2020-02-16 219 views
讚1. 裝修超搶眼,好多佈置睇2. 以港式西餐黎計,野食味道算幾好,牛尾入味,薯條雖然唔係即炸,但入口熱辣辣3. 份量相當足夠4. 咖啡唔錯彈1. 湯好難飲,淡到呢2. 今時今日,餐具最好就唔好放檯面任客人拿啦,驚驚

1. 裝修超搶眼,好多佈置睇
3. 份量相當足夠
4. 咖啡唔錯

1. 湯好難飲,淡到呢
2. 今時今日,餐具最好就唔好放檯面任客人拿啦,驚驚
2020-02-05 218 views
亂世一聚約食飯一定要去黃店👍🏼荃灣森美餐廳 可以事先book位我哋有兩部輪椅 又可以得到好好既位置個長頭髮女侍應好好人啲野食好食😋又大份。價錢五個人 平均一個人二百幾蚊。都算合理👍🏼
亂世一聚
約食飯一定要去黃店👍🏼荃灣森美餐廳
可以事先book位
我哋有兩部輪椅 又可以得到好好既位置
個長頭髮女侍應好好人
啲野食好食😋又大份。
價錢五個人 平均一個人二百幾蚊。都算合理👍🏼
2020-01-30
$200 (Dinner)
2020-02-03 353 views
【黃店推介 - 荃灣平民西餐 - 森美餐廳🍽】🐷🐷🐷💭哈佬!今日又同大家介紹荃灣嘅餐廳啦!今次呢間係位於西樓角嗰邊嘅一間平價西餐!店內有不少文宣。而且老闆應該係愛FIGURE之人,鋪頭入滿擺面好多唔同FIGURE,令到成間鋪嘅格調提升不少🤩。而且仲要好多FIGURE都係戴左口罩!🐷🐷🐷💬1️⃣香煎牛肉眼扒+薯條+西柚汁+羅宋湯 $65嘩65蚊就有一塊大大塊肉眼扒食!雖然佢薄薄地,但都好有牛味,火侯煎得岩岩好,係好食同好抵食的!午市套餐仲包左一杯野飲同一碗湯。連生果汁🍹都有得飲!叫杯西柚汁就可以中和番食肉嘅肥膩感啦哈哈🐷🐷🐷💬2️⃣黑松露雞肉意大利飯+咖啡+羅宋湯 $70又係另一抵食之選👍🏼望落好似細細份但原來都好夠飽。黑松露味唔算好出,但成個飯都整得好Creamy,雞肉都算嫩口,係唔錯嘅~🐷🐷🐷💭今日係豬仔年最後一日,希望大家都可以好似鋪頭啲FIGURE咁,有良好防疫意識!唔係有病徵先識戴口罩架!!大家要留住條命過老鼠年啊!!🔥🔥
【黃店推介 - 荃灣平民西餐 - 森美餐廳🍽】

🐷🐷🐷💬1️⃣香煎牛肉眼扒+薯條+西柚汁+羅宋湯 $65

🐷🐷🐷💬2️⃣黑松露雞肉意大利飯+咖啡+羅宋湯 $70

2020-01-29 323 views
餐廳的肉類質素無飯麵咁出色,環境方面都好好,聖誕氣氛一流!燒菠蘿燒得剛剛好,內裡依然非常juicy爆汁😀牛油果蟹肉沙律$128沙律醬同沙律菜已經一早混合,個人認為混既份量剛好,牛油果份量比較少只有1/4個美國肉眼牛扒$268五成熟 覺得太熟同太硬,伴碟既薯蓉好味龍蝦意大利飯非常出色,每粒飯都被醬汁包住,有露荀同蕃茄配搭,令人想encore !煙肉芝士焗日本生蠔$100蠔本身頗大隻,普通貨式燒紐西蘭羊鞍$1788安士 覺得份量細,同埋肉質好淋,本人比較想食烤得乾身點的質感。虎蝦帶子墨汁意粉$188大蝦同帶子都煎得出色,意粉夠色夠味!
餐廳的肉類質素無飯麵咁出色,環境方面都好好,聖誕氣氛一流!
燒菠蘿
燒得剛剛好,內裡依然非常juicy爆汁😀

