2021-07-27 134 views
好多朋友都話要Cha Tra Mue 係thailand 係好好飲,但而家冇得去旅行,唯有係hk 過下引。好多人都話要試佢地個泰式奶茶,但我就比佢個杯玫瑰花茶 (HKD42) 吸引左 事關因為見佢個功效寫住幫助消化、排毒,同埋有輕瀉作用,我就好想試下佢係唔係真係咁work 喇~佢個杯野真係好大杯,甜度係冇得揀,我覺得係偏甜左小小,但都仲接受到。另外,就有得加錢加珍珠。如果鐘意咬感ge 朋友都建議可以加,幾好食!店員話最好飲呢杯野時有toilet 係附近,因為飲完就好快有作為。我覺得呢樣真係睇番個人身體狀態啊~

2021-07-26 66 views
️邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️我仲記得我去泰國嘅時候,連我本身唔鍾意飲呢啲奶茶,試完呢一間都即刻愛上左,一直都好想再去!見到佢喺香港有就當然要試吓啦💁🏻‍♀️⭕️ 正宗泰國奶茶 - 大大杯,超多冰,而家呢啲咁熱嘅天氣飲真係超爽😍 佢嘅紅茶味香濃,奶香幼滑,叫左少甜,唔覺係會太甜好膩(可能同夠凍都有關係掛),幾好飲👍🏻不過都係同人share飲一杯好啲,如果唔係好肥呢🐖
️邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

不過都係同人share飲一杯好啲,如果唔係好肥呢🐖

2021-07-24 72 views
#泰式eatcovery #尖沙咀eatcovery💡久違嘅泰國風味🇹🇭天氣越嚟越熱,掛住泰國嘅心情越嚟越熾熱,來生要做泰妹嘅女小編決定要飲返杯泰茶解下思念之苦🧡🍽 正宗泰國奶茶配斑蘭碧綠珍珠泰國茶味香醇濃郁,一飲就感受到純正嘅泰國茶香,奶味香濃幼滑,完全唔膩,奶同茶嘅比例啱啱好! 一邊咬住煙韌彈牙嘅斑蘭碧綠珍珠,斑蘭味就會慢慢滲出黎,而且仲有小小椰汁香🧡 大推!ps/泰茶以甜同多冰出名,大家可以order嘅時候可以要求少甜少冰
#泰式eatcovery #尖沙咀eatcovery

💡久違嘅泰國風味🇹🇭

🍽 正宗泰國奶茶配斑蘭碧綠珍珠

🥤泰式綠奶茶($30+$6珍珠)▫️顏色好特別,今次冇叫少甜,但味道比起原味泰式奶茶冇咁甜,飲落好似平時阿信屋買嘅奶綠咁🤔冇得嗌少冰,放耐左啲冰溶曬會淡啲~不過夏天飲好清涼!☀️▫️地址:ChaTraMue尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖。銅鑼灣渣甸街49號地舖。▫️為食指數: 6.5(10分為最多)抵食指數: 6.5
🥤泰式綠奶茶($30+$6珍珠)
地址:
ChaTraMue
尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖。
銅鑼灣渣甸街49號地舖。
▫️
為食指數: 6.5(10分為最多)
抵食指數: 6.5
2021-05-22 1232 views
最近天氣實在太熱,偶然要飲返杯冰凍嘅茶黎消消暑,ChaTraMue嘅泰式飲品唔可以少冰,咁就唔洗煩😂由於一直都貪圖ChaTraMue嘅玫瑰花茶隻靚杯,終於的起心肝買杯黎飲。 飲玫瑰花茶小貼士❗🔔玫瑰花茶會導致輕瀉,不建議孕婦發餵哺母乳人士飲用🔔最好附近有洗手間🔔有消化系統毛病不建議飲用🔔不建議去長途旅行前或期間 功效✅1⃣ 排毒2⃣ 護心3⃣ 舒緩精神壓力4⃣ 改善消化系統5⃣ 降血壓6⃣ 有助腸道蠕動 泰國青檸蜜玫瑰花茶($35)天氣咁熱,飲一啖已經涼爽返哂🧊有玫瑰花味,青檸同荔枝味唔太出,不過夠解渴就得。衝住排毒嘅心態去飲。 買嘅時候店員都有提醒因為茶飲加入玫瑰花油,所以有輕瀉作用。開頭以為好小事,飲完大概3個幾鐘就開始黎料啦,肚瀉咁,但係係健康嘅肚瀉,感覺排清毒素身體好👍不要看輕店員的提示呀 好味指數 🌕🌕🌕🌑🌑抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑打卡指數 🌕🌕🌕🌕🌑

