2022-08-01 49 views
本身係比呢度既室外花牆吸引想要黎打下卡🌷可惜晏晝體感四十度真係熱到就溶,最後屈服左坐入室內涼冷氣🫠無靚相但都仲係想分享下,下午茶既價錢幾抵食,雖則食物轉左款同餐牌既有出入,不過味道一律過關無咩伏位,另外侍應亦幾友善有講有笑😂▪️ 當海神遇上了花仙子💲328 for 2Sweets(7/10)- 伯爵茶奶凍 ➡️❓焦糖燉蛋配上士多啤梨,個焦糖面如果脆身啲就更出色- 馬卡龍🌟開心果堅果味香濃,士多啤梨有少少過甜🍓- 迷你冬甩 ➡️❓牛角包窩夫入口微酥脆🥐,連埋雪糕一齊食幾匹配- 布朗尼蛋糕朱古力味香濃而不甜膩,啲堅果粒增加左唔少口感🍫- 柑橘貝殼蛋糕 ➡️❓🌟熱情果芝士蛋糕,酸酸地幾清新,感覺輕盈唔會飽濟- 提子鬆餅 ➡️❓天使水果蛋糕,忌廉比例略多Savory(7/10)- 🌟鱘魚黑魚子煙三文魚他他鋪左魚子係煙三文魚碎上,都幾有鮮味- 血腥瑪麗雞尾酒蝦隻蝦夠彈牙,可惜個人口味本身麻麻地Bloody Mary🫣- 蟹肉蘑菇酥皮盒 ➡️❓面頭係有鹹香既巴馬火腿,底下好似塊迷你披薩咁,不過個餅底並非脆身嗰種🍕
Snacks(7/10)- 沙嗲雞肉串 ➡️❓雞肉粒熱辣辣,肉質軟嫩🐔- 馬蘇里拉芝士棒外層薄脆,

▪️ 當海神遇上了花仙子💲328 for 2

當海神遇上了花仙子

Sweets(7/10)

- 伯爵茶奶凍 ➡️❓
焦糖燉蛋配上士多啤梨,個焦糖面如果脆身啲就更出色
- 馬卡龍
🌟開心果堅果味香濃,士多啤梨有少少過甜🍓
- 迷你冬甩 ➡️❓
牛角包窩夫入口微酥脆🥐,連埋雪糕一齊食幾匹配
- 布朗尼蛋糕
朱古力味香濃而不甜膩,啲堅果粒增加左唔少口感🍫
- 柑橘貝殼蛋糕 ➡️❓
🌟熱情果芝士蛋糕,酸酸地幾清新,感覺輕盈唔會飽濟
- 提子鬆餅 ➡️❓
天使水果蛋糕,忌廉比例略多

Savory(7/10)

- 🌟鱘魚黑魚子煙三文魚他他
鋪左魚子係煙三文魚碎上,都幾有鮮味
- 血腥瑪麗雞尾酒蝦
隻蝦夠彈牙,可惜個人口味本身麻麻地Bloody Mary🫣
- 蟹肉蘑菇酥皮盒 ➡️❓

Snacks(7/10)

- 沙嗲雞肉串 ➡️❓
雞肉粒熱辣辣,肉質軟嫩🐔
- 馬蘇里拉芝士棒
外層薄脆,內裏會似偏軟糯年糕咁,芝士味比較溫和🧀
- 🌟芝士焗青口
芝士焗完後帶焦香更為香濃,而且青口飽滿新鮮
- 蒜香雞槌 ➡️❓
酥炸魷魚鬚,食落有嚼勁

Condiments(7/10)

