2020-10-26 418 views
鋪頭都幾得意,大家都坐係個杯到,野食都唔錯。今次唔太肚餓去食,冇試到個窩夫,見人地仲可以加錢寫名放蠟燭,都幾好,下次一定要食!!🤤🤤1. 黃金之翼 $52係金黃咸蛋炸嘅雞翼,香脆可口,賣相味道都唔錯🤤2. 迷你芝士薯條 +$25睇落好多芝士,但係味道不夠香3. 蜜桃荔枝水果茶 $48蜜桃味🍑好香,溝埋荔枝,神奇地好飲,可以荔枝味唔太出,下次要再叫!4. 熱薄荷朱古力 $36個拉花好靚,但係冇咩薄荷味,唔夠甜價錢💸 6/10
鋪頭都幾得意,大家都坐係個杯到,野食都唔錯。

1. 黃金之翼 $52
係金黃咸蛋炸嘅雞翼,香脆可口,賣相味道都唔錯🤤

2. 迷你芝士薯條 +$25

睇落好多芝士,但係味道不夠香

3. 蜜桃荔枝水果茶 $48

4. 熱薄荷朱古力 $36
個拉花好靚,但係冇咩薄荷味,唔夠甜

價錢💸 6/10
對我呢個第一次食嘅人嚟講,最吸引嘅係無論裝修、menu定食物都好colourful💛❤️🧡💚💙加上特飲睇落好鬼馬同精緻,令人好好心情樣樣都想試😂Dinner set包餐湯、主食同餐飲,同店員落單出示學生證就會有八折😍‼️餐湯正常水平,主食選擇算多,唔同意粉/ risotto都有,我地最後揀左:1️⃣吞拿魚番茄意粉(?) (5分滿分,推薦程度:🌕🌕🌕🌕)請原諒我唔記得左個名🤣🤣佢唔會話好驚艷,但勝在醬汁好掛意粉,食落好濃郁🥰2️⃣明太子意粉(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕)3️⃣桂花蜜汁雞翼(5分滿分,推薦程度:🌕🌕🌕🌕)加$25嘅小食,醬汁甜甜地而充滿桂花味,唔錯😎如果雞翼本身都有桂花味就完美了😭4️⃣綠茶牛奶 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌖)呢杯係綠茶控friend叫嘅,佢覺得綠茶味唔算濃,唔太推薦😂5️⃣瑞士朱古力(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌘) 可能有對比就有傷害,呢杯不但賣相拉花好得意,飲落朱古力味都非常濃,值得一試🤭總括嚟講,主食質素中等水平,無咩驚艷但唔會有特別伏,勝在價錢相宜同賣相吸引,性價比算高,我會encore💛

2️⃣明太子意粉(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕)

3️⃣桂花蜜汁雞翼(5分滿分,推薦程度:🌕🌕🌕🌕)

4️⃣綠茶牛奶 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌖)

5️⃣瑞士朱古力(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌘)

2020-10-17
$85 (Dinner)
Dinner唔太肚餓, 又想揾間有甜品食下間餐廳, 之前食過呢間既意粉好食, 就決定晚餐同屋企人食呢間;因為到達既時間只係六點半唔使等位, 但食完七點幾之後門口就出現需要排隊情況店舖size都幾大Meau既選擇以西餐為主, 因為唔太餓, 所以就打算叫個兩個主食, 一個係set dinner, 但餐廳提醒店內有最低消費, 所以就再叫左本野飲先來是個餐湯, 很濃郁既湯但有啲偏鹹黑洞麵包雞@88呢個價錢既麵包雞係超抵食!! 據說呢個菜式係韓國出名~ 先來說賣相幾吸引, 圓黑麵包挖空放醬汁, 到吃光醬料直接食掉麵包的食法很方便~炸雞不是那種很香脆的雞, 但不太油, 一隻雞食落口既size是剛剛好~ 不得不說, 芝士鹹蛋黃的醬料是世界級好食!!!!! (//∇//) 超濃郁既芝士醬但鹹蛋黃粒絕對落得唔少, 有時去餐廳點鹹蛋味的食物但鹹蛋粒好多時是消失了( ̄▽ ̄) , 無論麵包定係炸雞一但點呢隻醬都會食唔停口! 雖然麵包只是配料但味道絕不馬虎! 唔會似酉餐时啲好硬好乾既包, 黑黑的麵包鬆軟而且甜甜的, 點醬一樣好食! (晚餐set D23) 香辣蒜香凡立具意粉@82雖然唔係醬汁類既意粉, 呢個意粉

