2008-12-07 13 views
經過見到0的蛋糕好似好好食所以買左幾個比0的同事食包括開心雪人($34), 聖誕樹($32) ,聖誕靴($38)當係預先送聖誕禮物我自己唔好甜品所以無買到不過佢0地話真係好好食好過好多間cafe加上個造型真係好得下次幫襯lunch先評分la今次自己無食到所以唔評住
經過見到0的蛋糕好似好好食
  • 開心雪人
  • 聖誕樹
  • 聖誕靴
2008-12-05 13 views
2008-11-23裝修幾有特色去櫃面付錢,拎票同牌仔返位等朱古力曲奇xx (唔記得名)我覺得唔係好夠曲奇,同飲普通朱古力差不多,面o的忌廉同星巴差不多,但星巴好似無呢o的口味三十幾元唔係話好抵不過我都想再試因為真係幾好坐,但不是為飲品好飲???
2008-11-23

裝修幾有特色
去櫃面付錢,拎票同牌仔返位等

三十幾元唔係話好抵

不過我都想再試因為真係幾好坐,但不是為飲品好飲???
$34 (Other)
2008-12-01 5 views
2008年10月25日, Charlie Brown Cafe有朋友話呢道好坐,所以約了下午茶聚。叫了杏仁咖啡,還有雜果沙律、黑松露菌Pizza、迷你漢堡、當然最具吸引力的仍然是咖啡上面的character,至於食物…老實說,迷你漢堡真的挺難吃的。黑松露菌Pizza也很勉強… 雜果沙律的菠蘿好酸…不過約人傾計真的是挺好的地方。

有朋友話呢道好坐,所以約了下午茶聚。

叫了杏仁咖啡,還有雜果沙律、黑松露菌Pizza、迷你漢堡、
當然最具吸引力的仍然是咖啡上面的character,
至於食物…
老實說,迷你漢堡真的挺難吃的
。黑松露菌Pizza也很勉強…

雜果沙律的菠蘿好酸…

不過約人傾計真的是挺好的地方。

2008-11-03 6 views
我諗黎得呢到,大家都係對其裝潢抱著很大的期滿,放心,這裡絕不會讓你失望。可是食品方面,我覺得只有一般的水準。1)古法肉醬意粉:  比平日的多了芝士,不過味道略淡,在Cafe來說尚可吧2)薯仔菠蘿沙拉:  友人唔鍾意菠蘿同提子乾,但卻是我的至愛,夠甜(因為係罐頭?)3)薯仔鴨胸沙拉:  呢個沙拉係咸的,味道唔錯(友人始終唔接受我甜的沙拉)4)黑松露菌意粉Pizza:  口感幾特別,味道OK5)雞脾意粉:  又係偏淡,但ok,雞肉都可以6)Charlie Cheese Cake:  好好食,好靚,有四層7)Mocha:  好好飲,好滑好濃8)芝士杯:  好好食(友人試的)我想在這裡,環境絕對比食品來得驚喜,讓人難忘。笑臉某程度上是獻給花生漫畫和那份淡淡的情懷。
我諗黎得呢到,
大家都係對其裝潢抱著很大的期滿,
放心,這裡絕不會讓你失望。
可是食品方面,
我覺得只有一般的水準。
1)古法肉醬意粉:
  比平日的多了芝士,不過味道略淡,在Cafe來說尚可吧
2)薯仔菠蘿沙拉:
3)薯仔鴨胸沙拉:
  呢個沙拉係咸的,味道唔錯(友人始終唔接受我甜的沙拉)
4)黑松露菌意粉Pizza:
  口感幾特別,味道OK
5)雞脾意粉:
  又係偏淡,但ok,雞肉都可以
6)Charlie Cheese Cake:
  好好食,好靚,有四層
7)Mocha:
  好好飲,好滑好濃
8)芝士杯:
  好好食(友人試的)
我想在這裡,環境絕對比食品來得驚喜,讓人難忘。
笑臉某程度上是獻給花生漫畫和那份淡淡的情懷。
超靚
普通
好飲
$60 (Lunch)
9-30-2008 這天即興。謝謝妳,下次我好應該身穿Woodstock / Snoopy Vintage Tee再來。 1開始吸引我們注意先是甜品,Crunchy Praline ($26) 棒子脆心蛋糕。除了黃色Woodstock糖霜比較遜色,棒子味道配脆粒威化還有金箔舖面,挺不錯。緊接甜品侍應給我們送上焗意雜瓜黑松露薯蓉($46),超級Heavy等同1碟焗飯的份量,通常坊間薯蓉都以1球球算,來這裡試試吧肯定會愛上這味薯蓉,茄子雜菇加上黑松露芝士焗,絕不用擔心吃薯蓉吃得很乾很齋。 迷你漢堡拼盤($52)。薯角夠熱和脆,沙律都算新鮮,還附有1碟茄汁 & 1碟沙律醬這些全都是加分的地方。雞肉漢堡比較乾身,儘管這樣依然還可以入口。然而牛肉漢堡我們都嚐了1口便放下了,完全被那羶羶又不新鮮的味道嚇怕怕了。總括而言,四五十元就可以有不錯的份量,其實全間Cafe的裝潢都那麼落重本,調高食物價錢來平衡經營成本其實都還可接受。 我個人就覺得很舒服了,若然不是花生漫畫的擁戴者,也可多留意食物和服務的質素。落單後,甜品,焗薯蓉,漢堡拼盤分別都由店內職員親自送上;場內人不多他們也不會懶懶行反之會主動殷勤地
9-30-2008

