2024-08-14 357 views
一年一度既夏天又黎嘿,同朋友和仔仔一定要嚟長洲玩一趟,呢間長洲冰室好多年啦,每次嚟都要入去食嘢回味一下,裏面嘅「泰式奶茶三色圓冰」真係每次嚟長洲的必食之選,朋友同埋仔仔一試都大讚,雪糕好味,芋圓煙靭有咬口,重點配埋泰式奶茶冰,三個人食一份啱啱好🤭 雖然仔仔食完想再黎多round🤣🤣,同埋最緊要舖頭冷氣超級夠凍,食冰冇甘快溶,入嚟降吓溫先,跟住再食返一碗冰,唞一唞儲吓體力,之後再出去其他地方再食過和玩過💪🏻💪🏻

2024-07-17 418 views
今日嚟到長洲,想搵間甜品店坐低食,咁啱見到呢間嘢。一入到去服務員完全冇反應,冇叫我哋坐邊 所以我哋是但搵咗個位坐低咗 我哋七個人一齊去 佢呢度一人至少叫一個食物。我哋嗌咗一個70幾蚊嘅芒果刨冰,嚟到之後超級細個,啲芒果冰仲要唔新鮮 發黑,仲要好酸。其他嗰啲一碗嘢都要50幾,都唔好食 芒果全部都好酸。
今日嚟到長洲,想搵間甜品店坐低食,咁啱見到呢間嘢。
2024-05-27 471 views
長洲冰室,唔講以為係一間茶餐廳,其實係間間甜品店! 主打手工芋圓的甜品店。呢度個裝修風格偏簡約又文青風格,係店鋪門口打卡一流。我地個日天后誕入長洲感受節日氣氛,特登坐咗喺小店分室外室內坐位,非常悠閒,而且甜品選擇亦都非常之多。 甜品店主打手工三色圓、刨冰、仙草、奶凍,仲有更有中式糖水&日式蕨餅之類,更特別既係佢地自家製既桂花糖,親手將啲乾桂花逐少逐少去除樹枝同埋枯葉等等雜質,加配上各款甜點都十分清新! 可試!

2024-05-24 269 views
想食好耐,不過次次都好多人,我又唔鐘意排隊,所以一直都冇試,難得今日唔使排隊,即刻試下😋安排坐窗邊位,影相都幾靚😋椰香芋泥三色圓仙草(温/凍)$45今日天氣好熱,決定食凍😆芋泥食落口感綿密,不過仍保留到少許顆粒感,口感上會更豐富,仙草甜度適中,加埋淡淡椰香味,食落感覺幾清爽,冇負擔感!泰式奶茶挫冰 $75挫冰奶茶味幾出,有少少嘅奶香味,不過就略甜,如果冇咁甜就好啦😝配料有芋圓、雪糕,味道正正常常,食晒成碗都幾飽肚!
椰香芋泥三色圓仙草(温/凍)$45

泰式奶茶挫冰 $75
泰式奶茶挫冰
2024-05-10
$50 (Tea)
泰式奶茶挫冰
2024-04-14 341 views
行完長洲小長城,天氣好熱,急不及待想去食返碗冰。見好多foodie都推介呢度嘅泰式奶茶剉冰,於是我都嗌咗碗嚟試吓。餐廳冷氣唔大,店員服務態度幾好。$78嘅價錢,本來以為會大碗少少,點知原來好細碗,有剉冰、紅豆、三色芋圓、雪糕。泰式奶茶味好淡,唔係好食得出。三色芋圓幾煙靭,不過冇乜甜味。紅豆就幾甜幾沙。雪糕奶味唔重,唔易溶。幾種野加起嚟冇好夾。天氣咁熱都冇令我覺得佢好好食😂.長洲冰室 (長洲)長洲北社海傍路19C號地舖
餐廳冷氣唔大,店員服務態度幾好。
泰式奶茶味好淡,唔係好食得出。
三色芋圓幾煙靭,不過冇乜甜味。
紅豆就幾甜幾沙。
雪糕奶味唔重,唔易溶。
幾種野加起嚟冇好夾。
天氣咁熱都冇令我覺得佢好好食😂
泰式奶茶剉冰

長洲冰室 (長洲)
長洲北社海傍路19C號地舖
2024-01-30 390 views
之前入長洲玩,實在食咗好多好多美食😋特別係甜品呀🧉,真係大把好食~呢一間「長洲冰室」就位於北社個邊~會有剉冰同芋圓等,主打新派啲嘅甜品~「🥭芒果糯米飯+椰皇水」雙色糯米飯,綠色嘅自然係斑蘭味~糯米飯夠軟糯唔會硬,至於芒果亦都好甜仲啖啖肉😋配埋清清甜甜嘅椰皇水,解渴一流~「🧉芒果椰汁雙圓椰皇燉奶」雙圓就係小丸子同芋圓,2個丸都好軟糯煙靭~芒果都係大大粒又甜🥭配上清清甜甜嘅椰皇燉奶,滋潤又好味😋