- 士多啤梨果醬 ➡️❓
白桃雪糕質感幼滑,奶味偏重,但都不乏桃既香甜🍑
- 鮮奶油 ➡️❓
🌟柚子蛋黃醬,配上炸物最適合不過
- 泰式辣醬 ➡️❓
白桃雪糕

Drink(6.5/10)
- 青葡萄紅茶、香桃紅茶
呢度係採用茶包,叫熱可能會好過凍🤫

🔎 整體評分(7/10)
2022-07-31 51 views
之前係網上見到呢間以墨爾本沙灘小屋做主題嘅西餐廳,露台有3種顏色乾花牆,搞到我少女心爆發即刻想去影幾張呃下like🤣 室內走優雅風,炎炎烈日下就最啱喺裡面嘆住冷氣咁食tea❤️當海神遇上花仙子 $328 (2人)When Poseidon meets Flower Angel三層嘅半開放式鳥籠架夠曬高雅😇 上檯時店員仲會喺中層注入氮氣,營造出仙氣四溢嘅畫面🧚🏼 總共有3款鹹點,5款小食,6款甜點同一款醬汁,仲配埋兩杯嘢飲,相當豐富😎鹹點Savoury 煙三文魚他他口感綿密,配上脆卜卜嘅鱘魚黑魚子鮮味十足🐟 Smoked Salmon Tartar with caviar provided a contrasting texture between mellow and popping textures.血腥瑪麗雞尾酒蝦風味獨特,彈牙嘅蝦肉配上甜辣嘅雞尾酒醬非常醒胃🦐 Bloody Mary Cocktail Shrimp was filled with plump and juicy flavours, dipped in sweet and sour sauce. 巴馬火腿披薩鹹香不膩

當海神遇上花仙子 $328 (2人)

鹹點
Savoury
煙三文魚他他口感綿密,配上脆卜卜嘅鱘魚黑魚子鮮味十足🐟
巴馬火腿披薩鹹香不膩,可惜餅底唔夠脆🍕
Parma Ham Pizza is a more savoury twist of the classic ham and cheese, would’ve been better if the pizza base was crispy.
牛角包窩夫+雪糕冰火交融,酥脆嘅窩夫配上荔枝同芝麻雪糕真係邪惡又滿足
Croffle and Lychee/Sesame Ice Cream was an orchestra of hot+cold and flakey+creamy.

小食
Snacks
炸雞入口即食到肉嫩口感,外皮香脆,裡面肉汁豐腴🐔
Fried Chicken had a crispy outer layer filled with juiciness on the inside.
馬蘇里拉芝士棒麵包糠外層炸得金黃香脆,裡面鹹香嘅芝士放左一陣都仲有拉絲效果🧀
Mozzarella Cheese Stick was wrapped with golden bread crumbs, stringey when pulled apart.
芝士焗青口富有濃郁嘅香味,芝士令青口嘅鮮味更特出
Baked Cheesy Mussels was very aromatic, as saltiness from the cheese brought out the freshness from the mussels.
炸魷魚口感酥脆彈牙,配埋蛋黃醬變得油而不膩,咁多炸物之中呢個最出色🦑
Calamari had a firm and bouncy texture, goes great with mayonnaise.
沙律用左酸咪咪嘅柚子醋,食完咁多炸嘢之後幫你解膩開胃🥗
Salad was refreshing especially after having so much fried food.

甜點
Sweet
馬卡龍有雲呢拿檸檬口味,外酥內綿而且甜度適中🍬
Macarons were in vanilla and lemon flavours, perfectly soft outer shell and a sweet ganache within.
布朗尼蛋糕柔軟濕潤有嚼勁,帶有醇香濃郁嘅朱古力香味🍫
Brownie was fudgey and entangled with rich chocolate flavours.
日式輕芝士蛋糕好似疏乎厘咁輕盈細膩,裡面仲有蘋果粒佢增加口感🍰
Japanese Souffle Cheesecake was light like soufflé, with apple bits to enhance the texture.
檸檬芝士蛋糕比較厚重濃郁,檸檬嘅酸味有助減低甜膩感🍋
Lemon Cheesecake was more thick and heavy, but the sourness helped to bring some freshness.

2022-07-25 642 views
以前起九龍中心返工,由高處望落去就係呢個Cafe Terrace的露天平台覺得佢裝飾得好靚,但今次係平日早上去,太陽好曬就唔揀去坐露天位起入面坐都好舒服首先,佢個sofa 位好闊,甚至乎可以坐到每邊3個人添冷氣又夠幾鍾意個長廊,好似行catwalk 咁叫落單個陣,個服務員就係行catwalk 咁啦!!!Set lunch 好實惠下我就揀左炭燒美國特級西冷扒都係$128, 但又怕自己唔夠飽叫多左個黑松露厚切甜薯絲真心自從唱K以來就無起其他地方飲返杯fruit punch真係懷念之作首先到達的就係fruit punch+甜番薯條好正呀個黑松露醬聽講甜番薯條好似比起薯條會較會健康不過佢炸到脆卜卜都有點自責架難得一次就豪盡佢啦!!! 瘋狂食食食舒舒服服咁嘆我呢餐late lunch一睇就知佢炭燒味好重,我幾喜歡佢既燒到格仔款的牛扒一擺入口就炭燒香味由口腔湧上來鼻腔一流的牛扒好易切,唔多筋位裡面的小蕃茄再到小薯角都一樣咁出色離開個陣,仲見到人地食緊3層架囉羨慕,下次搵埋朋友來陪我食,打下卡

起入面坐都好舒服
首先,佢個sofa 位好闊,甚至乎可以坐到每邊3個人添
冷氣又夠

幾鍾意個長廊,好似行catwalk 咁
叫落單個陣,個服務員就係行catwalk 咁啦!!!

