2011-08-12 9 views
是夜同另一半搵食搵到去九龍塘. 九龍塘最出名食泰國菜,雖然成條街滿佈泰國菜館,但好食個幾間都圍滿哂人.行左半個鐘,左揀右揀,最後都係幫襯最出名最多名人幫襯既金寶.係金寶食野特別在除左d枱勁窄,窄到同隔離枱既距離同搭枱冇乜分別之外, 最特別係你可以叫下泰國野食下又可以叫下越南野試.食泰國野梗係想食咖哩, 但自己本身又唔食得辣, 所以個度既阿姐就叫我試下越南咖哩. 越南都有咖哩? 不過算了,既然阿姐推介到而且又話唔辣就叫來試下了.咖哩鮮牛腩煲配法包 好多咖哩汁,牛腩好淋好好食, 仲有好多牛根,完全唔硬,真係正.咖哩真係完全唔辣,唔會好水剛剛好.薯仔切得略為大舊得滯.有半條好大既法包.雖然略為凍左少少,不過仍然香脆鬆軟,點咖哩真係正到暈.一個人食半條都未夠喉.串燒雞/牛/豬沙嗲 (6支)沙嗲醬冇沙嗲味,只得甜甜地花生味. 牛肉好硬,好用力先扯得開舊肉; 反而豬同雞不錯,淡淡既炭燒香味令人回味.泰式炒粉 上枱碟粉一pat, 賣相就認真麻麻地. 不過食落又十分不錯wor, 唔係好油膩,配料亦都好多, 芽菜仔條條都好漲卜卜好飽滿, 蝦仁好ok爽口, 食完一碗都唔會好滯.泰式炒A菜十分多油,而且棵棵

咖哩鮮牛腩煲配法包

串燒雞/牛/豬沙嗲 (6支)

泰式炒粉

泰式炒A菜
十分多油,而且棵棵都好大棵菜,叫人點咬. 份量都幾多,不過太多油睇見都滯....

紅毛丹冰
去親食泰國或者越南野首選一定係飲紅毛丹冰. 其一係個人喜好淡淡既近粉紅色調,有種說不出的浪漫感覺 (哈哈~); 其二係紅毛丹好好食. 呢度既紅毛丹冰都不錯, 唔會齋勁落糖水,紅毛丹起碼有4-5粒,雖然唔係好大粒,而且都知係罐頭貨,不過都不錯吃的.

2個人埋單$2XX,不是很貴,算幾抵食.
不過來食預左冇哂私穩,而且全冇寧靜可言, 想傾多陣計既話見議快d食完埋單行下九龍城公園啦.
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 咖哩鮮牛腩煲配法包
見openrice在主食上, 除了清真牛肉館外, 便是此店最多好評, 便試試~2人點了醬爆蝦球: 招牌菜, 新鮮炸, 熱辣辣, 但吃下去, 覺得一般, 絕對不值 大約6x 才得4粒...老闆炒飯: 招牌菜, ok, 以5x來計, 都幾好吃, 算有少少特別泰式炒通菜:都幾香, 幾好吃, 落足料~ 但越吃越覺得咸, 後來友人要用水沖來吃...越南滴滴壺咖啡: 之前研究咖啡, 已想試, 見到這店有, 大約2x, 都ok, 不算貴, 便點, 不太認識, 但感覺不只是苦, 都幾香, 用煉奶沖, 都 幾好喝~~但整體都幾算略貴, 食物一般, 名不符實

