2023-07-25 1114 views
📍Catch., 鰂魚涌🇭🇰有舊同事特登嚟鰂魚涌搵我lunch,梗係要搵間好少少嘅餐廳試吓😋Catch我都係第一次嚟,因為唔係平,平日唔會無啦啦同同事食咁貴😝Set lunch 包 salad/湯 + main + drinks + dessert 🦀Spicy Crab Pasta🍝雖然係貴,但呢個spicy crab pasta真係好好食好惹味,唔怪得睇OpenRice大家都咁推薦👍🏻食完之後就我都要推薦埋一份,不嬲都好鍾意蒜香+少辣嘅意粉,呢款仲多咗我好喜歡嘅蟹鮮味,有好多蟹肉,好好食!🤭🤭🐟Fish & Chips🍟舊同事揀咗fish & chips,都好香口,兩大舊炸魚都好厚肉,亦保持到juicy,舊同事話好食☺️呢間要搵機會再encore~~~ 睇返張相都好想再食個spicy crab pasta🤤
📍Catch., 鰂魚涌🇭🇰

🦀Spicy Crab Pasta🍝

🐟Fish & Chips🍟

2023-07-21 978 views
Clam & cuttlefish 💰178 🌟3/5👉🏻Squid ink spaghetti, shallots, thai basil, XO sauce, white wine, fresh tomato-Avocado Chips 💰108 🌟4/5👉🏻Panko crumbed, chili salt, kewpie mayo-Clams 💰128 🌟3.5/5👉🏻Tomato, chorizo, lemon, bread-Crab Fries 💰148 🌟4/5👉🏻Tobiko mayo, crab meat, soft egg, truffle caviar-食物:7/10環境:7/10服務:7/10
Clam & cuttlefish 💰178 🌟3/5
Avocado Chips 💰108 🌟4/5
Clams 💰128 🌟3.5/5
Crab Fries 💰148 🌟4/5
食物:7/10
環境:7/10
服務:7/10
2023-06-20 735 views
又到牛媽去覓食既時間啦!今次同左D朋友仔去左附近既西餐廳食lunch! 佢地個lunch set 好全面,由前菜到飲品及甜品都包哂!係一個非常飽滿既lunch! 必點係佢個Spicy Crab spaghetti!!! Yummy!!! 同埋Fish & Chip 都好好食,炸牛油果都好好味!
又到牛媽去覓食既時間啦!

今日黎試左set lunch, 可能因為差唔多2pm,唔使等位就入得Starter既餐湯,沙津,daily appetizers (+$20) 都試過, 餐湯開胃,沙律既羽衣甘藍處理得好好,daily appetizers係nachos, 完全值得加錢食👍US Striploin Steak 叫左medium, 但肉質稍硬,medium rare可能會好dClam & Cutterfish Spaghetti 有驚喜,落左xo醬會有微辣,食落有少少似喇沙,蜆鮮甜無沙,意粉煮既時間剛剛好,唔會淋晒🥰Jerk Chicken 烤得幾香口,略為乾但肉質唔會柴,連配菜既豆都整得好好食Brownie 配雪糕正,建議自己落焦糖醬時,唔好一次過落晒,唔夠甜先再落Lemon tart影唔切相😆 稍甜,但夠酸,味道好fresh

Starters
US Striploin Steak
Clam & Cutterfish Spaghetti
Jerk Chicken
Brownie
2023-04-25
$200 (Lunch)
Starters
Clam & Cutterfish Spaghetti
Jerk Chicken
Brownie
  • Lemon Tart
Catch.價錢💲: $168/ $188好味程度😋: 4/5 (angelhair: 4.7/5!!)服務🍴: 4.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 4/5-✅✅Daily soup/ salad. 當日係類似caesar salad的一款,生菜🥬好爽脆,仲有煙肉、雞蛋、麵包脆脆等,好豐富。湯係一碗西式雞湯咁,入面好足料,有好多肉絲,蘿蔔等,飲落唔會太鹹,有濃濃的肉味,係碗有驚喜的湯🤩-✅✅Spicy crab pasta. 為左呢個而去真係好好食🥹 angel hair, garlic, chilli, lemon zest crumbs. 用天使麵雖然好幼,但好掛到汁🤓我平時好唔中意天使麵但呢到的竟然好中意‼️ 佢煮到偏生,保留到彈性同口感,一啲都唔軟。面頭好多一絲絲的蟹肉,加蒜頭辣椒好惹味得來仲好鮮,個底的汁我全部清了🤭湯汁令天使麵保持濕潤,飲落唔鹹,但有啲好似金湯的鮮味。-✅Soft shell crab burger. 有原隻軟殼蟹係入面,好有氣勢🤩麵包係小甜包咁,烘得脆脆,裡面除了蟹仲有醃椰菜,同埋千島醬,成個包的味道都酸酸地,係食咁多炸野同時都唔
Catch.
價錢💲: $168/ $188
服務🍴: 4.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 4/5