牛油果蟹肉沙律$128
蟹肉牛油果沙律

美國肉眼牛扒$268
五成熟 覺得太熟同太硬,伴碟既薯蓉好味

龍蝦意大利飯
龍蝦龍大利飯

煙肉芝士焗日本生蠔$100
蠔本身頗大隻,普通貨式

燒紐西蘭羊鞍$178

虎蝦帶子墨汁意粉$188
大蝦同帶子都煎得出色,意粉夠色夠味!
蟹肉牛油果沙律
龍蝦龍大利飯
  • 牛油果蟹肉沙律
  • 龍蝦意大利飯
2020-01-26 326 views
兩個家中沒飯吃的人 下班聚在一起 經同事推薦後到荃灣黃店吃晚餐 幸好7點時仍不用排隊每人附送餐包及餐湯 不過不失點了一小食《海苔蜜糖雞翼》$58 一客4件 海苔味十足 蜜糖不會太甜 又入味 正 自己也可吃4隻《海膽帶子忌廉汁意大利粉》$148 碟子挺大的 顯得意粉少 其實吃完也挺飽的 不可以小看它 而且這很好吃 4顆肥大的帶子 又新鮮又有彈性 加上有香菇香草蟹籽的陪襯及調味 更加分 令人可吃完整一碟《薄荷朱古力蛋糕》$25 與熱食相比 這甜點比較遜色 味道一般 表面有朱古力碎 增加口感人均$150左右 熱食味道很棒 甜點要再加把勁 最後是帶著滿足離開 會再來光顧

每人附送餐包及餐湯 不過不失
餐包餐湯

海苔蜜糖雞翼

薄荷朱古力蛋糕

2019-12-04
$150 (Dinner)
海苔蜜糖雞翼
2020-01-13 238 views
一打開個門,可以見到好幾種主題嘅公仔,店員都好隨便你影xd小弟點左菜後再出返黎慢慢欣賞下小弟對呢種另類表現非常有興趣除左佢個門面,內在環境好舒服下架,細心留意下d烏絲,有唔同形狀。除左佢個門面,內在環境好舒服下架,細心留意下d烏絲,有唔同形狀。南瓜湯就有d南瓜絲同唔會太濃嘅南瓜味。個包仔就幾有小麥味,有d估佢唔到。但就想佢個包大件少少😂朱古力咖啡要+$10佢用嘅咖啡豆苦少少嘅,雖然凍飲,但好滑。香煎牛肉眼扒$65好嫩口汁多,加上佢把靚刀,一切就斷xd牛味都好足。靚靚又闊大舒服嘅環境,同有質素嘅食物,係好值得黎食xd

南瓜湯就有d南瓜絲同唔會太濃嘅南瓜味。
個包仔就幾有小麥味,有d估佢唔到。但就想佢個包大件少少😂
南瓜湯
要+$10
佢用嘅咖啡豆苦少少嘅,雖然凍飲,但好滑。
香煎牛肉眼扒$65
好嫩口汁多,加上佢把靚刀,一切就斷xd牛味都好足。
香煎牛肉眼扒
香煎牛肉眼扒
靚靚又闊大舒服嘅環境,同有質素嘅食物,係好值得黎食xd
2020-01-10
$75 (Lunch)
南瓜湯
  • 香煎牛肉眼扒配薯菜
2020-01-05 349 views
荃灣地鐵站連住幾個小商場都幾多黃店,呢間森美餐廳就類似食港式西餐,店內裝修幾有玩味,連張枱都痴住cable 廣告🤣,份量大又唔貴~—————————————————🔹 迷迭香羊脾扒配意粉 ($65) 🔹 美國肉眼牛扒配薯菜 ($65)..有時會想食豉油西餐,咭吓薯條攞刀叉扮elegant,依到嘅肉眼扒好大塊,咬落冧身唔靭,食落有些少肉汁、唔覺有鬆肉粉味~羊脾扒帶微微香料味、食落有羊味但唔羶,雖然薄切但大大塊 ~ 小pin會形容佢做高級茶記🤣 .薯條超級脆,推薦叫薯菜!最特別係前菜嘅燕麥包,嚟到仲係熱,外脆內軟有咬口,一定要食👍🏻 粟米忌廉湯都幾好..🤙🏻:其實食物嘅選擇都有啲似龍門冰室,住附近嘅朋友可以考慮去懲罰吓 💛 .
—————————————————
🔹 迷迭香羊脾扒配意粉 ($65)
🔹 美國肉眼牛扒配薯菜 ($65)
2019-12-31 3932 views
原本就唔係試佢不過搵唔到第2間,叫店入面都多人就試吓,荃灣好多小舖做西餐都用心餐牌食物選擇唔多,但都算每樣有啲畀你選擇下如果會叫飲品同想試甜品一定要叫餐加$30係抵嘅,都好多款俾你選擇唔會得3,4種迫你要反而飲品選擇多過食物好小見點完餐就俾左個餐湯加餐包,餐湯係忌廉蘑菇湯味道唔錯夠菇味又夠cream餐包唔求奇外脆內軟凍焦糖咖啡- 雖然面頭係水cream但都滑,焦糖味唔太突出,咖啡比例偏小所以甜甜地普普通通安格斯芝士牛肉漢堡-個包大過塊面,配料超多蔬菜新鮮,牛肉都算大塊但牛味唔濃,醬汁用千島醬冇特別,芝士可能太多配料食唔出,總體都ok嘅重量級炸魚薯條-炸魚皮做得好脆好脆一滴油都搵唔到,魚肉超滑溜唔腥跟超多他他醬一定要讚 , 美中不足間鋪頭嘅薯條炸得唔夠好唔夠脆而且冇落鹽冇味是日甜品-蛋糕好粗身好鞋,好彩跟餐試總結:食物都中規中矩價錢都一樣中間價, 提議漢堡包幫客人一開二,就算自己一個食都食唔到好易跌曬啲料分開晒就無意思

