2023-07-27 1548 views
位於上環和西營盤中間藏著一間小小的簡約越泰餐廳!綠色外框的店面裡面面積較小 大約只能容納 𝟷𝟻 人左右不過也無損大家對餐廳的熱愛前面客人剛離開 後面又有客人到訪了 尤其蠻受外國客人歡迎餐點整體都是傳統東南亞菜式偏向泰式較多 也有少量越南菜/印尼菜式像是米紙卷 印尼炒飯都有供應𓋪 泰式炸蝦餅一份四件 炸得金黃酥脆 口感彈牙而且蝦味濃郁 配上泰式甜酸醬更添惹味𓋪 泰式炒金邊粉賣相雖沒有其他餐廳的精美 不過蠻地道的味道很微的辣而整體帶甜 亦可加上青檸提鮮金邊粉口感也是剛好的軔軔質感 整體不錯吃𓋪 芒果糯米飯以為甜品是小小的一碟 你就錯了好大盤的甜品啊啊啊 芒果都超甜沒有渣三色糯米飯以原味 紫米 跟蝶豆花組合質感軟綿 配上椰漿有點太濕潤 但不會很膩𓎾 新鮮椰青 吃泰式美食少不了的當然要配椰青超大一個 清甜多水 還很貼心附上匙羹 這次太滿足 放棄我最近很想喝的冬蔭公湯下次一定要再來嘗嘗
位於上環和西營盤中間
藏著一間小小的簡約越泰餐廳!

綠色外框的店面
超大一個 清甜多水 還很貼心附上匙羹

這次太滿足 放棄我最近很想喝的冬蔭公湯
下次一定要再來嘗嘗
2023-07-11
$200 (Dinner)
2023-07-05 173 views
Check In ThaiViet有素食餐牌,無五辛但部分有雞蛋成分。店舖比想像中嘅細,只有2人、4人或bar枱。金不換雜菜干炒河粉 ($98)炒河粉有香濃嘅香草味,河粉闊身,帶有少少油,呢種油嘅程度可以接受。配料仲有西蘭花、椰菜花、粟米仔、甘筍同雞蛋。泰式奶茶 ($38)依家好興嘅熊仔飲品,為咗打卡而叫嘅奶茶。杯嘅底部放有煉奶,熊仔係茶冰,另外亦會附上一壺紅茶比你自己再倒入奶茶入面。味道同港式奶茶唔同,唔知點解第一啖會飲到藥水味。

金不換雜菜干炒河粉 ($98)

金不換雜菜干炒河粉

泰式奶茶 ($38)

2023-06-16
Lunch
2023-06-17 152 views
我地大約4點到嚟到位於上環新街既Check in thaiviet,舖頭得我地一檯食客,正好可以靜靜咁品嚐美食,店舖不大,但裝潢充滿泰式風情,都係一個影相打卡既好地方,而我地叫左兩份午餐,分別係泰式豬頸肉炒飯同埋冬蔭功海鮮湯河,而每個餐都可以配搭雞絲魚肚羹或香辣肉碎沙律,我地都各叫左一個。香辣肉碎沙律好香香料味道,肉碎唔太乾身雞絲魚肚羮味道不俗,係略嫌鹹了一點泰式豬頸肉炒飯碟飯份量剛剛好,飯炒得好入味,但味道唔會太濃亦唔會太淡,唔會食完令你好口渴,豬頸肉係切到一粒粒,爽口。冬蔭功海鮮湯河飲第一啖佢既冬蔭功湯底已經覺得好好味,濃度適中,唔太辣,配料亦相當豐富,有蝦,有蜆,有蟹柳,河粉係粗河粉,配埋冬蔭功湯食味好夾。

