2024-10-13 922 views
重陽節三天連假,大批港人北上,逼爆關口,所以我決定留港消費嘆美食。今晚來到元朗的「校長燒肉」吃日韓燒肉放題,七時前結賬還有特別優惠。晚餐都其門如市,座無虛席。餐廳在1樓,一進入門口便有卡通人物裝飾歡迎,面積相當大,劃分多個區域。枱上預備了明火燒烤爐及電磁爐,顧客可以同時燒烤及火鍋,更可以一肉兩食。“燒肉區”,全場最大的區域,肉類品種繁多,有不同醃料的肉,例如韓式豬五花、韓式魚柳、韓式雞翼都非常美味。其他還有各式肥牛、羊肉、雞肉、雞腎等也不錯。“沙律區”,有多款新蔬菜,如生菜、火箭菜等,新鮮爽口,還有我最喜歡的中華沙律。“熟食區”,備有多款精美中菜,不時更換,例如中式牛柳、豬扒、釀節瓜等,味道也不錯。“餐前小食區”,有茶葉蛋、咖喱魚蛋、炸薯條、薯角等。“甜品區”,有啫喱、布甸、紅豆、涼粉等,還有美味的雪糕,我忍不住吃了三杯!“火鍋區”,有多款火鍋食材,各式肉丸、南瓜、菇菌、蔬菜等。火鍋湯底也是自助的,可選豬骨湯、清湯及壽喜燒湯,自由添加。“刺身區”,有多款刺身及壽司,我選了三文魚、吞拿魚、希靈魚和赤蝦,刺身都鮮味十足,食材上乘。“壽司區”,有多款精美壽司可選擇,上面的刺身一樣鮮美。“花茶
“餐前小食區”,有茶葉蛋、咖喱魚蛋、炸薯條、薯角等。
刺身區”,有多款刺身壽司,我選了三文魚、吞拿魚、希靈魚和赤蝦,刺身都鮮味十足,食材上乘。
壽司區”,有多款精美壽司可選擇,上面的刺身一樣鮮美。
“花茶區”,非常特別的體驗,十多種茶葉及乾花,自己調制喜歡的口味,值得稱讚。

“飲品區”,多款樽裝及罐裝飲品,重點的要算是還有啤酒、清酒、梅酒,超級暢快呢!
“點心區”,有多款點心如燒賣、珍珠雞、鳳爪排骨、潮州粉果等,不過實在再無空間可以容得下。
在充滿歡樂氣氛的環境下完成一頓豐富的晚餐,人均消費也不用$200,完全不需要北上消費。
花茶區

飲品區
火鍋區
點心區
熱食區
  • 韓式燒肉,刺身,壽司,涼粉,熱食,花茶
細細個都同屋企人食過慶生🎂,一個價錢兩小時放題可以完全滿足GG想食刺身、壽司、燒肉燒烤、火鍋、熟食、點心、老火湯、碗仔翅、甜品、雪糕、啤酒、罐裝飲品、盒裝飲品、店內自製泡茶等等嘅願望😁價格仲非常親民。適逢GG 就快生日,當然要重游舊地,作為慶生頭炮🎉原來近幾年搬左,全店以war game風💚💛🩵作主題,無論喺餐廳嘅出面或是入口滿滿都是驚喜。餐廳有大量卡位,環境闊落又舒適😊 📌刺身🐟🦐 及 📌壽司區🍣有多款刺身及壽司刺身由店員分配,更見衛生,食得安心又放心食材色澤鮮明,鮮味十足,滿滿嘅奧米加3📌沙律區🥗有多款蔬菜,新鮮爽口自己鍾意加幾多醬就幾多📌火鍋區🍲🥦🥬🥒火鍋湯底可選清湯、豬骨湯及壽喜燒湯,自由斟有多款火鍋食材,各式各樣蔬菜、菇菌類等食物仲可以兩食,特別推薦牛油雜菇,一小份錫紙裝好直接放上爐面,方便又可口📌燒肉區🐮🐏🐷🐔🐟🥩食物種類超級豐富,不同醃料同調味嘅肉類,包括蒜香、黑椒、麻辣、蜜糖等,有齊牛、羊、豬、雞、魚同丸類,食物醃製得恰到好處,鍾意食辣或者唔辣嘅朋友都照顧到而且食物標籤清晰、位置擺放整齊😌📌熟食區🍗🥚🍝多款精美熟食,不時更換,每次出去都有新花款香蒜意粉、蔬菜、茶葉蛋、粉
細細個都同屋企人食過慶生🎂,一個價錢兩小時放題可以完全滿足GG想食刺身壽司、燒肉燒烤、火鍋、熟食、點心、老火湯、碗仔翅、甜品、雪糕、啤酒、罐裝飲品、盒裝飲品、店內自製泡茶等等嘅願望😁價格仲非常親民。適逢GG 就快生日,當然要重游舊地,作為慶生頭炮🎉

