2018-02-22 204 views
Roasted oolong tea(走甜):HK$30The tea is so strong and the cheese tastes good.飲到最後茶同芝士mix埋一齊就唔太好飲
Roasted oolong tea(走甜):
HK$30
飲到最後茶同芝士mix埋一齊就唔太好飲

2018-02-21 198 views
希慎入面有一間台式飲品pop up store,大大個🦊狼店長其實幾吸睛~雖然人龍很長,不過等候既時間唔算太長🤭最想試係甘蔗青茶,可惜賣晒了😭😭🦊 #碳焙烏龍奶蓋茶 $30飲奶蓋我覺得最好係直接用口飲,而唔用飲管😋奶蓋唔膩,如果咸香再重點更好,烏龍茶茶味幾香,不錯,整體味道還是偏甜,如果要試就點少甜吧~味道唔算太驚豔,試一次便夠了~餐牌茶狼地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場1 樓中庭

🦊 #碳焙烏龍奶蓋茶 $30
味道唔算太驚豔,試一次便夠了~

餐牌

茶狼
地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場1 樓中庭
2018-02-20 324 views
水果白露茉莉茶 - $36.平時去Hysan Place慣例會走上10樓買天仁茗茶, 但喺1樓中庭有個幾引人注目嘅Pop-up Booth - 茶狼所提供嘅飲品 & 甜品都同國內的喜茶有幾分相似, 而茶狼就係由美心去operate的.好多時飲水果茶都會配四季春, 今日想有啲變化, 改選了白露茉莉茶.白露茉莉味道幽香, 茶味濃郁, 茶香味持久不散.但唯獨水果份量偏少
水果白露茉莉茶 - $36

白露茉莉味道幽香, 茶味濃郁, 茶香味持久不散
但唯獨水果份量偏少
水果白露茉莉茶
水果白露茉莉茶(左)
水果白露茉莉茶
水果白露茉莉茶(左)
2018-02-15 583 views
係facebook度見到Lee Garden廣告話download佢地個apps可以免費有一杯30蚊茶狼野飲所以即刻同男朋友down apps去試由於係pop up store 一去到就見到條長龍 排左成20分鐘先買到野飲我叫左鮮甘蔗奶蓋青茶 雖然已經叫左少甜 但都仲係好甜但奶蓋係好飲既我男朋友叫左水果四季春 少甜少冰我地覺得佢係好飲過一芳 茶味香 水果味突出 冇一芳咁甜 亦都大杯好多用左8蚊就可以有兩大杯野飲真係好抵質素唔差 雖然價錢偏貴 但可以一試

所以即刻同男朋友down apps去試

我叫左鮮甘蔗奶蓋青茶 雖然已經叫左少甜 但都仲係好甜

但奶蓋係好飲既

我男朋友叫左水果四季春 少甜少冰

用左8蚊就可以有兩大杯野飲真係好抵

質素唔差 雖然價錢偏貴 但可以一試

2018-02-14
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
2018-02-13 385 views
因為就快新年,就同朋友去咗銅鑼灣血拼,買下野,辦年貨!第一站就諗住去誠品,睇下有冇啲靚靚文具,用泥裝飾office!但仲未上到去,就已經比希慎一樓個pop up store 吸引咗,係一個期間限定,以狼做主題既野飲鋪。但由於人真係太多,搞到我都唔想去排埋一份,所以諗住睇下行完街,少啲人先再去試!行咗個幾兩個鐘,人龍果然真係少咗好多,就即刻去排隊!店面主分咗兩邊,落單同拎貨區。而我今次就叫咗杯水果四季春,入面都有唔少種類既水果,西瓜、蘋果、青檸、士多啤梨等等,四季春飲落都幾清香。店員仲好有禮貌咁提我可以拎枝長叉番啲水果食,好貼心!
因為就快新年,就同朋友去咗銅鑼灣血拼,買下野,辦年貨!

