2017-09-08 440 views
其實charm已經成為左我的飯堂,及同朋友的老地方~每次黎到都忍唔住叫呢三樣野!1. 芝士紫菜飯卷十件飯卷~淡淡都有濃郁的芝士味~就算冇肉都唔會dry! 加埋佢無限追加的泡菜~一齊擺入口真係perfect😍2. 蜜糖炸雞咁多款炸雞我地最愛係佢🤤 炸得香脆但又充滿蜂蜜的甜味香味~仲要好多件又Juicy~真係必點!3. 豆腐鍋(叫左兩個🙈)個名好似好dry,但其實佢係泡菜湯底~主要有雞蛋、魷魚、豆腐、肉碎同埋蜆!一d都唔馬虎架😍 撈飯食真心好好好好正!仲要真係冇味精!飲曬d湯都唔會口渴☺️今餐3個人都係$290咋~大家去到charm都不妨試呢三樣野呀😎
1. 芝士紫菜飯卷
2. 蜜糖炸雞
3. 豆腐鍋(叫左兩個🙈)
  • 豆腐鍋
當日接完女朋友 就係太和落車出太和站行左5分鐘就到左Cha:rm一去到就有位比我地入🤤去到雖然坐係冷氣機滴水附近 但有個水桶裝住啲水 無滴到出嚟👍🏻緊住就叫野食😋我地總共叫左3樣野 1. 韓式水冷麵 (夠凍同埋夠晒煙韌)👍🏻👍🏻👍🏻2. 韓式芝士乾魷魚紫菜飯卷(有好多種唔同嘅韓式飯卷 所以就叫左呢個特別啲嘅)👍🏻👍🏻👍🏻3. 甜酸芝士炸雞(雖然啲肉比較硬 但甜酸醬配芝士幾特別 加上脆卜卜嘅外皮 都唔錯嘅)👍🏻👍🏻
當日接完女朋友 就係太和落車
出太和站行左5分鐘就到左Cha:rm
一去到就有位比我地入🤤
緊住就叫野食😋

我地總共叫左3樣野
1. 韓式水冷麵 (夠凍同埋夠晒煙韌)
👍🏻👍🏻👍🏻
韓式水冷麵

👍🏻👍🏻👍🏻
韓式芝士乾魷魚紫菜飯卷

👍🏻👍🏻
甜酸芝士韓式炸雞
2017-09-03
$80 (Lunch)
韓式水冷麵
韓式芝士乾魷魚紫菜飯卷
甜酸芝士韓式炸雞
2017-08-10 3161 views
因為某陳姓同事推介大埔食炸雞,他一說就是:「Cha:rm」!好!決定一同去品嘗一下!大街,在太和村對面,其實都容易找到,因為附近都不少食店!我們6點到,所以算是晚市第一批客! 進來後第一時間放上前菜,有泡茶,而且可以任添。 我們點了泡菜煎餅,Honey Chicken,芝士牛肉紫菜飯卷,還有我一直想吃的炸醬面! 芝士牛肉紫菜飯卷首先到場! 因為在其他韓國餐廳吃過這類的,所以心抱不太有驚喜的心,怎知道我的味覺完全打了我的咀!! 這個雖然說是芝士,但不膩 (圖中白色的就是芝士~~)。 牛肉很入味,而況口感配得剛剛好,好好味啊~~這個實在回味! 泡菜煎餅是另一位陳姓同事要求點的,香口而脆,但我認為缺少了泡菜味,這樣令我有點失望。 炸醬面~~如電視見的,黑黑的!哈哈! 濕濕的口感好可愛!!醬汁似甜豉油,好好入口。插穿蛋汁再混在一起會更滑! Honey Chicken可以說是我們來的原因,真心覺得雞件好脆口,而且雞肉保持了汁感,唯一的問題是太honey,甜得過頭,但我還是吃完~~哈哈! 很好味~honey的味道還黏在咀邊~~~ 這間可以再來啊~的確不錯!!