📌刺身🐟🦐 及 📌壽司區🍣
有多款刺身壽司
刺身由店員分配,更見衛生,食得安心又放心
食材色澤鮮明,鮮味十足,滿滿嘅奧米加3

📌沙律區🥗
有多款蔬菜,新鮮爽口
自己鍾意加幾多醬就幾多

📌火鍋區🍲🥦🥬🥒
火鍋湯底可選清湯、豬骨湯及壽喜燒湯,自由斟
有多款火鍋食材,各式各樣蔬菜、菇菌類等

📌燒肉區🐮🐏🐷🐔🐟🥩
而且食物標籤清晰、位置擺放整齊😌

📌熟食區🍗🥚🍝
多款精美熟食,不時更換,每次出去都有新花款
香蒜意粉、蔬菜、茶葉蛋、粉仔、茶碗蒸、碗仔翅、老火湯......
等候燒烤食物期間,就要爭取時間食其他熟食、炸物同點心😆

📌炸物區🍤
幾款炸款都係經常更換
香蕉年糕、薯角、章魚小丸子、葡撻、蒜蓉包都香口惹味,新鮮出爐、熱辣辣,非常燙口

📌點心區🥟🥢
有多款港式點心,牛肉球、潮州粉果、馬拉糕、燒賣、珍珠雞、鳳爪排骨、餃子等等
每籠迷你可愛,份量適中,令我哋個胃可以容納更多款式

📌飲品區🥤🍵🍶🍺
多款盒裝及罐裝飲品,仲有大量啤酒
重點是有清酒、梅酒同無糖可樂
最驚喜是有一個📌花茶區
自己從十多種茶葉及乾花類別調選,泡製自己喜歡的口味
無論男女老友都啱

📌甜品區🍨🍮
有雪糕、奶凍、冰菠蘿...
仲有自己調配嘅紅豆仙草,甜度由自己話事,夠曬清熱消暑
係時候要啟動另一個胃😆

👄店員收碟速度快速,唔怕張枱唔夠空間👍🏻
👄枱面仲有多張燒烤紙,自己可以隨時想換就換,唔使等,仲有濕紙巾提供,非常細心🥰
👄不得不提餐廳將去洗手間嘅區域都悉心裝修,全間餐廳都好有氣氛🤩

📍校長燒肉日韓料理 (西裕街)

元朗西裕街達輝徑1號足彬大廈1樓3B號舖
電話:25056933

@yuenlongcaptain

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#校長燒肉 #校長燒肉日韓料理 #元朗 #元朗美食 #放題 #燒肉 #任食 #刺身 #壽司 #韓燒 #燒烤 #火鍋 #打邊爐 #點心
2024-09-22 1236 views
星期六約咗屋企人同親戚到元朗校長燒肉食lunch😋用OpenRice預訂💰一人$98可享用兩小時午市燒烤放題(包括刺身及火鍋)😍因為係星期六,所以最後每人會加多$10~嗰日去到嗰場都幾full,但係空間都大,坐得舒服🤤飲品選擇都好多🧃有一壺壺茶,可以攞埋杯返去斟~壽司真係唔錯,特別係燒三文魚!!!🧡🍣每台都有兜放咗紙,可以自行換紙~雞牛魚都有好多款~味道唔錯!🤤🤤$100左右lunch真係好抵食🤪甜品覺得芒果布甸特別好食!🤤🍮
星期六約咗屋企人同親戚到元朗校長燒肉食lunch😋
用OpenRice預訂💰一人$98可享用兩小時午市燒烤放題(包括刺身火鍋)😍
因為係星期六,所以最後每人會加多$10~
嗰日去到嗰場都幾full,但係空間都大,坐得舒服🤤