✅Soft shell crab burger. 有原隻軟殼蟹係入面,好有氣勢🤩麵包係小甜包咁,烘得脆脆,裡面除了蟹仲有醃椰菜,同埋千島醬,成個包的味道都酸酸地,係食咁多炸野同時都唔會覺得好膩😋 軟殼蟹非常酥脆,都係大隻有膏的一隻,唔會好似淨係食緊個皮咁😝旁邊仲有酸瓜可以去除油膩感。薯條都係帶D薯皮又酥脆的一種,like like!

✅Daily dessert. 係一個黑森林蛋糕仔咁,有多種層次,朱古力味道都濃郁,連埋面頭d cream一齊食又唔會太乾☺️

好食又大份的lunch!由前菜的湯/沙律,去到主菜同飲品都好大份!女仔食完超級飽😗 當日叫的天使麵同burger都好滿意,什至會想再食個麵,可以encore🥳 建議lunch time來食喔!
  • Spicy  Crab  Pasta
🥗DAILY SALAD (8/10)羽衣甘藍麥片芝士沙律,用咗醋汁酸酸地好開胃,羽衣甘藍好爽口,芝士偏硬身,咬落去會有會粉粒,係臭臭地嗰種芝士,麥片增加咗口感!🍴 CLAM & CUTTLEFISH SPAGHETTI $188 另收加一 (8/10)squid ink spaghetti, Thai basil, XO sauce, fresh tomato!份量足,墨魚汁意粉偏硬有口感,魷魚煙靭大塊,蜆肉大隻冇沙,食得出係新鮮蜆,好鹹香,好有泰式炒粉嘅感覺,蒜味好濃,仲有啲蝦乾XO醬添,真心中意濃味會好中意食!個人覺得同蟹意粉一樣好食!🍰cheese cake (7.5/10)芝士蛋糕質感係實嗰種,識落好軟滑,都有芝士味,有奶香,甜甜地!🍴Ice Cappuccino (7.5/10)上面有塵奶泡加咗啲朱古力粉裝飾,咖啡味都幾香,唔算好濃,口感幾滑,偏nutty,帶少少微苦。推薦指數: 8/10侍應全部都好有禮貌細心,上菜速度都算快,嘢食好食🤤下次去想食burger!
🥗DAILY SALAD (8/10)

🍰cheese cake (7.5/10)

🍴Ice Cappuccino (7.5/10)

推薦指數: 8/10
🥗DAILY SALAD (7/10)藜麥沙律,入邊有青瓜蕃茄仔洋蔥青椒,口感細碎一粒粒,感覺係好健康嘅😂🦀SPICY CRAB PASTA $188 另收加一 (8.5/10)angel hair, garlic, chili, lemon zest crumbs,蟹殼係用嚟裝飾嘅!用咗天使麵好幼細,相對嚟講比較卦汁,有好多蟹肉,辣辣地好香口,啱啱好嘅辣會令人越食越想食!🍴CHARRED CORN RISOTTO $168 另收加一 (8/10)roasted sweetcorn, basil, taleggio cheese, shiitake mushrooms 意大利飯比較偏硬,有口感,入邊有蘑菇粟米,芝士味都幾鹹香,但都有粟米嘅甜味,好食!🍰Tiramisu (7.5/10)有藍莓同士多啤梨,有層忌廉層蛋糕,Creamy有奶香,唔錯。🍴Ice latte (7.5/10)咖啡味幾香,少少苦,飲完成個口腔都係咖啡嘅香味,飲唔到奶味,不過都幾滑。推薦指數: 8/10侍應全部都好有禮貌細心,上菜速度都算快,嘢食好食,要再去食嘅餐廳!
🥗DAILY SALAD (7/10)

🍰Tiramisu (7.5/10)

🍴Ice latte (7.5/10)

