2020-04-07 317 views
今日晏晝嚟咖啡灣食午飯,只係得幾台客,要多多支持。本身叫咗兩個午餐,點知嗌完先話午餐餐牌錯咗,換咗個新餐牌俾我哋重嗌。我朋友照嗌午餐,但我改散嗌,咁就冇餐湯同餐飲。說時遲那時快,兩杯頭先落嘅午餐餐飲就黎到,店員好慷慨咁送杯餐飲俾我,開心😂餐飲係生薑伯爵茶,我覺得有少少甜,如果甜度可以自己控制就更好。我接受薑味,但朋友話薑味比較重。餐湯細細碗,但已經足夠,好多時好大碗嘅餐湯我飲完已經飽咗。忌廉湯質素正常,有少少火腿同粟米粒,增加口感。和牛漢堡質素幾好,漢堡扒唔會太乾,雖然未至於有肉汁流出來,但配埋茄醬食落幾好味。薯條暖暖地,但未至於十分香脆,可以再香脆啲。整體而言,都算抵食。如果散嗌點餐飲唔使正價就更加好。另外,非常鍾意餐廳嘅佈置,好有💛!

今日晏晝嚟咖啡灣食午飯,只係得幾台客,要多多支持。

整體而言,都算抵食。如果散嗌點餐飲唔使正價就更加好。

另外,非常鍾意餐廳嘅佈置,好有💛!

2020-04-07
$100 (Lunch)
2020-04-05 233 views
行完山,憶起一年前在荃灣食過的Swan Cafe,再來回味一番餐廳似乎沒受環境影響,店內很多人在用餐蘑菇蛤蜊義大利麵蘑菇配上蛤蜊起司,味濃而不膩雞扒番茄義大利麵這道菜相對於前一道等了大約30分鐘雞扒大大件,肉軟而Juicy,義大利麵則是蠻酸的,酸位和鹹度很高,食完狂喝水總體而言,食物中規中矩水準不錯就環境而言,餐廳桌距相當窄,起身很容易撞到隔壁桌,說話也會被鄰近桌聽光光,另外有一位主要站在結帳處的男店員態度非常差,這間店少了天鵝的優雅不會再去幫襯了
餐廳似乎沒受環境影響,店內很多人在用餐

蘑菇蛤蜊義大利麵
蘑菇配上蛤蜊起司,味濃而不膩

雞扒番茄義大利麵
這道菜相對於前一道等了大約30分鐘

總體而言,食物中規中矩水準不錯
2020-03-18 314 views
第一次去嘗試,原本睇食評好似都唔錯。入店之後店員有幫手消毒雙手,印象不錯。但係落order時,想問dinner set包嘢飲系咪menu第一版全部,男店員答over 某個價錢另計。但第一眼睇menu第一版全部都應該包括在內,咁我就口快快話即第一版都係啦。男店員加強語氣over 價錢另計。同時反埋白眼,態度惡劣。其實你戴住口罩我都知你咩表情啦。🥴 雖然係黃店,但店員態度同食物質素都不合符標準。叫burger dinner set 。食物一黎到,薯條已經軟曬。此店可一不可再🤦
2020-03-18
$145 (Dinner)
2020-03-15 453 views
個日行過見到間餐廳裝修幾得意就入左去試了😂一夜小小就見有少少人排隊 令我覺得應該都唔錯 因為佢都book得幾爆下😂個日叫左⋯鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵 $72呢個係男朋友話要嗌既 但估唔到全餐最好食既野竟然係呢個😂 因為其他都有啲令我失望軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵 $98軟殼蟹係全隻上 係意粉上面造型幾得意 但食落又覺得麻麻地 啲粉好似未係炸得好熟咁 而個黑松露唔算出 最主要我覺得啲意粉太小😂 其實兩個意粉份量都唔多 所以食完一個都唔係好飽。黑魔王窩夫 (全份) $82個oreo碎都幾多 但好似唔係好新鮮 因為食落啲餅乾係有小小淋左 應該係開左擺係室溫耐左既感覺🤨綠茶牛奶 (熱)$36係因為我見係三眼仔拉花所以先叫黎飲, 飲落其實都係普普通通既green tea latte 唔算好出色但可接受😂 但因為有三眼仔所以加左分🥰
個日行過見到間餐廳裝修幾得意就入左去試了😂

鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵
鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵 $72

軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵 $98

黑魔王窩夫 (全份)
黑魔王窩夫 (全份) $82

綠茶牛奶 (熱)
綠茶牛奶 (熱)
綠茶牛奶 (熱)$36
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
鐵板雞扒番茄醬汁燴意大利麵
整間食店以粉色及天鵝作主題,裝修格局精美,非常吸引食客進店用餐。雖然座位不算多,但尚算坐得舒服,而且衛生情況良好。菜單無論在主菜、飲品、甜品的款式選擇都很多,菜單旁邊亦有實物圖作為參考,方便選擇。點菜到上碟等候時間約5-10分鐘,可以接受。最後叫了漢堡餐,食物賣相討好份量適中。整個漢堡非常厚身,味道不錯,肉汁juicy,而且薯條夠脆而有口感。餐廳樓面人手不算多,有時需要耐心等待。價錢屬於一般咖啡廳價位,最後亦有送抽獎劵及現金劵作下次使用。

餐廳樓面人手不算多,有時需要耐心等待。

2020-03-09 242 views
原本一間粉粉嫩嫩既少女心咖啡廳,無懼白色恐怖,表示立場,貼滿文宣提供嘅食物, 睇得出有用心製作, 而且份量十足,適合一大班人聚餐,店內環境舒適,店員有禮嘢飲嘅拉花係好靚,味道OK,不過可惜唔夠熱,飲落口只係暖,熱飲唔夠熱就真係好扣分牛油蜆,蜆肉新鮮, 好飽滿,唔會剩係得空殼,非常抵食, 但可惜食唔到有牛油味玫桂山雞翼,由於朋友唔食辣,店員好好服務,幫我地轉左做玫瑰同桂花雞翼,雞翼合格,甜甜地幾juicy手作特級黃牛漢堡, 欣賞麵包有烘過,亦有焗溶芝士,burger 出色,推介!櫻花蝦明太子煙肉意大利麵,非常之大碟,好抵食,不過煙肉同櫻花蝦食落覺得唔係太夾,意大利麵軟硬度適中,都算唔錯繼續支持小店🖐😷☝️

朱古力

手作特級黃牛漢堡
櫻花蝦明太子煙肉意大利麵
  • 手作特級和牛漢堡
2020-02-24 306 views
第一次去食, 一來賣相唔錯, 二來食物味道真心唔差, 雖然份量唔算太多。甜品相對較為失色, 可再改進。 整體值得推介。門面及內在裝修都十分有特色, 都算幾舒服,飲品方面也不俗, 開心推介

1K
2020-02-23 360 views
Cafe Swan #荃灣 💛💛💛❗️少女好味抵食🦔❗️呢間黃店真係靚到無倫🤩餐廳外面有隻好大嘅天鵝🦢內裏用咗粉紅色嘅色調💞完全迷倒少女嘅心,依家仲有好多連儂牆同埋pepe人鏈作裝飾!黑洞奶黃芝士麵包脆雞🐔$128用上竹炭漢堡,雖然竹炭冇咩味,但勝在吸睛,而且佢個漢堡包都幾鬆軟,索埋啲芝士醬之後,食晒成個包完全冇難度🤤!採用鹹蛋黃奶芝士,比起一般嘅芝士更有鹹香味,而且佢個芝士稀稀地,感覺冇咁膩,最後係食到一滴芝士醬都冇淨🧀。較為獨特嘅地方係個炸雞用上麵包糠去炸,平時通常用嚟炸魚柳,不過食落去都幾唔錯,比起平時嘅炸雞皮薄啲,帶種鬆化少少嘅感覺,壞處係呢種炸皮容易吸油,人口會泌咗啲油出嚟🙈。味道: 4.1/5性價比: 3.8/5加配半份綠茶紅豆窩夫🧇$40窩夫都唔錯,外脆內軟,紅豆蓉甜甜地配上綠茶味雪糕,有呢個加配優惠嘅話都可以嗌半份食吓😛。味道: 3.8/5性價比: 3.8/5蘇格蘭煙三文魚沙律🥗$73都有成四五塊厚厚地嘅煙三文魚,而且有海量三文魚籽,70幾蚊算抵食。仲可以揀凱撒醬、黑醋醬或者芝麻醬😗! 味道: 4/5性價比: 4/5燒焦糖燉蛋咖啡☕️$39第一次飲焦糖燉蛋咖啡,原來係咖啡面
Cafe Swan #荃灣 💛💛💛

