今次要為大家介紹既係 - Cafe RomaCafe Roma係位於馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖餐廳既裝修好有歐陸氣息成個環境好似去左歐洲感 勁chill食物個方面 今次分別點左:- 雜錦凍肉芝士拼盤: The platter has 巴馬火腿、高柏火腿、米蘭莎樂美腸、煙燻風乾火腿、巴馬臣、意大利藍芝士、陳年帕哥連勞及他黎治奧芝- 刺身吞拿他他 配 紅洋蔥微辣牛油果沙沙伴焗松子仁- 龍蝦汁海鮮燴意大利飯配鮮大蜆、澳州新鮮青口、海鱸魚、海蝦及小魷魚- 辣肉腸薄餅 : 辣肉腸片、車厘茄、水牛芝士及自家製茄子個人大愛佢地個刺身吞拿他他食落個吞拿好新鮮而且配埋牛油果 令到成件事好fresh不得不提佢地有好多招牌 Mocktail 今次點左個Pineapple Breeze 飲落個pineapple味好香濃

今次要為大家介紹既係 - Cafe Roma

Cafe Roma係位於馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖
餐廳既裝修好有歐陸氣息
成個環境好似去左歐洲感 勁chill

食物個方面 今次分別點左:

- 刺身吞拿他他 配 紅洋蔥微辣牛油果沙沙伴焗松子仁
刺身吞拿他他

龍蝦汁海鮮燴意大利飯

- 辣肉腸薄餅 : 辣肉腸片、車厘茄、水牛芝士及自家製茄子
辣肉腸薄餅

龍蝦汁海鮮燴意大利飯
辣肉腸薄餅
  • 士多啤梨果昔
2024-07-10 218 views
喜歡馬灣因為相對寧靜又有沙灘玩今次參加左Cafe Roma Signature’s:Kids Pizza Workshop 小朋友親手學習點樣做到美味pizza導師分享繪本 講下pizza的有趣故事之後教小朋友搓麵團材料用得健康有三文魚、粟米、車厘茄同三款芝士自由配搭完成後開心拎埋小廚師證書 好有滿足感!整完pizza 叫埋得意的兒童餐醫飽肚仔就可以出外面沙灘大玩特玩放電一流!大人們當然留在餐廳內chill 傾計仲唔係夏天最好嘅活動!
喜歡馬灣
因為相對寧靜又有沙灘玩

小朋友親手學習點樣做到美味pizza
導師分享繪本 講下pizza的有趣故事
之後教小朋友搓麵團
材料用得健康
有三文魚、粟米、車厘茄同三款芝士自由配搭
完成後開心拎埋小廚師證書
好有滿足感!
整完pizza
叫埋得意的兒童餐醫飽肚仔

就可以出外面沙灘大玩特玩
放電一流!
大人們當然留在餐廳內chill 傾計
仲唔係夏天最好嘅活動!

👧🏻😋👅🍽✨馬灣必訪親子餐廳☺️好食又好玩💃🏻 -🏖 沙灘隔離臨海廣場最出就係Cafe Roma, 景觀開揚有大玻璃望海, 假日提早訂位有窗口位, 但入面位置都好舒適; 入座送上餐前意大利香草麵包點油醋🏖 小朋友可以係大人視線範圍內玩沙, 餐廳都有提供沙灘玩具供客人享用; 員工都好nice, 尤其是對小朋友好有耐性, 一坐低未有野食怕BB悶已俾左兩件玩具佢; 兒童餐包埋好可愛既防滑餐具同飯兜, BB最愛!-🧆經典意大利肉丸 $98💯肉丸好rough似肉塊, 唔會搓得太smooth, 咬落更有口感, 每一寸都佈滿香草番茄汁, 再配上意大利羊奶芝士碎好香好開胃-🍲 白酒煮新鮮大蜆 $228✨蜆肉粒粒飽滿好新鮮, 白酒汁用左大量番茄同蒜片煮, 冇味精當湯飲左幾啖都好鮮甜-🍝 傳統卡邦尼意粉 $168💯用傳統guanciale整卡邦尼真係少見! 肉條煎香逼晒油, 撈埋蛋黃同pecorino cheese啖啖都齒頰留香-🍦Yakult Smoothie $55✨Summer drink必選! 用益力多打smoothie好幼滑, 仲有士多啤梨片更香甜又有咬口-🍹Pineapple Breeze $5
👧🏻😋👅🍽✨

