2017-03-29 1206 views
小巷意粉店!叫咗肉丸意粉同雞翼薯條,肉丸好味足料,估計係自家手工肉丸,調味份量恰到好處!雞翼醬濃入味,配薯條做小食一流,如有啤酒更佳!小店還有多款新口味意粉,下次一定要試!店外只有兩張細枱,露天位,夾埋最多坐6-8人,人多可能要等等,夏天可能熱啲,唯有叫多罐汔水啦...服務周到冇投訴,幫襯當日是星期日約4-5點,有4-5外傭人士在店外熱烈討論及有一連串問題,最後合共點了一份意粉及一份雞翼,但店長亦講解詳盡,有問必答,絕無臉黑,加分!
小巷意粉店!

雞翼醬濃入味,配薯條做小食一流,如有啤酒更佳!

小店還有多款新口味意粉,下次一定要試!

$50 (Tea)
  • 肉丸意粉
2017-03-23 1051 views
love the vibes here, it's like eating street food but with good quality! The owner ( I assume) was very talkative and approachable. We order two salads, one chicken wing with fries combo, two pastas and one jalapeno poppers. (6 dishes to feed 3 hungry adults)

Deep-Fried  Jalapeno poppers
2017-03-17 736 views
係Facebook 見到有幾個foodblogger / 雜誌都有講依間特色小店 所以就搵左個星期日就去試下星期日十二點左右到唔洗等位 直接有得坐停食佢係街鋪 枱都係係街邊應該成間鋪逼逼地坐到七個人左右唔好期望係坐得舒服老闆佢好熱情會同你傾計 會介紹唔同既野食我就叫左佢個signature meatball spaghetti, BBQ wings 同 big fat chips ! 依度既野食全部都係即叫即做所以全部都係熱辣辣先講薯條自己本身鍾意食粗身薯條再加岩岩炸起所以係好食既之後到雞翼雞翼係大隻既雞翼 都係熱辣辣個汁都濃亦都傑身 痴到係雞翼上面佢雞翼唔係直接焗 係炸左先所以個味同口感就叉少少最後到主角意粉坦白講係幾失望意粉係彈牙 但同自己煮個口感根本咬落無分別個紅汁亦好普通 應該都係現成醬再加少許調味Meatball 正常 不過不失Overall comment 唔知係咪好大期望試所以好失望試過一次都唔會再試
所以就搵左個星期日就去試下

唔知係咪好大期望試
所以好失望
試過一次都唔會再試

2017-03-12
$80 (Lunch)
先前睇到FB一篇話筆者自己一世食過最好食既意粉,講到咁誇張,都想試下,平日經過呢間就真係冇諗過想試,坐得麻麻。咁去到就問老闆有咩推介,我就點左其中一樣推介。我同行既就點左個SET LUNCH,有個意粉包個湯。個紅湯勁甜,成世未飲過咁多糖既紅湯...跟住就上意粉,兩個意粉既份量己經唔算大,賣想求其,一個不锈鋼鐵上...碟茄汁意就又係偏甜...,雞扒得果少少...我叫既白汁磨菇意個白汁唔得,我去超市買既都好味過佢...冇料到...兩個人就咁坐得唔好,食得唔好,咁就花左一百蚊有多,食完後悔...唔好話好食,我覺得食大家樂同美心既意粉都好味同抵食過佢...我諗寫推介文章既係口味特別定係未食過意式意粉...如果佢未食過好味既意粉,唔好話要出國,就咁起香港我推介佢去下AL DENTE, 再平少少都去下PIZZA EXPRESS, 就算連有D港式茶餐廳都可以搵到好食過呢間既意粉...

