2010-12-15 25 views
呢日因為要去九龍城買大閘蟹, 所以就嚟呢度食野 (其實我最想食潮州野, 不過晏晝冇得食, 唯有食泰國菜)我知九龍城d泰國菜係幾出名,同埋開到成行成市, 於是我行左個後決定去呢間, 因為得呢度比較多人食緊, 有1,2間舖頭直頭1個人都冇...一入到去,見到牆上面好多明星簽名, 我仲1心覺得佢可能係靠明星效應, 應該未必好食... 點知d野黎到, 真係樣樣都好味, 雖然我唔識分係咪正宗, 但係真係好啱我口味... 我地2個人, 叫左以下幾樣野:豬扒檬 - d檬粉就冇乜特別啦..但係d豬扒好入味, 同埋d汁都好好食... 泰式拼盆 - 呢個好抵, 好彩我堅持要呢樣...咁大盆先係$88, 平時有d地方淨蝦餅都成$40....泰式沙律 - 我平時食泰國野1定會叫呢樣, 我好鍾意食...呢度亦都整得好好食, 不過對我黎講有d辣...埋單$186, 非常抵食..下次想食泰國野, 我1定會再嚟!

我地2個人, 叫左以下幾樣野:

豬扒檬

泰式拼盆

泰式沙律

2010-12-01
$90 (Lunch)
2010-11-17 15 views
前幾日有一晚同左FD 去左九龍城食飯, 去左食泰國野, 去左間出名既叫金寶泰國菜館食飯.坐底左就開始叫野食~第一樣就叫左活蝦刺身, 70$有8隻~睇個樣就已經好店.佢D蝦用草蝦,隻隻都好光身, 肥美, 望到已經留晒口水~食落爽口彈牙~, 上面又有好多配料 , 又香, 酸酸辣辣 ,夠晒開胃.之後呢就叫左生 牛肉豬手湯檬,湯底好濃, 豬手又滑又鬆化~好味~D牛肉又半生熟食落唔似牙~45$抵晒~另外呢, 就叫左杯龍眼冰~好正, 好多龍眼肉, 抵飲~
坐底左就開始叫野食~
第一樣就叫左活蝦刺身, 70$有8隻~

睇個樣就已經好店.
之後呢就叫左生 牛肉豬手湯檬,

另外呢, 就叫左杯龍眼冰~好正, 好多龍眼肉, 抵飲~
  • 活蝦刺身
2010-11-16 13 views
同朋友想食下好野,,,特登走入九龍城食晚飯,,,已經諗好系食金寶,,,去到都吾洗等位,,,睇下餐牌我地就叫左....醬爆蝦丸,活蝦刺身,,炒通菜,,蝦膏炒飯,,龍眼冰!!!!活蝦刺身: D蝦真系好新鮮,,,食完4隻都想繼續食多幾隻!!!醬爆蝦丸: 食蝦丸個陣怕佢太熱食吾到,,,但系又怕凍左吾好食,,, 個人建議都系上枱就好食喇,,,, 吾系入面D蝦醬就吾識爆蝦膏炒飯: 我覺得炒得太乾,,不過味道都吾錯炒通菜 : 好味夾抵食
同朋友想食下好野,,,
特登走入九龍城食晚飯,,,
已經諗好系食金寶,,,
去到都吾洗等位,,,
睇下餐牌我地就叫左....
醬爆蝦丸,活蝦刺身,,炒通菜,,蝦膏炒飯,,龍眼冰!!!!

個人建議都系上枱就好食喇,,,,
吾系入面D蝦醬就吾識爆
蝦膏炒飯: 我覺得炒得太乾,,不過味道都吾錯
炒通菜 : 好味夾抵食
炒通菜
蝦膏炒飯
2010-11-14
炒通菜
2010-11-13 19 views
十月十一日 (星期一)是日老公仔返新公的第一天,剛巧同事約到九龍城金寶吃晚餐,曲線慶祝!!!相信金寶不用多介紹,來過的名人數之不盡(包括明星和OR的重量級人物)向來為食的我則有點落後,是次還是第一回拜訪連老公仔之前也來過,並遇上袁采雲和兩姐妹呢!一行七人,二話不說就點了成枱的菜先來咖喱炒蟹,咖喱醬完全將蟹掩蓋很juicy,不過我和老公仔都不是好蟹之人而且蟹肉不多,我們覺得是合格之作吃泰菜不少得燒肉串今之咁多人,就點足雞牛豬肉各燒肉串味道分明,各有特色加上預備好的醬料更見出色咖喱牛腩檬是驚喜發現竟然泰式食店都可以煮出這麼煙韌彈牙的牛腩加上能預其到的檬粉吸咖喱汁能力,真是好上加好蒜蓉法包很香濃有同事用來點咖喱汁吃,有另一番享受我和老公仔都不好冬陰功跟據同事所講,這裡的湯底夠濃,但不夠辣是水準之作,不過仍有改善空間吃了那麼多肉,必要點一個馬來炒菜來作中和但它絕不是陪襯品,通菜爽嫩無比,加上少許惹味辣椒,盡是味覺享受泰式蝦刺身是威廉指定要點的菜式味道有點酸的,至於鮮蝦肉味則略欠論刺身,始終覺得日式會做得較好來到金寶,它的名物炸蝦丸當然要一試炸得金黃的蝦丸惹味非常加上內裡滿溢的蝦膏一口咬下,頓時
十月十一日 (星期一)