2人點了

但整體都幾算略貴, 食物一般, 名不符實
2011-06-08
Anniversary
  • 老闆炒飯
  • 越南滴滴壺咖啡
2011-06-07 7 views
朋友愛吃泰國菜,尤其生蝦刺身!專登上openrice揾下邊間好食,所以揀左呢間!!叫左四個餸:生蝦刺身,醬爆蝦丸,泰式炒通菜,越式拼盤!生蝦刺身: 好味,爽口,有鮮味,可惜太辣!不過會有再點的衝動!!醬爆蝦丸:可能期望太高,蝦丸中是蝦羔,但不太美味!雖然是招牌之一,而且不值此價!泰式炒通菜:一般啦!越式拼盤: 除蝦餅外,其他的味道不太討好!!
2011-06-06
Birthday
  • 生蝦刺身,蝦餅
2011-05-31 10 views
A new year garthering with buddy finally I can have Thai food with my high expectation we came to 金寶~~~叫左五樣野食同二杯龍眼冰1.泰式生蝦(個汁都幾好味同都幾辣)2.醬爆蝦丸(熱辣辣好大朕蝦醬味好得意)3.冬蔭功(夠曬辣我鍾意個煲下仲有個火喺度滾滾下)4.黃咖哩雞(嘩甜既咖哩,無綠咖哩同紅咖哩咁好食)5.蒜蓉飽(用黎點咖哩既~~我呢個蒜蓉狂嫌佢唔夠蒜蓉.....個人覺得pizza hux仲好食|•|)最好食/飲係個龍眼冰~~~睇黎我個期待太大啦...兩個人埋單三百~~~
2011-02-06
Waiting Time
5-10 Minutes (Dine In)
Anniversary
  • 龍眼冰
2011-05-22 6 views
味道是好,不過餐廳似乎預食物不足,8點幾9點,包無汽水無雞串無,有點失敗。個x拉盞通菜最差,完全唔係個回事,一點都唔香。咖喱牛腩最讚,牛腩的確滑,不過無蒜容包,失晒分!
2011-05-21
  • 咖喱牛腩煲
2011-05-16 6 views
星期日晚餐時間, 好多人等位, 要人齊先入得醬爆蝦球: 招牌菜, 新鮮炸, 熱辣辣, 比我想像中普通芋頭焗飯: 好有芋頭香味!! 好鍾意冬蔭功(細): 酸酸辣辣, 唔錯明星菜: 好惹味!!! 辣辣地
星期日晚餐時間, 好多人等位, 要人齊先入得

醬爆蝦球: 招牌菜, 新鮮炸, 熱辣辣, 比我想像中普通
芋頭焗飯: 好有芋頭香味!! 好鍾意
芋頭焗飯
冬蔭功(細): 酸酸辣辣, 唔錯
冬蔭功
明星菜: 好惹味!!! 辣辣地
2011-05-15
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
冬蔭功
芋頭焗飯
Thought of having Thai food today, so went to Kowloon City for food and since Openrice has a lot people comment on this restaurant, we decided to give it a try.After we have orderd our food, the first dishes came around 10 mins later, very small dish and at unreasonable price. We waiter another 15 mins for the second dish after finishing the first dish. We didn't even mind on the time they serve food (thought it's consider quite long wait) caused we always have no expectation from restuarant li

After we have orderd our food, the first dishes came around 10 mins later, very small dish and at unreasonable price. We waiter another 15 mins for the second dish after finishing the first dish. We didn't even mind on the time they serve food (thought it's consider quite long wait) caused we always have no expectation from restuarant like this type of standard.

Unfortunately, even after finished our 2nd dish, there were still no sign on the following dishes we've ordered, so I politely waved for the waiter to ask on this matter. Too bad, 2-3 waiters/waitresses were around but no one care to answer us, and pretend they didn't see us. Finally after a few attemps, they answer us in a extremely rude manners, and ask us to continue waiting and didn't bother to check the status.

Waited for a while more, we decided to leave, and this time, we told another waiter that we didn't want to wait anymore and decided to cancel all our orders, instead of checking the status of dishes for us, he actually asked us to leave. Saying "if you cannot wait, you can leave"..... Worse, the waiter made us wait at the counter when we want to settle the bill. Now when I think back, should have left without botheting to pay.....

Though their business is doing ok now, but if they continue to act this manner, I am sure they will lose a lot of reputation and hope one day, their business will deteriorate. Waiting see that day!
2011-05-08
清明節,剛啱一家四口去完樂富掃墓,心血來潮不如行落黎九龍食搵午飯食,搜尋OPENRICE知道呢間好評,即來試食,果然冇中伏。叫咗:- 活蝦刺身- 醬爆蝦球- 越南拼盤- 粉特別- 濶佬炒飯- 芋頭焗飯對我黎講最有驚喜係"醬爆蝦球"。好正。芋頭焗飯都好香。全餐飯都食得好開心。出菜出得好快。侍應服務同效率都好好,態度好,做嘢好快手。本人住咗廿幾三十年港島,好少會過黎九龍城,都未起度食過飯。今次第一次,感覺良好。下次經過都會再光顧。
叫咗:

- 活蝦刺身
- 醬爆蝦球
- 越南拼盤
- 粉特別
- 濶佬炒飯
- 芋頭焗飯

對我黎講最有驚喜係"醬爆蝦球"。好正。
芋頭焗飯都好香。

2011-04-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • 芋頭焗飯
2011-03-23 8 views
去開九龍城,知道這區有好多泰國菜館,上網睇食評雖然此店質素一般,但食過後好有驚喜,食物款式算多,味道幾好同新鮮熱辣.價錢方面比同區嘅泰國菜館貴少少,但質素又唔係想像中咁差喎,我會再次幫襯.咖喱雞幾好味,雞滑,咖喱香濃,撈飯一流.法包一般,唔鬆脆,質感太靱,要碗飯好過.活蝦刺身好新鮮,蝦肉爽甜,個汁辣辣哋,好好味.差唔多成碟比我食哂.醬爆蝦丸即叫即炸,熱辣辣,味道ok,個汁酸酸甜甜幾好味.豬,牛,雞,串燒各要兩串,味道幾好,質感幾滑,起碼唔會燒到似柴皮.
咖喱雞幾好味,雞滑,咖喱香濃,撈飯一流.
法包一般,唔鬆脆,質感太靱,要碗飯好過.
醬爆蝦丸即叫即炸,熱辣辣,味道ok,個汁酸酸甜甜幾好味.
2011-03-04
  • 活蝦刺身
  • 咖哩
2011-03-20 8 views
來泰國菜館,人人推介活蝦刺身,但因同行的家人不吃生的食物而作擺,究竟泰國菜又有何其他好選擇呢?來到金寶泰國菜館,看到一字排開有數間,供應泰國及越南美食。我們一行六人走遍數間九龍城的泰國菜館,最後決定光顧這間。由於時間尚早,才六時多,我們不用等位便可坐下叫菜。先來的是醬爆蝦丸,的確是好醬爆,蝦丸爽口,難怪是必吃之菜。是夜要了泰式雜錦併盤,賣相好,有四款炸物,包括兩款雞,都做的不錯,香口的炸蝦餅配於酸酸的醬汁,香脆美味。及後發現我們要的是大併盤,連加一索價二百大元,我認為頗貴!再說另一款炸物─酥炸軟殼蟹(小)索價八十大元,真正的酥炸軟殼蟹只有幾件,其他是炸粉,酥炸蟹味道只是一般,上菜時不是熱的,教人失望。家人認為三味大倉魚味道合格,賣相挺好但味道不算特別,炸過的倉魚配以番茄,菠蘿和青椒,有點酸甜和辣,炸過的東西一般都不會難吃,但他們弄的就是不算叫人喜出望外。還有菠蘿焗飯,有肉鬆,菠蘿和蝦,菠蘿香份量足賣相佳的焗飯。越式炒檬粉味道合格,配料遜色,只有芽菜和兩只蝦,本人不推介。白飯賣相鬆散,予人不專業之感。及後更聽到別桌有人稱白飯有點涼,要求更換。三色冰是有椰汁香味,加半杯冰塊,杯底有綠色的啫
來到金寶泰國菜館,看到一字排開有數間,供應泰國及越南美食。
先來的是醬爆蝦丸,的確是好醬爆,蝦丸爽口,難怪是必吃之菜。
還有菠蘿焗飯,有肉鬆,菠蘿和蝦,菠蘿香份量足賣相佳的焗飯。
三色冰是有椰汁香味,加半杯冰塊,杯底有綠色的啫喱和艷紅色的果子,其顏色之鮮艷使人不敢吃。
椰青海鮮焗飯是本人推介的,專誠來到九龍城吃飯就是要吃多一點地道做法的食物,初要這個椰青海鮮焗飯,我是有猶豫的,因為單看菜單的賣相,似是平平無奇之作,我怕他做的淡而無味,幸而是喜出望外─飯混著濃厚椰汁香味,清甜獨特,配以多項材料, 有椰汁、 提子乾、 蝦和雜菜,它讓我覺得不枉此行!