好!決定一同去品嘗一下!

大街,在太和村對面,其實都容易找到,因為附近都不少食店!

我們6點到,所以算是晚市第一批客!

進來後第一時間放上前菜,有泡茶,而且可以任添。

芝士牛肉紫菜飯卷首先到場!

這個雖然說是芝士,但不膩 (圖中白色的就是芝士~~)。
牛肉很入味,而況口感配得剛剛好,好好味啊~~這個實在回味!

炸醬面~~如電視見的,黑黑的!哈哈!

很好味~honey的味道還黏在咀邊~~~

這間可以再來啊~的確不錯!!
2017-07-26
  • Honey Chicken
  • 芝士牛肉紫菜飯卷
話說食完dinner唔想返屋企緊係dessert time la其實都知道charms開左好耐但就無幫襯過,今次就試下佢既dessert餐廳環境好寧靜,幾個朋友仔傾計一流裝修簡約,用左雲石枱,好靚不過餐廳既dessert選擇都幾少🤔所以就揀左兩個刨冰一個係green tea 另一個係oreo口味我自己本身係好中意oreo既真係開左我果範😍佢入面仲要有煉奶omg🤦🏾‍♀️好好味另外果個green tea都唔錯岩哂唔中意食太甜既人
話說食完dinner
唔想返屋企緊係dessert time la

其實都知道charms開左好耐
但就無幫襯過,今次就試下佢既dessert

餐廳環境好寧靜,幾個朋友仔傾計一流
裝修簡約,用左雲石枱,好靚

不過餐廳既dessert選擇都幾少🤔

岩哂唔中意食太甜既人
Type of Meal
Last Night Supper
2017-05-07 1355 views
今日嚟到太和食下午茶,我哋就揀咗韓國嘢,記得呢一間韓國嘢本身係出面大街,聽啲人講夜晚都幾好食架,點知佢而家有下午茶,咁就諗住入去試吓先。見到個餐牌唔係太多選擇,只有薄餅、炸雞同埋特飲可以選擇,另外仲有好多韓國啤酒。我哋一人就揀咗一杯檸檬特飲,不過其實本身我揀咗橙汁特飲,店員同我地講話冇,所以我就揀咗檸檬特飲,另外我哋揀咗一個炸雞。呢間餐廳好得意,要自己係出面落呵打,跟住就有店員送啲食物同埋飲品俾你,炸雞個方面我哋叫咗芥末醬而且仲有少少辣嘅炸雞,見到賣相好吸引呀,上面仲有幾條年糕食啊,雞咬落去外面脆,而且雞肉好滑嫩,比我想像中好味好多啊,食完都忍唔住繼續食,連我個朋友都大讚,出乎我的意料之外,因為佢啲醬汁會喺皮嘅上面,我哋初時以為啲雞肉皮會變咗好林,點知原來有脆嘅感覺,正呀!檸檬特飲好大杯,但係其實成半杯都係冰,對於女仔嚟講就唔好飲咁多凍野啦,但係入面嘅檸檬味道好濃,而且見到好多檸檬肉,真係真材實料,又可以解渴。兩個人食下午茶,大約$100左右啦,價錢都算合理嘅。