向來為食的我則有點落後,是次還是第一回拜訪
連老公仔之前也來過,並遇上袁采雲和兩姐妹呢!
一行七人,二話不說就點了成枱的菜

咖喱炒蟹

先來咖喱炒蟹,咖喱醬完全將蟹掩蓋
很juicy,不過我和老公仔都不是好蟹之人
而且蟹肉不多,我們覺得是合格之作
雞牛豬肉串燒

吃泰菜不少得燒肉串
今之咁多人,就點足雞牛豬肉
各燒肉串味道分明,各有特色
加上預備好的醬料更見出色
咖喱牛腩檬

咖喱牛腩檬是驚喜發現
竟然泰式食店都可以煮出這麼煙韌彈牙的牛腩
加上能預其到的檬粉吸咖喱汁能力,真是好上加好
蒜蓉法包

蒜蓉法包很香濃
有同事用來點咖喱汁吃,有另一番享受
冬陰功

我和老公仔都不好冬陰功
跟據同事所講,這裡的湯底夠濃,但不夠辣
是水準之作,不過仍有改善空間
馬來炒菜

吃了那麼多肉,必要點一個馬來炒菜來作中和
泰式蝦刺身

泰式蝦刺身是威廉指定要點的菜式
味道有點酸的,至於鮮蝦肉味則略欠
刺身,始終覺得日式會做得較好
招牌炸蝦丸

來到金寶,它的名物炸蝦丸當然要一試
炸得金黃的蝦丸惹味非常
加上內裡滿溢的蝦膏
一口咬下,頓時做成爆醬的效果
蝦膏香濃無比,本想再追加的
但大家要留肚吃甜品,唯有等下次
2010-10-11
咖喱牛腩檬
泰式蝦刺身
招牌炸蝦丸
蒜蓉法包
2010-10-09 5 views
之前去the one新開o既..食過兩次,第一次就ok啦,第二次呢..就已經冇得book位,仲要係門口排隊冇得拎飛仔,過半數先有得入...真係唔鍾意咁囉....野食款式唔係最多...今次...決定去九龍店老店食....好彩...都滿意返,有得book位,野食款野多好多...都好味,又唔係好貴~ 老店就係就細d,都好舊喇....仲見到老細坐陣tim~五個人食左九樣野食呀...佢就有泰國野同越南野食o既,但今次我地全部都係揀晒泰國野食...海南雞,今次lei個幾好味,又係老套d講句,有雞味,好大碟,算肥美~ (好過the one)小食拼盤(細), 都係一般o既小食,香葉包雞,蝦春卷,串燒同蝦餅,樣樣都唔洩丫醬爆蝦丸,必食架喇...係就係貴d,60蚊得4粒,今次個醬就冇咁"流"出黎,但都係好香蝦味,正~串燒 (豬牛雞), 普通ja...係個雞叫好d,豬同牛都麻麻...個牛冇牛味...炒A菜,油就油少少,但好味,咸度適中...冇過火....冬陰公湯,煲滾左夠熱好好味,酸辣適中...yummy~青咖哩蝦球,lei個就比較失色喇,個咖哩煲滾左杰返d就好d,但個蝦就唔新鮮,好細隻,no good蒜蓉
五個人食左九樣野食呀...
炒A菜,油就油少少,但好味,咸度適中...冇過火....
冬陰公湯,煲滾左夠熱好好味,酸辣適中...yummy~
蒜蓉法包,唔知係咪點左咖哩d味遮左d蒜蓉味呢...好似唔係好有蒜味咁
菠蘿炒飯, lei個好多料,好味...加埋咖哩汁食仲正,但賣相唔夠the one個好,同埋如果有埋腰果就好d囉...
我地飽飽喇,冇食佢d泰式甜品同飲品呀....埋單唔係貴,可能冇飲野...一人唔使一百蚊

