2024-11-02 534 views
第一次黎呢間京都薈食大閘蟹放題,真的驚喜!大閘蟹應該有3-3.5兩,公同乸都十分多膏,實在太邪惡!入座時侍應已提醒蒸蟹需時20分鐘,第一轉10隻算快到,第二轉就要催一催,呢個餐包鮑魚鵝掌,仲可以任食蛇羹、糯米飯、片皮鴨…味道不錯👍🏻其實2小時任食真係唔太夠,食到人地關門都唔趕我地走,仲話要幫我地影相,真係唔好意思😅環境闊落,酒樓整潔程度尚算ok, 侍應服務好好👍🏻👍🏻👍🏻因為好,下次食晚飯都會是選擇之一😁😁
2024-11-01
$570 (Dinner)
2024-10-21 931 views
之前返工做野時經過美孚見到佢出面video wall 有$10蚊一隻雞好吸引,所以決定同屋企人齊去試下。我地一行5人去到大約6點半,當日係星期六,但人都好少,我地左一個套餐有元貝同燒腩仔,個燒腩仔皮好脆但元貝好細,但味道不錯。講番隻10蚊燒雞,真心正,唔係hea,堅好食。我仲叫埋特價蠔同埋個燉湯都好食,我媽媽話個湯係真材實料。而其他食物都好食又大碟。佢仲有任食大閘蟹,但要$4XX我覺得有D貴,但當晚我都有叫左兩隻大閘蟹食都係$98係抵食嘅,質素都好。
2024-10-19
2024-10-07 834 views
這裡似機場。。一味舉手。。很耐先會有服務員服務你。套餐。。蟹要45分鐘才上蟹。不太新鮮及6隻中有二隻死了,片皮甲,肉不新鮮。。生菜包又話師放假未能供應,所謂任飲。。都未見到邊到有得提供 ,總之不會再來啦
之前嘅朋友介紹同一個集團嘅大埔分店,不過大埔我就相對不方便,於是來了這家同樣做大閘蟹任食兩小時的京都薈。🦀大閘蟹不算大隻,八成都OK,有兩成略帶苦味。🦆片皮鴨質素唔錯,特別欣賞皮薄。不過有趣的是兩樣是分開上的,所以可能要等一等🤣🫕燉湯好好飲,我飲了兩碗,夠晒熱。🐍蛇羹我冇食,不過朋友話好像沒太多蛇肉/蛇味。🍚臘味糯米飯也是可以任叫任食,我們吃了一碗覺得好吃,可惜再叫已經沒有了。另外每人亦可以有一份鮑魚鴨掌,不錯。汽水糕點也是任叫任食的,我們吃了薑汁糕和紅棗糕,薑汁糕都好薑下👍🏻,紅棗糕食一般般,但唔甜算唔錯。特別要讚吓佢個薑茶,熱辣辣,好好飲。👍🏻👍🏻👍🏻+1+茶芥後,每人$565。留意除大閘蟹外,其他東西都限量供應,上一次朋友試過沒有片皮鴨,今次我們吃的時候一些糕點也售罄。所以想食可能盡早叫,或早點開餐。酒樓位置方便,不過枱與枱之間好長空間少一些。

🦀大閘蟹不算大隻,八成都OK,有兩成略帶苦味。

🫕燉湯好好飲,我飲了兩碗,夠晒熱。

🐍蛇羹我冇食,不過朋友話好像沒太多蛇肉/蛇味。

另外每人亦可以有一份鮑魚鴨掌,不錯。

酒樓位置方便,不過枱與枱之間好長空間少一些。
事原訂了7/7 12位19:30,未夠19:00 就打電話催促我快啲到,咁我10分鐘內到,見到都冇人等位。跟住啲朋友1930到,六人套餐當然要加其他餸,結果冬瓜盅、燒鵝全部都冇賣晒。到20:30想叫炒麵飯,又話俾我聽只係得瑤柱蛋白炒飯,其他沽清。只係20:30 乜都無! 點做生意? 唔怪得香港人全部上晒大陸消費。真係無言!味道一般酒樓,不過不失。
2024-05-04 1486 views
呢度嘅晚市套餐全部都好經濟實惠。我同屋企人嚟試咗幾次佢嘅海鮮晚餐都係好平。雖然價錢平,但係佢嘅海鮮都唔失禮,我哋次次食蒸魚都係幾滿意另外上次叫咗啲龍蝦伊麵。龍蝦係新鮮,亦都見到佢哋嘅魚缸好多鮮龍蝦,唔怕食到死貨。我哋屋企有幾個生日會同埋百日宴都係呢一間酒樓度搞,佢哋間房,間得幾好。絕對教私人空間,同埋所有套餐嘅價錢都相對比其他酒樓平價,但係佢嘅食物質素依然好。屋企嘅老人家好鍾意落嚟食飯。 平日中午飲茶嘅話呢度質素都唔差,而且唔係好使等位。呢度嘅燒賣好大粒同埋好彈牙唔會有好多肥豬肉喺入邊。另外幾鍾意呢度嘅燒味飯,次次飲茶我哋都係會叫嘅。燒味都幾脆皮同埋調味做得好好。