兩個人食下午茶,大約$100左右啦,價錢都算合理嘅。
2017-05-03 648 views
大埔食韓國菜的也有不少,這間看到了網評不錯所以一試上星期日午餐時段到達cha:rm,需要等4分鐘左右才能進店。牛肉飯卷大大件,牛肉很香,口感及味道很好加上價格親民已即時再reorder一碟泡菜海鮮餅及炒飯都比較多油,如果可以少d油會更好,但都幾足料幾好味的! 同行友人堅持夏天要食水冷麵,所以也點了一個,個人認為冷冷的沒什麼特別在結帳時,waiter (韓國人來的)會問你覺得食物如何你可以起果時表達對食物的意見
大埔食韓國菜的也有不少,這間看到了網評不錯所以一試
已即時再reorder一碟
在結帳時,waiter (韓國人來的)會問你覺得食物如何
你可以起果時表達對食物的意見
2017-04-14 540 views
話說今晚想食kimbap 於是就諗住一係係呢條街食首爾一係就食呢間 難得見到呢間門口冇人等 所以就決定入去食 呢度d staff好好 5分鐘就安排到位俾我地 唔知係咪韓國人 見佢同我地溝渠都係用英文😂***我地叫左兩樣嘢食 前菜泡菜係免費嘅泡菜牛肉紫菜飯卷 $60Total有10件 每件都真材實料 包得好實 口感一流 ***石鍋韓式拌飯 $78呢個鍋熱辣辣 比我想象中大 有芽菜紫菜牛肉泡菜蛋仲可以因自己嘅口味而加辣醬啱哂d食唔到辣嘅人😂
***
有芽菜紫菜牛肉泡菜蛋
仲可以因自己嘅口味而加辣醬
啱哂d食唔到辣嘅人😂
2017-04-02 430 views
今日行經太和就順便去試下好唔好食到達時大概12點 岩岩唔使排隊Staff都係韓國人哦,令我又懷念起韓國嘅旅行叫咗芝士牛肉紫菜飯卷 同 辣炒豬肉蓋飯飯卷好好味 特別係有芝士 口感多咗一種軟滑食飯卷一定要點有芝士的哦
今日行經太和就順便去試下好唔好食
到達時大概12點 岩岩唔使排隊

Staff都係韓國人哦,令我又懷念起韓國嘅旅行

叫咗芝士牛肉紫菜飯卷 同 辣炒豬肉蓋飯

飯卷好好味 特別係有芝士
口感多咗一種軟滑
食飯卷一定要點有芝士的哦
2017-04-02
$60 (Lunch)
  • 芝士牛肉紫菜飯卷
第一次來這間餐廳, 一行3人等了15分鐘左右,內裡裝潢暗暗的,宏觀看沒有很多桌子.星期日沒有LUNCH SET, 同一款菜式, LUNCH 同DINNER都有唔同價錢, 我們共ORDER了5個菜.前菜是韓國泡菜, 不是十分辣, 3個人只有一小碟, 我們都不夠吃, 加添了4次有多, 店員都冇黑面. 原味韓式炸雞(半份) $78, 有2個SAUCE 附上, 我們也喜歡, 但量很少,不停叫侍應加添,  有2粒車厘蕃茄子一些著條拌碟, 第一次吃韓式炸雞, 脆度剛剛好, 雞很滑, 很JUICY, 完全沒有乾感, 不覺得油膩膩的口感, 但碟下有很多油雜菜炒粉絲$48, 粉絲很軟, 有點碎, 較難夾起, 味道不錯, 碟底也有很多油.海鮮泡菜煎餅$60, 很散, 不能一整件切出, 可能是不夠米漿煎, 碟底很多油, 海鮮中只見魷魚條, 其他是蔬菜多, 不辣的. 宮庭炒年糕$58, 因為被"宮庭"二宇吸引著, 我們也很好奇想試, 年糕上有白芝麻粒, 有些許肥牛拌碟,  有湯拌底, 這不是炒的吧?!年糕很軟滑辣魷魚飯卷, 大概有10件, 少少辣, 上面淋了白芝麻粒, 不錯, 跟一般的飯卷差不多味.第一次食C

第一次食CHARM, 大家同樣有不錯的FEEDBACK, 下次可以再食.
Other Info. : 服務良好, 沒有加一,真係值得食, 燈光不足,沒有拍照.
2017-03-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 原味韓式炸雞
2017-03-26 528 views
突然又想食韓國嘢,就去咗附近呢間。芝士辣炒年糕 $60 。小小辣,有啲魚塊做配菜,汁好濃郁。豆腐嫩鍋 $60。主要得豆腐湯,性價比好似唔係好高。蜜糖炸雞 $108。見到好多人推介所以試吓,味道的確唔錯,雞好香脆,但以呢個份量來講,價錢太貴。雜錦炒粉絲 $48。質素都唔差,但有幾條粉絲炒燶咗,同埋配菜唔好咁生會好啲。呢度唔使加一,以韓國嘢食來講價錢唔算好貴,唯一係炸雞貴左少少。
突然又想食韓國嘢,就去咗附近呢間。