蘇格蘭煙三文魚沙律🥗$73
味道: 4/5
性價比: 4/5

燒焦糖燉蛋咖啡☕️$39
第一次飲焦糖燉蛋咖啡,原來係咖啡面頭有層焦糖嘅泡沫,正正常常不過不失。(幾日之後喺Paul Lafayet 嗌同樣嘅咖啡$33,平啲之餘,層焦糖仲好味,而且嗰咖啡仲順滑,建議想試嘅可以留翻喺Paul lafayet先飲)🙈
味道: 3.5/5
性價比: 3.5/5

整體來講都算係一間高質,餐廳外面仲有隻好大嘅天鵝,內裏以粉紅色為主調,仲有好多文宣,經過都可以去食呀!
黑洞奶黃芝士麵包脆雞
蘇格蘭煙三文魚沙律
燒焦糖燉蛋咖啡
半份綠茶紅豆窩夫
黑洞奶黃芝士麵包脆雞
蘇格蘭煙三文魚沙律
半份綠茶紅豆窩夫
叫得cafe swan門口既玻璃就見到好大隻天鵝有啲好奇鵝上既植物係有冇人打理哈哈成個門口旁邊都貼滿紙好多好多既顏色 成件事都幾少女心入到去見到兩隻新年造型既公仔摩天輪又係好少女好夢幻既野 除左擺設 牆都貼左好多圖紙成件事都幾溫馨( ´▽`)幾種傳染病高峰期 店員全部都帶上口罩不過枱同枱之間距離都好近隔離枱講乜都好清楚 出入都易撞到隔離枱叫野食啦!叫左個牛油蜆冇諗過咁大盤係直情係焗飯嗰種碗然後係滿既! 好大份!(⊙_⊙) 呢個真心抵食 仲有不過!唔食芫茜就可以唔嗌因為浸住既湯係芫茜牛油湯芫茜個味係非常搶 如果一心想食鮮味可能會失望但如果唔介意 其實都幾好食因為係芫茜湯所以都唔顯得油膩冇沙! 好重要呢樣!芝士海鮮意大利飯青口兩隻 蝦兩隻 蜆兩隻兩個人share黎食變得好公平( ´▽`)芝士龍蝦味唔係好重 但芝士汁睇落濃郁食落唔係好夠鹹 無論係飯定係料都好都唔係好夠味咁。。 不過都有可能係上枱順序因為其實係呢個軟殼蟹松露意粉上枱先配料就係一隻軟殼蟹 少量菇其實係好食既!炸得唔燶唔油真係唔容易個松露意粉好重味 個汁唔太水 但條條粉都沾左汁 所以好好味不過叫呢個係一個意外( ´▽`)因為見到呢
叫得cafe swan
門口既玻璃就見到好大隻天鵝

有啲好奇鵝上既植物係有冇人打理哈哈
成個門口旁邊都貼滿紙

好多好多既顏色 成件事都幾少女心

入到去見到兩隻新年造型既公仔
摩天輪又係好少女好夢幻既野

除左擺設 牆都貼左好多圖紙
成件事都幾溫馨( ´▽`)
幾種傳染病高峰期 店員全部都帶上口罩
不過枱同枱之間距離都好近
隔離枱講乜都好清楚 出入都易撞到隔離枱
叫野食啦!