飲品

飲品選擇都好多🧃有一壺壺茶,可以攞埋杯返去斟~

沙律吧
壽司

壽司真係唔錯,特別係燒三文魚!!!🧡🍣
蔬菜及肉
魚柳、南瓜

每台都有兜放咗紙,可以自行換紙~
甜品

甜品覺得芒果布甸特別好食!🤤🍮
2024-09-21
$108 (Lunch)
魚柳、南瓜
2024-09-21 1065 views
每逢週未或假期,有不少住系北區居民就會北上消費,貪佢價錢便份量又夠多。但其背後食物安全或成份來源,我對此確存疑慮。講求大件夾抵食,放題確是不二之選。位於元朗西裕街#校長燒肉日韓料理 。一直都有唔少家庭或學生幫襯,近期推出終極優惠。今次就同三五知己共聚一番。✔兩小時放題(黃金時段)人均$240,有韓燒烤、火鍋、刺身,壽司、點心、炸物、小食、熟食、甜品及飲品,仲有自制花茶。✔刺身種類唔少一般色澤鮮明,三文魚同希靈魚都幾鮮味,抵讚。✔肉類有很多款式,豬、牛、羊、海鮮等等,丸類、蔬菜類都有,全部自助自取。當中豬頸肉肥瘦適中,很易熟,入口彈牙,encore左幾次!✔點心有餃子、燒賣、鳳爪排骨等等。系度都搵到港式點心。✔呢個自助飲料區有一大特色,除左各種飲料應有盡有,自制花茶都有提供,一邊烤肉一邊喝飲料真的太爽了!✔不得不提呢度甜品區,有雪糕、雪條、奶凍提供,涼粉更是無限供應,口味可自行調味,食多幾碗就可值回票價!
✔兩小時放題(黃金時段)人均$240,有韓燒烤、火鍋刺身壽司、點心、炸物、小食、熟食、甜品及飲品,仲有自制花茶。
刺身種類唔少一般色澤鮮明,三文魚同希靈魚都幾鮮味,抵讚。
✔點心有餃子、燒賣、鳳爪排骨等等。系度都搵到港式點心。
2024-09-15 968 views
早兩日約了幾個朋友到元朗食晚飯,我們去了校長燒肉食燒肉放題。餐廳有好多大卡座,環境幾舒適,食物種類超多。燒肉放題當然有好多不同種類的燒肉,不但有各種肉類,還有不同的蔬菜。牛仔骨好好味,又有口感。豬五花腩好肥美,一層肥一層瘦,燒得來特別香,入口軟滑,滿口甘香。雞翼都有好幾種,我喜歡食黑椒味,夠惹味。還可以一邊食燒肉,一邊食火鍋,火鍋生料都有好多,食燒肉比較膩,食些蔬菜菇菌解膩消滯一流,還有不同的湯底選擇。熟食都有不少,壽司、炸物、蒸點心都有。辣酒東風螺幾惹味,少少辣,又彈牙。炸薯格好香脆,雖然比較熱氣,但實在忍不住。刺身都是任食,而且都幾多款式,三文魚幾新鮮,肉質緊緻有彈性,入口甘香。帶子也不錯,鮮甜嫩滑。素鮑片都不錯,幾有口感。整體質素不錯,都好新鮮。食飽之後,甜品仍是不可少,甜品自助bar,可自己挑選喜愛歡食的,涼粉、香芋加少少糖水,少少奶,冰凍爽口,正!