2017-03-11
$56 (Lunch)
2017-03-04 5480 views
是夜放工走進汕頭街。本來只是路過,但被老闆的熱情招待吸引著。 細看才知,原來是近日網上熱話的意粉小店。本想找天來試試,擇日不如撞日,就坐下來了。 店子不大,只有行人路這5個位。 想不到這小小的店也有蠻多選擇。除了意粉,還有小食。 老闆非常熱情,把餐牌逐一介紹,還分享他愛吃的款式。 水牛城辣雞翼 $48 - ★★★★☆  老闆很風趣,知我們要相機食先,還備有店鋪襟章給我們做裝飾 這𥚃的水牛城雞翼醬汁比平時吃的更濃郁。香氣四溢,一不小心就被那辣味嗆到 XD 炸雞翼新鮮熱辣 (真的辣啊!),肉質保持嫩滑、juicy,非常惹味。 火燒菊花 $62 - ★★★★☆  我喜歡吃辣,見到這道意粉名「火燒菊花」,當然要挑戰一下。 這意粉有三種辣道可選:大、中、小辣。自以為蠻吃得辣的我本想選中辣,但老闆提議先試小辣。 好彩聽了老闆忠言,小辣我吃只是剛好吃到。這個辣是完全辣椒籽的純粹辣,想不到吃中辣、大辣時會如何辣到跳舞了⋯⋯ 扁意粉彈牙之餘有咬口,質感十足。加上爽口的海鮮配料,與辣味配合得宜。 撞汁撞奶意粉 $62 - ★★★★☆  Pasta有意粉、長通粉、扁意粉可選。點了想要的口味之後再

店子不大,只有行人路這5個位。

想不到這小小的店也有蠻多選擇。除了意粉,還有小食。

老闆非常熱情,把餐牌逐一介紹,還分享他愛吃的款式。

水牛城辣雞翼 $48 - ★★★★☆
 老闆很風趣,知我們要相機食先,還備有店鋪襟章給我們做裝飾

火燒菊花 $62 - ★★★★☆
 我喜歡吃辣,見到這道意粉名「火燒菊花」,當然要挑戰一下。

撞汁撞奶意粉 $62 - ★★★★☆
 Pasta有意粉、長通粉、扁意粉可選。點了想要的口味之後再選pasta就可以。這次,我們都試了Cheeky Special,中西合璧再揉合甜品的創意pasta。

薑汁撞奶意粉,聽名已覺有趣。先說意粉,麵條彈牙,超乎我所預期。

薑味與奶油出奇地夾。看似平平無奇的青瓜,既能清新味蕾,又更突出薑汁撞奶的味道。如果個汁可以creamy多點,就更啱我口味了。

自家製雪條 $30
 用薑汁撞奶做意粉之外,老闆也把鹹食製成雪條。這次吃得太飽,没位置放雪條。下次要留肚食!

短短半小時,老闆不止與我們說東說西,還與經過的街坊有說有笑,非常融洽。喜歡這種人情味,當然也喜歡意粉味。這個街頭的環境,感覺好想到了日本的屋台。只是這𥚃換上了我們的母語 ─ 廣東話。
$96 (Dinner)
2017-02-23 1878 views
日前在灣仔經過這間小店Cheeky Pasta,被其橙色的外觀吸引,原來是一間主力做外賣的意粉專門店。見門外有幾個位可堂食,坐低點了個肉丸扁意粉。碟意粉賣相平凡,但味道卻有驚喜:肉丸口感不俗,亦不會太乾太硬,頗有外國家庭風味。而個蕃茄意粉弄得有油潤感,調味適中,難得簡單的東西也做得perfect!愈食愈唔夠喉,再點多個水牛城雞翼,都唔錯,但下次應問老闆可否再加辣一點。講開店子的老闆,甚健談,亦樂於聽客人講意見,值得加分!

講開店子的老闆,甚健談,亦樂於聽客人講意見,值得加分!
肉丸意粉
$100 (Tea)
2017-02-17 1297 views
一整個禮拜都陽光普照今日繼續買外賣午餐我同朋友試了兩個set分別都係$52連飲品(泰式飲品另加$10)一個係番茄醬雞扒長通粉一個係水牛雞翼連薯條雞扒已預先切好適合我地share食番茄醬味道還好不算太濃味長通粉夠al dente唔錯!雞翼都幾入味薯條有落過調味唔似麥記果d得鹽調味咁單調加錢的泰式樽裝飲品我揀左近期大熱的椰子水(有蘆薈粒粒)朋友的山竹果汁就酸酸地好開胃Anyway 估唔到呢間小店質素唔錯wor!店員亦好友善值得推介的外賣小店!
一整個禮拜都陽光普照

