2019-07-31 596 views
係太和的小店,裝修還不錯,像韓國的咖啡店,人不多,坐得很舒服,不過沒有想到的是自助式的,叫了幾個比較傳統的韓國食物。第一個係韓式蜜糖炸雞,酸甜酸甜的炸雞,只叫了半份,酸甜的味道冇咁易膩。第二個係正宗的韓式拌飯,一如既往既香港既韓式拌飯都一般般,同之前係韓國食既都係有一段距離,可能缺少咗韓國特別既拌飯醬。最後仲叫咗韓式煎餅,第一次知韓國仲有呢種煎餅,裏面有芝士,鍾意食芝士既可以一試,但味道上唔算特別。

2019-07-17 504 views
經開呢區去試下出名既餐廳,最近又想食韓國菜🇰🇷,就試下佢啦!lunch set 有韓國拉麵加飯卷同飲品都係5x,同就咁叫個飯卷差不多,好抵飯卷雖然無肉但係酸瓜整得好入味,韓式豬肉辣拉麵就不過不失啦,裝修舒服,比一百分!

2019-05-11 689 views
朋友黎找我食飯,近近地在附近找到了這間韓國菜,看到價錢看起來很實惠,裝修也不錯,便去試試。結果並沒有讓我們失望,食物質素不錯,賣相佳,味道好,而且環境舒服,方便聊天。兩個人share幾樣野,最後埋單平均都唔使100蚊,可謂性價比相當高。
Charm短短時間便係大埔開分店,剛開幕排隊人潮不斷,逢星期六日排隊並唔出奇。老闆雖是韓國人,但食物都調整一下適合香港人食,唔會辣到食唔到。由剛開幕到依家,耐唔耐都會去食。今次星期日下午大約3點黎到,得2枱客人,唔洗等位就入得。可能開得耐及有分店,人潮唔似以前晏就時段咁多人了。—當時店內冇咩客人,一部冷氣都唔開😳好焗因為廚房整野食D熱空氣都有湧出黎,玻璃門下只有一條小空隙,唔夠新鮮空氣入黎。另外係一邊食飯,Keep住都有蒼蠅飛黎飛去食2下又要趕蒼蠅。—🥢M5.泡菜海鮮煎餅($60)一直好喜歡食泡菜餅,以前黎食都煎到脆脆地又香口,而且餡料豐富。最重要係煎完都唔油。Charm單係煎餅已經有6款比你揀,一定有岩食嘅。不過今次個餅好似比人食左咁😂唔似以前圓形大大塊。今次個餅好失望,軟淋淋又多油。不過粉漿調配十分好,唔會咬落又粉又剩。泡菜亦好足料!不過好奇的係,海鮮煎餅只有魷魚🦑冇其他海鮮🤔男朋友搞Gag話「唔通韓國嘅海得魷魚?」夾起塊餅先見到咁多油😳希望以後會回復以前咁。另外一道餸係C3.蜜糖炸雞($118)。呢到係一份...睇韓劇都知道D炸雞大大碟,但呢到嘅份量比以前黎食少咗一半!除咗三四舊

當時店內冇咩客人,一部冷氣都唔開😳好焗
另外係一邊食飯,Keep住都有蒼蠅飛黎飛去
食2下又要趕蒼蠅。

海鮮泡菜餅

🥢M5.泡菜海鮮煎餅($60)
Charm單係煎餅已經有6款比你揀,一定有岩食嘅。
海鮮泡菜餅

夾起塊餅先見到咁多油😳希望以後會回復以前咁。
蜜糖炸雞

另外一道餸係C3.蜜糖炸雞($118)。呢到係一份...
睇韓劇都知道D炸雞大大碟,但呢到嘅份量比以前黎食少咗一半!
除咗三四舊肉大少少,就其他細細粒。$118得咁多,個人認為一D都唔抵食!
不過味道keep到嘅
炸雞外脆內滑又多汁!正!加上蜜糖汁,細路仔一定好鍾意。
辣味芝士魷魚紫菜卷