餐牌食物選擇唔多,但都算每樣有啲畀你選擇下

反而飲品選擇多過食物好小見

餐湯餐包

餐包唔求奇外脆內軟
凍焦糖咖啡

安格斯牛肉芝士漢堡

重量級炸魚薯條

是日甜品

是日甜品-蛋糕好粗身好鞋,好彩跟餐試

2019-08-23
$160 (Dinner)
餐湯餐包
凍焦糖咖啡
安格斯牛肉芝士漢堡
重量級炸魚薯條
  • 炸魚薯條
2019-12-24 515 views
經過不同媒介既廣泛報導終於有機會黎試一下!查過同名既荃灣既都有好幾間食食下聽到店員同新黎既客人講上樓上二樓一樣原來係分店黎!而我入呢間係因為佢地既擺設相當之多同靚全部都有亮點!同類型既熊仔模型 粗略估計超過一百隻 如果我作為一個屋企細既收藏家放哂去舖頭都幾開心坐低一陣 就到食飯時間睇完menu 落單已經坐無虛席兩個人叫左兩個main 兩杯野飲 兩個小食首先黎既係包同湯湯飲唔出係咩湯 偏稀 味道係少少鹹少少甜侍應上菜都冇講所以估計係甘筍/南瓜 雖然最後都唔清楚係乜但都算好飲既!小食叫左露筍炒雜菌貌相唔算吸引 菌都唔算雜不過食到係牛油炒 所以都算香 菇都唔會太濕或太硬 食落口感都係良好既呢個係白酒煮蜆 有少少辣 不過唔係我想像既味道 我預期會清一啲唔係唔好食既 不過煮青口應該會更加夾另外 茄乾酸 加埋香茅 同香草呢碗真係令我有食緊泰食既感覺( ´▽`)感覺唔係西餐嗰種白酒煮蜆我期待係洋蔥粒多啲嗰種不過同行者覺得係ok好食既其實我都唔係話佢唔好食 只係我唔預期佢咁酸辣盲曹魚跟檸檬牛油可能客人愈來愈多所以兼顧唔到太多野魚偏乾 都唔夠牛油香 而因為冇汁所以更顯出佢乾 令到有少少難入口不過值得一讚
經過不同媒介既廣泛報導
終於有機會黎試一下!
查過同名既荃灣既都有好幾間

呢個係白酒煮蜆 有少少辣
不過唔係我想像既味道 我預期會清一啲
唔係唔好食既 不過煮青口應該會更加夾
另外 茄乾酸 加埋香茅 同香草
呢碗真係令我有食緊泰食既感覺( ´▽`)
感覺唔係西餐嗰種白酒煮蜆

雖然主菜都麻麻地 但佢既伴碟都好好食
兩份主菜伴碟都一樣
首先個薯蓉! 唔係就咁整熟個薯仔再壓爛
有再落牛油鹽嗰啲去調個味
所以食落都係好食 而且另一個點係夠熱!
其次係燒菠蘿!
真係好少見伴碟係咁大塊!
就係上圖雞扒嗰幅 粟米露荀蕃茄仔同薯蓉下面嗰舊
唔係薯仔黎 燒完既菠蘿好多汁 好正!