還可以一邊食燒肉,一邊食火鍋火鍋生料都有好多,食燒肉比較膩,食些蔬菜菇菌解膩消滯一流,還有不同的湯底選擇。

2024-09-15 594 views
星期日和家人逛元朗,晚上大家想食燒肉,就決定去校長燒肉食放題。餐廳裝修頗有特色,有大黃蜂,又有Ironman ,感覺好有活力。刺身任食,種類都不少,我特別喜歡食三文魚和帶子,三文魚幾肥美,油脂豐富又新鮮。帶子雖然不是很大粒,但十分鮮甜,嫩滑彈牙。赤蝦都幾大隻,幾鮮味。烤肉種類非常多,豬、牛、雞都有,五花肉肥瘦相間,燒起來超香,入口甘香軟滑,油而不膩。雞腎好爽脆,不會乾硬,醃得幾好味。青魚都好好味,油脂豐富,滿滿奧米加3,正!熟食都不少,幾乎想得出都有,壽司、中式點心、炸物各式各樣,蝦餃質素不錯,可與茶樓的比美一下,蝦仁夠爽口。燒肉食膩了,可食一下火鍋,滾些青菜,金鮮菇,解解油膩感,而且會健康些,火鍋湯底都有幾種選擇,確實不錯。我最喜愛茶葉bar,可自己調配各種口味,冲一壺濃濃的陳皮普洱,超解膩,食烤肉必備之選。還有各種甜品和雪糕,自然要啟動另一個胃,仙草紅豆好味,甜度自己調,你喜歡怎樣食就怎樣食。

2024-09-09 728 views
📍 校長燒肉日韓料理-元朗差唔多有百款食物選擇,中泰日都包羅萬有!店內仲有熟食、點心、老火湯、碗仔翅、燒肉燒烤、火鍋、壽司、刺身、啤酒、罐裝飲品、盒裝飲品、店內自製泡茶、泰國小食、自助醬料區、甜品區、雪糕🍦等~一個價錢完全滿足晒所有願望,而且款式都好多,老火湯係真材實料本人比較欣賞,而且飲完都唔會好口渴,燒肉火鍋雞肉、牛肉、豬肉、羊肉都可以揀🐮🐷🐥🐑點心我都已經食咗幾籠,熱辣辣嘅點心真係不可抗拒!食燒肉之餘,同時可以享受火鍋嘅樂趣~自己燒自己控制火候~呢個就係燒肉最大嘅樂趣!甜品區係我最滿意嘅地方,因為全部都係店內自家製,誠意滿分💯甜度岩岩好,大家見到幾多,我就全部款式每樣兩個甘食,大滿足😌正所謂,女人有兩個胃,唔好睇少😉

📍 校長燒肉日韓料理-元朗

差唔多有百款食物選擇,中泰日都包羅萬有!
店內仲有熟食、點心、老火湯、碗仔翅、燒肉燒烤、火鍋壽司刺身、啤酒、罐裝飲品、盒裝飲品、店內自製泡茶、泰國小食、自助醬料區、甜品區、雪糕🍦等~

點心我都已經食咗幾籠,熱辣辣嘅點心真係不可抗拒!
食燒肉之餘,同時可以享受火鍋嘅樂趣~
自己燒自己控制火候~呢個就係燒肉最大嘅樂趣!

正所謂,女人有兩個胃,唔好睇少😉

今日係元朗玩,朋友突然好想食放題,所以我哋就去「校長燒肉日韓料理」。這間放題真係好抵食,晚餐時間只係$198,食物種類超級多,有唔同類型燒烤、日本刺身同鹹食小食、熱葷同中式點心、甜品同冷熱飲品🥤,應有盡有。另外,座位都好多,唔駛擔心嚟到要等好耐。整體嚟講,呢個放題超級抵食,朋友都食得好開心。首先我哋食咗燒烤區,食物種類真係超級豐富,有好多唔同醃料同調味,包括韓式香辣、麻辣、蒜香同黑椒等。我最鍾意食佢哋嘅韓式香辣魚柳同雞翼,微辣中帶點香氣,真係超級惹味!至於刺身區,八爪魚、三文魚、螺肉同帶子都好新鮮,尤其係帶子超級肥厚又滑嫩,冇一絲腥味,真係好味!再來睇下火鍋配料,菇類、青菜同丸子樣樣俱全,而且隔籬桌仲有好多人健康咁食咗好多青菜🥬,不過我哋就食到好飽所以冇再試。