今日繼續買外賣午餐

我同朋友試了兩個set
分別都係$52連飲品
(泰式飲品另加$10)

一個係番茄醬雞扒長通粉

雞翼都幾入味
薯條有落過調味
唔似麥記果d得鹽調味咁單調

加錢的泰式樽裝飲品
我揀左近期大熱的椰子水(有蘆薈粒粒)
朋友的山竹果汁就酸酸地好開胃

Anyway 估唔到呢間小店質素唔錯wor!

店員亦好友善
值得推介的外賣小店!

TakeAway
2016-10-13 2133 views
灣仔汕頭街而家開左好多各式各樣既食店, 因為係灣仔工作既關係, 都要周圍去搵下美食.  今次黎到呢間橙色主題既意粉小店, 主要係俾老闆熱情既服務所吸引.  佢自家都設計左好多唔同款式既菜式, 神奇到連字母湯既雪條都做埋出黎, 有機會我都會試下佢呢個IDEA究竟好唔好味.  全間店鋪就係得幾個位, 所以我地都諗住外賣返公司品嘗.簡單既橙色主題, 吸引又醒神今次叫左個茄汁豬扒意粉, 雜菜湯, 同加左$10沙律可能因為外賣(五分鐘路程) 既關係, 意粉比較乾身, 但豬扒非常好味, 軟身香口.  字母湯比較稀, 雜菜份量是可以的.  但比起某間專賣三文治既雜菜湯就比下去了. 沙律是雜菜加上酸醋. 下次我應該會試下坐底堂食, 外賣始終未能完全反映食物質素.

簡單既橙色主題, 吸引又醒神
今次叫左個茄汁豬扒意粉, 雜菜湯, 同加左$10沙律
2016-10-07
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
2016-05-17 2915 views
做完嘢決定留在灣仔區搵食。記得汕頭街多小店,行到去,見到個靚佬喺一間光橙橙店,好熟口面。見到個四眼妹食pasta logo,覺得惦。(一問之下,原來係 林祥焜 畫!)就咁就坐底左,就試下啦。搵食係feel good至得,無論價錢如何!老闆熱情講解Menu, 好快我就Order 左Signature Meat ball pasta, 味道有surprise,好原創feel。老闆好有人情味,做生意之餘亦好照顧街坊及食客。你食過就知!我第一次在香港街邊咁食晚餐幾有趣,同Sushi師夫邊食邊傾就多,如圖4-6Bar位在汕頭街行人路上,邊食邊傾都unexpected。香港地,開小店要有真功夫,Cheeky這𥚃有自家特別Sauce, 食一次食唔曬,下次再來!
2016-05-03 2148 views
自利東街新裝後, 多了不少新食店, 隔離一條街也不冷清, 同樣有不少食店.友人推介小店, 一邊食跟店主一邊傾計, 很有heart又親切.主打意粉及肉丸, 連醬汁都是店主親自調配味道. 今次tea time來就試雞翼餐.THAIWIN $18, (COMBO餐+$10):選擇了山竹味, 內有一粒粒的是明列子, 是即羅勒籽. (又增知識啦)味道幾清新, 甜甜易入口的果汁味. 而且很多一粒粒的明列子, 好好咬口.肥嘟嘟薯條配水牛城辣雞翼(3隻) $52 :即叫即做, 所以要等一陣. 肥嘟嘟薯條即是粗薯很多薯肉, 炸得很脆很香口, 有點紅椒粉很香, 而且不會過鹹. 水牛城辣雞翼個醬汁濃郁, 辣度唔算好刺激, 酸味很突出, 又開胃又惹味的小食.