Set lunch 好實惠下

聽講甜番薯條好似比起薯條會較會健康
不過佢炸到脆卜卜都有點自責架
難得一次就豪盡佢啦!!! 瘋狂食食食

舒舒服服咁嘆我呢餐late lunch

一睇就知佢炭燒味好重,我幾喜歡佢既燒到格仔款的牛扒
一擺入口就炭燒香味由口腔湧上來鼻腔
一流的牛扒好易切,唔多筋位

裡面的小蕃茄再到小薯角都一樣咁出色

離開個陣,仲見到人地食緊3層架囉
羨慕,下次搵埋朋友來陪我食,打下卡
2022-07-21
$180 (Lunch)
2022-07-25 449 views
今日去染頭髮,整完就已經係下午茶時間。咁我就同老公講,不如今日唔食午飯,直接去hightea。之前聽朋友講過話尖沙咀有間餐廳唔錯,係打卡之選,所以就同老公去睇睇。呢間餐廳分室外同室內,室內環境就比較classic,紅磚牆木枱西式梳化,走工業風。室外真係好靚,花花牆,色彩鮮艷,陽光又好,打卡影相一流。但今日太熱喇,我都係鐘意坐返涼浸浸嘅室內。呢個tea time menu都係用左粉紅色做底色,真係夠晒少女心。黎到見到個三層鳥籠有好多嘢食,好豐富,真係勁開心。最頂層係甜點,中層係鹹點,仲有個擺盤係乾冰,擺盤靚,效果唔錯,底果層係炸物。最佳食法由下至上,最後就係甜品。底層馬蘇里拉絲芝士棒:一口咬落去勁香芝士味,芝士迷啱晒。芝士焗青口:仲係熱,大隻喎,又係好香焗嘅芝士味。炸魷魚鬚及雞塊:好香口,夠味,點埋蛋黃醬好味D。沙律菜:新鮮乾淨,食左咁多炸嘢,食返沙律好似無咁熱氣。中層鯷魚黑魚籽煙三文魚他他:黑魚籽咬落去卜卜聲,鯷魚煙三文魚加埋菜混埋一齊做他他,味道幾好。血腥瑪莉雞尾酒蝦:蝦係中型size,配呢個醬汁幾夾,酸酸地。巴馬火腿芝士酥餅:巴馬火腿鹹鹹香香,底層芝士味濃,酥餅入口脆,呢個配搭都幾

底層
馬蘇里拉絲芝士棒:一口咬落去勁香芝士味,芝士迷啱晒。
芝士焗青口:仲係熱,大隻喎,又係好香焗嘅芝士味。
炸魷魚鬚及雞塊:好香口,夠味,點埋蛋黃醬好味D。
沙律菜:新鮮乾淨,食左咁多炸嘢,食返沙律好似無咁熱氣。