之前入長洲玩,實在食咗好多好多美食😋
特別係甜品呀🧉,真係大把好食~
呢一間「長洲冰室」就位於北社個邊~
會有剉冰同芋圓等,主打新派啲嘅甜品

「🥭芒果糯米飯+椰皇水」
雙色糯米飯,綠色嘅自然係斑蘭味~
糯米飯夠軟糯唔會硬,至於芒果亦都好甜仲啖啖肉😋
配埋清清甜甜嘅椰皇水,解渴一流~

「🧉芒果椰汁雙圓椰皇燉奶」
雙圓就係小丸子同芋圓,2個丸都好軟糯煙靭~
芒果都係大大粒又甜🥭
配上清清甜甜嘅椰皇燉奶,滋潤又好味😋
  • 芒果糯米飯+椰皇水
天气渐凉,长洲岛的旅游旺季过去了长洲冰室竟然有优惠活动工作日八折‼️淡季,冰室的生意真的不怎么样我去的时候,竟然只有我这一桌🫣.🍃环境:室内室外都有位置正好落日黄昏适合坐室外看落日品美食💁服务:服务不错看我带着的是小BB并没有要求我要一人点一份🍽️出品: 黑糖红豆三色圆豆花 💰43折扣下来只要💰35很大一份,味道不会过于甜腻三色圆➕红豆🫘➕豆腐花好吃😋.总体不错,上次打卡是19年的时候了这家的甜品种类相当多丰富各种排列组合超级劲超
天气渐凉,长洲岛的旅游旺季过去了
长洲冰室竟然有优惠活动
工作日八折‼️
淡季,冰室的生意真的不怎么样
我去的时候,竟然只有我这一桌🫣

🍃环境:

并没有要求我要一人点一份

🍽️出品:
黑糖红豆三色圆豆花 💰43
折扣下来只要💰35
很大一份,味道不会过于甜腻
三色圆➕红豆🫘➕豆腐花
好吃😋

总体不错,上次打卡是19年的时候了
这家的甜品种类相当多丰富
各种排列组合超级劲超
2023-11-14 253 views
今次入長洲,都係食方面做左d功課。今次去食甜品,跟google map行到地址,我以為自己去左茶餐廳🤣 簡約冰室裝修風格走向台灣風,走文青路線,門口一定要打卡!小店分左室外室內坐位,唔會坐得好侷促,馬上印象加分到坐低睇咗食咩,就入去收錢處落單俾錢就等食,諗食邊款都諗到頭都大,但真係好難揀,太多款想食最後叫左芒果糯米飯 🥭 超大個完整芒果果肉,食落啖啖肉,鮮甜多汁。糯米飯椰香味好濃郁,有綠色斑斕味同原味糯米飯,十分煙靭,口感多方面享受,因為加上米通脆脆,食得好過癮

2023-11-12 175 views
長洲冰室以自家冰品及多元化的配搭作主打,首次光顧可以選擇集大成的仙草黑糖三色圓剉冰。濃郁的黑糖冰上鋪滿多款配料,包括嫩滑仙草、煙韌三色圓、芋泥、紅豆及西米,口感豐富,消暑一流。Cheung Chau Bing Sutt specializes in shaved dice with diversified topping. The classic assorted shaved ice features grass jelly, taro balls, mashed taro paste, red beans and sago.
仙草黑糖三色圓剉冰
仙草黑糖三色圓剉冰
2023-09-07 292 views
當日係空肚入嚟長洲,第一餐就係嚟咗食糖水!!而我就係食芋泥嗰碗。呢個糖水超級滿足我😭😍😍有齊晒我最鍾意嘅食物:芋泥、芋圓、仙草!佢又唔會話死甜,甜度剛剛好,芋圓係彈牙的。
2023-09-01 271 views
黎到長洲行程一定係食食食😜😂 因為都有好多間想食 但只能忍痛作出選擇😂個胃實在不能由朝食到晚🫣今次揀呢間甜品鋪 我都幾乎黎親都幫襯因為佢好多款都不錯 👍🏻👍🏻👍🏻去到坐低睇咗食咩 就入去counter俾錢就等食但真係好難揀 太多款想食 好在今次我地有幾個人 可以叫唔同款試 yeah🤭🤭🤩芒果糯米飯 $50芒果夠熟夠甜 椰漿夠多唔會太甜 份量足夠一啖芒果一啖糯米飯拌椰漿 滿足😌 🤩雪糕D24榴槤花奶奶凍 $50未放落枱已經聞到陣陣D24榴連香飄過黎🤭 興奮😜 雪糕+果肉+奶凍 啖啖都超濃郁 榴連愛好者必食👍🏻🤩多芒小丸子仙草 $45以前讀書最鍾意食許留山嘅超多芒小丸子系列 為咗要懷緬一下 超多芒小丸子嘅味道 但味道有啲分離 唔係個種好融合嘅感覺 不過芒果都好夠香夠甜 小丸子都有咬口 但本人都係比較鍾意兒時味道😛🤩芒果三色圓冰🍧 (唔記得幾錢🫣)呢個咁勁嘅甜品口感味道夠晒豐富 同埋夏天咁熱 真係啱晒 芒果甜👍🏻 芋丸口感Q彈😋 略嫌淨食個冰味道就唔算好濃 不過連埋雪糕 芒果+冰一齊食就啱啱好 🙌🏻
黎到長洲行程一定係食食食😜😂