• 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 醬皇蒸鳳爪
  • 燒賣
  • 龍蝦伊麵
話說經過美孚肚餓,諗住搵間茶樓試吓啦,好耐冇飲茶!見到OpenRice食評幾好,一上到去好快就有位,因為兩個人。叫咗幾樣點心,第一樣係奶黃流心包,雞扎等等。。。個包一食,係熱辣辣嘅,係流心,但係可以用難食嚟形容!!!!!!!!!生存喺世上咁多年未見過奶黃係咁嘅色,黃透明色似柚子味喎!跟住見到啲所謂嘅蛋黃粒粒,一試入口。嘩!完全唔係蛋黃味,之餘嗰個”柚子醬”完全冇奶黃味,剩係得個甜,係好鬼甜。。其他點心都唔使再講咁多,價錢一啲都唔平,質素簡直大跌眼鏡。相我剩係得奶皇包,第一樣相嘅點心咁嘅樣,跟住其他點心都冇乜心情食,雞扎兩件 兩件個餡都唔一樣。。。
話說經過美孚肚餓,諗住搵間茶樓試吓啦,好耐冇飲茶!

叫咗幾樣點心,第一樣係奶黃流心包,雞扎等等。。。

2024-01-17 1264 views
今晚跟幾位老友鬼鬼聚舊,總算揾到間有料又靚仔嘅食肆。一入到去,嘩,一頓晚飯喺度食真係賞心悅目!餐單揀選多達星辰,但最後決定撈埋幾個招牌頂薦。第一道來個海鮮孖寶,誰不愛嘅龍蝦伊麵?!熱辣辣送上,龍蝦仲要新鮮得滋滋作響,肉鮮味美,伊麵吸滿咗上湯,滿口生津,咸香得嚟唔做作🦞。豉汁蒸白鱔另一番風味,鱔魚順滑無比,豉汁嘅微帶甜意更係提味神來之筆!京都小炒皇都正到飛起,蝦仔鮮甜,韭菜香辣,炸准山彈牙嘅香酥,每啖都係幸福嘅滋味🍤🌶。食過無數次中菜,真系頭一遭感受到咁深嘅"鑊氣"與層次感。更加唔可以唔提提茶,溫潤嘅膻味真係令人會心一笑,啱啱好係暖烘烘嘅夜晚補充返身子💆‍♂️。這家餐館嘅大廚肯定知道點樣滿足食客嘅味蕾同心靈。食物係好味的,坐落都舒適,同老友傾計最啱!上完呢餐,真系大滿足,下次一定仲要黎!

2023-12-04 990 views
嚟到呢間海鮮食堂,真係回味無窮啊!🐟🍤🦀 落盤嘅椒鹽鮮魷,先係外脆內軟,味道又正,個椒鹽香味令人一啖接一啖。蒜蓉粉絲蒸聖子真係勁,聖子耐咸耐蒸,啖啖肉食落真係爽口得滯!粉絲吸晒海鮮同蒜香,一啖落肚,真係感覺好正!唔止咁,仲有個冷盤係蟹肉拌豆腐,呢個菜品夠晒清新,冰涼豆腐上鋪滿惹味嘅蟹肉,食落去充滿咗海洋嘅鮮味,同埋豆腐嘅柔滑,兩者搭配得真係一絕。食物份量足,正宗嘅好味,唔洗飛去外國,喺香港都食到咁實在嘅美食。而且環境又寬敞怡人,大堂明亮,唔使夾縫中吃飯,下次再約埋班Friend過嚟,一齊享受呢啲美味佳餚!💯真係一試難忘,肯定會返嚟光顧!