香辣肉碎沙律
好香香料味道,肉碎唔太乾身

雞絲魚肚羮
味道不俗,係略嫌鹹了一點

泰式豬頸肉炒飯

冬蔭功海鮮湯河
2023-06-05 192 views
每個星期我都會去睇中醫調理身體,由於太肚餓嘅關係🐽,見到附近有間泰國嘢,就入去試吓。佢哋嘅菠蘿🍍炒飯媽媽說好有泰國傳統嘅味道😋,我就叫咗個金邊粉🍤,不過不失。唯獨係個泰式奶茶我覺得唔夠甜,之後叫佢加多啲煉奶冇飲咗好多🥳🥳
2023-06-03
2023-05-23 161 views
📍Check In ThaiViet上環新街15-17號地舖同事30大壽食返餐好嘅,作為foodie嘅我喺OpenRice搵餐廳!睇啱左呢間,得到壽星嘅approval就梗係食呢間啦!舖頭位置唔係好多,室內非吧枱只係坐到10個人,好彩我哋有Book咗~泰式金邊粉 $78上環食泰國嘢好少咁平,同埋份量都好足夠,首先要讚嘅係佢炒得唔油,加上酸酸甜甜嘅味道幾fresh~佢好貼心咁將辣椒花生等配料放開一邊,等你自己去調配,但係我太高估自己啦,撈晒全部辣椒落去,最尾食到耳仔有啲痛🥲。有幾隻蝦,爽口唔霉!跟餐 泰式青木瓜沙律 $0青木瓜好爽口,不過沾染咗配料蕃茄嘅草青味。個人口味唔係幾鍾意。加配 泰式奶茶 +$15一定要加!好厚嘅煉奶底、有少量冰、同埋一個熊仔造型嘅茶冰🧸!茶係另上嘅,撈勻左之後味道啱啱好唔會太甜!加配 炸香蕉配椰子雪糕 +$48香蕉出面好似包住咗舊麵包一齊炸咁。食落外脆內腍,幾得意。另外有糖漿可以俾你yarm住嚟食,不過我個人鍾意將個好重椰奶味嘅椰子雪糕放上去香蕉上面食,冰火兩重天,好正。
📍Check In ThaiViet
上環新街15-17號地舖

泰式金邊粉 $78

跟餐 泰式青木瓜沙律 $0

加配 泰式奶茶 +$15

加配 炸香蕉配椰子雪糕 +$48

2023-05-22 140 views
上環附近好多隱世文青小店, 喺上環小巷弄搵到呢間叫「Check In ThaiViet 」嘅泰越菜小店🍗串燒沙爹(6串) $108有豬、牛、雞各2串,燒得好有炭香風味🔥每串都幾大串啖啖肉,咬落有肉汁,最緊要係佢個沙嗲醬,點落酸酸地同串燒好夾,更加惹味開胃,推薦一試啊😍🍍菠蘿海鮮炒飯 $98有蝦🦐、蟹柳、提子乾、肉鬆、叉燒、腰果、新鮮菠蘿等,炒飯用半個燒菠蘿殼裝起,份量同配料都幾多,飯炒得乾身,味道幾唔錯,最後俾👦🏻清晒tim呀🤣🥘馬沙文咖喱配牛肉 $108另外叫左烤餅$38,咖喱濃厚,唔會好辣,用嚟點烤餅或者撈飯一流,牛腩亦煮得夠腍,如果牛肉嘅份量可以再多啲就好了👻泰式奶茶 $38有隻可愛熊仔茶冰🐻飲到最後都仲係凍冰冰🧊甜度亦岩岩好Overall餐廳位置橫街之中都幾隱世,裝修有風格,仲有半開放既bar枱位好chill😎去開附近岩哂同朋友黎邊食邊relax下

🍗串燒沙爹(6串) $108

2023-05-14
Lunch
  • 串燒沙爹
2023-05-02 194 views
Check In ThaiViet 🛖📍 上環新街15-17號地舖 (港鐵西營盤站 A1出口,步行約5分鐘)❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑趁住放假🏖,當然要約埋朋友仔一齊去覓食啦😏。小編今日介紹既,就係呢間充滿特色裝修既隱世泰越餐廳⏩️ Check In ThaiViet。先講下呢間餐廳位於上環與西營盤 既中間,搭港鐵既話,西營盤站落會比較快d 💁🏻‍♀️。雖然餐廳唔係話好大,但一入門口,有一幅畫牆,同埋都得意既裝飾物,都幾岩打下卡📸,最岩假日或者放工,約朋友去食下飯🍚🥢。🌟 泰式香辣肉碎生菜包 $108呢個生菜包🥬係比平時食開既、會有少少🤏唔同,好味🤤,同埋有d 青色切粒既豆,增加左口感。🌟 烤餅 $38由於冇叫飯既關係,就點左呢個烤飯😂,其實都幾飽下。🌟 鮮蝦芝士長春卷(6條)$88呢個長春卷咬落去啖啖都係蝦肉😍,外脆內軟,幾好食😋👍🏻。🌟 串燒沙爹(6串)$88呢個串燒包括有 豬x2, 牛x2 , 雞x2 , 好味道啦🙈。🌟 泰式奶茶🥤 $38呢個熊仔奶茶好正😍,打卡岩晒,d奶茶倒落個杯既時候, 好似幫熊仔🐻沖涼😂。🌟 泰式椰子雪糕紅豆冰 $48整體推
Check In ThaiViet 🛖

