2020-06-23 182 views
炎炎夏日 梗係拎住冰凍嘢飲同雪糕就最爽皮 咁岩諗住行去韓國街嗰邊就經過見到 佢舖頭細細唔太明顯 我記得明明銅鑼灣先有架 好多人話銅鑼灣嗰度成日排長龍 再問個店員 哦~ 原來新開 咁就同肥仔見唔算多人排咁就幫襯下啦 肥仔叫咗杯泰國奶茶 我就叫左泰國奶茶雪糕 泰國奶茶:佢可以俾你少甜但唔可以無甜 ,大大杯凍冰冰,望落賣相好似唔錯 ,飲落口,肥仔話甜咗啲不過都ok 我就覺得奶味重茶味淡,唔知關唔關佢杯野都幾多冰既關係呢?!泰國奶茶雪糕:同奶茶一樣都係咁橙色,我覺得雪糕味道點都會濃過飲落口,置少佢無加冰,食落口有回甘味,茶味係濃少少既,都ok呀,夏日透心涼

肥仔叫咗杯泰國奶茶 我就叫左泰國奶茶雪糕

• 泰國奶茶雪糕
2020-06-21 159 views
去泰國🇹🇭啲人多數都話ChaTraMue係要去飲的,上次去曼谷都有飲💭係飲玫瑰系列🌹所以令次試下其他味先~💡記住唔好快咁快呀🤣因為一杯冰既份量都幾多,而且係無得減,係因為冰係用黎調配味道,泰國人飲一杯茶至少用上20分鐘,要等冰慢慢融化,咁就由頭到尾都咁啱味😉🔸泰國茘枝綠茶 $32夏天最當造既荔枝,呢款特飲好岩summer 飲☀️荔枝本身係好甜,如果你太怕甜的話記住要小甜喔!我果時太口渴了飲得太快🙈冰未開始溶得就飲曬了🤣🔸正宗泰國奶茶 $30同樣都是簡了小甜茶底係紅茶黎至自家品牌既泰國茶園,茶味係好香濃☕️奶香夠滑又濃濃茶香。而且夏天飲凍野真係好透心涼👻爽~~

🔸泰國茘枝綠茶 $32

🔸正宗泰國奶茶 $30
同樣都是簡了小甜
而且夏天飲凍野真係好透心涼👻爽~~

WOW! ChaTraMue終於係九龍區開分店啦!今晚去左尖沙咀食飯,行過加拿芬道,見到裝修得好靚既ChaTraMue,打卡一流,而家唔洗過海都飲到我最愛既泰茶!即刻同朋友仔一人一杯消消暑~ChaTraMue有多個茶飲系列供選擇,包括特飲、咖啡、鮮奶、玫瑰花茶等等,而家仲有榴槤雪糕,勁吸引!!泰式奶茶揀左少甜,甜度剛好,獨一無二既茶香清香爽口,啖啖香濃滑溜,令人回味無窮!荔枝綠茶朋友仔揀左消暑一流既荔枝綠茶,清新果香配清爽解渴既綠茶,啖啖清香回甘,超沁涼!
WOW! ChaTraMue終於係九龍區開分店啦!
今晚去左尖沙咀食飯,行過加拿芬道,
見到裝修得好靚既ChaTraMue,打卡一流,
而家唔洗過海都飲到我最愛既泰茶!
即刻同朋友仔一人一杯消消暑~

ChaTraMue有多個茶飲系列供選擇,
包括特飲、咖啡、鮮奶、玫瑰花茶等等,
而家仲有榴槤雪糕,勁吸引!!

泰式奶茶
揀左少甜,甜度剛好,
獨一無二既茶香清香爽口,
啖啖香濃滑溜,令人回味無窮!

荔枝綠茶
朋友仔揀左消暑一流既荔枝綠茶,
清新果香配清爽解渴既綠茶,
啖啖清香回甘,超沁涼!