Yakult Smoothie $55
Yakult Smoothie

🍹
Pineapple Breeze $50
💯用菠蘿汁做base, 有輕輕荔枝香甜味, 加上新鮮菠蘿好清新
兒童套餐
經典意大利肉丸
白酒煮新鮮大蜆
傳統卡邦尼意粉
Yakult Smoothie
2024-05-29 166 views
一班朋友入馬灣玩,喺沙灘旁搵到間餐廳,小朋友可以玩沙,大人可以食嘢,唔錯小朋友有兒童餐,幾款都唔錯,我試咗呀仔嘅雞肉漢堡包,係雞胸肉,唔會太乾,有啲肉汁,配埋蕃茄&菠蘿,係幾好食。小朋友&大人 pizza 都好食,餅底好香脆!兒童餐個雜菜湯好好飲!好足料,酸酸地,有啲菜嘅甜,唔似罐頭湯😆。大人飲咗啲 mocktail,好靚好啱打卡。 嗌咗啲小食,炸生蠔&炸雞都炸得幾好,脆卜卜唔會好油。下次黎馬灣會再選擇呢間餐廳

小朋友&大人 pizza 都好食,餅底好香脆!

下次黎馬灣會再選擇呢間餐廳
2024-05-25 145 views
難得週末好天氣,今日放假去咗馬灣,朋友帶我食好西,喺沙灘旁邊有一間Cafe Roma餐廳,環境好chill又舒適,正。卡布里沙律,水牛芝士加上火箭菜同蕃茄,配意大利黑醋汁,入口感覺相當新鮮,滋味豐富。脆炸日本生蠔,炸漿薄薄一層,皮薄餡靚,熱辣辣卜卜脆。雞扒菠蘿漢堡,材料非常豐富,大大份一啖真係咬唔晒,蕃茄洋蔥青瓜生菜新鮮,麵包軟熟好食。雜菌燴意大利飯,話明食好西,梗係加少少錢要埋鵝肝,鵝肝入口即溶,配意大利飯一流。小魷魚墨魚汁意粉,意粉做到掛汁相當出色,少魷魚唔會太韌剛剛好,廚師功力好

脆炸日本生蠔,炸漿薄薄一層,皮薄餡靚,熱辣辣卜卜脆。

2024-05-24 102 views
我好鐘意去馬灣個沙灘,因為餐廳外邊已經係沙灘,大人可以一邊食嘢,一邊睇住小朋友玩👍🏻 依到有一間超級友好親子意式餐廳Cafe Roma,自備水槍小朋友可以自己玩足幾個鐘,大人就可以喺餐廳舒舒服服傾偈餐廳環境好似去咗度假咁,所有煩惱都即刻拋離,今次值得推薦佢哋嘅兒童餐,無味精,幾個小朋友都食晒所有😋兒童套餐,全部都係$118,每份套餐包括是日餐湯、主菜及果汁。1) 迷你薄餅餐 (另配精選蛋糕) 2) 肉醬意粉餐 3) 迷你嫩雞柳漢堡餐 (配脆炸薯條)我哋大人食咗,脆炸日本生蠔,點上他他醬及加少少檸檬汁,好鮮味。$98肉汁超豐富香脆雞塊,伴蜜糖芥末醬,$88辣肉腸薄餅,辣肉腸片、車厘茄、水牛芝士及自家製茄汁 $158