中層
巴馬火腿芝士酥餅:巴馬火腿鹹鹹香香,底層芝士味濃,酥餅入口脆,呢個配搭都幾好。
窩夫:正常味道。

頂層
馬卡龍:檸檬味,唔太甜,夠清新。
檸檬芝士蛋糕:好香檸檬味,唔太甜又清新,好味。
白桃慕士蛋糕:慕士入口軟滑,中間有白桃,甜甜地。
布朗尼蛋糕:朱古力味濃,又唔算太甜。
法國燉蛋:唔太甜,配埋士多啤梨同藍莓酸酸地,中和返味覺。
醬汁:餐牌上有三個醬汁,其中一個係蛋黃醬。另外兩個醬汁變左兩個柚子雪榚。比起醬汁,我更加鐘意雪榚。
飲品
Mocha:夠冰凍,老公話朱古力味夠濃又夠甜,加埋cream溶左就夠滑,好飲。
Cappuccino:淡淡咖啡味,奶多泡泡多,少少甜,又係夠凍,咁熱天氣飲,啱晒。
2022-07-23
2022-07-20 70 views
早前到尖沙咀按摩後,被食評和相片吸引來光顧。原來是個伏𨋢口有大大的龍蝦🦞入面的裝飾也有八爪魚🐙海洋設計風,的確有點心思。當我見到這樣裝修,自自然會認為這間餐廳應該是主打海鮮吧!環境很大,有室外的花花打卡牆,室內有卡位和小房子。餐廳呈長方形平面,座位闊落,平日的午巿時間,竟然只有幾枱客。我正打著如意算盤,以為可以獨自享受午餐和閱書的寧靜時光,卻被2個中年女士坐在卡位背後打破了,還被迫聽了不想知的家事其實位置多得很,為何非要坐在背不可!?Set lunch 以尖沙咀來說,的確是抵的蒜蓉包放在沙律上菜,幸好沒有淋。餐湯薯仔湯份量雖少,但味道濃郁,有驚喜,令我對主菜有點期待,可惜已是全餐最好味的⋯⋯⋯餐具是幻彩色的,是裝飾的心思!三文魚螺絲粉,份量少,但賣樣吸引。可是吃下去的味道極淡,三文魚很腥,螺絲粉很硬,質素就連一般茶記更不如!以為廚師一時失手,豈料聽到後背的食客不斷也說沙律菜爛的、牛肉汁很咸、牛肉很老、燒雞肉未全熟的⋯⋯結果,我只吃了幾口就離座,環境是滿分,但空調不夠,室內入座短短30分鐘滿頭汗,食物完全敗筆!正如其他食客話「好難返轉頭」!如果用心煮好食物,相信午巿客量應該會提升吧!
早前到尖沙咀按摩後,被食評和相片吸引來光顧。
原來是個伏

當我見到這樣裝修,自自然會認為這間餐廳應該是主打海鮮吧!

環境很大,有室外的花花打卡牆,室內有卡位和小房子。

其實位置多得很,為何非要坐在背不可!?

Set lunch 以尖沙咀來說,的確是抵的

薯仔餐湯

蒜蓉包放在沙律上菜,幸好沒有淋。

餐具是幻彩色的,是裝飾的心思!

焗三文魚長通粉

三文魚螺絲粉,份量少,但賣樣吸引。

正如其他食客話「好難返轉頭」!
如果用心煮好食物,相信午巿客量應該會提升吧!
在網上見到Cafe Terrace 的相片好吸引,是日便同朋友黎試下,梗係要點打卡度滿分的三層架tea set啦,仲要去花花牆影相~餐廳室內程酒吧風格,室外就園林設計,有唔少打卡位。等左陣tea set已經預備好,幾靚!三層架頭一層係甜品,中間層就鹹點,底層有炸物同沙律。甜點層有馬卡龍、柚子乳酪蛋糕、柑橘芝士蛋糕、奶凍、牛角窩夫同朱古力布朗尼,不過甜很易入口,最有驚喜係馬卡龍,個人偏見一向覺得呢款甜品得個甜字,估唔到呢度做得咁好食,外脆內邊軟綿綿,好香士多啤梨味,一啲都唔膩喎。中間有鱘魚黑魚子煙三文魚他他、血腥瑪莉雞尾酒蝦、巴馬火腿芝士酥餅,鹹香鮮味,仲放埋乾冰做出煙霧效果,真係好睇又好食。底層有芝士棒、芝士焗青口、炸雞塊、炸魷魚鬚同沙律菜,意外地居然係新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,仲可以點埋個蛋黃醬食添。講完三層架,就講下旁邊呢碟調味料,餐牌上話係果醬/辣醬,但黎到係雲呢拿雪糕同海鹽雪糕,中間黃色個碟就係蛋黃醬,仲加左柚子,即刻多左份清新同果香,好味喎。換做雪糕好呀,夏天梗係要食雪糕!飲品就揀左凍玫瑰花茶同熱鮮奶咖啡,前者好香,飲落係玫瑰果嘅酸酸甜甜味。另一杯咖啡亦好出色,咖啡香濃幼滑,唔

餐廳室內程酒吧風格,室外就園林設計,有唔少打卡位。

等左陣tea set已經預備好,幾靚!