去到坐低睇咗食咩 就入去counter俾錢就等食

🤩芒果糯米飯 $50

🤩雪糕D24榴槤花奶奶凍 $50

🤩多芒小丸子仙草 $45

🤩芒果三色圓冰🍧 (唔記得幾錢🫣)
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 雪糕D24榴槤花奶奶凍
多年前到過長洲冰室. 那時已覺得這冰室有心思. 今天再來,少了點民文青感,但多了獨特的長洲氣息. 我原先放BB車在門外,但女兒倦了想坐BB車,店員便窩心地移開枱櫈來放BB車(好彩人唔多,否則我就真的很尷尬).點了個Baileys 剉冰,店員窩心地提醒我這是有酒精的甜品. 送來甜品時更加送一個有長洲特色的鎖匙扣. 我們受竉了.當然, 熱愛Baileys的我愛死了這剉冰. Baileys 跟紅豆配合得剛好. 一流的冰室易找,但有長洲情味的我找到一家.
多年前到過長洲冰室. 那時已覺得這冰室有心思.

今天再來,少了點民文青感,但多了獨特的長洲氣息.

一流的冰室易找,但有長洲情味的我找到一家.
  • Baileys 剉冰
2023-08-02 195 views
食完正餐梗係要食甜品啦。下午茶時間黎到唔洗等即刻入座。呢度選擇好多,心大胃細既我最後叫左個抹茶挫冰($70)。抹茶挫冰有雪糕、雪花冰、紅豆話同三色芋圓。整個挫冰配搭好,非常足料👍雪糕同沙冰亦都有濃濃抹茶味!十分驚喜🤩配埋紅豆同上面少少煉奶,甜度岩岩好!芋圓煙韌但冇咩味,有少少可惜。呢度冷氣夠哂,坐係度慢慢食個沙冰真系好嘆!😇😇#長洲美食#長洲#foodie#hkfoodie#離島#沙冰#甜品#長洲甜品 #長洲必食#香港必食#香港美食#雪花冰#香港甜品
食完正餐梗係要食甜品啦。下午茶時間黎到唔洗等即刻入座。

呢度選擇好多,心大胃細既我最後叫左個抹茶挫冰($70)。

抹茶剉冰
2023-07-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
抹茶剉冰
好耐冇去長洲,見到好多人話裏面有間專食芋圓嘅好好食,難得入去一於試吓佢。叫咗兩碗唔同配搭既三色圓,整體2款都係合格水平。雪糕D24榴槤三色圓仙草(凍)$55大大碗份量十足,而且榴槤味好濃郁,新鮮香甜,配上雪糕同仙草好夾,中和返榴槤嘅膩,三色圓煙韌有咬口,不過食落覺得甜咗d 特別係黃色地瓜圓。椰香芋泥三色圓豆花(凍)$45個人唔好椰奶 所以分開上,不過都想試少少落椰奶一齊食既味道,所以都落咗少少,本身碗野都已經有糖水,店員話無得走糖水,加上椰奶本身有甜品,加埋一齊個人就覺得整體都係甜咗d,有少少遮蓋咗芋泥既芋頭味,豆花食到有少少豆味,三色圓夠煙韌,呢到既三色圓好軟硬度好岩我,唔會好似未煮熟咁硬邦邦/實滴滴。呢度仲有好多唔同嘅配搭,例如刨冰、燉奶、中式糖水等等,仲可以買佢哋叫手工號園返屋企自己煮環境: 6/10服務: 6/10衛生: 7/10掋食: 7/10::::::::::୨୧:::::::::: 餐廳資料 ::::::::::୨୧:::::::::::📍長洲冰室長洲北社海傍路19C地下🕚營業時間星期一至四(12:00-7:00pm)星期五至日(12:00-22:00pm)::::::

雪糕D24榴槤三色圓仙草(凍)$55

雪糕D24榴槤三色圓花奶仙草(凍)

椰香芋泥三色圓豆花(凍)$45

椰香芋泥三色圓豆花(凍)

環境: 6/10
服務: 6/10
衛生: 7/10
掋食: 7/10
📍長洲冰室
長洲北社海傍路19C地下

🕚營業時間
星期一至四(12:00-7:00pm)
星期五至日(12:00-22:00pm)

💛歡迎投稿💛幫您試伏💛
2023-06-13
$50 (Tea)
雪糕D24榴槤三色圓花奶仙草(凍)
2023-05-17 328 views
之前去長洲都有食過一次的,體驗是不錯的只是一年後再去完全不同了!唔知係咪換咗手?叫咗一個泰式奶茶冰,見有好多人都叫咗!但係奶茶味基本上係冇禁制,芋圓都好硬,講真好多甜品店都一定會俾佢好食😔