2020-06-08
Type of Meal
Tea
2020-06-20 85 views
本身對呢個茶飲牌子印象好好,無論係泰國,定啱啱開業嘅時候。因為上次係尖沙咀店買過覺得好飲,今次特登同埋男朋友去多次。點知,今次真係火都黎⋯⋯雖然menu話唔可以少冰姐,你都唔洗多冰到咁呀?仲要2杯都係咁。飲咗陣,完全啜唔到啲珍珠,要特登搵個位將啲冰倒去第二杯之餘(仲要啲冰一杯裝唔晒),2杯飲品飲咗幾啖,就已經得返啲冰同飲唔到嘅珍珠。你地自己睇下⋯⋯香港咁多茶飲,奉勸大家真係唔需要用40蚊買杯冰。對比圖如下,啱開業時:今次:

你地自己睇下⋯⋯

香港咁多茶飲,奉勸大家真係唔需要用40蚊買杯冰。
對比圖如下,啱開業時:

今次:

2020-06-18 138 views
經過看到有間飲品鋪在尖沙咀新開的,原來是泰國的ChaTraMue。這店舖只做外賣,跟銅鑼灣店的不一樣。天氣有點熱,決定買一杯試試看。泰國荔枝綠茶($32)冰度是固定的,甜度則可以選少甜(60-70%)。顏色沒有預期的鮮豔。店員介紹說綠茶還有加了蜜糖。喝進口甜味比較突出,果然跟一般的台式飲料有點不一樣,有種熱帶風情,也蠻消暑的呢!另外,店舖選址非常方便,難怪經過也有挺多的人駐足看看或者買一杯喝喝看。

2020-06-18 103 views
無得去泰國唯有係香港搵D野黎慰藉自己。係泰國果陣真係日日都飲杯泰茶黎消暑。而家ChaTraMue 開埋黎尖沙咀,咁近公司真係可以日日過黎朝聖店內燈光明亮,感覺像歐洲小店唔駛問一定要返杯泰茶!!。果然同泰國所飲的味道一樣,茶香奶滑!無令我失望男友則叫咗泰國荔枝綠茶試吓試喝了一啖的感覺都係...泰茶最出色。泰國荔枝綠茶相地偏甜,遮蓋了綠茶的茶香。如果要試建議叫''小小甜'''店內仲有軟雪糕,黎緊要試下佢個綠茶榴槤軟雪糕先得!!
無得去泰國唯有係香港搵D野黎慰藉自己。
係泰國果陣真係日日都飲杯泰茶黎消暑。

店內燈光明亮,感覺像歐洲小店
泰茶
唔駛問一定要返杯泰茶!!。
果然同泰國所飲的味道一樣,茶香奶滑!無令我失望

男友則叫咗泰國荔枝綠茶試吓
泰國荔枝綠茶
試喝了一啖的感覺都係...泰茶最出色。
泰國荔枝綠茶相地偏甜,遮蓋了綠茶的茶香。
如果要試建議叫''小小甜'''