肉汁超豐富香脆雞塊,伴蜜糖芥末醬,$88

Weekends同男朋友plan咗個馬灣小旅行🧳,嚟到呢度一定要食返啲好嘢🥰 我哋揀咗呢間Cafe Roma有超多人推薦,果然好正👏🦪 脆炸日本生蠔 ($98)生蠔好隻,粒粒都炸到好飽滿,外表好酥脆,裏面仲好多汁!沾埋他他醬同檸檬🍋嚟食可以中和口感!🍔 雞扒菠蘿漢堡 ($148)另加升級至漢堡套餐配薯條及生啤($68)呢度嘅漢堡有滿滿嘅餡料,勁多層!雞扒同菠蘿都幾夾!甜甜哋好似食緊蜜糖🥰 仲有蛋、蕃茄、生菜等,好豐富㗎! 加$68仲有埋薯條同生啤🍻!我揀咗Kronenbourg 1664 Blanc,好大杯好抵飲!🍹 Roma Punch ($50)Orange juice, cranberry juice, strawberries, blueberries我哋另外都叫咗個無酒精雞尾酒,清新味道👅,酸甜適中,唔錯💖📍 Cafe Roma馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖

🦪 脆炸日本生蠔 ($98)

🍔 雞扒菠蘿漢堡 ($148)
另加升級至漢堡套餐配薯條及生啤($68)

🍹 Roma Punch ($50)
我哋另外都叫咗個無酒精雞尾酒,清新味道👅,酸甜適中,唔錯💖

📍 Cafe Roma
馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖
2024-05-21 97 views
放假唔一定需要北上,其實香港仲有好多特色餐廳,只係我哋好多人都仲未開發到。位於馬灣嘅Cafe Roma ,就係其中一間相當有特色嘅餐廳,餐廳喺正沙灘旁邊,吹住海風食西餐,賞心樂事。前菜叫咗一個吞拿魚牛油果沙律,吞拿魚刺身非常新鮮,油脂豐富,入口滿滿幸福感覺。紅酒燴澳洲牛頰肉,牛肉味相當濃郁,而且又咬口,配菜材料亦相當豐富,有椰菜花西蘭花同埋薯蓉。再叫多咗一個海鮮薄餅,材料有海蝦魷魚煙三文魚水牛芝士,份量十足,好食。最後值得一睇係佢個兒童餐,今次揀左迷你嫩雞柳漢堡餐配脆炸薯條,跟湯同果汁,份量完全足夠小朋友食。餐廳飲品選擇亦相當多,分別叫咗兩杯冇酒精飲品,Roma Punch同Pineapple Breeze 酸酸甜甜各有特色。

餐廳飲品選擇亦相當多,分別叫咗兩杯冇酒精飲品,Roma PunchPineapple Breeze 酸酸甜甜各有特色。
2024-05-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Dinner
2024-05-16 43 views
今日同屋企人去咗馬灣,希望有個度假feel。我哋去咗一間叫做Cafe Roma嘅餐廳,喺呢度用餐可以欣賞到馬灣嘅沙灘,令整體用餐經驗更加開心。墨汁意粉係我哋第一道菜,呈現出濃郁嘅黑色醬汁,令小朋友10分好奇同食得開心。而佢嘅墨汁香氣同海鮮嘅鮮味互相融合,一種濃郁又清新嘅口感。之後我哋試咗佢個雞扒菠蘿漢堡。呢個漢堡係小朋友點嘅,有着好多層次嘅口感,包括嫩滑嘅雞肉同埋新鮮嘅菠蘿,有用酸甜嘅味道。當然唔可以錯過餐廳最有特色嘅飲品,就係朱古力奶昔同埋士多啤梨果昔。兩個飲品都非常濃郁同美味,朱古力奶昔濃郁嘅朱古力口味,令小朋友愛不釋手。而士多啤梨果昔有住清新嘅水果風味,非常適合夏天飲。

