2024-12-15
💬細細個真係阿爸帶大家去周圍搵食,所以大個咗都有少少偏好,住大埔咁大年,其實都應該介紹返多啲大埔嘅餐廳。呢度並不是非常驚艷嘅地方,而只係比較貼地平民同埋夠開得夜,宵夜肚餓可以一嘢車返屋企慢慢食,潮州檔都係嗰幾味餸,好食就可以🦆.———————————————————————————🥢滷水鵝🪿💬講真話,滷水鵝而家度度都有得賣,唔一定要去打冷店,不過最緊要係要入味同夠風味,滷水汁唔好太過鹹,同埋有花生🥜豆腐墊底,感就很不錯😎.🥢潮州煎蠔餅🦪💬係幾大份,亦炸到好酥脆,好抵食,太熱氣一定要同人分享,蠔🦪仔都幾足料😎.🥢豉椒炒蜆💬最鍾意食炒蜆,真心覺得係必點常客,唔好炒過火,適當調味就一定掂,最緊要係有無吐晒沙😎.🥢韭菜豬紅🐽💬大大粒嘅豬紅,同韭菜係一個世紀絕配,雙方無可被取代,就係咁簡單😎.🥢方魚肉碎粥💬潮州粥係單尾之選,唔食返碗方魚粥或者蠔仔粥都唔叫做滿足,亦都可能係情意結,有時有啲嘢係戒唔甩😎
———————————————————————————
🥢滷水鵝🪿