每次黎都必點嘅A13.芝士辣味炒魷魚乾紫菜飯卷($62)。
芝士提升紫菜卷味道,唔會好「漏」。因為有醃蘿蔔及青瓜等平衡番。而魷魚有咬口又唔太辣,好味

做餐前小食就最好!2個人食其實都有少少飽,再叫多樣野食就岩岩好👍🏻

整體都是推薦的。餐前有細細碟泡菜提供開開胃,食物質素不錯,價錢抵!
係個煎餅有點失望,如果店員主動加水就好了。
2019-03-10
Lunch
辣味芝士魷魚紫菜卷
2019-03-13 504 views
太和的韓式食店唔算好多,路過就黎左呢間。叫左kimbap ,如果一個人食一份都好夠飽,幾好味,入面配料味道突出。之後再叫左個海鮮煎餅,但係偏薄,,海鮮料唔算多,有少少對唔住個價錢
2019-01-28 661 views
charm太和附近愈開愈多食店你講得出諗得到既都會有太和的後裔真係幸福😙冬天尾春天頭附近既農墟會有好多人去影白梅樹💁🏻‍♀️夏天又有橘橙色既鳳凰木不妨行一行才去吃別有一番味道在心頭白梅樹既對面馬路斜角有間感覺都幾地道既韓國店charm既炸雞好出色好夠味而且都好乾身肉質軟嫩不喜歡太油膩既感覺既話食過一定會愛上外皮脆漿夠哂薄!點解覺得夠道地係因為去韓國食既炸雞都脆漿薄脆可口加上酸甜醬汁,口水都流埋而且就算灘涼左都仲保持到脆口兩個人食既話我recommend半份炸雞會配有薯條,又唔會太多紫菜包飯又係做到好地道大概一食個紫菜皮就會明白好似去左韓國食咁,料多飯薄咬落去啖啖送菜好滋味另一推薦是芝士蛋捲!大大份,滿滿沙津醬同芝士味由於本人很喜歡食蛋掛住食忘記影依度位都算多但每張枱空間較小這是落單時要留意的小地方量多難放環境望落有韓國風格牆壁組合架都充滿特色落地玻璃光線充足下午來既話,7個字偷得浮生半日閒感覺寫意自在大埔韓國食店首推
charm

好夠味而且都好乾身
肉質軟嫩
不喜歡太油膩既感覺既話
食過一定會愛上

外皮脆漿夠哂薄!
點解覺得夠道地係因為去韓國食既炸雞都脆漿薄脆可口

加上酸甜醬汁,口水都流埋
而且就算灘涼左都仲保持到脆口
兩個人食既話
我recommend半份炸雞
會配有薯條,又唔會太多

牛肉紫菜包飯
紫菜包飯又係做到好地道
大概一食個紫菜皮就會明白
好似去左韓國食咁,料多飯薄
咬落去啖啖送菜好滋味

另一推薦是芝士蛋捲!
大大份,滿滿沙津醬同芝士味
由於本人很喜歡食蛋

感覺寫意自在
大埔韓國食店首推

2019-01-27
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
牛肉紫菜包飯
  • 蜜糖炸雞
  • 韓式芝士蛋卷
  • 牛肉紫菜飯卷
  • 泡菜薄餅
  • 韓式炸雞
2019-01-13 488 views
不知所謂,不知所謂,中伏了😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤冇可能再幫襯啦,一份價值$65嘅宮廷年糕少到可憐,油仲多過年糕,一間無良心的餐廳,不知所謂的餐廳,又無餐具,
2019-01-13
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$70 (Lunch)
星期六晚上時段來到,第一樣食物韓式伴飯大概係order後25分鐘送上。同韓式伴飯一齊order嘅飯卷60分鐘都未到,期間大量外賣車手出出入入攞外賣,只見廚房不斷出外賣餐。期間叫了一個芝士炒年糕,合理時間送上。催了兩次後(order後30及50分鐘)頂唔順叫賣單走人,叫佢取消個item先話包緊(實情係先肯整),5分鐘後終於有得食。老實講,食物幾好味。建議餐廳廚房做到爆煲時暫停接外賣單,免得餐廳內外長期得個等字。