2010-10-07 14 views
一時忘記了要 book位..攪到去到見到排晒隊之後就即刻 o晒嘴結果等左成 20分鐘.. 終於有位..實在太多人喇.. 連幾間地舖都爆晒我地上左樓上坐..由於地方太小.. 好迫.. 同隔離枱背對背櫈貼櫈一坐低就即係睇下有乜好食!!出發前已經做好功課.. 上 openrice搵定有乜好介紹紅毛丹 - 似藥水味.. 唔掂!!青檸梳打 - 夠穩陣!! 掂!!菠蘿炒飯 - 有.. 蝦、肉鬆、菠蘿粒、蛋.. d飯 1粒粒.. 比較乾身.. 麻麻地冬陰公(細) - 不過不失.. 唔算好辣.. 接受到!!醬爆蝦餅 - 成晚最正呢味.... 可以再叫再食!!! 不過真係要好小心食.. 個餡好熱!!沙爹串燒 - 雞/ 牛/ 豬.. 牛太熟了.. 豬無味.. 都係雞最好食!!!!!
一時忘記了要 book位..
攪到去到見到排晒隊之後就即刻 o晒嘴

結果等左成 20分鐘.. 終於有位..
實在太多人喇.. 連幾間地舖都爆晒
我地上左樓上坐..
由於地方太小.. 好迫.. 同隔離枱背對背櫈貼櫈

一坐低就即係睇下有乜好食!!
出發前已經做好功課.. 上 openrice搵定有乜好介紹

紅毛丹 - 似藥水味.. 唔掂!!

青檸梳打 - 夠穩陣!! 掂!!

冬陰公(細) - 不過不失.. 唔算好辣.. 接受到!!

小心熱呀!!!!!!!!!!!! 正!!
無得頂!!
除左雞.. 豬同牛都唔太好食!!!!
半隻菠蘿!!
似藥水!! 唔好飲!!
2010-10-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
小心熱呀!!!!!!!!!!!! 正!!
無得頂!!
2010-10-07 6 views
兩個人餓到暈左嗌左蒜蓉法包先因為唔使等好快有得食住先嗌左咸魚炒芥蘭菜炒幾嫰口,一d都唔覺老嗌左半打串燒,感覺上就普普通通喇,無咩特別椰青海鮮焗飯,兩個人食份量就多左d,不過嫌佢甜左d者,有d膩tim
兩個人餓到暈左

嗌左蒜蓉法包先

因為唔使等

好快有得食住先

嗌左咸魚炒芥蘭

菜炒幾嫰口,一d都唔覺老

嗌左半打串燒,感覺上就普普通通喇,無咩特別

2010-10-05
2010-10-03 5 views
友人想食泰菜就黎到九龍城,太多選擇但印象中呢間金寶好似好出名。8點半多,無人等位。到門口見到隔離間又係金寶但食越南菜已覺得怪怪,但門口叔叔已為我地帶位,所以都試試啦。二人點左:生蝦 ﹣ 蝦無乜味,用黎點既汁又唔突出蝦糕蝦丸﹣ 好彈,但無蝦味細併盤:有蝦餅(同上),香葉雞(超乾),satay串(普通)蝦春卷(個皮超厚,似來貨)馬拉盞炒通菜﹣ 無特別大蝦xx沙律﹣ 好難食 以上食左咁多樣野無樣合格,本想叫埋冬陰功,好在唔記得叫。。。。呢間似泰非泰又想fusion又拜黃大仙既餐廳永遠都唔會響我張返𠒇list度出現。
二人點左:
生蝦 ﹣ 蝦無乜味,用黎點既汁又唔突出
蝦糕蝦丸﹣ 好彈,但無蝦味
馬拉盞炒通菜﹣ 無特別
大蝦xx沙律﹣ 好難食

