🍹平時去花墟行街 成日經過呢間餐廳 都會想試吓今晚終於揀咗呢間試一試🍹餐廳環境比較黑 係酒吧加西餐廳嘅格局 好啱食飯飲下酒吹吓水🍴一坐低就送上我最愛嘅nachos 仲可以無限refill😛個芝士醬都必點🥗Parma ham Caesar salad $98 份量都幾大碟 菜好新鮮 Parma ham 好crispy 不過有少少太鹹🍝自選意粉 (龍蝦汁蟹肉蟹籽野菌扁意大利粉) $96 好欣賞可以自選嘅pasta , 由醬汁意粉同埋餡料都可以自己揀選擇都有好多例如煙三文魚 雞柳 珍珠帶子@水煮蛋 各種芝士等醬汁仲有龍蝦汁 墨魚汁 羅勒汁 都幾特別每次去都可以調配唔同口味嘅意粉 仲要咁樣order完都唔駛一百蚊我哋揀咗龍蝦汁蟹子蟹肉 呢個配搭好正 龍蝦汁唔會好膩 而且意粉都好掛汁 蟹籽又可以提升口感👍🥩炭燒美國頂級牛柳 $168 嘩 呢個真係好抵食 雖然寫係12安士 但上菜係一舊好厚身嘅牛柳雖然咁厚身 但內裏非常之嫩 面仲燒成網格 外脆內嫩不過某啲位就燶咗少少🍲跟餐加$22仲有餐湯同埋飲品 今日嘅餐湯係南瓜湯 南瓜湯好濃同creamy 飲完已經有少少飽🥩啤酒雜菜燴牛肉 $108 雖然係sna

Nachos

雖然咁厚身 但內裏非常之嫩
面仲燒成網格 外脆內嫩
不過某啲位就燶咗少少

🥩啤酒雜菜燴牛肉 $108
雖然係snack 但係超大兜 同外邊中菜廳嘅小菜一樣大碟 勁多牛肉 雜菜係西蘭花同紅蘿蔔 醬汁係黑椒汁 其實有少少唔似西餐
牛肉太大舊 會有d筋 如果切細粒少少會方便啲食
啤酒雜菜燴牛肉

🍽總括嚟講 個扒同埋意粉高質 性價比又高 食完晚餐又可以一路食nachos 一路飲酒🍻
Nachos
龍蝦汁蟹肉蟹籽野菌扁意大利粉
2021-08-29 17 views
🔺 Chapter 3 steak bar and restaurant 呢間隱藏在太子巷子裡的餐廳,係同朋友一起睇波的好去處!.嗌左個炭燒美國頂級牛柳🥩 起初以為咁大嚿會好韌點知食落去好林!!牛肉味都唔錯 不過個黑椒汁就有少少鹹.水牛城雞翼🐓係佢哋嘅popular dish!真係唔錯~唔係好辣😗個汁甜甜地好惹味👌🏻值得一試!.龍蝦汁蟹肉意大利飯🦞就中規中矩好多蝦同埋好多份量 味道就比較淡😗.Lemon squash🍋 都幾酸😝好刺激!Virgin colada🍍 好refreshing 😍服務員態度都好好!亦都好快上到菜😙
呢間隱藏在太子巷子裡的餐廳,係同朋友一起睇波的好去處!
龍蝦汁蟹肉意大利飯🦞就中規中矩
好多蝦同埋好多份量 味道就比較淡😗
Lemon squash🍋 都幾酸😝好刺激!
Virgin colada🍍 好refreshing 😍
服務員態度都好好!亦都好快上到菜😙
2021-08-25 27 views
🐷🎈太子太子happy hour好選擇🙌🏻💥炭燒美國頂級肉眼扒 $168+$28 黃金芝士炸薯條好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10一上枱就聞到炭香味好出,賣相亦幾吸引,切開中間部份生熟程度最好,側邊就來嫌少少過熟。整體肉質偏腍都有咬口,調味好夠,但係就有啲掩蓋左牛味。伴碟揀咗蒜蓉汁,亦比較重口味,唔太適合配牛扒。另外配菜薯條上面嘅芝士唔係新鮮芝士,只係普通芝士醬,有啲扣分。💥四色芝士自家手打薄餅(12吋) $128好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷8/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10呢個薄餅就比較想推薦。總共用左4種芝士:巴馬臣芝士、馬蘇里拉芝士、忌廉芝士、車打芝士。芝士味有,但唔係想像中咁濃味,亦未至於可以拉絲,但做下酒菜都係唔錯選擇。💥牛肝菌雞柳意大利飯 $108好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷5/10牛肝菌味道幾足,但個人麻麻,而且比較單調,冇咩配料,唯一配料雞柳肉質太韌,明顯係冰鮮貨,但值得一提份量超大。💥Blue Diamond $82好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10呢杯係招牌Cocktail,賣相打卡able,
🐷🎈太子

回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷5/10

💥Blue Diamond $82
好食指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷7/10
回頭率:🐷🐷🐷🐷🐷🐷6/10
呢杯係招牌Cocktail,賣相打卡able,主要由荔枝、青檸汁、vodka調製而成,荔枝味幾出亦唔會太人工,味道唔錯但可惜酒份量太少,唔太飲到vodka。

🎈 Chapter 3 Steak Bar & Restaurant (太子)
太子花園街232-234號地下J號舖
在網購還沒盛行的時候,花園街是我學生年代的購物天堂。由街頭走到街尾,衣服、鞋子、飾物、精品應有盡有,可以花上好幾個小時到大半天不等,是與朋友消閒好地方。走到累了可以買港式小吃和台式飲料充電。🥰時隔多年重遊舊地沒想到很多店舖都換了,不再是年青人的尋寶勝地。反而走到街尾盡頭發現有不少餐廳。🤩在沒有特定心水下,迷失於食街是常發生的事。如果遇到餐廳職員於門口介紹,通常都能招攬客人,於是就這樣決定試這家!😜餐廳燈光偏暗,有吧枱,牆身畫作風格有趣,大投射螢幕有播足球賽事。入座率有七成以上,氣氛不錯。👍🏻食物提供多國菜選擇,小食、沙律、主食、意粉、意大利飯、薄餅都有,酒類種類蠻多。😋價錢中等,衡量環境和食物質素,值得一試,適合與朋友小酌幾杯的地方。🥂*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*🔘Nuts $40與不少酒吧類餐廳一樣,有收費的餐前小食提供。薄脆加上Sour Cream,送酒不錯。🔘芝士蟹肉焗釀大菇 $108啡菇手掌心大細,沙律伴碟。二人份可以Share吃。菇面鋪上一層半溶化的芝士,中間沾了炸粉帶微脆,十分邪惡。連同中層蟹肉一起入口,夠多汁。🔘炭燒美國頂級牛柳(12安士) $16812安士

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

🔘Nuts $40

🔘芝士蟹肉焗釀大菇 $108
芝士蟹肉焗釀大菇

🔘炭燒美國頂級牛柳(12安士) $168
12安士份量夠2-3人吃。牛柳原份沒有切開上碟,能保持肉的溫度。落刀時已感覺到肉質鬆軟,容易切開。五成熟的牛柳不會有油花、肉筋,夠軟腍。配上蒜蓉牛油汁,味道得香。

🔘香烤美國傳統無骨豬肋排(12安士) $158
外面大多吃到都是連骨的,這份無骨豬肋排絕對為懶人而設。差不多有前臂長度的豬肋排全部去骨處理,切開每一口都是熟透軟嫩的豬肉。調味的香烤醬本身已經夠入味,跟外面大牌連鎖餐廳吃到的類近,好吃。另外附帶燒汁,淋上一樣美味。
香烤美國傳統無骨豬肋排(12安士)

💡以上兩項主食可加$22配餐湯 (是日餐湯 - 甘筍忌廉湯) 及冷熱飲品一杯💡
2021-08-22
$280 (Dinner)
芝士蟹肉焗釀大菇
  • 炭燒美國頂級牛柳
  • 香烤美國傳統無骨豬肋排
2021-08-21 35 views
之前聽朋友介紹過太子一帶有好多酒吧,今日同朋友收工過嚟食晚餐,順便飲一杯。Nuts脆片💰40水蜜桃沙律伴花椒芒果汁💰88唔建議揀呢道菜,味道一般,水蜜桃味道有啲奇怪。美式拼盤💰168(美國牛仔腸、炸雞翼、洋蔥圈、美式炸薯條)炭燒美國頂級肉眼扒💰168我哋揀咗三成熟,熟度剛剛好,口感內軟嫩。加💰22有餐湯同一杯飲品,我揀咗凍檸茶Blue Diamond💰82嚟到酒吧當然要飲返杯,見到menu第一頁呢杯酒幾靚,即刻試下先🤣用高身杯盛上,酒味唔重配淡淡荔枝味,啱晒女仔飲。總括而言,環境舒服,適合同一大班朋友過嚟飲返杯

Nuts脆片💰40

水蜜桃沙律伴花椒芒果汁💰88
唔建議揀呢道菜,味道一般,水蜜桃味道有啲奇怪。

美式拼盤💰168
(美國牛仔腸、炸雞翼、洋蔥圈、美式炸薯條)

炭燒美國頂級肉眼扒💰168
我哋揀咗三成熟,熟度剛剛好,口感內軟嫩。

加💰22有餐湯同一杯飲品,我揀咗凍檸茶

Blue Diamond💰82

用高身杯盛上,酒味唔重配淡淡荔枝味,啱晒女仔飲。

總括而言,環境舒服,適合同一大班朋友過嚟飲返杯
$339 (Dinner)
  • 炭燒美國頂級肉眼扒
2021-08-19 29 views
Chapter 3係一間酒吧餐廳,裝修幾別緻,今晚未夠7pm,已經有不少枱客人。1.任食Nacho $40坐低無耐,侍應就會送上Nacho,可以無限Refill😂2.美國安格斯手剁煙肉芝士漢堡(可選擇成數)(圖中為7成)$148好足料!芝士多到漏出黎😋麵包夠鬆軟!麵包多芝麻,又脆!👍🏻牛肉漢堡扒外焦內Juicy,有咬口,唔錯!👍🏻建議可以先食底下既麵包,避免麵包被水份浸濕!3.香烤美國傳統無骨豬肋排( 12安士)$158+煙三文魚沙律 $38無骨就可以啖啖肉咁食🤣豬肋排肉質非常之軟冧,好入味!4.炭燒美國頂級牛柳( 12安士)$168+煙三文魚沙律 $38牛柳屬正常水平。煙三文魚都幾大塊!沙律份量都唔少。👍🏻

1.任食Nacho $40
坐低無耐,侍應就會送上Nacho,可以無限Refill😂

好足料!芝士多到漏出黎😋
麵包夠鬆軟!麵包多芝麻,又脆!👍🏻
牛肉漢堡扒外焦內Juicy,有咬口,唔錯!👍🏻
建議可以先食底下既麵包,避免麵包被水份浸濕!

無骨就可以啖啖肉咁食🤣
豬肋排肉質非常之軟冧,好入味!

牛柳屬正常水平。
煙三文魚都幾大塊!沙律份量都唔少。👍🏻
2021-08-19
Type of Meal
Dinner
  • 美國安格斯手剁煙肉芝士漢堡
《Chill 正睇波好去處⚽️》———————————————-#Chapter3 🍻-英超開鑼啦!呢間位於太子花園街嘅酒吧餐廳,啱哂睇波一族⚽️-美國安格斯手剁煙肉芝士漢堡份量十足,一啖完全放唔入口,揀咗五成熟,一咬落去就爆哂肉汁,牛味香濃,而芝士醬亦超濃郁😆-炭燒美國頂級肉眼扒,塊牛扒好似手掌咁大,成14安士~外皮帶點焦香,肉質亦都比較淋,脂肪分佈好平均🥩配搭薯條、沙律,十分豐富!-飲住Edelweiss 啤酒特別chill,好有feel😍重點係個芝士片送酒一流,不斷咁食食唔停!-⭐️價錢參考:(另收加一)美國安格斯手剁煙肉芝士漢堡:$148炭燒美國頂級肉眼扒: $168配黃金炸薯條:+$28配煙三文魚沙律:+$38Edelweiss (Pint in Happy Hour): $72Fruit Punch: $62Nuts: $40🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$300
《Chill 正睇波好去處⚽️》
———————————————-
#Chapter3 🍻
英超開鑼啦!呢間位於太子花園街嘅酒吧餐廳,啱哂睇波一族⚽️
⭐️價錢參考:(另收加一)
美國安格斯手剁煙肉芝士漢堡:$148
Nuts: $40
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$300
2021-08-17
$300 (Dinner)
勁失望 完全唔滿意既一餐飯第一次寫食評因為呢間野真係太難食,性價比極低,完全唔明啲好評係點黎!首先上菜好慢,叫左個黑松露薯條都等左好耐,上到黎啲薯條又凍,黑松露沙律醬仲超凍🙄🙄🙄芝士蟹肉大啡菇唔好食,仲酸既,感覺好唔新鮮。啲野難食到完全唔想打卡,所以無影相。點知災難級重點都未到,個所謂龍蝦汁蝦意大利燉飯根本就係蝦仁濕炒飯,啲飯好濕但唔creamy,仲要無味!喺茶餐廳叫個楊州炒飯仲好食得多,食到想講粗口🤬嬲到真係要影低上黎講真話,完全唔明點解咁多好評…🙄
勁失望 完全唔滿意既一餐飯

龍蝦汁蝦肉意大利燉飯
2021-08-13
$260 (Dinner)
2021-08-14 38 views
難得嚟到太子又點會唔覓食呢今次就同朋友試一試依間bar & restaurant🥩炭燒美國頂級肉眼扒 14安士 $168我哋揀咗medium well肉質鮮嫩 油花豐富 食落都好Juicy👍🏻加配🥗凱撒沙律 $38份量都唔算少 夠2人食不過沙律醬大方左啲😜🍕蘑菇Parma ham薄餅 $148自家製手工餅皮 即叫即整食完個牛扒就岩岩好上菜餅皮鬆軟牛油香味濃🧈拉絲芝士重手好足料🧀好多菇做topping幾乎啖啖都有💕推薦!🍸Margarita $78Tequila base 酸酸甜甜 好refreshing🍋🍺Strongbow Apple Cider $46平日夜晚有happy hour 抵飲佢地既snacks係辣味tortilla chips 食到停唔到口 可以搵店員refill嫁🤣
難得嚟到太子又點會唔覓食呢

🍺Strongbow Apple Cider $46
平日夜晚有happy hour 抵飲

佢地既snacks係辣味tortilla chips
食到停唔到口 可以搵店員refill嫁🤣
  • 炭燒美國頂級肉眼扒(14安士)
今日約左好耐冇見嘅朋友一齊去左食西班牙餐廳,呢到嘅裝修好chill好放鬆,周圍都有幾部電視播跟奧運,好有外國風情,同朋友吹吹下水都食左成個幾鐘!🥩炭燒美國頂級肉眼扒 $168一坐底就俾個牛扒吸引左,我哋叫左5成熟,成塊扒都好厚好多汁,都非常之嫩!我哋兩個女仔都食唔曬,淨左1舊仔🍗水牛城雞翼 $88呢份雞翼係有4隻嘅,每隻都非常大好飽滿,食落會辣辣地,岩曬食食下飯有啲悶食反1隻!🍤龍蝦汁蝦肉意大利飯 $128平時好中意食意大利飯嘅朋友仔都非常滿意呢個龍蝦飯!啲蝦好彈牙好多隻,而且個飯嘅份量都好多好飽肚,連埋啲龍蝦汁食都唔會膩,非常抵食!🥂Fruit Punch $62因為我地怕會醉就只係叫左mock tail, 而Fruit Punch就有好濃嘅水果味,好好飲同解渴,唔想飲酒精飲品都可以試下呢個!地址 : 太子花園街232至242號地下J舖

🥩炭燒美國頂級肉眼扒 $168

🥂Fruit Punch

地址 : 太子花園街232至242號地下J舖
2021-08-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
🥩炭燒美國頂級肉眼扒
🍗水牛城雞翼
🍤龍蝦汁蝦肉意大利飯
🥂Fruit Punch
2021-08-07 44 views
这家位于太子的餐厅以西餐和酒吧为主,以前经常在这里边喝啤酒,边看球赛。今天早上经过时才知道有提供早餐。店外有早餐餐单,迭择不算少,是茶餐厅价钱,也算是大众化消费。被安排坐到的是吧枱,旁边是酒吧,环境不差。点的是沙嗲牛肉面套餐,除了牛肉面和饮料,还包括了多士和煎蛋,算是标准的配搭吧。主菜的沙嗲牛肉面的汤底有点淡,另外,沙嗲味不够浓,牛肉就稍咸了一点。整体而言,是一般般的味道。以质量而言,这里的早餐就是普通。

被安排坐到的是吧枱,旁边是酒吧,环境不差。

早餐
咖啡

以质量而言,这里的早餐就是普通。
2021-08-05
Type of Meal
Breakfast
咖啡
2021-08-06 39 views
今早09:00去完界限街打疫苗,之後過了隔離街搵嘢食,咁早無咁多選擇,所以行咗幾分鐘,一望呢間店面好有FEEL,從廚窗望入舖內裝修又幾好,坐位好舒服咁,所以入咗呢間食店。今日放假又比人打了一針,要好好慰勞下自己,點了一個ALL DAY BREADFAST加一杯凍㗎啡。食物及飲品都來得快。㗎啡正正常常,似係即磨既。食炒菇都唔 錯,其他都係正正常常,無咩可以讚及彈,因為的確無咩特別。至於結賬嗰下有點奇怪,總單61元,比了70元結賬,等了侍應很久都未有找錢,之後再有侍應走來問我是否結了賬,過程有 點奇怪及耐,如果趕時間的朋友仔記得比錢時最好不用找續,以免要等很耐。全過享用早餐過程流暢舒適。

全過享用早餐過程流暢舒適。
2021-08-04
$60 (Breakfast)
  • 全日早餐
約咗個好耐冇見嘅朋友喺太子,落雨天咁啱見到有間裝潢頗有外國風情嘅酒吧餐廳,興致盎然,於是就入去一試究竟。香煎西班牙伊比利亞黑豚豬扒($158)全晚最令人驚喜嘅一碟菜,黑豚豬扒實在煎得非常香熟。成塊扒嘅size唔小,所以都能夠體驗埋唔同肥瘦程度嘅肉質。我本人都幾鍾意肥肉嗰種軟淋淋嘅口感,而比較多肉嘅部位都依然keep到肉質鬆軟得嚟仍然夠綿密嘅狀態,非常好食。龍蝦汁蝦肉意大利飯($128)意大利飯唔會太生太硬,比較適合本地人嘅口味同飲食習慣,食落肚舒服得多。龍蝦汁黏稠嘅狀態撈埋啲飯每一羹都十分誘人。飯裡面低調地埋藏咗幾隻大大隻嘅蝦。整體味道唔會太濃,鍾意清淡或聚焦落食物口感嘅朋友會比較鍾意。煙三文魚他他牛油果魚子沙律($118)煙三文魚同牛油果簡直係當代健康食物排行榜嘅兩大宗師,兩者聚集於一碟真係唔食唔得。本身撩咗啲沙律菜唔見有煙三文魚,原來撈埋喺牛油果蓉裡面。嗰下真係超級驚喜,幼滑嘅牛油果同薄滑嘅三文魚超級相襯!香辣茄汁羅勒燴青口($98)話辣其實就唔係好辣,可以放心~茄汁味就真係好香甜。配上青口自帶嘅鮮味令到碟菜嘅味道層次再添變化。加上青口本身大隻,好滿足!南瓜湯及餐飲(+$22)南瓜

香煎西班牙伊比利亞黑豚豬扒($158)

龍蝦汁蝦肉意大利飯($128)

煙三文魚他他牛油果魚子沙律($118)

香辣茄汁羅勒燴青口($98)

南瓜湯及餐飲(+$22)
南瓜湯口感濃稠,大大碗,抵食!

整體質素好好,環境優美,坐得舒服,抬高頭就可以睇埋電視奧運直播,幾chill

———————————————

#chapter3steakbarandrestaurant

太子花園街232-234號地下J號舖
2021-08-05 38 views
餐前小食(脆片) $40Doritos chips 配千島沙律醬,個醬太甜,就咁食好食啲。煙三文魚他他牛油果魚子沙律 $118牛油果配魚子係幾好食,不過完全揾唔到煙三文魚(懷疑廚房係咪唔記得咗?🙈)香辣茄汁羅勒燴青口 $98食落一啲辣嘅感覺都冇,不過勝在都幾多青口,有成六舊咁多,味道中規中矩。西班牙伊比利亞黑豚豬扒伴經典金巴利汁 $158呢碟係成餐飯幾好食嘅,豬扒夠腍,易切又易咬,同個汁幾match,唔會太咸。龍蝦汁蝦肉意太利燉飯 $128龍蝦汁唔夠濃,好處係唔會越食越膩,蝦都有4-5隻,份量夠多。+ $22 配餐湯同飲品餐湯係南瓜湯,同樣都係唔夠濃郁。小插曲: 話說呢間餐廳上菜上得好快手,餐湯都未飲完前菜已經上晒黎。不過枱比較細,完全唔夠位,就算同朋友share食想拎多隻碟都冇位擺。但係最後個飯又要追先黎,應該係漏咗單。
餐前小食(脆片) $40

煙三文魚他他牛油果魚子沙律 $118

香辣茄汁羅勒燴青口 $98

西班牙伊比利亞黑豚豬扒伴經典金巴利汁 $158

龍蝦汁蝦肉意太利燉飯 $128

+ $22 配餐湯同飲品
餐湯係南瓜湯,同樣都係唔夠濃郁。

當日隨意走左入一間酒吧食野飲杯野.我地叫左幾款食物,整體都唔錯!水牛城雞翼 $88雞翼有煎過幾脆口, 比較乾身亦唔會好多醬係面,所以唔會好咸.正正係我鍾意既口味. 上面仲有香草,味道就更正~炭燒肉眼扒 $168肉眼扒今次揀左7成熟,上台熟度岩岩好,亦無因為7成熟而令肉質變韌. 炭燒既煮法令牛扒好香好脆.再加上牛扒本身肉味好重,所以overall係好推薦既!龍蝦汁蝦肉意大利飯 $128意大利飯好抵食, 蝦肉都唔少! 不過飯既質感比較腍,同一般意大利飯有D分別,整體都有可改善既空間Blue Diamond $82朋友叫左杯啤酒,而我就揀左杯cocktail.顏色好靚~而味道係vodka base加荔枝味,甜甜地又易入口
水牛城雞翼 $88
炭燒肉眼扒 $168