• 朱古力奶昔
  • 士多啤梨奶昔
2024-05-14 57 views
呢日黎到馬灣呢間Cafe Roma同朋友chill一chill , 佢既環境真係好舒服, 坐得又舒服, 仲有海風, 真係好ENJOY! 我地叫左好多好野食, 包括香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁, 仲配埋香烤雜菜同薯蓉 $328, 另外仲叫左紅酒燴澳洲牛頰肉配南瓜蓉$288, 仲飲埋佢個新出既雞尾酒 Campari punch 入面有campari bitter, pineapple juice同埋soda water $70~ 食住D 美食望住D靚景真係乜煩惱都冇, 唔記得哂D 麻煩野, 淨係好enjoy咁食眼前既美食同埋望住眼前既靚景! 同埋呢度既擺盤好靚! 望到我都心曠神怡!

同埋呢度既擺盤好靚! 望到我都心曠神怡!
2024-05-07 90 views
今日入到黎馬灣探親戚, 親戚推介左呢間Cafe Roma俾我食, 佢話環境好, 坐得舒服, 野食又好食, 咁一定要黎試試佢! 我地叫左Carbonara $168白酒煮大蜆配車厘茄 $228Parma Ham Pizza $168仲要左無酒精嘢飲Roma Punch $50, Roma Paradise $50 同埋朱古力奶昔 $65 佢既食物真係好高質, Carbonara既份量好多, 夠哂3個人食, 而Parma Ham Pizza 個薄餅底係薄底, 好好食, 夠哂脆! 仲塊塊pizza都食到parma ham! 唔駛爭!佢個蜆一粒沙都冇, 超好食! 同埋信唔到佢啲野飲都咁高質, 我地真係享受左一個有美景既下午!

我地叫左Carbonara $168

白酒煮大蜆配車厘茄 $228

Parma Ham Pizza $168

2024-05-02 70 views
專登趁假期去馬灣行吓順便食呢間隱世Cafe😚 離島嚟計馬灣人少少風景又靚,搭船搭車都入到黎 交通比想像中方便。 法式香煎鵝肝(配慢燉蘋果及陳年意大利黑醋汁)$158 👉🏻 我真係要比💯 蘋果嘅甜中和咗鵝肝嘅油膩,夾埋一齊食,本身已經係Perfect match 加上鵝肝夠厚,真係好Creamy😋慢燉澳洲羊腿(配香烤雜菜及薯蓉) $288 👉🏻 羊腿好大份 肉汁好香濃 燉到入哂味,配上薯蓉真係正🥔小魷魚墨魚汁意粉 $178 👉🏻 雖然會食到個口黑蚊蚊,但係個汁真係好好食 墨魚圈彈牙實淨👍🏻芒果果昔$55 👉🏻 飲得出係用咗新鮮芒果打汁,天氣熱熱地 夠哂冰凍 唔會太甜🥭🍹益力多果昔$55 👉🏻 乳酸味濃 應該用左好多益力多 消暑開胃一流🍓🍹呢間Cafe價錢唔算太貴,但係食物都好精緻好味 紀念日或者生日食飯都好岩,順便行吓 可以遠離市區 都唔錯😌

Lunch
今個weekend同屋企人去左馬灣到hea下chill下,下晝就揾左呢間靚靚cafe醫肚💖佢地食物同環境都好正,好適合坐一個下午架🥰*****🍝傳統卡邦尼意粉 (配🐷煙燻豬臉煙肉 🧀羅馬式帕哥連勞芝士及高溫消毒蛋黃) $168意粉好彈牙,係我鍾意嘅煙韌度、仲好夾芝士同埋蛋黃呢個香味組合😋個豬臉煙肉都煮得好香口,又唔會好鹹,咬落啖啖肉好幸福呀 !🥰🐠意式紙包焗海鱸魚、鮮大蜆、澳洲新鮮青口 $228屋企人叫左呢個焗海鱸魚,紙包入面有超大塊魚扒,仲有青口同大蜆,超級鮮甜😍連啲汁都超級鮮甜🤤🍹甜心暖飲 - 龍眼杞子蜜 $50🍸Roma Punch (Mocktail 無酒精雞尾酒) $50*****更多食評資訊:IG🔎litcloud_