其實廚師個功力應該唔差

隻咖啡味都即時出好多
果然咖啡有時落糖唔係為左甜係為左更有咖啡味係真既
因為本身都真係比較普通 屬中下等級既咖啡
但加左糖係即時香左 同可能滑左
唔知係咩原理( ´▽`)

另一杯係earl grey latte
啲奶泡唔夠厚身 個拉花比較散
上枱已經都倒瀉左少少
奶打得唔夠滑 飲落個口感有啲 粗糙
不過杯野飲個味就ok 既
Earl grey 個味都幾出 幾好飲
失誤都應該真係因爲忙。。

總結係 下次會再黎
所有份量都合理
本身想嗌埋甜品 但已經好飽
如果叫少一個小食 就應該食到
2019-12-08 1003 views
呢間係黃店cafe,一睇就知,入面公仔戴晒口罩咁,除左黃之外,食物水準都好得,價錢合理,值得再幫襯!!!我係星期六下午茶時間去,出面都排晒隊,好彩人流散得快,好快就入到去。我覺得好抵食,仲要免收加一我就食左午餐,包主食+餐包+餐湯+野飲餐包:呢個好有驚喜,有別於平時食開個啲甜餐包。包出面好脆,入面比較濕同軟熟,暖暖地,唔係空氣包。我覺得好好食,雖然係餐包,但一啲都唔求其。餐湯:我揀左白湯,係磨菇忌廉湯黎,將磨菇打溶左去煮,啖啖磨菇香味,仲食到有啲薯蓉係入面,好飲,湯個味似KFC薯蓉。野飲:朋友飲咖啡,我唔識飲,所以唔評啦。我叫左西柚汁,飲得出係真西柚汁,杰杰地咁,仲有少少西柚肉係入面,不過我覺得有啲苦苦地咁。主食 叉燒切雞飯:我見入面個餐牌話由瑞記提供之類,應該係出面買番黎再賣。都唔錯,雞滑,叉燒好有心機,唔乾,仲有陣煙燻味,幾特別。主食 香煎豬梅扒配意粉:塊豬扒好似食大塊梅頭肉咁,有小小筋,肉又多汁,好食!$65黎講真係好ok,略嫌份量有啲少,食晒都係岩岩好7成飽,男仔食未必夠飽啦。整體黎講好滿意會再幫襯,兩個餐各$65,埋單都只係$130,呢個價食cafe仲要好食,好難得,會再試埋

我就食左午餐,包主食+餐包+餐湯+野飲

餐包:

餐湯:

野飲:

主食 叉燒切雞飯:

主食 香煎豬梅扒配意粉:

整體黎講好滿意會再幫襯,兩個餐各$65,埋單都只係$130,呢個價食cafe仲要好食,好難得,會再試埋其他菜式。
叫左3樣野,有2樣都好有驚喜首推松露鵝肝飯!!!超級好食落左好多菇既risotto,每一啖飯都夾雜住菇,落足料!鵝肝煎得好香口,有d外脆內軟既口感第二樣驚喜係流心蛋蟹餅,無諗過原來係加左蟹餅既班尼迪蛋!!!好有心思,平時食開都係三文魚班尼迪蛋,無諗過原來落蟹餅係咁夾!蟹餅又係落足料,啖啖蟹肉最後,肉眼扒唔係唔好味,只係$268既價錢令到期望太高,最後同現實有落差,就有點失望。加上本人唔太鐘意肥膏,變左塊扒其實唔太多肉食...不過!!d薯蓉蒜蓉配菜勁好食!!最後,埋單時店員送左個香港加油
叫左3樣野,有2樣都好有驚喜

松露鵝肝飯

流心蛋蟹餅

16安士肉眼扒

最後,埋單時店員送左個香港加油

松露鵝肝飯
流心蛋蟹餅
2019-11-26 859 views
唔講唔知原來荃豐一帶有成三間森美餐廳一直食開樓上嗰間同事介紹就嚟咗呢間感覺截然不同嘅sammi cafe😙真係一睇店內環境,就知Sammi Cafe黃到發金了,而且擺設都好有心思💛食物質素都唔劣架1️⃣ 香煎牛肉眼扒配薯菜都幾大塊,女仔嚟講份量夠有突了☺️薯條好香脆😙2️⃣ 接骨木花紅茶呢個無影相,但都幾特別幾好飲呢間Sammi有別另外兩間就係呢間多好多特色飲品,而非一般檸茶檸水咁😌例如有好多唔同種類嘅花茶😛最癲係呢到有個錢箱仔義賣,單憑呢點,就要狠狠懲罰Sammi了😙💛
唔講唔知原來荃豐一帶有成三間森美餐廳
一直食開樓上嗰間
同事介紹就嚟咗呢間感覺截然不同嘅sammi cafe😙