山竹味 (有明列子)
THAIWIN $18, (COMBO餐+$10):

肥嘟嘟薯條配水牛城辣雞翼(3隻)
肥嘟嘟薯條配水牛城辣雞翼(3隻) $52 :

2016-04-24
$52 (Tea)
山竹味 (有明列子)
肥嘟嘟薯條配水牛城辣雞翼(3隻)
  • 肥嘟嘟薯條配水牛城辣雞翼
之前在網上看過一間位於汕頭街Pasta小店的介紹,文中說店主很有熱誠和創意,已很想去試一下,碰巧最近和朋友經過,遂趁機一齊試新店去。此小店裝潢很特別,門面以鮮橙色為主調,十分搶眼,光鮮可愛,整個舖的室内位置都用作廚房,舖面亦以密封式裝修,只在中間開了一個大窗,窗前掛了一列長板,作為餐桌枱面,而座位就只有4個,貼著長板而坐,很有快餐車的感覺。根據店主Roberto說這個設計是為了能和客人多些溝通交流而設。Roberto為人風趣健談,對烹飪亦很有要求,喜歡和客人交流對食物烹調的意見。曾問過他為何不多放幾張枱招呼多點客人,他立即搶白的說「我唔鍾意擺咁多枱,好似大排檔咁,我特登整個窗口喺度,就係想同D客close D,放咗枱就完全唔係果回事了…」可見他對小店的執著及熱誠。他更透露選址在汕頭街這掘頭巷皆因覺得此處很少車行,較清幽,有點像日本的横街小店,很有feel。Roberto很友善,和我們談笑風生,筆者一坐低已表明來意,專登過來試他的龍鬚糖意粉,可惜他說原來龍鬚糖意粉要一日前預訂才可…雖然有點失望,但既然來到,也想試下其他出品,筆者向來對意粉有偏好,要求亦較高,很怕煮得過軟的口感,最好當然係
Roberto很友善,和我們談笑風生,筆者一坐低已表明來意,專登過來試他的龍鬚糖意粉,可惜他說原來龍鬚糖意粉要一日前預訂才可…雖然有點失望,但既然來到,也想試下其他出品,筆者向來對意粉有偏好,要求亦較高,很怕煮得過軟的口感,最好當然係Al Dente啦,而這裡的Lunch set提供了幾款口味選擇,我們分別選了雞扒扁意粉配香草忌廉汁.及豬扒扁意粉配香草蕃茄汁,Roberto還提意我們加$10元試埋個意式雜菜湯。
意式雜菜湯
意式雜菜湯
意式雜菜湯,端上來已聞到淡淡的蕃茄香,飲落很清新,微微酸的很開胃,湯裡還加了字母粉,令人回味童年時很喜歡的罐頭字母湯。據Roberto所講他們雜菜湯全部用新鮮蔬果餚製,沒有添加任何味精或蕃茄膏,只靠新鮮用料帶出鮮味,所以飲落清爽充滿蕃茄蔬果香。
蕃茄香草醬豬扒意粉
蕃茄香草醬豬扒意粉,意粉煮得al dente,豬扒厚薄適中,色澤偏深啡色,應該是以豉油醃過吧?!很入味,咬落鬆化唔乾身;蕃茄香草汁並不是一般的茄汁,望落清清的,但入口蕃茄味一點也不淡,加上淡淡的香草味,清新健康。
雞扒扁意粉配香草忌廉汁
雞扒扁意粉配香草忌廉汁,扁意粉一樣的彈牙,雞扒以Oregano香草調味煎香,望落乾身但其實肉嫩多汁;香草忌廉汁不會像港式餐廳般濃稠膩口,只是輕輕的將每條意粉包裹著,沒有一分多餘的殘留,調味亦恰到好處,感覺爽口輕盈。
水牛城炸雞翼
朋友說想叫多一客小食,Roberto推介我們試下水牛城炸雞翼,雞翼炸脆後以自家製醬汁拌勻上碟,嫩滑多汁,味道酸酸的有少許辣,開胃惹味之餘亦減低了油膩感,水準之作。

