2023-03-23
呢間位於西營盤泰越菜餐廳,由地鐵站A1出口行至新街約5分鐘路程,餐廳整體感覺光猛舒適,內外均以綠色為裝修主調,牆身有用白色粉筆寫上餐廳名,外另設高枱雅座🥢沙嗲串燒 💰108✨👭🏻孖妹叫咗豬牛雞各兩串,客人都可以選擇豬牛雞揀一款,另配沙嗲醬汁✨幾款肉類都非常厚肉,唔係奀之之㗎,而家都幾夠入味,👭🏻孖妹建議先食雞,豬,牛,由淡味食到濃味✨呢度沙嗲醬汁唔辣,帶少少酸味,後有花生同椰汁香味,對👭🏻孖妹唔食得辣嘅係非常惹味開胃👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢泰式蟹肉炒飯 💰108✨店員炒飯後放入一個橢圓形大碗倒轉倒出炒飯喺圓碟上型俾客人,飯粒分明,以醬油落鑊炒香, 飯面有一舊蟹膏,配料有一絲絲嘅蟹肉、香葱、蘿蔔粒,👭🏻孖妹覺得夠鑊氣而且熱辣辣,好快就食哂👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢芒果糯米飯 💰98✨一上菜👭🏻孖好驚訝‼️份量超級多‼️餐廳用左大芒果切開兩邊果肉放碟旁邊,加入分別以白糯米、紫糯米、混入椰水白糯米搓成糯米飯團,最後淋上大量椰汁同脆米✨芒果🥭好甜好厚肉,糯米好煙韌,👭🏻最鍾意紫糯米,中間糯米冇煲得太腍增加左口感👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕🥢泰式奶茶 💰38✨店員將鮮牛奶同煉奶放入高杯中,再加入適量嘅
🥢沙嗲串燒 💰108
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗
🥢泰式蟹肉炒飯 💰108
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗
🥢芒果糯米飯 💰98
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕
🥢泰式奶茶 💰38
✨店員將鮮牛奶同煉奶放入高杯中,再加入適量嘅冰粒同熊仔造型嘅泰式奶茶冰磚,泰式茶底就會以一個小型玻璃索呈上給客人
✨👷🏻♀️細孖將茶底倒入杯中,因為最初未攪勻啲牛奶同煉奶,所以奶茶呈漸變顏色,好似熊仔出浴好得意
✨茶底唔算太濃,幸好除咗煉奶外冇再額外加糖水,所以整體味道唔會太甜,如果茶濃啲就會更加飲到茶嘅香味
👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