2022-02-27 43 views
最近在尖沙咀有家環境特別的咖啡店,位於亞士厘道的樓上店。店舖是開放式位置,以乾花為主題的打卡餐廳,另一邊是西餐廳。打卡同時吃東西🙈,挺享受的感覺,空氣流通在這個天氣挺舒適的🤩。-💥當海神遇上花仙子 Tea Set HKD$328/2位,這個有五款甜食、三款咸食及四款小食,配上三款醬料:鮮奶油、士多啤梨果醬及泰式辣醬,另外包括指定飲品兩杯。以乾冰形成仙景登場,散發仙氣的模樣很吸睛🤩。-👉甜食👈伯爵茶奶凍:伯爵茶茶味清香,奶凍幼味濃郁口感幼滑馬卡龍:做到外脆內軟的口感,味道帶點甜味迷你冬甩:有草莓及朱古力兩款味道,口感鬆軟不太甜柑橘貝殼蛋糕:味道酸酸甜甜的,口感較紮實的蛋糕提子鬆餅:配上鮮忌廉吃更香口,味道酸酸甜甜口感鬆脆-👉咸食👈鱘魚黑魚子煙三文魚他他:口感較豐富的組合,味道鮮味血腥瑪麗雞尾酒蝦 :蝦肉爽口彈牙,醬汁酸酸的很惹味蟹肉蘑菇酥皮盒:酥皮酥脆不油膩,味道鮮甜口感豐富-👉小食👈沙嗲雞肉串:雞肉口感煙韌,沙嗲味道濃郁不咸馬蘇里拉芝士棒:口外脆內軟,芝士味道濃郁帶拉絲效果芝士焗青口:青口爽口鮮味,配芝士味道濃郁較有咬感蒜香雞槌:雞槌外皮帶點脆口,蒜味香濃不會太重-👉飲品👈熱朱古力咖啡

👉甜食👈
伯爵茶奶凍:伯爵茶茶味清香,奶凍幼味濃郁口感幼滑
馬卡龍:做到外脆內軟的口感,味道帶點甜味
迷你冬甩:有草莓及朱古力兩款味道,口感鬆軟不太甜
柑橘貝殼蛋糕:味道酸酸甜甜的,口感較紮實的蛋糕
提子鬆餅:配上鮮忌廉吃更香口,味道酸酸甜甜口感鬆脆

👉咸食👈
鱘魚黑魚子煙三文魚他他:口感較豐富的組合,味道鮮味
血腥瑪麗雞尾酒蝦 :蝦肉爽口彈牙,醬汁酸酸的很惹味
蟹肉蘑菇酥皮盒:酥皮酥脆不油膩,味道鮮甜口感豐富

👉小食👈
沙嗲雞肉串:雞肉口感煙韌,沙嗲味道濃郁不咸
馬蘇里拉芝士棒:口外脆內軟,芝士味道濃郁帶拉絲效果
芝士焗青口:青口爽口鮮味,配芝士味道濃郁較有咬感
蒜香雞槌:雞槌外皮帶點脆口,蒜味香濃不會太重

👉飲品👈

熱朱古力咖啡:朱古力味道不會太甜,咖啡味道濃郁

香桃紅茶:既清新又香濃的茶飲,又可中和食物油膩感
2022-02-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2022-02-27 33 views
尖沙咀有間新開嘅天台餐廳,餐廳名採用梵高一幅著名嘅畫作,而餐廳裝修都有該畫嘅色彩。除此之外仲有好啱打卡嘅花花牆。Weekend 天氣好好所以就同fd 嚟試下個high tea,$328 包2杯飲品,都算掋食。鹹點有兩層,底層有沙嗲雞串、炸雞、芝士青口、炸芝士。我就鐘意食炸雞,外表鬆脆內裡嫩滑。而中層有黑魚子三文魚他他、cocktail shrimp同蟹肉蘑菇穌皮盒,我覺得係最好食嘅一層,特別係個三文魚他他。上層當然係甜品,有提子鬆餅、Brownie、macaron、奶凍同冬甩。Brownie 加上開心果碎好好味。Latte 同香桃紅茶

