2020-07-10 1134 views
今日行經過九龍城想食泰國菜,但係呢度最出名嘅幾間都食過,所以決定試吓其他唔同嘅餐廳,結果比我發現咗呢間更加平,但有相同高質素嘅餐廳。一入去嘅時候,我同朋友即刻叫咗個椰青,呢度嘅椰青削得非常靚,而且仲包左一層保鮮紙,令到個椰青飲落嘅時候更加冰凍🥶,大熱天時入一間餐廳,第一樣嘢就係要去叫個飲品可以消暑解渴。之後我就叫咗一個生菜豬肉包,你食東南亞菜嘅時候通常都一定會點。而當中好食與否,就係去睇佢嘅豬肉炒得香唔香。呢間餐廳用嘅都係肥豬肉,再配上少少spicy嘅材料,加上一啲香菜,一齊炒。食開嘅時候唔會覺得好鹹,會買生菜一齊食,生菜切得剛剛好,幾整齊,就真係幾好食。又再叫咗一個鮮蝦份卷, $60 ,佢會切成四舊,都足夠兩個人食,份卷裏面除咗有大蝦肉,仲有好多嘅芽菜、香菜合併而成。連魚露一齊食,食落去酸酸甜甜,又有種小清新,適合我呢啲鍾意少少清淡嘅人。再之後就叫咗個呢間餐廳嘅自家製小食,漿爆蝦丸,四粒夾埋要$98,價錢一啲都唔平,但原來整粒丸全部都係用蝦肉打出黎,裏面仲會加埋一啲豬肉汁,淨係功夫都已經唔少。咬落去嘅時候,醬汁會即刻彈出嚟,都可以係一個幾新鮮嘅體驗。最後梗係唔少得香港糯米飯,芒果甜,

而當中好食與否,就係去睇佢嘅豬肉炒得香唔香。

咬落去嘅時候,醬汁會即刻彈出嚟,都可以係一個幾新鮮嘅體驗。

最後梗係唔少得香港糯米飯,芒果甜,糯米飯可以揀黑白兩配,各有風味。
2020-07-09
$200 (Tea)
  • 醬爆蝦丸
2020-07-08 94 views
黎九龍城,梗係食泰國菜啦,老字號既泰國菜館就非您莫屬啦,經常都會幫襯,因為餐廳環境舒適,食物款式選擇多樣化,有海鮮,串燒,烤魚,粉麵飯都有😊菠蘿焗飯,用上成嗰菠蘿焗,份量勁多呀,加入左鮮蝦、菠蘿粒、提子乾🍇同肉鬆,菠蘿🍍味道令到啲鮮蝦更加鮮甜,食落蝦仁好爽口,炒飯後拎去焗,粒粒分明,好好食🤪泰式生菜包沙律🥗豬肉碎好多,肥瘦比例各半🐷 調味唔會太辣🌶 生菜新鮮🥬兩者結合停唔到口🤩酸咪咪好開胃海雞肉份量好多,烹調火喉亦控制得啱啱好,雞肉入口又軟滑又多汁,海南雞去骨,肉厚有雞味,雞皮薄薄的,有少許啫喱狀雞油,真係好好食,雞肉蘸埋醬汁好夠味,真心好食既😚清炒椰菜苗,份量好多,炒得好爽口,調味啱啱好🤗🤗泰國青檸梳打水,食完咁多酸辣既泰國食物,飲番啲青檸水,清涼解渴,甜入心😊