芝士辣炒年糕 $60 。小小辣,有啲魚塊做配菜,汁好濃郁。
芝士辣炒年糕
豆腐嫩鍋 $60。主要得豆腐湯,性價比好似唔係好高。
豆腐嫩鍋
蜜糖炸雞
雜錦炒粉絲
2016-04-07
蜜糖炸雞
2017-03-25 338 views
男朋友介紹黎架今日嗌左一個蓋飯,海洋煎餅,兩個紫菜卷(吞拿肉同肉鬆)個煎餅幾意外,邊邊幾脆口,食到有八爪魚男朋友食個個係芝士豬肉蓋飯,我本身好憎食芝士乜乜,但係我搶食兩啖,唔係好重既芝士味,量唔算多,啱哂我依啲最憎一大pat芝士既人。而且蔬菜量都ok,所以肉同菜都balance。飯粒幾好,晍係爛飯,劣米紫菜卷幾香服務方面我覺得幾好,其實主要serve我地既係韓國人。本身舉手落單既時候,係香港人比signal我地:佢黎幫我地。我見個位韓國人好主動,通知個同事:等我黎依樣野,我覺得幾impressed,加分唔係因為佢係韓仔而係佢主動去serve人食既過程都有幫我地收起唔用既碟係最後埋單,佢都主動問how's the food,整體上比人感覺佢有心去招呼客人而唔係亂炒一碟野 食完就走 個啲平民路線黎講,依間有8/10可能我上次係荃灣南豐食過一間好劣既韓國野所以會高分少少以價錢同食物質素中規中矩,服務幾好,都食得過架下次會嗌炸雞,我見隔離枱係鐵板上,好香(食評以當日質素而寫)
男朋友介紹黎架
今日嗌左一個蓋飯,海洋煎餅,兩個紫菜卷(吞拿肉同肉鬆)
個煎餅幾意外,邊邊幾脆口,食到有八爪魚
紫菜卷幾香

服務方面

食既過程都有幫我地收起唔用既碟

而唔係亂炒一碟野 食完就走 個啲

平民路線黎講,依間有8/10
可能我上次係荃灣南豐食過一間好劣既韓國野
所以會高分少少
以價錢同食物質素中規中矩,服務幾好,都食得過架

下次會嗌炸雞,我見隔離枱係鐵板上,好香

(食評以當日質素而寫)
2017-03-25
Type of Meal
Tea
2017-02-24 409 views
朋友生日飯,指定要黎呢間韓國餐廳!好幾個月前食過一次,記得味道OK,而且仲係OPPA 主理,感覺好似幾正宗。餐廳裝修簡單,只係牆身掛左啲畫,感覺比較輕鬆!一坐低,每枱都會送一小碟泡菜做前菜,味道正常,無乜特別!之後叫左一個什錦炒粉絲$48,韓國粉絲Q彈有咬口,另外配埋少少牛肉同雜菜一齊炒,但算足料,但我略嫌佢有太多過生的洋蔥同紅蘿蔔絲。因為我自己比較鍾意淋身嘅洋蔥嘅,類似吉野家牛肉飯入面啲洋蔥咁就好啦!另外叫左一個泡菜紫菜飯卷$48,由於成個飯卷有一半食材都係太生的紅蘿蔔絲, 所以我食左一舊之後就放棄左...泡菜煎餅$45 粉比較多,泡菜較少,而且我嫌佢煎得唔夠乾身,食落無左嗰種香脆感。最後係呢個嫩豆腐鍋$65,豆腐滑身,湯底味道濃郁,但好似味精味太重!總括而言,我覺得整體水準無之前咁好食! 而且明明我地枱面仲食剩好多野,只係停左手抖緊,佢地就係咁問我地啲野係咪食完,擺明要趕我地走咁有冇下次都好成問題!
朋友生日飯,指定要黎呢間韓國餐廳!