店舖size都幾大

但餐廳提醒店內有最低消費, 所以就再叫左本野飲

先來是個餐湯, 很濃郁既湯但有啲偏鹹
餐湯

黑洞麵包雞@88

(晚餐set D23) 香辣蒜香凡立具意粉@82
雖然唔係醬汁類既意粉, 呢個意粉製法係繪意粉, 一條條既意粉表面都有油既補給, 所以食落去一啲都唔乾; 意粉唔算辣, 意粉入面有好多青椒等蔬果感覺食健康嘻嘻
香辣蒜香凡立貝意粉

綿花朱古力
係特濃朱古力加小粒綿花糖~正(*´∇`*)
綿花朱古力

整體對餐廳食物同環境既感覺都好好喔(*^o^*)

香辣蒜香凡立貝意粉
2020-10-10 605 views
💛《黃店系列》💛呢間cafe長期都有好多人排隊 食飯時段去都要等成個鐘先食到🥺但佢地既意粉真係好好味 所以其實我都已經去過幾次 仲做埋會員添😆-▪️軟殼蟹黑松露忌廉意粉 ($98)成隻軟殼蟹放係面真係未食都已經好吸引🤩黑松露忌廉意粉夠晒味 再加埋軟殼蟹一啖食落去 真係幸福滿滿🥰▪️卡邦尼意粉 ($72)意粉黎講其實我覺得卡邦尼真係好易中伏 不過❗️好在佢地做得好出色 醬汁好夠味 掛上每條意粉 再加上唔同既配料 雖然唔係正宗既煮法 但好啱我地既口味😋▪️爆趣蜜糖芝士炸雞配薯條沙律 ($102)睇番個menu先知原來佢係蜜糖芝士味既炸雞😂食既時候真係唔太覺 只不過啲雞真係好滑 炸雞既外皮都好脆❗️薯條都好好味👍🏻▪️玫瑰花草莓窩夫 ($82)呢到既𝚠𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎真係每個都好靚😍打卡啱晒📸窩夫重蛋香味 原味主義者既我表示好滿意🤣而且外脆內軟 比起高級餐廳更好食😌不過啲士多啤梨醬就太甜 仲有啲假😖 建議大家可以叫𝚘𝚛𝚎𝚘個個 我食過 好味架😙-整體而言: 呢間cafe既性價比高😍所有食物都唔貴 餐廳設計好少女粉紅 又黃 我一定會再去食架😆不過最近一次去食既時候就有某個員工態度唔太有善😣希望可以改善下🙊
💛《黃店系列》💛
▪️軟殼蟹黑松露忌廉意粉 ($98)

▪️卡邦尼意粉 ($72)

▪️爆趣蜜糖芝士炸雞配薯條沙律 ($102)

▪️玫瑰花草莓窩夫 ($82)
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
軟殼蟹黑松露忌廉意粉
卡邦尼意粉
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
2020-10-06 343 views
💛#支持良心餐廳💰黑魔王曲奇窩夫 $54 (半份)食飽飯就直落去食咗個甜品不過我覺得普通啦未去到話好好食窩夫外層幾脆入面蛋香味濃 我覺得似係食緊雞蛋仔嘅味道但係窩夫嘅質地但係佢半份個份量好似孤寒咗啲
💛#支持良心餐廳

💰黑魔王曲奇窩夫 $54 (半份)

食飽飯就直落去食咗個甜品
不過我覺得普通啦未去到話好好食
窩夫外層幾脆
入面蛋香味濃 我覺得似係食緊雞蛋仔嘅味道但係窩夫嘅質地

但係佢半份個份量好似孤寒咗啲

2020-09-23 563 views
整體黎講幾好 坐得舒服 食物種類都多 CP值高👍🏻.BBQ黑豚肉太陽漢堡 $72「豬扒配埋個BBQ醬就唔會好乾 就算好乾 佢個流心太陽蛋蛋 都滋潤返🤤 生菜都Fresh 啖啖都好豐富 粗薯條都正 係焗到有薯仔味 脆卜卜個種」.櫻花士多啤梨窩夫 $8x (forget) 「朋友話呢間既紫薯窩夫好正 個窩夫底正正常常 但見呢個係新款 就俾一次機會佢啦 但一次就好啦...雪糕係啲好假好甜既樱花味 食唔出日本Sakura既感覺☹️ 下次試下其他先 但重點個樣都幾靚 同份量夠 三個女仔share都好夠呀」
整體黎講幾好 坐得舒服 食物種類都多 CP值高👍🏻
BBQ黑豚肉太陽漢堡 $72
BBQ黑豚肉太陽漢堡

櫻花士多啤梨窩夫 $8x (forget)