2023-11-05 1261 views
以往這店經常做晚市推廣,大約 $69就有一條清蒸沙巴龍躉,性價比高,加上其他小菜味道也不錯,所以常來。後來蒸魚推廣取消了,其他小菜的價格也不斷上漲,就一段時間沒有到來。這晚看到又再推出蒸魚推廣, $68一條,不過蒸的不是沙巴龍躉,而是富貴班。不知什麼是富貴班,想着一試無妨,就入內就座。點了:清蒸富貴班:魚尚算大條,但問題是肉質軟趴趴的,魚味也不突出,更奇怪的是這晚的蒸魚豉油味道淡得幾乎沒有鹹味,後來請侍應給我一碟普通豉油,把兩者混合,才吃出一點味道來。咖喱牛腩煲:這牛腩煲的醬汁味道不錯,問題是$138的一個牛腩煲,牛腩細細碎碎的,而且少得可憐,煲內主打的是薯仔和洋蔥,似乎我們點的是咖喱薯仔洋蔥煲。蛇羹:這蛇羹稀稀的,不夠稠,裏面的食材也不多,不太覺得自己吃到蛇肉,味道也不突出。沒到來一段時間,看來食物質素和性價比也不比以往。
點了:
沒到來一段時間,看來食物質素和性價比也不比以往。
2023-10-03 1236 views
無限追加蛇羹,片皮鴨,養生湯,大閘蟹等…今次同班FD黎到美孚呢到試試佢🐍蛇羹都幾多料,加埋d卜卜脆😋唔可以同蛇舖比較,但都還可以🦆片皮鴨佢塊皮都幾脆口第一轉師父切到肉多過皮,第二三轉就正常返🍲養生湯,雞燉湯好足料好好飲🦀重頭戲大閘蟹,呢到嘅大閘蟹細細隻,大概三兩左右,要食多幾隻先夠皮🤣睇佢細細隻打開都幾多膏😋糯米飯正常冇特別仲有任食中式糕點,有桂花糕、紅棗糕、紅豆糕同薑汁千層糕每人再送蠔皇鮑魚伴鵝掌一客
無限追加蛇羹,片皮鴨,養生湯,大閘蟹等…
今次同班FD黎到美孚呢到試試佢

🐍蛇羹都幾多料,加埋d卜卜脆😋
唔可以同蛇舖比較,但都還可以
🦆片皮鴨佢塊皮都幾脆口
第一轉師父切到肉多過皮,第二三轉就正常返
🍲養生湯,雞燉湯好足料好好飲
糯米飯正常冇特別
仲有任食中式糕點,有桂花糕、紅棗糕、紅豆糕同薑汁千層糕
每人再送蠔皇鮑魚伴鵝掌一客
2023-05-09 1807 views
一朝早就同屋企人去咗飲茶,美孚飲茶就梗係揀京都薈啦,睇餐牌就知呢間性價比高,所以點解一定要嚟呢度飲茶,薑汁千層糕,一上枱已經飄來薑汁嘅香味,口感彈牙,可以食到千層,一片片帶有薑嘅香味,又不會過甜,蟹籽燒賣皇,好大粒好多蝦,啖啖肉,上面嘅蟹籽脆卜卜,口感豐富,而且無乜肥膏,但仍可保持滑溜的口感,水晶蝦餃皇,蝦餃都唔輸蝕,同樣好大粒,又夠飽滿,個蝦餃皮夠薄,晶瑩剔透,裏面嘅蝦都好彈牙,個人認為必食,百花釀魚肚,蝦膠好大塊,好足料,打到起哂膠,好彈牙,下面塊魚肚亦都吸收哂啲鮮味,勁入味,正,香滑芝麻卷,賣相好吸引,一上枱已經飄來芝麻香味,口感軟糯彈牙,飲茶甜點首選,總結:呢間酒樓嘅座位都寬敞舒適,餐枱和餐具都乾淨衛生,侍應招呼服務亦算勤快,下次美孚飲茶都一定揀番呢間啦。