餐廳裝修簡單,只係牆身掛左啲畫,感覺比較輕鬆!

一坐低,每枱都會送一小碟泡菜做前菜,味道正常,無乜特別!

有冇下次都好成問題!
2017-02-22
2017-02-06 467 views
2點幾食 lunch呢個時間好少人食,夜晚朋友見好多人,整體野食吾錯,野食叫左有: 紫菜包飯卷,旦易夾散,要成舊1次過食。炸醬麵,都比想像好食,好少地方好食。半份炸雞,皮薄。有埋少少薯條。水冷麵,幾大碗。堆單223蚊 冇加一
2點幾食 lunch呢個時間好少人食,夜晚朋友見好多人,
整體野食吾錯

野食叫左有: 紫菜包飯卷,旦易夾散,要成舊1次過食。
炸醬麵,都比想像好食,好少地方好食。
半份炸雞,皮薄。有埋少少薯條。
水冷麵,幾大碗。
堆單223蚊 冇加一
炸醬麵
半份炸雞
水冷麵
2017-02-06
$75 (Lunch)
炸醬麵
半份炸雞
水冷麵
紫菜包飯卷
年初二度度都未啟市行過見到平時勁多人排隊既韓國野有開仲要果時無人排隊即刻中入去食店舖由韓國一家主理用白色tone加上好多Marvel好得意既漫畫仲有超多得意既公仔夠可愛又有型前菜只有泡菜一款夠辣味好開胃好多芝士既款通通唔放過芝士海鮮泡菜煎餅($70)芝士舖滿面但無咩芝味好香脆但有啲煎燶左海鮮係魷魚但份量較少同好易散開芝士泡菜五花腩飯($88)炒飯好夠泡菜味同腌五花腩香味蛋黃太熟無得蛋汁撈飯五花腩切薄片無左肥肥果種口感反而芝士烤牛肉蓋飯($65)汁夠甜加上炒牛肉油脂好食好多卡邦尼年糕(68)汁夠濃不過汁同年糕好分離年糕唔夠入味走果陣門口勁多人排隊好彩早左去食咋店名: Cha:rm地址: 大埔太和太和路15號太和中心1座地下7號舖
年初二度度都未啟市

前菜只有泡菜一款

夠辣味好開胃
芝士海鮮泡菜煎餅
好多芝士既款通通唔放過

芝士海鮮泡菜煎餅($70)

芝士舖滿面但無咩芝味

好香脆但有啲煎燶左

海鮮係魷魚但份量較少同好易散開
芝士泡菜五花腩飯
芝士泡菜五花腩飯($88)

炒飯好夠泡菜味同腌五花腩香味

蛋黃太熟無得蛋汁撈飯

五花腩切薄片無左肥肥果種口感
芝士烤牛肉蓋飯
反而芝士烤牛肉蓋飯($65)

汁夠甜加上炒牛肉油脂好食好多
卡邦尼年糕
卡邦尼年糕(68)

汁夠濃

2017-01-29
芝士泡菜五花腩飯
芝士烤牛肉蓋飯
2017-01-15 352 views
口感 8/10因為係間餐廳嘅名,所以選擇困難嘅就諗都唔諗點左黎就試😂食落先知原來係韓式拌飯🙈面到放嘅係煎香左嘅司華力洋腸咬落去外皮幾脆幾香口☺️飯嘅軟硬度係適中偏硬,硬飯派嘅👅覺得岩岩好!不過整體油左啲,可能麻油落得太多。但仲係接受到嘅程度味道 8/10上面都話左,個飯油左啲。不過其實麻油味反而岩岩好,有啲矛盾😅落少啲雖然會冇咁膩,但又會唔夠味!洋腸同其他配料都幾夾,食完想encore鍾意辣嘅可以自行加啲辣醬,不過啲辣醬好得意嫁!唔係食開嘅韓式辣醬黎嫁!食落似是拉差辣醬多啲😂夾唔夾就因人而異啦。抵食 7.5/10洋腸嘅份量幾多嫁!食到冇晒飯都仲有不過菜嘅份量就少得可憐🙈因為👅第一啖已經將九成嘅菜食晒!就到得番一條試下😂如果菜嘅份量多少少就好啦!口感 8.5/10咦間嘅炸雞,唔單止外層炸得好鬆脆,入面嘅雞肉都非常鮮嫩外層好好咁鎖住肉汁,令雞肉保持濕潤☺️牛油蜜糖汁唔單止冇令外層軟化,仲令炸皮脆得黎有黏黏地嘅口感😍曾經食晒幾間韓國餐廳,啲炸雞都係求奇有啲炸粉炸過係咁易加啲調味粉落去塊雞皮到。但仲要冇KFC咁好食得黎貴過KFC咦間嘅炸雞冇嗰層KFC炸粉,用一層薄好多嘅炸皮代替,效果完勝個堆hea
The Cha:rm
口感 8/10

因為係間餐廳嘅名,所以選擇困難嘅

就諗都唔諗點左黎就試😂

食落先知原來係韓式拌飯🙈

面到放嘅係煎香左嘅司華力洋腸

咬落去外皮幾脆幾香口☺️

飯嘅軟硬度係適中偏硬,

硬飯派嘅👅覺得岩岩好!

不過整體油左啲,可能麻油落得太多。

但仲係接受到嘅程度

味道 8/10

上面都話左,個飯油左啲。

不過其實麻油味反而岩岩好,有啲矛盾😅

落少啲雖然會冇咁膩,但又會唔夠味!

洋腸同其他配料都幾夾,食完想encore

鍾意辣嘅可以自行加啲辣醬,

不過啲辣醬好得意嫁!

唔係食開嘅韓式辣醬黎嫁!

食落似是拉差辣醬多啲😂

夾唔夾就因人而異啦。

抵食 7.5/10

洋腸嘅份量幾多嫁!食到冇晒飯都仲有

不過菜嘅份量就少得可憐🙈

因為👅第一啖已經將九成嘅菜食晒!

就到得番一條試下😂

如果菜嘅份量多少少就好啦!
韓式炸雞(Honey & Butter)
口感 8.5/10

咦間嘅炸雞,唔單止外層炸得好鬆脆,

入面嘅雞肉都非常鮮嫩

外層好好咁鎖住肉汁,令雞肉保持濕潤☺️

牛油蜜糖汁唔單止冇令外層軟化,

仲令炸皮脆得黎有黏黏地嘅口感😍

曾經食晒幾間韓國餐廳,

炸雞都係求奇有啲炸粉炸過

係咁易加啲調味粉落去塊雞皮到。

但仲要冇KFC咁好食得黎貴過KFC

咦間嘅炸雞冇嗰層KFC炸粉,

用一層薄好多嘅炸皮代替,效果完勝個堆hea hea炸雞😤

2️⃣味道 8.5/10

牛油同蜜糖嘅比例啱啱好!

唔會互相搶咗對方嘅味道,

同時令醬汁更香醇濃郁😍

個種甜而不溜,油而不膩嘅感覺,

炸雞嘅味道更多元化

內層雞肉因為有外皮鎖住肉汁,

所以竟然保留到雞嘅香味,仲一啲雪味都冇☺️ .

3️⃣抵食 8/10

雖然價錢真係高左啲,成舊水十件内炸雞

不過真係好好味😍

佢可以話係👅🕳食過

頭三Good Good嘅韓式炸雞😋

食到👅🕳兩條為食🐷明知超肥,

食完會重幾kg + 爆晒瘡都想encore😂

路過又有多餘錢嘅,可以去試下!
The Cha:rm
韓式炸雞(Honey & Butter)