2024-07-05 927 views
今日做嘢經開九龍灣見到鼎爺餐廳,初頭感覺參考都好似一般茶餐廳咁。但因為太肚餓就心諗試吓啦入到店內.太多嘢好想試下.因為個胃太公道未必可以食到咁多。靚女經理見我太猶豫,走埋嚟推介我食一碟好普通嘅叉燒蛋飯。咁我唯有即管試吓啦費事諗咁多。點知唔試猶自可,原來看似簡單的叉燒蛋飯,真係絕不簡單。賣相亦都好吸引。唔會好似其他店咁擺到立立亂.而且環境又乾淨。所以下次再嚟呢邊返工我一定會再幫襯。並且亦都想多謝喂靚女經理嘅推介。
並且亦都想多謝喂靚女經理嘅推介。
2024-07-03 1097 views
性價比高今日早餐返工路過,快食了早餐,正常水準👍🏻👍🏻👍🏻,午餐時間 急住找地方吃飯,所以也再次 找回呢間餐廳食,意外發現幾有趣水牌字, ☺️幾吸引,見茶餐廳環境木系裝修,企理乾淨,最特別係餐廳內早餐播放了 純音樂,令到平時我去 X茶餐廳有對比!☺️成個格局升級左 👍🏻👍🏻可惜中午去到冇音樂,個人有少少失落😂😂,香港人壓力大😫🙃🫢🫢🫢聽吓幾舒服,不會有太多吵雜聲🙃如果這價錢💰香港地有呢個質素,真係非常值得推介,菜式口水雞好好味!好食到忘記拍照😀👍🏻👍🏻好入味, 會再次到店光顧,員工也有禮貌。
性價比高

如果這價錢💰香港地有呢個質素,真係非常值得推介,
菜式口水雞好好味!好食到忘記拍照😀👍🏻👍🏻好入味,
會再次到店光顧,員工也有禮貌。
2024-07-03
$80 (Lunch)
  • 口水雞,份量足
2024-06-25 784 views
午飯時間12:20左右,我們一行四人到餐廳,沒訂座。女經理問我們可否搭枱,我們覆可以。 入去餐廳期間,見到有卡位(4-6人坐)及大枱12人枱都沒人坐的。 帶位見有一張大圓枱(已有人座,剩三個空位),叫我們坐下,明明我們一行四人, 已坐下的客人已說太迫,我們都說太迫,女經理說打算加凳,如果真的太迫再講。 由於已坐下的客人,和我們一行四人都已說迫,所以我們一行四人就自行就坐到旁邊的大枱,亦表明願意搭枱。 5分鐘後,約12:25女經理說有人訂座,叫我們到餐廳外等候。 我們走出餐廳的時候,還見有一張卡位是沒有有人坐的。 因為整個感覺實在不太良好,我們最後沒有在此餐廳進餐。

我們走出餐廳的時候,還見有一張卡位是沒有有人坐的。

因為整個感覺實在不太良好,我們最後沒有在此餐廳進餐。

2024-06-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-06-23 565 views
之前聽同事話鼎爺呢間餐廳味道不錯,於是便同同事一齊嚟試吓。當日餐廳好多人要排一陣隊先入得,雖然餐牌上有好多嘢選擇,但係當你叫餐的時候就有好幾款已售罄,最終只能叫燒味雙拼。今次我叫咗燒腩仔同切雞,食落燒腩仔的屁係脆的,整體感覺與普通茶餐廳的燒味雙拼分別並不太大,按男士的食量計算,呢個飯的份量算細的,所以同事都話未必encore。
2024-06-07 440 views
叫咗30份求其搵2份都已經夠插佢3隻雞翼 9條薯條 $42薯條炸乾似紙皮 雞翼無水份似咬橙皮西多花生醬有鹹味無花生味蛋漿炸到苦 食咗2舊真係食唔到落去似炸燶果隻味道但無燶無餐具供應 但有膠飲管俾 吹脹全部膠杯個蓋唔匹配 運送途中全部都慢漏但用紙皮盒裝 半路中途膝頭濕位置晒紙盒差d穿窿成地都係只有一份燒鵝係好味其他真係要回水
叫咗30份
只有一份燒鵝係好味
其他真係要回水
2024-06-07
TakeAway
$50 (Tea)
今次喺鼎爺廚房嘅外賣自取實在令人失望。因為本人開緊會唔得閒去攞,所以叫咗同事幫我去攞,所以冇檢查張單,就算間餐廳好近,但係我哋其實都係第一次叫,點知道原來一次冇檢查就出事。首先,過橋米線,豬肉(定唔知雞肉)好難食,牛肉有怪味,仲有送錯單嘅問題,整體體驗好差。本應該阿爺叉燒五寶飯係飯嘅部分,餐廳竟然提供咗米線代替,冇佐個飯。叫五寶飯但提供嘅餸卻只有四種,仲要唔清楚究竟少咗咩配菜(可能係鹹蛋)。五寶飯變咗四寶米線,仲要外賣APP話我哋自取,冇得退錢。最後,叫佢走韭菜,但佢竟然一條都冇走過。一張單兩個午餐可以錯咁多嘢都真係匪夷所思,我完全未見過。真係唔怪得知其他人明明知道呢間餐廳咁近,但係從來都唔去幫襯。今次出面落雨落到狗屎咁樣,我哋先至走去叫外賣自取,點知中晒伏。P.S. 有幾個同事都係叫外賣自取,但係間餐廳係直程漏咗佢哋張單。所以佢哋好好運可以退錢,然後走去第二間食。