三層架頭一層係甜品,中間層就鹹點,底層有炸物同沙律。

飲品就揀左凍玫瑰花茶同熱鮮奶咖啡,前者好香,飲落係玫瑰果嘅酸酸甜甜味。另一杯咖啡亦好出色,咖啡香濃幼滑,唔加糖都無苦澀。

不過今日成35度真係幾熱,雖然室外有風機,我地都係乖乖入返冷氣房到食啦。

除咗適合打卡,個人覺得食物質素好高好好食,而且咁分配幾好,鹹點比甜點多就無咁易膩,睇望細細件,原來食起上黎都好飽肚㗎,大滿足~
2022-07-12
$170 (Tea)
2022-07-13 50 views
平時自己好小食high Tea🥰今次揀咗呢一間我睇到啲人好高評價所以決定去試一試!唔單止冇令我失望我仲喺嗰度影咗好多相添!好適合同女仔friend一齊嚟🤣🤣🤣有陽光嘅時候,喺屋外面影相好靚,大家要試下啊!今次我仲帶相機去影多啲靚相添當海神遇上了花仙子呢個名創意已經好夠做🤣有創意啊🥰正中港女tea 呢個食完我好開心因為有兩層鹹點😍我個人就對甜點呢就冇乜要求嘅因為就唔係好食甜品但係呢個都令我驚喜因為普遍都會好甜但係呢一個呢就唔算好甜起碼擺落口係食得落同埋食得出係今日先整嘅😍😍鹹點方面呢我全部都好鍾意食我都唔想邊一個話特別好食啦係全部都好好食所以呢個價錢完全係對得住呢個tea set 呀題外話呢兩個雪糕一個係可以唔要嘅咖啡好好食我唔俾我個朋友食我自己一個食晒哈哈🤣
平時自己好小食high Tea🥰
今次揀咗呢一間我睇到啲人好高評價所以決定去試一試!
唔單止冇令我失望我仲喺嗰度影咗好多相添!
好適合同女仔friend一齊嚟🤣🤣🤣

呢個名創意已經好夠做🤣有創意啊

🥰正中港女tea
呢個食完我好開心因為有兩層鹹點😍
我個人就對甜點呢就冇乜要求嘅因為就唔係好食甜品

2022-07-12 62 views
Weekend同朋友去食tea餐廳設有露天座位露天平台嘅設計好似墨爾本沙灘彩色小屋亦有花花牆可以打卡花🌸如果怕熱可以坐番室內又係另一番風味喔📸-🍴當海神遇上花仙子下午茶($328@2位用)經典嘅三層下午茶架擺滿精緻鹹甜點再加埋氮氣營造冒煙效果仙氣飄飄,打卡一流呀💯🔸底層-小食有炸墨魚軟骨、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口等兩款炸物都好香脆,唔會油膩💕芝士焗青口富焦香芝香味食物款式同餐牌略有不同(圖10)款式會因感餐廳供應量而改變呢!🔸中層-鹹點有鱘黑黑魚魚子三文魚他他、血腥瑪麗雞尾酒蝦及帕馬火腿意大利餅三款鹹點都好出色👍🏻三文魚他他份量都算多😁面頭仲加咗魚子,更添鮮味呀!🔸頂層-甜品包括芝士蛋糕、馬卡龍、雪糕、brownies同Crème brûlée甜品水準唔算太差🍰芝士蛋糕質地唔錯口感柔軟,好香芝士味!🔸飲品以茶同咖啡為主揀咗 Mocha同香桃紅茶 Mocha 味道偏苦而香桃紅茶味道清新呀!
Weekend同朋友去食tea
餐廳設有露天座位
露天平台嘅設計好似墨爾本沙灘彩色小屋
亦有花花牆可以打卡花🌸

如果怕熱可以坐番室內
又係另一番風味喔📸

🍴當海神遇上花仙子下午茶($328@2位用)
經典嘅三層下午茶架
擺滿精緻鹹甜點
再加埋氮氣營造冒煙效果
仙氣飄飄,打卡一流呀💯

🔸底層-小食
有炸墨魚軟骨、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口等
兩款炸物都好香脆,唔會油膩💕
芝士焗青口富焦香芝香味
食物款式同餐牌略有不同(圖10)
款式會因感餐廳供應量而改變呢!

🔸中層-鹹點
三款鹹點都好出色👍🏻
三文魚他他份量都算多😁
面頭仲加咗魚子,更添鮮味呀!

🔸頂層-甜品
甜品水準唔算太差🍰
芝士蛋糕質地唔錯
口感柔軟,好香芝士味!