📍 上環新街15-17號地舖
(港鐵西營盤站 A1出口,步行約5分鐘)

❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑

🌟 泰式香辣肉碎生菜包 $108

🌟 烤餅 $38
由於冇叫飯既關係,就點左呢個烤飯😂,其實都幾飽下。

🌟 鮮蝦芝士長春卷(6條)$88
呢個長春卷咬落去啖啖都係蝦肉😍,外脆內軟,幾好食😋👍🏻。

🌟 串燒沙爹(6串)$88

🌟 泰式奶茶🥤 $38

🌟 泰式椰子雪糕紅豆冰 $48

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑

👍🏽 店員/老闆人很好!👍🏽 喜歡這店的位置😆有點小小隱世、遠離塵囂的感覺( ´▽`) 🔸肉碎生菜包$108喜歡它肉碎加了很多豆、九層塔🌿!肉保有肉汁。味道沒有平時吃的那麼濃、酸辣~🔸柚子沙律 $88我個人很愛吃柚子,所以吃起來是滿足的~上面也放了三隻🦐!🔸 燒魷魚 $98非常嫩,不怎麼有燒過的感覺。個人覺得蠻鹹的。也比想像中小~🔸椰青 $48來泰國餐廳必喝的😚
👍🏽 店員/老闆人很好!

🔸肉碎生菜包$108

🔸柚子沙律 $88
我個人很愛吃柚子,所以吃起來是滿足的~上面也放了三隻🦐!

🔸 燒魷魚 $98
非常嫩,不怎麼有燒過的感覺。個人覺得蠻鹹的。也比想像中小~

🔸椰青 $48
來泰國餐廳必喝的😚

泰國菜和越南菜各有吸引之處,兩樣都有得食仲提供素食餐牌,係唔係要試下先?這家小店地點有此隱秘,搭地鐵的話由西營盤A1出口行去最近,綠色店面遠遠就見到,素食餐牌有6個菜式,小食和主餐都有,同朋友share食都唔錯架!綠色小店門口有吧檯座位,也可以帶狗狗來打卡啊。入面牆身有可愛壁畫,全都是泰國特色標誌,畫功充滿童趣。素食餐牌可以跟店員取閱,不過現在都用手機點餐,其中都有一欄係素食,非常方便唔驚叫錯。(留意返非純素餐牌,炒河粉就有蛋,有需要可問清楚再落單。)甜品都可以食芒果糯米飯嘅。泰式奶茶 HK$38原來泰式奶茶可以走可愛路線,因為我叫少冰所以隻熊跌左落去咁。杯中的是煉奶,所以叫走甜好似只係煉奶份量少一點,基本上一定好甜。自己將茶倒入杯中,泰國紅茶都幾香濃,好玩也好飲的一杯飲品。越式米紙素卷 HK$78米紙入面有沙律菜、青瓜、紅蘿蔔和牛油果,清新爽口,配個汁酸酸地更開胃。食之前估唔到會有牛油果,感覺比較飽肚。五色素春卷 HK$88這款是炸春卷,猜想是用生菜包著吃,咬落幾香口,中間餡料幾好食。入面有牛油果蓉和雜菜之類,春卷皮炸得香口,它有一定厚度,咬落也有煙韌感。金不換雜菜干炒河粉 HK$9
綠色小店門口有吧檯座位,也可以帶狗狗來打卡啊。
入面牆身有可愛壁畫,全都是泰國特色標誌,畫功充滿童趣。
甜品都可以食芒果糯米飯嘅。
泰式奶茶 HK$38
越式米紙素卷 HK$78
五色素春卷 HK$88
金不換雜菜干炒河粉 HK$98
炒河粉入面都幾多種蔬菜,椰菜花、紅蘿蔔和玉米筍之類,中間吃到香氣十足的金不換,粗河粉條條都入味,中間還好像吃到鹹蛋黃香呢。不過叫之前不知道有雞蛋,純素的朋友要吃的話可以問一問走雞蛋。
2023-04-19
2023-04-18 130 views
🔺大蝦冬陰功湯$98❅ 用上clay pot呈現很有心思,同時保溫功能很強這個湯是我整頓飯的最愛😍這個味道跟我以往喝過的不一樣,可能是加入了3大隻大蝦熬煮,喝下去蝦肉的甜味非常突出,簡直跟蝦湯有得比香料的味道相對沒有那麼強,不會有大量香茅碎碎,吃的時候也不用那麼麻煩不停挑出來蝦肉已經開邊,用叉子就能輕鬆起肉,非常貼心,而且蝦頭還有蝦膏,不過可能接觸大了肉質有一點過熟 🔺泰式生蝦$98❅ 2個人分吃份量剛剛好蝦肉很鮮甜,餐廳處理得很好,口感很彈牙而且處理得很好,很新鮮特製的青檸汁跟甜甜的蝦肉很搭,配上上面的生蒜和辣椒會比較辣但很開胃,如果不能吃辣可以去掉只點醬,也是很好吃🔺原隻燒魷魚$98❅ 魷魚筒很大一條,塗上燒汁後進行燒烤味道多了一層烤焗香,醬汁也不會太甜魷魚非常彈牙,咬下去很煙韌,火候控制得剛好,略嫌魷魚鬚末端有一點燒焦🔺泰式青咖哩雞$98❅ 青咖哩屬於一人份量,配上白飯很有住家菜的感覺椰漿的比重比較多,椰汁味較濃,青咖哩粉的辛香相對弱一些,不過也不會很膩,反而越吃越上癮裡面的雞肉、茄子和青豆都很多,雞肉片不會很鞋,而且掛汁力高用來撈飯剛好
🔺大蝦冬陰功湯

