2022-04-28 57 views
下午口淡淡,又未到晚飯時間,諗住飲杯酒,happy hour chill 下,行下行下,見到有間green 到爆既餐廳,就諗住試下,有驚喜!本來夜晚約左朋友食飯,未夠鐘,飲住等,叫左個小食送下酒,叫左碟燒魷魚 🦑,條魷魚無醃過,食個底味,但燒得好好,好香,有小小蕉蕉地,但又唔係無肉汁,再配埋佢哋個汁,特顯左魷魚既鮮味,好好送酒,見間餐廳咁有質素,再叫多兩樣小食,雞翼都不得了,下次可再食,醃得好入味,燒得脆面,重有個炸春卷,春卷就不過不失啦!咁就自己一個chill 左個happy hour

咁就自己一個chill 左個happy hour
晚餐約左舊同事聚舊,揀左間泰越菜食。餐廳係上環站同西營盤站中間,我哋係西營盤行過去都好快,10分鐘內就到。餐廳雖然係馬路旁,但呢到唔多車經過,坐門口吧枱位仲好有街頭風味,唔好講咁多,叫返兩枝泰啤先啦🍻我都好鐘意佢用湖水綠做主色,望落好舒服!門口有隻餐廳吉祥物大象充氣公仔,十分奪目😆🐘 餐廳內有工業風,特別鍾意佢每張枱對上盞烏絲燈💡夜晚好有feel~ 牆上有自己畫的壁畫,好用心,色彩繽紛都幾可愛☺️🔸青芒果軟殼蟹沙律$98🥗青芒果絲入口酸甜爽脆,係唔少得既開胃菜,可中和一向偏濃味的泰國菜。青芒果絲中仲有鬆脆可口的花生同鹹香味豐富的蝦米仔,加上落左辣椒仔,個汁帶微辣,但又食食好過癮😋軟殼蟹都炸得酥脆,切開中間仲有啲蟹膏🤤🔸辣椒糕炒蜆$108叫左小辣,味道甜甜辣辣,炒得幾香。食起黎啲蜆都幾大隻,鮮甜厚肉,而且無沙👍🏻👍🏻🔸串燒沙爹$108一上枱已經覺得叫呢個無錯,6串串燒豬牛雞各2串,每串啲肉都大大舊!燒得幾好,仲保留到肉汁,唔會乾柴!最正係個沙嗲汁😍有花生粒,味道濃郁又唔辣😍🔸泰式海鮮冬陰公湯河$98💯超級推薦呢個冬陰公河粉,平時食泰國野我都必點冬陰公🧡店員話佢哋有冬陰公湯河,本身我哋諗住主

🔸青芒果軟殼蟹沙律$98🥗

🔸辣椒糕炒蜆$108

🔸串燒沙爹$108

🔸泰式海鮮冬陰公湯河$98💯
超級推薦呢個冬陰公河粉,平時食泰國野我都必點冬陰公🧡店員話佢哋有冬陰公湯河,本身我哋諗住主食叫個Pad Thai,就轉左呢個。我哋成碗清晒,最後一啖湯都飲埋🤣幾樣嘢我都要讚佢‼️第一,湯底味道夠香濃,一路飲就知佢落足料,好多海鮮、菇、香料、蕃茄仔等等,酸酸辣辣,辣度適中,好啱香港人口味!第二,佢用咗粗身河粉,一片片,夾極都有,份量都夠兩個人share🍴海鮮方面有蜆、蝦、魷魚、蟹柳,好豐富😍

我哋主要叫左泰國野,佢仲有啲越式米紙卷,都好吸引😍雖然係小店,但食左幾樣野都好好味,價錢又合理,值得推介🥰

📍#CheckInThaiViet (#上環美食)
上環新街15-17號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 串燒沙爹
  • 泰式海鮮冬陰公湯河
  • 青芒果軟殼蟹沙律
  • 辣椒糕炒蜆
2022-04-23 94 views
去開果頭,通常都係食西餐or cafe 飲咖啡,今日行過,見到間鋪頭好開陽,裝修又幾清新,綠油油咁,過去望下餐牌啦,原來係食泰國菜,咁去試下啦,有驚喜!叫左個蟹肉奄列配白飯,諗住平平無奇先考功夫,點知一個普通嘅蛋可以煮到咁好食,先講下d蛋,蛋邊有小小脆,蛋面好香,蛋心鬆鬆軟軟咁,再講下蛋入面既料,有蔥,有蟹肉,重有d唔知係咩,蟹肉味好濃,蔥有棉上添花既效果,已經好好食,都未算,重配兩個醬,一個貌似茄汁,酸既無食,另一個飲泰式辣醬,但帶酸酸甜甜,好醒胃呀,另成件事都昇華晒,好食下次要試吓其他野!

下次要試吓其他野!
蟹肉奄列配白飯
蟹肉奄列配白飯