2024-01-19 43 views
最近聽好多狗狗朋友知道咗麗新有一間新開嘅台灣餐廳,作為狗主嘅我,當然唔會放過所有pet friendly嘅食店😆睇返餐牌,選擇有好多!而且配搭有極大嘅自由度👍作為雞控,當然會選擇招牌腐乳鹽酥雞同單骨芝麻雞翼😆兩者都非常香脆!分別在於前者啖啖肉、腐乳味香濃;後者芝麻味突出、雞皮香脆位置較多,兩者都各有千秋,不同口感、口味😬老公就選擇咗:1.日式奶油燉菜~香濃軟滑嘅口感絕對係呢道菜式嘅特點,做到淋漓盡致,非常出色!2.鹽燒鯖魚~外皮燒到有焦香,放上檸檬汁更加可以提鮮!3.忌廉蟹肉餅~外層香脆內裏彈牙,層次分明,好味道蜂蜜柚子梳打、爆打香水檸檬茶~兩杯飲品既質感都十分清爽,香水檸檬嘅獨特香味更加令人回味👍最重要當然同小寶貝打卡,香港寵物友善嘅餐廳非常少!真係要珍惜每一個可以帶寵物地方❤️呢個質素,呢個價錢,絕對抵食!今次同寶貝一齊嘅用餐經驗都非常滿意👍

睇返餐牌,選擇有好多!而且配搭有極大嘅自由度👍

老公就選擇咗:
2.鹽燒鯖魚~外皮燒到有焦香,放上檸檬汁更加可以提鮮!
3.忌廉蟹肉餅~外層香脆內裏彈牙,層次分明,好味道

🐱荔枝角地膽當然會對荔枝角新餐廳相當關注,麗新呢一兩年轉形寵物友善商場,一樓開左不同類型嘅寵物友善餐廳,今次黎食新開嘅台日菜,仲帶埋主子焦糖黎。餐廳裝修簡潔舒適乾淨。🍱套餐主要分為足食+為食+大食之選,我地咁大食梗係叫左大食之選,睇下夠唔夠我地兩個咁大食嘅人。🥢大食之選 $88套餐包括漬物、鹽味蛤蜊湯和飯,大食之選可揀3款主食。主食大概有十款,其中有幾款要額外加錢🐔招牌腐乳鹽酥雞呢個絕對係招牌菜,雞炸得香脆,肉質嫩滑,唔會好油膩,腐乳味好濃厚。下次要一人一份!🐟鹽燒靖魚靖魚份量好大條,魚皮夾有鹽香,魚肉充滿油脂,鹹甜平均。🥔馬鈴薯燉牛肉肥牛不鞋,薯仔燉得夠軟,家常菜感覺🥬日式奶油燉菜咁多肉肉當然想食番個菜,奶白色醬汁拌娃娃菜同鮮菇。不過如果再忌廉牛油味重d就仲惹味🐮秘製牛肋條 +$15秘製醬汁濃郁香甜,有d似紅酒汁嘅味道。牛肋條炆得好淋,醬汁好入味。醬汁用埋黎拌飯都好好食,呢款係食左嘅6款中最重口味。🐠比目魚西京燒 +$20同靖魚比較,比目魚口感更滑溜。西京漬咸中帶甜,味道較鹽燒靖魚溫和。🍚飯除左白飯仲可以揀日式醬油蛋拌飯(+$12),醬油蛋拌飯用上無菌日本蛋。🧋招牌茉莉奶白 +$18