BBQ黑豚肉太陽漢堡
2020-09-16 909 views
琴日係朋友既生日,就簡左依間充滿少女心既餐廳一齊食LUNCH😋 因為我早左去到,店員見出面落住大雨就叫我入鋪頭坐低等,好細心!🥰👍🏼-💎 芝士肉醬美國瘋薯條 $48應該係即叫即炸既,因為出黎係熱辣辣🤣 肉醬既份量都好足夠,如果芝士可以再多啲就好啦😋-💎 紫薯雪糕窩夫 $86因為朋友生日,所以book位個陣小編就request左要加生日牌同寫字 (+$20)。賣相超靚,味道都唔錯,紫薯味好重,如果窩夫再脆啲就更加好😍 窩夫+雪糕+CREAM = 冇得輸😋 -💎 檸檬錫蘭紅茶 跟餐(凍飲+$2)-💎 岩鹽燒黑毛豬西西里意粉 $68份量都算多,黑毛豬又幾煙韌🤪 但味道普普通通,有啲似肉醬意粉既味道,再加黑毛豬🤣
💎 芝士肉醬美國瘋薯條 $48
芝士肉醬美國瘋薯條

💎 紫薯雪糕窩夫 $86
紫薯雪糕窩夫

💎 檸檬錫蘭紅茶 跟餐(凍飲+$2)
檸檬錫蘭紅茶

Birthday
芝士肉醬美國瘋薯條
紫薯雪糕窩夫
2020-09-09 649 views
Cafe Swan (咖啡灣) 💛荃灣黃店💛-一向食開嘅Cafe Swan 🦢 當然要介紹吓啦😋 平日食嘅話有好抵食嘅dinner set - 康復香港餐💛 學生嘅話仲有八折添🤪-Dinner Set:🔍 煙三文魚黑松露意粉 $88 🔍 龍脷柳菠菜意粉 $72 最常食嘅煙三文魚黑松露意粉繼續保持水準😋 好creamy, 加上配搭啲蟹子,食落嘅口感好rich😋 第一次試龍脷柳菠菜意粉 ,睇張圖仲以為係煎龍脷柳,點知原來係炸嘅🤣 不過佢叫得菠菜意粉,個菜份量就真係... 得一條菠菜就有啲意外😂 不過整體來講係好食嘅😋 dinner set 包埋餐湯餐飲,dinner咁嘅價錢真係好抵😍-📍咖啡灣 (荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖
Cafe Swan (咖啡灣) 💛荃灣黃店💛
Dinner Set:
🔍 煙三文魚黑松露意粉 $88
🔍 龍脷柳菠菜意粉 $72

📍咖啡灣 (荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯II期地下G30-G33號舖
2020-09-09 496 views
本人失望到打左人生第一個食評😠😤😡限聚令令本人已經好耐冇出街食野😔,難得發生左d事就諗住同女朋友出外食飯開心下😛,上網見到間餐廳評語都幾好🤔,所以就嘗試下啦。🤤但係食完之後,好懷疑網上嘅評語究竟係真定假🥴,好後悔我信左👊🤯😤叫左吉列豬扒明太子忌廉飯,塊豬扒除咗得個硬字,口感似係惠康買嘅手指炸魚柳咁,有股冰鮮味,雖然冇咩期望但唔係咁樣掛另外叫左香蒜帶子意大利麵,除左帶子唔熱只係暖之外都ok嘅,但千萬不要有期望,味道好像薩莉亞$30意粉的質素一樣最後個牛油雞翼都正常嘅,如果接受到成口油同厚粉都算正常這餐完全不值這個價錢
本人失望到打左人生第一個食評😠😤😡
最後個牛油雞翼都正常嘅,如果接受到成口油同厚粉都算正常
這餐完全不值這個價錢
2020-09-02
$120 (Dinner)
2020-08-08 1205 views
經過荃灣見到好多天鵝做主題又似好夢幻想試好耐。今次終於有時間試試,午餐款式都多!店員比隻咖啡杯我,原來是個湯,忌廉粟米火腿,味道都濃,但粟米🌽粒就一般,唔脹卜卜,但飲落味道都可以!三文孫他他忌廉意粉🍝,好多蟹子,68蚊來說都大大份,忌廉好多好豐富,意大利🇮🇹好煙韌,好味😋岩鹽黑毛豬西西里意粉,有點似肉醬意粉味,但就轉了黑毛豬,酸酸甜甜開胃。黑毛豬好薄片。但食落又煙韌,👍🏻士多啤梨🍓煱夫半份,雪糕比教失望。不是有驚喜但煱夫新鮮熱辣又加分。如果唔太甜會更好~~三眼仔綠茶鮮奶,跟餐加38蚊。一場來到要試試,綠茶味濃。但比較甜,都幾特別,可以試試!亮眼點每張登都似咖啡杯☕️,所以叫咖啡灣😂
2020-07-25 838 views
呢間野喺荃灣西餐來講都係經常食嘅,佢個裝修比較少女風,食物質素都係中上嘅。見到佢個Menu多咗個抗疫餐,唔使$100就有意粉 + 飲品 +餐湯。性價比係幾高嘅。❤️今日叫咗兩個意粉,都係平時嘅水準,意粉軟硬適中,carbonara 同埋個芝士醬味道恰到好處唔會太膩。👍不過杯凍朱古力🍫完全冇朱古力味淡到好似水咁😑⋯⋯
不過杯凍朱古力🍫完全冇朱古力味淡到好似水咁😑⋯⋯
2020-07-14 602 views
可能因為疫情,餐廳推出左個set有湯有一份main dish一杯野飲,仲要80蚊有找,真係幾抵!而且選擇應唔算少,除左吸引既甜品正餐都搞到好難選擇🙈🙈餐湯係忌廉湯,係典型港式西餐既味道但又唔會太over,做starter幾好😆主菜係茄汁雞扒意粉,意粉夠味而且唔會太淋,唯獨少少唔好就係塊雞炸完無fing下d油就放上碟,所以附近既意粉都小小油😔但食得出係即整而且夠熱,正!揀左杯特飲紫薯紅豆鮮奶,甜度都適中,不錯😊仲嗌多左個炸野拼盤,最正係紫薯波同雞翼,食得落可以一戰!
揀左杯特飲紫薯紅豆鮮奶,甜度都適中,不錯😊
仲嗌多左個炸野拼盤,最正係紫薯波同雞翼,食得落可以一戰!
2020-07-03 612 views
呢間餐廳嘅位置方便,喺千色店隔離,當初係佢嘅飲品拉花吸引咗我,有三眼仔呀😍良心餐廳午市晚市都好多人><今次嚟到Menu已經唔同咗,最想介紹俾大家嘅係呢一個黑松露軟殼蟹意粉,意粉非常足料,價錢又平$100有找,軟殼蟹嘅蟹膏豐富,黑松露好香,大家可以試埋佢其他黑松露嘅意粉!佢嘅嘢飲亦都有好多好多選擇,緊有一杯啱你飲。入去之前可以睇吓餐廳有冇做緊優惠,有就唔好錯過啦嘛😋
呢間餐廳嘅位置方便,
喺千色店隔離,
當初係佢嘅飲品拉花吸引咗我,有三眼仔呀😍
良心餐廳午市晚市都好多人><