Latte 同香桃紅茶
不久之前去過Poseidon餐廳,原來最近佢地係再加左間cafe line, cafe Terrace.位置直接係Poseidon餐廳外搭起左一個鋪滿花牆既位置,成個感覺同Poseidon餐廳形成一個強烈既對比.今次就試左佢地既下午茶When Poseidon meet Flower angels (當海神遇上了花仙子).3層架tea set,由最上層既甜品到中層及底層既鹹點.Sweet伯爵茶奶凍奶凍香滑又唔會過甜膩,帶住淡淡伯爵茶葉香.馬卡龍咖啡味同檸檬味馬卡龍入口脆身帶一陣檸檬清香同咖啡甘香.迷你冬甩朱古力同士多啤梨味,冬甩麵團唔會過乾帶chewy感.布朗尼蛋糕外層香脆而內裏帶住粒粒朱古力碎,而且brownies內唔會好乾,朱古力唔會過甜,帶住一陣甘香.柑橘貝殼蛋糕貝殼蛋粒帶住濃厚牛油及橘子香,內裏香軟濕潤配合咖啡或熱茶調和貝殼蛋糕既甜味啱啱好.提孑鬆餅唔會過實,配合鮮奶油同士多啤梨醬清新又唔會過膩.savoury鱘魚黑魚子煙三文魚他他煙三文魚smoky香配合魚子既鮮味相當開胃.血腥瑪麗雞尼酒蝦帶住蕃茄酸酸甜甜既味道襯托上蝦肉令蝦味更突出又醒胃.蟹肉蘑菇酥皮盒酥脆又帶住蟹肉鮮味,一

Sweet
伯爵茶奶凍
奶凍香滑又唔會過甜膩,帶住淡淡伯爵茶葉香.

馬卡龍
咖啡味同檸檬味馬卡龍入口脆身帶一陣檸檬清香同咖啡甘香.

迷你冬甩
朱古力同士多啤梨味,冬甩麵團唔會過乾帶chewy感.

布朗尼蛋糕

柑橘貝殼蛋糕

提孑鬆餅
唔會過實,配合鮮奶油同士多啤梨醬清新又唔會過膩.

savoury
鱘魚黑魚子煙三文魚他他
煙三文魚smoky香配合魚子既鮮味相當開胃.

血腥瑪麗雞尼酒蝦
帶住蕃茄酸酸甜甜既味道襯托上蝦肉令蝦味更突出又醒胃.

蟹肉蘑菇酥皮盒
酥脆又帶住蟹肉鮮味,一口size啱啱好.

Snacks
沙嗲雞肉串
配上潘嗲花生醬,內裏帶點花生碎相當惹味.

Mozzarella芝士棒
咬開帶出拉絲效果!芝士煙韌又香滑.

芝士焗青口
青口肉爽彈,焗完後充滿鮮味.

蒜香雞槌
雞槌炸得香脆唔油膩,咬入口夠晒juicy.配埋泰式辣醬更香.

2022-02-26 35 views
嚟到尖沙咀見到有間人氣打卡cafe 「cafe terrace 」。佢哋有個好值得打卡呃 like嘅地方,就係幾幅靚靚嘅花牆。不過餐廳係戶外,無冷氣,我哋去嘅時候好大陽光,會比較熱。佢哋呢度有三層下午茶套餐,名為「當海神遇上了花仙子」。最底層係熱盤,有沙嗲雞肉串、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口、蒜香雞槌。芝士焗青口:青口肉質飽滿。芝士亦都落足。沙嗲雞肉串:肉質亦唔會好乾身,值得一讚。蒜香雞槌:雞槌有濃郁蒜香味。而中層就有鱈魚黑魚子煙三文魚他他、血腥瑪麗雞尾酒蝦、蟹肉蘑菇酥皮盒。鱈魚黑魚子煙三文魚他他:煙三文魚他他配鱈魚黑魚子,口感勁豐富。血腥瑪麗雞尾酒蝦:啲蝦蘸埋佢哋嘅雞尾酒醬就更加惹味。蟹肉磨菇酥盒:用料十足,盒入面有滿滿蟹肉磨菇,而酥盒夠哂酥脆。上層就係我最鍾意嘅甜品。入而有伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕、提子鬆餅。迷你冬甩:除咗外面有朱古力之外,入面都有朱古力醬。伯爵茶奶凍:口感夠哂香滑唔太甜,濃郁嘅茶香。提子鬆餅:加埋佢哋嘅鮮奶油同埋士多啤梨果醬就更好味。Mocha 味道唔錯。peach tea亦都好重果味。

佢哋呢度有三層下午茶套餐,名為「當海神遇上了花仙子」。
芝士焗青口:青口肉質飽滿。芝士亦都落足。
沙嗲雞肉串:肉質亦唔會好乾身,值得一讚。
蒜香雞槌:雞槌有濃郁蒜香味。
血腥瑪麗雞尾酒蝦:啲蝦蘸埋佢哋嘅雞尾酒醬就更加惹味。
迷你冬甩:除咗外面有朱古力之外,入面都有朱古力醬。
伯爵茶奶凍:口感夠哂香滑唔太甜,濃郁嘅茶香。
提子鬆餅:加埋佢哋嘅鮮奶油同埋士多啤梨果醬就更好味。
Mocha 味道唔錯。
peach tea亦都好重果味。