清炒椰菜苗,份量好多,炒得好爽口,調味啱啱好🤗🤗

2020-07-08
Type of Meal
Lunch
  • 菠蘿焗飯
  • 生菜包
2020-07-07 570 views
2020年已經過左一半,但似乎仲未可以去到泰國旅行。唯有嚟到香港嘅小泰國 - 九龍城搵下泰菜食啦。泰菜令我最掛念嘅係呢個鹽燒鯽魚,鮮甜嘅魚肉,加上泰式辣汁,真係好惹味架。佢條魚燒到岩岩好,一揭開仲要超多肉汁,魚肉好嫩滑。其次就係泰式串燒,所以就帶咗我乜都有啲嘅泰式拼盤。佢個串燒沙嗲汁真係好正,好香花生味,甜甜地完全係泰國嘅味道。佢個雞肉串燒唔會好乾,燒到啱啱好。而個炸蝦餅都好大粒,最重要係好彈牙,外面又炸到脆卜卜。但係個荷葉包雞就乾咗少少,調味都淡咗少少。佢個蝦春卷除咗中間有一隻蝦之外,入邊個餡都係蝦肉嚟嘅,真正嘅外脆內彈牙。佢個辣椒膏炒大蜆唔會真係好辣,但係就好夠味。啲蜆完全冇砂,仲好鮮味添。另外仲嗌左個我最喜歡但係唔係度度有得食嘅椰菜苗,不過佢啲椰菜苗就大個咗少少,變咗椰菜仔。最後食泰菜點少得過湯,但係今晚就試咗佢個酸辣椰汁雞湯,可能因為要符合返香港人嘅口味,所以啲味道淡咗少少,如果可以再酸啲辣啲咁就正啦。飲品嗰度我自己就帶咗個泰式檸檬茶,佢個茶底真係有泰式奶茶嗰陣味,同樣地如果可以濃返少少就好啦。而男朋友就嗌左個越式滴滴咖啡,佢雖然滴滴下,但係係杯度本身都已經會放咗奶同埋糖,所以

佢條魚燒到岩岩好,一揭開仲要超多肉汁,魚肉好嫩滑。

而男朋友就嗌左個越式滴滴咖啡,佢雖然滴滴下,但係係杯度本身都已經會放咗奶同埋糖,所以滴完之後一攪勻就飲得㗎啦。
2020-07-06
$260 (Dinner)
2020-07-06 110 views
好耐都冇食泰國菜 今日就去咗九龍城食價錢好親民嘅金寶泰國菜館🤩 呢度係掃描QR code落單嘅 好方便👍🏻食物方面主菜我哋當然揀每一次食泰國菜最鍾意叫嘅冬陰功湯 青咖喱雞加蒜蓉包同蝦羔炒飯😍 冬陰功湯有分大同細 啱晒我哋兩個人可以叫細份 電話落單已經可以揀埋小辣同走芫荽 好貼心 果然最後唔會好辣👅 佢同青咖喱雞一樣上菜嘅時候會跟個小火爐 可以保溫值得一讚👍🏻 青咖喱同樣揀小辣所以都係唔係好辣 蒜蓉包好香脆 點青咖喱一流😋 蝦羔炒飯鹹香十足 仲有好多配料😛 小食就試咗蒜蓉牛油雞翼 外皮都幾香脆 略嫌蒜蓉牛油味可以再濃d😆飲品就試咗三色冰 佢哋既椰汁好濃郁好重椰味好好飲😚 最後當然唔少得一個芒果椰汁糯米飯啦 絕對冇令我失望 糯米飯可以揀黑糯米 普通糯米 或者兩溝 我地就揀咗兩溝 淋上熱辣辣嘅椰漿 香甜而不膩 旁邊嘅芒果好甜好正🌟

青咖喱雞

蒜蓉牛油雞翼
三色冰
芒果椰汁糯米飯
2020-06-26 477 views
-金寶泰國菜館九龍城衙前塱道14號————————————————————————————金寶係一間九龍城傳統泰國菜餐廳,由於疫情關係,可以用台面上既QR Code落單,咁就唔洗驚用手掂餐牌嗌野食啦~~-✨椰青海鮮焗飯 ($98) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)呢份椰青海鮮焗飯用左椰青水、椰汁同埋海鮮黎焗個飯,好有鮮味同椰青獨特既香味~~飯既質感比較軟同濕d,入面幾款海鮮味道都幾特出,焗飯d提子乾更加為成個飯帶黎畫龍點睛既作用。-✨沙爹串燒 六串($70) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)食親泰國野必食既沙爹串燒~分別係雞、豬、牛串燒,沙爹醬汁味道濃郁,每串都大大件,啖啖肉,真心幾正,直情想食多幾串tim~-✨鮮蝦卷 ($60) (⭐⭐⭐✨/5🌟)鮮蝦卷外層係一層米造既皮,每件入面都有兩隻熟蝦同埋有大量既生菜,食落口好有田原既感覺haha有一種泰國同中國點心fusion既感覺~————————————————————————————#BE九龍城#BE誠實豆沙包*註: ✨為半分
金寶泰國菜館
九龍城衙前塱道14號
————————————————————————————