🥢大食之選 $88
套餐包括漬物、鹽味蛤蜊湯和飯,大食之選可揀3款主食。
主食大概有十款,其中有幾款要額外加錢

🐔招牌腐乳鹽酥雞

🐟鹽燒靖魚
靖魚份量好大條,魚皮夾有鹽香,魚肉充滿油脂,鹹甜平均。
鹽燒靖魚

🥔馬鈴薯燉牛肉
肥牛不鞋,薯仔燉得夠軟,家常菜感覺

🥬日式奶油燉菜

🐮秘製牛肋條 +$15

🐠比目魚西京燒 +$20

🧋招牌茉莉奶白 +$18
🧋輕芝士岩鹽奶蓋綠茶 +$18
奶蓋綠茶比較好飲,茶味較香較清新。

總括最愛鹽酥雞同牛肋條,性價比好高仲要免加一,會有下次!
鹽燒靖魚
2024-01-13 48 views
📍近近地去長沙灣搵野食😋見到呢間餐廳裝修幾有feel❤️乾乾淨淨又光猛👍味道唔錯👅餐廳仲有part係pet-friendly 添🐕放假可以帶主子過嚟chill下🥳🥢為食之選 $116🌈呢個「🥢為食之選」餐可以揀一個冷盤再加兩個主食😋冷盤我哋就揀咗鰹魚花涼拌茄子🍆小食都咁大份的確係好抵食呀✅主食一個就揀咗招牌腐乳鹽酥雞🐥酥脆又香口嘅鹽酥雞好大件呀👍另一個就揀比目魚西京燒🔥我哋好鍾意食魚🐠大滿足呀❤️🍆冷盤:鰹魚花涼拌茄子🐥招牌腐乳鹽酥雞🐟比目魚西京燒🍚白飯 (日本珍珠米)🥛招牌茉莉奶白(熱)🥢大食之選 $133呢個「🥢大食之選」餐可以揀三個主食架😋超級抵食呀✅我哋揀左炸到脆卜卜嘅忌廉蟹肉餅👍鹽燒鯖魚🐠係呀又有魚呀😅兩個都好味🤤最精彩係佢地個秘製牛肋條呀💯味道甜甜地👅牛肋條炆得勁林🥢配飯一流呀☺️飯我仲轉左我大愛嘅日式醬油蛋拌飯🥳無得車輸呀💯🐠鹽燒鯖魚🦀忌廉蟹肉餅 (2件)🐮秘製牛肋條日式胡麻豆腐🥚日式醬油蛋拌飯 (日本無菌蛋使用)☕️菊花決明子茶 (熱)🧇抹茶窩夫 $44🌈女仔有兩個胃架嘛😅所以點都要叫多個甜品試吓❤️呢個窩夫即叫做🔥窩夫上面仲有球味道濃厚嘅抹茶雪糕🍦食埋就perfect喇🥳

🥢為食之選 $116

🍆冷盤:鰹魚花涼拌茄子
🐥招牌腐乳鹽酥雞
🐟比目魚西京燒
🍚白飯 (日本珍珠米)
🥛招牌茉莉奶白(熱)

🥢大食之選 $133

🐠鹽燒鯖魚
🦀忌廉蟹肉餅 (2件)
🐮秘製牛肋條
日式胡麻豆腐
🥚日式醬油蛋拌飯 (日本無菌蛋使用)
☕️菊花決明子茶 (熱)

🧇抹茶窩夫 $44

2024-01-13 1106 views
今晚收工又去咗睇中醫,長沙灣荔枝角呢頭開咗個新嘅寵物友善商場,入邊都幾多特別嘢食。今晚揀咗呢間台式嘅嚟試吓,一入到嚟已經有一個寵物嘅打卡位,啱晒啲愛狗人士。順便一提佢呢度啲台式飲品都幾好飲,因為個茶底真係好清新,好香茶味。我哋每人嗌咗一個set,呢一個就兩個主食加一個冷盤,而每個套餐都會包埋一碗湯同埋味菜。而佢個湯係昆布蜆肉,所以好清甜。其中一個主食揀咗古早味坑肉,呢個真係超級入味,五花腩溫度夠晒腍,將啲汁撈埋嚟撈飯,真係好邪惡,但又超好食。另外一個係日式奶油燉菜,佢個味道似忌廉湯,加埋娃娃菜,其實個味道都幾夾。個冷盤嘅糖心蛋真係冇得輸,日本蛋本身已經夠晒甜,再加埋佢個糖心程度啱啱好,超正。另外一個set就有三個主菜,其實我覺得女仔嚟講應該兩個主菜就夠,因為我份量都真係好多。第一個主菜揀咗涼拌手撕雞,有少少辣辣地,因為加咗指天椒,不過因為手撕雞係用雞胸嘅關係,所以感覺雞肉比較老,但個調味係唔錯嘅。另一個係招牌腐乳鹽酥雞,不過我哋自己覺得佢個味道比較偏向似南乳,因為甜甜地。但係呢個鹽酥雞炸得好鬆脆,中間雞肉都仲係好滑好嫩,值得一試。最後一個係馬鈴薯燉牛肉,呢個就真係有啲失望,因為餐牌寫住

