2022-09-03 331 views
屋企樓下就有車厘子餅店,買來做早餐十分方便,如果是麵包,早上放到焗爐焗一焗熱就可以。今次買了雲石蛋糕,鮮奶油偏咸 可以淡返少少,幸好鮮奶油不多,與蛋糕比例很配合。

屋企樓下就有車厘子餅店,買來做早餐十分方便,
如果是麵包,早上放到焗爐焗一焗熱就可以。

2019-03-21 580 views
这間看似普通的面包店,但出品卻有誠意。他们的菠萝椰絲包,十分好味,包上的菠萝皮是你想象不到的脆口,一口咬下,真的与只別不同,馅料像雞尾包,但不会很甜,很合我口胃。而雪果子也是精美誘人的甜品,雪白圆圆的外表,就像一個雪球,内裏是香甜的芒果肉,十分美味。而他们的粟子蛋糕亦好味,粟子蓉香濃有粟子味,蛋糕松軟,价钱亦大眾化。

2016-05-30 817 views
細妹同我一齊去接小朋友放學,但細妹話未食野,想食尐野先,於是乎近近地就入左去車厘子。小妹上次喺天水圍分店食過粟米包,覺得還不錯,就推介細妹食呢個,而小妹自己望住個蘑菇火腿包,覺得幾吸引咁,於是就選左佢買左包後,我地兩姊妹一路行一路食,小妹覺得個蘑菇火腿包真係唔錯,個包夠鬆軟,蘑菇有尐爽口,係火腿失色左,味道口感都唔特出;而細妹話個粟米包好乾好硬、唔好食
(上)蘑菇火腿包 (下)粟米
2016-04-29 218 views
買黎做早餐,$12一整個好似好抵食,其實一啲蛋香味都冇,中間仲夾住個好奇怪嘅味,買時阿姐話留第二日食架話需要放入雪櫃,唔知係唔係呢個原因而影響左個味道,或者有機會再買多次黎試試
2015-09-23 537 views
沙律腸仔包味道一般,賣相比較求其。迷你豆沙孖寶豆沙比較少,但豆有點硬,一般!芒果雪果子外皮像雪米滋的皮,很薄很柔軟,正中間是海綿蛋糕,海綿蛋糕與外皮中間是芒果肉及忌廉,口感很綿滑,亦很飽肚!好SWEET!
沙律腸仔包
味道一般,賣相比較求其。
迷你豆沙孖寶
豆沙比較少,但豆有點硬,一般!
芒果雪果子
2015-09-20
TakeAway
$22 (Last Night Supper)
2015-05-10 425 views
路過樓下餅鋪 發現雪櫃入面D蛋糕款唔同左一睇原來係母親節特別版買左個朱古力慕斯蛋糕係一個正方形既朱古力蛋糕 就咁睇落去都幾吸引食落味道原來都唔錯上面有2舊士多啤利 一D都唔酸 甜甜地幾正除左朱古力蛋糕本身既朱古力外蛋糕上面都有朱古力脆同埋一D CREAM 同埋仲有塊慶祝母親節既牌仔食落甜而不膩蛋糕本身有蛋糕既鬆軟質感慕斯方面都幾正 食落有種啫喱既口感成個蛋糕食落幾過癮朱古力唔會話太苦同太甜係適中既味道蛋糕唔係好大個 我同呀媽2個人食夠曬份量切開4份 一人2份成個蛋糕都係60蚊姐個人覺得呢個價錢都唔錯既一黎樣令 二黎味道都唔錯 三黎係母親節版都抵既
路過樓下餅鋪 發現雪櫃入面D蛋糕款唔同左

一黎樣令 二黎味道都唔錯 三黎係母親節版
都抵既
2015-05-09
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
Celebration
Mother's Day
2010-09-21 239 views
去探嫲嫲, 唔可以帶疏蕉, 就係附近想買些蛋撻送給老人家, 我唔識路, 只找到這家----車厘子。想買半打蛋撻但只得4隻(其中1隻難邊, 無買), 想要裝盒, 咁就問職員幾多隻有盒, 佢話半打, 那麽我買3隻蛋撻再加3隻椰撻, 俾錢時我見佢想入袋, 我就問"半打唔係用盒?", 她答:"只係半打蛋撻才可用盒。" HA!! 咁我唔要撻而見到西餅櫃d餅都ok, 問清楚半打可用盒便買半打普通款式西餅, 例如, 卷蛋、有jam在面的西餅等, 合共$21便離開。到嫲嫲處送上西餅, 嫲嫲當然是招呼吃一兩件, 我覺得以$3.50一件都ok, size適中, 可惜餅身較乾, 可能放得耐呱!

2010-09-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$3.50 (Other)