食物質素都唔劣架

1️⃣ 香煎牛肉眼扒配薯菜
都幾大塊,女仔嚟講份量夠有突了☺️
薯條好香脆😙
香煎牛肉眼扒配薯菜

2️⃣ 接骨木花紅茶
呢個無影相,但都幾特別幾好飲
例如有好多唔同種類嘅花茶😛

香煎牛肉眼扒配薯菜
2019-11-18 735 views
是日無返工, 放左自己一個假鬆一鬆出左去荃灣搵男朋友快閃食一個晏晝飯今次我就揀左呢間Sammi Cafe~~佢個menu好多選擇原先好想食佢下午茶既cheese and ham pie但仲要等成半個鐘, 我又快餓死所以食佢午餐好了每個台面都提供一大支檸檬水自斟自足, 唔洗下下麻煩到侍應每個午餐都包餐湯,餐包同餐飲我地都叫左白湯但一上台時好有驚喜!平時食西餐既白湯不外乎蘑菇忌廉, 周打蜆, 南瓜忌廉但佢竟然係紫薯忌廉!第一次飲呢個味道, 但可以減咸番dd就更好呢2粒包仔都唔可以睇少多數既set lunch都係比嘉頓餐包但佢呢2個包仔外脆內軟,好食~唯一就係....太細粒, 唔夠喉我地都點左咖啡, 一凍一熱但略嫌香同濃都欠缺主菜黎喇!(上) 男朋友叫既係香煎牛肉眼扒配薯菜 ($65)賣相同味道一樣, 都係不太吸引(下) 我既係煎三文魚配薯菜($65)佢個牛油忌廉汁係無咩味三文魚又煎得過左火, 魚油都流失埋雖然對個主菜係有d失望但佢個氣氛, 環境同舒適度足以彌補食物上既不足
是日無返工, 放左自己一個假鬆一鬆
出左去荃灣搵男朋友快閃食一個晏晝飯
今次我就揀左呢間Sammi Cafe~~

佢個menu好多選擇
原先好想食佢下午茶既cheese and ham pie
但仲要等成半個鐘, 我又快餓死
所以食佢午餐好了

每個台面都提供一大支檸檬水
自斟自足, 唔洗下下麻煩到侍應

每個午餐都包餐湯,餐包同餐飲
我地都叫左白湯
但一上台時好有驚喜!
平時食西餐既白湯不外乎蘑菇忌廉, 周打蜆, 南瓜忌廉
但佢竟然係紫薯忌廉!
第一次飲呢個味道, 但可以減咸番dd就更好

呢2粒包仔都唔可以睇少
多數既set lunch都係比嘉頓餐包
但佢呢2個包仔外脆內軟,好食~
唯一就係....太細粒, 唔夠喉

我地都點左咖啡, 一凍一熱
但略嫌香同濃都欠缺

主菜黎喇!
(上) 男朋友叫既係香煎牛肉眼扒配薯菜 ($65)
賣相同味道一樣, 都係不太吸引

(下) 我既係煎三文魚配薯菜($65)
佢個牛油忌廉汁係無咩味
三文魚又煎得過左火, 魚油都流失埋

雖然對個主菜係有d失望
但佢個氣氛, 環境同舒適度
足以彌補食物上既不足
2019-11-14
$80 (Lunch)
  • 紫薯忌廉湯
  • 小餐包
今日同朋有係荃灣行完街就諗住搵野食,聽人講過森美餐廳不錯就一於去試下喇!個日星期日好好彩,不用book位都有位。我地兩個人就叫左3樣野食。芝士薯條、卡邦尼意粉同豬手。#芝士薯條因為太好味忘記影相喇🤤佢啲薯條啖啖肉,又熱辣辣啲芝士溶入薯條中,正👍🏻每到一碟菜職員都會很細心替你執搭好枱面及擺位。如果想同朋友傾計呢間餐廳都係唔錯選擇

餐湯及餐包
Dinner
餐湯及餐包
  • 芝士薯條
2019-11-07 351 views
$15x嘅森美沙律好有驚喜,好多種材料,配搭特製芝士醬,兜醬仲係暖嘅擺盤、用料、味道都feel到好用而且大大份另外試左醬汁豬肉Burger🍔麵包有烘過薯條亦唔錯,豬肉就一般般啦⋯⋯
$15x嘅森美沙律好有驚喜,好多種材料
,配搭特製芝士醬,兜醬仲係暖嘅
擺盤、用料、味道都feel到好用
而且大大份
另外試左醬汁豬肉Burger🍔麵包有烘過
薯條亦唔錯,豬肉就一般般啦⋯⋯
2019-10-31
$150 (Dinner)
  • Sammy  salad