叫左個牛油蜆
冇諗過咁大盤
係直情係焗飯嗰種碗
然後係滿既! 好大份!(⊙_⊙)
呢個真心抵食 仲有
不過!唔食芫茜就可以唔嗌
因為浸住既湯係芫茜牛油湯
芫茜個味係非常搶 如果一心想食鮮味可能會失望
但如果唔介意 其實都幾好食
因為係芫茜湯所以都唔顯得油膩
冇沙! 好重要呢樣!

芝士海鮮意大利飯
青口兩隻 蝦兩隻 蜆兩隻
兩個人share黎食變得好公平( ´▽`)
芝士龍蝦味唔係好重 但芝士汁睇落濃郁
食落唔係好夠鹹 無論係飯定係料都好
都唔係好夠味咁。。 不過都有可能係上枱順序

因為其實係呢個軟殼蟹松露意粉上枱先
配料就係一隻軟殼蟹 少量菇
其實係好食既!
炸得唔燶唔油真係唔容易
個松露意粉好重味
個汁唔太水 但條條粉都沾左汁 所以好好味
不過叫呢個係一個意外( ´▽`)

因為見到呢個會員優惠覺得好抵( ´▽`)
但係原來新會員冇得用( ´▽`)
咁但係唔再揀啦 所以食佢

照睇就係底既係菠蘿汁 中間係藍蝶 同花茶
飲落個味有少少新 但其實都好飲
少少酸 飲落感覺清新

野飲賣相好靚
叫左斑蘭朱古力 冇指定圖案 整出黎好得意( ´▽`)
好重斑蘭味都好重朱古力味

正常水準及發揮
但配料既星星好硬

FYR
2020-02-06 165 views
之前經過幾次都大排長龍,所以唔太鍾意排隊既我就冇試到。今日咁啱經過,見佢啱啱開門,就入嚟試試佢。一入去就會見到無盡既Lennon wall💛而Lunch set,都幾抵,食物質素都幾好,係稍稍膩左少少。
蟹肉明太子忌廉意粉
蟹肉明太子忌廉意粉
2020-01-29 272 views
見佢個環境咁靚又係黃店,充滿少女心嘅我就等啦,一等就等咗45分鐘,人多冇辦法,算。一睇餐牌,(適逢聖誕節可能特別餐牌啦我唔知)成二百幾蚊一個餐。個餐包咩呢,咪餐湯一碗,沙律一份,main course,飲品同甜品一份,好似都唔錯呀。個湯都尚算正常,個沙律竟然係裝雞蛋果啲細細個玻璃兜仔咁大,哇果下真係心諗,咁都叫沙律?!仲要係唔好食嘅。之後就上main course,我食嘅係豬肋骨,詳實名唔記得啦,總之最後結果就完全唔係預期嘅outcome啦。個汁酸嘅我覺得冇問題,問題係太酸。豬肉當然就唔夠lum啦。份量還好,唔算特別多/少。甜品同飲品就反而唔錯,不過都唔算特別。
2020-01-19 157 views
【荃灣黃Cafe - 咖啡灣☕】🐷🐷 💭大家好,新年快樂🎆🍾🎉🎊!祝大家新一年健健康康快快樂樂,齊上齊落平平安安!食得玩得訓得繼續好似豬仔🐷咁!(黑警除外)🐷🐷💭今日元旦遊行嬲嬲豬!!塞左個幾兩個鐘喺天后,好不容易入到維園行到SOGO,竟然比班差佬腰斬!😡😡豬仔做左陣物資鏈⋯⋯希望各手足平安🥺🙏🙏BE WATER💦 !🐷🐷💭跟老豆返荃灣就將怒氣發洩係黃店到!今次介紹嘅係成間舖佈滿文宣同連儂牆嘅cafe - 咖啡灣 Cafe Swan!🦢🐷🐷💬 1⃣黑洞奶黃芝士麵包🥯脆雞🐓$128打卡一流!整得好靚!用邪惡嘅咸蛋奶黃醬,用黎點麵包同脆卜卜既炸雞,唔使講都知好味啦!唔好以為一個麵包仔同幾粒雞好少,因為蛋黃醬好夠濃,其實好夠飽!🤭(年輕人有quota食多啲啦!!)🐷🐷💬2⃣綠茶🍵鮮奶咖啡☕$18原價$36既green tea latte,因為叫左主食有半價👍🏼隻三眼仔好得意!😍相機食先是常識吧😎 佢味道都係正常Coffee shop質素呀~ 🐷🐷💭小店其實仲有好多靚靚打卡野食!大家快啲去良心Cafe打張靚卡啦!😊
【荃灣黃Cafe - 咖啡灣☕】

🐷🐷💬 1⃣黑洞奶黃芝士麵包🥯脆雞🐓$128

🐷🐷💬2⃣綠茶🍵鮮奶咖啡☕$18

2020-01-07 255 views
一行二人order了一個$98 dinner set (黑豚漢堡+紅豆綠茶)及$98 軟殼蟹松露意粉食物份量少,質素亦欠奉,黑豚漢堡同茶記豬扒包無咩分別,松露意粉唔知點解蒜蓉味多過松露味,飲品就淡而無味,不單止無綠茶味,連甜味都無,兩個人根本食唔飽,都算!dinner set明明話可以揀一杯$39以下嘅飲品,但出到黎張單居然計正價嘅加一,即係話一係佢提供嘅唔係餐,一係佢嘅service charge唔止10%, either way, 個menu都係misleading,我哋亦都有嘗試同店員理論,但店員話個電腦系統係咁,佢都改唔到,即係佢電腦系統出錯要由食客負責?講咗咁耐即係俾佢老屈咗幾多錢?其實只係 $4.4,打咁大篇文只係希望唔好再有人有咁惡劣嘅experience,荃灣區值得幫襯嘅黃店仲有大把選擇,呢間實在係不可一,不可再p.s. 一向食飯都唔太會影食物,而且埋單嘅時候太嬲無攞到張單就走咗,唔怕中伏的話歡迎自行fact check

2020-01-03 268 views
開App搵附近既餐廳,就膽粗粗試下呢間。以前成日行過以為唔平 所以一直冇入去試,但原來唔係太貴 啲野食又幾好味。啲甜品睇落好靚 好想試 但因為太飽食唔落 唯有下次再試,唔錯!一定會再來食
開App搵附近既餐廳,就膽粗粗試下呢間。
唔錯!一定會再來食
軟殼蟹沙律
手作和牛漢堡
超重量級蟹肉意粉
2020-01-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
軟殼蟹沙律
手作和牛漢堡
超重量級蟹肉意粉
2020-01-03 150 views
行行下商場,發現有間少女感咖啡店,想都沒多想就決定入去試試!藍色Sofa,加上店内有好多colorful、用心的小擺設,令整間餐廳變得更可愛。我點左一個deluxe big breakfast,款式超級豐富、分量亦好足夠,包括有蒜蓉多士、黑松露炒蛋、煙三文魚、脆皮腸、煙肉、薯餅、炒蘑菇,而且賣相亦好靚!多士脆口滿有蒜香,放上黑松露炒蛋,香氣爆發。炒蘑菇亦是誠意之作,炒得乾身,同時食到香草和牛油香味,唔會見到一pat水係碟上。唯一建議用上半肥瘦的煙肉會更美味~明太子忌廉意粉醬汁好多LOL不過味道係唔錯!比較重忌廉奶香,又食到明太子的鹹鮮味,我中意廚師撒上一片片鰹魚碎,令Pasta望落更美觀,增添風味。鮮奶咖啡質素毫不遜色,見到靚靚拉花心情即時好起來!

鮮奶咖啡質素毫不遜色,見到靚靚拉花心情即時好起來!