而佢個湯係昆布蜆肉,所以好清甜。

最後一個係馬鈴薯燉牛肉,呢個就真係有啲失望,因為餐牌寫住牛肉我哋以為係類似牛腩咁嘅部位,最後嚟到原來係肥牛,所以啲肉真係有啲老。不過值得一讚嘅係佢個馬鈴薯真係好入味,而且好甜。

以環境同食物質素嚟講,我覺得呢個價錢絕對物有所值,佢個空間都夠大,岩晒狗狗打卡。
2024-01-12
2024-01-11 61 views
位於荔枝角長沙灣道680號麗新商業中心一樓105A至B號舖的梓沐村 (Catalpa),主打精緻台日料理。餐廳全日免收加一,一客套餐大約七、八十元,性價比頗高。餐廳有部分位置為寵物友善區(Pet friendly Zone),毛小孩可以陪伴主人愉快地用餐。店內也有少量寵物地墊和用具供食客借用。餐廳的燈光明亮,令食客精神爽利。。餐廳採用手機掃描二維碼(QR CODE)下單,可以慢慢考慮。順便一提,如果菜式上有特別要求,可在手機下單時剔選或備註。。筆者點了一份$78的「為食之選」,同行朋友則點了一份$88的「大食之選」。整體來說,食物份量不會太少,男士也能吃飽。約十分鐘後,熱騰騰的食物便陸續上桌了。。為食之選:主食兩款 + 冷盤一款 - $78冷盤:日式胡麻豆腐主食一:招牌腐乳鹽酥雞主食二:比目魚西京燒 (額外加$20)米飯:日式醬油蛋拌飯 (額外加$12)(採用日本無菌蛋)。職員端來了筆者的套餐,賣相精緻。每份套餐還包括有漬物、暖胃的鹽味蛤蜊湯及米飯。。筆者則額外加配了一隻日式醬油蛋,蛋黃擺放在飯面,賣相十分吸引。輕輕戳破醬油蛋,蛋黃緩緩流出,蛋味香甜又濃郁,伴飯一流。米飯採用珍珠米(又

為食之選:主食兩款 + 冷盤一款 - $78
冷盤:日式胡麻豆腐
主食一:招牌腐乳鹽酥雞
主食二:比目魚西京燒 (額外加$20)
米飯:日式醬油蛋拌飯 (額外加$12)
(採用日本無菌蛋)

筆者則額外加配了一隻日式醬油蛋,蛋黃擺放在飯面,賣相十分吸引。輕輕戳破醬油蛋,蛋黃緩緩流出,蛋味香甜又濃郁,伴飯一流。米飯採用珍珠米(又名短粒米,short grain rice),質感軟糯。

📌招牌腐乳鹽酥雞
招牌腐乳鹽酥雞

炸鹽酥雞的溫度和時間拿捏得頗為精準,外皮炸得香脆,裡面的肉還能保持Juicy多汁。另外,腐乳的味道不會過分濃烈,恰到好處。一份鹽酥雞有四至五件,份量充足,可以暢快地享用。職員還同時附上了一小碟沙律醬,可按需要取用。

📌比目魚西京燒 (額外加$20)

比目魚質感十分滑溜,和表面的味噌醬頗為搭配,而且比目魚塊的尺寸也適中,不會太細件。比目魚有少許魚骨,小朋友享用這道菜式時要稍為注意。

📌日式胡麻豆腐(冷盤)

凍豆腐的尺寸約為一個六厘米(長)乘六厘米(闊)乘三厘米(高)的立方體,份量頗為慷慨。豆腐質感滑溜,配上開胃的日式胡麻醬,是一度頗為清爽的冷盤。

大食之選:主食三款 - $88
主食一:慢煮雞胸
主食二:秘制牛肋條 (額外加$15)
主食三:古早味炕肉(額外加$8)