店面主分咗兩邊,落單同拎貨區。

店員仲好有禮貌咁提我可以拎枝長叉番啲水果食,好貼心!
2018-02-13 311 views
今日同朋友約好咗夜晚去維園嘅年宵行下,應下節。因為未夠鐘,所以就決定去希慎行吓,行行下,就突然比呢個「大灰狼」嚇親,吸引到眼球!最近網上都出現咗唔少飲品店嘅推介,芝士奶蓋、新鮮果茶、香滑奶茶⋯樣樣有,搞到我都心思思想試吓。見到條人龍都唔係好長,就捉咗朋友去排隊。最後我就決定咗飲紅柚白露茉莉茶,因為紅柚嘅關係,整杯野飲變咗淡粉紅色,好少女,白露茉莉茶散發着淡淡的茉莉香,飲落都幾清甜,有少少回甘。雖然鋪頭係Pop up store,但係裝修方面都睇得出落咗唔少心機,配合返店名,有唔同造型嘅狼圖像,俾大家打卡!

見到條人龍都唔係好長,就捉咗朋友去排隊。

2018-02-12 298 views
又有新出茶店。銅鑼灣新出左一間舖頭,好似係pop up store,應該遲啲就冇啦。行行吓街,一上希慎嘅電梯俾隻狼嚇親。之後見到大長龍,好多人呀。但個設計好靚,就由得我港女啦。排咗半個鐘,同朋友一人叫咗一杯。水果四季春入面有唔同嘅水果,好吸睛。包括有士多啤梨、蘋果、青檸、檸檬仲有西瓜。入口好清香,係水果嘅味道,淡淡茶味。食完仲有枝叉,可以拮啲水果嚟食,但唔知係咪浸得耐左,啲蘋果淋咗。

2018-02-10 441 views
隨着年紀增長,慢慢愛上茶。每種茶都有唔同嘅香同味,就好似唔同嘅人有唔同性格一樣。以台灣同日本嘅茶我比較鍾意,好似有陣陣嘅香咁,飲完之後口入邊都仲有啲回甘咁!最近,希慎呢度就開咗一間新嘅茶店-茶狼。睇返原來都係有美心集團去開,最近美心集團都好似有唔同嘅新動作,越嚟越貼近年輕市場。Menu上有好多款唔同類型嘅茶,凍櫃入面亦都有一啲甜點,布丁呀,蛋糕咁。其實本身我今日最想飲嘅係冰滴茶,自從上次喺濟州飲完之後一直念念不忘,好想搵返果種清香嘅茶味。可能仲係好新啦,我哋排嘅時候都有成廿幾人排緊隊。不過店員都好快手亦都好有禮貌,值得一讚嘅!我揀嘅呢杯就係鮮甘蔗芝士奶蓋青茶,用上鮮甘蔗汁同埋四季春茶,茶面加上芝士奶蓋,超級有驚喜!最初好擔心芝士奶改始終都有少少鹹鹹地,但係甘蔗呢就係好甜嘅,好驚佢哋撞曬完全唔啱味。點知真係好夾,甘蔗嘅甜加左個芝士奶蓋有少少鹹味中和返,都係以前從來未飲過嘅配搭!雖然佢嘅位置係係一個廣場嘅中庭,但係都有唔少影相位,如果行開嗰頭想飲杯嘢都值得一試啊!當然如果唔駛等咁耐就更加好啦🤣

2018-02-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$32 (Other)
2018-02-09 530 views
剛剛新開但態度超差,我叫鮮甘蔗奶蓋青茶,收銀好細聲覆....唔知問我唔要咩水果,我話係,然後出單一睇無寫奶蓋,於是同收銀講,收銀態度好差話我問咗你啦咁我補番錢,然後都知道等超過30分鐘,等到一個鐘時見唔對路,點解電子顯示版無跳過,同時準備取茶的枱面放左超過十杯茶無人攞,一問之下原來已經過左我號碼十幾個,好心同職員講個電子版壞左無跳,佢唔好意思無句,答我:係咩!(滿不在乎的口敏)講番味道,奶蓋份量唔算豐厚,但甘蔗味道出,我叫少甜,甜度適中。總結,試茶完畢!