最後,叫佢走韭菜,但佢竟然一條都冇走過。

啲牛肉有怪味,啲燒肉好難食
呢嚿真係好難食
五寶飯變咗四寶米線
2024-04-18
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$68 (Lunch)
  • 阿爺叉燒五寶飯
  • 過橋米線
2024-03-22 609 views
抱歉剛才的回應出現了簡體字。以下是一份繁體字的普通食評:---鼎爺廚房的早餐給我留下了相當不錯的印象。今天我嘗試了他們的沙爹牛麵,並額外加了4元的奶油豬,搭配了一杯涷奶茶。沙爹牛麵的整體味道算是挺合胃口的,麵條吃起來彈性適中,牛肉也燉得軟嫩。沙爹醬的味道適中。奶油豬的加入對於喜歡濃郁口感的顧客來說是個不錯的選擇,雖然多加了4元,但感覺還是物有所值。涷奶茶則是標準的港式風味,茶香和奶味都頗為濃郁,喝的時候還能感受到茶葉的微苦,與沙爹牛麵搭配得相當好。店內環境乾淨整潔,服務態度也相當友好,雖然沒有太多特別之處,但整體來說,吃個早餐足夠舒適。總而言之,鼎爺廚房的早餐是個實在的選擇,食物質量穩定,環境和服務也算不錯。如果你正在尋找一個早晨能夠安靜地享受早餐的地方,這裡是個值得考慮的選項。---
抱歉剛才的回應出現了簡體字。以下是一份繁體字的普通食評:

---

---
2024-02-19 1087 views
係公司附近開左鼎爺廚房,仲有新開張既5蚊優惠券同外賣折扣,計落$60有找,點都要試一試!食左五寶飯,紅腸同咸蛋正常味道,叉燒同油雞都幾香。燒腩仔真係超級好食,諗唔到外賣都可以咁香脆!一層肥肉一層瘦肉口感軟熟,又唔會死咸。有同事食左燒鵝話都好正。而且餸既份量好多,每款都有5舊,我食左幾啖先記得影相😂而家茶餐廳/酒樓斬料都好普通,好耐冇食過咁高質既燒味。希望可以keep到水準,等我日日都有happy lunch🥹

五寶飯
TakeAway
Type of Meal
Lunch
  • 燒味
2024-02-06 1073 views
最近聽好多同事講九龍灣高銀國際金融中心新開咗“鼎爺廚房”,聽到嘅評語係好壞參半!每個人嘅口味都唔同😆不能夠一蓋而論!地點距離工作地方不太遠,於是乎就相約同事過嚟試下先,平時喺E-max食個麻麻哋嘅lunch平均都要$5-60,“鼎爺廚房”都差唔多價位,所以真係一試無防架!😝同埋喺高銀食過幾間餐廳既堂食同外賣都好食!😆我同同事咁啱都想試“鼎爺叉燒滑蛋飯”同“荷葉蟲草花蒸雞”,咁就點哂2款happy share啦叉燒偏廋少肥但唔會un口感不錯,滑蛋都夠滑加埋豉油汁既飯餸飯真係幾好食!而蒸雞就偏油少少,味道爭少少!白飯口感適中,餐前有2碗例湯都不錯,熱飲不用加錢,凍飲就+$3,$6x呢個價位喺高銀食午餐,總括嚟講都不錯,可以再食
2024-02-05
$65 (Lunch)
  • 鼎爺叉燒滑蛋飯
2024-01-29 806 views
————————————————————————嗌咗兩個湯粉熊貓外賣一個叉雞米線($80)、一個叉鵝瀨粉($89)油雞、叉燒一啲都唔滑,好乾好鞋口燒鵝脂肪佔多數,無乜肉米線算彈牙,但瀨粉完全唔彈牙,好粉個湯都無乜誠意公司canteen質素,完全唔值呢個價————————————————————————-————————————————————————————————————————————————
嗌咗兩個湯粉熊貓外賣
一個叉雞米線($80)、一個叉鵝瀨粉($89)
油雞、叉燒一啲都唔滑,好乾好鞋口
燒鵝脂肪佔多數,無乜肉
米線算彈牙,但瀨粉完全唔彈牙,好粉
個湯都無乜誠意
公司canteen質素,完全唔值呢個價
————————————————————————-

2024-01-29
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$80 (Lunch)