2024-08-28 712 views
今日收工,心血來潮同班friend去咗間放題!開爐即刻整咗盤牛仔骨,肉質嫩滑一流,真係有驚喜!仲有嗰雞翼同腎片,醃得啱啱好,食落好滋味。然後再試咗個「魚樂無窮」,秋刀、多春、鯖魚、龍脷柳,條條魚都整得好好味,最後自助區隨便攞飲品甜品啫喱熱茶,食到飽曬!
2024-07-27 1644 views
暑假決定留港消費,路過見到元朗的校長燒肉店暑假都做緊「終極大優惠」,價格非常親民,一於同朋友再次光臨。天氣熱,入場即刻去飲品區任揀各式各類的飲品。今期他們仲推出自家製品牌:玫瑰荔枝蜜、洛神花露,同埋荔枝紅茶,甜度適中,消暑解渴。正!接著試下新鮮刺身,開下胃先。三文魚、帶子和赤蝦是我心水首選,仲有八爪魚、榮螺片刺身,肉甜肥美,食完一次再一次。沙律菜多樣又新鮮,自家製一盤混合埋中華沙律、熟蝦、螺肉、粟米一起食,好味。開爐燒整盤牛仔骨,肉質嫩滑,有驚喜!仲有雞翼同腎片,醃製得恰到好處,味道十分美味。之後再來一盤「魚樂無窮」,秋刀魚、多春魚、鯖魚、龍脷柳,魚肉鮮甜,啱晒愛食魚的我。燒烤食物品種多樣,非常適合與朋友們聚餐享用。準備韓燒食物之時,在旁邊開爐整個日式清湯火鍋,先食蔬菜清甜,接住仲有肥牛、多種丸類,任君選擇。就在等待烹煮食物時,我們開始品嚐店內熱食,絕對不會浪費等候的時間。豉椒炒蜆和東風螺味道香辣可口,蒸餃餡料豐富,關東煮清甜鮮美,而炸物則香脆可口。最後,我們還享用了無限量供應的甜點和雪糕,令人大為滿足!這次的大優惠實在太超值了,我們一定會再次前來光顧!

• 刺身
  • 烤肉
  • 炸物
  • 飲品
2024-07-26 1461 views
每次當想不到吃什麼,就會直接走進校長燒肉,兩小時任食包刺身都只是$198,食物飲品種類豐富,可以同時進行燒烤和火鍋,環境也很舒適。刺身方面有多款選擇,如三文魚吞拿魚和帶子,雖然是平價放題但質素絕不失禮,新鮮味美性價比高。壽司選擇豐富,個人最喜歡火炙三文魚,芝士炸蝦卷和甜蛋壽司,幾款都是誠意之作。火炙令魚肉油脂更香口,芝士和沙律醬令配搭加添新意。小食方面,章魚小丸子新鮮出爐熱辣辣,葡撻和蒜蓉包都是特色之選,惹味又開胃。燒烤和火鍋都有大量配料選擇,分門別類擺放好,乾淨衛生,保證吃到飽。特別推介校長燒肉的牛油粟米和牛油雜菇,用小盤裝好一份份直接放上爐面,美味又方便,牛油的鹹香讓人難以抗拒。朋友利用甜品吧的雪糕和配料自製甜品,紅豆雜果配上朱古力雪糕,甜而不膩,夏日透心涼之選。順帶一提小朋友可以參加抽獎,見到他們拿着禮物面上都掛着笑容,很適合一家大小來聚餐。

2024-07-23
Dinner
2024-07-24 962 views
昨日朋友說校長燒肉有特價,當晚我們約埋一齊去元朗食餐飽。店內有我最喜歡的Ironman ,高過個人,有一種年輕的感覺。這裏有好多刺身選擇,但我特別愛食三文魚和帶子,感覺幾新鮮,入口軟滑鮮甜,尤其是三文魚有大量的omega 3,要食多些。燒肉種類超多,雞翼都好幾種,我覺得牛仔骨好好味,醃得剛剛好不會完全蓋過牛肉味。燒雞腎都好正,十分爽口,又夠味,間中食下內臟都無所謂。火鍋生料都不少,可以一邊燒烤,一邊食火鍋,食完燒肉,食些青菜,感覺健康些,又不會太熱氣。自助茶葉bar好正,不同的茶葉,可配搭出不同的組合,濃淡自定,我最喜歡超濃的陳皮甘桔普洱,解膩一流。甜品種類也多,雪糕、雪條、奶凍都有好多種,我比較喜歡食黑白涼粉,加奶超好味,十分Q彈。