今次嚟到Menu已經唔同咗,
最想介紹俾大家嘅係呢一個黑松露軟殼蟹意粉,
大家可以試埋佢其他黑松露嘅意粉!

佢嘅嘢飲亦都有好多好多選擇,緊有一杯啱你飲。
入去之前可以睇吓餐廳有冇做緊優惠,有就唔好錯過啦嘛😋
2019-10-08
跟好友在荃灣相聚,要找個舒服嘅地點閑談一番,食物又想揀有點質素的,這時想起到這家Cafe。開業已有一段時間,仍然好多人排隊,質素應該有相當保證吧!我地2人點選左:*菠蘿荔枝烏龍茶賣相幾靚,友人說味道唔錯。*美式香濃咖啡店員說可以揀加奶或齋啡,我揀左加奶,少冰,咖啡味香濃,揀少冰就不會溝淡咖啡香味。*海蝦蟹子沙律這款值得一讚,有油醋汁和芝麻醬可選,我地揀左芝麻醬。有6大隻大蝦,蟹子大大粒,有咬口,醬汁份量適中,唔會覺得好肥膩,味道好清新。另外揀左All Day Breakfast, 傾得太投入,忘了拍照。大大份,製作認真,2人份量都夠食。最欣賞係黑松露炒蛋,好香,好美味 ! 值得encore的Cafe, 食物質素好,服務態度也ok !

我地2人點選左:

*菠蘿荔枝烏龍茶
賣相幾靚,友人說味道唔錯。

*美式香濃咖啡

*海蝦蟹子沙律

• 海蝦蟹子沙律
2020-06-30 430 views
甘岩係荃灣站交收,醒起依間之前經常要排隊既cafe難得星期六中午黎到都唔駛排,就梗係食啦由少女cafe 風變成依種混搭風因為仲行緊低醣我就叫左沙律軟殼蟹熱辣辣夠脆口,但沙律d 菜就唔太新鮮,無乜甜味但份量都ok, 價錢大約70~80, 野飲要補錢cappuccino 中等,但奶泡量係夠,但缺少咖啡香,同埋偏酸同苦老公叫左個lunch,食物都係一般~~反而凍榆茶有d 驚喜,以為西式都係唔夠茶味,但依個茶底反而夠味,不過係偏西茶風但都唔錯了~
甘岩係荃灣站交收,醒起依間之前經常要排隊既cafe

難得星期六中午黎到都唔駛排,就梗係食啦

由少女cafe 風變成依種混搭風

因為仲行緊低醣我就叫左沙律

軟殼蟹沙律

軟殼蟹熱辣辣夠脆口
,但沙律d 菜就唔太新鮮,無乜甜味

但份量都ok, 價錢大約70~80, 野飲要補錢

cappuccino