2010-10-01
  • nil
2010-10-02 16 views
要選一間食店0係九龍城同舅父一家四口吃飯, 佢地由紐西蘭返黎, 吃亞洲菜最啱!訂咗檯, 唔洗等, 即入座! 媽子愛吃明爐生魚, 但廿間泰國餐廳有十九間淨係得烏頭, 黎到一見到有生魚, 即叫啦, 媽子吃了個不亦樂乎!泰式生蝦, 爽甜, 唯一唔好就係上檯時已經撈好晒汁料, 每隻蝦已蘸滿蒜粒,辣椒粒及辣椒子, 我同媽子當然愛吃, 但兩個表妹仔就食得辛苦啲, 唔鍾意預先撈好0既朋友, 點菜時可試下要求汁另上.牛油焗大頭蝦, 要了個大0既---即係兩隻, 牛油尚算香, 蝦肉都夠爽,可惜蝦頭冇乜膏.串燒牛, 串燒雞各半打, 非常一般, 牛肉太韌, 唔好食咖哩蟹, 呢個菜應該改過個名就冇咁多網友炸型, 講真, 佢真係冇乜咖哩味, 但個汁其實幾好味, 甜甜地, 個獻加咗蛋, 好rich, 如果送飯就一流, 兩隻蟹都幾新鮮, 肉夠實. 表妹仔食得好開心.因為大家唔好飯, 所以叫咗蒜茸包, 好香. 點個蟹獻好味呀!一jar生啤, 三小樽Singha; 珍多冰, 龍眼薏米冰, 紅豆冰各一杯.埋單八百三十, 價錢合理, 愉快0既一次家庭聚會.
訂咗檯, 唔洗等, 即入座!
串燒牛, 串燒雞各半打, 非常一般, 牛肉太韌, 唔好食
埋單八百三十, 價錢合理, 愉快0既一次家庭聚會.
2010-10-01
2010-09-22 7 views
是夜中秋夜,就同家人去呢間食,點知比我想像中唔好食首先我地飲的水就有一陣味,order的青檸水就有2/3都係冰,連都common的soda water都無我地食左個醬爆蝦丸,木瓜蝦沙律,咖哩炒蟹,garlic bread, 炒粉同埋炒通菜講真咖哩crab一d咖哩味都無,個沙律又唔係好有味,其他都係水準一般唯一一樣食得過的是個蝦丸,不過下次我未必會再去了
是夜中秋夜,就同家人去呢間食,點知比我想像中唔好食

唯一一樣食得過的是個蝦丸,不過下次我未必會再去了
2010-09-22
  • 醬爆蝦丸
1K
2010-09-21 18 views
fd baby生日~!大家一齊去食泰國野~!正式個名係金寶泰國菜館呀、but個職員話入呢個門口都一樣~就照了、原來佢成條街一辣過都係金寶~!醬爆蝦丸~i feel呢個幾好味呀~!好彈牙~!外皮又幾脆~!and真係會爆醬!入面個涵(蝦整成既醬)又ok好味~!咖喱炒蟹~食左少少~!bec懶得me殼!個咖喱幾好味呀~!唔算太辣呀!個蟹食左少少少~!so唔確定好唔好味了!個人feel幾好啦~!菠蘿炒飯~i feel 普通啦~!幾有菠蘿味!不過甜左d呀~!蝦羔炒飯~好味呢個~!好入味既飯~!餸係蛋~臘腸~蝦夾埋既配合!好味呀~!冬蔭功~i feel好辣呀!可能我唔太食得辣~!不過都feel 唔錯呀!受得辣既話maybe feel 好正呀!咖哩牛腩配法包~咖喱牛腩一向都幾like~!個咖喱又係唔太辣~!牛腩少少林都ok好味~!加上咖喱配埋個法包食簡直就係gd呀~~~~~!青炒棷子芯~i feel 普通啦!有特別~!bec少有既菜色~!椰子芯雖然係炒林左~!but都feel係有d硬~!but因為硬食落又幾爽~!and少少椰子味唔算太勁~!好少甜~!海南雞~i feel 同普通食既海南雞分別唔大~!都
海南雞~i feel 同普通食既海南雞分別唔大~!都唔錯~!
紅毛丹冰~要自己溝個紅色汁、個人feel 唔太好~!
活蝦刺身~幾甘甜既味呀~!再配埋上面個料食少少辣唔錯呀~!
串燒~我最愛食呀~~~~!有牛,豬and雞~~!i like 雞~!個沙嗲醬好味呀~~!