泰國青檸蜜玫瑰花茶

飲玫瑰花茶小貼士❗
🔔玫瑰花茶會導致輕瀉,不建議孕婦發餵哺母乳人士飲用
🔔最好附近有洗手間

3⃣ 舒緩精神壓力
4⃣ 改善消化系統
5⃣ 降血壓
6⃣ 有助腸道蠕動

泰國青檸蜜玫瑰花茶($35)

好味指數 🌕🌕🌕🌑🌑
抵食指數 🌕🌕🌕🌗🌑
打卡指數 🌕🌕🌕🌕🌑
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
泰國青檸蜜玫瑰花茶
2021-03-29 848 views
終於都感受到夏天嚟啦,今日行行吓尖沙咀,突然之間好想飲啲甜野,朋友提議之下,就去咗呢一間泰國嘅特色飲品👍🏻仲記得之前喺泰國當地飲嘅時候覺得呢杯奶茶好好飲,好有泰式嘅味道,難得香港有就梗係要試吓啦🤣但係今次就冇叫到奶茶,叫咗杯朱古力朱古力嘅味道都係泰國偏甜嘅朱古力味,加上有好多冰,整體感覺算係唔錯!如果鍾意偏甜嘅朱古力嘅朋友應該會好鍾意呢杯野!但係我個人哋就比較鍾意奶味重小小嘅朱古力,所以整體對我嘅感覺就一般般,唔算係最好飲

但係今次就冇叫到奶茶,叫咗杯朱古力
如果鍾意偏甜嘅朱古力嘅朋友應該會好鍾意呢杯野!

2021-03-21 469 views
今日係第2次飲 之前飲佢既泰式奶茶今次try try其他野飲叫咗杯泰式抹茶鮮奶 少甜不過冇得少冰真係唔好 我覺得太多冰啦😂唔中意咁凍差唔多半杯都係冰不過過5-10分鐘後 等啲冰溶溶地後飲個味道就岩岩好啦
今日係第2次飲 之前飲佢既泰式奶茶
不過過5-10分鐘後 等啲冰溶溶地後飲
個味道就岩岩好啦

2021-03-20
2021-03-15 445 views
係香港開左咁耐,終於飲到啦‼️次次行過唔係食飽左就係已經飲左野,今次終於有機會試🥰🔅泰國鮮奶抹茶 $32本來其實係想試返d正宗泰國奶茶,但係口痕想飲鮮奶抹茶所以就揀左,出乎意料地好飲,夠奶香味,抹茶味道濃郁,甜度都岩岩好,唔怪之得咁多人鍾意飲😆下次有機會再試下其他飲品🤤
係香港開左咁耐,終於飲到啦‼️
次次行過唔係食飽左就係已經飲左野,今次終於有機會試🥰

🔅泰國鮮奶抹茶 $32
下次有機會再試下其他飲品🤤
2021-03-09 331 views
今日行到熱熱地,經過尖沙咀想飲杯泰式奶茶,之後見到門口出咗新產品焙茶($32),滿心期待試吓,本身叫咗微冰微甜(之前試過幾好飲但係真係覺得太多冰),點知今次店員都係話standard咗無得揀冰嘅份量只可以少甜,果然,拎到杯嘢飲嘅時候覺得好重手,飲咗唔夠幾分鐘已經成杯冇晒,但係啲冰仲有八成,即刻個人興過火屎,要買多杯珍珠奶茶降溫,除非佢調整冰嘅份量,唔係唔值得飲。我依家唔係俾錢買冰!!希望佢睇到呢個食評會改善。
2021-03-09 325 views
 以前去泰國旅行果陣好鍾意飲呢間既泰式奶茶,仲專登買埋佢啲茶葉翻香港自己沖黎飲😂宜家係香港都有得飲lu。今次我就唔飲奶茶la,試下佢個泰式奶茶雪糕。1️⃣泰國奶茶雪糕($25)幾鍾意呢個雪糕wor😚泰式奶茶通常比人既感覺都係好甜,甜得濟,但係當泰式奶茶整成雪糕既時候,我就覺得啱啱好wor。可能因為雪糕本身都應該係甜既😂呢個泰式奶茶雪糕唔會太甜wor,覺得係正常雪糕既

1️⃣泰國奶茶雪糕($25)
2021-03-02 258 views
建議:無得揀少冰 大半杯都係冰 🤷🏻‍♀️ 左(紅蓋):泰奶茶 HK$30右(透明蓋):泰茉茶奶+斑蘭珍珠 $32+6 (珍珠)話說,第一次飲正宗既係一個泰國朋友煮比我飲 (佢地當時真係用煲煮 😂😋)TST分店好近K11,係三田製面所 個出口出路面,5分鐘就到。泰茶,真係好好飲 (不過太多冰,飲哂之後啲冰位去到個 紅色logo 中間)茉莉奶茶,茉莉好濃 👍可惜冰量既關係,啲珍珠根本好難飲到。斑蘭珍珠幾有口感,但都係無味。想知點解唔揀少冰?因為佢得 1) 有冰 2) 沒有「少冰」選項 🤷🏻‍♀️ 成7,8成係冰,真係扣哂分。
建議:無得揀少冰 大半杯都係冰 🤷🏻‍♀️