早前,2022年2月22日,星期二,又是農曆正月二十二,如此難遇的一天本世紀僅此一天,我們還健康地活着是多麼的幸運,加上情人節也沒與蝦子餅一同慶祝,所以,大家揀選了這特別的一天來慶祝一番!  我們找來位於尖沙咀的Cafe Terrace,位於平台,環境充滿少女氣息,有粉嫰的櫻花樹、特色花花牆、鳥巢吊椅,以白色為主調,搭配彩色粉嫰的裝潢,在這裡進餐,既輕鬆又寫意,還可盡情在這裡打卡!可惜當日遇上綿密細雨、凜凜寒風,在10度低溫下,還是躲進餐廳的室內位置享用下午茶。是日享用的,是這《當海神遇上花仙子》下午茶,三層架盛載著各式鹹甜美點,感覺溫馨浪漫。 搭配香桃紅茶,上桌時輕煙從茶壺飄散,感覺猶如仙境幽美。香桃茶味濃郁,入口蜜甜,散發出迷人果香。                         或者呷一口Mocha,咖啡與朱古力的香味,同樣迷人。Snacks三層架的最底層,是充滿泰式風味的香口小食,有沙嗲雞肉串、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口及蒜香雞槌。沙嗲雞肉串肉質相當嫰滑,還帶濃香沙嗲氣息,惹味微辣泰式風味;蒜香雞槌外層酥脆,肉質嫩滑多汁;還有我最愛的馬蘇里拉芝士棒,口感軟,充滿奶香的芝味,蘸

或者呷一口Mocha,咖啡與朱古力的香味,同樣迷人。
Snacks

沙嗲雞肉串肉質相當嫰滑,還帶濃香沙嗲氣息,惹味微辣泰式風味;蒜香雞槌外層酥脆,肉質嫩滑多汁;還有我最愛的馬蘇里拉芝士棒,口感軟,充滿奶香的芝味,蘸一點泰式辣醬,令這些小食更富口感,充滿泰式風味。
Savory

中層的開胃菜,有鱘魚黑魚子煙三文魚他他、血腥瑪麗雞尾酒蝦、蟹肉蘑菇酥皮盒。每一款都十分精緻,三文魚他他上層的金箔,份外顯貴,咸香味十足,鱘魚黑魚子與煙三文魚味道好夾,啖啖魚香鮮味;血腥瑪麗雞尾酒蝦,看似簡單,蝦肉鮮美,還透出淡淡酒香;蟹肉蘑菇酥盒入口鬆脆,充滿牛油香氣,一絲絲的蟹肉搭配蘑菇粒,相當滋味。
Sweets

最上層是充滿幸福滋味的甜品併盤,有伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕、提子鬆餅,相當豐富。

伯爵茶奶凍口感柔滑,透出醇厚的伯爵茶香,還添加了數粒藍莓,加添清爽口感;迷你冬甩有兩款口味:朱古力及草莓,除了外層的糖漿,中間還夾著朱古力/草莓醬,甜到入心;布朗尼蛋糕朱古力味香醇,配上滑溜忌廉,香濃味美。
呢間cafe有分露天同室內,室內裝修都係深沉嘅木色為主,而喺平台嘅露天位置就截然不同,白色為主調之餘仲有三道唔同顏色嘅花花牆俾客人打卡🌸🌼坐喺到同閨蜜嘆下午茶就最啱🥰🫖High tea set for two ($328)— Sweets —🍮伯爵茶奶凍🟤馬卡龍🍩迷你冬甩🍰布朗尼蛋糕🍰柑橘貝殼蛋糕🍇提子鬆餅— Savory —🐟鱈魚黑魚子煙三文魚他他🦐血腥瑪麗雞尾酒蝦🍄蟹肉蘑菇酥皮盒— Snacks —🐓沙嗲雞肉串🧀馬蘇里拉芝士棒🐚芝士焗青口🍗蒜香雞槌— Condiments —🍓士多啤梨果醬⚪️鮮奶油🌶泰式辣醬— Drink (6選2) —☕️鮮奶咖啡 ☕️泡沫咖啡☕️朱古力咖啡🫖青葡萄紅茶🫖香桃紅茶 ✅🫖玫瑰花茶 ✅三層架嚟到,見到中間嗰層有乾冰會岀煙,幾eye-catching打卡啱哂🤩先食熱食,即係由最底層嘅鹹點開始,慢慢食上最頂層嘅甜點🍴佢地嘅鹹點比較岀色,全部都好香口😋🌟最推介🐟鱈魚黑魚子煙三文魚他他 - 呢個配搭好夾,面頭有啲金箔點綴,味道唔會過鹹🧀馬蘇里拉芝士棒 - 點🌶泰式辣醬咬開有拉絲效果😋🍗蒜香雞槌 - 炸得好鬆脆,雞肉好嫩滑,配埋🌶泰式辣醬食一流!另外,花茶係可以ref