店內仲有軟雪糕,黎緊要試下佢個綠茶榴槤軟雪糕先得!!
2020-06-08
$30 (Lunch)
泰茶
2020-06-17 101 views
住係新界西的平民,好日都唔出一次尖咀,難得出開黎,又路過見到,作為一個奶茶咖啡的狂熱份子,當然第一時間入去買返杯黎試下啦,嗌左杯少冰少甜的茉莉奶茶,不過結果好失望... 先飲左兩啖仔,已經無晒奶茶,入口既全部係一舊舊冰,望下個杯,冰位好高,杯野飲八成半都係冰,問返店員點解嗌左少冰仲係咁多冰,一句就話寫明 ,問返佢點解,佢就叫店長出黎解釋返:其實杯野飲無預你1啖飲晒,係要慢慢飲(🙎🏿‍♀️:但真係2啖就無晒咯!都唔係咁離譜嘛!!),同埋泰國總店果邊唔比少冰,理由係少冰的話杯飲品就會變得好甜好難飲。總之就無得少冰,問我轉杯熱飲得唔得,sure 我寧願要杯熱飲好過無野飲啦,但我想講,杯熱飲都係無乜味咯,唔見得佢有幾甜,連茉莉味同茶味都無乜,咁點解要咁企硬唔可以少冰呢?真係覺得個解釋好牽強咯。。。可能我大鄉里啦!真係唔知銅鑼灣果間係咪都係咁樣,總之,就好失望啦,體驗唔好,可惜無影低果杯[奶茶冰]既冰底比大家睇下🤷🏾‍♀️
住係新界西的平民,好日都唔出一次尖咀,難得出開黎,又路過見到,作為一個奶茶咖啡的狂熱份子,當然第一時間入去買返杯黎試下啦,嗌左杯少冰少甜的茉莉奶茶,不過結果好失望... 先飲左兩啖仔,已經無晒奶茶,入口既全部係一舊舊冰,望下個杯,冰位好高,杯野飲八成半都係冰,問返店員點解嗌左少冰仲係咁多冰,一句就話寫明[無得order少冰] ,問返佢點解,佢就叫店長出黎解釋返:其實杯野飲無預你1啖飲晒,係要慢慢飲(🙎🏿‍♀️:但真係2啖就無晒咯!都唔係咁離譜嘛!!),同埋泰國總店果邊唔比少冰,理由係少冰的話杯飲品就會變得好甜好難飲。總之就無得少冰,問我轉杯熱飲得唔得,sure 我寧願要杯熱飲好過無野飲啦,但我想講,杯熱飲都係無乜味咯,唔見得佢有幾甜,連茉莉味同茶味都無乜,咁點解要咁企硬唔可以少冰呢?真係覺得個解釋好牽強咯。。。可能我大鄉里啦!真係唔知銅鑼灣果間係咪都係咁樣,總之,就好失望啦,體驗唔好,可惜無影低果杯[奶茶冰]既冰底比大家睇下🤷🏾‍♀️
2020-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2020-06-14 126 views
泰國奶茶分店由銅鑼灣開到去尖沙咀已經第二間啦終於唔使再過海就飲到泰式奶茶!放咗工同朋友一齊去食飯咁啱經過見到泰式奶茶!要黎番個happy hour🤣🤣🤣本來諗住食個榴槤雪糕先,但更加想飲泰式奶茶!摸望個餐牌我都係揀返泰式奶茶,而朋友就揀咗荔枝綠茶餐牌同佢泰國嘅選擇一樣都係咁多好似去了泰國一樣泰茶味道依然好香濃夠晒香滑!同喺泰國飲到嘅味道幾乎係一樣朋友嘅荔枝綠茶夠晒消暑解渴!清清甜甜咁,特別開胃!玫瑰茶都好出名下次再飲

本來諗住食個榴槤雪糕先,但更加想飲泰式奶茶!
摸望個餐牌我都係揀返泰式奶茶,而朋友就揀咗荔枝綠茶

餐牌同佢泰國嘅選擇一樣都係咁多好似去了泰國一樣
泰茶味道依然好香濃夠晒香滑!同喺泰國飲到嘅味道幾乎係一樣

朋友嘅荔枝綠茶夠晒消暑解渴!清清甜甜咁,特別開胃!
玫瑰茶都好出名下次再飲
2020-06-13 115 views
太好了 香港開左ChaTraMue去過泰國既朋友仔 你一定聽過又或者已經飲過我呢 泰國遊時就係每日一杯 風雨不改😂眾所周知 ChaTraMue當然係飲Thai tea啲間ChaTraMue位於尖沙咀加拿分道位置方便 新裝修當然靚靚啦有咩飲?有咩食?都係哂頭頂燈光板上一目了然Keep住都好多人排隊忠實粉絲 當然要杯泰式奶茶$30留意:可以少甜 唔可以無甜 冰量無得減由落單到攞到手 都唔駛5分鐘少甜泰式奶茶終於到手奶好滑 淡淡茶香味 茶底完全無苦澀甜度剛剛好 冰量好足 夏天飲好解渴真係真係好有泰國feel沿途行街 比人問左兩次係邊買😂思鄉之情
太好了 香港開左ChaTraMue