老實講,食物幾好味。

2018-12-29
Dinner
2018-12-25 324 views
見佢好多好評,就走去試。聽講佢啲炸雞介好食過好多出名嘅連鎖韓式餐廳,就走去試。試左個咩甜酸芝士炸雞。樣幾靚,但份量少,粉漿好厚,而且粉漿鬆散,咬落去雞肉同粉漿分開嘅。個芝士牛肉飯卷就一般韓式餐廳水準嘅, 冇咩驚喜。總括來講係可以唔洗專登黎食。因為冇啲人講到真係咁好食。都係食返出面山名嘅韓式炸雞店啦。而且服務都差。叫佢加水佢都唔記得,但個時只係得返幾張台。佢唔洗加一,啲野食有分lunch 同dinner唔同價錢,大約差十元。
2018-12-23 290 views
喜歡食辣野既我,就緊係食韓國餐廳🍴一入餐廳就好快安排坐位,並送上泡菜、2杯水。因為我地係食晏晝,所以都係輕食,叫左3樣野:醍魚飯卷、泡菜煎餅、五花腩泡菜拉麵。醍魚飯卷一睇到個賣相就已經好吸引人,因為色彩繽紛,裡面有唔同材料:飯、紫菜、紅蘿蔔絲🥕、青瓜🥒、雞蛋🥚、醃黃瓜、醍魚、芝麻。吃下去口感十分豐富,有好清新既蔬菜味、而醍魚同芝麻帶出少量既咸香味,泡菜煎餅每次去韓國餐廳我都會叫呢樣,裡面有泡菜,帶點辣味,但不算太辣。不過,煎得略有少少過火,同埋有少少油。中間果個油,酸酸甜甜,配上呢個煎餅味道好夾,整體都好好食。五花腩泡菜拉麵五花腩份量太少,拉麵🍜感覺似辛辣麵煮出黎既感覺,所以就好一般,因為係屋企都煮得出,所以冇乜驚喜。
喜歡食辣野既我,就緊係食韓國餐廳🍴

一入餐廳就好快安排坐位,並送上泡菜、2杯水。

醍魚飯卷
鯷魚飯捲

泡菜煎餅
不過,煎得略有少少過火,同埋有少少油。

中間果個油,酸酸甜甜,配上呢個煎餅味道好夾
,整體都好好食。

五花腩泡菜拉麵

五花腩湯麵
2018-11-15
$80 (Lunch)
鯷魚飯捲
五花腩湯麵
2018-12-03 444 views
本身唔係勁鐘意韓國菜 不過偶然都會口痕想食哩間餐廳係男朋友大學時成日食既餐廳第一次黎食既時候已經覺得個石鍋飯好好食不過最好平日夜晚黎星期五六日成日都好多人 好迫今日咁就2個人坐4人位 比較鬆動先黎個牛肉紫菜飯卷好味! 牛肉甜甜地 幾正配料味道配搭得好好原味炸雞(半份)D雞好滑 咬落去仲有暖暖肉汁必出黎個蜜糖芥末醬好重蜜糖味好推介!石鍋韓式拌飯雖然冇錯 d料同個飯卷既料差唔多但係食落又另一番風味加埋少少辣醬撈正!我同男朋友都唔食得辣 證明哩個辣醬係唔多辣 加左之黎更香!你可以見到 好多菜式都唔貴我地咁樣都係埋單200幾 好抵食
本身唔係勁鐘意韓國菜 不過偶然都會口痕想食
今日咁就2個人坐4人位 比較鬆動

先黎個牛肉紫菜飯卷
好味! 牛肉甜甜地 幾正
配料味道配搭得好好

原味炸雞(半份)
D雞好滑 咬落去仲有暖暖肉汁必出黎

加左之黎更香!

你可以見到 好多菜式都唔貴
我地咁樣都係埋單200幾 好抵食

2018-11-30 235 views
呢間韓國餐廳裝潢擺設好特別,周圍都佈滿Marvel及DC主題嘅插畫同埋玩具,身為Marvel Fan嘅我身處呢個環境都食得特別開心😎!午餐算幾多選擇,而我點咗一客蔬菜紫菜飯卷 & 什菜炒粉絲。🔹蔬菜紫菜飯卷(五件) & 什菜炒粉絲 $65炒粉絲都幾大碟,因為本身我唔食牛肉,所以走咗牛肉😛。粉絲彈牙,但係唔夠濃味,醬汁入唔到粉絲入面,變相醬汁同食材好似分開咁🙈。同朋友都係嗌同一個餐,所以店員將兩客蔬菜紫菜飯卷放埋一齊,呢款飯卷係凍食,餡料比飯多,包得都幾紮實,幾好味。隨餐有餐飲,叫咗罐韓國蜜桃汁,唔係太甜,不錯!📍Cha:rm太和太和路15號太和中心1座地下7號舖..環境分數:7.5/10食物分數:6/10Encore分數:6/10

午餐算幾多選擇,而我點咗一客蔬菜紫菜飯卷 & 什菜炒粉絲。

🔹蔬菜紫菜飯卷(五件) & 什菜炒粉絲 $65

隨餐有餐飲,叫咗罐韓國蜜桃汁,唔係太甜,不錯!