我個人就覺得很舒服了,若然不是花生漫畫的擁戴者,也可多留意食物和服務的質素。落單後,甜品,焗薯蓉,漢堡拼盤分別都由店內職員親自送上;場內人不多他們也不會懶懶行反之會主動殷勤地為我們執拾餐桌,想必定是不想弄污桌上的花生朋友吧。

今次無機會,但看到有樂家杏仁熱咖啡,下次1定要嘗嘗。
正 Crunchy Praline 棒子脆心蛋糕
迷你漢堡拼盤
迷你漢堡拼盤
$62 (Dinner)
正 Crunchy Praline 棒子脆心蛋糕
  • 焗意雜瓜黑松露薯蓉
2008-09-17 6 views
昨晚路過此店,見佢唔駛上樓可以外賣,便要了一杯 ESPRESSO FRAPPA,等咗 10 分鐘左右,一位服務員籨樓上走下來拿給我。飲了一口,味道太苦,好似冇落糖,不過我鍾意。可惜是所謂的 FRAPPA,竟是水雪溝唔埋,飲咗少半已見到舊半透明的雪山。
$33 (Other)
飲完 Carmen 餐喜酒, 四個人走咗嚟尖咀呢間「查理布朗咖啡專門店」坐吓,講時講, 呢間嘢開咗咁耐, 我都係第一次幫襯咋!雖然好飽, 但好想飲凍嘢, 所以都係叫咗杯咖啡沙冰飲吓, 都幾好味同幾大杯喎! 而老公就買咗支「蕃茄汁」飲, 真係估唔到老公竟然會買呢啲嘢飲...我試飲咗一啖, 味道都算可以喎, 唔會太腥, 或太過蕃茄醬味, 清清哋, 幾好!呢間 coffee shop 都幾大間喎, 個裝修環境都唔錯呀! 周圍都係 Snoopy 同佢啲 fd 既公仔擺設!仲幾多凍餅、蛋糕揀, 個廚房仲要做透明玻璃畀你任睇! 唔錯!更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8791
講時講, 呢間嘢開咗咁耐, 我都係第一次幫襯咋!

咖啡沙冰
蕃茄汁
咖啡沙冰
蕃茄汁
  • 莫卡咖啡
自己一個人,幫公司拎點box file來tst這一邊,反正就快放工,就不會總公司了這裡的woodstock我好喜歡,因為我是snoopy fans,就少不了點一杯朱古力和一件woodstock大頭的蛋糕啦!蛋糕是咖啡味的,味道不錯呀,小店子有這水準,已經相當難得;chocolate frapp,例牌東東,其實我覺得它的出品拍得住starbucks呀,一點也不差的一個人大熱天時進來抖抖,又可以消暑,埋單數十,一點也不貴吧

一個人大熱天時進來抖抖,又可以消暑,埋單數十,一點也不貴吧
Type of Meal
Tea
2008-06-22 76 views
首次來到位於尖咀的Charlie Brown Cafe,感覺環境比旺角的分店好上幾倍,店鋪面積較大,人流較少,今晚近十點到達,輕易地搵到四人梳化位我點了杯大的 mocha fappa ($38),無期望下覺得比 starbucks 的星冰樂出色,味道較甜但帶點咖啡的苦澀味,很好,另外點了芒果 cake ($29),賣相可愛,不太甜質感普普通通與友人傾計講笑提起中學趣聞,時間過得真的很快,咖啡也如人生,甜中帶苦,可以飲得好快,但慢慢歎啡,又是另一人生享受,同意嗎?註: 獅子信用卡有九折優惠