菠蘿炒飯
冬蔭功
咖哩牛腩配法包
串燒
2010-08-29 11 views
蝦刺身︰不錯烏頭︰又貴又普通串燒︰雞同豬都OK,牛太硬了冬蔭公︰湯底OK,我叫了一碗清湯粉,自製"冬蔭公河粉",效果不錯,但冬蔭公冇乜"送"蝦刺身︰不錯烏頭︰又貴又普通串燒︰雞同豬都OK,牛太硬了冬蔭公︰湯底OK,我叫了一碗清湯粉,自製"冬蔭公河粉",效果不錯,但冬蔭公冇乜"送"
刺身︰不錯
烏頭︰又貴又普通
串燒︰雞同豬都OK,牛太硬了

刺身︰不錯
烏頭︰又貴又普通
串燒︰雞同豬都OK,牛太硬了
2010-08-28
  • 活蝦刺身
尋晚去九龍城食泰國菜, 之前食過"金寶", 算不過不失, 不過聽人講話差左, 尋晚都再一試啦, 真的發現水準越來越差, 超差, 不能想像, 2個人晚餐叫咗以下食物:1. 咖哩炒蟹 - 蟹肉唔新鮮, 肉質"好梅好削", 全無鮮味, 亦無乜咖哩味, 只得甜味,令人失望既咖哩炒蟹 2. 馬拉盞炒通菜 – 見唔到有馬拉盞醬, 只見到蒜粒同辣椒粒, 又無蝦醬味, 個女伺應話佢地用既馬拉盞係甘架喇…..令人無話可說 3. 冬陰公 - 差至極既冬陰公, 完全無味, 無乜辣味, 又無咸味, 要問伺應儸鹽先飲到, 試問各位有無試過飲冬陰公要落鹽呢! 但又見到好多香料係裡面, 好奇怪, 總之, 係我試過最差最差既冬陰公, 不能再差 4. 蒜茸包 – 唔夠脆, 好似翻叮或者擺咗好耐 完全令人失望既泰國菜, 水準奇差, 不能想像, 只有碟炒菜合格, 金寶真係令人好失望 最離譜係佢地既老爺自動門會夾住人唔放, 伺應見到亦唔理會唔幫手, 小孩同老人家請小心!食物, 服務同環境都令人好失望!

4. 蒜茸包 – 唔夠脆, 好似翻叮或者擺咗好耐

小孩同老人家請小心!

食物, 服務同環境都令人好失望!

2010-08-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2010-07-25 8 views
特登出九龍城吃dinner,其實好少出黎吃,既然出到黎,就吃泰國菜啦,九龍城d泰國菜好似好多都好好吃咁。7點零去到,都唔洗等位活蝦刺身真係唔錯,聞都聞到d酸辣味,好喜歡呢隻酸味。馬拉盞炒通菜,3個人勁快已經掃哂成碟菜,好想吃多碟。烏頭,上檯ge時候好似有d浮誇,其實係d香料多je...個湯好夠酸!不過去到尾唔知點解有d澀。小吃拼盤,冇咩特別。仲有個菠蘿炒飯,都係冇咩特別,反而好強ge椰汁味,冇菠蘿味,同好少菠蘿粒。但都幾好吃都價錢合理,同埋佢唔收加一ga bo~行過黃珍珍入去睇下個menu,食返同樣ge野分分鐘要貴成百幾蚊
7點零去到,都唔洗等位
活蝦刺身真係唔錯,聞都聞到d酸辣味,好喜歡呢隻酸味。
馬拉盞炒通菜,3個人勁快已經掃哂成碟菜,好想吃多碟。
小吃拼盤,冇咩特別。

但都幾好吃都價錢合理,同埋佢唔收加一ga bo~
馬拉盞炒通菜
烏頭
小吃拼盤
馬拉盞炒通菜
烏頭
2010-07-13 13 views
琴日見網上食評讚不絕口,百幾個好評,一心諗住實無死,帶左幾個從遠道而黎既親友食泰國菜.晨早BK定位,5個人,唔洗等.叫左咖哩炒蟹,明盧烏頭,串燒,炒菜等食物.先講咖哩炒蟹- 無咖哩味都算,肉又無鮮味,完全唔知自己食緊乜落口. <--差至極 明盧烏頭- 雜菜,配料多過魚肉十倍,無乜味,細細條,火又唔夠大,個汁底燒極都唔太熱, <-麻麻串燒- 細串,無肉既鮮味,媲美街邊串燒,完全係食個醬唔係食串燒 <--差差差明星菜- 好細碟 好少料 味道一般炒菜- 成餐最食得落口既就係碟炒菜 你話死唔死?食完全餐到喉唔到肺,味道極淡,誤信食評,極之失望我肯定呢一間餐廳有來世無今生, 唔洗指意再去!

明星菜- 好細碟 好少料 味道一般
炒菜- 成餐最食得落口既就係碟炒菜 你話死唔死?

食完全餐到喉唔到肺,味道極淡,誤信食評,極之失望

我肯定呢一間餐廳有來世無今生, 唔洗指意再去!
2010-07-12
Celebration