推薦指數: 8/10
<CATCH.> 📍鰂魚涌🔸 啖啖蟹肉意粉 😋🔸中價位午餐 性價比👌🏼🥘 Lunch set (Starter + Main + Dessert + Drink) 約莫係人頭$200。Soft Shell Crab Burger ($188) — Happy food 🤩 見到已經好開心。軟殼蟹破包而出,成隻小拳石咁款💪🏽左右拳頭伸出 💪🏽。Burger食落好Moisture,幾鐘意佢有啲酸菜去做番個平衡,食落唔太膩。伴碟嘅薯條都好鬆脆、好味 😈 不過成件事好邪惡、熱氣。Spicy Crab Pasta ($188) — 隔離飯香 🤭 感覺對面同事個香辣蟹肉意粉更好食。天使麵有彈性,醬汁Creamy,而且啖啖蟹肉,十分足料 🦀🦀🦀 不過略嫌唔夠辣味。US Striploin Steak ($208) — 內層真係有Medium rare,但外層應該係Over grilled 🤣 燶到苦,切左個外面果層其實👌🏼。價錢$200嘅扒份量算大份,牛扒肉味濃,可惜有啲韌,有根。🥩讚一讚佢杯Watermelon, orange, mint, ginger juice.整體Balan
<CATCH.> 📍鰂魚涌
🔸 啖啖蟹肉意粉 😋
🔸中價位午餐 性價比👌🏼

Soft  Shell  Crab  Burger

Spicy  Crab  Pasta

讚一讚佢杯Watermelon, orange, mint, ginger juice.整體Balance唔錯,感覺好Refreshing 🍉🍉🍉 為我嘅喉嚨降溫,感覺無咁Guilty 🤭🌡️

Lunch time繁忙,餐廳環境就 … 好嘈!餐廳聚音能力好強 😂😂😂 侍應盡人事地提供服務(明嘅就明)

Soft  Shell  Crab  Burger
  • Spicy crab pasta
2023-02-11 907 views
今日晏咗少少,大約1245先食晏好彩唔駛等位。午餐有前菜/主菜/小甜品,主菜好多選擇。前菜揀咗是日例湯 - 西蘭花打得不太碎,保留碎濕濕口感,面頭幾粒麵包令碗湯更豐富。主菜揀咗人氣蟹肉辣天使麵。可能午飯時間廚房比較忙,等咗15分鐘先上枱。似乎耐心等待係有回報,上枱擺盤好吸引,成個蟹蓋放喺面,打咭最靚。揭開蟹蓋就見到好多好多蟹肉放面,足夠拌勻每一啖天使麵。味道香辣惹味,同時湯汁可以保持麵身濕潤,唔會乾身,好味。👍👍仲可以揀辣度 套餐仲有飲品,天氣凍返要咗熱香茅薑茶。上枱一壺仔,用新鮮薑同埋香茅切粒沖水,香氣濃郁👍冬天飲好舒服甜品係一粒黑森林蛋糕。*午餐時間,大約七乘滿坐。一人午餐安排坐餐廳中間既枱,坐得好唔自在好唔舒服🫠🫠。
今日晏咗少少,大約1245先食晏好彩唔駛等位。

午餐有前菜/主菜/小甜品,主菜好多選擇。

西蘭花餐湯

蟹肉辣天使麵

午餐鮮香茅薑茶

甜品係一粒黑森林蛋糕。
黑森林蛋糕仔

2023-02-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$210 (Lunch)
蟹肉辣天使麵
  • Spicy crab pasta
📍地址: 鰂魚涌海灣街17-21號地舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段:Dinner 20:00 ↞ —————————————————————🌶️🦀🍝❝Spicy crab pasta❞ $188❀ angel hair, garlic, chili, lemon zest crumbs☞ 蟹肉天使麵,擺盤上面放咗蟹蓋,而天使麵混合咗唔少嘅蟹肉絲,都幾足料,味道都開胃,而且帶啲蒜香同辣味;聽聞係可以揀辣度,但係當時staff冇問到揀咩辣度。—————————————————————🥩❝ NZ Rib-eye steak ❞ $288❀ chive mashed potato, mushroom ketchup, jus☞ 呢個牛扒就叫咗medium,不過食落有啲筋,牛扒調味較淡,有小小香草牛油同mustard吊味,牛味亦都唔太重;另外佢伴碟有薯蓉,食落都幾幼滑。—————————————————————🍷❝CHATEAU LA ROSE BELLEVUE ❞ $78❀ Blaye / Cote de Bordea
📍地址: 鰂魚涌海灣街17-21號地舖

Spicy crab pasta

🥩❝ NZ Rib-eye steak ❞ $288

NZ Rib-eye steak

—————————————————————

❀ Blaye / Cote de Bordeaux / FRA’19
$350 (Dinner)
Spicy crab pasta
2022-12-19 969 views
住得好近既關係,呢到已經不知不覺成為左我地既飯堂!最初識得Catch係朋友介紹喺堅尼地城有分店,話有間西餐有得食brunch同大大份嘅澳洲菜。然後屋企附近開咗分店之後,發現原來星期一至五都有happy hour Menu,酒精飲品同啤酒都幾平!主食逢星期一至五都會每晚有唔同既優惠,有d日子直程有main買一送一,份量都唔細,絕對係抵食之選。而我哋作為食肉獸,就緊係叫牛扒啦!上一次叫嘅時候有少少Overcooked,今次再次挑戰medium rare,今次係滿意抵食嘅。另外一提呢度嘅意粉都唔錯。
住得好近既關係,呢到已經不知不覺成為左我地既飯堂!