📌慢煮雞胸

雞胸切得厚薄適中,質感滑嫩,頗為適合健身人士享用。雞胸約有七片,份量不會太少。隨雞胸附上一小碗特製醬油,沾少許同吃,可以吊起雞肉的鮮味。

📌秘制牛肋條 (額外加$15)

牛肋條炆得頗腍,不會有太多筋,醬油味濃郁,炆得入味。同樣地,牛肋條大約有四至五件,份量豪爽。底下還有紅蘿蔔粒作伴菜。

📌古早味炕肉(額外加$8)

炕肉肥瘦相間,這道菜拌飯一流!這款菜感覺就如吃冬坡肉,建議和朋友一起分享。

爆打香水檸檬茶(冷)- 跟餐 $18
香水檸檬的味道清爽怡人,甜度適中,感覺就如一個穿着檸檬黃長裙的美女給食客輕輕地擁抱。

招牌茉莉奶白 (可冷可熱) - 跟餐 $18
茉莉奶白的味道質感滑溜,如果茶味再濃郁少許,味道會更佳。

芝士奶蓋牛角包窩夫配雪糕
(雪糕口味:雲尼拿/朱古力/抹茶/曲奇忌廉)
甜品即點即製,外脆內鬆軟的牛角包窩夫上桌時還是熱騰騰的。

再配上濃郁的芝士奶蓋,和冰凍的抹茶雪糕,為整個晚餐劃上一個完美的句號。
2024-01-09
招牌腐乳鹽酥雞
最近同朋友黎左荔枝角麗新商場逛逛,發現裡面都有好多不同類型既餐廳,見到呢間叫「梓沐村」既日台式fusion餐廳環境寬敞舒適,又明亮骨緻,而且餐廳都係Pet friendly 可以帶寵物入去呢🐶係出面見到menu 都幾岩食,價錢又吾貴,一於入去試一試😝點選左以下套餐(套餐包含漬物-欖菜無豆仁& 蛤蜊湯 & 飯):🌱為食之選:💮鰹魚花涼拌茄子🍆第一次食凍食既茄子,鰹魚汁既味道滲入哂落茄子裡面,味道腍身又可口,都幾開胃💮招牌腐乳鹽酥雞鹽酥雞咬落去外脆內嫩,標哂啲肉汁出嚟,而且鹹香味十足,果然係招牌菜👍🏻💮鹽燒鯖魚鯖魚燒得好香,外皮脆身,魚肉好嫩滑,加少少檸檬汁,更加提升到佢既鮮味💮日式醬油蛋拌飯餐廳使用左日本無菌蛋,完全可以放心食用。醬油撈埋啲蛋同飯真係超美味😋份量仲要大大碗🌱大食之選:💮忌廉蟹肉餅蟹肉餅有2件,都係即叫即炸,仲炸得好脆口,啖啖忌廉味💮古早味坑肉呢個好有台灣既味道,腩肉肥瘦適中,而且炆到非常入味,咬落軟腍,送飯一流💮秘製牛肋條牛肋條肉質腍身吾鞋口,濃濃香甜既秘製醬汁入哂牛肋條度,配菜紅蘿蔔🥕都勁入味,同樣岩哂撈飯😝茶飲:💮輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(少冰少甜)💮熱招牌茉莉奶白(少甜)

係出面見到menu 都幾岩食,價錢又吾貴,一於入去試一試😝

🌱為食之選:

蟹肉餅有2件,都係即叫即炸,仲炸得好脆口,啖啖忌廉味

💮古早味坑肉

💮秘製牛肋條

茶飲:
💮輕芝士岩鹽奶蓋綠茶(少冰少甜)
💮熱招牌茉莉奶白(少甜)
2杯茶飲都有濃濃既茶香,同埋可以揀自己喜歡既甜度同冰度呢

☘️梓沐村☘️
📍地址: 荔枝角長沙灣道680號麗新商業中心1樓105A-B號舖
2024-01-08 43 views
放假就係想時時刻刻陪住主子盡量想同佢去多啲地方放眼看世界難得有pet friendly餐廳可以一齊坐,咁一定要過黎試下餐廳食物款式以台式同日式為主有打唔卡位,環境乾淨舒服餐廳有準備寵物墊俾寵物坐當然主子都要保持清潔唔好影響其他食客可以揀兩款或三款主食特別款式需要另加錢飲品也可跟套餐,重點價錢親民叫左招牌腐乳鹽酥雞秘製牛肋條古早味坑肉日式醬油蛋拌飯馬鈴薯燉牛肉日式胡麻豆腐麻辣手撕雞招牌腐乳鹽酥雞即炸起好香好脆口有腐乳香味,食落幾juicy秘製牛肋條同馬鈴薯燉牛肉都幾出色炆得好入味,好好送飯涼拌手撕雞又好香麻油味,微微辣幾開胃輕芝士岩鹽奶蓋奶蓋咸咸香香,茶底夠濃另一杯加左仙草,多一份口感希望下次再黎會有寵物餐單等主子可以開心下
放假就係想時時刻刻陪住主子
盡量想同佢去多啲地方
放眼看世界
難得有pet friendly餐廳
可以一齊坐,咁一定要過黎試下

餐廳食物款式以台式同日式為主
有打唔卡位,環境乾淨舒服
餐廳有準備寵物墊俾寵物坐
當然主子都要保持清潔
唔好影響其他食客

可以揀兩款或三款主食
特別款式需要另加錢
飲品也可跟套餐,重點價錢親民

叫左
古早味坑肉
日式醬油蛋拌飯
麻辣手撕雞

即炸起好香好脆口
有腐乳香味,食落幾juicy

秘製牛肋條同馬鈴薯燉牛肉都幾出色
炆得好入味,好好送飯
涼拌手撕雞
又好香麻油味,微微辣幾開胃

輕芝士岩鹽奶蓋
奶蓋咸咸香香,茶底夠濃
另一杯加左仙草,多一份口感

希望下次再黎會有寵物餐單
等主子可以開心下
【🌳梓沐村|🌸綻放包容的氣場】梓沐村係新開嘅台日特色餐廳,走包容親切路線,歡迎客人帶寵物一齊食飯,我當日左右隔離都係狗狗家庭,好溫馨㗎!食咗咩?點咗兩款不同定食,仲有前菜與湯。🌿為食之選🌿▫️腐乳鹽酥雞|必點👍🏻鹽酥雞食得多,但有腐乳味嘅就唔多地方有,聞到好惹味嘅腐乳香味,但食入口又唔會好鹹。▫️鹽燒鯖魚▫️糖心蛋▫️蜂蜜柚子梳打🌿大食之選🌿▫️單骨芝麻雞翼▫️日式奶油燉菜▫️古早味坑肉|邪惡👿但必點👍🏻台式東坡肉嘅特別版,坑肉脂肪比例較高,加上古早味嘅汁,餸飯真係好開胃,唔覺唔覺就吞咗一碗飯。▫️日式醬油蛋拌飯▫️桂圓紅棗八寶茶🌳梓沐村📍荔枝角長沙灣道680號麗新商業中心1樓105A-B號舖🚇地鐵荔枝角站B1出口#梓沐村 #荔枝角美食 #長沙灣美食 #寵物友善餐廳 #可帶狗狗坐室內 #LGBTQ友善 #好食
【🌳梓沐村|🌸綻放包容的氣場】

食咗咩?點咗兩款不同定食,仲有前菜與湯。

🌿為食之選🌿

🚇地鐵荔枝角站B1出口

2023-12-29
  • 招牌腐乳鹽酥雞
  • 古早味坑肉
陪朋友帶狗狗去荔枝角洗牙,朋友客氣話要請我食晚餐,但帶住狗狗有啲餐廳唔入得,上網睇到麗新商業中心有間梓沐村,餐廳可以帶寵物到訪,主打台日料理。餐廳地方整潔,燈光明亮,設有地方比寵物玩耍。套餐包漬物、湯、飯為食之選日本漬物甜甜地,幾好食。鹽味哈蜊湯,味道鮮甜。白飯入口香滑,軟硬適中。日式胡麻豆腐,濃郁芝麻香氣及清涼軟嫩滑口感。招牌腐乳鹽酥雞,醃肉嘅時候加入腐乳增加鹹香,即叫即炸,炸至金黃色的去骨雞腿肉好大塊,麵衣挺薄挺酥脆,肉嫩有肉汁,口感確實是很不錯。芝麻雞翼皮脆肉嫩,單骨雞翼食得好方便!大食之選漬物、湯、飯涼拌手撕雞,雞肉嫩滑,味道帶少許微辣,十分惹味。鹽燒鯖魚,魚肉清甜結實。忌廉蟹肉餅,餡料是蟹肉加上牛奶味忌廉,食落外酥內嫩,十分香口。清爽菠蘿梳打味道鮮甜好清新。輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,淡淡的芝士奶蓋香軟綿滑,綠茶味香濃。