✨椰青海鮮焗飯 ($98) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)

✨沙爹串燒 六串($70) (⭐⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨鮮蝦卷 ($60) (⭐⭐⭐✨/5🌟)
————————————————————————————
#BE九龍城
#BE誠實豆沙包
*註: ✨為半分
2020-06-17
$150 (Dinner)
2020-06-24 535 views
如果想食泰國菜,大家都不難會諗起九龍城區,今次蕃薯妹同朋友嚟試下金寶泰國菜館,佢哋都算係呢區嘅老字號😆間唔中都聽倒有朋友介紹,今年已經開業19年👍🏻金寶嘅門面有兩個舖位,一邊係泰國菜館,另一邊係越南菜館,其實入去食飯可以Order曬兩邊嘅菜式咖😌而家佢哋對疫情防禦措施都做得好足,進入餐廳時要量體溫,不足1.5米距離嘅檯與檯之間亦有膠板相隔👍🏻點菜有QR code俾食客掃code落Order,好方便🥰 有一個驚喜位,就係每個菜式都有唔同嘅要求選項,例如我Order冬陰功湯嘅時候可以選擇「少辣」、「走芫茜」😱好貼心❤️電子點菜好方便,Order咗啲乜同價錢都一目了然🥰活蝦刺身 $95好大隻,又彈牙又鮮甜😋 一碟有8大隻,佢嘅泰式醬汁已經淋咗上面,辣辣地酸酸地,夾埋生蒜食好正👍🏻 由於個醬汁好好味,我地連墊底嘅生菜絲都食埋,無誇張😂冬陰功(小)$70兩個人Order一個細嘅冬陰公份量啱啱好,呢度嘅冬陰公好正,配料多,有兩隻大蝦,而且味道好濃郁,唔會好辣,有泰國旅行時飲倒嘅風味😋大蝦木瓜沙律 $78今日我地同啲蝦有仇🤣 大蝦木瓜沙律伴碟有炸蝦片,好香脆😋 仲有扎肉,同熟大蝦~ 醬汁一樣係酸酸地,

電子點菜好方便,Order咗啲乜同價錢都一目了然🥰

活蝦刺身

活蝦刺身 $95

冬陰功(小)$70

大蝦木瓜沙律

大蝦木瓜沙律 $78
今日我地同啲蝦有仇🤣 大蝦木瓜沙律伴碟有炸蝦片,好香脆😋 仲有扎肉,同熟大蝦~ 醬汁一樣係酸酸地,配上木瓜絲、青瓜絲、蘿蔔絲等等,好開胃。

鹽燒則魚 $170
見倒圖片好吸引,要等45分鐘都決定等😆
果然無等錯~ 上檯已經好香,揭起魚皮入面嘅魚肉熱辣辣,保留曬肉汁響入面,好嫩滑唔會好乾,香氣撲鼻。
第一次食則魚,佢嘅魚肉偏淋身,魚味偏淡,如果鐘意食魚肉質地實啲有咬感,可以選擇烏頭。

泰啤

食泰國菜當然要飲吓泰式飲品,呢度有椰青、多款特色冰冰同啤酒~ 我地就揀咗平時好少飲嘅泰啤😋 而家無得去旅行,都響度懷念下去嘆泰菜嘆啤酒🍻響泰國好chill嘅時光嘛~😎
2020-06-17
$240 (Dinner)
活蝦刺身
大蝦木瓜沙律
泰啤
我一直都好想去九龍城食一次泰國菜,因為成日都聽聞九龍城有好多好食嘅泰國餐廳,所以趁住今個月我生日,決定同朋友去九龍城食飯慶祝。我聽哥哥嘅推薦後,就揀左金寶泰國菜館。我哥哥推薦e間餐廳係因為e間餐廳可以同一時間叫泰國菜同埋越南菜黎食,而且味道算係好正宗,正正滿足我兩樣菜色都想食嘅慾望。我同朋友叫左泰式生蝦,冬陰功,泰式串燒,越南小食拼盤,菠蘿炒飯,柚子大蝦沙律同埋甜品。咁多樣入面我最鐘意食生蝦,串燒同埋越南拼盤。佢嘅生蝦好新鮮爽口,係生蝦上面舖上大量蒜粒及指天椒,淋上青檬醬汁,大辣大酸咁好過癮,岩晒鐘意食辣嘅我。至於佢嘅越南小食拼盤有蒸粉皮,鮮蝦粉卷,越式炸春卷,炸蝦餅,各有各嘅特色,每一樣都好好味。不過個人私心推薦係佢個蒸粉皮同鮮蝦粉卷另外,佢嘅串燒唔會燒得好乾,d肉都幾 juicy,沾上沙嗲醬黎食好野味整體黎講,e間餐廳價錢公道,材料新鮮,菜色多樣化,如果有機會我一定會再來!