左(紅蓋):泰奶茶 HK$30
右(透明蓋):泰茉茶奶+斑蘭珍珠 $32+6 (珍珠)

TakeAway
2021-02-22 217 views
見咁多KOL同網友之前一直介紹呢間泰式奶茶專門店,我又試下先。今日星期日所以都多人排隊買,我地第一次飲,先飲基本嘅泰式奶茶先。佢嘅模式同台式珍珠奶茶店,但野飲冇得揀少甜少冰,目的係要保持冰凍奶茶嘅味道。你睇到張相,大半杯都係冰,奶茶都係得半杯。講返味道先,的確要讚下,非常濃嘅茶同奶味,甜度我覺得甜左少少,我接受到,同平時飲開嘅奶茶好大分別。如果叫我揀港式、台式同港式奶茶,我會揀泰式奶茶,如果你鍾意飲香濃嘅茶味,泰式奶茶啱你。30蚊一杯,計埋租金收呢個價好合理。KOL話銅鑼灣嗰間好飲,我未試銅鑼灣嗰間,有冇人兩間都試?真係有分別嗎?

你睇到張相,大半杯都係冰,奶茶都係得半杯。

2020-11-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
2021-02-07 199 views
每次行到加拿分道到寶勒巷轉角位,都會見到好多人喺呢間裝橫摩登嘅茶品店排隊🤔,今次總算感受到佢受歡迎嘅原因👍🏻。對泰式飲品嘅印象一向都係甜、膩。今次試咗介門市推廣緊嘅焙茶 $32,果然盛名不虛👏🏻!味道上有別於飲開嘅泰式奶茶,烘焙過嘅茶底入口非常清新,一啲都唔膩。比較難得嘅係除咗泰式奶茶獨有嘅口感外,濃厚嘅茶味濃香亦都無被掩蓋,大概呢個就係優質焙茶茶葉嘅味道☕️。飲品嘅甜度可以自行選配,但冰量就固定嘅,建議半個鐘內飲用晒口感最好。但如果鐘意淡味啲嘅,邊行邊飲就啱啱好了。

焙茶 Hojicha
TakeAway
焙茶 Hojicha
2021-01-25 240 views
2020年中個個都過黎朝聖既泰式奶茶, 2021我終於都有機會試到喇!!泰國斑蘭珍珠泰茶鮮奶 – 泰式奶茶唔同台式奶茶,佢杯飲品茶味好出, 香醇濃郁的茶香🍵,原來係加入了獨特香料,令奶茶清甜不膩,而且佢既斑蘭珍珠好出色,夾雜住椰子🥥香味,質地Q彈好咬口!‼️好味指數 8/10‼️推介指數 8/10泰國蜂蜜🍯檸檬綠茶 – 杯野好多冰,店員話唔可以少冰,☃️天寒地凍黎飲真係別有一番滋味🥶~佢出色既綠茶配埋蜂蜜,同出面飲開既好唔同,我諗最大原因都係佢所有原材料均由泰國入口,包括茶葉、蜂蜜呀!!!超推薦夏天飲,凍冰冰超解渴!!!‼️好味指數 9/10‼️推介指數 9/10🍽 ChaTraMue 📌 尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖(港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約2分鐘)⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00

‼️好味指數 8/10
‼️推介指數 8/10

‼️好味指數 9/10
‼️推介指數 9/10

🍽 ChaTraMue
📌 尖沙咀加拿芬道35A(S)號發利大廈地舖
(港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約2分鐘)
⏰ 星期一至日 11:00 - 23:00
2021-01-03 369 views
近排去完尖沙咀嘅指定動作,就係買呢間泰式奶茶番屋企飲😂 佢都算幾犀利,明明好少人係街飲野,呢度都仲Keep住有人買👍🏻 今次試呢隻💚正宗泰式綠奶茶 $30,味道唔係好勁綠茶味🍵嗰種,之前試玫瑰味都係咁,所以試黎試去都係最中意原味🧡正宗泰國奶茶😛 提醒番就係佢成杯都係冰🧊 而店係冇得少冰架💁🏻‍♀️我諗啲冰係拎黎平衡番個奶茶濃度👀 自己平時就唔中意咁多冰,依家外賣番到屋企溶咗啲,岩岩好就冇乜所謂😂

正宗泰式綠奶茶
正宗泰式綠奶茶