套餐包漬物、湯、飯

為食之選
日本漬物甜甜地,幾好食。

鹽味哈蜊湯,味道鮮甜。
白飯入口香滑,軟硬適中。

日式胡麻豆腐,濃郁芝麻香氣及清涼軟嫩滑口感。

芝麻雞翼皮脆肉嫩,單骨雞翼食得好方便!

大食之選
漬物、湯、飯

涼拌手撕雞,雞肉嫩滑,味道帶少許微辣,十分惹味。

鹽燒鯖魚,魚肉清甜結實。

清爽菠蘿梳打味道鮮甜好清新。

輕芝士岩鹽奶蓋綠茶,淡淡的芝士奶蓋香軟綿滑,綠茶味香濃。
2023-12-21
Type of Meal
Dinner
2024-01-03 48 views
荔枝角呢個屬於寵物嘅商場,有間可以醫肚嘅餐廳主食x2 + 冷盤x1 $78🍗招牌腐乳鹽酥雞-南乳蒸雞嘅香脆版本 腐乳味道夠鹹香🐓涼拌手撕雞(微辣)🥚溏心蛋-半流心蛋黃加上入味嘅蛋白 🍚日式醬油蛋拌飯+$12-採用日本無菌嘅雞蛋 少許豉油 撈飯一流🍯蜂蜜柚子梳打 +$22———————————————-主食x3 $88🥬日式奶油燉菜-奶白色湯底帶牛油香 菜燉得幾腍 🐖古早味坑肉+$8-有d似東坡肉 不過汁底就係燒汁 🐠比目魚西京燒+$20-比目魚重魚油香 肉質嫩滑 如果再煎金黃香脆D就完美🥚日式醬油蛋拌飯+$12🍹招牌茉莉奶白 +$24總括嚟講,味道可以,抵食
荔枝角呢個屬於寵物嘅商場,有間可以醫肚嘅餐廳

主食x2 + 冷盤x1 $78
🍗招牌腐乳鹽酥雞
-南乳蒸雞嘅香脆版本 腐乳味道夠鹹香

🐓涼拌手撕雞(微辣)

🥚溏心蛋

🐠比目魚西京燒+$20
-比目魚重魚油香 肉質嫩滑 如果再煎金黃香脆D就完美
🥚日式醬油蛋拌飯+$12

🍹招牌茉莉奶白 +$24

總括嚟講,味道可以,抵食
2023.12.20【12.20  寒冬下温暖台菜@荔枝角 梓沐村】電影姐姐又帶我出走去MCL 長沙灣戲院(所謂MCL 長沙灣,其實都是荔枝角)天寒地凍還沒看電影前當然要好好晚餐發現除了荔枝角除了D2 Place外這裡的餐廳都是寵物友善可以帶寵物進店今天冷我們就Openrice一下看到這家是吃台灣菜加上很新裝修很對我口味帶點溫暖的感覺好就他吧喜歡這個位置寬敞光亮餐牌吸引手機點餐桂圓紅棗八寶茶(熱) 和 招牌茉莉奶白(凍)少冰我自覺比較需要熱飲所以點了桂圓紅棗八寶茶暖身電影姐姐愛茉莉和牛奶就來了一個招牌茉莉奶白為食之選套餐包含漬物&湯(鹽味蛤蜊湯)&飯可以選主食2款+冷盤1款馬鈴薯燉牛肉馬鈴薯燉得腍糯肥牛就是適合冷天安慰心靈裡面還有紅蘿蔔和南瓜增添天然甜味日式胡麻豆腐最愛的胡麻醬配著嫩滑豆腐可以和飯一起伴著吃招牌腐乳鹽酥雞酥脆鹹香還有鎖住肉汁獨食和分享都合適大食之選套餐也是包含漬物&湯(鹽味蛤蜊湯)&飯可以選主食3款涼拌手撕雞(微辣)微辣涼拌手撕雞刺激味蕾秘製牛肋條甜甜軟軟容易入口忌廉蟹肉餅(2件)用酥脆包裹忌廉蟹肉還真的不介意多來2個鹽味蛤蜊湯蛤蜊甜海帶鮮鹽味恰到好處好一個小熱湯漬物佐
電影姐姐又帶我出走
去MCL 長沙灣戲院
(所謂MCL 長沙灣,其實都是荔枝角)
天寒地凍