甜度剛剛好 冰量好足 夏天飲好解渴
真係真係好有泰國feel
沿途行街 比人問左兩次係邊買😂
思鄉之情
夏日炎炎 頂著大大太陽🌞行尖沙咀行到個人熱辣辣就入去新開張嘅Chatramue飲杯先 嚟到呢間泰式茶飲🥤 當然一杯泰式奶茶走唔甩啦!原來都有其他好多選擇 見到有玫瑰系列、鮮奶系列、咖啡系列、特飲系列仲有榴槤雪糕添呀!雖然玫瑰系列嘅杯係好靚 但我最後都係揀咗泰式荔枝綠茶🤪正宗泰國奶茶 少甜 $30泰式奶茶有別於港式奶茶的茶葉品種有更獨特的茶香 而且非常奶滑入面冰塊超多 飲完泰茶後 飲埋冰水 透心涼的消暑法~💦泰式荔枝綠茶 少甜 $32就是甜甜的荔枝味 有少少綠茶回甘~不錯~爽呀
夏日炎炎 頂著大大太陽🌞行尖沙咀行到個人熱辣辣
就入去新開張嘅Chatramue飲杯先
嚟到呢間泰式茶飲🥤 當然一杯泰式奶茶走唔甩啦!

仲有榴槤雪糕添呀!
雖然玫瑰系列嘅杯係好靚 但我最後都係揀咗泰式荔枝綠茶🤪

正宗泰國奶茶 少甜 $30
泰式奶茶有別於港式奶茶的茶葉品種
有更獨特的茶香 而且非常奶滑
入面冰塊超多 飲完泰茶後 飲埋冰水 透心涼的消暑法~💦

泰式荔枝綠茶 少甜 $32
就是甜甜的荔枝味 有少少綠茶回甘~不錯~爽呀
2020-06-10 85 views
/泰式手標奶茶最近喺尖沙咀開左分店啦😍我又去咗飲😝.正宗泰式奶茶(少甜)🥤茶味香濃🤤又唔會好澀口感順滑👍🏻味道偏甜☺️如果嗌少甜,碎冰溶曬味道就會淡如水🧊但如果係全糖,對我尼講會太甜🥺.泰國荔枝綠茶(少甜)🍵綠茶味道甘香得尼有餘韻😋加上荔枝嘅香甜,仲有薄荷嘅味道🌿飲落都幾解渴,但同樣都會出現冰溶化後會淡味嘅情況.呢間分店無座位,得小量企位,其他方面大致上同銅鑼灣分店差唔多🤗
泰式手標奶茶最近喺尖沙咀開左分店啦😍我又去咗飲😝
  • 正宗泰國奶茶
  • Thai lychee green tea
  • 泰式奶茶
2020-06-07 149 views
上禮拜見到fb page介紹呢間將會喺尖沙咀開,估唔到禮拜五經過尖沙咀加拿分道原來ChaTraMue已經開咗,可能新開張關係而且下午五點幾可能上班一族未放工,我完全冇見到其他客人,於是立刻入去,原本想點正宗泰式凍奶茶,不過剛剛食完tea太飽,於是點了泰式奶茶雪糕$28,雪糕不太甜而且很滑,不過很失望雪糕冇咩奶茶味,而且可能天氣太熱關係,一出門口冇耐雪糕已經溶到滴晒落手指,個雪糕筒都很快稔咗,雖然有些浪費不過我忍唔住食剩三分一就掉咗佢,下次飲凍奶茶應該穩陣啲
2020-06-02 242 views
銅鑼灣泰式手標奶茶最近係尖沙咀同將軍澳開左分店啦。平時飲開台式奶茶嘅我,今日就轉下新口味啦😉正宗泰式奶茶$39🥤嗌左少甜後嘅甜度剛剛好,飲落有啲似港式奶茶except用嘅奶應該唔同。好滑,亦有淡淡嘅茶味,唔會好澀。正宗泰式咖啡$30☕️呢個都係無得完全走甜嘅。我以為呢杯應該會好苦,皆因我連飲mocha都會覺得苦😂但呢杯味道較似細個食嘅咖啡糖,唔苦,有奶香,甜甜地嘅感覺😋*提提大家呢到係無走甜嘅選項,只有全糖或少甜(60-70%糖供應)

正宗泰式奶茶$39🥤

正宗泰式咖啡$30☕️