🫖High tea set for two ($328)

— Sweets —

🫖香桃紅茶 ✅
🫖玫瑰花茶 ✅

🌟最推介
🧀馬蘇里拉芝士棒 - 點🌶泰式辣醬咬開有拉絲效果😋
另外,花茶係可以refill嘅,個人比較推薦香桃,好入味😆而玫瑰味道甜甜酸酸咁幾開胃

至於甜點,種類非常多,而且味道唔會過甜,尤其是brownie幾岀色👍🏻啱哂唔嗜甜嘅我😋

呢個價位嘅下午茶,質素當然唔可以同酒店高級下午茶媲美😛但有咁多款唔同嘅食物,而且味道唔差,其實都相當抵食🥰喺個咁chill嘅環境下食Tea都值回票價🥳

2022-02-23 23 views
今日係平日,又想同朋友去食下high Tea,見到依間舖頭裝修好靚,即刻預約一個下午茶set食下,又有室內同室外坐打卡㗎!坐咗喺室外,同佢嘅花牆打卡,有三隻顏色,我就揀咗我鍾意嘅藍色打卡😇😇二話不說叫咗佢個打卡下午茶套餐,包兩杯嘢飲,朋友飲熱嘅拿鐵,我就加咗$58飲佢個sparkling wine . 下午茶架分有三層,最低嗰層就係食咸點,當中我最鍾意食佢嘅沙嗲雞肉串同埋蒜香雞鎚哈哈,熱辣辣,好惹味。中間嗰層就係食高級野,有黑魚子三文魚他她,蟹肉蘑菇酥皮盒同埋雞尾酒蝦。平時我就唔係咁鍾意食凍蝦,因為覺得唔係好新鮮,不過佢加咗茄汁同辣醬,都幾夾。最上面嗰層就係我最鍾意嘅甜品啦😍😍😍要讚下佢個伯爵茶奶凍,因為超級濃伯爵茶味,而且質地好滑。值得一提係佢嘅橙味蛋糕,我都覺得好食!

中間嗰層就係食高級野,有黑魚子三文魚他她,
1K
2022-02-22 39 views
投入於休閒週末,粉嫰的櫻花樹下,與花仙子浪漫邂逅,三層架盛載著鹹甜美點,品嚐温馨的下午茶。<當海神遇上花仙子>下午茶Sweets●伯爵茶奶凍●馬卡龍●迷你冬甩●布朗尼蛋糕●柑橘貝殼蛋糕/ 提子鬆餅迷你冬甩外皮酥化,中心填滿朱古力及滑溜草莓醬,入口甜思思。布朗尼蛋糕朱古力味香醇,甜度適中,配上滑溜忌廉,十分誘人。柔滑奶凍,充滿醇厚的伯爵茶香,清爽味蕾。提子鬆餅厚實可口,塗上細滑鮮奶油、士多啤梨果醬,酥滑兼施,迷人香甜。Savory●黑魚子煙三文魚他他●血腥瑪麗雞尾酒蝦●蟹肉蘑菇酥皮盒●沙嗲雞肉串●馬蘇里拉芝士棒●芝士焗青口●蒜香雞槌三文魚他他入口滑溜、綿潤,配上黏糯的黑魚子,啖啖魚味鮮香,十分吸引。蘑菇酥盒入口鬆脆,充滿牛油香氣,中心填滿一絲絲蟹肉,配上蘑菇蓉,滋味可口。雞肉串肉質嫰滑,大啖咬下,帶濃郁沙嗲香,微微香辣,惹味停不了。蒜香雞槌熱燙、脆卜卜,咬開酥脆的雞皮,肉質嫩滑,沾上泰式辣醬,口感更豐富。香桃紅茶/ 玫瑰花茶香桃茶濃郁,入口蜜甜,放在咀邊,已經聞到迷人果香,十分甜思思。玫瑰花茶清新中帶微酸,芬芳花香,喝後解膩清爽。