還有鎖住肉汁
獨食和分享都合適

也是包含漬物&湯(鹽味蛤蜊湯)&飯
可以選主食3款
涼拌手撕雞(微辣)
微辣涼拌手撕雞

鹽味恰到好處
好一個小熱湯

漬物佐飯
也是一流
台灣氣息濃厚(雖然我還沒去過)
但這裡感受到
自助水站
冷熱一應俱全
杯子也很貼心
準備到位

冷與熱情之間
招牌茉莉奶白(凍) 和 桂圓紅棗八寶茶(熱)
很有感覺

溫度 ★★★
態度 ★★★
味道 ★★★

梓沐村 ♡
♡  荔枝角長沙灣道680號麗新商業中心1樓105A-B號舖  ♡
Other Info. : 寵物友善餐廳
2023-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$104 (Dinner)
桂圓紅棗八寶茶(熱) 和 招牌茉莉奶白(凍)少冰
鹽味蛤蜊湯
招牌茉莉奶白(凍) 和 桂圓紅棗八寶茶(熱)
  • 涼拌手撕雞(微辣)
  • 桂圓紅棗八寶茶(熱)
  • 招牌茉莉奶白(凍)少冰
1K
👧🏻😋👅🍽✨新張台日式餐廳多款主食選擇-梓沐村 🇭🇰 荔枝角長沙灣道680號麗新商業中心1樓105A-B號舖 🇭🇰-🇹🇼11月先開業! 十幾款主食可自由配搭三個餐, 由$68-$88不等, 細細份主食可以試多幾款, 啱晒我大餸之人🤣🇹🇼木色為主調, 三五知己聚餐傾計又得, 打工仔坐bar枱自己一個食個快飯又得; 仲係pet friendly!-🍱 為食之選 $78✔️主食兩款 ✔️冷盤一款 ✔️漬物 ✔️鹽味蛤蜊湯 ✔️飯-🍱 大食之選 $88✔️主食三款 ✔️漬物 ✔️鹽味蛤蜊湯 ✔️飯-🐓🐖🐂🐠 主食💯招牌腐乳鹽酥雞: 炸脆睇落有啲乾但入面好juicy! 少少鹹香好香豆味💯涼拌手撕雞: 雞肉好滑又好香麻油味, 微微辣好開胃💯古早味坑肉+$8: 舊舊都超肥好邪惡, 好彩細細兜過下口癮又唔會太濟💯秘製牛肋條+$15: 牛肋條痴住少少筋位, 秘製醬汁甜甜地好入味💯比目魚西京燒+$20: 魚皮煎得好脆, 魚肉未必好夠色水但味道唔錯, 魚肉仲好滑-🍆 🍚 🍳 冷盤/飯✨鰹魚花涼拌茄子: keep到茄子爽口質地唔會煮太腍, 咬開爆鰹魚汁, 鹹鹹甜甜又涼浸浸✨鹽味蛤蜊湯: 一滴油都冇好清, 蜆味鮮甜✨日式醬油蛋拌
👧🏻😋👅🍽✨