註: 獅子信用卡有九折優惠
主角應是他,查理布朗
芒果 cake
Mocha Fappa
至尊朱古力
$40 (Last Night Supper)
Mocha Fappa
至尊朱古力
  • 環境值得推介
2008-06-09 8 views
尖沙咀遊記之一同老婆大人落尖沙咀行街街,之前同老婆大人話有呢間店,老婆大人話要嚟試下!叫咗個甜品拼盤(圖一),老婆大人叫杯焦糖朱古力咖啡(圖二),我叫個咩漢堡包薯條同杯香桃沙冰(圖三)甜品拼盤幾好食,一個類似咖啡慕絲(我對咖啡敏感,碰不得),一個係玉桂合桃焅(焗既正字)蛋糕,一個係法式焦糖蛋布甸。正體來說係試得過!味道不錯!杯焦糖朱古力咖啡老婆大人話幾好飲…(都話我對咖啡敏感囉…)個漢堡包一份係牛肉一份係雞肉,牛肉果個好食d,一按d肉汁係咁流出嚟!薯條算係not bad杯香桃沙冰好桃好冰…我鐘意!正!不過以上要165大元…好耐未食過咁貴……順帶一提,服務係一般咖啡店應有既服務
尖沙咀遊記之一

杯焦糖朱古力咖啡老婆大人話幾好飲…(都話我對咖啡敏感囉…)

杯香桃沙冰好桃好冰…我鐘意!正!

不過以上要165大元…好耐未食過咁貴……

順帶一提,服務係一般咖啡店應有既服務
甜品拼盤
焦糖朱古力咖啡
咩漢堡包薯條同杯香桃沙冰
甜品拼盤
焦糖朱古力咖啡
咩漢堡包薯條同杯香桃沙冰
(Non-member)
2008-05-17
雖然只係普通0野, 價錢都唔算平, 但勝在 乾淨 坐得舒服 無人趕, 市可以同朋友開開心心咁傾成晚, Relax~ 之前都去過 旺角 0個間, 環境差好遠, 感覺0個喥殘D, dirty D...焗肉醬意粉 --- 普普通通無咩特別, 最穩陣!無骨豬扒飲管粉 --- 所謂0既飲管粉其實同意粉分別唔大, 只係粗D 同埋中間有幼洞, 豬扒啖啖肉, 醬汁都幾好!黑松菌薄餅意粉 --- 好奇怪0既組合, 壓扁D 意粉, 加料再焗, 賣相似Pizza, 但食落得 個邊脆, 好似D 焗意粉焗到個邊亁晒咁, 難食!Mocha --- 價$ 俾得上Starbucks, 味道普普通通!藍梅沙冰 --- 真係成舊冰, 要等佢溶先飲到!
雖然只係普通0野, 價錢都唔算平,

焗肉醬意粉 --- 普普通通無咩特別, 最穩陣!
豬扒啖啖肉, 醬汁都幾好!
個邊脆, 好似D 焗意粉焗到個邊亁晒咁, 難食!
藍梅沙冰 --- 真係成舊冰, 要等佢溶先飲到!
$80 (Dinner)
2008-03-15 7 views
於3月3日,與友人一行三人,因友人的女兒只有7歲,想找一處特色又可以hea的地方,之前行金經金馬倫道已經想上去坐下,終於決定一試!點了日式醬汁三文魚扁意粉,雞肉卷,焗薯皮,再order Mocha....Chocolate;甜品就叫了Charlie Sampler,Waffle同一件Raspberry Cake!意粉真係有意想不到的美味,口感剛好,醬汁屬甜,三文魚可以煮到有肉汁,令本來不腹吃三文魚的我,開始改觀!雞肉卷就一般,太乾,若以這價錢,不值!焗薯皮真的有點失望,皮不脆,料不對,只得3件,可以算是貴!Mocha同Chocolate水準確實一般,稱得自己屬主題cafe,這樣價錢,可以考慮用一些可以給客人的紀念品,如coaster之類,令客人有回憶甚至會再次光顧,若再不加以改善的話,很難有能力繼續生存!Charlie Sampler:確實有外在美,但是實在太甜;Waffle:可以有多一點chocolate sauce for dipping,想不到除口感crispy外,,每一塊都有不同主角樣子,好可愛!Raspberry Cake:一般全鋪空間很大,只得兩張梳化座,雖然有落地玻璃,全

雞肉卷就一般,太乾,若以這價錢,不值!