*****

傳統卡邦尼意粉 (配煙燻豬臉煙肉)

意式紙包焗海鱸魚、鮮大蜆、澳洲新鮮青口
🐠意式紙包焗海鱸魚、鮮大蜆、澳洲新鮮青口 $228

龍眼杞子蜜
🍹甜心暖飲 - 龍眼杞子蜜 $50

*****

更多食評資訊:IG🔎litcloud_
2024-02-10
Tea
傳統卡邦尼意粉 (配煙燻豬臉煙肉)
意式紙包焗海鱸魚、鮮大蜆、澳洲新鮮青口
龍眼杞子蜜
  • 傳統卡邦尼意粉
  • 意式紙包焗海鱸魚
  • 澳洲新鮮青口
2024-04-23 55 views
復活節假同埋朋友個仔去左Noahs' Ark, 原來都幾多野睇, 重去埋沙灘玩, 玩之前就係沙灘邊既餐廳食D野先, 又唔錯喎!indoor有日光曬入黎幾靚, outdoor既位半開放式對住個沙灘好chill。脆炸日本生蠔 $98即叫即炸外層鬆脆, 咬入去蠔肉都幾大粒下, 鮮味juicy!香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁 $328第一下見到咁粗壯既八爪魚腳有D擔心會唔會韌, 但一切就feel到佢既嫩, 入口帶點Q彈, 烤過既香氣有加分。自家既橙檸橄欖油汁味道清新, 配上烤過既雜菜同埋薯蓉一流。 小魷魚墨魚汁意粉 $178小朋友好中意個墨汁意粉, 食到個咀黑哂, 味道都唔錯!Campari Punch $70 環境chill心情靚想飲杯野, 叫杯house wine, 另外店員推介左杯新出既cocktail, 菠蘿果汁加soda做底, 香甜得黎酒味唔重, 好岩夏天飲!
脆炸日本生蠔 $98
香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁 $328
自家既橙檸橄欖油汁味道清新, 配上烤過既雜菜同埋薯蓉一流。

小魷魚墨魚汁意粉 $178
小朋友好中意個墨汁意粉, 食到個咀黑哂, 味道都唔錯!

Campari Punch $70
  • 脆炸日本生蠔
  • 香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁
2024-04-23 47 views
入到馬灣沙灘游完水曬完太陽 ☀️☀️☀️ 順路去咗位於珀麗灣廣場1/F(沙灘旁邊)🏖🏖🏖 呢間Cafe Roma 醫吓個肚 🤤🤤🤤 菜式平實之中帶出好味道,今次點咗以下幾款 :前菜 :卡布里沙律 (水牛芝士、番茄及火箭菜)$138 🥗🥗🥗主菜:1.)紅酒燴澳洲牛頰肉 (配南瓜蓉)🥩🥩🥩$288*2.)雜菌燴意大利飯$148(加$68可以有鵝肝👍👍👍)🍛🍛🍛Drinks :新出雞尾酒 Campari Punch 🍹🍹🍹$70 (Campari bitter, pineapple juice, soda water)Pineapple Breeze Mocktail 🧉🧉🧉$50 (Fresh pineapple, lychee, pineapple juice)⭐️⭐️⭐️ 呢度分別設有室內 & outdoor座位,仲有沙地可以俾小朋友玩沙 🏝🏝🏝⭐️⭐️⭐️ 夜景可以見到青馬大橋 🌉🌉😍

主菜:
1.)紅酒燴澳洲牛頰肉 (配南瓜蓉)🥩🥩🥩$288*

Drinks :

⭐️⭐️⭐️ 夜景可以見到青馬大橋 🌉🌉😍

卡布里沙律
紅酒燴澳洲牛頰肉 (配南瓜蓉)
雜菌燴意大利飯  +  鵝肝
卡布里沙律
紅酒燴澳洲牛頰肉 (配南瓜蓉)
雜菌燴意大利飯  +  鵝肝
  • 雜菌燴意大利飯