📍Cha:rm
太和太和路15號太和中心1座地下7號舖

環境分數:7.5/10
食物分數:6/10
Encore分數:6/10
2018-11-18 198 views
今日路過呢間韓國餐廳, 見到佢地好特別既裝飾, 有好多好可愛既公仔, 真係好吸引人~睇下, 有MARVEL又有DC英雄仔仔, 好得意~但野食既款式唔係好多前菜泡菜比較甜, 而且隻碟好大, 但份量好少......炸雞加薯條都幾飽肚, 但都真係幾厚粉而且肉好少, 超唔抵食卡邦尼年糕只得白汁.......? 口感好煙韌, 甚至有D太過份韌啦...唔太推介呢一個即使係一間比較平既餐廳, D小擺設都OK, 但D野食完全冇誠意, 都係遠觀比較好啦

睇下, 有MARVEL又有DC英雄仔仔, 好得意~
但野食既款式唔係好多
前菜泡菜比較甜, 而且隻碟好大, 但份量好少......
炸雞加薯條都幾飽肚, 但都真係幾厚粉而且肉好少, 超唔抵食

2018-08-10 1275 views
阿妹之前黎食過 話炸雞同飯卷好好味 今晚決定再encore😬一行五人 可以嗌多啲吾同野食 <海鮮泡菜煎餅 해물김치잔>依個要俾10個讚 👍🏻✖️🔟海鮮大大舊 無呃秤😯因為太好味 最後叫多一碟<蜜糖炸雞 허니치킨>依個外脆內軟 比出面炸雞好食 但其實吾算特別 可試可不試<甜酸芝士雞 치즈양념치킨>依個酸酸甜甜 好味好多 可以再試😋👍🏻我個人中意依個多啲<芝士辣炒年糕 치즈떡볶이>依個好難整得吾好食 只係芝士未熔哂 一粒粒 不過大置上都ok<什菜炒粉絲 잡채>評語: 普普通通 清清淡淡 見人見智<芝士牛肉紫菜飯卷 치즈소고기김밥>材料好豐富 好好味 阿妹最愛加推介
一行五人 可以嗌多啲吾同野食

<芝士牛肉紫菜飯卷 치즈소고기김밥>
材料好豐富 好好味 阿妹最愛加推介
2018-08-10
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
海鮮泡菜煎餅
甜酸芝士雞
芝士牛肉紫菜飯卷
  • 牛肉紫菜飯卷
  • 韓式炸雞
  • 海鮮煎餅
2018-07-06 762 views
今日同舊同事聚舊,因為兩位都係東鐵沿線居民,所以就選jor中間位小小既太和,黎哩到係因為以前有個韓國oppa帶過我黎;試過味道唔錯所以再黎~我地7點左右到已經full曬(但係星期二wor)最後有人走可以有台~我地三人嗌jor一個吞拿魚芝士紫菜飯卷、一個鐵板牛肉同海鮮豆腐湯;後面兩個都有跟飯既~我地三個女仔食到好飽,份量足夠最後埋單每人75倘若有住附近既居民想食韓食可以唔使去尖沙嘴咁遠啦~而且裝修內景都唔錯~最近要款式多!不過佢個廁所格好細...建議大家唔好去寧願去商場廁所
今日同舊同事聚舊,因為兩位都係東鐵沿線居民,
所以就選jor中間位小小既太和,
黎哩到係因為以前有個韓國oppa帶過我黎;
試過味道唔錯所以再黎~
我地7點左右到已經full曬(但係星期二wor)
最後有人走可以有台~
我地三個女仔食到好飽,份量足夠
最後埋單每人75
倘若有住附近既居民想食韓食可以唔使去尖沙嘴咁遠啦~
而且裝修內景都唔錯~最近要款式多!
不過佢個廁所格好細...建議大家唔好去
寧願去商場廁所