2020-06-19 116 views
呢晚又嚟到九龍城食泰國菜,聽聞佢哋嘅醬爆蝦丸好好食,所以呢晚要嚟食吓喇。.🦐醬爆蝦丸 $98食泰國菜,我就好鍾意食蝦丸。朋友話呢度嘅蝦丸手打嘅,裡面有大頭蝦膏,零舍好食。結果冇令人失望,手打蝦膠係特別彈牙,大頭蝦膏炸完之後依然好肥美香濃,.🥗泰式生菜包沙律 $60每次食泰國菜,我都會叫生菜包食。呢度生菜包可以配豬/牛/雞肉,我就揀豬肉,豬肉半肥半瘦,包入生菜,爽口多汁,好夾!.🦪鹽燒青口 $60第一次食鹽燒青口,青口比較乾身,唔會太咸,味道較普通。.🥥椰青 $35大大個雪凍咗嘅椰青好多汁,椰青水下火,夏天飲就啱晒。.總括嚟講,食物質素唔錯,而且價錢唔貴,餐廳裝修完,坐得舒服,服務到位,同區嚟講好值得

🦐醬爆蝦丸 $98

🥗泰式生菜包沙律 $60

🦪鹽燒青口 $60
第一次食鹽燒青口,青口比較乾身,唔會太咸,味道較普通。

🥥椰青 $35
大大個雪凍咗嘅椰青好多汁,椰青水下火,夏天飲就啱晒。
2020-06-18
$275 (Dinner)
  • 醬爆蝦丸
  • 泰式生菜包沙律
2020-06-19 95 views
呢間餐廳喺九龍城開業近30年,係區內著名嘅泰菜餐館,一試就知名不虛傳😋。.🦐活蝦刺身 $95生蝦肉質爽口彈牙,配上酸汁同埋泰式青紅辣椒粒,香辣唔嗆口,刺激味蕾之餘仲好開胃。.🥗大蝦木瓜沙律 $78青木瓜絲口感爽脆,食落消暑解膩。.🦀酥炸軟殼蟹 $95香脆唔油膩,份量合理。.🍹三色冰 $25椰漿帶有淡淡椰子糖味。珍多條、馬蹄,加上去殼嘅綠豆,夠晒口感。.🍰拉椰糕 $30斑蘭糕加綠豆茸層層交替,味道同口感都更加有層次。
🦐活蝦刺身 $95
🥗大蝦木瓜沙律 $78
青木瓜絲口感爽脆,食落消暑解膩。
🦀酥炸軟殼蟹 $95
香脆唔油膩,份量合理。
🍹三色冰 $25
🍰拉椰糕 $30
斑蘭糕加綠豆茸層層交替,味道同口感都更加有層次。
2020-06-17 80 views
金寶泰國菜,在九龍城已經開了很久,除了泰國菜,還有越南菜提供,今天便來吃一頓豐富的午餐。雞絲扎肉河$57,雞絲肉質嫩滑,札肉帶點嚼勁,湯頭味道鮮甜,加些指天椒粒和芽菜,便可以增加口感。配越南凍咖啡$16,咖啡味道甘香,甜度適中,是個人最喜愛的咖啡之一。海南雞飯$68,肉質鮮嫩的海南雞,無論是點羗蓉或泰式辣汁,味道都是一流的。生蝦刺身$95,因為放在雪櫃內,所以保持新鮮,生蝦肉質爽甜,配上指天椒粒和蒜蓉粒,味道更加好,不愧是這裏的名物,每次來到,都會必定點一客。芒果糯米飯,黑糯米軟腍,白糯米有嚼勁,加上芒果,味道更佳。