<當海神遇上花仙子>下午茶

●芝士焗青口
●蒜香雞槌

香桃紅茶/ 玫瑰花茶
Tea
疫情之下好耐冇出去chill下,今日就去咗尖沙咀Tea1tea輕鬆一下。cafe terrace裝潢主題好少女心😆,餐廳入面有鳥巢椅、特色花牆,放鬆心情同打卡都一流!因為想打下卡,所以今日就揀咗呢一個Tea set😆2個人既tea set,呢個價錢勁抵!一上個架就俾佢賣相吸引住。色彩繽紛,食慾大增!我鹹、甜都鍾意食,不過二選一的話,呢到鹹點係幾出色。一上菜,中間嗰層仲會出煙😆😆用嚟打卡啱晒。第一層鹹點大大件,而且每樣味道都唔同,雞鎚同炸芝士棒本身已經炸得好香口,好惹味,但係沙嗲雞肉串令我更加深刻。每款都唔同口感😆絕對唔馬虎。特別想講,中間個層有款「蟹肉蘑菇酥皮」,帶黎兩種口感,一來好鬆脆,二來裡面既蘑菇焗得好香口正!另外仲有黑魚子煙三文魚他他都令我好深刻,食他他嘅時候再配埋汽泡酒又係另外一個層次。真係非常配搭得宜。甜點都包羅萬有!好似食極都仲有咁。果醬鬆餅、冬甩、伯爵茶奶凍、brownie 同金橘貝殼蛋糕。每一款製作都好認真!甜品類唔會話勁甜,呢到既Scone外皮有脆脆既口感,裡頭奶香味濃郁,再搭配不甜膩既果醬😆都係我首選。三層架tea set附送兩杯飲品,我哋叫左latte同capp

一上菜,中間嗰層仲會出煙😆😆用嚟打卡啱晒。

正!

甜點都包羅萬有!好似食極都仲有咁。

三層架tea set附送兩杯飲品,我哋叫左latte同cappuccino,食完甜品一定要飲一杯咖啡,咁先完滿!

😆😆好得意,2杯唔同款,又可以打卡

有機會絕對會再黎試埋佢地既lunch
set😆😆
$180 (Tea)
同朋友行開尖沙嘴。想搵個地方high tea 講下八掛野。適逢見到Openrice 呢間餐廳充滿打卡位置,而且仲有三層嘅八婆下午茶添(明明叫貴婦下午茶🤣)。簡直就燃起姨姨嘅粉紅色少女心。最底層熱盤,有芝士焗青口。味道唔錯。芝士亦都落足。雞肉串亦唔會好乾身。值得一讚。雞槌亦都啖啖肉。中層個三文魚他他配魚子好食,雞尾酒蝦,蝦肉帶少少酒香而且蝦肉結實。蟹肉磨菇酥亦都好鬆軟。上層就係甜品。冬甩🍩有驚喜,🍓中間有🍓醬,🍫中間有🍫醬,奶凍唔太甜,鬆餅就比較一般。Mocha味道唔錯。Rose tea亦都好重玫瑰味。整體來講打卡呃like一流,可惜我地去個日落雨又凍,而且坐室外。食完因為太凍而放棄瘋狂打卡呃like。地點都唔難搵,喺海防道經海利行上樓梯一出就係。下次天氣無咁凍一定會再去食。

Mocha味道唔錯。Rose tea亦都好重玫瑰味。

🎠又到港女下午茶時間🫖😋今次呢個tea set性價比好高 我鍾意佢咸點同甜點係一半一半咁呀仲有my favourite 鱘魚黑魚子 配煙三文魚他他咸香味十足 同煙三文魚好夾 又唔會太膩👍🏻由底層食上去 每款都好有驚喜男朋友唔係太好甜嘢 都話佢地既冬甩🍩好食🤤另外仲跟左3款醬料 分別係yogurt 士多啤梨果醬同甜辣醬🌶雞槌同馬蘇里拉芝士棒點甜辣醬無得輸啊~.依家涼涼地坐係平台度high tea正好~唔會食到發脾氣🤣飲埋杯mocha 心情靚靚❤️
🎠又到港女下午茶時間🫖😋

仲有my favourite 鱘魚黑魚子 配煙三文魚他他
咸香味十足 同煙三文魚好夾 又唔會太膩👍🏻

由底層食上去 每款都好有驚喜
男朋友唔係太好甜嘢 都話佢地既冬甩🍩好食🤤

雞槌同馬蘇里拉芝士棒點甜辣醬無得輸啊~

依家涼涼地坐係平台度high tea正好~
唔會食到發脾氣🤣
飲埋杯mocha 心情靚靚❤️

2022-02-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)