🔸飲品
以茶同咖啡為主
揀咗 Mocha同香桃紅茶
Mocha 味道偏苦
而香桃紅茶味道清新呀!
2022-07-04 296 views
我同friend好耐冇一齊食嘢,趁住放假,我哋嚟到尖沙咀呢間西餐廳食個Tea set做吓港女打卡~呢個Tea set兩個人只需要$350就有唔同款式嘅甜點同鹹點,仲配有兩杯飲品,幾正~Tea set一大個籠有三層,職員首先會營造煙霧效果,好似仙氣飄飄咁,打卡好靚~第一層係炸雞同炸魷魚等等🦑脆卜卜嘅外皮配上熱辣辣嘅內餡,仲有三種唔同嘅醬料,食過覺得好香,外脆內軟,好好味😋第二層係scone,上面係吞拿魚,鹹鹹地仲有脆卜卜嘅scone,有個玻璃杯裝住煙三文魚🍣仲有啲黑松露醬喺面,鹹鹹地,幾特別嘅感覺~同時間有沙律菜🥗蕃茄仔,感覺幾健康~最上面嗰層係甜點,有chocolate brownies,超級香濃嘅朱古力味🍫柔軟嘅蛋糕🍰食落幾香甜,仲有檸檬cheesecake好清香嘅檸檬味🍋酸酸甜甜,凍凍地,好軟滑嘅蛋糕~仲有件好大件嘅提子scone🍇外皮香脆,食落軟軟地甜甜地,仲有馬德蓮蛋糕,配埋紅莓醬🍓甜甜地,幾特別~仲有好靚嘅馬卡龍,脆卜卜,夾心幾香甜,幾好味😋凍朱古力咖啡面頭係一層cream,仲有啲朱古力粒粒,飲落有好香好濃郁嘅朱古力味🍫幾甜,幾好飲提子花茶好香嘅提子味🍇幾清甜,仲有淡淡嘅茶香

Tea set

凍朱古力咖啡

提子花茶
好香嘅提子味🍇幾清甜,仲有淡淡嘅茶香味,幾正~

餐廳職員嘅服務態度好好👍🏻好friendly,好nice,值得嚟幫襯~
2022-06-30
2022-06-30 49 views
☆ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙏𝙚𝙧𝙧𝙖𝙘𝙚尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台✦ 當海神遇上了花仙子尾圖有Menu我就唔打得咁details啦,一上枱店員會為佢加添一d仙氣,大家可以舉定機準備(〃ω〃)整個tea set鹹點、小食、甜點都有,仲有花茶或者咖啡任君選擇,下層係咸點小食,香口炸物為主,Mozzarella芝士棒、蒜香雞槌呢d點埋佢個泰式辣醬真係好味,仲要我影完相都仲暖。中層有黑魚子煙三文魚他他、雞尾酒蝦、蟹肉蘑菇酥皮盒,3款都幾好食呀。最後上層甜點,有好多款呀,見到都心花怒放,印象最深係Brownie,濃濃朱古力味,又夠濕潤感,幾好。尖沙咀區黎講呢個價錢都幾實惠,服務又ok,如果天氣好仲可以坐室外位,有花花牆影相打卡。

☆ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙏𝙚𝙧𝙧𝙖𝙘𝙚
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台

✦ 當海神遇上了花仙子

When POSEIDON meet flower angels🌸🧚🏻‍♀️💕..尖沙咀都有一間天台餐廳,設有露天花海世界好岩打卡🌸,3種唔同粉色系花牆🥰 可以瘋狂打卡📸。Weekend 午後來吃個精緻afternoon tea☕️ 幻想一下當個花仙子吧。ll $328🔸Sweets🔹伯爵茶奶凍 Earl Grey Panna Cotta🔹馬卡龍 Macarons🔹迷李冬甩 Mini Donuts🔹布朗尼蛋糕 Chocolate Brownie🔹柑橘貝殼蛋糕 Citrus Madeleine🔹提子鬆餅 Raisins Scone🔸Savory🔹鱘魚子連三文盒他地 Smoked Salmon Tartar🔹血腥瑪麗雞尾酒蝦 Bloody Mary Cocktail Shrimp🔹蟹肉蘑菇酥皮盒 Crab & Mushroom Vol-au-Vent🔸Snacks🔹沙嗲雞肉串 Chicken Satay Skewer🔹馬蘇里拉芝士棒 Mozzarella Cheese Stick🔹芝士焗青口 Baked Cheesy Mussels🔹蒜香雞槌 Lollipop Chicken🔸Condimen

l[Cafe Terrace.當海神超上了花仙子]l $328

🔸Sweets

🔹朱古力咖啡Mocha
🔹青葡萄紅茶 Grape tea
🔹香桃紅茶 Peach tea
🔹玫瑰花茶 Rose tea

整體tea set 夢幻又精緻,加了不少分,女生們一定喜歡!咸點 & 甜點比列亦剛好,呢個價錢質素很可以喔!