而我哋作為食肉獸,就緊係叫牛扒啦!
另外一提呢度嘅意粉都唔錯。
$230 (Dinner)
2022-12-05 988 views
今次平日過黎食set lunch,個餐包左一個湯或者一個沙律,我試左個沙律🥗,個人唔太中意呢隻米粒,所以覺得唔係幾好食,個湯就正常既,幾creamy,配埋小小麵包粒咁🙈《Spicy Crab Pasta $188》招牌菜式之一,係蟹肉天使麵😍天使麵煮得啱啱好,個醬汁用左辣椒,蒜同檸檬皮去調味,會有輕微既辣,但呢種辣係會令你忍唔住食完一啖又一啖,好開胃!重點係成個賣相好吸睛,有個蟹殼係到,勁多蟹肉🦀,好好食,極力推薦!!《Jerk Chicken $188》呢個雞就真係比下去,醬汁調味係ok既,有一堆豆,但雞肉比較鞋,有啲乾身,唔太推薦😐最後黎左個甜品,當日係朱古力蛋糕,味道都係正常發揮,冇咩特別😗整體幾中意個蟹肉意粉,真心好食👍🏻不過雞肉真係扣左小小分!Catch.鰂魚涌海灣街17-21號地舖[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
餐湯

價錢⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
2022-11-14 1028 views
𝕊𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕟 • ℂ𝕒𝕥𝕔𝕙. 🍝📍𝔾/𝔽, 𝟡-𝟙𝟘 𝕊𝕖𝕔𝕠𝕟𝕕 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥, 𝕎𝕖𝕤𝕥𝕖𝕣𝕟 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥🔍 𝕊𝕒𝕚 𝕨𝕒𝕟, ℚ𝕦𝕒𝕣𝕣𝕪 𝔹𝕒𝕪:::::::::::::::::::::::::::::: 𝘏𝘪𝘨𝘩𝘭𝘺 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 Sᴘɪᴄʏ Cʀᴀʙ Pᴀꜱᴛᴀ 🦀 𝘢𝘵 @catch.hk !𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 𝘏𝘢𝘪𝘳 𝘩𝘢𝘴 𝘢𝘭𝘸𝘢𝘺𝘴 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘺 𝘧𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘪𝘵𝘦 𝘬𝘪𝘯𝘥 𝘰𝘧 𝘱𝘢𝘴𝘵𝘢, 𝘢𝘯𝘥 𝘭𝘰𝘢𝘥𝘴 𝘰𝘧 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘮𝘦𝘢𝘵 𝘪𝘯 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦! 𝘕𝘰𝘵 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘴𝘱𝘪𝘤𝘺 𝘣𝘶𝘵 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘧𝘶𝘭~
𝕊𝕒𝕚 𝕎𝕒𝕟 • ℂ𝕒𝕥𝕔𝕙. 🍝
🔍 𝕊𝕒𝕚 𝕨𝕒𝕟, ℚ𝕦𝕒𝕣𝕣𝕪 𝔹𝕒𝕪
2022-09-27 1752 views
I love all Catch’s snacks from happy hours. All dishes are tasty. Prices are reasonable for happy hours.
2022-09-21 1336 views
又係收藏左係list 一段時間但未去試既餐廳之前yo-yo 生日,嘗試walk-in 成功,lunch set 大概200-250hkd價位晚3-course 澳洲菜我地點左1)spicy carb pasta -佢地用晚係天使麪,但做到意粉al dente 既口感,唔會過火,蟹用量多(肯定你每啖都食到蟹肉既量)同埋spicy 可以選擇mild , medium , max ,可配合唔同客人既口味,我地三款都點左,mild 偏向低辣度,medium就岩岩好,同事講max 會有苦味。2)我哋另點左繼set 澳洲生蠔🦪試,是creamy 得黎微微海水味,自己就幾鐘意。3)至於個雞就無中環個間咁好食,雞既份量都大,但胸位少少乾,配菜唔錯係chickpea 同red kidney bean加埋菠菜一起整,醬汁都幾襯呢幾個配菜唔會太咸。我會比較建議大家點seafood type / pasta 呢二類食物,因為真係唔錯。會再試
又係收藏左係list 一段時間但未去試既餐廳
我地點左

會再試
2022-09-15
$250 (Lunch)
  • Spicy  crab  pasta