一朝早就同屋企人去咗飲茶,美孚飲茶就梗係揀京都薈啦,

睇餐牌就知呢間性價比高,所以點解一定要嚟呢度飲茶,

總結:
2023-05-02 1160 views
今晚約咗屋企人食飯,長輩鍾意食中菜,咁就一於去酒樓啦。 京都薈晚飯有唔少特價菜式,都幾抵食。我哋揀咗特價嘅飛天雞、龍蝦同埋片皮鴨。$10飛天雞真係必食推介,新鮮熱辣炸好就原隻上枱,自己用鉸剪同埋手套處理。飛天雞都幾入味,而且炸得皮脆肉嫩,好好食。澳洲龍蝦都係抵食之選,$288 一隻,開邊上枱,我哋揀咗芝士伊麵底,大大碟👍🏻片皮鴨亦都好抵食,叫咗之後要等一陣,成隻烤鴨會拎埋你旁邊片,皮同肉嘅比例適中,唔會剩係得層皮。我哋叫咗片皮鴨兩食,第二隻係七彩炒鴨絲,有啲西芹紅蘿蔔同鴨肉炒埋一齊,都幾好味,送飯一流。最後食埋馬拉糕做甜品。
最後食埋馬拉糕做甜品
2023-04-20
Type of Meal
Dinner
2023-04-27 643 views
四月底要清假所以去左朋友係美乎新邨既屋企探BB,探完之後朋友好似未傾夠, 所以佢就放低BB比佢老公同我落去食好近就有間叫京都薈既酒樓入到去都幾大, 幾光猛, 係一間令人坐得幾舒服既酒樓黎豐料靚燉湯-$38個湯一打開已經好香, 見到好多料, 唔怪得叫做豐料啦! 飲得出係有D雞, 有D菇咁燉出黎, 幾清甜, 而且飲得出係無咩味精, 因為飲完唔會覺得好口渴片皮鴨2食-$198+50間酒樓叫得京都薈, 咁梗係想試下我地京都既美食啦, 所以我地叫左D個片皮鴨。個片皮鴨係即場拎出黎我地面前切, 儀式感滿滿, 片出黎都幾多塊, 而且個片好脆, 包係塊熱騰騰既皮, 加少少青瓜同蔥絲, 一口放入個口度, 大大既滿足感!第二食係加50蚊就有, 咁就梗係加啦, 我地就叫左涼瓜炆鴨件, D味炒得勁有鑊氣, 涼瓜食落係苦得黎好甘, 好好味, 而鴨係片完D皮之後, 其實仲有好多肉, 雖然好短時間, 但都仲好入味, 用黎用飯係一流呀玫瑰桂花糕-$18總共有四舊, 口感細膩,花香四溢,甜而不膩,讓人回味無窮總結京都薈食物幾好, 坐得又舒服, 估唔到求其搵有一間都好好味, 下次有機會再試其他菜
四月底要清假所以去左朋友係美乎新邨既屋企探BB,
好近就有間叫京都薈既酒樓

入到去都幾大, 幾光猛, 係一間令人坐得幾舒服既酒樓

豐料靚燉湯-$38

片皮鴨2食-$198+50

玫瑰桂花糕-$18
總共有四舊, 口感細膩,花香四溢,甜而不膩,讓人回味無窮

2023-04-25
$200 (Dinner)
2023-04-23 547 views
今晚食的是海鮮中菜,就是美孚新邨的京都薈。晚飯優惠三選一,脆皮飛天雞$10, 清蒸富貴班$38,西蘭花炒帶子$48。三個優惠中揀了西蘭花炒帶子$48帶子切成薄片及切成雙飛,頗鮮嫩及甜!西蘭花清脆爽口,用高湯煮過,好入味!龍躉兩味翡翠炒班球、蒜蓉蒸頭腩$268 翡翠炒班球,龍躉切得頗厚及大件,感覺足料,魚皮頗厚帶煙韌,可以知道龍躉是頗大條,魚味相當鮮味,大大件食落啖啖肉。蒜蓉蒸頭腩,面上洒有炸蒜蓉蒸,出鍋後再洒上蔥花,所以本身魚味香及滑之余,也帶著蒜及蔥的香,更能帶出魚的鮮味。食完餐廳還送上黑芝麻糊,不會太甜,又香又滑的。餐廳寬敝,裝修雅致,適合一家大小及朋友聚餐,也可以做為壽宴及婚宴場地。
今晚食的是海鮮中菜,就是美孚新邨的京都薈。

三個優惠中揀了西蘭花炒帶子$48
帶子切成薄片及切成雙飛,頗鮮嫩及甜!
西蘭花清脆爽口,用高湯煮過,好入味!

龍躉兩味
翡翠炒班球、蒜蓉蒸頭腩$268

食完餐廳還送上黑芝麻糊,不會太甜,又香又滑的。