✔️主食三款
✔️漬物 ✔️鹽味蛤蜊湯 ✔️飯
🐓🐖🐂🐠
主食
💯涼拌手撕雞: 雞肉好滑又好香麻油味, 微微辣好開胃

🍆 🍚 🍳
冷盤/飯
✨鹽味蛤蜊湯: 一滴油都冇好清, 蜆味鮮甜
✨日式醬油蛋拌飯+$12: 用日本無菌蛋好香醬油味, 流心蛋鹹鹹地撈珍珠飯一流

🍹
飲品
💯爆打香水檸檬茶+$18
💯輕芝士岩鹽奶蓋綠茶+$18
2024-01-01 21 views
想不到荔枝角有間新店主題曲寵物餐廳,可以帶狗狗坐靜下來一個台式料理😜餐廳的食物全部台式料理,嚐到台式定食跟狗狗一起吃,真的很開心😃❤️🫶🏻大食之選一個定食有三款主菜 ,單骨芝麻雞翼 ,涼拌手撕雞,比目魚西京燒,蜆肉湯好鮮甜,跟咗芝麻粒粒分明嘅珍珠米更加有口感,再飲埋杯蜜糖柚子梳打酸甜,開胃飲樣,夠晒潤喉☺️為食之選招牌腐乳鹽酥雞勁香脆,肉質好嫩又腐乳,秘製牛肋條好夠味而且好腍,溏心蛋配白飯,台式飲品加咗杯茉莉奶白,茉莉花香夠香濃,奶白好香滑😋

大食之選

為食之選
2023-12-29 31 views
今日經過呢間台式餐廳,見到價錢唔算好貴,有套餐叫,我地就叫咗幾款試吓。單骨芝麻雞翼,炸得外皮好香脆,味道幾惹味。溏心蛋,煮到啱啱好,完全冇overcook,醃得好好味。涼拌手撕雞,d雞肉好嫩滑,個汁幾清爽。秘制牛筋條,煮得勁入味,肥瘦適中,有少少煙韌嘅感覺,好味。招牌腐乳鹽酥雞,炸得好脆卜卜,食落d腐乳味好特出,呢個味道嘅鹽酥雞都係第1次食,非常好味。慢煮雞胸,雖然係雞胸,但一d都唔鞋,仲好juicy,好有雞味,唔錯。日式醬油蛋拌飯,隻蛋係無菌蛋,可以直接生食,所以要黎撈飯,完全唔使擔心,食落勁重蛋味。爆打香水檸檬,檸檬味勁濃,仲勁香檸檬味,酸酸甜甜,好正。清爽菠蘿梳打,好香菠蘿味,加埋有汽嘅梳打,好爽。

單骨芝麻雞翼,炸得外皮好香脆,味道幾惹味。

溏心蛋,煮到啱啱好,完全冇overcook,醃得好好味。

涼拌手撕雞,d雞肉好嫩滑,個汁幾清爽。

秘制牛筋條,煮得勁入味,肥瘦適中,有少少煙韌嘅感覺,好味。

爆打香水檸檬,檸檬味勁濃,仲勁香檸檬味,酸酸甜甜,好正。
清爽菠蘿梳打,好香菠蘿味,加埋有汽嘅梳打,好爽。

今日經過荔枝角,見依個商場一樓開咗好多𠖥物餐廳,咁我一於上去試一試🥰經過一間台灣菜餐廳,可以比𠖥物入去一齊食,一於入去一試環境裝修得好靚,有啲位可以比狗隻坐上去打卡添😍我二人叫咗一款為食之選(即包兩款餸、飯、小食、湯、飲品)$78; 同埋另一款大食之選(即包三款餸、飯、湯、飲品)$88我叫咗招牌腐乳鹽酥雞、鹽燒鯖魚、溏心蛋、醬燒黑豚腩肉、秘製牛肋條🥰開頭見個餐可以叫咁多款餸,仲以為每一樣餸得少少分量,點知每款都有好多,而且每款味度都非常好👍🏻招牌腐乳鹽酥雞,外脆內juicy 😍鹽燒鯖魚好夠味,大大條,而且又啖啖肉,溏心蛋整到岩岩好,好流心,醬燒黑豚腩肉、秘製牛肋條啲汁都好正,好岩送飯😚而且啲飯仲要係用日本米,食落好都好正而飲品方面叫咗菠蘿仙草梳打同埋芝士岩鹽奶個綠茶,唔太甜,非常正🥰總括來講,係一間好抵食又靚嘅台灣餐廳,而且亦有機會見到𠖥物一齊食😍

環境裝修得好靚,有啲位可以比狗隻坐上去打卡添😍