❅ 用上clay pot呈現很有心思,同時保溫功能很強
這個湯是我整頓飯的最愛😍

🔺泰式生蝦

❅ 2個人分吃份量剛剛好

🔺原隻燒魷魚

🔺泰式青咖哩雞

❅ 青咖哩屬於一人份量,配上白飯很有住家菜的感覺
2023-04-18 99 views
最近我去左一間位於上環附近既小店,性價比不俗,餐廳個名叫做 Check In ThaiViet ,聽個名都知主打泰國越南兩國美食。我同食友試過發現唔錯,推薦比大家。這個餐廳的裝潢簡約時尚,背景有一幅好有特色嘅塗鴉牆。氣氛好chill !.🦐泰式生蝦配秘制青檸汁作為開胃菜的新鮮的生蝦配上秘製青檸汁酸酸辣辣的味道非常開胃,第二道好少食到咁好食嘅青檸汁!.🍲蟹肉魚肚羹這道魚肚羹非常鮮美,香味濃郁,蟹肉和魚肚的融合非常好,分開上嘅醋同埋芫荽都突顯餐廳嘅細心。.🍖泰式香辣肉碎生菜包是當晚我最喜歡的一道菜,肉碎的鹹香搭配上生菜的清爽,配合一起一啖咬下去,讓人一口接着一口.🍛泰式甜豬肉蝦膏炒飯這道炒飯用蝦膏調味,甜豬肉喺其他地方比較少見,肥潤甜軟,小妹認為可以當係泰版紅燒肉。再加上肉鬆,令到整到菜嘅層次好豐滿。廚師亦都處理得啲飯幾好!都好推薦㗎!.總之,Check In ThaiViet的用餐體驗唔錯,餐廳的氣氛夠晒feel!我推薦大家去可以去支持吓呢間小店。
🦐泰式生蝦配秘制青檸汁