焗薯皮真的有點失望,皮不脆,料不對,只得3件,可以算是貴!

Raspberry Cake:一般

全鋪空間很大,只得兩張梳化座,雖然有落地玻璃,全街境,但有些人不消費都坐上數小時,店員都不予理會,實在有點兒過份! 應該想想一些方案去修補這問題!

Mocha & Chocolate (no wipe)
場內可以再加些梳化座
Charlie Wampler - 太甜
2008-02-25 10 views
其實都唔係好夜,佢哋平日都係開到一點啫。不過就睇完演唱會,便去hea一會。其實我不是太滿意她們的蛋糕,有些太甜,有些則不夠軟。不過我蠻喜歡她們的粽子朱古力蛋糕,粽子有點甜,但加埋蛋糕一并又剛巧適中。外層加了朱古力,還有可愛的woodstock,外形確很吸引。這晚我們沒有點粽子朱古力蛋糕,選了另一款試試,先是查里布朗蛋糕,相貎已很不錯,有查里布朗的卡通圖案在蛋糕的上面,用叉切開,把小口蛋糕放進口裡,感覺到很香濃的cuppuccino味道,再食落,又是濃郁的朱古力,不過也是偏甜,雖然我喜歡甜吃,但是偏甜的我便受不了,可能怕糖尿病,自己又對甜過敏吧。不過加杯特濃朱古力,感覺又不同了,香濃的朱古力,每口也感覺滿滿,一口便渴了半杯,我可是叫特大的呢,真是停不了。不太甜的特濃朱古力配上查里布朗蛋糕,可算是一絶了。我們還叫了一個芒果切餅,芒果也算新鮮,不甜,反而感到有點酸,不過就有很香的芒果味。清淡的感覺對我較好。可以一試。蛋糕面也放了個史路比的朱古力,很可愛。不過真這朱古力塊確實太甜,不吃為妙。我們差不多十二點才到,一時多還沒有人趕我們走,蛋糕和飲品也是很快便送來,笑容可嘉,服務真的不錯。
美味的特濃朱古力
香口的芒果切餅
2008-02-23 10 views
龍脷柳蝴蝶粉配忌廉汁,煙肉火腿長通粉配白汁,雞翼(個名唔記得...不過佢\個小食係得呢個雞翼),朱古力咖啡&椰子菠蘿(個口感...好似starbucks嘅星冰樂啦....)好喇...我地先講個兩個粉.....如果你鍾意食一D比較濃味嘅食物...咁煙肉火腿長通粉配白汁呢個就啱你喇....鹹鹹地.雖然鹹..但係就絕對唔係鹹到"涸"喉個種啦.....如果..你比較喜歡食清淡D呢...咁食龍脷柳蝴蝶粉配忌廉汁就最好喇...個龍脷柳...都幾好味ga...兩個都好食...不過我個人就比較喜歡食長通粉多D喇......跟住講小食.....好味....不過佢就最少要等15分鐘先...有得食啦.....個伴碟...薯蓉...就真係麻麻喇......至於個杯椰子菠蘿....鍾意椰子味嘅朋友就會覺得好味.....因為佢係完成冇菠蘿味囉.....不過...見仁見智啦....^^....個人口味唔同......係咪....

2008-02-17 6 views
都黎過Charlie Brown好幾次了..次次來都好少人, 但個場好大, 有時會諗下佢維唔維持到落去?最欣賞呢度ge早餐,炒蛋同奄列都好好味!仲有熱辣辣ge牛角包~~當然唔少得次次黎都必飲ge熱朱古力+cream la~~真係好好飲!!不過有度唔明ge係落單員工用英文...=.=明明大家都係香港人丫, 而佢d英文都..如果0係一間高級or美國餐廳就話je..不過,呢度真係一個好好ge休息地方~
都黎過Charlie Brown好幾次了..

最欣賞呢度ge早餐,
炒蛋同奄列都好好味!
仲有熱辣辣ge牛角包~~
當然唔少得次次黎都必飲ge熱朱古力+cream la~~
真係好好飲!!

不過有度唔明ge係落單員工用英文...=.=
明明大家都係香港人丫, 而佢d英文都..
如果0係一間高級or美國餐廳就話je..
不過,
呢度真係一個好好ge休息地方~