• 刺身
  • 烤肉
2024-07-24 743 views
今日收工即興同朋友食放題,近近地係附近就揀左食燒肉。位置都容易揾,地方闊落,環境不錯。第一轉實在太肚餓了,我們先燒了辣雞翼和黑椒雞翼。雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配各式醬料更能突出雞肉本身的香味。金菇肥牛的特點是肉嫩味鮮,金菇爽脆多汁,醬汁恰到好處,口感豐富。燒牛仔骨肉質軟嫩,充滿香氣,醬汁濃郁醇厚。牛油粟米清香濃郁,口感鬆軟綿密。牛油的香氣和粟米本身的清甜味道非常搭配。隨意拿左三款刺身,分別有八爪魚,牡丹蝦和三文魚刺身。這些刺身菜品清新爽口,營養豐富,非常適合作為開胃小菜或者主餐的一部分。刺身和壽司款式都各有7至8款除左燒烤之外仲可以打邊爐,我地先燒烤後再打邊爐,食物種類繁多,還有一部份喺熟食,款式多到食唔哂,非常滿足。甜品,雪糕,飲品任君選擇,價錢大眾化,非常經濟,樣樣都可以食。
今日收工即興同朋友食放題,近近地係附近就揀左食燒肉。

位置都容易揾,地方闊落,環境不錯。

刺身壽司款式都各有7至8款

2024-06-28
Dinner
2024-06-24 835 views
在這家放題最吸引我的是菜品的種類極其豐富。首先是各式烤燒類,有香嫩多汁的雞翼、雞扒和醬燒牛肉,肉質紮實,料理精湛,讓人回味無窮。另外還有色澤誘人的醃製肉品,如醬燒豬頸肉,入口鮮美Q彈,別具特色。海鮮方面,鮮活的刺身和炒拌山蝦更是賣點所在,鮮甜可口,令人垂涎欲滴。除了熱菜選擇,餐廳在冷盤和甜品的陣容也同樣亮眼。五彩繽紛的醃漬蔬菜清爽可口,提神解膩;而奶香濃郁的布丁、清新爽口的芒果冰沙等甜品,更是為整頓餐後劃上圓滿句點。無論您偏好肉食還是喜歡海鮮,抑或想品嘗多樣化的佳餚,這家自助餐廳都能滿足不同食客的需求。服務態度周到,環境整潔舒適,無疑為就餐體驗加分不少。下次再來,我一定會好好品嘗一遍這裡的美味佳餚。

2024-06-09 782 views
今日早上在元朗與朋友打完波後,想食得豐富一些的午餐,所以選擇了「校長燒肉日韓料理」 食韓燒加日式火鍋🥳。到了餐廳門口要上一樓,很特別遇上 Iron man 公仔擺設 😍。餐廳座位寬敞,店員安排我們坐窗口位卡位,享受食物時可以望下街景,環境好舒服😌。刺身食物區🦐~需要由店員分配的👍。自助式取湯底🍲~有3款湯底選擇,有日式豬骨湯、日式清湯、壽喜燒湯👍。燒烤食物區🍗~擺放位置整齊,還有標籤顯示食物種類,燒烤食物有,雞、牛、羊、豬、魚👍。炸物食物區🍤~有幾款炸款,相思雙皮奶、香蕉年糕、洋蔥圈、春卷、薯格👍。熟食食物區🧆~有蔬菜、排骨、雞翼👍。飲品櫃區🥤~汽水、紙包飲料、花茶,啤酒,另外清酒梅酒都有👍。先來刺身,刺身蝦食落很鮮甜無比😋。我選擇了清湯做湯底,蔬菜新鮮,牛丸咬落彈牙😋。燒雞翼係我至愛,魷魚爽口,我們食了很多肉類食物,越食越滋味😋。今天我和朋友很滿足,享受豐富的午餐🥰。

刺身食物區🦐~需要由店員分配的👍。

熟食食物區🧆~有蔬菜、排骨、雞翼👍。

先來刺身刺身蝦食落很鮮甜無比😋。

我選擇了清湯做湯底,蔬菜新鮮,牛丸咬落彈牙😋。

今天我和朋友很滿足,享受豐富的午餐🥰。

2024-05-20
Lunch