[IMG:3
最後,我們要了香芒糕,賣相差,味道有點怪,一致認為應選椰汁糕比較穩鎮。
總括而言,服務一般(我們叫了結賬店方卻愛理不理....),醬爆蝦丸和椰青海鮮焗飯是可以一試的食物,希望出名的泰國菜館的食物和服務質素能維持。
感謝男友慷慨請客!

2011-03-19
  • 椰青海鮮焗飯
2011-02-27 12 views
經過一星期的勞碌今日又可以大飽口福,今日被一道活蝦身吸引到去了九龍城食晚飯!其實成日食泰國菜都食都好厭,不過見未食過金寶泰國菜館,所以我都照去,乜都試下嘛!一行到去間餐廳附近見到好大個招牌寫住金寶越南菜,初時仲以為行錯左,後來先知道金寶係食越南及泰國菜,見到個越南菜我個心即時好開心,因為好想食越南菜好耐,今次真係一舉兩得!之前都聽過泰國菜係有一道菜叫活蝦刺身,但係次次同D 朋友去食飯個個都無興趣食/唔食生野,今次都係我第一次食活蝦刺身,就咁睇道菜個樣都好吸引,活蝦刺身好新鮮配以蒜頭、辣椒及一個酸的汁,酸酸辣辣咁真係好開胃!咖喱蟹係每次食泰國菜必吃的食物,今次都唔例外都order 了一客,因為見個餐牌有分大/細,我地都怕唔好食所以揀了隻細,入口真係好失望,蟹一d 都唔新鮮,個咖喱汁又偏向水&醬汁分離。另外再order 了一個該店出名的餸菜~明生菜,都幾爽口!有菜圃、魷魚、青口、菜心、豆乾等,味道就普通及好細碟!至於個雜錦併盤,這道就係越南菜,不過講到炸物,只終都係黃珍珍係最好!餐飲選了龍眼冰,一見到杯龍眼次真係好開心,因為好多龍眼而且又唔係太甜。

咖喱炒蟹
雜錦併盤
龍眼冰
2011-02-27
龍眼冰
雜錦併盤
2011-02-12 2 views
一直聽聞金寶唔錯,所以早前同朋友一齊去金寶搵食睇下係唔係真係咁正~呢個 活蝦刺身 係我地既最愛,唔係得個樣令真係好鮮甜,而且好爽口,本身好愛食刺身既我梗係停唔到口啦推介我地叫左個咖喱,好香好好食,又唔會太辣,攞黎撈飯勁正 個賣相都係好令,用半個菠羅做容器,炒飯上面仲有好多肉鬆,好味~ 個人最鐘意食蝦餅,香脆彈牙,正呀黎到我最期待既冬蔭公啦!你睇D材料幾豐富~ 賣相更加唔使講,好誘人開住個爐仔,睇住佢滾下滾下, 真係好正味道都冇令我失望,辣中有甜, i love it 不過我有一個fd就唔同意我啦,佢dislike呢個冬蔭公,話覺得太辣,唔鐘意。但我個人都係推薦大家可以試下 可能係口味問題啦,我同我D朋友都接受唔到D特飲既味道...覺得好古怪,係紅豆冰最正常。 @@'''下次會再黎食嫁,正
一直聽聞金寶唔錯,
所以早前同朋友一齊去金寶搵食
睇下係唔係真係咁正~
活蝦刺身
呢個 活蝦刺身 係我地既最愛,
唔係得個樣令
真係好鮮甜,而且好爽口,
本身好愛食刺身既我梗係停唔到口啦

推介
咖喱牛腩
我地叫左個咖喱,
好香好好食,又唔會太辣,
攞黎撈飯勁正
菠羅海鮮炒飯

個賣相都係好令,
用半個菠羅做容器,炒飯上面仲有好多肉鬆,
好味~
拼盤

個人最鐘意食蝦餅,
香脆彈牙,正呀
冬蔭公
黎到我最期待既冬蔭公啦!
你睇D材料幾豐富~ 賣相更加唔使講,好誘人

開住個爐仔,睇住佢滾下滾下, 真係好正

味道都冇令我失望,辣中有甜, i love it

不過我有一個fd就唔同意我啦,
佢dislike呢個冬蔭公,話覺得太辣,唔鐘意。
但我個人都係推薦大家可以試下
特飲
特飲
可能係口味問題啦,
我同我D朋友都接受唔到D特飲既味道...