芒果糯米飯,黑糯米軟腍,白糯米有嚼勁,加上芒果,味道更佳。
2020-04-30 384 views
偷工減料仲要死撐,我先前吃過一兩次和朋友一起叫生蝦都是8隻! 然後今天下午去特登去食吓泰國嘢,叫碟生蝦同兩碗粉,點知食食吓發覺點解少咁一隻! 去問個店員點解少咗! 佢竟然好串咁講呢d蝦有大有細係咁上下㗎啦!大d咪少d! 我比上次張照片佢睇點大過上次?分明就係比少咗啦! 佢仲要死撐話有d比6隻! 成$95元加一,仲要我叫凍檬變暖熱檬!真係有冇攪錯!D蝦可以隨便可加可減! 我真的不想再去食!正black 店
生蝦
2020-04-26 352 views
我們已很久沒有來九龍城用膳了,以前來九龍城大多數都是吃泰國菜。今晚我們選擇了金寶泰國菜館吃泰國菜,很多年前我曾經也來過這間餐廳用膳,那麼多年仍然保持食物質素的水準,實在很難得。餐廳食物選擇頗多,除了泰國菜,還有越南菜,我們點了泰式炒金邊粉、椰汁青咖哩雞肉、法包和鮮蝦卷。椰汁青咖啡和法包的配搭很夾。我很喜歡這個青咖哩的味道,完全不辣,適合我這些吃不到辣的人,雞肉嫩滑,而且份量也很多。大大隻蝦的鮮蝦卷再配以旁邊的醬汁,非常開胃。

大大隻蝦的鮮蝦卷再配以旁邊的醬汁,非常開胃。
Type of Meal
Dinner
2020-04-09 360 views
Was excited to come here to try some good Thai on a Thursday night. Came here about 6 pm when we were the only customers. This is the first Thai place that was not vegetarian friendly. The only option the server recommended was the vegetable curry however I didn’t want that. So I created my own thing by ordering separate dishes. The curry noodle tasted nice and the morning glory was the only one dish that tasted traditional Thai. Service was not friendly.
2020-03-26 301 views
泰式拼盤(細)拼盤包括雞肉串燒、蝦餅、香葉包雞和春卷 全部味道都很有水準 桃子特別欣賞蝦餅炸得酥脆可口-冬陰功湯味道濃郁 酸酸辣辣 十分開胃 裡面有各種香料、蝦、草菇等 很足料 十分推薦-椰汁青咖喱軟殼蟹青咖喱辣度剛好 味道惹味開胃 軟殼蟹份量略嫌有點少 送飯或點麵包一流 桃子也點了蒜蓉法包配咖喱食~
泰式拼盤(細)
椰汁青咖喱軟殼蟹
泰式拼盤
泰式拼盤
2020-02-25 222 views
Birthday Dinner[^3^] 生菜包非常juice (^3^)串燒拼好惹味串燒個醬同串燒好夾炒飯好有特色@@[-3-]冬蔭功湯回味無窮牛油雞翼(.\/.)order兩次!{>o<}龍眼冰我最愛!都係order2次全程好照顧客人需要服務員好有禮貌好周到(;呢餐生日飯真係真係好開心((記得訂枱先))((記得訂枱吖))((記得訂枱啊))!!!重要事情講三次!!!!!!如果無訂枱有排等!!!晩市超爆場
Birthday Dinner

[^3^] 生菜包
非常juice
(^3^)串燒拼
好惹味
串燒個醬同串燒好夾

炒飯好有特色@@
[-3-]冬蔭功湯回味無窮

牛油雞翼(.\/.)
order兩次!
{>o<}龍眼冰
我最愛!都係order2次

全程好照顧客人需要
服務員好有禮貌好周到
(;呢餐生日飯真係真係好開心

((記得訂枱先))
((記得訂枱吖))
((記得訂枱啊))
!!!重要事情講三次!!!
!!!如果無訂枱有排等!!!
晩市超爆場

2020-01-17
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday