2024-02-26 46 views
N年前有食過尼間餐廳,今個Weekend黎食lunch,餐廳環境OK,但食物真係好失望。我地分別要左兩個餐,肉眼扒要七成熟,上檯就Well done咁樣,多筋難切,散開咁…BBQ豬肋排就好D,雪藏味…薯蓉,西蘭花,紅蘿蔔仔就OK(針對只針對午餐評價)2024睇睇食評先好揀餐廳
薯蓉,西蘭花,紅蘿蔔仔就OK
(針對只針對午餐評價)

2024睇睇食評先好揀餐廳
2024-02-21 29 views
個日去完佐敦經過見到呢間西餐廳幾有feel,而且都差唔多滿座,一於入去試下,餐廳裝修似bar,播住音樂幾好氣氛😌呢到好多選擇,唔想諗咁多直接啊咗$396二人套餐:再加$28升級龍蝦湯,前菜揀咗白酒野菌雞翼、2個主菜選了西班牙海鮮飯同$88升級炭烤澳洲黑安格斯肉眼5成熟配上黑椒汁,值得一提mocktail cocktail 可以套餐半價加配,而且仲有好多Special Drink提供,我叫咗朱古力曲奇沙冰 $24 ,個杯好得意😆最後仲加咗日式焗生蠔 $88,total有4隻,滿舖咗好多拉絲芝士二人套餐 $396✨龍蝦湯 +$28✨西班牙海鮮飯✨白酒野菌雞翼✨炭烤澳洲黑安格斯肉眼 +$88✨朱古力曲奇沙冰 +$24 ✨日式焗生蠔 $88Chapter 3 Steak Bar & Restaurant (太子)太子花園街232-234號地下J號舖

二人套餐 $396
✨朱古力曲奇沙冰 +$24
✨日式焗生蠔 $88

太子花園街232-234號地下J號舖
2024-02-20 25 views
我最近和太太一起到太子花園街232至242號的西餐廳Chapter 3 STEAM BAR & RESTAURANT用餐,體驗非常美好,要在此分享下。餐廳裝修舒適,具時尚歐陸風味,分卡座及吧枱區。我們選擇了享用二人套餐,價格為$396。套餐包括了酥炸美式洋蔥、西班牙海鮮飯、焗黑松露配寶雲酥羊架、粟米忌廉餐湯和甜品阿拉米蘇小蛋糕。這些精緻的菜式將我們的味蕾完美地滿足了。老實講,不用$400已可享用以上豐富的兩人套餐食物,真是超值。除了套餐之外,我們又試了餐前小食:黑松露炒野菌,價格為$75。這道菜帶有黑松露的獨特香氣,讓人回味無窮。為了配合美食,我們選擇了半價特飲:朱古力曲奇沙冰和拿鐵奧利奧,各價格為$24。飲品的香甜和冰涼,為整餐增添了一絲清涼和甜蜜。這頓晚餐不僅僅是一頓美食的享受,更是我們夫妻兩人之間的珍貴時光。在柔和音樂的燈光下,我們分享著美食和回憶,共同創造了一個難忘的回憶。謝謝Chapter 3 STEAM BAR & RESTAURANT提供了如此溫馨和美好的用餐體驗,我們期待下一次再來品嚐他們的美食。

2024-02-17 21 views
磨菇湯似生粉水開似的。豬肋骨似吸了雪櫃味,放了很久,切開時有臭味。黑松露炒菇十分油淋林。鵝肝醬既多士,唔知係味處理過程有問題,部份多士「林」咗。點薯條的茄汁有水。睇咗食評有咁多like 先來試,但結果大失所望,衛生十分差差差。
磨菇湯似生粉水開似的。
豬肋骨似吸了雪櫃味,放了很久,切開時有臭味。
黑松露炒菇十分油淋林。
鵝肝醬既多士,唔知係味處理過程有問題,部份多士「林」咗。
點薯條的茄汁有水。

2024-02-15 39 views
農曆年廿九,全香港真是人人忙碌,不是忙於辦年貨,就是忙於執行李準備旅行又或回鄉渡歲。我就取了假與老婆在太子花墟買年花,人山人海、水洩不通正是歲晚花墟一帶的景況。與老婆行完花市,就在花墟附近食晚飯,我們在花園街 232號的Chapter 3 Steak Bar & Restaurant 用膳,這餐廳在區內頗受歡迎,完全是典型的西式餐廳裝修風格,店內已坐滿了約八成客人,不論中西國藉的客人也有。我們選了$396的二人套餐:再加$28升級龍蝦湯,前菜是酥炸美式洋蔥圈、主菜選了西班牙海鮮飯、另加~$88升級選炭烤澳洲黑安格斯肉眼( 7成熟)、半價飲品選檸~$15及凍柯華田~$15,是日甜品~慕絲蛋糕。餐廳的燈光及音樂給人放鬆愉快的氣氛,洋蔥圈香脆可口再配上沙律醬或茄醬,豐富了味蕾的感覺,我認為西班牙海鮮飯更是招牌菜,每粒飯也包滿了茹香、海鮮配料足,一盆飯足兩位成年人的份量,選西班牙海鮮飯絕對是明智之選,相比起來炭燒牛扒就顯得有點平平無奇了。總括而言,在Chapter 3 Steak Bar & Restaurant 用膳是不錯的西餐選擇。
及凍柯華田~$15,是日甜品~慕絲蛋糕。

• 西班牙海鮮飯
2024-02-10 35 views
最近去了 Chapter 3 吃飯點了羊架 炸豬手 炸雞 每個都很好吃尤其是炸雞絕對是一大特色🔸️炸雞這裏的炸雞跟外面的不一樣它的外皮是黑色的搭配上粉紅色的醬料但從顏色上就已經讓人食欲大增吃起來外脆內軟醬料有點像沙拉醬 但又比沙拉醬多了一份層次兩者的味道十分般配🔸️羊架個人認為羊架的份量有點少只有兩個但不論是火候 味道 都掌握得很好羊架本來食材鮮嫩再加上僅僅熟的熟度入口鮮嫩非常好吃🔸️炸豬手個人很喜歡被炸到很脆的豬手皮但同行友人卻覺得它太硬只吃肉不吃皮肉質方面也是跟羊架一樣非常鮮嫩而且 能感受到它有滿滿很膠原蛋白🔸️飲品飲品方面 我們叫了:▪️茉莉牛奶淺藍色的飲料搭配上玫瑰花瓣讓人一看就很想要淺嚐一口嚐上一口 會發現它很甜卻甜而不膩 是那種很清香的甜因此 那怕是甜度比一般糖份飲料甜也不忍不住喝完一口又一口▪️朱古力曲奇沙冰一般沙冰很容易太凍需要先放一會再喝但這個不會馬上喝都覺得温度好可以杯上還有cream和兩枝窩夫卷🔸️甜點本來就有餐內甜品是巧克力蛋糕口感軟軟的入口即化然後我們還點了▪️Tiramisu上層cream是咖啡味的非常creamy下層海棉蛋糕有淡淡的酒香▪️抹茶豆乳蛋糕蛋糕共有3層分別是抹茶
最近去了 Chapter 3 吃飯

兩個cream各自都很香
搭在一起味道很搭
卻難以言喻
總之很好吃
過年前必黎花墟買花,最岩黎太子酒吧街附近搵食,Chapter 3 Steak Bar and Restaurant 西餐廳裝修有格調,食物價錢合理,環境都幾舒服,好岩同朋友仔睇波食飯!二人晚餐($396套餐)是日餐湯: 椰菜花湯小食:白酒野菌雞翼搭配白酒野菌醬汁,增添風味😁主食:炭燒美國黑豚豬鞍扒      豬鞍扒表面烤得略帶焦香,帶骨厚切,肉質較為緊實,口感豐富😋羅勒醬蔬菜芝士薄餅羅勒醬汁,增添香氣濃郁的Pizza,十分適合🍕另加小食:芝士煙肉焗生蠔 $88芝士融化成金黃色、輕微焦香,更惹味 !黃金芝士炸薯條 $68炸薯條熱辣辣,外酥內軟,每一口沾滿濃郁的芝士🤩

二人晚餐($396套餐)
是日餐湯: 椰菜花湯

小食:
白酒野菌雞翼
搭配白酒野菌醬汁,增添風味😁

主食:
炭燒美國黑豚豬鞍扒
豬鞍扒表面烤得略帶焦香,帶骨厚切,肉質較為緊實,口感豐富😋

羅勒醬蔬菜芝士薄餅
羅勒醬汁,增添香氣濃郁的Pizza,十分適合🍕

另加小食:
芝士煙肉焗生蠔 $88
芝士融化成金黃色、輕微焦香,更惹味 !

黃金芝士炸薯條 $68
炸薯條熱辣辣,外酥內軟,每一口沾滿濃郁的芝士🤩
2024-02-08
$300 (Dinner)
2024-02-08 995 views
諗住去旺角花墟順便行年宵市場,於是就揀咗呢間西餐廳,店內空間亦算寬敞,有卡位亦有吧檯,環境氣氛輕鬆,不會像傳統扒房般拘僅,夜晚來此飲酒歡聚都唔錯。Black Pink雞翼(4隻) $78餐前小食沒有揀沙律類,反而試了款幾特別的黑色炸雞翼,面層的黑色應該是加入了可食用竹炭粉整成,沒有什麼味道,需要蘸點粉紅色的pink pink醬一齊食,甜甜地又有少少乳酪味,雞肉亦都嫩滑有肉汁,唔錯。脆炸德國蜜糖燒豬手(原隻) $186好大隻原隻燒豬手上桌,真係三個人食唔晒。外皮燒得好脆,連住豐富的皮下骨膠原一齊食,極之香口好味,豬手肉質緊實嫩滑,做得非常之腍,腍到用刀一切即可骨肉分離,豬肉的蜜糖味亦剛好不會過甜。西班牙海鮮飯 $136單是擺盤已經好靚,大大隻虎蝦及青口放在飯面上,感覺好豐富,色香味都有,海鮮飯煮得幾入味,吃時加點檸檬汁,味道更香鮮。西班牙辣肉腸火腿薄餅 $116薄餅餅底都幾脆口,面層就鬆鬆軟軟,雖然是辣味肉腸不過唔算太辣,咸咸香香,加埋火腿及芝士,惹味可口。以上主食+$22可包湯及飲品如果是特飲,則按特飲價錢減$10紫薯鮮奶 $42(正價)入口已有香濃的紫薯味,幾甜,好順口。

Black Pink雞翼(4隻) $78

脆炸德國蜜糖燒豬手(原隻) $186

西班牙海鮮飯 $136

西班牙辣肉腸火腿薄餅 $116

以上主食+$22可包湯及飲品
如果是特飲,則按特飲價錢減$10

紫薯鮮奶 $42(正價)
入口已有香濃的紫薯味,幾甜,好順口。
2024-02-06
2024-02-07 65 views
平日下午準備行花市前,諗住食個下午茶,就試下呢間咁多好評ge 餐廳。試下午茶menu, 兩個人,叫左3個餐~1. 巴東牛肉飯- 好似個羅宋湯ge 湯渣,牛好鞋口2. 薄牛扒三文治- 熱狗入面轉左牛扒咁,牛扒嚇死人,夠夠都有根,咬唔斷3. 炸雞翼配薯條- 最正常,應該好難整得難食,但雞翼係無味ge, 無味都好,好過難食食左餐令人好困惑ge 下午茶,究竟呢間餐廳點樣咁多好評,可能晚餐時間會好食d? 但一定唔會再試,中。大。伏仲有,台面有玻璃杯裝紙巾,d 紙巾係濕ge..真係好離奇

試下午茶menu, 兩個人,叫左3個餐~
1. 巴東牛肉飯- 好似個羅宋湯ge 湯渣,牛好鞋口

但一定唔會再試,中。大。伏

仲有,台面有玻璃杯裝紙巾,d 紙巾係濕ge..真係好離奇
真係唔明點解咁多人讚!一行四人,點咗四份午餐:1. 水蜜桃黑醋汁沙律$72:正常✅2. 海膽明太子意粉$118:好….咸🥵3. 紐西蘭肉眼扒$108: 有根、冇肉味🫣4. 美式煙肉車打芝士漢堡$78: 肉質中下🥺平心而論,沙律、漢堡包收呢個價錢冇乜高要求! 但係明太子海膽意粉,同埋肉眼扒 收$1xx, 勝價俾就真係好低!😫😩唯一咖啡係比較好,套餐加$24, 有即磨咖啡!環境:啲枱有啲擠迫,坐低發現枱底一地碎玻璃,叫咗兩次先不情願來清理!服務態度: 👎🏻上面講咗枱底一地玻璃碎,叫兩次先黑口黑面來清理,我俾麻煩佢咁!👎🏻👎🏻埋單發現冇計到OpenRice訂枱九折優惠,話俾在場話事人聽,佢堅持話星期六日冇折扣,我再展示返OpenRice訂枱畫面,佢就「社署」上身咁嘅態度,做返俾你囉!一心諗住支持小店,但係嘅服務態度………👊🏻希望唔好俾OpenRice自我審查,band咗我呢篇真心食評!
真係唔明點解咁多人讚!

一行四人,點咗四份午餐:
1. 水蜜桃黑醋汁沙律$72:正常✅
2. 海膽明太子意粉$118:好….咸🥵
3. 紐西蘭肉眼扒$108: 有根、冇肉味🫣
4. 美式煙肉車打芝士漢堡$78: 肉質中下🥺

唯一咖啡係比較好,套餐加$24, 有即磨咖啡!

一心諗住支持小店,但係嘅服務態度………👊🏻

2024-02-01 812 views
太子很多餐廳食肆,今天就和朋友到這間充滿型格的餐廳吃晚餐。餐廳以黑色為主調,深啡色的木紋配黑色的皮梳化,牆上一幅幅玩味十足的壁畫,加上陳列了很多酒樽及玻璃杯的大型吧枱,整個環境十分有格調,還有牆上的大型電視機供人們觀看球賽,很多人都在這裏聊天和觀看電視,果然切合「Bar」的特質。我們點了二人晚餐($396套餐),性價比十分高,份量十足,吃得飽飽的。餐湯加了$28升級海鮮忌廉湯,有魷魚和蜆等海鮮,湯上的一層忌廉十分香滑。湯的口感滑順,讓人回味無窮。店員極力推了BLACKPINK炸雞。炸雞呈黑色,雖然不是無骨的,但肉質豐滿,麵糊中加入了竹炭粉,炸至外皮酥脆。特別的是,配上了粉紅色的pink pink醬,其中加入了草莓香料和原味乳酪,令人眼前一亮。炸雞槌熟度剛好,肉質嫩滑多汁,與微甜的pink pink醬汁相得益彰。另外一道小食是白酒野菌雞翼,雞翼煮得入味,伴以少許沙律菜,減少了肉類的油膩感。主食炭燒美國黑豚豬鞍扒。豬肉質濃郁,口感鮮嫩多汁,帶有豐富的脂肪紋理,上桌時帶有炭燒的香氣,外表呈現出美味的焦糖色澤。咬下去,肉質鮮美,口感豐富。肉醬薄餅肉醬具有濃郁的香氣和肉味,pizza口感鬆脆。甜
太子很多餐廳食肆,今天就和朋友到這間充滿型格的餐廳吃晚餐。
餐湯

店員極力推了BLACKPINK炸雞

主食

肉醬薄餅
肉醬具有濃郁的香氣和肉味,pizza口感鬆脆。

甜品
朱古力餅口感濃郁,吃後能感受到巧克力的豐富口感和甜蜜滋味。

Yummy 值:😋😋😋😋😋
  • 龍蝦海鮮忌廉湯
  • 炭燒美國頂級肉眼扒(14安士)
【太子•Chapter 3 Steak Bar & Restaurant】@chapterthree_hkππππππππππππππππππππππππππππππ太子酒吧餐廳 多部電視睇住波隊兩杯唔錯架!龍蝦汁大蝦海鮮燉飯 135$龍蝦汁大蝦海鮮燉飯融合了新鮮的大蝦、帶子、墨魚及龍蝦肉,再加入了特製的龍蝦汁,讓整道菜鮮美香濃。每一口都能品嘗到深海的鮮味,讓人心花怒放。吃飯時特地用湯匙舀起一整口龍蝦肉和海鮮,都有一種險些沈浸下去的感覺。蜜糖烤甜蕃薯沙律配味噌沙律汁 85$配上味噌沙拉醬是一道非常健康美味的菜色。甜蕃薯經過烤烤後,表面微微焦香,口感柔軟,搭配上微甜的蜜糖,讓整個沙拉更加迷人。味噌沙拉醬的鹹甜味道和微辣的風味則和甜蕃薯完美搭配。炭燒澳洲安格斯肉眼扒 178$肉眼是一種非常嫩滑且多汁的牛肉,在炭燒的過程中能夠散發出濃郁的香氣和獨特的口感。吃起來的口感非常讓人驚艷,肉質鮮嫩多汁,搭配上炭燒的香氣和獨特的調味。胎菊玫瑰茶 跟餐18$紫薯鮮奶 跟餐加21餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 564✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#太
太子酒吧餐廳 多部電視睇住波隊兩杯唔錯架!

龍蝦汁大蝦海鮮燉飯 135$

服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 564
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#太子美食 #Chapter 3 Steak Bar & Restaurant #web3太子
太子花園街232-234號地下J號舖
2024-01-24 22 views
餐廳位於太子酒吧街附近,主要提供各類意粉、意大利飯和扒餐餐廳環境舒適,有大電視播放住足球比賽,加上燈光昏暗及爵士背景音樂,十分放鬆餐廳有款十分抵食三百多元的二人餐,但當天小編想多點自由度,決定單點食物Black Pink炸雞$78被名字吸引的小食;黑色的炸雞賣相特別,外皮脆口,是用墨魚汁整成,無骨雞槌啖啖肉,雞肉嫩滑有肉汁;螢光粉紅色醬汁好搶眼,是用火龍果和乳酪食材製成,味道酸甜酸甜,同炸雞意外地十分夾炭燒澳洲安格斯肉眼扒(燒汁)$178牛扒以炭燒烹煮,表面有一條條坑紋;點了五成熟,煎得粉嫩,有少量筋,油脂分佈均勻,帶有炭燒的獨特香氣另配上香滑的薯蓉及帶羅宋湯味的薯菜,酸酸甜甜很開胃,份量十足招牌海膽明太子忌廉手工意粉$175推薦!由海膽、明太子、扁意大利粉、奶油芝士醬汁及白酒製成配料味道新鮮鹹香,味道濃郁,口感滑順;意粉軟硬剛剛好,份量多,醬汁杰身掛汁,加上洋蔥及青椒,口感豐富芒果熱情果梳打$45味道清新,解渴解膩Edelweiss $78啤酒有Happy Hour優惠,當然要啤啤佢-總體評分-環境:7/10 食物:7.5/10 服務:7/10 抵食:9/10Chapter 3 St
餐廳位於太子酒吧街附近,主要提供各類意粉、意大利飯和扒餐

Black Pink炸雞$78

炭燒澳洲安格斯肉眼扒(燒汁)$178

招牌海膽明太子忌廉手工意粉$175
推薦!由海膽、明太子、扁意大利粉、奶油芝士醬汁及白酒製成

芒果熱情果梳打$45
味道清新,解渴解膩

Edelweiss $78
啤酒有Happy Hour優惠,當然要啤啤佢

-總體評分-
環境:7/10
食物:7.5/10
服務:7/10
抵食:9/10

📍太子花園街232-234號地下J號舖
2024-01-23 34 views
❤️Blackpink 雞翼全是雞鎚。Blackpink即是黑色外皮配粉紅色醬,打卡一流!嗌左個二人套餐,包湯、小食/沙律、薄餅/飯/意粉、主菜加甜品。另外可以半價嗌飲品。❤️帕爾瑪火腿凱撒沙律沙律菜十分爽脆配上香脆面包粒。鹹的帕爾瑪火腿和沙律菜同吃正好中和了它的鹹味。❤️卡邦尼意粉白汁忌廉汁和意粉的份量成比例,意粉軟硬適中,十分滑溜爽口。意粉和煙肉🥓、帕爾瑪火腿和火腿同吃,口感十分豐富。❤️吉列魚柳配芥末他他汁吉列魚柳好大塊!😱😍外層炸漿夠薄,魚肉嫩滑新鮮。芥末他他汁真係好有芥末味。魚柳配芥末他他汁幾夾好好味😋。還有薯蓉和一些雜菜,挺豐富!👍🏻❤️香橙青檸水果茶有幾片橙和檸檬🍋,真材實料,喝起來酸酸甜甜十分清新。❤️胎菊玫瑰茶有菊花和玫瑰🌹,好香~喝一口十分舒服放鬆~🥰❤️甜品是4片卷蛋。卷蛋雪凍左,中間的忌廉像雪糕🍦~😍好正。
❤️Blackpink 雞翼

❤️帕爾瑪火腿凱撒沙律

❤️卡邦尼意粉

❤️吉列魚柳配芥末他他汁

❤️香橙青檸水果茶
有幾片橙和檸檬🍋,真材實料,喝起來酸酸甜甜十分清新。

❤️胎菊玫瑰茶
有菊花和玫瑰🌹,好香~喝一口十分舒服放鬆~🥰

2024-01-22 36 views
呢間餐廳巧有feel,無論牆身既壁畫定裝飾既設計都好靚好可愛❣️完全感受到餐廳老闆係設計方面落咗唔少心機😝餐廳環境既燈光較為昏暗,顯得更有情調😍 最特別係電視機播住重足球賽⚽️,如果係世界盃既日子一定超有氣氛🥰酥炸美式洋蔥圈🧅廚師即叫即炸,每嚿洋蔥圈🧅外脆內爽,洋蔥清甜滋味,連埋餐廳比既醬一齊食,就更加正🤭龍蝦海鮮忌廉湯🦞以龍蝦味作主打,湯底唔稠,味道不錯,而且一上枱已經覺得好有質素😎龍蝦汁海鮮意大利飯🦞份量一般,但擺盤好靚,大大隻龍蝦,虎蝦及青口放在上面,感覺超足料,海鮮飯煮得入味,粒粒分明卻又非常濕潤,仲有黃椒、紅椒、辣肉腸,味道不錯且好夾味😚炭燒美國黑豚豬鞍扒🐷呢款肉眼扒較為啞色,好有肉味又好有肉味😋 仲有好大嚿既薯蓉及配菜有點似羅宋湯既雜菜😚北海道日式小卷🍰呢款北海道日式小卷蛋共有4款口味,草莓、咖啡、哈密瓜及朱古力;每嚿蛋糕既質感好鬆軟,加上每嚿小卷都有忌廉包圍住,每啖都好好味😍仲有畫碟❣️豆腐抹茶蛋糕🍰小妹食第一啖時,感受到淡淡茶味🍵豆腐味,但相對上豆腐味較重,抹茶味就被豆腐味蓋過🫢紫薯鮮奶☕️紫薯鮮奶有淡淡嘅紫薯味,都幾甜,唔算太稠,飲落好順口抹茶拿鐵🍵呢杯抹茶拿鐵微帶三分之一既

酥炸美式洋蔥圈🧅

龍蝦海鮮忌廉湯🦞

龍蝦汁海鮮意大利飯🦞

炭燒美國黑豚豬鞍扒🐷

北海道日式小卷🍰

豆腐抹茶蛋糕🍰

紫薯鮮奶☕️
紫薯鮮奶有淡淡嘅紫薯味,都幾甜,唔算太稠,飲落好順口

抹茶拿鐵🍵
呢杯抹茶拿鐵微帶三分之一既苦及三分之二的甘甜,每啖都自然散發著茶葉既迷人香氣,絕對感受到耐人尋味的口感😚

位於旺區,但旺中帶靜,每張枱空間感寬敞,營造舒適既感覺,同朋友、情侶黎就最適合不過😝