覺得好古怪,係紅豆冰最正常。 @@'''

下次會再黎食嫁,正
咖喱牛腩
拼盤
冬蔭公
2011-02-06 9 views
一行3人, BK左9pm, 8.30pm到,有位唔使等,好采order左:醬爆蝦丸 活蝦刺身牛油大頭蝦(大)冬陰公(小)泰式拼盤(小)蝦米卷龍眼意米冰醬爆蝦丸: 1碟4粒, 旦牙+大粒,蝦膏好香 活蝦刺身: 蝦鮮甜,爽口,好香lemon汁, 開胃野味,但底個d菜好辣(唔知係咪食架呢)牛油大頭蝦(大): 2隻蝦,好香牛油味,炸得好香口,d大頭蝦好似中龍蝦咁大冬陰公(小): 好香, 香而不辣,有5個碗份量, 好香 泰式拼盤(小): 有蝦餅,春卷,沙嗲,葉包雞,各x3....好平均,沙嗲最好食!蝦米卷: 呢個好大件,蝦都唔錯,一定好多汁先好食龍眼意米冰: 好飲,不過真係太多冰,唔夠飲食物好好,份量都幾多, 一定會再去,埋單$510...,好低食

order左:

活蝦刺身
牛油大頭蝦(大)
冬陰公(小)
泰式拼盤(小)
蝦米卷
龍眼意米冰

醬爆蝦丸: 1碟4粒, 旦牙+大粒,蝦膏好香

冬陰公(小): 好香, 香而不辣,有5個碗份量, 好香

蝦米卷: 呢個好大件,蝦都唔錯,一定好多汁先好食
龍眼意米冰: 好飲,不過真係太多冰,唔夠飲

2011-02-05
2011-01-24 2 views
從OPENRICE的食評,便點了必食的醬爆蝦丸,因為只有2人,所以再加一個老闆炒飯和一個猪手牛展河.1.醬爆蝦丸 - 一咬開,真是不知什麼原因,內裡只有一個空洞,沒有所講的蝦膏,但最奇怪的是任何味道都沒有,祗好點一下附加的醬汁才吃到一些味道,可 惜祗 是醬汁的味道,一點蝦的香味都沒有.2.老闆炒飯 - 飯是乾身的,油也不多,材料一眼就可以看到,芥蘭粒,椰芯粒,淡淡的蝦醬香味,其餘材料就什麼也找不到,真想不到老闆吃的炒飯原來這麼節儉3.猪手牛展河 - 材料豐富,有牛展三件,猪手一件,河粉卻是一些很碎的瀨粉,很淡的湯但卻有一種怪味,一點冤臭味.4. 木快 - 因為吃不飽,唯有叫甜品補充,不錯的,如果和以上的比較,材料真的豐富,中泰合璧也可以接受.
2011-01-22
$80.00 (Dinner)
  • 沒有
2011-01-16 5 views
今日我同男朋友去呢到食午餐! 聽講夜晚好多人, 要等好耐位, 但午餐時間就唔洗等! 入到去, 睇左好耐menu, 因為樣樣都想食, 但又唔想洗咁多$.. 同埋得2個人食唔到好多野所以最後叫左 醬爆蝦丸, 青咖哩雞煲 同埋泰式牛肉炒飯!醬爆蝦丸 --入面好多汁, 一咬落去就bee哂出黎青咖哩雞煲勁香香茅味!! 好鐘意~ 泰式牛肉炒飯呢個飯就一般啦, 同出面d 炒飯沒太大分別食泰國野真係要多人食先抵!!!! 下次要叫多D 人去~~~
今日我同男朋友去呢到食午餐!
聽講夜晚好多人, 要等好耐位, 但午餐時間就唔洗等!

同埋得2個人食唔到好多野
所以最後叫左 醬爆蝦丸, 青咖哩雞煲 同埋泰式牛肉炒飯!

醬爆蝦丸 --
入面好多汁架!
入面好多汁, 一咬落去就bee哂出黎

青咖哩雞煲
勁香香茅味!! 好鐘意~

泰式牛肉炒飯
呢個飯就一般啦, 同出面d 炒飯沒太大分別

食泰國野真係要多人食先抵!!!!
下次要叫多D 人去~~~
2011-01-07
$80 (Lunch)
入面好多汁架!