最後配上水果花茶,解膩養生之選。若然喜歡小酌點酒🥂🍾 +$58 UPGRADE SPARKLING WINE 亦係享受之選呢🤗。
×××[Cafe Terrace]×××
©尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台
2022-06-27 37 views
📍 Cafe Terrace (尖沙咀)尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台👀上次係IG度見到d人係呢間食high tea,見到d野食都幾精神,所以同fd一齊黎食👉tea set有咖啡同花茶,二人份,可以揀兩杯野飲💰$328➡️野飲揀左凍mocha同熱mocha,咖啡味濃郁,幾好飲👉係d野食未黎之前會拎左d配料醬,有cream、泰式辣醬同果醬,之後隨即就拎個tea set出黎,呢下可以開始相機食先,有d乾冰擺中間個層營造煙幕效果,打卡一流😆➡️ 最底果層係炸物👅有沙嗲雞肉串、炸馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口同炸蒜香雞槌。炸物都好出色,雞肉串肉質嫩滑,外脆內軟,香沙嗲味。炸芝士棒入面係軟心香濃芝士,點埋泰式辣醬就更加滋味。➡️中間個層係鹹點小食👅 個鱘魚黑魚子煙三文魚他他,面頭仲鋪有一大片金箔同黑魚子醬同三文魚他他嘅鹹香同鮮味,同埋好好睇。另外仲有血腥瑪麗雞尾酒蝦,辣辣地嘅醬汁配埋鮮甜嘅海蝦味道就啱啱好,惹人開胃,而蟹肉蘑菇酥皮盒,酥脆嘅外皮入邊釀咗蘑菇同蟹肉,好好味😋➡️最頂層係甜點👅甜點有六款,種類繁多,分別係伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕同埋提子鬆餅。馬卡龍整得唔
📍 Cafe Terrace (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台

👉tea set有咖啡同花茶,二人份,可以揀兩杯野飲
💰$328

➡️野飲揀左凍mocha同熱mocha,咖啡味濃郁,幾好飲

➡️ 最底果層係炸物

➡️中間個層係鹹點小食

➡️最頂層係甜點
👅甜點有六款,種類繁多,分別係伯爵
茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕
、柑橘貝殼蛋糕同埋提子鬆餅。馬卡龍整得唔錯外脆內軟,唔會太過甜。貝殼蛋糕帶
陣陣柑橘嘅清香,好清新。鬆餅係比較脆身嘅口感搽埋cream同果醬口味一流😆

🌟推薦指數❤️❤️❤️❤️❤️
2022-06-27 23 views
撐枱腳搵地方, 朋友有好介紹, 發現呢間餐廳 afternoon / high tea, CP 值超高, 以前真係食過酒店4/5 百都不及呢間, 300 幾真係超抵。首先食環境真係無得輸, 室內紅磚裝修, 室外天台有花花牆搖搖椅, 可見老闆花錢花心機佈置, 值得一讚。食物方面, 餐廳都好有心機, 會上枱後放乾冰, 令食物好有視覺效果。甜點咸點好 balanced, 我個人好易最後食唔晒啲甜點, 呢度份量啱啱好。 炸物熱辣辣脆卜卜,海鮮類新鮮唔腥,當中最鐘意係鱘魚黑魚子煙三文魚他他。另外侍應解釋,佢地會聽食客 feedback,食物會作微調,所以佢係上咗 macaroon 而唔係按餐單的 donut, of course i am happy with this change. 馬卡龍脆, 亦唔太甜, Chocolate Brownie 外脆內軟, scone 配上無花果醬非常夾。最後 drinks 叫了 Mocha and Peach Tea~

2022-06-25 227 views
平日放假去high tea, 人少少吃得特別放心, 今日來尖沙咀亞士厘道的 Cafe Terrace 食2 人tea set, $328 /2人. 室外靚靚夢幻打卡場是Cafe Terrace的引人之處, 今日有點熱, 特別係呢個時間, 和朋友決定室內嘆冷氣。3幅花牆很美很浪漫美美的半開雀籠3層 tea set , 仙氣飄飄出場, 鹹點、甜點及炸物各有特色, 呷着咖啡悠悠閒地跟朋友消磨兩粒鐘, 很寫意。底果層;多款炸物, 有香濃拉絲芝士棒、芝士焗青口、炸魷魚鬚及蒜香雞槌, 雞槌及魷魚鬚薄薄一片脆漿, 脆卜卜的, 拈泰式甜酸辣, 酸酸辣辣, 甜甜地又脆口, 過足口癮。中層鹹點; 今日有鯷魚黑魚籽煙三文魚他他、血腥瑪莉雞尾酒蝦及蟹肉蘑菇酥皮盒, 煙三文魚粒嫩滑油香, 黑魚籽喊鮮, 雞尾酒蝦汁微酸、微辣, 配爽口彈牙凍蝦, 清新好味。最頂層是甜點;2款馬卡龍 ~ 朱古力馬卡龍外層脆皮, 心卻軟軟的, 唔太甜迷你板冬甩 ~ 士多啤梨冬甩外層是士多啤梨漿, 裏面係鬆化包包。布朗尼蛋糕 ~  又係我鍾意嘅朱古力味道, 香濃朱古力, 唔甜膩。英國鬆餅 ~  鬆化的英國鬆餅搽少許士多啤梨果醬伴食, 香

3幅花牆很美很浪漫

底果層;

中層鹹點;

最頂層是甜點;

英國鬆餅 ~  鬆化的英國鬆餅搽少許士多啤梨果醬伴食, 香甜飽肚。
法國燉蛋 ~  甜甜滑滑的燉蛋, 個人喜愛。

飲品方面, 除了咖啡, 還有多款花茶, 啡迷就當然要以香濃Cappuccino結尾

秋天要來室外的夢幻寫意空間再 HIGH 過。
Tea
Cafe Terrace☕️|尖沙咀 樓上2人high tea set🧁|😚今次約咗個好耐冇見嘅朋友出嚟尖沙咀食嘢,同埋順便行埋M+博物館,展覽內容都好豐富,大家有興趣都可以過去欣賞下啲作品😜我哋今次就去咗尖沙咀一間樓上Cafe食一個下午茶嘅set,今日落住雨冇辦法坐喺平台花園,如果唔係打卡就一定好靚🤢🧁當海神遇到花仙子下午茶set $328由最下層講起啦,下層就有一啲炸雞翼炸雞鎚,芝士焗青口,同埋炸芝士。芝士焗青口都幾好食,唔會有異味,鮮味都足,口感正常。炸物來講,雞鎚嘅味道都幾豐富,幾惹味🤪👍🏻到中間嗰層,有煙三文魚他他,有雞尾酒蝦,蟹肉蘑菇酥皮盒。中間嗰層來講煙三文魚他他係最好食嘅😚,可以食得出三文魚嘅油脂感,同時煙三文魚嘅味道唔會過分鹹。配上上面嘅魚子醬,口感就更加豐富。蝦都幾彈牙,酒味唔會太濃。蟹肉都比得幾多,鮮味都足夠👍🏻🍧到咗最上面嗰層,就係甜品區,都係一啲比較常見嘅甜品類別,例如Brownie,冬甩,奶凍,貝殼蛋糕等等。個人我自己最鍾意嘅就係佢嘅貝殼蛋糕,佢嘅味道係牛油香橙味,香橙同埋牛油味都非常之夾,入面仲有一啲橙皮同果肉,可以令到牛油蛋糕更加清新。口感都好夠濕潤,牛油
Cafe Terrace☕️
|尖沙咀 樓上2人high tea set🧁|

🧁當海神遇到花仙子下午茶set $328
由最下層講起啦,下層就有一啲炸雞炸雞鎚,芝士焗青口,同埋炸芝士。芝士焗青口都幾好食,唔會有異味,鮮味都足,口感正常。炸物來講,雞鎚嘅味道都幾豐富,幾惹味🤪

🍧到咗最上面嗰層,就係甜品區,都係一啲比較常見嘅甜品類別,例如Brownie,冬甩,奶凍,貝殼蛋糕等等。個人我自己最鍾意嘅就係佢嘅貝殼蛋糕,佢嘅味道係牛油香橙味,香橙同埋牛油味都非常之夾,入面仲有一啲橙皮同果肉,可以令到牛油蛋糕更加清新。口感都好夠濕潤,牛油味香,其他就都係偏向正常嘅味道啦

呢個下午茶set就包咗兩杯飲品同埋三個醬汁,飲品方面我哋就叫咗一杯摩卡一杯latte,落住雨飲住咖啡,感覺都幾chill

唔知大家又覺得呢個價錢食呢一個set抵唔抵食呢,留言話我哋知啦~