2010-07-27 186 views
本來一心想嚟試隔離間ABC, 點知full晒, 之後就去咗呢間食印度餐.呢度雖然係熟食中心, 但衛生環境比想像中乾淨.Order了3款食物:先送一客烤薄餅, 香料味好重, 好薄, 好脆.什菜咖喱角: 一客3件, 脹卜卜的~ 入面好足料, 有肉碎, 薯仔及青豆, 好香咖喱味!沙爹雞(6件)及印式烤包: 沙爹雞串皮多肉少! 雖然將雞串起, 但唔覺得有燒過, 感覺似用微波爐番叮.印式烤包: 唔夠熱! 而且唔脆.印式什菜炒飯: 無咩驚喜! 只係什菜粒炒飯. 味道較淡.食物質數真係一般. 唯一可加分的就係友善的服務態度.
本來一心想嚟試隔離間ABC, 點知full晒
, 之後就去咗呢間食印度餐.

呢度雖然係熟食中心, 但衛生環境比想像中乾淨

Order了3款食物:

先送一客烤薄餅, 香料味好重, 好薄, 好脆

什菜咖喱角: 一客3件, 脹卜卜的~ 入面好足料
, 有肉碎, 薯仔及青豆, 好香咖喱味!

沙爹雞(6件)及印式烤包: 沙爹雞串皮多肉少
! 雖然將雞串起, 但唔覺得有燒過, 感覺似用微波爐番叮.

印式烤包: 唔夠熱
! 而且唔脆.

印式什菜炒飯: 無咩驚喜! 只係什菜粒炒飯. 味道較淡.

食物質數真係一般.

唯一可加分的就係友善的服務態度.
烤薄餅
沙爹雞(6件)及印式烤包
沙爹雞(6件)
印式烤包
印式什菜炒飯
2010-07-25
2009-10-11 137 views
閏五月十八‧熱到庳! 「Chautari」就是在樹下閒偈的地方,但是日熱到不堪,還是安坐在有空調的地方有益身心一點。 可能真的很久沒來皇后街街市,原來也換了點新面貌,新張了泰菜館。上次來吃泰菜的時候,發現這邊也很旺場,決定再找時間來吃,而這裡之前也是賣印巴食物的,現在就換上了新的名字。這裡連餐牌或午餐的內容也跟以前的大同小異,就要了個咖哩羊的套餐。 先來的餐湯是蕃茄湯,味道很「罐頭」,而內裡的青豆、紅蘿蔔粒等等也煮不稔的,聊勝於無;食物也是全放在一個銀盤上送來,前菜是用茴香籽漬了的蘿蔔絲,在吃印度菜而言,很少見這一味。但卻又漬得幾好吃,蘿蔔絲爽甜,帶點酸酸的味道,也有茴香籽的幽香,轉眼吃清;吃咖哩羊肉之前,先撕塊naan來看看,這裡的做得對辦,熱辣辣,邊位脆,而內裡很鬆軟,未吃已吃有水準;羊肉是羊腿肉,肉質較實,但味道是全去了咖哩裡,佐以鬆軟的naan,三兩下手勢又吃完; 兩位星哥的服務是不錯的,收碟收錢也用雙手,很有禮貌。 埋單38蚊,想便宜一點的吃印度菜,這裡也是選擇。
閏五月十八‧熱到庳!

兩位星哥的服務是不錯的,收碟收錢也用雙手,很有禮貌。

埋單38蚊,想便宜一點的吃印度菜,這裡也是選擇。
咖哩羊套餐
羊肉不錯
Naan有水準
蕃茄湯,味道很「罐頭」
$38 (Lunch)
咖哩羊套餐
羊肉不錯
Naan有水準
背景: 於7月8日睇過生果日報飲食版嘅報導, 介紹這一間倉店, 好奇心驅使下, 和朋友一同前往食店位於皇后街, 各位唔好攪錯係上環文娛中心嘅熟食中心, 因為我之前去咗果度, 搵到個舖, 但係又搵唔到目標食店, 原來係攪錯咗, 個皇后街熟食中心, 係位於帝后華庭後面, 該熟食中心,除咗有呢間食店外, 仲有泰國/越南, 潮州等等, 口味大眾化轉回正題, 生果日報係散叫, 但係衡量過價錢後, 覺得叫餐抵d夜晚套餐主要係: samosa( 雜菜咖哩角), 雜菜, 白飯/ 薄餅(印式), 再配以魚/ 蝦/ 羊/ 雞/ 雜菜, 飲品(可以轉飲咖啡或茶)講番d 食物, 由於我唔係食過好多印度菜, 所以認識唔深, samosa雜菜咖哩角 ~~ 附以綠色醬汁, 內裡係雜菜為主, 炸得香口, 但唔油膩, 睇番裝住samosa 嘅紙托, 唔見油漬, 呢間食店嘅紙托, 唔係用牛油紙, 係用壓花紙, 難得, 呢個套餐, 係包一隻雜菜 ~~ 多片生菜, 兩片青瓜, 一片蕃茄雜菜 ~~ 係辣, 內有紅蘿蔔粒, 粟米粒, 青豆, 睇落係超巿一包包嘅材料, 薄餅(印式) ~~ 呢種印式薄餅, 其實同pizza 嘅批底

講番d 食物, 由於我唔係食過好多印度菜, 所以認識唔深,

雜菜 ~~ 多片生菜, 兩片青瓜, 一片蕃茄

薄餅(印式) ~~ 呢種印式薄餅, 其實同pizza 嘅批底, 同馬拉式唔同, 咬落好有口感, 用嚟夾咖喱食好正!!

今次咖喱, 分別叫咗羊肉同埋魚, 雖然係叫埋同一種辣, 但係明顯兩個盤內嘅咖喱係唔同顏色

個汁有好濃烈嘅咖喱味, 同一般日式咖喱唔同, 日式係傾向甜底, 無論點辣都好, 都唔夠呢個中辣勁, 灣仔鵝頸橋有一間又係以食咖喱羊為主嘅食店, 但係呢度嘅咖喱, 香料味較重, 比較實

羊肉係淋, 魚係一般雪魚柳,

另外, 店主為我哋提供咗一細碟紅色醬汁, 同埋d 薄餅一齊食, 正

後記, 同店主講開, 點解呢個時間咁少人嚟(是晚得番我同朋友甲), 佢話今晚係星期三, 出街食飯嘅人少, 中午, 五,六, 日夜晚, 會熱熱鬧d,

同場有其他不同地方嘅菜式, 下次再去發掘新大陸!!!
samosa, 附上綠色醬汁
套餐1: 馬沙拉羊肉