泰式生蝦配秘制青檸汁
蟹肉魚肚羹
泰式甜豬肉蝦膏炒飯
2K
🇹🇭文青區嘅泰越菜🇻🇳去完PMQ行去西營盤方向 見到呢間湖水綠嘅餐廳好eye-catching 原來食東南亞菜😮 坐落都幾舒服 適合行完市集嚟坐低chill吓食吓嘢😍-🦐 泰式炒金邊粉 $98嚟到泰國餐廳好難唔嗌Pad Thai😌 加咗青檸味道微酸食落幾開胃 撈埋啲辣粉會再惹味啲 數過有5-6隻蝦 都幾大碟👍🏻-🍛 泰式青咖喱 配雞肉 $98平時食泰菜最鍾意嗌青咖喱 其他餐廳比較難食到🤔 餐廳用嘅係雞肉片 配埋圓茄子 好多汁 啱送飯😋-🫓 烤餅 $38另外我哋仲嗌咗Roti配咖喱食 煎得香口唔會好油😙-🥭 芒果糯米飯 $98比想象中豐富嘅芒果糯米飯 芒果好大份 夠2-3個人share嚟食🫣 大份嘅芒果配上三色糯米飯 撈埋甜甜地嘅椰汁食 好味呀🤤 -🍹 泰式奶茶 $38好少見到咁igable嘅泰式奶茶 好驚喜🤣 將茶底整成熊仔樣嘅冰 好得意🐻 慢慢加埋小茶壺入面嘅熱茶 撈勻就變返平時飲嘅泰奶啦 打卡必備🤫-📍#CheckInThaiViet上環新街15-17號地舖
🇹🇭文青區嘅泰越菜🇻🇳

上環新街15-17號地舖

泰式青咖喱 配雞肉
芒果糯米飯
  • 芒果糯米飯
隱世休閒泰越菜🇹🇭🇻🇳門口用綠色設計,好搶眼🤩店內有一張好大嘅泰式手繪風情畫🎨🖼️由外到內,你會感覺好似去咗泰國一樣😃大廚係正宗泰國人👨‍🍳煮得一手地道泰國菜😋整體環境舒適😄好有渡假感覺🏝️😁
隱世休閒泰越菜🇹🇭🇻🇳
門口用綠色設計,好搶眼🤩
店內有一張好大嘅泰式手繪風情畫🎨🖼️
由外到內,你會感覺好似去咗泰國一樣😃
大廚係正宗泰國人👨‍🍳煮得一手地道泰國菜😋
紅咖喱檳榔葉燒牛肉
黑椒燒雞
泰式蟹肉炒飯
2023-04-06 610 views
今日約咗兩個朋友到CheckInThaiViet食泰國菜一行三人分別叫左兩個Lunch set(包湯or沙律+飲品)另外點了兩款甜品食物分量夠多 足夠三個人Lunch set泰式金邊粉+雞酸辣椰汁湯+泰式奶茶$78 + $15 (加配飲品)最開心喺泰式奶茶嘅冰熊冰熊係奶茶冰好有心思。紅茶是另外上 客人可以親自將紅茶淋到冰上 真係好療癒金邊粉同酸辣椰汁湯好有泰國風味好味很不錯布吉蟹肉咖喱米線 泰式青木瓜沙律+熱咖啡$98蟹肉咖喱米線有特式咖喱汁夠濃郁 配上鮮甜蟹肉好好味 木瓜沙律就不過不失芒果糯米飯 $98 三種味道嘅糯米飯(白糯米,紫糯米,蝶豆花糯米)一上枱已經好吸引😍糯米暖暖地 口感軟韌 配上椰漿 真心好味芒果肉香甜 值得推介⭐️提粒米蘇 $68香濃咖啡味 蛋糕質感軟熟 甜度適中 整體來說 餐廳環境好舒服好relax 食物很有泰國風味夠水準烹調各款食材都好用心甜品有驚喜
今日約咗兩個朋友到CheckInThaiViet食泰國菜

夠水準
烹調各款食材都好用心
甜品有驚喜

2023-03-31
$140 (Lunch)
  • 泰式奶茶
  • 芒果糯米飯
  • 提拉米蘇
2023-03-26 94 views
估唔到西營盤都好多特色小店,考慮一陣,最尾揀咗間泰國菜試吓!泰式蟹肉炒飯 $108炒飯分量多,飯粒有鑊氣而且夠乾身❗️材料簡單,樸實好吃‼️馬沙文咖喱配牛肉 $108 烤餅 $38這款咖喱味道香濃,椰汁味出眾而且温和不辣,啱晒二小姐🧛🏻‍♀️牛肉採用牛肋條,肉質嫩滑,牛味濃🐮咖喱味道偏甜配薄餅同吃好滋味✨鮮蝦米紙卷 $88 米紙卷外皮煙靭,內裡蔬菜豐富,鮮蝦新鮮🦐口感清新🌱 跟泰式醬汁同吃,味道瞬間昇華❗️
泰式蟹肉炒飯 $108

炒飯分量多,飯粒有鑊氣而且夠乾身❗️材料簡單,樸實好吃‼️

馬沙文咖喱配牛肉 $108 烤餅 $38

鮮蝦米紙卷 $88