need to think much on the ordering here.  Nevertheless, we decided to have some tea to calm down a bit first.  I ordered Organic Chamomile, while my friend ordered "sweet memories".這才是熱飲應有的樣子︰入口不燙,但毫無疑問是熱的。對,不溫不燙、只是熱。我現在才知道,原來"熱"也是一門功夫。說回茶本身,香氣一流,味道清新。看見朋友的表情,我相信大家的感受也差不多。That'
卡邦尼之王
The best Carbonara

剛和朋友捱過了近日最差的經歷,深感抱歉,決定出皇牌賠罪。

That's what you called a hot beverage : it's neither warm nor boiled... simply "hot".  But seriously, not all of cafe can handle that well. This one was excellent - it's hot, smelled good and tasted fresh.

這就是我和朋友來的理由。人生已經如此的艱難,除了有些事情不要拆穿外,就是難吃的東西不要放入口。這個卡邦尼,完美地從地獄拯救了我和朋友。感恩。
Here came the reason why I came here with my friend.  I was not sure whether I had just experienced hell, but this one was definitely heaven.

說回卡邦尼本身。意粉本身乾身,但和生蛋混合後口感黏黏的,很煙韌。而且材料十足,幾乎每一口意粉也可以用材料搭上。就卡邦尼而言,你不能給更高的分數了。
Back to the Carbonara.  The spaghetti was properly seasoned but was pretty dry originally,  but it became chewy after mixed with the raw egg.  Besides, the ingredients were so sufficient that you could actually tasted them on your every bite.  Seriously you can't expect more from a carbonara.

結論︰有些邂逅無論付出任何代價也不能錯過。這只是其中之一。
Conclusion : There is something you can't miss in life.  This is definitely one of them.
2021-02-26
$120 (Tea)
  • Carbonara