據Robe
肉丸意粉
rto說原來這裡的肉丸意粉也做得很出色,遵照傳統的口味,肉丸和醬汁全部自製,肉丸為全豬肉做的,加入了洋葱香草等配料,口感煙韌軟糯,配上自家製酸香的番茄醬很是匹配。可惜今天已吃得很full ,實在已載不下了,剛好見到隔鄰位置order 了這道意粉,當然不會放過這個集郵機會啦。
跟Roberto細談間,原來這裡的logo是著名插畫師林祥焜專門幫他設計的,還幫小店創作了一首主題音樂,他更即席播出跟我們分享,節奏很是跳皮。細聽下原來女廚師阿芙正是這店的生招牌,Logo個公仔就是以她的外貌為藍本,這位勁愛食辣的女廚師精心研製的火燒菊花更是名震江湖,打遍天下好辣之徒,下次一定要試一下。
全餐飯質素頗高,很是與別不同,除了清新健康的感覺之外,店主廚師對食物烹調的追求,對傳統味道的堅持,對菜式構思的創新,都令筆者很是佩服。而店主Roberto的好客態度,更令店内氣氛打成一片,顧客之間雖是新相識,大家都會放下戒備一起互相交流一番。今次雖未能試到火燒菊花及龍鬚糖意粉,但認識到這店主的熱誠及試到其手藝,也算不賴,但肯定不久將來筆者一定會事先預訂好這兩個招牌菜,再來品嚐及和店主歡樂時光談天說地一番。
2016-03-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
蕃茄香草醬豬扒意粉
雞扒扁意粉配香草忌廉汁
2015-12-21 1163 views
早兩日第一次試呢間Cheeky Pasta,買左外賣返屋企食。食左個Set Lunch,蕃茄香草醬雞排意粉+雜菜湯意粉麵質唔錯,雞排都好入味。最令人驚喜竟然係個雜菜湯睇落賣相麻麻,飲落好得喎!另外叫多個肥嘟嘟薯條拼水牛城炸雞翼薯條粗條外脆內軟,返到嚟食都仲脆卜卜。原本諗住食BBQ雞翼,諗住穩陣啲,但店長推介水牛城,試過又真係幾得,有少少辣。下次有機會都會再食
食左個Set Lunch,蕃茄香草醬雞排意粉+雜菜湯

意粉麵質唔錯,雞排都好入味。最令人驚喜竟然係個雜菜湯
睇落賣相麻麻,飲落好得喎!

另外叫多個肥嘟嘟薯條拼水牛城炸雞
下次有機會都會再食

肥嘟嘟薯條拼水牛城雞翼
TakeAway
肥嘟嘟薯條拼水牛城雞翼
2015-12-09 959 views
食左肉醬意粉、BBQ味雞翼, 仲有榴槤味雪糕做甜品。意粉味道好, 最重要係意粉軟硬度適中, 肉醬又唔會太多太濕。BBQ雞翼最值得讚, 老板話係即叫即炸, 加埋啲汁, 又熱又脆,真係超好食 (食左2隻先記得影相 )其實意粉加雞翼已經好飽, 但見到有部雪糕機好得意, 所以試埋, 老板好好人幫我放雪糕入部機, 我就負責接住啲雪糕,好得意呀!因為我接雪糕接得唔好,效果唔靚所以無影相 榴槤味好香,值得一試!
, 老板話係即叫即炸, 加埋啲汁, 又熱又脆,真係超好食
(食左2隻先記得影相
榴槤味好香,值得一試!
2015-11-14
$124 (Dinner)
2015-12-01 845 views
本人好喜歡食意粉,對意粉嘅要求亦好高,好怕太(林)或太硬,話說上個禮拜去做野行經灣仔一間類似小食店嘅舖頭,見到人地響度食緊意粉,心諗:應該會麻麻地,但見到佢個份量再望埋去價錢五十蚊左右,都ok,反正未食飯去試下。點知食落都幾有驚喜,意粉口感適中,醬料配合ok,再望埋其他食物有椒鹽雞翼,見到佢份雞翼38蚊有6隻,又叫咗份呢食,雞翼嚟到賣相同味道又出奇ok喎,其實佢仲有其他唔同嘅意粉,個老闆仲好nice同我講,仲可以爆辣,響灣仔區一百蚊有找,食到自己想食嘅野都ok喎,下次試埋其他意粉先
2015-11-25
Type of Meal